62
  • FoodLFG
    #62
    Igen, ezt a húzásukat lényegében zsarolásra is felhasználhatják. És abból ahogy belengették ezt a kis blokkolást, nem úgy tűnik mintha nagyon szarnának, hogy jön szembe a vonat. Szóval tökös kis legények ezek, és én is kinézem belőlük, hogy kizsarolják a lóvét.

    Egyébként ott támadja a mozilla főleg a googlet ahol tudja és most egy elég érzékeny pontot találtak. Nagyon jól csinálják.
    A google nagyon sokat hozzátett a modern web fejlesztéséhez és ebből mindenki profitált, de igazából a google-nek az egész arról szólt, hogy egy megfelelő környezetet teremtsen az internetes szolgáltatásai számára, amin normálisan működhetnek. Most pedig már elkezdte a saját érdekei felé is terelni a webes technológiákat szembe menve a web szellemiségével. Ez pedig hosszú távon a mozillához hasonló cégeknek fájhat meg nekünk.
    Nem véletlen, hogy beindították a mobilOS projektjüket, ellenzik a HTML DRM-et, és a (google)native code-ot is.


    Ha már native code, az Epic és a Mozilla kihozta a Unreal Engine 3-at a webre.
    http://techcrunch.com/2013/03/27/mozilla-and-epic-games-bring-unreal-engine-3-to-the-web-no-plugin-needed/
    (webGL és speckós javaScript)

    Az openszorsz projekteknek meg fog nőni a jelentőségük a következő években, ahogy minden kis haszonleső próbál rátelepedni a még nagyjából nyitott webre.
    Ennek előszele már most érződik.
    Sok minden fog múlni a linuxosokon, hogy menyire tudnak felnőni a feladathoz. Szerencsére egyre több segítőjük van...


    Epic-re érdemes figyelni. Olyan gondolkodás képviselnek a játékiparban, ami nagyon értékes.
    http://kotaku.com/5865951/the-quiet-tinkerer-who-makes-games-beautiful-finally-gets-his-due
  • fecg21
    #61
    Az utolsó 3 mondat az bunny-nak szólt-neki is. ( de jó hogy nem lehet szerkeszteni a hozzászólást...)
  • fecg21
    #60
    A reklám az egy szükséges rossz, ha tényleg meglépnénk azt amiről beszélsz akkor alapjaiban változna meg az egész internet úgy ahogy van. Szerintem bazi nagy káosz lenne a neten. Némelyik videós tárhely már alapból kéri hogy kapcsold ki az adblock-ot,csak akkor jeleníti meg a tartalmat. Előbb utóbb meg fogják tenni a lépéseket az adblock és hasonszőrű bővítmények ellen. A mozilla meg akármennyire is nonprofit, én biztos vagyok abban hogy ők a nokiás dobozra játszanak, és meg is fogják kapni, sőt-szerintem már meg is kapták. A mozilla sem mehet szembe a piaccal, ez a helyzet, bármennyire is a felhasználókért vannak. Elmondom mit látok én, azt látom hogy egyre pofátlanabb módszerekkel törnek előre a reklámozók, gyakorlatilag mára seggünkben vannak-és ez mellett a nívósabb oldalakon is a bulvárosodás és a fizetett reklámok cikként való eladása jött a divatba. Akkor szerintetek kik qrvultak el, a felhasználók? Vagy csak simán az egész világ?
  • FoodLFG
    #59
    Igen, ha megdöglik a jutub, akkor nem fogja senki sem zsebből finanszírozni egy hasonló méretű videómegosztó működtetését.
    De ott van a torrent, nem állna meg az élet csak azért mert most az összes vidmegosztó megdöglött. De egyébként ez már eleve abszurd feltételezés, mert reklámokat máshogy is el lehet helyezni videókban pl, tehát nem fog itt megdögleni semmi, ha a vérpistikék letiltják az összes reklámot (amihez egyébként joguk van). De ha meg is döglik egy-két szolgáltatás az sem tragédia, hanem egyszerű átrendeződés, amit a felhasználók szokásainak a változása indukált. Aki ez ellen van, az csak a seggét félti, fél, hogy ki lesz rántva alóla a talaj. De kit érdekel?

    Ahogy a nagy központosított szolgáltatások bedőlnének (ami egyébként a cégeken kívül a kormányoknak sem érdeke), úgy erősödnének a decentralizált megoldások/szolgáltatások.


    http://jpopsuki.tv/
    http://vid48.com/

    Nem ezeken töltöm a napjaimat, de ott van kapásból két vidmegosztó oldal egy-két subkultúrára specializálódva. A jpopsuki egy trekker. Kb 2 éve kérte a tulaja, hogy dobjon össze neki a közösség egy kis pénzt új i7-es szerverre, azóta saját zsebből megy az egész. És mivel volt még kapacitás az új szerveren beindította rajta ezt a vidmegosztót is. vid48 szintén.
    Ugyanerre a koncepcióra épülnek fórumok... Most akarnak indítani egy minden eddiginél nagyobb oldalt, aminél pénz problémák fel sem merültek.
    És ez csak pár példa.

    Simán megszervezik magukat az internetes közösségek, nem kell ide senki sem millió dollárokkal megtámogatva (jutub tipikusan így alakította ki a monopol helyzetét...), hogy bábáskodjon felettük.
    Az meg főleg nem kell, hogy nagy beszariságból és azért mert féltik a profitjukat, most olyan kezdeményezéseket támadjanak, mint a mozziláé is, ami az átlagemberek érdekeit szolgálja.
  • bunny
    #58
    Meséld már el nekem, hogy milyen átlagember által előállított tartalmat fogyasztasz? Facebook? Szerinted miből működik? Blogok? szerinted miből működik? Hány olyan átlagember tartalmat fogyasztasz, aminek a hátterét nem valami olyan szolgáltatás adja, ami reklámból működik?
    Tudod mi lenne az? Amikor egy magánember saját maga bérel servert, maga fizeti a domaint, maga állítja elő a tartalmat, és ha nincs semmi banner, google adv, reklám stb az oldalon akkor mindezt csak lelkesedésből. Hány ilyent ismersz? Széleslátókör, köszi.
    Nem kell nekem bemutatni, nekem van ilyen oldalam, régen diskmagokba írtam tökingyen, szóval lehet nekem több közöm van az ingyen csupán lelkesedésből előállított tartalomhoz mint a többségnek aki ide írogat.
  • ostoros
    #57
    Én mem akarok személyre szabott reklámokat kapni. Mert egyszerűen bezárnak egy skatulyába. Ma már ott tartunk lassan, hogy a hírportálokon, csak az engem érdeklő hírek fogadnak. Ez viszont megfoszt attól a lehetőségtől, hogy olyan dolgok után is érdeklődjek ami után eddig nem. Egyszerűen a saját érdeklődési köröd börtönébe zár. Ha egyszer valamiről van egy határozott véleményed esélyed sincs megváltoztatni, pláne ha a véleményeddel ellentétes hírek tudomásodra sem jutnak. Hasonló a reklámok esete is. Majd én döntést hozok.
  • FoodLFG
    #56
    jaigen mind meghalunk.
    bezár az internet.
    szegény index.hu meg a wikipédia (ja, az nem)
    júj mi lesz itt.

    Végre az emberek majd elkezdik decentralizált módon használni az internetet, ahogy az ki lett találva. Én már alig várom.
    Én már ma is több átlagemberek által előállított tartalmat fogyasztok, mint cégek által előállítottat egyébként. O.O

    A reklámokért és azokon keresztül belőlünk élősködő komplett iparágért végül úgyis mi fizetjük meg. Mint ahogy az már itt el lett mondva egy párszor...
  • bunny
    #55
    Az rakjon fel adblock-oló alkalmazást a böngészőjére, aki ingyen jár dolgozni. Mert amíg fizetést fogadsz el a munkádért, addig ne várd el, hogy más ingyen dolgozzon.Ezt a 3 fél sütis dolgot meg szépen meg lehet kerülni, egyszerűen máshogy lesz megoldva a reklám megjelenítés és a weboldalak fogják a saját sütijüket továbbtolni, egy kicsit bonyolultabbak lesznek az oldalak, egy kicsit lassabb lesz minden, 8 éves vérpistikéknek lesz mit fikázni.
    Ha pedig valami oknál fogva sikerülne a reklámokat tényleg ellehetetleníteni majd arról fog zengeni a net, hogy bezzeg pár éve még mennyi jó weboldal volt most meg semmi nincs amit olvassak.
    Pénzbe kerül a server bérlés, a cikkek írása, stb. És ha nem jön be erre bevétel akkor záróra.
  • csimmasz
    #54
    Én igen és meg kell mondjam amenyire szerettem régen anyira irritál mostanában.

    Valamiért sokminden nem hajlandó elviselni az operát, webshop adminfelülete is reklamál hogy használjak FF vagy más böngészőt meg sokmás alkalommal is gondom van vele, pedig ugy megszoktam nekem olyan kényelmes de ezek a problémák kikészítenek.

    Reklámok meg nem is nagyo
  • Narxis
    #53
    Csak Operat szinte senki nem használ desktopon.
  • FoodLFG
    #52
    jaja ph-n vannak pl azok a ph blogok. Azok egytől-egyig fizetett cuccok stb. De ha nem fizetett, akkor fordított (főleg info oldalaknál). Tehát nincs itt semmilyen minőségről szó, még ha annak is tűnik némely esetben a forrásoldal miatt. Hozzáadott érték majdnem 0.
    Aki az ellenkezőjét állítja, az álomvilágban él, vagy hazudik. :D
    Egyedül a fórumok képviselhetnek valamilyen értéket, de azok sem minden esetben.

    Jelentéktelen hírek esetén ráadásul még a szöveget sem szoktam elolvasni, mert minek. Kit érdekel pl, hogy kirúgták-e, vagy magától távozott-e az EA CEOja, illetve az ezzel kapcsolatos részletek (iddqd-n volt pl hosszabb cikk). Úgyis jön a következő.
    Inkább megnéztem egy poénos jutub videót a témáról olvasgatás helyett, mert az szórakoztató: http://youtu.be/HIkTFwTUUsc Ezért is szoktam inkább csak a kommenteket olvasni, ha esetleg meg is nyitok egy hírt.

    Utóbbi időben egyébként a http://arstechnica.com/ volt az az oldal, ahol többször kötöttem ki és el is olvastam a cikkeket.
  • keembo
    #51
    Sajnos lesz ez rosszabb is. Nyugaton egy 90 perces filmet olyan 160 perc alatt adnak le, hála a reklámoknak, amik 5-8 percenként vannak és elég sok csatornára jellemző. 1 okkal több, hogy ne nézz tévét.
  • wiIlcox
    #50
    Nem is szinonimák, csak a használati gyakoriságuk a másik sértegetésére nagyon is hasonló.
  • Frank99
    #49
    bocs, de a magyar csatornákról beszélsz amikor a minőséget említed????

    15 percenként reklám, és nézheted a 20 éves filmeket, amikért szerintem pl. Bud Spencer fizet már, hogy nézzük meg. Na haragudj, egy vicc az összes magyar csatorna. A napokban beteg voltam, az idegroham jött rám a 2. napon, annyi a reklám mindenhol, és a natgeo és spektrum kivételével semmit nem adott számomra. És akkor normális ember nézze az éjjelnappal budapestet.... jajj
  • Major
    #48
    Az én szótáramban sajnos nem szinonimái egymásnak te általad említett szavak.
  • wiIlcox
    #47
    Ez nem mindig van így.
    Amúgy meg önálló gondolatod is lehetne. Ez a trollkodás a régi lamerezés utódja, de az is kipusztult, mint ahogy ez is majd idővel.
  • duke
    #46
    "kapcsold ki a beállításaidnál, egy pipát kell csak kivenned."

    Koszi megtalaltam.
  • Major
    #45
    De, még is több nappal hamarabb jelennek meg a "ferdített" cikkek és hamarabb is tudsz rajtuk trollkodni
  • wiIlcox
    #44
    Pont a hwsw? Az is le van már pusztulva, azóta meg különösen, amióta átment oda az egyik itteni volt cikkferdítő. Elbulvárosodott már mindegyik. Dél-amerikai szappanopera kategória.
  • galocza
    #43
    ja. most.
    este, mint alant is írták, 9 volt, reggel hasonképp...
  • Major
    #42
    Nálam egyébként az SG-n a Ghostery 8 különböző típusú figyelést blokkol, Addblock meg megannyi reklámot.
  • Major
    #41
    Ez teljesen igaz. Régen szinte mindenki ide járt. Miután az átvett cikkek minősége romlott és a hírek több napos csúszással jönnek át, az őstagok közül mindenki alternatíva felé nézett pl. HWSW. Aki pedig feljár az már csak megszokásból, hátha talál még olyan hírt ahol máshol nem olvasott, de gyakorlatilag ilyen nem nagyon létezik már.
  • dyra
    #40
    nagyon szépen levezetted, csak kár, hogy nem igaz amit írsz. Pont emiatt a felfogás miatt árasztotta el a szemét a netet és a TV-t. Mert már ugye a kezdetektől megtűrték, a reklámokat. Mert az ugye mindenkinek jó. Csak épp a minőségi net-nek és TV-nek nem. Na én ezért tiltok minden reklámot, és tekerem át a reklámokat a TV-ben.
  • wiIlcox
    #39
    A gagyi csatornákért és a hulladék sorozatokért nem lenne kár.
    A mai fiatal generáció természetesnek veszi, hogy vannak reklámok, még ha zavarja is őket. Én reklámmentes korban nőttem fel, és érdekes módon akkor is vásároltak az emberek, pedig nem láttak egy darab reklámot sem. Egyébként meg ma sem a reklámok alapján vásárolnak (csak a nagyon idióták), hanem aszerint, hogy mit tudnak a pénzükért megvenni, meg egyáltalán mi az, ami az adott helyen kapható, ahova éppen bementek vásárolni. Nem ismerek olyan embert a környezetemben, aki egy reklám alapján azonnal elment volna megvenni egy terméket. De még azok az idióták is egy idő után a fejükhöz kapnak, akik nyakra-főre összevásárolnak mindent, amit éppen reklámoztak, aztán rájönnek, hogy mekkora palimadarat csináltak belőlük.
  • fergusonpapa
    #38
    Senki nem szereti a tvben a reklámot, jön az hogy majd letöltöm és megnézem reklám nélkül,csak azt felejtik el sokan ha nincs reklám nincs bevétel ha nincs bevétel nincsenek műsorok-sorozatok.. mi ebben kibaszot nehéz? Mindenki tolerálja a reklámot, mert cserébe minőséget kaphat (nem véletlen irtam hogy kaphat mert ez nem mindig teljesűl) de a tvnél maradva, a sok siker sorozat amit letorrentezel szerinted milyen pénzből van? Biztos nem a nyugdijasok rakták össze :)
  • Tetsuo
    #37
    Ezzel egyetertek. A magyarok joval kritikusabbak, mint mondjuk az angolszaszok es igenyesebbek is, aminek van elonye de sok hatranya is.
  • wiIlcox
    #36
    Tegyük hozzá, hogy mennyivel olcsóbb lehetne minden, ha a reklám árát nem kéne megfizetnie a vásárlónak. Mert ugye azt senki sem gondolja, hogy a reklám ára nem épül be a termék árába? Aki reklámozott terméket vásárol az a marketingesek sleppjét is eltartja (többek között). Meg persze azokat is, akik a reklámokból élnek.
  • Frank99
    #35
    maximálisan egyetértek.

    vagyok annyira felnőtt, hogy meg tudjam keresni, ha valamit venni akarok.

    Ha valamit a velejéig utálok, az a reklám, főleg a tv-ben. Tőlem is éhen dögölhetne az összes, bocs a marketingesektől.

    Napi 3-4 telefon csak az otthoni telefonon ilyen. Mondjuk úgy leteszem mint a szél, az összes ua. behízelgős hangon beszél, hogy 99,9 %-al eltalálom, hogy marketinges. És milyen érdekes, azzal soha nem hívott még senki, hogy üzletet akar nekem hozni, mindig a pénzemet akarják lenyúlni?!
  • kvp
    #34
    Nem igazan ertem mi ebbne az uj. Az opera ezt mar nagyon regen tartalmazza, szoval le vannak maradva.
  • wiIlcox
    #33
    Nem vagyok eltévedve. Aki el van tévedve, az te vagy, mert te a krómos adblock-ról regélsz, itt meg ugye FF-ról van szó, annak a neve pontosan AdBlock Plus. Nem ugyanaz a kettő. A gugli meg egyébként is mindent tud követni, ha krómot használsz.
    Mellesleg itt nem a követés kiszűréséről van szó, hiszen win-es gép esetén eleve követ a ms, továbbá a szolgáltatód, ami a teljes internetes forgalmadat naplózza, meg az állítólagos kis fekete dobozok, amiket a szolgáltatókhoz telepítettek a csak sejtjük, hogy kik.
  • FoodLFG
    #32
    :D Most tényleg ezen akarsz erőlködni, hogy hosts helyet host-ot írtam?
    Ember, te el vagy tévedve:

    AdBlock
    https://chrome.google.com/webstore/detail/adblock/gighmmpiobklfepjocnamgkkbiglidom/details?hl=en

    This extension can access:
    Your data on all websites
    Your tabs and browsing activity


    Egyébként enyhén vicces azt látni, hogy valakik akik azt szeretnék elkerülni, hogy 3 oldal adatokat gyűjtsön róluk, azok egy másik 3 oldal által előállított cuccokat futtatnak a gépükön. Ráadásul úgy, hogy van egyszerűbb, natív, transzparensebb megoldás is.
    Enyhe ellentmondás...
  • gforce9
    #31
    Nagyon érdekes, hogy az érveiddel ellentétben 15 évvel ezelőtt amikor még korántsem volt ennyi reklámszemét a neten, sokkal könnyebb volt megtalálni a valóban normális tartalommal bíró oldalakat. Most a sok szemét között úgy kell keresgélni. Furamód a normális oldalak akkor is meg tudtak élni annó, amikor még a reklámokra nem épült ekkora ipar. Felőlem egyébként eltűnhetne a honlapok 90%-a nyugodtan. Hulladékok, egymást ismétlik (sokszor még azt is hibásan). Nem a hírekből élnek meg, hanem a sima kattintásvadász szenzációhajhászásból. Senki nem lenne szegényebb, ha bezárnának, max a reklámipar, de azok meg felőlem mehetnek a híd alá, annyira ocsmányul viselkednek és hazudnak bele az ember szemébe.

    Olyat meg kijelenteni, hogy:"Ne legyél ennyire maradi.. A reklám érted van a célzott méginkább hogy megtaláld azt ami neked jó. Nem csak azért céloznak hogy köntséghatékonyan hirdesenek hanem mert ez a felhasználóknak is jó.."

    Hát ekkora marhaságot rég hallottam. A reklám egyedül egy embernek jó. A cégtulajdonosnak, aki el akarja adni a vackát. Ha téged jó érzéssel tölt el az, hogy még célzott reklámok esetében is felesleges vackokat akarnak ráderőltetni minden 100. pixelen akkor csak gratulálni tudok, könnyű az igényeid kielégíteni.
  • wiIlcox
    #30
    "Nekem csak host van és pl alig látok reklámokat" - én meg egyáltalán nem látok.
  • wiIlcox
    #29
    Nekem tökmindegy, hogy mit használsz, egyébként meg nem host, hanem hosts. Ennyit a hozzáértésedről. Viszont valótlanságokat ne terjessz.
  • FoodLFG
    #28
    Ha minden szart felraksz a gépre/böngészőre, attól csak lassabb lesz. + azok belelátnak az általad letöltött oldalak tartalmába is általában, ami engem pl eléggé zavar. Nincs is semmi ilyen a gépemen.

    A hostal tényleg csak domaineket lehet szűrni, de erre a célra pont megfelel, mivel ezek a cuccok általában egy külső domainről jönnek.
    A maradék, ami meg nem, az meg nem számít annyira. Nekem csak host van és pl alig látok reklámokat. Az már simán jó.
  • wiIlcox
    #27
    A hosts akkor jó, ha komplett oldalakat kell letiltani. Az adblock meg akkor jó, ha szelektíven akarunk tartalomra szűrni. És persze bővíthető még a NoScript-tel, ami 3. oldalak scriptjeit tudja hatástalanítani, a CookieSafe-fel, amivel a sütiket lehet megzabolázni, én még használom a Remove It Permanently-t is, ami szintén nagyon hasznos tud lenni.
  • FoodLFG
    #26
    adBlock, miről beszéltek?
    HOST file!

    http://winhelp2002.mvps.org/hosts.htm
    block ads, banners, 3rd party Cookies, 3rd party page counters, web bugs, and even most hijackers
    Simán kiveri még a jutub reklámokat is.

    Ehhez a listához még hozzáadhatjátok a magyar oldalak férgeit is:
    ::1 ad.adverticum.net
    ::1 adocean.pl
    stb


    Szóval nincs semmilyen korszakalkotó fícsőr itt.
    A mozilla azzal baszta fel többek agyát (nagyon helyesen), hogy alapból a pórnépnek is be van kapcsolva a szűrés. Kíváncsi vagyok meddig marad ez így. Ez attól is függ, hogy honnan kapják a pénzt...
    Mindenesetre tetszik a hozzáállásuk.

    Egyébként meg lehet azt csinálni, hogy bizonyos ad-scriptek nem betöltődésekor használhatatlan legyen egy oldal, de technikai okok miatt nem érdemes...
  • wiIlcox
    #25
    "A fórumok nagyrésze szintén fizetett emberek reklámja akik ajnároznak egy bizonyos brandet a többit meg fikázzák." - így van, jól ki lehet szúrni ezeket. Meg az üzemeltetőket, akik különböző nick nevekkel gerjesztik a vitát, hogy minél több oldalletöltést érjenek el.
  • wiIlcox
    #24
    "egy jó ideje megfigyelhető a fizetett reklámok cikként való eladása" - de ezeket feltehetőleg el is olvassák páran. Persze kilóg a lóláb, tudja ezt az értelmesebbje, de még mindig hatékonyabb, mint az egyéb reklámok. És ez jó a reklámozónak meg az oldal üzemeltetőinek is.
  • Cuchulainn
    #23
    Na itt van a kutya elásva.
    Röhejes olvasgatni a sok "jajjszegény reklámolók, a csúnya gonosz felhasználók letiltják az ő csupa szeretetből csak nekik összeállított hasznos és szép ajándékaikat" hozzászólást.
    Amikor felmegyek egy weboldalra elolvasni/megnézni valamit, de közben az eredeti tartalomnál tízszer harsányabban villog, prüttyög esetleg még a pofámba is ugrik a reklám (főleg az a típus ami gyakorlatilag nyíltan, nevetségesen átlátszó módon csalás) akkor nem igazán tudom komolyan venni azt az álláspontot, hogy mindez értem van csak...