1178

A History Channel saját gyártású sorozata
  • sempronius18
    Az 99%, hogy ő volt a Párizsra támadó viking sereg vezére, mert erről több korabeli forrás is beszámol. Szerintem ez a sorozatban is biztos benne lesz, ha eljut addig.

A többi híres tette esélyes, hogy legenda, vagy más névleg feledésbe merült személy tette.
  • MaRee
    Akiről a sorozat szól, nem tudni hogy egy valós történelmi személyiség-e. Valószínű hogy több személyből lett összegyúrva az alakja.

As a figure of legend whose life only partially took place in times and places covered by written sources, the extent of Ragnar's historicity is not quite clear.
    In her commentary on Saxo's Gesta Danorum, Hilda Ellis Davidson notes that Saxo's coverage of Ragnar's legend in book IX of the Gesta appears to be an attempt to consolidate many of the confusing and contradictory events and stories known to the chronicler into the reign of one king, Ragnar. That is why many acts ascribed to Ragnar in the Gesta can be associated, through other sources, with various figures, some of which are more historically certain. These candidates for the "historical Ragnar" include:
    King Horik I (d. 854),
    King Reginfrid (d. 814),
    a king who ruled part of Denmark and came into conflict with Harald Klak,
    one Reginherus who attacked Paris in the middle of the ninth century,
    possibly the Reghnall of the Irish Annals, and
    the Viking leader whose death caused his sons to invade England with the Great Heathen Army in 865.[2]
  • ForzaInter
    "A sorozat Ragnarja ugye több emberből lett összegyúrva"
    Ezt hogy érted?
  • RatBaG #278
    https://www.facebook.com/photo.php?v=498749820229897
  • a.carkey
    Most komolyan, de olyan szintű dologról beszélgettek, mint amikor Kellermant megölték ... :)

Őszintén,

Barbarossa Frigyes 68 évesen fulladt a folyóba, éppen a III. keresztes hadjárat közben. Semmi előzménye nem volt, hogy meghal betegségben.
    Julius Caesart 56 éves korában megölték, miután hazatért az egyiptomi hadjáratából. Az epilepsziát leszámítva más betegsége nem volt, élhetett volna akár 80 éves koráig is.
    Marcus Aurelius 59 évesen halt meg hadjárat közben pestisben, miután végigharcolta uralkodását.
    Maurice Gamelin 72 és Maxime Weygand 78 évesen még amerikai páncélosokkal és német ejtőernyősökkel közösen, fegyveresen! harcol - sikerrel - német SS alakulatok ellen Ausztriában. :)

Tessék elfogadni, hogy voltak különleges emberek akkoriban is, akik sokáig éltek és még harcoltak is. Pl. abból a korból ott van Nagy Károly, aki 72 éves korában halt meg, és egy évvel előtte még hadjáratot vezetett Itáliában.

A sorozat Ragnarja ugye több emberből lett összegyúrva. Már ez is lehetőségeket ad. Azt ugyan én sem hiszem, hogy a pajzsfalban 70 évesen is első sorban harcol valaki - bár még az Asterixben is van az agg öreg, aki mindig a balhéra vágyik :) -, de ha nem kaszálják el a sorozatot, akkor megtudjuk, hogy így volt-e.

Ne felejtsétek el, hogy a magyar viszonylatban egy Ragnarhoz hasonló alak, bizonyos Kinizsi Pál 60 évesen még megmentette Nándorfehérvárt és felkoncolt több embert azon árulók közül, akik át akarták adni a várat, majd még abban az évben betört Szerbiába, Bulgáriába, majd Szendrő ostrománál meghalt. Vagy ott volt Bottyán János, aki 66 évesen halt meg pestisben az egyik legfontosabb hadjárata alatt.

Mondom, a kiválasztott, kivételes embereknél semmi sem lehetetlen.
  • bega82
    Mondjuk igen, ez így tényleg kibővíti a lehetőségeiket. :)
  • sempronius18
    Nem gond ezért érdekes a sorozat, mert akármi lehet, van egy történelmi alap és a legendák, így nagyobb szabadsága van az íróknak mintha mondjuk a második világháborúról szólna a sorozat.
  • bega82
    Bocsánat, nem állt szándékomban ilyen "idős kori fittség" . flémet elindítani, én csak egyszerűen kíváncsiságomat fejeztem ki arra vonatkozóan, hogy vajon hogy oldják meg a készítők az elkövetkezendő jeleneteket, mivel Egbert legyőzte a vikingeket a 830-as években. Ezután sempronius felvilágosított, hogy még csak 800 körül járunk időben, úgyhogy ezek még nyilván valami egyéb, kisebb csaták, ezeket még lehet, hogy a vikingek nyerték meg a valóságban is. :)
    És ugyebár Ragnar már itt is 30 év körüli, szóval valóban 60-70 körül lenne az általam említett időszakban. De abszolút egyetértek a többséggel, tuti, hogy olyan korban (ha egyáltalán nagy ritkán megérték) már nem a kardforgatással foglalkoztak, hanem hogy tudnak-e még szilárd kaját enni, vagy már csak pépeset. :D
  • PetruZ
    Persze, ezeket csak azért írtam be, mert legendás alakok voltak, akiknek az életéről sok mindent nem tudunk és amit igen, annak jó része lehet, hogy több szereplő történetéből lett összegyúrva (meg felnagyítva). Nem "bizonyítékként" hoztam fel Ragnar kapcsán, hogy ő is ott lehet majd még. :) Mindenesetre kíváncsi leszek, a sorozatban hogyan fogják ezt megoldani.
  • sempronius18
    Az meg a másik, hogy mai értelemben vett klasszikus testépítő alkatok a múltban nem is léteztek......
  • sempronius18
    Elnézést akkor félre értettelek.

Az átlagéletkorhoz a múltban azért hozzá kellet venni azt is, hogy nagyon magas volt a gyermekhalálozás és nőknél a gyermekágyi láz ami levitte az átlagot.

kb 50 évet azért megélték, de többet ritkán.
  • MaRee
    Ja és most senki ne jöjjön 60-70 éves testépítők képeivel mert ha jól tudom az előző évezredben nem sokan szurizták magukat a konditeremben :D
  • MaRee
    Általában évszakokkal számolták a tudatlanabb népek, pl 'hány telet élt meg', stb.

Szerintem ő pont arra gondol amire te, miszerint régen NEM voltak fittebbek az emberek és NEM éltek tovább mint most.

Az elmúlt évszázadok pedig nem százezer évek meg milliók, igen sok lelet van amiből következtettek a tudósok a várható életkorra. Mondom, biztos voltak aggastyánok akkor is, de azok nem a csata forgatagában élték le az életüket. 90-100 éves embert pedig ma se tudsz olyan fittet mutatni, egyszerűen az ember addigra már teljesen leépül.
  • hapi
    Sztem te félre értessz! Régen nem voltak fittebbek az idős emberek mert nem is voltak idős emberek. Az idős akkoriban az 50-55 éves volt. Sztem én ugyan azt mondom amit te. Egyébként néhány fejletlen afrikai országban még a 2000-es években is csak 45-50 éves kor volt az átlagéletkor. Ez nem mese vagy találgatás, bármilyen szakirodalmat megnéz bárki látni fogja ezt. Szívesen várok olyan megalapozott forrást ahol nem ezt írják.
  • sempronius18
    Higgy a mesékben és a tévképzetekben akkor (régen mindenki fittebb, erősebb volt, mint most nagyapáink sokkal tovább éltek, mint mi).

Nekem nincs bajom veled egyébként kérlek ne vedd támadásnak amit írok, sőt irigylem azokat az embereket, akik hisznek a mesékben.
  • hapi
    Most ugye nem azon vitatkoztok hogy több mint ezer éve az idősebb emberek fittebbek voltak mint most? Mert azt tudtam hogy sötét az ország de hogy ennyire?
  • Carmang
    Ööö... csak nekem tűnik úgy, hogy ezt az Eckbertet ugyanaz a színész játssza, mint a svéd jarlt, akit éppen kidobtak a közös raidelésből?
  • Carmang
    Az is kérdés még mennyire megbízhatóan számolták az emberek életkorát akkoriban. Számolás, írás, olvasás? Az akkor nem volt annyira egyértelmű, mint ma.
  • DasIsFuck
    Van olyan 70+ éves ember aki kb múmia szinten van beszélni is alig tud, meg akikről meg sem mondanád hogy olyan öreg meg évhez képes fitt állapotban van...ez ember és életmód függő.
    Ez valószinű több ezer évre visszamenően is így volt.

Abba meg ne menjünk bele, hogy x száz/ezer évre visszamenőleg pár leletből következtessünk.
  • MaRee
    Nézz meg egy mai 90 éves embert, aki védőoltásokkal, viszonylag egészséges étkezéssel (középkori viszonyokhoz képest) stb élte le az életét, hogy hogy néz ki és mire képes. A várható életkor pl a középkori Britanniában 30 év volt.
    Szerinted több mint ezer évvel ezelőtt élt ember ha élt is 90-100 éves koráig (csoda számba ment az ilyen) akkor hosszú hetekig tartó tengeri utakat vállalt és csatázgatott? Nem túl valószínű.
  • sempronius18
    45-50 éves korra egyszerűen elhasználódott az ember szervezete a sok apróbb-nagyobb sérülés következményei, az egyhangú ételek, a higénia hiánya, és a mostoha viszonyok miatt, mint például a földön alvás, durva alkoholizmus stb, vagy pl az esőben szélben való evezés sem tesz jót a szervezetnek.
    Például elkanyarodva vicces, hogy a sztori szerint Rollo 4 évig csak depizett meg piált a következő részben meg gondolom keményebb lesz, mint újkorában, na ilyen sincs......

Persze voltak csodabogarak, akik 70-es éveikig húzták, de ők csodák voltak.

Az hogy régen egészségesebbek voltak az emberek és tovább éltek urban legend.
  • DasIsFuck
    Pontosan a kor viszonyai miatt volt lehetséges hogy ilyen idősen is részt vehessenek a csatába.
    Ha volt 70 meg 80 évesen akkor simán lehettek annál idősebbek is.

• MaRee
    Egyetértek.

EGyébként köcsögség volt hogy Jarl Borgot kihagyták most a buliból, illetve hogy Rollo lecsapta. Nagy szarkavarás lesz még ebből :)
  • sempronius18
    Aha a félig mitikus Ragnar Lodbruk is kb 100 évesen halt meg a Ragnar saga szerint.

Ne haragudjatok srácok, de ha szerintetek valaki a kor viszonyai között 90 plusz évesen a pajzsfalban emberkedett, akkor nem sok közötök van a valósághoz.

Egyébként, hogy újat is írjak a modern dán és angol kutatások szerint a valódi Ragnar a Párizs ostromakor összedett vérhasban halt meg egy a mai Hollandia területén lévő szállásán.

Legendás halálát és fia bosszúját 1200 körül jegyeztek fel 350 évvel később a krónikások, valszeg azért hogy okot adjanak a Dánok Anglia hódításainak, mert mégis szebb a bosszú motívuma, mint a földért, nőért, aranyért való hódítás ténye.
    Tudjátok a győztesek írják a történelmet. :)
  • RatBaG #257
    https://www.facebook.com/photo.php?v=496624507109095
  • PetruZ
    De ha már vikingek: Egil 80 évesen halt meg, a félig mítikus Harald Wartooth meg 150 (!) évesen, csatában pusztult el. :)
  • a.carkey
    I. Szulejmán. 72 évesen halt meg Szigetvárnál ostrom közben.
    Helmuth von Moltke. 1870-ben Sedannál neki adták meg magukat a franciák, Párizst is ő vette be következő évben. Akkor 70 éves volt. Még élt pár évet.
    August von Mackensen. Végigharcolta a nagy háborút és 69 éves volt amikor a hülye Károlyi itthon letartóztatta 1918-ban. 1945-ben halt meg.
    Szóval simán lehetséges a 70+ os hadvezérség. :)
  • DasIsFuck
    Egészen biztos, hogy volt 70 évnél idősebb is aki vezethetett csatát.
  • bega82
    Ja, igen, ezt nem tudtam, hogy még csak 800-ban járunk.
    Na mindegy, akkor is várom nagyon, hogy mi lesz a wessexi királlyal. :)
  • Lysandus
    :-D
  • sempronius18
    70 az még nem 90. :)
  • Lysandus
    William Marshal 70 évesen még rohamot vezetett Lincolnnál 1216-ban vagy 17-ben...
  • MaRee
    Előtte be kell ginázni
  • Sir Quno Jedi
    levágná a fejed reflexből, de ha nincs szerencséd, akkor nem a fejed vágja le, hanem...
  • MaRee
    Akkor légyszíves teleportálj ide egy pucér Lagerthát
  • DasIsFuck
    Semmi sem lehetetlen.
  • MaRee
    Szerintem ez kicsit töltelék rész volt, az előző sokkal jobban tetszett, de azért beindul remélem szépen.
  • sempronius18
    Az a lehetetlen, hogy 793-ban nyugatra hajózott, majd 855-ben még csapatokat vezetett mikor is rábaxot. 855-re minimum 90 éves körül kellet volna lennie.....
  • DasIsFuck
    miért olyan "lehetetlen" hogy pont ő volt aki először nyugatra hajózott?
  • sempronius18
    A film szerint még csak 800-ban vagyunk.

A sorozatot egyébként úgy alakítják ahogy akarják, mert nem 100%-ban valós történelmi tényeket és szereplőket dolgoznak fel, hanem egy saga-t.
    Mert igen valószínűleg élt egy Ragnar nevű Viking vezér, de az kizárt, hogy ő volt az első, aki 793-ban nyugatra hajózott és az akit 855-ben Ella kígyóveremben végeztetett ki így megtagadva tőle a Vallhallát.

Az se valószínű, hogy Björn, Ivar, Ubbe, Hvitszerk, kígyószemű, Hastein mind az ő fia voltak. stb stb.

Ezek a figurák kicsit olyanok, mint a mi mondáinkban lévő Álmos vezér és társai, akik szintén léteztek, de nem valószínű, hogy Álmost egy Turulmadár nemzette. :)