47
  • KopaszIsten
    #47
    Jó, akkor nem mindent, hanem szinte mindent. A mondandóm lényege ezzel nem változik.

    És ide tartoznak a direkt nem szerelhetőre (nem szétszedhetőre) gyártott elektromos eszközök, szerszámok. (pl. ahelyett hogy vmi csavar fogná, ami logikus hogy szétszedhető, bepattintják vagy beforrasztják, nehogy már megjavíts mondjuk egy kábelszakadást, kontakt hibát. Ok, aki nem ért hozzá, ne babrálja, de van aki apró hibákat tudna orvosolni, cserélni, de csak a burkolat rongálása útján tudja így...)

    Egy szó, mint száz, a "vedd meg, használd, dobd el és vegyél újat" korszakot éljük. Ez tartja fenn a gazdaságot jelenleg. :( Mondhatnánk hogy ebben mi is ludasak vagyunk, hisz mégis megvesszük, na de mit csináljon, akinek csak az olcsóra telik és nincs pénze a drága jó minőségre, vagy ha esetleg nincs is minőségbeli termék választék.

    Uff, én beszéltem. :P
  • end3
    #46
    Mind addig amíg, ennyire nincs pénz a gazdaságban, nem fognak a kisvállalkozások szoftver licenceket cserélni. Az életben maradásra kell a pénz. És nem az újabb koncepciók szerint eladott szoftverekre. Valljuk be őszintén, ami sikeres fejlesztés mostanában, - de már évek óta is, - megvalósult a cégeknél, az általában nem a megtermelt hasznokból és jövedelmekből van, hanem pályazati pénzekből és hitelből. Magyarországon a kisvállalkozásoknál, - a termelés és az eladás világában, - gyakorlatban nincs költségként szerepeltetve a szoftver licence. Egyszerűen nem fér bele a kalkulált eladási árba. (Azaz senki nem fizeti meg vevői oldalról a mondjuk, évenkénti szoftvercserét.) De vajon miért is ésszerű, újabb és újabb szoftvercseréket, komoly költségekért végrehajtani? Nem ugyanazon dokumentumokat írják az újabb Office-okon mint az esetleg már megvásárolt 2003-as szoftvereken? Magyarországon csak akkor lenne ésszerű az évenkénti, esetleg kétévenkénti verzió csere, ha kifejezetten alacsony lenne a frissítés ára. Ráadásul, valóban egy csomó új és hasznos funkcióval bővülne az újabb verzió, figyelembe véve a felhasználói visszajeélzéseket. (De pl. METRO? - Egy nehezebben kezelhető rendszert ráerőlteni a felhasználókra, ráadásul drágán?)

    Az MS ezzel azt éri el, hogy folyamatosan tovább fog csökkeni az újabb termékeiből érkező bevétele. (Ne legyen igazam, de előbb-utóbb rákényszerülhet az "erőszakosabb" licenc-zárásokra is. Amelyek még egyértelműbbé teszik a felhasználók számára, milyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek a további, még újabb licenc vásárlásokkal is.)

    Az ember alapvető tulajdonsága, hogy amiért pénzt ad, azt a sajátjának tekinti. Főleg, ha sok pénzt ad valamiért. Ez a szoftver-licenc szerződések által egyoldalúan kikényszerített "bérleti" konstrukció, átlagosan gondolkodó ember számára nem elfogadható. "Ha egy könyvet megvásároltam, annyiszor olvasom el, ahányszor akarom, ha megvettem egy Blu-Ray lemezt, - hozzáteszem, jó drágán, - akkor, azt is annyiszor nézem meg, ahányszor akarom. Sőt kölcsön is adom a felnőt gyerekeimnek megtekintésre, ha ezt kérik."

    Ez a filozófia még évtizedekig meghatározhatja, milyen üzleti modelben érdemes gondolkoni. Az alapvető emberi gondolkodástól idegen konstrukciók, nem lehetnek hosszútávon alapjai semilyen jó üzletnek. Az emberi tulajdonlási és birtoklási vágy örök. És a diktátumokat senki sem szereti. (Azaz még a kifejezett, szerződésben elfogadott, mondjuk "Apple Store"-ból megvásárolt, korlátozott használatú zenéket, szoftvereket sem használják mindíg a szerződések betűje szerint. (Átmásolják, átadják v. készülékkel együtt eladják másnak, stb.)

    Sokszor 100 milliók használnak napi rendszereséggel valamilyen operációs rendszert számítógépen vagy mobil eszközön. Ha valaki megszokta a gépét, a szoftvereit tényleg csak végszükség esetén cseréli egy újabb, még ismeretlenre. Visszaestek a számítógép és vele együtt a Windows eladások. Talán az MS Office sem fogy úgy, mint korábban? Ez hozta el a Win 8-at és az új üzlet modelt. Ez működhetne egy gazdag, folyamatosan fejlődő világban. De az emberiség már nem ilyen világban él. És ezt nem képesek felfogni. Minden 100 ezer forint bevételért nagy harc folyik Magyarországon, piacos körülmények között , de szerintem ugyan így a világ nagyobbik részén is. A multik lehet, hogy a beruházási terveknek megfelelően továbbra is le fogják cserélni 3-5 évenként a hardvert-szoftvert. - Magas árak mellett nem évenként az biztos. Még a gazdag Amerikából sem az "jön le", hogy marhára igyekeznének a váltásokkal. (Ha a megélhetés és a szoftverek között kell választani, nem kérdés, mi kap zöld utat az egész világon.)

    Ebből a szempontból a korábban még pazarlóan gazdag pénzügyi és kormányzati szektor pénzei is fogyóban vannak. Nem többen, de egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy 100-150 ezer forintos MS Office-ra költsenek pénzt. Ésszerű az alternatív olcsóbb vagy ingyenes megoldások alkalmazása. A történelem során azok a pénzkereső koncepciók működtek hosszabb távon is, amelyek a kis haszon, de nagy tömegben eladott termékekre helyezték a hangsúlyt. Hála az MS üzletpolitikájának, lassan is, de folyamatosan emelkedik a Libre Office és az ingyenes szoftvereket felhasználók száma. Jobb "marketinget" saját tönkre tételéhez el sem tudnék képzelni. De az Adobe üzletpolítikája sem sokkal sikeresebb, ahogy a híradásokból és felhasználók hallomásaiból tudni lehet. Meg kellene érteni nekik végre, sok emberhez eljuttatni dolgokat csak olcsón, esetleg ingyenesen lehet. És akkor van lehetőség, - különböző modellek szerint, - hasznokat realizálni.

    Különben a végén még marad a Google és az Android. És akkor ők már tényleg azt tehetnek a felhasználókkal, amit csak akarnak. (Mivel a mobilokat folyamatosam cserélik az emberek nem kérdés, hogy arra a platformra megéri folyamatosan fejleszteni és a felhasználási szabályok folyamatos "gyúrását" is értelemszerűen jobban "elfogadják". - Azaz, inkább ez utóbbival, ki törődik egyáltalán?)

    Sokat eladni és olcsón. Az online értékesíthető, szállítást nem igénylő szoftver-termékeknél még inkább ezerszer bejöhet. De az sem véletlen, hogy az egyetlen, nem eladósodott része a világnak Kína. (De most tényleg, - csak a hasamra ütök, - mondjuk 1 milliárd felhasználó esetén 50 dollár, online megvásárolható Windows-onként kevés pénz lenne? - És akkor megfelelően következetes védelem mellett a "warezolás" is csökkenne és be lehet célozni a következő +1 milliárd felhasználót - Még az is lehet, hogy hasonló ár mellett akár évenként is próbálkozhatnának. A termék már régen ki van fejlesztve, akkor miért a többszörös ár?)
  • mortep
    #45
    Számtalanszor elhangzott, hogy a végfelhasználóktól aprópénz jön, a vállaltok jelentik a nagyobb bevételi forrást a MS-nak.
    Meglehet. Viszont vállalatoknál mezei felhasználók dolgoznak... és ha egy adott ponton ezek a felhasználók nagy része áttér vmilyen más irodai programcsomagra, azzal meg is szívta a MS.

    Szerintem épp elég ha globális szinten a kis és középvállalkozások szintjén áll be ez a változás.
  • Kheller
    #44
    A kisvállalatok eddig is oem-et vettek, ezután is azt fognak. Milyen komolyan vehető fizetős office alternativára gondolsz?
  • Kheller
    #43
    "A dobozos, tehát NEM OEM-et eddig és ezután sem érinti ez a marhaság"

    CSAK AZT ÉRINTI.

    "Pont a nagyobb mennyiségben eladott, OEM-et érinti, mert az teszi ki az eladások zömét."

    Az oem-et, hogy a fenébe érintené már? Az oem eddig is gépfüggő volt.

    " A mennyiségi licensz nem valami nagy biznisz, ha nem adsz el belőle kiba sokat. Nehéz ellenőrizni, etc"

    Nyugododj bele, abból van a legtöbb pénze a MS-nak, a végfelhasználóknak eladott dolgok aprópénz neki. Az oem még csak-csak, de a dobozos szoftverek elhanyagolható bevételi források számára.
  • DontKillMe
    #42
    Az MS eddig is jobbára leszarta a single usert, ezután meg még jobban le fogja. Abban a hitben él, ami eddig működött, (a céges eladások tartották életben) az ezután is fog. Sokan migrálni fognak másra is. Itt nem az ingyenes szarokra gondolok, hanem a fizetős, de lényegesen olcsóbb megoldásokra. Az is sokat dob a dolgon, hogy eddig azért egy rakás cég (még most is) használ - nem ritkán - full illegális szoftvereket. Ez gyakorlatilag mostantól (nagyjából), hogy a NAV ezt is felvette a hatáskörébe, elég rizikóssá válik. Bármikor megbukhat. Ha nem költ egy valag pénzt HW és SW fejlesztésre, megvágják még nagyobb valag pénzre. Inkább migrál majd olcsóbbra. Eddig leszarták, most majd nem fogják. Ők a kisvállalkozások, akik nem vezsnek mennyiségi licenszet, de a dobozost sem engedhetik meg maguknak. Velük kibabrálás ez a hozzáállás. A magán user eddig sem vett jogtiszta szoftvert, ha nem volt muszáj, vagy nem OEM-ben kapta.
  • DontKillMe
    #41
    A dobozos, tehát NEM OEM-et eddig és ezután sem érinti ez a marhaság. Pont a nagyobb mennyiségben eladott, OEM-et érinti, mert az teszi ki az eladások zömét. (Nem céges környezetben). A mennyiségi licensz nem valami nagy biznisz, ha nem adsz el belőle kiba sokat. Nehéz ellenőrizni, etc. Nagyon komoly cégek is vannak, aki nem frissítettek 5+ éve újabb MS offra.
  • Kheller
    #40
    Vihar a biliben. Ez a 100+ ezres dobozos terméket boltban megvevő, VÉGFELHASZNÁLÓKAT érinti. Namost ilyen hülye nem sok volt eddig sem, tippem szerint 0.5% alatt.
    A vállalatokat egyáltalán nem érinti, mivel ők volume license-ben veszik, az pedig továbbra sem gépfüggő, annyit cserélgeted amennyit akarod.
    Szóval a szokásos hőzöngés helyett nem ártott volna utánaolvasni.
  • mad mind
    #39
    De kell, pont ez a változás.
  • mad mind
    #38
    Eddig megvettem eredetiben, most majd lopni fogom. Bekaphatja a microsoft. Bár az is igaz, hogy egyre kevésbé használjuk, szóval lehet lelopni sem lesz már érdemes.
  • AgentKis
    #37
    Jó megoldás lehet a virtuális gépre telepített office!
  • x3dgime
    #36
    Azért szerintem eléggé durva, hogy egy szakcikknek nevezhető írás szerzője nincs tisztában dolgokkal!

    Amiről ír, hogy az adott hardverhez kötött licensz, az az ún. OEM változat, és ez mindig is így volt az OEM esetében.

    Ha valaki a "dobozos" licenszt veszi meg (ami nyilván drágább, ezért veszik többen az OEM-et), akkor temészetesen nem kell új licenszt vennie amikor új gépet vesz.
  • wiIlcox
    #35
    Egyszerű a megoldás: nem kell használni.
  • culas25hc
    #34
    Ezt elég nagy butaságnak tartom. Még 15 éve majdnem életszerűbb ötlet lett volna, mint ma (bár inkább akkor sem). Éppen abba az irányba megy el a világ, hogy a szoftver-es dolgokat szétválasszuk a vastól, lásd pl felhőszolgáltatások, google fiók, stb... Egy személyhez kötött programban látnék jövőt, de ez tovább viszi a bukás felé a MS-ot. A surface is csak a dizájn miatt kellene :D
  • Meridian
    #33
    ez nem teljesen igaz, pl Cisco routerek, switchek közt soknak 300-350ezer óra MTBF-je van... az meg 35-40év.
  • Vol Jin
    #32
    Szerintem nem érted a lényeget. Nem lesz mód újra generálni a hardver elemeiből egy kódot, és azzal aktiválni. Egyszer megteheted, azt csókolom.
  • Vol Jin
    #31
    A különbség annyi, hogy az OEM az olcsóbb is volt mindig, mint a nem OEM, most meg csak OEM lesz nem OEM áron, és nem OEM-nek nevezve. EZ azért így elég cinkes.
  • DontKillMe
    #30
    Ökrök. Balmerrel az élen. Láttunk már óriást elbukni. Nem az MS lesz az utolsó.
  • galocza
    #29
    bár ilyen egyszerű lenne. csakhogy az ms programok még mindig idétlen saját formátumokat használnak, a sok idétlen meg ms programokat.
    így megkapjuk levélmellékletben a rendelési táblázatokat, a hivatalnak jelentenivalót (qrvasokat, mi mindenkinek jelentünk, jó hogy már osztályfőnök nincs) stb, mancika meg a körmei reszelgetése után naná, hogy ms formátumban küldi a cuccot (az informatikusuk ilyenkor mit csinál?) nem régiben, mondjuk 97/2x, hogy be is lehessen olvasni, ne adj isten szerkeszteni, nem, a legújabban. hiába, a lopott ill. promóció keretében kapott ofisszal könnyű...
    na mind1, azért megoldom (nálunk libreoffice van), de azért mindig öröm, amikor megjön a levél, s tartalmazza uazt pdfben és xlsben - és egyik sem szerkeszthető. remélem csuklik ilyenkor a küldő, anyukával együtt...
  • dregnarr1 #28
    openoffice, aztán kész.
  • galocza
    #27
    egy ideig kaján kárörömmel figyeltem, hogyan is vágja a ms maga alatt a fát.
    most már kicsit aggódva figyelem: nem szeretnék szép új ms világ helyett szép új gúgli világban sem élni.
  • TokraFan
    #26
    Nem értek egyet! Lényegtelen, hogy hányszor csinálok meg egy évben akármilyen HW cserét. A lényeg az, hogy ehhez a szoftver gyártójának semmi köze nem kéne, hogy legyen! Hiszen a termékét megvásároltam, hogy azt milyen gépen használom, az magánügy. Ilyen alapon kiköthetnék, hogy a több millióért vásárolt bútoromat nem vihetem magammal a következő lakásomba, hiszen a gyártó csak a korábbi lakáshoz adta meg a használathoz szükséges licence-t. Nonszensz!
  • kjhun
    #25
    Hát, az elég gáz, gondolom eredeti.

    A szoftvergyártók, azért igazán tájékoztathatnák a felhasználót, az adott szoftvernél, ha hardverkulcsos védelem van rajta, hogy a szoftver leírásában a neten/dobozán/eulaban, hogy melyek azok a hardverek, amelyek újraaktiválást vonnak maguk után.
  • Linkout
    #24
    Nekem jó 3 éve egy CDrom csere után maga a windows kért újraaktiválást.
  • kjhun
    #23
    WRZ: Már fent van, a magyar is.

    Egyszer, úgy körülbelül 2 éve, az orrom előtt vett valaki Office 2010-et dobozos, talán Pro/Pro Plus verziót, utalvánnyal + kp-vel, 15x ezer ft-ért.

    Reméljük, csődbe megy az összes cég, aki így gondolkodik. És a felhasználók, meg észhez térnek, hogy ez az irány, amit ez is felvázol, meg a játékoknál is ami van/lesz, ez nem lesz jó. (Lásd: új XBOX konzolnál is géphez lesz kötve a játék, állítólag. Az Onlive is baromság. Az egy account még hagyján.) A bérlés sem az igazán jó megoldás, pláne ha nethez is kapcsolódik állandóan a dolog. (Játékoknál: Állandó online DRM. Felhőből futtatott programok.) Bár eddig is használhattad a programot, ha megvetted a licencet rá, de azt egyszer kellett csak kifizetned. (Havi bérléssel a következő generációig lehet, hogy többet fizetsz ki érte, mint amúgy.) A Microfos sem tarthat örökké, előbb-utóbb utoléri őket úgyis a végzet.

    Macropus Rufus: Szerintem ebben az esetben, ha cserélsz valamilyen hardvert, mert tönkre megy, akkor kuka, mivel valószínűleg, egyszer aktiválhatod a szoftvert, az adott konfiggal rendelkező gépre. Az új XBOX-nál is pont ez lesz állítólag, ha elromlik, dobhatod ki a játékot az ablakon. Hiába eredeti.

    Hardverkulcsos védelem, most van, ahogy írod, de cége válogatja, hogy van-e újraaktiválási korlát, vagy nincs. Pár programot akár 3 gépre is felrakhatsz. (Lásd: virusírtók licencei.) Szerintem a HDD is fődarabként számít, vagyis ha elromlik, akkor is aktiválnod kell, nem csak CPU/Alaplap esetén. De, jól rémlik, egyes játékoknál, a VGA csere is aktiválást vagy a játék kidobását jelentheti, van rá példa. Egyéb programoknál is lehet, ugyanez, meg Windows újratelepítés esetén is. CD/DVD/BL-meghajtó gondolom nem számít.
  • KopaszIsten
    #22
    Nem a kulcsgenerálással van gondunk, hanem azzal, hogy a mikrofos elvárja, hogy ezért külön fizessünk. Tehát újra meg kell venni a már egyszer kifizetett "terméket", csak mert tönkrement egy alaplap, stb...

    TokraFan: igazad lehet. Viszont akkor ki kell húznia M$-nak a köv. generáció felnövéséig, mert a mostani (amely hozzászokott az eddigiekhez) nem fogja lenyelni ezt az arcátlanságot.

    Megj: Fel vagyunk itt háborodva, mikor csak az a sz@r jön be a "virtuális térben", ami a valósban már rég megvalósult. Mindent direkt fosra gyártanak, hogy néhány évente újra meg kelljen venned, mert abban nincs pénz, ha 10-50 évig használsz valamit. Nagyjából 2-3 évesre terveznek minden elektronikai cikket. (lásd még garanciaidők) Van amibe bele is tesznek egy chipet, hogy a tervezett elavulást követően ne működjön (nyomtató patronok, l-ion aksik, stb.), van aminél simán csak az olcsó összetevőkre bízzák ezt.
  • Macropus Rufus
    #21
    namost nem értem a felháborodást. Nagyon sok program már most is így működik.
    A hardware komponensekből generál egy kód sort amit el kell kűldeni a cég szerverére, onnan jönn vissza egy reg szám és ennyi. Ha csere van akkor ezt a proceszt újra végig kell zongorázni. Ez tényleg baromi nagy idő... van vagy 2 perc. A fater vasán évente kb. 3x megcsinálom, mert nem bírja ki, hogy ne cseréljen le benne valamit. DE, nem minden hardware csere esetén kell újra generálni. Egy ram bővítés, dvd/bl csere nem jelent új konfigot. De pl. ha CPU-t is cseréled az már igen. Évente hányszor cserél egy user cpu-t? Esetleg komplet alaplap+cpu párost. Mielött kioktattok: átlag userekről beszélek és nem rólatok.
    Egy átlag user meg akár képes 2-3 évig is ugyan azt a konfigot használni.
    Szóval ez nem annyira nagy gond, mint amilyennek elsőre látszik.
  • TokraFan
    #20
    Nem biztos, hogy megszívják sajnos. A kulcsszó: "távlati stratégia". Vagyis, felnőtt egy generáció azon, hogy a megvásárolt szoftverért egyszer fizetett, utána csak akkor, ha már elengedhetetlen volt a váltás az újabbra. A cégek rájöttek, hogy normál verziófrissítésekkel már nem tartható fenn az az exponenciálisn meredeken felfellé ívelő pálya, amit eddig megszoktak. Sokkal jobb, ha a user folyamatosan tejel, ezért akarnak bérletelni...Azonban, ha elég kitartóak a cégek, ezt is le fogják nyelni az emberek. Meg kell nézni a játékszofver piacot. Ezelőtt 10évvel még elképzelhetetlen lett volna, hogy néhány új apróságért külön fizetni kelljen. Ezek ingyen jártak a patch-ekhez. Ma meg ott a DLC mánia, és már szinte természetes, hogy a semmiért gombolnak le újabb dollárokat...Csak idő kérdése, hogy ez az új bérletes/1db gépes modell teret nyerjen. Megjegyzem, sajnos!
  • coolbboy83
    #19
    Igazábol külföldön már hivatalok is kivágták a windowst sok helyen.... Az office-szal együtt.... Open source cuccok vannak. Lássuk be, hogy az esetek nagy százalékában amikre hasznalják tábázatok, doksik írasa irodisták stb... Bőven jó egy openoffice, staroffice, libre vagy valami....

    Nekünk a cégünknél adminisztratív dolgokra kell - elég a 3 Apple cuccon az iWork, ha kell mentek vele xls-be vagy doc-ba.... De mivel mi használjuk csak a dokaikat nekünk jó a sajátja is.

    Egyik ismerős ezt teszi 5 gépen ubuntuval es asszem openoffice-szal.....

    Nyílván vannak helyek ahol kell az Office, de már jelentős mértéken elkerülhető a használata...
  • KopaszIsten
    #18
    Én nem warezolnék le MS officet, ha nem lenne legális verzióm. Tökéletesen jó (lenne) nekem az Open.Office is.
  • Zoltan21
    #17
    Meglesem, mikor töltik fel a warez oldalakra.
    Bár, ha ide is, beleteszik a csempés marhaságot, akkor nincs vita: LibreOffice - a hátrányaival együtt!
  • KopaszIsten
    #16
    "Egyetlen PC-hez kötődik az Office 2013 licence" ...

    Szerintem dugja fel magának az office-át. Ingyeneset kell használni otthon, 'oszt jónapot. Ha a cégeknek meg még így is megéri, az már nem rám tartozik.

    Gondolom a fenti hír hallatán majd rohannak az emberek lecserélni a régi jól működő NEM géphez kötött MS Office-ukat a modern változatra. (Remélem kiérződött a mondatból az irónia.)

    Egy szó, mint száz. Én biztosan nem fogok pénzt adni egy ilyen "sz@rra", jók nekem az elérhető ingyenes szoftverek (egyébként van két legális MS Officem is akciósan...), ugyanakkor érdeklődéssel várom, hogy a piac hogy fogadja majd ezt a lépést, és hány licenset sikerül majd eladni így. Remélem jó nagy pofára esés lesz ez a MS-nak.
  • Narxis
    #15
    Ezt örömmel olvasom.
  • kvp
    #14
    Gyakorlatilag semmi mas nem tortent, mint az, hogy a microsoft megszuntette a sima licenszet es mar csak oem licenszet arul a vegfelhasznaloknak is. Ez nem baj, mert aki fizet a szoftverert, az uj gephez ugyis uj szoftvert vesz. A tobbseg meg korulnez es ha mar berles, akkor a legolcsobban berelheto szoftvert fogja valasztani, mondjuk az ingyenesek kozzul az egyiket. Az a baj a microsoft-nal, hogy nem fogtak fel, hogy szoftvergyarto cegkent az ingyenes szoftverekkel versenyeznek es nem tudnak annyira olcsok, de ugyanakkor jok lenni, hogy a jovoben is megerje fizetni a termekeikert.
  • tmisi
    #13
    Én egy kisebb mezőgazdasági cégnél dolgozom (évi 2-300 milla árbevétel), de az Openoffice mindenre elég. Nem is ruházunk be MS Office-ba, mert még a legbonyolultabb táblázatom esetében sem használom ki 2%-át sem a Calc képességeinek.
  • Narxis
    #12
    Vihar a biliben. Ki a tököm fizet ezért egy vasat is? Otthoni felhasználónak elég lenne a LibreOffice is + Google Docs. Ha mégis annyira spéci doksikkal dolgozik akkor max. lewarezolja. Cégeknél meg jó ha 2007-es van. Tényleg csodálkozom, hogy M$-nek ebből még van bevétele.
  • SupraMKIII
    #11
    Garfield: most fejből meg nem mondom, de azért ez az összehasonlítás kicsit sántít, mert céges terméket hasonlítasz össze otthonival.

    A másik, hogy az átállás UTÁNI állapotot nézed, pedig ha az átállás előttit néznéd, akkor elég más lenne az eredmény. Én valakinek néztem egy éve, valami 50-60 volt a dobozos, amit hurcolhatott!
  • Ellaberin
    #10
    "A szakember úgy vélte: ez a változtatás is azt vetíti előre, hogy a Microsoft a szoftverbérlés felé akarja terelni az embereket. "
    Illetve oda, hogy nem vált adott cég, csak azért mert ez az új gyorsnaszád
  • Garfield
    #9
    Ami viszont szemétség, az a géphez kötött licensz, amiért nem csodálkoznék, ha kapna néhány pert a nyakába pár országban: az ugyanis nonszensz, hogy a felhasználó önhibáján kívül elesik a licensztől csak azért, mert mondjuk az alaplap tökönszúrta önmagát.
  • Garfield
    #8
    1. Magánszemély eddig is nagy valószínűséggel lewarezolta, szóval mi is változik?

    2. De ha mégis megvenné... A zsigerből marhaságokat írás helyett gondolkodni kellene.

    Első link a Gugliban:

    http://www.proficomp.hu/office.htm

    Office 2013 Professional: 138.303 Ft
    Telepíthető: 1 gépre (+ ha meghal a géped, buktad a lincenszt)

    Office 365 Home Premium: 26.924 FT / év
    Telepíthető: 5 gépre (+ semmi gond, ha gépet cserélsz)

    Nos, egy racionálisan gondolkodó, Office-ért otthoni használatra fizetni hajlandó magánszemély melyiket fogja megvenni szerinted?