• kjhun
    #23
    WRZ: Már fent van, a magyar is.

    Egyszer, úgy körülbelül 2 éve, az orrom előtt vett valaki Office 2010-et dobozos, talán Pro/Pro Plus verziót, utalvánnyal + kp-vel, 15x ezer ft-ért.

    Reméljük, csődbe megy az összes cég, aki így gondolkodik. És a felhasználók, meg észhez térnek, hogy ez az irány, amit ez is felvázol, meg a játékoknál is ami van/lesz, ez nem lesz jó. (Lásd: új XBOX konzolnál is géphez lesz kötve a játék, állítólag. Az Onlive is baromság. Az egy account még hagyján.) A bérlés sem az igazán jó megoldás, pláne ha nethez is kapcsolódik állandóan a dolog. (Játékoknál: Állandó online DRM. Felhőből futtatott programok.) Bár eddig is használhattad a programot, ha megvetted a licencet rá, de azt egyszer kellett csak kifizetned. (Havi bérléssel a következő generációig lehet, hogy többet fizetsz ki érte, mint amúgy.) A Microfos sem tarthat örökké, előbb-utóbb utoléri őket úgyis a végzet.

    Macropus Rufus: Szerintem ebben az esetben, ha cserélsz valamilyen hardvert, mert tönkre megy, akkor kuka, mivel valószínűleg, egyszer aktiválhatod a szoftvert, az adott konfiggal rendelkező gépre. Az új XBOX-nál is pont ez lesz állítólag, ha elromlik, dobhatod ki a játékot az ablakon. Hiába eredeti.

    Hardverkulcsos védelem, most van, ahogy írod, de cége válogatja, hogy van-e újraaktiválási korlát, vagy nincs. Pár programot akár 3 gépre is felrakhatsz. (Lásd: virusírtók licencei.) Szerintem a HDD is fődarabként számít, vagyis ha elromlik, akkor is aktiválnod kell, nem csak CPU/Alaplap esetén. De, jól rémlik, egyes játékoknál, a VGA csere is aktiválást vagy a játék kidobását jelentheti, van rá példa. Egyéb programoknál is lehet, ugyanez, meg Windows újratelepítés esetén is. CD/DVD/BL-meghajtó gondolom nem számít.