95
-
#95 Az elejen pedig nem volt hozza aggregator es a vezetok rossz utasitasokat hoztak folyamatosan... ki nem menne haza? :) -
#94 Nem értem a kérdést. -
errorista #93 nemzetbiztonság? -
Vol Jin #92 Ha egyszer beröffentik az erőművet, az utána magának már megtermeli az áramot. -
#91 A cunami után bárminek a mozgatása igen masszív feladat lett volna közúton. Nem maga az aggregátor lett volna a nagy feladat, hanem a tüzelőanyagának a biztosítása. Több száz kW teljesítményről beszélünk a keringtető szivattyúknál. Tudtommal nem csak a szivattyúkat, de a tartályokat is elmosta a víz.
Egy nap alatt te a világ No.1 földrengése után megnézem, hogy kivel és honnan akasztasz le ekkora aggregátorokat, kötöd be még meglevő rendszerbe és meglevető tartályokhoz. Ha tartály sincs, akkor hellóbelló... Ezt előre le kell szervezni, helit és embert is ráállítani. Ez tudtommal nem történt meg. Valami még rémlik, hogy CH-47 helikkal szórtak valamit, és a helit a közelben levő egyik jenki USMC egység adta. -
Vol Jin #90 "A karbantarto mernok ugy tud dolgozni, ha adottak a korulmenyek. Ha egeszsegre artalmas sugarzas eri, akkor nem kotelessege felvenni a munkat."
Nem volt bazmeg sugárzás. Nem volt sugárzás bazmeg, és nem sérült az erőmű. Egyszerűen csak leállította magát. Na kérlek, most sasoljál, azt utána okoskodjál, ha megemésztetted. Az atomerőmű úgy termel áramot, hugy az urán ha sok van egy kupacban, akkor magátol meleg lesz, amivel vizet lehet forralni. Tehát egy kibaszott hőerőmű, ahol mellékesen nem szenet lapátolnak egy kazánba, hanem a magától melegedő urán rudak melegítik fel a vizet. Amikor működik az erőmű, akkor a vízet keringteti egy szivattyú, így az elpárolgó gőzt potolja a rendszer, és így folyamatosan hűtik az uránrudakat. Ha lekapcsolják az erőművet, ez megszűnik, elpárolog az összes víz, és nincs minek hűteni és felforrósodik, megolvad. Éppen ezért, ha nem megy az erőmű, akkor külső áramforrásról működtetni kell a szivattyúkat. Na ez a külső áramforrás tűnt el a cunamival. Csak annyi dolguk lett volna, hogy kerítenek mobil aggregátorokat, rákötik a generátor helyére és vagy újra beindítják az erőművet, vagy kiszedik az urániumrudakat és beteszik a tárolóba. Volt rá egy teljes napjuk, de az összes barom hazament. Hozathattak volna nagy teherszállító helikopterrel aggregátort, vagy kamionnal, és erre egy teljes napjuk volt. Meg még kismillió dolgot tehettek volna, és akkor nem robban fel az erőmű. -
#89 A karbantarto mernok ugy tud dolgozni, ha adottak a korulmenyek. Ha egeszsegre artalmas sugarzas eri, akkor nem kotelessege felvenni a munkat.
A sportcsarnok takaritonoi valoszinuleg nem voltak kellokeppen kioktatva, talan nem is az o hibajukbol. Persze ott sem az ego pillerek kozott kellett volna maradniuk, hanem a biztonsagos gyulekezopontokon.
A tuzoltonak az a szakmaja, hogy veszelyes helyzetekbol kimenekitsen embereket. Ezt se nem a mernok, se nem a takaritono nem vallalta be anno, mikor palyat valasztott. ;) -
#88 Dehogyis. Egy atomeromuben dolgozo mernoknek nem kell felaldoznia magat, nincs a szerzodesben es nem is elvart. A jozan esz ill. a sajat dontese, hogy meddig megy el a bajban, mit aldoz fel.
Sehol sem ugy veszik fel az ott dolgozokat, hogy figyu, bizonyos esetekben fel kell aldoznod magad.
Sok mernok visszament ill. maradt a bajban de sok lelepett. Aki lelepett, azt nem eri atrocitas, csak nem hos. Ennyi.
Persze ha szabotal vagy hibazik, azt buntetik, de az mas... -
Vol Jin #87 Az ár az sok embernek nem számít, ha elvi okokról van szó. Ne azt feltételezd, hogy nem érti, hogy drágább, hanem azt, hogy olyan a felfogása, hogy a pénz nem minden, és ez a mai rohanó világ, az örökös profithajszolás, jajjj ez a rothadó gaz kapitalizmus.
Tehát ne azt bizonygasd neki, hogy olcsóbb, mert azt tudja. Azt vázold fel neki, hogy miért fontos, hogy olcsó legyen. Merthogy ezt nem érti. -
Vol Jin #86 "Mivel a cikkben semmi info nincs nem tudhatod hogy megbeszélt-e a hazamenetelt a kollégáival vagy nem, elengedték-e vagy nem és az alapján hogy utánna otthon maradt és tévézett nem mondanám hogy egy potenciális menekülő volt aki beszart hogy leolvad az erőmü."
Te hogy képzeled azt, hogy esetlegesen hazaengedték?
Ha semmit nem lehet tenni, és megszólal a kiürítési riadó, akkor lehet lelépni. A bérszámfejtő az menjen, meg a takarítónő is, de egy karbantartó mérnök?
Amikor a sportcsarnok leégett, akkor a takarítónők hazamentek, mert hogy biztos nem kell felmosni. A tűzoltók meg bent a tűzben keresték őket az életveszélyben. -
Vol Jin #85 "Amugy belegondolva meglepo, hogy Apple teman kivul altalaban egyet szoktam erteni Vol Jin velemenyevel :)"
Az Apple termékeit nem szokásom kritizálni, csak bizonyos lépéseit. Teszem ezt úgy, hogy korábban a legszimpatikusabb vállalat volt a szememben. Én objektív vagyok, te meg nem, mert a kedvenc céged. Meg ha jól tudom, abból élsz, hogy nekik fejlesztesz programokat az iTunesba, így még érthető is az elkötelezettséged. Ez pedig nem zárja ki, hogy másban ne legyen hasonlatos a véleményünk. -
Vol Jin #84 "Arrol nincs eleg info a cikkben, hogy meg lehessen allapitani, tudott -e volna valamit tenni, egyaltalan kotelessege lett -e volna maradni."
Igen, biztosan elképzelhető, hogy egy karbantartó mérnöknek földrengés esetén el kell hagynia az erőművet, hiszen minek is maradna, ha kidőltek a villanyoszlopok.
Ez biztosan így van.
Az sem számít, hogy abban az esetben, ha hozattak volna generátorokat fel sem robban az erőmű. Ez ilyenkor mellékes körülmény, hiszen ilyenkor ha nem termelnek áramot, csak felesleges költségbe verték volna a vállalatot a munkabérükkel. -
#83 A megtermelt áram mennyiségét nézd már meg azonos pénzből te zseni... Úgy jön ki az áram ára. És nem csak az számít, hogy aboszlút értékben mennyit termelsz. Az áramnál nagyon fontos az, hogy mikor, tehát hogy mennyire tervezethető. A megújulók kb. semennyire... -
torreadorz #82 Mit nem tudhatott? Ne haragudj, de sem neked sem nekem fogalmam sincs hogy ott és akkor pontosan mi történt. A cikkben van kb. két sor róla de ez alapján már majdnem le is folytattátok a tárgyalást róla a nagyon okos vol jinnel...
A reaktorokat leállította a számítógép még a lökéshullám előtt, a fickó ott volt, megjött a lökéshullám a fickó ott volt, nem történt semmi, a fickó hazament megnézni a családját. Ennyi. A cunami meg még kanyarban sem volt. És mivel Japánban mindennapos a földrengés, nem is kellet rá számítania, főleg hogy tudta hogy majdnem 6 méter magas fal védi az erőmüvet.
Mivel a cikkben semmi info nincs nem tudhatod hogy megbeszélt-e a hazamenetelt a kollégáival vagy nem, elengedték-e vagy nem és az alapján hogy utánna otthon maradt és tévézett nem mondanám hogy egy potenciális menekülő volt aki beszart hogy leolvad az erőmü. Legalábbis ha én úgy gondolom hogy fel fog robbani az atomerőmü, akkor nem ülök le az onnan 10 km-re lévő lakásomba békésen tévézni, hanem összeszedem a családot és húzok el minnél messzebb. -
Papichulo #81 Ezt utolag mar mind tudjuk, de akkor ezt Togawa meg nem tudhatta, ennek ellenere o elment szo nelkul. Plusz a jopar tobbi felvetesemet egyaltalan nem magyarazza. Retrospekitven konnyu okosnak lenni, de o akkor megis felelotlenul cselekdett - szerintem. -
kvp #80 "csak felkelt, egy ismeretlen helyre tavozott, majd csak masnap ment vissza."
Felreertes van. Nem ment vissza, nezte a tv-t otthon, aztan az elso tv-s hirnel meg a kitelepites elott elindult, mert tudta, hogy nagy baj van. Valoszinuleg e miatt van most kiborulva. Valojaban ekkor mar semmit sem tudott volna segiteni, csak o es a csaladja is nagyobb veszelyben lett volna, de ahogy nezem akkor is zavarja, hogy nem probalt segiteni. Amikor masnap hajnalban a riasztas megszolalt a faluban, akkor olvadtak le a reaktorok. Persze ezt meg vagy 5 napig nem vallottak be senkinek hivatalosan, de azert az embereket mar ekkor kitelepitettek.
A reaktor leallas automatikus volt, meg a lokeshullam odaerkezese elott, ez ugyanaz az automatizmus ami a shinkanzeneket is leallitja es valojaban azt hasznaljak ki, hogy a lokeshullam lassabban terjed mint az ip csomag. A generatorok rossz telepitese meg egyertelmu volt, tehat minden normalisabb mernok tudta, hogy ha szokoar jon egy foldrenges utan, akkor le fognak olvadni. Meg a vezetes is tisztaban volt vele, de arra gondoltak, hogy majd egy masik reaktor a tavvezetekhalozaton keresztul megtaplalja a hutesi rendszert. Persze foldrengesnel a tavvezetekek szoktak eloszor lejonni, de ez a vezetest nem erdekelte vagy csak nem ertettek hozza. Alapvetoen a reaktorok sorsa az elso 12 oraban eldolt, mivel addigra merultek le az aksik. Ha addigra odaert volna egy par generator, akkor megusszak az egeszet. Persze ennyi ido alatt meg a cegvezetes sem gondolta vegig, hogy baj lehet, tehat szinte senkinek nem szoltak, csak amikor mar keso volt, mert leallt a hutes.
Alapvetoen ha valaki mer szolni a nemzetkozi sajtonak kozvetlen a szokoar utan, az nyomas ala helyezte volna a kormanyt es akkor sikerult volna par generatort idoben odavinni es megusszuk az egeszet. Viszont ez a gondolkodas a japan mentalitastol teljesen idegen.
Gyakorlatilag az a par munkas aki maradt es az a 3 helikopter szemelyzete akik az elso adag hutovizet vittek a reaktorok fole viselkedtek csak hosiesen. Persze erheto, hogy akinek csaladja es gyerekei vannak, azt altalaban ilyenkor nem erdekli a tobbi ismeretlen ember elete, legfeljebb utolag van buntudata. -
Papichulo #79 "Még szerencse, hogy nem ilyen "fotelbölcsek" döntenek."
Pedig szerintem is maximalisan igaza van... Az ember mindossze a kotelesseget nem teljesitette es annak ellenere, hogy mernokkent dolgozott ott es kepes lett volna barmilyen veszhelyzet eseten segiteni, csak felkelt, egy ismeretlen helyre tavozott, majd csak masnap ment vissza. Ez oruletes felelotlenseg szamomra. Mit hitt, hogy ki oldja meg ott a dolgokat? Vagy arra szamitott, hogy csak neki van joga elmenni a tobbieknek meg nem? Mi lett volna ha mindenki igy gondolkozik es elmegy? Nem tudhatta, hogy fog-e maradni barki is, mielott engedely nelkul lelepett. Ezek szamomra mind menthetetlen dolgok.
Amugy belegondolva meglepo, hogy Apple teman kivul altalaban egyet szoktam erteni Vol Jin velemenyevel :) -
nextman #78 Arrol nincs eleg info a cikkben, hogy meg lehessen allapitani, tudott -e volna valamit tenni, egyaltalan kotelessege lett -e volna maradni. -
#77 Egyébként Togawa urat én lecsukatnám. Mint a cserbenhagyásos gázolókat.
Még szerencse, hogy nem ilyen "fotelbölcsek" döntenek. -
Vol Jin #76 "Szerintem sincs realitaserzeke az ilyen hozzaszoloasnak. Tudomasul kell venni, sot, azzal kell kalkulalni, hogy ilyen helyzetben az emberek 98 %-a azonnal tiplizik. Ez van.
Rendoroknel, katonaknal, mentosoknel ez az arany lehet jobb, de meg kozuluk is sokan tipliznenek. Az emberek ilyenek."
Ez így van, és hogyne tudnám, hogy így van. Tökéletesen tisztában vagyok vele.
Csakhogy egy atomerőműben az embereket tréningekkel, képzésekkel kondícionálni kell, hogy ne átlagemberként viselkedjenek. Szituációs gyakorlatok, pszichológiai felmérések, stb. Ha ez nem így van, akkor az egy elég nagy probléma.
A kilences hsz-ben elég jól leírtam, hogy mit kell tenni, hogy megfelelően döntsünk. Kondícionálni kell magunkat a helyes viselkedésre.
Egyébként Togawa urat én lecsukatnám. Mint a cserbenhagyásos gázolókat. -
Vol Jin #75 Felőlem. Na bökd ki mikor léptem rá a pöcsödre, hogy itt izmozol...
Amúgy as 9-ben meg leírtam, hogy alapból mindenki Mr. Togawa, és pont ezért kell felkészülni lélekben rá magunkat kondícionálva.
Szóval ne így kompenzáld magadban, hogy te is beszari Mr. Togawa lennél. Hogy engem próbálsz itt fikázni az nem vezet sehova.
És miért is kellett volna elutaznom a világ másik végére?
Mondok pár esetet, ami velem megtörtént. Rgy nő epilepsziás rohamot kapott a metrón az Ecseri útnál, és ledőlt az úllésről a padlóra. Mindenki nézett, mind a balfasz, ugyanakkor én felálltam, kikaptam a szíjamat, ráharaptattam, a vészjelzőn meg szóltam a vezetőnek, hogy a Klinikáknál rakjuk ki az ühyeletnek, hogy onnan hívjanak valami dokit hozzá. AMikor meg egy férfi elájult a mozgólépcsőn, alul a nadrágja beakadt a lépcső keféibe (vagy mik a francok azok a fésűk) a tömeg meg torlódott volna rá, és egy balfasznak sem jutott eszébe, hogy megnyomja a vészleállítót, ottt topogott hátra járva egyhelyben egy idióta. Azt is nekem kellett eltolni, hogy megnyomjam azt a kurva gombot. Amikor meg a házunk pincéjében zárlattól átégtek a kábelek (ott van az egész környék trafóállomása), úgy durrogott az a szar, mintha géppuskával lőttel volna, és dőlt a füst, mentőt hívtam, miközben a többi balfasz lakó ott téblábolt, hogy jajj mi van. Hát akkor is én mondtam, hogy na akkor most mindenki ki a házból, de járjuk közben le az összes lakást, hogy aki alszik, annak szóljunk. Mire kiértek a tűzoltók, a ház ki lett ürítve.
Mint mondtam, alapból mindenki balfaszoskodik. Ha azt tapasztaltad ilyen esetekben, hogy te is balfaszoskodtál, akkor ne nekem pampogj, hanem hidd el nekem, hogy ezekre a helyzetekre tudod magad kondícionálni. Tedd fel magadnak az elméleti kérdést pár szituációra, hogy mit csinálnál, és győzd meg magad, hogy mi a helyes. És, ha jön a szitu, akkor nem fogsz lefagyni.
Ja, még egy szituáció a seregből. Kapuszolgálat, a szolgálatos tiszt meg egy vérgeci. Tudtam, hogy turkáltatni fog a katonák táskájában, ezért előre készültem. Csávó tele piával. Gyorsan kikapattam vele a kólát, hogy ez nekem gyanús, és a fénynél vizsgálgattam, és mondtam, hogy okés, elnézést, csak azt hittem, konyakot akart becsempészni benne. Közben az egész táska tele volt töménnyel. A tiszt meg a szolgálat végén csodálkozott, hogy nem kapott el senkit. Mondtam neki, hogy főnök úr, biztos híre ment, hogy maga lesz szolgálatban és tudták, hogy önnel nem érdemes packázni. Még örült is a marhája, mert elismerésnek vette. Mivel az ellátóknál volt a szakács, akinek falaztam, akkora tripla adagokat adott nekem a konyhán azután, hogy majdnem elhíztam. -
nextman #74 Szerintem sincs realitaserzeke az ilyen hozzaszoloasnak. Tudomasul kell venni, sot, azzal kell kalkulalni, hogy ilyen helyzetben az emberek 98 %-a azonnal tiplizik. Ez van.
Rendoroknel, katonaknal, mentosoknel ez az arany lehet jobb, de meg kozuluk is sokan tipliznenek. Az emberek ilyenek. -
torreadorz #73 OMFG, erre nincs is mit irnom. Viszont a mentegetőzésed tetszik, nem vagy se atommérnök, se nyelvtudás se orvosi képzettséges, szóval neked nem is kell volna jelentkezned... Ja de mindenki más tekintse mellékkörülménynek a háza elvesztését...
Mondom egy, egy hisztis okoskodó vagy, aki tipikusan elsőként futna el bármilyen vészhelyzet esetén valami kibúvóval, de a reggeli kávé hiányát világvégeként éli meg... -
Vol Jin #72 Ja annyi még, hogy lett volna rá idejük, hogy egy mobil áramforrást beiktassanak a keringtető szivattyúk üzemeltetésére. -
Vol Jin #71 "Az a gyanúm te valami olyat kérsz számon ettől az embertől, amire te magad is gyáva lennél, innentől kezdve meg ugye..."
Először is semmiféle veszélyben nem volt. Nem sérült az erőmű, nem volt szivárgás. A katasztrófa is bő nappal később történt. És pont azért mert lekapcsolták, de a hűtőrendszert nem működtették. A hűtővíz túlforrósodott, a rendszer ezután meg leolvasztotta a fűtőelemeket. A katasztrófa azért történt, mert magára hagyták az erőművet. Pont ez történt volna mindenféle földrengés meg cunami nélkül is. És cunami meg földrengéssel együtt is elkerülhető lett volna a katasztrófa. Úgy, hogy semmiféle sugárzás nem ért volna senkit. Semmit nem kellett volna csinálni Togawa úrnak és a kollégáinak, csak a munkájukat végezni.
"Szóval szép dolog ez a megmondóemberkedés, de tudod csak akkor lenne ha hiteles, ha igazolnád hogy te elsőként jelentkeztél fukusimába a mentőcsapatokba, vagy elmentél kolontárra segiteni a kármentésben mert igy csak egy gyáva ember hőzöngése az egész aki másoktól mindent elvárna de maga semmit sem tesz..."
Már miért kellett volna jelentkeznem? Nem vagyok atommérnök, és a nyelvtudásom sem megfelelő, és orvosi képzettségem sincs. AMúgy meg tök jó, hogy így a semmire profilt alkotsz. -
torreadorz #70 Az a gond hogy a szélerőmüből nagyon sok kell ahhoz hogy kiválta akár csak részben is az atomerőmüveket. Viszont a nagyon sok meg nagyon befolyásoljá az időjárást. Szóval nem tudod jó helyre tervezni a mennyisége miatt.
Ez hasonló a vizerőmüvekhez, nem tudsz a dunára 30 vizerőmüvet tenni, akárhogy is tervezed meg, mert már az első párnak is végzetes hatása lesz az alattuk lévő területekre. A szélerőmüveknél egyszer valaki kiszámolta hogy kb. az ország felét teli kéne rakni szélerőmüvel hogy kiváltsa paksot. És akkor nem sok választásod van, maximum hogy melyik felét...
Az atomerőmünél igazad van (ezt már én is irtam lejebb), de a méretei miatt azt elég könnyü jó helyre tervezni jól, csak ha sajnáljuk rá a pénzt akkor ez történik. -
nextman #69 Megint csak azt tudnam hozzatenni, kornyezeti katasztrofat nem a szeleromu okoz, hanem a rossz tervezes. Szerintem eleg pontosan kiszamithato elore, mekkora, milyen hatasa lesz a telepitesnek. Ugyanez az atomeromure is igaz, ha rosszul tervezed, rossz helyre teszed, akkor annak eleg rossz kovetkezmenyei lesznek, lasd japanokat. -
#68 Ezt az űberfaszságot honnan szedted, hogy ingyé termelnek a megújulók??!?! ÚRISTEN!!! Ezt még olvasni is agyrohasztó. -
mrzool #67 De jól eladható a népnek, és ezt megeszik.:(
Amikor kiköltöztem, szerettem volna atomáramra szerződést kötni (itt rengeteg virtuális áramszolgáltató van, és választhatsz, hogy milyen forrásból származó áramot használsz). Hát bakker, az agyondotált (sötét)zöld áram hihetetlen olcsósága miatt végül felhagytam az elveimmel, mert egyszerűen nem vagyok a saját pénztárcám ellensége. Sebaj, így most én is élősködöm a dotáción, és talán ezzel egy picivel hozzájárulok ahhoz, hogy a nagy emberek rájöjjenek: ez totális zsákutca mind gazdasági-pénzügyi, mind pedig fenntarthatósági szempontjából. -
Yv@n #66 "A németeknél meg probléma... Az hiányzó áramot meg a franciáktól importálják, mikor pár éve még ők exportáltak."
Ebben a legszebb amúgy tudtommal az, hogy a "le azatommal" németek által vett áramot a franciák bizony elég lelkesen atomerőművel termelik, szóval épp adtak a szarnak egy pofont. -
#65 Uram atyám! De jó, hogy nincs népszavazás ilyen kérdésekben. Ennyi ésszel ha ló lennél tolnád a kocsit. -
sanyicks #64 Szerintem nincs mit eldobnod ;) Nem csak a szöveget nem tudod értelmezni, de még ki is találsz dolgokat. Soha nem voltam az atomerőművek ellen... ilyet nem is tudsz idézni, csak mivel te meggyöződéses megújuló hater vagy, nem is látsz már semmit. Ha valaki azt mondja hogy a megújuló jó akkor te már automatikusan azt hiszed az atom ellen van.
Nem, én ezt a 2-t együtt képzelem el ;) a szén, lignit, gáz, olaj helyett.
"Ha van atomerőűved, akkor nincs szükség sem a tervezett szénerőművekre, sem a szél és napra sem, mert annak töredékéért termel és stabilan."
De mindig van szükség valamennyi hagyományos erőműre, mert az atomerőmű termelését nem lehet csak úgy percről percre változtatgatni.
A semminél pedig nem lehet olcsóbb az atom sem, a megújulók pedig "ingyé" termelnek (pénzbe kerülnek? Ja hát az atomerőmű sem ingyé épül hanem ezermilliárdokért, sőt ahogy ezt az országot elképzelem lesz az tízezermilliárd is). -
kvp #63 Ma olcson a modern atomeromuvek tudnak energiat termelni. Ezek kepesek szabalyozott modon iranyitani az aramtermelest is, tehat korlatozott modon akar csucseromunek is hasznalhatoak. Egyebkent meg ha olcso megujulo energia, akkor tele kellene pakolni afrika eszaki reszen a sivatagot stirling generatoros naperomuvekkel es meg is lenne oldva europa elektromos enerigaigenye, csak at kell hozni tenger alatti kabelen ami nem akkora nagy tavolsag. Persze elobb az ott lako muzulman lakossagot kellene meggyozni rola, hogy ne akarjanak ott elni, meg egyaltan. Tehat a zold energia europaban elsosorban politikai es katonai kerdes.
Magyarorszagon egyebkent ket 1 GWatt-os eromu kellene a meglevok melle, hogy ne kelljen aramot venni. Ha epitunk meg 2-ot, akkor eladni is tudunk vagy az igy termelt arammal lehet uzemanyagot szintetizalni vizbol es legkori szendioxidbol. Ez meg zold is lenne es raadasul a mostani olaj es gazarak mellett meg nullszaldos is. Ha dragabb lesz az olaj, akkor majd meg is eri csinalni. Persze nem biztos, hogy vala tul draga lesz, mert tobb olaj es foleg olcso szen van mint amennyit meg elegethetunk a jelenlegi foldi emlos elet megtartasa mellett. -
#62 Ha van atomerőűved, akkor nincs szükség sem a tervezett szénerőművekre, sem a szél és napra sem, mert annak töredékéért termel és stabilan. A legállított atom helyetti szénerőművek CO2 kvótáját meg a menetrend tartó gáz/szén kitölti. Olcsóbb és tisztább. Mikor esik már le a sok drodinak, hogy a "zöld" valójában minden, csak nem zöld...????? -
torreadorz #61 Az előbb még az atomenergia ellen a napkollektorok mellet kardoskodtál most meg már jó ötletnek tartod az atomerőmüveket... agyam eldobom :) -
sanyicks #60 "nem kell mellébeszélni, ott az árprobléma az ész nélküli áram visszavásárlási ártámogatás, és az atomerőművek leépítése miatt van" és persze az áramkimaradások is ezért vannak.
Ezért kell atomerőmű blokkokat építeni, tározós erőművet puffernek, ezzel a visszatáplálást is lehetővé tenni(és ez egyébként visszatáplálás nélkül is hasznos lenne, lekezelve vele az ingadozásokat), és azt is hogy sok fosszilis erőművet be lehessen zárni, ezzel csökkentve az áram árát, a környezetszennyezést, és legfőképpen a függést a ruszkiktól. -
#59 Azok sem 1 sec alatt állnak vissza. Egyébként meg a modernebb 300-400 MW-os erőművi blokkok követési sebessége 15-20 MWe/perc.
A németeknél meg probléma. Mióta kitalálták az zöld balfaszságukat gyakoribb az áramkimaradás és a környező országok hálózatát izzasztják meg. Sebaj... Az hiányzó áramot meg a franciáktól importálják, mikor pár éve még ők exportáltak. No comment... -
torreadorz #58 Nem vagy tisztában a problémákkal, sem az árakkal sőt még a realitásokkal, igy felesleges veled vitatkozni.
Először jössz azzal hogy a padlásra sulyokat (wtf) meg vizet kéne felpumpálni, aztán mikor felvilágositalak arról hogy ez mekkora baromság de elmondom hogy nagyban van ilyen de az is limitált, akkor nekiállod szajkozni a viztározó pufferőmüveket (amiről ez alapján eddig fogalmad sem volt) mintha te hoztad volna témába és végig erről beszéltél volna...
Bár úgy látom a mondatom második fele ott sem maradt meg, miszerint hogy ez a módszer mondjuk képes biztositani egy kisváros energiaigényét de nem egy országét. Ráadásul magyarország (ha nem tünt volna még fel) egy k.rva nagy alföld, tehát először építhetsz egy nagy dombot, az fölé egy medencét aztán pumpálhatod bele a vizet... Ja és nem árt ha mindez valami folyó közelében van, máskülönben nem lesz vized.
De további szép álmodozást, cipelgesd a sulyokat a padlásra... De többet érsz ha kézzel viszed, mert áramod igy sem ugy sem lesz, de legalább megizmosodsz -
Cat #57 "De pont ez a dolga, hogy ha kell, meghaljon!"
Az atomerőműben dolgozó mérnököket kurvára nem azért fizetik, hogy "ha kell, meghaljon". Ez nincs benne a munkaszerződésében. Senkiében! -
sanyicks #56 "Ha Paks teljesíményére ÁTLAGOSAN képes fotovoltatikust tennél le"
hogy tennék le? Évtizedekre lenne szükség hogy a lakosság ekkora visszatáplálásra képes eszközt telepítsen de valószínűleg soha nem is érne a közelébe sem, nem mindenkinek van családi háza ahol van hely ilyesmikre.
"Ez a sok cella akkora tranizenst rakna a hálózatba, amit még a világ nem látott."
Szerintem csak hallottál egy szakszót, de igazából nem tudod mi is az, sem pontos adatokat. Tranziensek kb mindenféle fogyasztótól és magától a hálózattól is keletkeznek. A kapcsolgatástól, a tápegységekől, villanymotoroktól, mindentől. Miért pont ettől lenne probléma?
Amúgy a villanymozdonyok visszatáplálása miért nem okoz gondot? Akár 6 mw-t is visszatolhatnak, olyan mozdonyok, amik egyébként magyarországon is nagyon gyakoriak...
A németeknél miért nem probléma a visszatáplálás? (nem kell mellébeszélni, ott az árprobléma az ész nélküli áram visszavásárlási ártámogatás, és az atomerőművek leépítése miatt van).