29
  • Nagydög
    #29
    Kuttattam egy kicsit:
    A szamitasok nagyvonaluak, de remelem nem elvi hibasak.

    Magyarországon kb. 300000 személygépkocsi van.
    Az atlagos futasteljesitmenyre valtozatos adatokat talaltam, egy viszonylag alacsonyat valasztottam, ami egyebkent kozel van a napi 40km-es atlaghoz. Ez 16000km-t jelent.

    Egy ZE Kangoo fogyasztasa a teszt szerint 19kWh/100km. Ez oktoberi adat. Melegben a hutes, hidegben a futes meg novelheti, de ez amugy sem epp egy aramvonalas auto, szoval talan megteszi atlagnak.

    Szamoljunk tehat: 2000000 auto*19kWh/100kmh*160 = 6080 GWh

    2010-ben az orszagban felhasznalt villamos energia mennyisege 42636 GWh volt (5195 GWh import).

    Tehat meg csak a szemelyautok ketharmadarol van szo, a tobbi jarmuhoz hozza sem nyultunk(Buszokkal, teherautokkal nem is tudom, lehet e valamit kezdeni normalisan), es csak az energia igennyel foglalkoztunk.


  • Nagydög
    #28
    Ennel meg az en derek joanyamek is sokkal gyakrabban mennek hosszabb utra.
    Infrastruktura ugyben azert erdemes lenne utanaszamolnod! Raadasul az infrastruktura nem csak az eromuveket jelenti, hanem a varosi tolto rendszert is. A gyors tolteshez nagy aramerosseg kell, ehhez gyakorlatilag ujra kell epiteni a varosi energiahalozat nagyreszet.
  • sanyicks
    #27
    na hát a 95% havonta sem megy párszáz km-es útra, max évente 2x 100km-re. 200-at meg simán visz egy elektromos autó is.
    nem kéne semmiféle infrastruktúra, az erőművek éjszaka és délelőtt üresben mennek.
  • Nagydög
    #26
    Van egy kis baj ezzel az atlag dologgal.
    1. En se megyek tobbet naponta ennel, sot. Edzesre, vagy bevasarolni jarok autoval, es joidoben meg oda sem. Csak az a havonta egy-ket parszaz kilometeres ut szopas, mert megegy autot erre a celra nem tudok es nem is akarok fenntartani.

    2. A tomb elott maceras lenne toltore dugni az autot, ehhez eleg komoly infrastrukturat kene kiepiteni.

    3. Szinten infrastruktura. Ha tomegesen terjednenek az elektromos autok, akkor az eromuvi kapacitasokat nagyon meg kene novelni. Lehetoleg ezt sem fosszilis forrasokkal kene ugye megoldani. (Bar gyanitom meg azzal is megerne, ha igy a szennyezes nagyreszet kivinnenk a zsufolt varosokbol.)

  • sanyicks
    #25
    "Az energiaszektor összetétele csak gazdasági kérdés" ez igaz.
    "Azt használjuk ami gazdaságos" ide egy kis kiegészítés kell: azt használjuk amit gazdaságosnak hagynak bizonyos, elég nagy tömegű tőkével rendelkező érdekcsoportok. Ami meg nekik nem tetszik, azt meg sem kaphatod, vagy jól lehúznak vele...

    "A Li-Ion akkumulatoroknal rosszabb lenne, mikor gyakorlatilag azok is teljesen alkalmatlanok az autok szamara, de legalabb olcso."

    Teljesen alkalmasak azok is az autókra. Az autósok 95%-a naponta nem megy 40km-nél többet... Csak hát a gyártók még ott tartanak hogy "na most jól lehúzzuk a ződ hülyéket a 10x-en túlárazott elektromos járgányunkkal, amit egy mérnökünk 2 óra alatt hobbiból tervezett meg..." Egy tisztán elektromos autó legyártása jóval olcsóbb mint egy hagyományosé, mert egyszerű és nagyszerű, még is az amúgy is durván túlárazott hagyományos autókhoz képest is dupla tripla áron árulják ezeket.
  • zsoltrex
    #24
    ..., irto vicces. Mar reg felfedeztek a tobb energiat tarolo akukat, meg azt is,m hogy gyorsan nagy mennyisegu aramot tudjon felvenni. sot, meg ezt is tulhaladtak, csak ami keves befektetes es nem hoz nagy hasznot, azt gyokeresen irtjak. porhintes az egesz es vertol ragad a kezuk.
  • Nagydög
    #23
    "Nem tudom mit nem ertesz rajta, azt jelenti, hogy az osszeg jelentos, de meg mindig elenyeszo a fosszilis energia tamogatasahoz kepest."

    Azt nem ertem rajta, hogy osszevetsz ket osszeget, amibol az egyik egy konkret celra szant konkret osszeg, mig a masik valami kodos, altalanos, nagyvonalu ize.

    Nezd, en adok egy masik cikket, igaz angolul. Ebben is megemlitik a 30%-ot, meg az 523 milliardot is. Igaz, a vilagon osszesen, nem az USA-ban, de kicsire nem adunk.

    Es probald elfogadni, hogy ha egy kutatasba tobb penzt teszunk, az nem jelent automatikusan eredmenyt!

    "Ha minden orszag a megujulok kutatasara csak annyi penzt aldozott volna az elmult evtizedekben, mint amennyit a fosszilisre, akkor mostanra kb 10-szer olcsobb, 10-szer nagyobb kapacitasu akkumlatoraink volnanak, es minimum 10-szeres elettartammal."

    Sot, ha annyit koltottel volna az elmult tiz evben nyelvtanulasra, mint letfenttartasra, akkor mostanara... ehen vesztel volna. Jelen pillanatban ugyanis a fosszilis energiahordozok jelentik az eletben maradasunkat, mig a megujulok egy bizonytalan igeretet.

    A so akkumulator meg vegkepp nagyon tuti. A Li-Ion akkumulatoroknal rosszabb lenne, mikor gyakorlatilag azok is teljesen alkalmatlanok az autok szamara, de legalabb olcso. De jo!
    Az akkumulatorokkal amugy nem az a baj az autozas szempontjabol, hogy kicsi a kapacitasuk. Ha valaki eloall egy olyan aksival, amivel megbizhatoan lehet hozni 200 kilometer hatotavot, az mar rendben lenne, csak aztan lehessen ugy 5 perc alatt feltolteni ujabb 200 kilometer erejeig.
  • duke
    #22
    "Ugy nagyjabol el tudnad mondani, mirol szol a fenti mondat? Az 500 milliardos allami tamogatasrol is dobhatnal valamilyen linket, mert nekem kicsit furan hangzik."

    Nem tudom mit nem ertesz rajta, azt jelenti, hogy az osszeg jelentos, de meg mindig elenyeszo a fosszilis energia tamogatasahoz kepest. Kulonosen abban a viszonylatban, hogy a nyereseges olaj, gaz, szen ipart egyaltalan nem kene tamogatni.
    Amugy az eleg koztudott, hogy minden orszagban jelentos osszegekkel tamogatjak a nuklearis es fosszilis energia termelest.
    Idezet egy portfolio cikkbol:
    "A következő évtizedek tekintetében továbbra is a fosszilis energiahordozók dominanciáját várja a szervezet, amellyel kapcsolatban megjegyzik, hogy 2011-ben közel 30%-kal, 523 milliárd dollárra emelkedett a szén- és szénhidrogénekre fordított állami támogatások mértéke. "
    Ha minden orszag a megujulok kutatasara csak annyi penzt aldozott volna az elmult evtizedekben, mint amennyit a fosszilisre, akkor mostanra kb 10-szer olcsobb, 10-szer nagyobb kapacitasu akkumlatoraink volnanak, es minimum 10-szeres elettartammal.

    "A masik meg az, hogy technologiai problemak nem oldhatok meg szimplan penzzel."
    Az akkumlator fejlesztes pont az tema, aminel oriasi elorelepest lehetne elerni. Mert ezer fele otlet, szabadalom van, es ha volna ra eleg penz, akkor mindegyiket vegig kene kutatni, es vegul maradna 3 technologia, ami tokeletes akkumlatort eredmenyezne, pl valami ehhez hasonlot: Sóból készülne a világ legolcsóbb akkuja
  • Vol Jin
    #21
    "Energiatermelés: A légkör tömege messze nagyobb, mint a fosszilis ásványoké."

    Ezt azért gondolod így, mert fogalmad sincs róla, és csak saccolsz. AZ összes szén, szénhidrogén, ami a bolygón található, annak a leánykori neve széndioxid. Az élővilág volt, ami kivonta a légköri szenet a széndioxidból, és oxigént eregetett a légkörbe. Csakhogy ennek az oxigénnek csak a töredéke van a légkörben. Első körben az óceánok oldott vastartalma kötötte meg. AZ óceánban élő baktériumocskák belélegezték a széndioxidot, és kifingták az oxigént, ami felfelé bugyborékolva megkötötte a vasat és az vasoxid formájában leülepedett a fenékre. Szóval nem maradt annyi oxigén a légkörben, ami a felhalmozott szén elégetéséhez elegendő lenne.
  • Vol Jin
    #20
    " Vajon hol tartananak mar a megujulo technologiak,(akkumlatorok, nap, szel eromuvek), ha ennek, csak a szazad reszet kaptak volna meg minden evben, mondjuk az elmult 30-40 evben ?"

    Sehol. Ablakon kidobott pénz lett volna. Az akkumulátor meg mióta megújuló technológia? Az energiaszektor összetétele csak gazdasági kérdés. Azt használjuk, ami gazdaságos. Akkor fogunk megújulót, ha az lesz a gazdaságos. AMíg a meglévő olcsóbb, addig az alternatíva kutatása ablakon kidobott pénz.
  • Vol Jin
    #19
    "Jol betojtak a Sandy hurrikantol, mert az vitan felul, az eghajlat valtozas kovetkezmenye volt."

    Miért is?

    A hurrikánok teljesen természetes, évmilliós jelenségek. Hogy lehetne egy hurrikánra azt mondani, hogy az éghajlatváltozás miatt volt?
  • NEXUS6
    #18
    Szerintem kicsit még tájékozódni kéne!

    "Termelés: Vannak országok amelyek nem választhatják meg mit termelnek. Pl. Kína, India termelik azokat a dolgokat amiket Európában veszélyesnek, károsnak tartanak, vagy csak nem éri meg. Az USA gyakorlatilag a csúcson van. Ők nem annyira szélsőségesek egyes iparágak „kiutálásban”, mint a Németek, hanem pragmatikusan azt és annyit termelnek, amennyi hasznos."
    Csak egy adat mennyi egy átlag amcsi és egy átlag német energia/benzin fogyasztása!? Kinek mekkora is az un ökológiai lábnyoma!?
    Az amcsik az egyik legerőforráspazarlóbb "nemzet".

    "Gazdaságpolitika: A magyar gazdasággal alapjában nincsenek komoly bajok. Van rajtunk egy rossz politikai elit, ami kicsit nehezen élvejtővé alakítja a környezetet, de attól még nem állunk rosszul. Kínában rosszabb a helyzet. Még nagyvárosokban is."
    A magyar gazdasággal valóban nincsenek bajok azon kívül, hoyg nem elégséges nagyságú ahhoz hogy eltartson 10 millió embert. Egyébként tök OK!;)

    "A pénz alapú termelési modell sem zuhan, sőt az hozta létre a modern világot."
    A pénz alapú gazdaság elég sok változáson ment át. Ciklikusan visszajön az a válság, hogy a reálgazdaságra túlzó módon ráül a pénzvilág. Gyakorlatilag semmiből állítanak elő pénzt, legális piaramisjátékokat játszanak. Aztán ha dúrva lesz a válság a pénzvilág vezéreit, élükön az olyanokkal, mint pl Soros jól seggberúgják.

    "Pár spanyol sem azét tudott kontinenseket meghódítani, mert acél fegyvereik voltak, hanem mert gazdasági alapon szervezték meg az expedícióikat."
    Gondolom Pizaro is elszámolt azzal a több 10 000 lemészárolt inkával, akit a 200 fős ACÉL fegyverekkel felszerelt hadseregecskéjével lemészárolt. Mert az üzletben a pontos elszámolás a lényeg és nem az volt a fontos, hogy milyen fegyvereik voltak.;)

    "(Gyerekkoromban azt mondogatták a párthű emberek, hogy a kapitalizmus már a szakadék szélén áll. Mi meg belegondoltunk, és összekapcsoltuk a másik pártszlogennek, hogy a szocializmus egy lépéssel a kapitalizmus előtt jár :) )"
    Jó vicc ugye? És kérdem nem volt igazuk? A szocializmus nálunk már kimúlt, és a mai magyar gazdaság, a társadalom demográfiai mutatói iszonyatos állapotban vannak!!!
    Szal?
  • Munkas
    #17
    Hát, ennek a hsz-nak egyik bekezdésével sem tudok egyetérteni:

    Energiatermelés: A légkör tömege messze nagyobb, mint a fosszilis ásványoké. A CO2 szintje sem fog számottevően emelkedni, ha mindet elégetjük, nemhogy megfulladnánk. Az esőerdős „föld tüdeje” szövegnek sem az a lényege, hogy oxigént termel, mert amit az összefotoszintetizál az csepp az óceánban.

    Termelés: Vannak országok amelyek nem választhatják meg mit termelnek. Pl. Kína, India termelik azokat a dolgokat amiket Európában veszélyesnek, károsnak tartanak, vagy csak nem éri meg. Az USA gyakorlatilag a csúcson van. Ők nem annyira szélsőségesek egyes iparágak „kiutálásban”, mint a Németek, hanem pragmatikusan azt és annyit termelnek, amennyi hasznos.

    Gazdaságpolitika: A magyar gazdasággal alapjában nincsenek komoly bajok. Van rajtunk egy rossz politikai elit, ami kicsit nehezen élvejtővé alakítja a környezetet, de attól még nem állunk rosszul. Kínában rosszabb a helyzet. Még nagyvárosokban is.
    A pénz alapú termelési modell sem zuhan, sőt az hozta létre a modern világot. Pár spanyol sem azét tudott kontinenseket meghódítani, mert acél fegyvereik voltak, hanem mert gazdasági alapon szervezték meg az expedícióikat. Az angolok sem a gazdaságuk nagyságával győzték le a háromnegyed világot, hanem mert érdekeltté tette őket a haszonszerzés. Az USA is így futott fel.
    (Gyerekkoromban azt mondogatták a párthű emberek, hogy a kapitalizmus már a szakadék szélén áll. Mi meg belegondoltunk, és összekapcsoltuk a másik pártszlogennek, hogy a szocializmus egy lépéssel a kapitalizmus előtt jár :) )
  • Nagydög
    #16
    "Bar ez a 120 millio dollar a milliomod reszet sem eri el, az olajra, szenre, gazra koltott penzeknek..."

    Ugy nagyjabol el tudnad mondani, mirol szol a fenti mondat? Az 500 milliardos allami tamogatasrol is dobhatnal valamilyen linket, mert nekem kicsit furan hangzik.
    A masik meg az, hogy technologiai problemak nem oldhatok meg szimplan penzzel.(Ismered a viccet? - Uszni tud? - Nem. -Es ha megfizetem?) Lehet, hogy a 120 milliobol gyakorlatilag semmire sem jutnak, es lehet, hogy valaki mas teljesen veletlenul talal egy megoldast, kvazi ingyen.

  • keembo
    #15
    Ez volt az első gondolatom nekem is. Ha mögé írtak volna még 1-2 db 0-t, akkor se rogyott volna össze az USA költségvetése.
  • duke
    #14
    Jol betojtak a Sandy hurrikantol, mert az vitan felul, az eghajlat valtozas kovetkezmenye volt.
    Bar ez a 120 millio dollar a milliomod reszet sem eri el, az olajra, szenre, gazra koltott penzeknek, de a semmihez kepest oriasi haladas. Amerikaban minden evben 500 milliard dollarral tamogatjak (ez csak az allami tamogatas) a rendkivul nyereseges szen, gaz, olaj ipart. Vajon hol tartananak mar a megujulo technologiak,(akkumlatorok, nap, szel eromuvek), ha ennek, csak a szazad reszet kaptak volna meg minden evben, mondjuk az elmult 30-40 evben ? Nem kerdeses, hogy mar 20 eve megoldotuk volna az akkumlatorok problemajat.
  • kvp
    #13
    "Valahogy azt látom, hogy a "nem termelő" jenki termékek vannak fél Európa gázhálózatában. Kompresszorok, gázturbinák, műszerezés és sok egyéb más. A világ legfejlettebb hadiipara és űripara is ott van."

    Az 'amerikai' gazturbinakat ugyan a general electric gyartja, de nallunk. Az apple gepeket is az apple gyartja, csak eppen kinaban, a foxconn uzemeiben. Ez nekem nem szamit amerikai belfoldi termelesnek. Az amerikai hadiipar termekeiben pedig olcso kinai elektronika van, csak a nev amerikai, a termekeket tenylegesen mar kina gyartja es a haszon nagyobbik resze is ott csapodik le. Igy vesziti el elobb-utobb az osszes amerikai ceg a piacait a beszallitok altal lemasolt es olcsobban adott termekekkel szemben. Es mivel a termekfejlesztes jo reszet is kiszerveztek, ezert a korabbi beszallitok egy ido utan mar jobb minosegu/modernebb termekeket tudnak eloallitani, tehat nem csak az ar, de a minoseg miatt is elonybe kerulnek.

    "Soroljam a jenki ipari világcégeket, akik fizikailag megfogható termékkel dolgoznak...?"

    Most ebbol vonjuk ki a nem az usa-ban eloallitott alkatreszeket es azok arat. A tenylegesen az usa-n belul hozzaadott ertek kozeliteni fogja a 0-at. Anglianak is ez a baja, mar szinte csak a penzugyi tevekenyseg zajlik nalluk, de a tenyleges termeles jo resze reg elment azsiaba.

    "Az lehet, de annak a szénnek a nagy része úgy van, hogy a talaj sok KM vastagon tartalmaz pár tized százalék szenet, ennek a "szénnek" az energiáját nem lehet hasznosítani, ehhez képest az "értelmesen" hasznosítható kőolaj minimális és fogy."

    Az gazdasagilag hasznosithato szenbol viszont tul sok van. A palagaz kitermelessel az ismert kitermelheto szenvagyonbol gyakorlatilag tobb szenet tudnak a levegobe juttatni, mint amennyit meg az oxigent igenylo fajok elbirnak. Egy bizonyos szendioxid szint felett az ember nem eletkepes. Ez a szint 5%-os koncentracional van. Tehat ha a teljes szenkeszletek 5%-at elegetjuk, akkor a legtobb oxigent igenylo foldi faj megfullad. Ekkora mennyiseg meg gazdasagos modon kitermelheto, tehat hamarabb fulladunk meg, minthogy gazdasagtalanna valjon a szenbanyaszat.
  • zola2000
    #12
    Az lehet, de annak a szénnek a nagy része úgy van, hogy a talaj sok KM vastagon tartalmaz pár tized százalék szenet, ennek a "szénnek" az energiáját nem lehet hasznosítani, ehhez képest az "értelmesen" hasznosítható kőolaj minimális és fogy.
  • Molnibalage
    #11
    Valahogy azt látom, hogy a "nem termelő" jenki termékek vannak fél Európa gázhálózatában. Kompresszorok, gázturbinák, műszerezés és sok egyéb más. A világ legfejlettebb hadiipara és űripara is ott van.

    Hatalmas balfaszság kell ahhoz, hogy valaki akkora marhaságot írjon, mint kvp. Soroljam a jenki ipari világcégeket, akik fizikailag megfogható termékkel dolgoznak...?
  • Vol Jin
    #10
    Eszed nem sok van.
  • NEXUS6
    #9
    Így van, pl ha jól tudom még mindíg a világ legnagyobb gabona exportálói.
    ;)

    A XX. szd legfontosabb húzóágazata az autógyártás, lásd a cikk is ugye.
    Namost pl Detroit az amcsi autóipar fellegvára jól mutatja a gazdaság állapotát, gondolom jól ismered. Szereintem mondjuk nem egy vidámsztori.
  • sanyicks
    #8
    Mi röhögni való van ezen?
  • Molnibalage
    #7
    Nincs rendes termeles az usa-ban,

    Ennél a résznél az asztalt csapkodom a röhögéstől...
  • kvp
    #6
    "Ennyire érzik már hogy fogy az olaj ? De ezek szerint már villámháborúzni sincsen kedvük."

    Az olaj nem fogy. Elobb romlik az oxigenalapu elet fenttartasara alkalmatlanna a legkor, minthogy elfogyna a szen alapu energia. Gyakorilatilag a foldon a szenet addig lehet visszarakni a legkorbe, amig az utolso oxigenmolekula is el nem fogy. Az oxigenalapu elet kialakulasa elot ugyanis az osszes szen a legkorben volt szendioxid formajaban, mint most a Marson.

    A gond valojaban az, hogy az usa-nak penze nincs a haborukra es valahogy szeretnek visszanyerni a gazdasagi vezeto poziciojukat. Ezzel ket baj van: Nincs rendes termeles az usa-ban, tehat kina nelkul megbenulna az elet. A masik gond, hogy szinte nincsennek amerikai tudosok es penz sincs ra, hogy mashonnan hozzanak. A legtobb amerikai tudomanyos diak es kutato kinai vagy indiai nevvel rendelkezik es ok ha ki is talalnak valamit, annak a hasznat mat az anyaorszaguk fogja learatni, tehat az usa a megmaradt penzet sem tudja sajat kutatasra kolteni, mert nincs hozza sajat tudos.

    Egyszeruen megprobalnak valahogy kijonni a zunahnasbol, de kb. annyi eselyuk van ra, mint a magyar gazdasagnak a talpraallasra. Sajnos ez az egesz nyugati vilag problemaja es az oka a globalizalt piac, ami a politikusok szamara egyszeruen iranyithatatlanna tette a penz es ezaltal a penz alapu jolet utjat. Ez alol egyetlen kivetel meg kina, ahol nincs globalizmus (imperializmus van), ezert kepesek csalni a globalista nagytokesekkel szemben.
  • NullZ3r0
    #5
    Csak úgy jelzem, hogy nem kéne keverni az energiatárolást az energia előállításával. Nem egymás helyettesítői.
  • Interstate 95
    #4
    Ennyire érzik már hogy fogy az olaj ? De ezek szerint már villámháborúzni sincsen kedvük.
    Minden esetre ez már nemesebb célt szolgál mint a Manhattan projekt, csak ezen az úton tovább.

    #1: Tony Stark egyelőre még csak Hollywood sarja, de amíg várunk egy valóságos koponyát nem árt néhány frankó aksi.
  • Bagoly81
    #3
    a tetves nap energiáját tárolni is kellene.
  • barret
    #2
    És mit csinálsz a napból nyert energiával? Azonnal elhasználod?
    Mert éjszaka akkor semmi energiád nem lesz...Ezért kell éjszakára akkuban
    eltárolni az energiát. Sajnos ez ma még szinte megfizethetetlen a magas árak
    miatt!
  • Co1e
    #1
    ott az a tetves nap.. hihetetlen hogy ennyire nem a megújuló energiaforrások felé vonulnak... ilyen a piac