52
  • asgh
    #52
    Az Apple-nek saját processzora van, amit esetenként a Samsunggal gyártat, ahhoz a futószalagok üzemeltetésén kívül semmi köze nincs a Samsungnak.
  • UUUU
    #51
    Az Applenak mióta van saját ARM processzora ?
    Arra gondolnak, ami a Samsungé ?
  • errorista
    #50
    ,,ugyanis az iPhone és az iPad készülékeken futtatható szoftvereket át kell programozni a Macintoshokon való használathoz"

    az átprogramoz mást jelent.
  • narumon
    #49
    Ezt küszöböli ki az, hogy az applenek saját kézben van a szoftvere. Magyarul megírják úgy a szoftvereiket, hogy tisztában vannak vele, hogy hány mag és mit tud. Ez nem windows piac ahol ezermillió hardveren kell futni ez kurva nagy előny, csak úgy mint jelenleg tableteknél és telefonnál is. Szépen meg kell írni, hogy melyik mag mit csináljon és már nem is lesz gond.
  • sanyicks
    #48
    "Mondjuk én pl kiváncsi lennék rá, hogy ebben a pillanatban mit tudna monduk 64db A6 mag. Nem hiszem, hogy olyan béna lassú lenne"

    Az lenne a sorsa mint az amd prociknak. Azok is azért kerülnek az egybites userek által a "béna" kategóriába mert, "há nóóóc mag oszt mégsem gyorsabb". Miért? Mert a szoftverek még 4 magot is nagyon ritkán használnak ki. 64 arm mag erős lenne, csak nem desktopon, hanem szerveren a fent említett porblémák miatt.
  • narumon
    #47
    Egyébként meg senki nem tud semmit. Mindenki bedobja ide, hogy az ARM proci lassú, de ezt mire alapozod? Fogalmad sincs mit akarnak bele rakni és milyen konfigurációban. Sőt azt sem tudja senki, hogy milyen termékeket érintene ez a dolog. Akkor mi alapján írod, hogy lassú meg szar meg mittomén. Ha megnézed, hogy miket tud egy ipad a tényleg "gyenge" procijával akkor ehhez mérten én nem mondanám azt, hogy 10-20db ilyen proci olyan hű de lassú lenne. Ráadásul miért az i7 a mérvadó? Hány embernek kell ma a világon i7 teljesítmény? A vásárlók tizedének? Akkor lehet, hogy sokat mondtam. Én brutál dolgokat csinálok PC-n de elvagyok egy i5-el, ezt a teljesítményt meg 1-2 éven belül símán hozni fogja egy megfelelő ARM konfig. (Mondjuk én pl kiváncsi lennék rá, hogy ebben a pillanatban mit tudna monduk 64db A6 mag. Nem hiszem, hogy olyan béna lassú lenne)
  • narumon
    #46
    Szokás szerint kevered a szezont a fazonnal. Az apple eddig nem gyártott procit a PowerPC vonalat az IBM-től vették, ugyanúgy ahogy most az inteltől veszik. Mégpedig azért mert az IBM nem tudta kellő mértékben fejleszteni a procit, egyre ritkábban tudott új termékkel és megfelelő teljesítménnyel kijönni, ezért kénytelen volt az alma dobni őket. (A szomorú ebben az, hogy megint utána olvasás nélkül állítasz valótlan dolgokat mintha tényleg úgy lenne - és minden apple cikkben előfordul ez még sem tanulsz. Miért?)
  • Macc
    #45
    Az Applenek nem volt eddig sajat fejlesztesu procija. Kezdtek MOS6502-essel, majd jottek a Motorolak (680x0), utana jott az IBM fele PowerPC, amit nem azert hagytak ott mert nem volt penzuk fejleszteni, hanem azert mert az IBM nem tudta tartani a lepest az Intellel teljesitmenyben, igy lett Intel. Az ARM fele vonal az elso amit a sajat kezukbe vettek...
  • Me0w
    #44
    De kar, hogy nekem nincsenek ilyen hipster problemaim :( Tisztara kellemetlenul erzem magam, hogy nekem nem fussa ilyen szep csillogo gepre csak fos i7-es, windozos gepre, bruhuhu :(
  • lordsithlord
    #43
    A lényeget nem érted. Elindultak egy irányba (saját architectura), majd rájöttek, hogy baromi drága, így átálltak az Intel oldalára (mondván, hogy ők teljesítményben messze felülmúlják az ARM procik teljesítményét), azaz megalkottak egy full új irányvonalat (ami nem mellékesen az igazi Apple éra halála lett). Most megint kitaláltak egy új irányvonalat, azaz nem a teljesítményt vették alapul, hanem a fogyasztást (nem tagadható, hogy az ARM jelenleg fogyasztásra jobban optimalizált, bár tény, hogy ez ügyben az Intel is igen komoly lépéseket tett mostanra). És erre mondtam, hogy ha így haladuznk, akkor hamarosan vissza a Start mezőre lesz, azaz megint előveszik a kb. 15 éve eldobott irányvonalat és ismét saját procikat gyártanak.

    Elindulnak egy ösvényen, kihoznak belőle valamit, aztán gondolnak egyet és full új irányvonalat akarnak felvenni. Ez nem éppen egy tartós és előrelátó tervezetnek tűnik.

    Megjegyezném, hogy ez az "utálod az Apple termékeket" a problémám erős lesarkítása és ha el is olvasod, amiket írok (nem csak visszavakerálsz), akkor tudhatnád, hogy nem feltétlenül a termékeikkel van bajom, hanem az árképzésükkel és úgy nem mellékesen az egész cég vásárlókkal és a konkurenciával való igencsak undorító viselkedésével. De ezt ugyebár jópárszor leírtam.

    A magán véleményedet pedig nyugodtan megtarthatod magadnak, mert mint már említettem, erre is biztos találsz valami gyönyörű angol kifejezést, hogy milyen kommunikációs hiba is az, amit folytonosan elkövetsz...
  • Gerygrey
    #42
    Bizony. Az én HTC Flyer tabletem mindenféle buhera nélkül felismeri az iMac-hez adott vezetéknélküli billentyűt és egeret (kíváncsi lennék, vajon az iPad is ilyen rugalmasan áll-e más gyártók hardvereihez) és így fél másodperc alatt teljesértékű notebook válik belőle, ráadásul az Android kezelhetősége egérrel is ugyanolyan, mint tapizva.

    Egyébként óriási hiba lenne az Apple részéről a saját architektúra. Én szeretem az iMac-et, mint PC (Win7 fut rajta hibátlanul) de ha erőltetik ezt az iOS-vonalat és semmivel sem lesz kompatibilis a gépük, akkor köszönöm, de nem kell.
  • Papichulo
    #41
    "pontosan ez a fejetlenség uralkodik az utóbbi időkben az Apple háza táján"

    Semmit sem valtozott az Apple ezen a teren, csak regebben a mainstream mediaban nem jelentek meg ezek a hirek, hanem a szakiranyu lapokban.

    "Ha így haladunk, hamarosan ismét saját procikkal fognak operálni. Tipikus visszafejlődés."

    A sajat processzor visszafejlodes, off-the-shelf alkatreszekbol osszeallitott gep, pedig csak egy a sok gyarto kozott... a lenyeg, hogy szidni lehessen.

    "Jó lenne, ha eldöntenék végre, mit is akarnak: erős vagy hosszú üzemidejű gépeket."

    Kulonben nem allsz jot magadert, ugye? Amugy nem ertem, hogy miert erdekel ez az egesz tema teged. Utalod az Apple termekeket, nem is ertesz hozzajuk - sem -, akkor meg mi a fenenek foglalkozol veluk? Persze minden jogod megvan hozza, de ez akkor is szanalmas vergodesnek es a hibakon valo oromkodesnek tunik.

    Mindazonaltal nagyon-nagyon csodalkoznek ha a desktop vonalon is elkezdenek nyomni az ARM-ot a kozeljovoben. Ez kb. ugyanannyira valoszeru, mint amikor az iOS-OSX osszevonasarol volt szo. Eltel 1-2 ev es semmi sem tortent. Ezugyben sem fog! Szerintem...
  • lordsithlord
    #40
    Nos igen, pontosan ez a fejetlenség uralkodik az utóbbi időkben az Apple háza táján, emiatt van annyi fiaskó is.

    Mert ugyebár anno azért tértek át az Intel procijaira, mert túl drága volt a saját cucc fejlesztése és gyártása, ráadásul az akkori nyilatkozatok szerint az Intel achitechtura gyorsabb is volt. A helyzet továbbra is ez, az ARM mérföldekre van teljesítményben az Inteltől, de fogyasztásban sokkal jobbak (mondjuk annyival gyengébb procikkal, ez nem is művészet).

    Jó lenne, ha eldöntenék végre, mit is akarnak: erős vagy hosszú üzemidejű gépeket. Jelenleg is hosszú az üzemidő, de ugyebár a jelek szerint az Apple még ezt is kevesli.

    Ha így haladunk, hamarosan ismét saját procikkal fognak operálni. Tipikus visszafejlődés.


    ÉS akkor egy kis off: többször megkaptam, hogy hülyeség az, hogy az Apple termékeinek a hálózat kezelése problémás. Nos, pár napja belefutottam egy érdekes példába: 2 iPhone és 1 iPad szenvedett, mert a router újra lett indítva (nuku titkosítás, szimpla MAC szűrés van a hálón), míg az Asus EEE csont nélkül, automatikusan csatlakozott, amint felállt a hálózat. Az Apple remekműveit ezzel szemben csak az tette rendbe, hogy kikapcsoltuk majd vissza, semmiféle más módszer nem használt a betegségükre.
  • sanyicks
    #39
    kb ugyanakkorán mint amin anno pc-n játszhattunk ;) 800*600, 1024*768 volt akkoriban menő, de ugye a telefonokon tableteken ennél nagyobb felbontások is vannak. Új effektekkel pl jobban tükröződnek az autók. Butítás nincs.
  • narumon
    #38
    Hát egy ipad3-on fullHd-ban rohangásznak olyan játékok amik grafikára szerintem csak pár éve voltak PC-n. Kicsit nézz utána. És ebben egy egyszerű "kicsi" ARM van. Én is azt gondolom, hogy ha ügyesen csinálja az apple akkor volna ebben ráció. Az olcsóbb notikban kevés mag kisebb GPU, a nagyobbakban meg akár 10-20 CPU mag és 4-8 GPU mag. (vagy még több, igényeknek megfelelően). Mivel az oprendszer házon belül van így az optimalizálás és a tökéletes működés adott lenne.
  • Vol Jin
    #37
    És?
  • Vol Jin
    #36
    mekkora felbontással, effektektel?
  • Vol Jin
    #35
    Mit ugye?
  • sanyicks
    #34
    kár hogy egyre jobban nem a memória órajel számít, hanem a késleltetés, ami baromi nagy. Erre a gpuk a legérzékenyebbek, képzeld el, hogy a pci express 3 semmiféle érezhető előrelépést nem hoz, mert nem a sávszél a korlátozó tényező, hanem a késleltetés amit 1 módon lehet csökkenteni... integrációval. Most már a gpuk integrálva vannak a cpu-ra, a következő a memória lesz, x86-on is.
  • sanyicks
    #33
    csak szólok hogy egy 1ghz körüli a8-on már olyan játékok mennek mint a max payne, gta3, gta vice city. Az utóbbi 9 éves és az akkori x86-ok sem malmoztak a futtatása közben ;)
  • asgh
    #32
    Vedd sorba, hogy milyen feladatokat lehet elvégezni ma egy arm procival és próbáld meg ugyanazt megcsinálni egy P4-nél gyengébb Intellel mondjuk 1Ghz alatt... Na ugye.
  • Vol Jin
    #31
    Na ez az ARM-nél sincs másként. Ott se gigahertzes memóriák vannak.

    Cache az nulla, ezért nincs elágazásbecslés, meg előre számolás, és ha szükség van rá, akkor kész van már akkor, amikor kiszámolni kellene, ha meg rossz volt a becslés, akkor kuka. Hanem csak az van, hogy mindent sorjában.
  • Vol Jin
    #30
    "Látom nagy birka vagy"

    Nekem mindegy, de bárki, aki megnézi az előzményeket látja, hogy nem kapcsolódott a válaszod az enyémhez.

    Én most nem fogom neked elmagyarázni, hogy miről beszéltem, csak annyit mondok, hogy nem arról, amit te hiszel. Ezt most nyugodtan elfogadhatod, de bírkázhatsz is, ha neked az a kényelmesebb.
  • Vol Jin
    #29
    Ha érted, hogy költői túlzás, akkor mit szőrözöl?
    Jű, legyen 486-os. Az sem, akkor P1-es. Az is van vagy húsz éves...
  • lmisi
    #28
    Azért az arm-es soc-ok nem a semmit sem tudnak az x86-hoz képest kategóriában vannak. Pl. az integrált GPU kezd komoly lenni, az inteles integrált pc-s valamihez képest pedig csoda.
    Nemcsak 3d gyorsítást is végez a GPU, hanem a 2d rendelés nyűgét is leveszi a prociról. Hardweres video codec kezelés is van benne, no persze ez x86 pc fronton is van. A nexus7 vagy Ipad grafikus felhasználói felület gyorsaságban, reakcióidőben alázza a közepes pc-s erűművek win7-el aláátott verzióit.
    Elkészült már a 64 bites verziójuk is. Ráadásul többen is tudnak ARM alapú procit gyártani egyedi tervezéssel (Nem is beszélve a fabbless gyártókról), no ez nem mondható el az x86-os mára 1+ szereplős piacáról. Az Intel senkinek sem hajlandó egyedi chipeket gyártani, persze ez változhat idővel, de az x86 túlbnonyolított struktúrája erre gyakorlatilag alkalmatlan.
  • kvp
    #27
    "Viszont lehet, hogy a jövőben inkább az lenne jó megoldás, ha sikerülne cache-hoz hasonlóan gyors RAM-okat használni, gyors FSB-vel és ezzel a CPU-n belüli fájdalmas bonyolításra amúgy sem lenne akkora igény, az egyszerűségből adódó sebességnövekedést pedig fel lehetne használni."

    Az egychipes arm-ok is pont ez csinaljak. Nincs hozzajuk kulso ram chip, hanem az egesz benne van a cpu tokban. Igy fsb sincs, a memoriat kozvetlenul radrotozzak a cpu-ra es kesz. Gyakorlatilag csak cache van a gepben. Az intel is dolgozik ilyen megoldason, de a visszafele kompatibilitast nem szeretne feladni, mig ugyanez a joval egyszerubb arm-ok eseten joval egyszerubben biztosithato.

    Az apple-rol meg csak annyit, hogy rajott arra, hogy a legtobb mac tulajnak jo az ios desktop-ra is. Pont ezert integraljak a ket rendszert. Mara nagyon keves professzionalis macos felhasznalo maradt, akik nagyon kis reszet adjak csak az apple beveteleinek. Egyebkent egy x86-arm valtas az kb. annyira lenne fajdalmas mint a ppc-x86 vagy az m68k-ppc valtas volt. A regi programok emulatorban futnanak egy ideig, amig ki nem kopnak. (lasd: a windows 98 is megy egy android-os telefonon is, x86 emulatorban)
  • asgh
    #26
    Az ilyen rendszernek az lenne a hatalmas előnye, hogy a számítási teljesítmény is hasonlóan skálázható lenne, mint most mondjuk a RAM vagy a háttértár mérete.
  • whesterz84
    #25
    "Semmi értelme nem lenne húsz hulladék szar ARM processzorral telekúrni egy laptopot. Az ARM azért fogyaszt keveset, mert primitív és semmit sem tud. "

    Mellesleg az x86-ok nem azért bonyolultak, mert olyan jók, hanem egyrészt azért, mert az ismert módon toldozott-foldozott, nemtom hányféle mikrokódrevizón, mikrokódszintű emuláción keresztüllökött és egyébként is gyermekbetegségek miatt túl későn javítgatni próbált, ámde kicsit sem hatékony 30 éves örökséget kényetelen hordozni, mársrészt az elterjedt típusú RAM-ok általánosan elmaradó sebessége ész az ehhez tartozó FSB miatt belül bonyolult elágazásbecslésre és nagy cahche-re támaszkodva kell hogy valamennyire kompenzálják ugyebár a külső/belső feldolgozási sebesség különbségét.
    Viszont lehet, hogy a jövőben inkább az lenne jó megoldás, ha sikerülne cache-hoz hasonlóan gyors RAM-okat használni, gyors FSB-vel és ezzel a CPU-n belüli fájdalmas bonyolításra amúgy sem lenne akkora igény, az egyszerűségből adódó sebességnövekedést pedig fel lehetne használni. Remélem megpróbálnak ez irányba tenni valamit, bár imho kénytelenek is lesznek.

    20db ARM lehet, hogy már enne annyi áramot mint egy mai erősnek mondott CPU, de ott inkább a párhuzamosítás igénye lenne ugye a szokásos gond, amúgy inkkább fogadnék el egy ilyen laptopot, mint a szokásost, már csak azért is mert nyilván érdekesebb is lenne.
  • whesterz84
    #24
    "Ha az intelnél elővennék a 386-os tervrajzait, és viccből legyártanák a mai gépsorokon, hát az is odabaszna egy ARM-nek."

    1985-ben, amikor a csodás 386 megjelent, már volt olyan hogy ARM2. Már az is kenterbe verte a 386-ot, szal ezt most nem értem
  • fergusonpapa
    #23
    Látom nagy birka vagy
  • sanyicks
    #22
    akkor az intel vajon miért nem tudja azt a fogyasztás megközelíteni azonos teljesítményű procival? Merthogy az intel medfield 25%-al többet fogyaszt egy mai armnál azonos teljesítménnyel. Hát igen mert primitív :D
  • asgh
    #21
    Tehát szerinted egy 386-os teljesítményben lenyomna egy olyan processzort, aminek egyetlen magja képes emulálva futtatni több példányt egyszerre azokból a programokból, amik anno a maximumra tekerték a 386-ot? Értem én, hogy költői túlzás meg minden, de azért ha nagyot akarsz mondani, legalább nagyságrendileg stimmeljen.
  • Vol Jin
    #20
    Semmi értelme nem lenne húsz hulladék szar ARM processzorral telekúrni egy laptopot. Az ARM azért fogyaszt keveset, mert primitív és semmit sem tud. Ha az intelnél elővennék a 386-os tervrajzait, és viccből legyártanák a mai gépsorokon, hát az is odabaszna egy ARM-nek.
  • Vol Jin
    #19
    Szerintem te azt sem érted, hogy mire mit válaszoltál.

    Mert sehogy nem kapcsolódott ahhoz, amit írtam.
  • asgh
    #18
    "Minek került volna bele az atom proci? Honnan vetted ezt a marhaságot?"

    Pl:

    "In 2006, the chipmaker sold its XScale line of mobile communications processors to Marvell. Rumors then floated that Intel was working with Apple on the iPad processor, but rival ARM ultimately got the gig."

    http://www.embeddedintel.com/from_intel.php?article=1489

    A koncepció amúgy az volt, hogy a netbook trendre válaszul az Apple nem olcsó és gyenge laptoppal reagál, hanem feléleszti az MS által elbukott tablet koncepciót, így természetesnek tűnik, hogy elsőként a netbookpiacon bevált Intel megoldásokkal próbálkoztak.

    Ami magát a hírt illeti: egy ARM még jó ideig nem tud leváltani egy Intel procit, de mondjuk 20 db. négymagos AMR egy MacPro-ba pakolva már érdekes eredményt adhat. Ehhez persze komplett paradigmaváltás kellene az egész OSXben, de pont ez az, amiben az apple erős: a zárt rendszernek köszönhetően viszonylag gyorsan le tud vezényelni egy átállást. Ettől függetlenül nem hinném, hogy az elkövetkező 3-4 évben bevállalnának egy ekkora fordulatot.
  • fergusonpapa
    #17
    ne beszélj félre, szted az android optimizálás miért egy szar még mindig? Mert számos hardveren kel rezenés nélkül mennie, és csak az segített rajtuk hogy rohamosan fejlödik a mobil piac és durván 1 év alatt meg többszörözödött a mobilok teljesitményse igy az alsó kategoriával sincs már úgy nagy gond.

    Játék fejlesztők meg most is szenvednek egy cseppet, nem 3-4 hardverre kell építeniük mint a iphone esetén hanem vagy 100000 mert ha valahol bugos úgy lepontozzák az appodat hogy sose látod.

    Igenis számít a hardver egyezés.
  • Vol Jin
    #16
    "Onmagaban az architekturak egyezese nem rossz otlet."

    Nagy bullshit, hogy a processzor egyezés előny lenne. Mivel senki nem hegeszt szoftver gépikódban. Csak az OS számít. Egy macbookot meg baszna is ki az ember, ha iOS futna rajta...
    A processzor gépi kódjára fordítani nem ügy. Automatikus. Szóval semmi előnye nem lenne, ha az OSX ARM-en futna, csak hátránya, hogy tetű lassú lenne.
  • Vol Jin
    #15
    "Eredetileg az iPadba is Atom proci került volna, aztán megmérték mennyit fogyaszt..."

    Neked nem tűnt fel, hogy az iPad egy nagykijelzős iPod Touch vagy ha tetszik iPhone? Minek került volna bele az atom proci? Honnan vetted ezt a marhaságot? A koncepció az volt, hogy megnövesztjük az iPhone-t és már töltheti is fel a user az itunesból a fingóappokat.
  • Vol Jin
    #14
    Ez egy vicc. Eredetileg 68x00 volt, mint az Amigáknak, meg az Atari ST-nek. Amikor jött a RISC-mánia, és mindenki korstakváltásról, a CISC architektúra haláláról beszélt, összeállt az IBM, a Motorolla és az Apple hármas, és kifejlesztette a power architektúrát. Az elején a 68x00-ás progik emuláción futottak, és egy átmeneti időszaknak elkellet telnie, míg a szoftvercégek a PPC-re írták a programjaikat kizárólag. NA eddig lehetett Mac-et kapni.

    Ahogy az intelre áttértek, onnantól kezdve már csak buzerált PC-ket árulnak. Direkt IBM inkompatibilis PC-ket. Egy kis hack, és mehet rá a windows. Mondjuk jó, ezek a MAC-gépek, gondolja az ember, és akkor jön a gagyi ARM.

    Ez akkora öngyilkosság lenne.
  • BrockSamson
    #13
    Onmagaban az architekturak egyezese nem rossz otlet. A Mac felhasználok egy jo resze azonban - akarcsak PC-nel - nem csak bongeszik es filmet nez, hanem dolgozik is s gepen, ami nagyon eroforrasigenyes. Kivancsi vagyok arra az ARM procira, ami lenyom egy i7-est.