81
  • usersg
    "Mire használják az asztali gépet az ismerőseid amikor van neik laptopjuk is?"

Hogy hogy mire? Mindenre. Rendes méretű kijelzőn, rendes teljesítmény mellett, rendes beviteli eszközökkel nagyságrendekkel gyorsabban és jobban lehet dolgozni, sokkal élvezetesebb minden szórakozási forma, akár egy weboldal megtekintése, akár az olyan bagatel dolgok mint a fa@book, akár képekről, akár videókról van szó, mindenben jobb. A laptop meg akkor jobb, ha el kell menni valahova. Akkor felkapják azt, elviszik, jegyzetelnek, bemutatót tartanak, majd ha vége, akkor jöhet a rendes asztali.
    Így megvan minden, és nem kell méregdrága laptop, mert elég belőle egy megfelelően olcsó is - van akinél ez netbook az említettek közül - és minden másra ott van a jól bevált asztali. Akár játszani is lehet rajta, ha az embernek olyanja van, és nem kell ehhez méregdrága konzolt is venni pluszban, 60 dolláros játékokkal.
  • usersg
    Igazad van, és igen, a mobilitás, és a kényelmi/teljesítmény tényezők fordított arányosságban viszonyulnak egymáshoz. Ezzel minden normális ember tisztában van. Csak a kütyümarketing ma olyan szinten áll, hogy bizonyos erre fogékony emberek hajlamosak azt hinni, hogy mobiltelefonnal mindent meg lehet oldani - valahol a lelkük mélyén azért biztos érzik hogy ez bődületes baromság - ezért olyan jövőt vizionálnak, ahol mindenki légyhere méretű tapis kijelzőn akar majd szórakozni, és/vagy dolgozni. Ezekre a dolgokra pedig muszáj reagálni valamit.
  • usersg
    "a pc -t már nagyon rég óta a játékipar / lobby nyomja előre"

A mobil telefont meg csak a lobby, és a marketing, mert amiért az embereknek egy "okosteló" kell, azt már a legelső generációs darabok is tudták. Fa@bookolni azokkal is lehetett, ugyanolyan kis gagyi játékok voltak rá mint amilyen kis gagyik ma is vannak, és nagyjából ennyi. Aki gps -t akar rendeset, az ma is külön veszi meg, videót meg ha teheti az ember, akkor biztos hogy nem telefonon fog nézni. Persze jöhet mindenki ezzel szemben valami nyakatekert élethelyzettel amikor ezen nézett meg egy anyátok közt epizódot, de azért nem egy általános dolog ez a mobilos filmezés.
  • torreadorz
    Ja és nagyon kérlek ne kezdjük el az autocaddel dzsibu dzsibuban hotelt terveznek vonalat
  • torreadorz
    Mire használják az asztali gépet az ismerőseid amikor van neik laptopjuk is?

Mert ez nekem full életszerütlen, maximum ha játszanak rajta, egyébként elképzelhetetlennek tünik hogy valakinek van egy laptopja és mégis az asztali gépét használja zenehallgatásra, fb-re stb...
  • GaborT28
    Persze; ha nem a játék az elsődleges szempont akkor jogos az érved! Na de, ha munkához vagy suliba kell a laptop akk minek 160at költeni rá?
  • smv
    Én is a "mindenki az igényei szerint válasszon ezközt" pártján voltam, csak kezdett zavarni h hülyének vannak nézve az inkább mobil eszközökben gondolkodók. Az van, hogy az erő vs mobilitás témában ki erre ki arra húz, és ebből nem itt SG-n kellene vitázni, hanem azt venni amire szüksége van az embernek.
  • usersg
    "Másrészt, az embereknek arra van szüksége hogy az adott termék tudja azt amire neki szüksége van."

Ez így van. És?
  • usersg
    "Akkor próbáld meg azt az összerakott izmos gépet elvinni magaddal mondjuk munkába vagy egyetemre minden nap és rájösz, hogy miben is jobb a noti :)"

Ezért is van az, hogy sokan második gépnek egy olcsó notit is vesznek. Ha meg olyan az életviteled hogy állandóan úton vagy, akkor persze előállhat az a helyzet, hogy minden hátránnyal együtt is neked konkrétan muszáj csak notiban gondolkodnod. Nincs ezzel semmi gond, amíg nem akarsz örök érvényű igazságot kreálni abból, hogy te, és a haverjaid ebbe a csoportba tartoztok, és ezért másnak is ebbe a csoportba kell tartozni. Az én környezetemben pl van asztali is, meg noti is szinte mindenkinek, és a notebook a második gép a mobilitás miatt, de amikor csak lehet, az asztalit használják, mert a mobilitáson túl, minden az asztali gép mellett szól.
  • Interstate 95
    A szerveres résznél azt hiszem eltévedtél. Az utolsó mondatodra meg annyit reagálnék, hogy a pc -t már nagyon rég óta a játékipar / lobby nyomja előre, nagy pénzek mozognak a kettő kötődése által, így a fent látható cikk még ebből kifolyólag is erős mosolyra ad okot. Vagy szerinted van valami más oka annak, hogy fél évente jönnek ki új videokártyák, processzorok, stb, és ezen hardverek különböző gyártók által kidobott tuning verzióiról nem is beszélve, magasabb órajellel, jobb hűtéssel, szebb dizájnnal, stb, stb. Ezekről is kéne kidobni statisztikákat, a nagy okos-telefonviharban meglepődnél a számokon azthiszem.
  • torreadorz
    Ez tökmindegy ha van rá pénze.
    Elmondom hol hibázik a gondolatmenetetek:
    azt feltételezitek hogy a felhasználók a legjobb ár/érték aránnyal rendelkező terméket veszik meg és igy az asztali PC tényleg verhetetlen. Csakhogy a felhasználók igen nagy része nem ez alapján dönt és ez meg is látszik az eladási listákon mind pro és kontra. Elég csak az apple cuccait megnézni.

Másrészt, az embereknek arra van szüksége hogy az adott termék tudja azt amire neki szüksége van. És ha tudja, akkor nagy ivből tojik rá hogy de egy másik termék még 10 más nem használt funkciót is tud.
  • smv
    Akkor próbáld meg azt az összerakott izmos gépet elvinni magaddal mondjuk munkába vagy egyetemre minden nap és rájösz, hogy miben is jobb a noti :)

Az én környezetemben is az a trend, hogy az asztali gépet notira cserélik az emberek, mert sajnos nem arról van szó, hogy elromlott az asztali, így elég venni bele egy tápot, hanem h korszerű maradjon akkor már alaplapot, procit, videokártyát stb is kell, a meglévő külső perifériák (nagy dupla monitor, hangszóró stb) pedig bőven használható notival is, és így nem vagy egy konkrét székbe kényszerítve legyen szó munkáról szórakozásról vagy játékról.

Van tabletem, így azzal a vonallal sem értek egyet, hogy felesleges lenne a tablet, rendkívül kényelmes tud ám lenni, ha ésszel használja az ember. A tablet NEM képes MINDENBEN kiváltani egy rendes pc-t, de én pl jobban szeretek a kanapén ülve mintha könyvet tartanék a kezemben olvasgatni mint zümmögő asztali gép mellett görnyedni a székemben.
  • GaborT28
    csak egy példa:

Gigabyte H61 S1155 alaplap
    Intel Corei3-2120
    4GB DDR3 Ram
    500 GB HDD SATA2
    Samsung DVD író
    Midi Ház+Táp
    Ati Rad.HD 7750 1GB
    Bill+egér+Hangfal
    129.900,-

és még marad 30ezer, ha valamit kevesellsz.

És ezen már nem csak a "picit régebbi" játékokat futtathatod.
  • GaborT28
    Akkor nézz utána, hogy abból a 160k-ból milyen asztalit tudnál kihozni.(Ami még évekkel később is ott lesz, míg a 160k-s laptopodat, lehet, hogy 1-2 év után lecserélheted/kidobhatod)
  • Cleawer
    1."Az meg hülyeség, hogy mindenki laptop -ot vesz asztali helyett,'

Úgy veszem észre (ismerettségi kör alapján), hogy így van, asztali helyett jön a laptop. Nem egy ismerősöm állt át laptopra, mert simán teljesíti azt amit egy asztali PC.
    Egy 160k-s laptop simán elviszi a picit régebbi (2-3 év, UT 3, MW 3 teszteleve fullgrafon 1366x768) játékokat. Úgytűnik a játékfejlesztők nem fejlődnek anniyra, mint a gyártók.
    A fogyasztásró ne is beszéljünk.

Úgy nem igaz, hogy -mindenki-, de több a laptop előnye, mint hátránya.
  • torreadorz
    Végig a háztartásokról beszéltem, de persze minden valamire való háztartásban szükség van egy bika szerverre... Egyébként igen,a PC-ket a háztartásokban már csak a játékok tartják életben.
  • Interstate 95
    Ez pl. egy játékra való laptop, az árának a feléből már jobb asztali gépet rakok össze. Neked max az esetben lenne igazad ha: 1, a konzolok totális teret nyernének a játékiparban, 2, a hardvergyártók nem fejlesztenének többet asztali gépekre, 3, és ha olcsóbbak lennének a mobil eszközök legalább annyira, hogy minden rétegnek megérje. (További hátrány pedig a képernyő.) Tehát ha én minőségben akarok játszani, full hd -ban mozizni, vagy egyéb olyan programokat használni (pl, Sony Vegas, After Effect) amihez nem árt egy kis strapabírás, nagy képernyő, inkább veszek egy asztali pc -t, mint mobilitásra cserélni használhatóságot.

És még hagy tegyem hozzá hogy az "asztali technológia" mindig is legalább egy lépéssel (vagy kettővel) lesz tudásban a mobil eszközök előtt, arról nem is beszélve hogy ahhoz hogy a mobil eszközök működhessenek, szükség van szerverekre, és számos olyan számítógépre amit nem igazán lehet mobilizálni, és ezzel szerintem ki is nyírtam a pc kihalásának elméletét.
  • torreadorz
    "A laptop akkor is pc, ha földhöz vered magad. "

ahogy én definiálom abban nem. De ha téged ez ennyire aggaszt, akkor megsúgom a tablet is PC meg az okostelefon is, szóval hiába vered magad hogy a neked nem kell tablet meg okostelefon mert a PC-d mindenre elég, a többi felsorolt is PC.

PC
    Két mondatot idéznék belőle:
    "A personal computer (PC) is any general-purpose computer whose size, capabilities, and original sales price make it useful for individuals, and which is intended to be operated directly by an end-user with no intervening computer operator"
    ...
    "A personal computer may be a desktop computer or a laptop, tablet, or a handheld PC."

Ami által ugyebár a fent cikk értelmezhetetlen lenne, hisz minden beletartozik a PC-be, akkor meg nincs értelme olyan cikknek hogy a memóriából kevesebb jut a PC-be, ha amibe több jut is PC...
  • usersg
    1) A laptop akkor is pc, ha földhöz vered magad. Az hogy te nem érted bele, az a te bajod. De ugyanarra való, ugyanúgy is lehet használni, csak elviheted egy táskában, gyengébb, és drágább. Ennyi a különbség.
    Az meg hülyeség, hogy mindenki laptop -ot vesz asztali helyett, ez megint a saját családod alapján állítod, de ha nem, akkor mutass valamit. Gondolj bele. Ott a gép. Elromlott. De van monitor, van hangfal, ami normális. Van billentyűzet, van ház, van minden, csak valami kiment abban a nyomorult gépben. Bemennek, pc boltos húszér tesz bele másikat, hazamegy, bedugja, élet megy tovább. A te forgatókönyved szerint meg ki@nak mindent, és vesznek egy laptop -ot... második gépnek inkább.

2) Nem fognak kihalni, csak ha tudsz helyettük valami mást, ami ugyanazt tudja, ugyanolyan flexibilis módon, ugyanolyan kényelmesen, ugyanolyan hatékonysággal, és MINDENBEN. Amíg ilyet nem tudsz, addig nem halnak ki, ha meg tudnál, akkor tádádádámmm.... feltaláltad ismét a pc -t...

3) ÓÓ persze. Teljesen normális az, hogy 20 féle dologra van 30 féle kütyüm, google szemcsivel, gps, okosteló, laptop, minitv, vállamon visszapillantó tükör, tablet, kivetítő a zsebemben, vérnyomásmérő orvoshívó, okosfüles, okoscipő, okostojás... stb. Igen, biztos erre vágyik mindenki.

4) Valóban, de már megint ide kevered a másik beszélgetésben elhangzottakat. Én ott nem állítottam semmi olyat, hogy ami nekem nem kell, az másnak sem kell.
  • torreadorz
    1, a laptopot én azért nem értem bele a PC-be, mert az nekem a klasszikus asztali gépet jelenti. Szerintem nagyon kevés család van, ahol ha elavul az asztali pc, akkor egy újabbat vesznek, a többség inkább egy laptopot vesz már helyette. Ennyi az összefüggés.

2, az asztali PC-k igenis ki fognak halni, mert a mobil cuccok hoditanak és tökmindegy hogy az a mobil cucc az egy laptop, vagy tablet vagy okostelefon vagy ezek kombinációja. Persze nem mindenhol, de azért a háztartások 99% nem atomfizikai számitásokra használja a gépet.

3, fogadd el, a világ változik és nem csak a marketing. A jövőben teljesen normális lesz az, hogy lesz egy laptopod dolgozni, lesz egy tableted szórakozni, meg egy okostelefonod minden másra. Bár szerintem a tablet hosszú távon el fog tünni és az okostelefon fogja helyettesiteni, ma csak azért létezik, mert képtelenek még megoldani a normális képernyőméretet egy mobiltelefonhoz anélkül hogy növelnék a méretét. Miheyst erre valaki kitalál egy fasza megoldást a tablet ki fog halni.

4, a világ legnagyobb f@szsága kiindulni abból hogy nekem nincs szükségem valamire és akkor mindenki más hülye akinek van...
  • usersg
    Pc kihalásról itt most szó sem volt, csak arról hogy ferdít a statisztika. Természetesen ilyen kihalásokról - amikor éppen jön ilyen statisztika - is a mobil kütyügyártók szeretnek beszélni, amikor épp esnek a részvényeik, és finoman figyelmen kívül hagyják, hogy marhára nem is ugyanarra valók ezek az eszközök. Dehát ez a marketing világa. Hazugság, és ferdítés.
  • usersg
    Ja, és még valami. Nem a világ tart erre, hanem a marketingesek, és pár óriás cég, akik reggeltől estig nyomják a pofádba, hogy neked EZ KELL. Nekem meg, mint szabad embernek engedtessék meg a választás szabadsága, és had döntsem el magam, hogy mi az amire szükségem van, és mi az amire nincs.

De ez még mindig nem tartozik a témához, mert a beszélgetést elvitted az én személyes igényeim felé, hogy ne kelljen foglalkoznod a lényeggel. Jó lenne ha visszakanyarodnánk.
  • usersg
    "És ezzel mit akarsz bizonyitani?"

Azzal a mondatommal semmit. Az egy cikken kívüli megjegyzés volt valakihez, aki rengeteg kütyüt használ. Így aztán azt a mondatomat nem lehet csak úgy belebarkácsolni abba a beszélgetésbe, ami közöttünk folyik.

"Fogadd el, még pár év és te is ősembernek fogsz számitani ha nem lesz okostelefonod,"

És? Leszarom.

"A világ erre tart és aki kimarad az lemarad."

Akkor kezdek félni... Majd ha lesz valamilyen feladat amihez nekem okosteló kell, akkor veszek, amíg nincs, addig nem. Tudod... csavarhúzót is akkor vesz az ember, ha csavarokat akar a helyére tenni, nem akkor amikor éppen trendi. Most sem azért nincs nekem ilyenem mert én húde nagyon ki akarok belőle maradni, hanem mert megnéztem hogy mit tud, elgondolkodtam rajta hogy nekem abból mi kellene - tudod az ember ettől ember hogy gondolkodni is szokott - majd levontam a következtetést, hogy jelenleg semmi. Akkor meg minek vegyek? Vettem olyan telefont, ami azt tudja ami nekem kell. Hosszú üzemidő, strapás tok hogy ne legyen gond ha elejtem, plussz a fontos software -es funkciók amik kellenek. Akkor én most ősember vagyok?

• Bannedusermail
    A statisztikát is tudni kell értelmezni.
    Egyenlőre nem a PC hal ki, hanem a mobiltelefon az személyes, darabperfő, míg a PC az egy családban több ember használati tárgya, illetve míg korábban két évente cserélték, ma ritkábban, míg a mobiltelefonokat szinte évente cserélik sokan, és egyre több gyerek ér olyan korba, hogy kap egyet. Most itt arra is gondolok, hogy egyre korábban, nem csak arra, hogy elérték azt a kort.
    Meg ugye a kézi eszközök is kezdenek memóriadúsabbak lenni, tehát az egy darabban lévő mennyiség is növekszik.
  • usersg
    "akkor biztos beleértettem a PC-be a laptopot is,"

Hát ez az hogy nem értetted bele pedig egy kategória " szövegértés rulez b.szki"

"azt állítom hogy a klasszikus asztali számítógép a családoknál már kihalóban van"

Én meg azt hogy nem... most akkor mi lesz?

"az okostelefonok k.rva nagy biznisz"

Az. És? Ki vonta ezt kétségbe?

"az _asztali számítógépeket_ (csak neked: ami _nem_ laptop) 7-8-10 évente."

Hogy jött ki a 10 év, és miért akarod a laptopot mindenáron kivenni a képletből?
  • torreadorz
    "Nem tévézek, nem okostelefonozok, nincsen media lejátszóm. Van egy telefonom, azon telefonálok. Van mp3 lejátszóm, amit néha használok, akkor sem kell a mobillal csinálni ezt, tehát nem merítem le. És van egy pc -m, minden egyébre"

És ezzel mit akarsz bizonyitani? Amikor megjelent a mobiltelefon a '90-es években, akkor is egy csomó ember fikázta hogy szar meg minek az mert inkább ir egy levelet helyette stb stb. Ma pedig az számít ősembernek akinek nincs mobiltelefonja.

Fogadd el, még pár év és te is ősembernek fogsz számitani ha nem lesz okostelefonod, és mindenre a pc-det használod. A világ erre tart és aki kimarad az lemarad. 20 éve még te voltál a jani a pc-del és pista bácsi az ősember az ujságával, 10 év múlva te leszel pistabácsi.
  • torreadorz
    Viszont én meg tökre nem a cikkről irtam. De hogy te is értsd (végülis ha egy hozzászólásban a PC-t és a laptopot ellentétes értelemben használtam, akkor biztos beleértettem a PC-be a laptopot is, szövegértés rulez b.szki),

azt állítom hogy a klasszikus asztali számítógép a családoknál már kihalóban van
    helyette laptopot vesznek.
    A másik állításom pedig az hogy az okostelefonok k.rva nagy biznisz mert senkit nem érdekel hogy mire lehet használni és mire nem amig az emberek 2-3 évente lecserélik, mig az _asztali számítógépeket_ (csak neked: ami _nem_ laptop) 7-8-10 évente.
  • usersg
    "Nem 3 fős haveri kört írt hanem egy átlag 3 (vagy 4) fős családot. Apu Anyu gyerekek."

Tényleg. Na de miért lényeges ez? Naná hogy nincs mindenkinek a családban egy külön számítógépe, de ez eddig sem volt így. Akkor ez most mit bizonyít, vagy cáfol? Szerintem semmit.

Amúgy ahogy olvasom elég sok képernyőt bámulsz te minden nap... én ennyit nem bírnék. Nem tévézek, nem okostelefonozok, nincsen media lejátszóm. Van egy telefonom, azon telefonálok. Van mp3 lejátszóm, amit néha használok, akkor sem kell a mobillal csinálni ezt, tehát nem merítem le. És van egy pc -m, minden egyébre. Játék annyira nem érdekel hogy egy külön eszközre beruházzak miatta, azt pénzkidobásnak tartom. Még az is jobb lenne, ha elk@váznám. Az legalább szórakoztató. :D Persze csak az összehasonlítás végett.
    Nem tudom... valahogy nem tartom egészségesnek ha az ember naphosszat csak a képernyők előtt punyhad.
  • usersg
    A laptop az pc. A cikk meg a pc kontra tábla/telefon memória felhasználási arányról szól. Így viszont értelmetlen amit leírtál.

A pc - mint írtam - gyakorlatilag nem helyettesíthető mobillal/tablettel, csak bizonyos feladatokat tudnak utóbbiak ellátni, ami ha egy héten egyszer is kevés, akkor már bajban vagy. Ezért aztán az otthonokban nem nagyon vesznek az emberek csak úgy egy táblát magában, mert annak nem sok értelme van. Értem én hogy azt fogod válaszolni hogy az unokanővéred volt pasijának az anyjának a régi szobatársa családjában pedig te már láttál ilyet, de nem ez a lényeg. Nem a kirívó esetek, hanem az, hogy egy weboldal megnézegetése, vagy egy 3 mondatnál hosszabb üzenet írása is nagyságrendekkel kényelmesebb pl egy lapossal, mint akármelyik tablettel. A telefon az rendben, divat is, ott is van nálad, megvan az az előnye, amiért megveszik azt. De ezeknek az embereknek sem csak mobiljuk van, azt nem árt megfigyelni. Valami kell mellé, mert kevés.
    Egy ilyen cikk meg csak marketing fogás, végülis baromira mindegy hogy mennyi memóriát mihez adnak el, főleg hogy van benne egy jó adag ferdítés, a lényeg a mögöttes üzenet, hogy ha trendi akarsz lenni, akkor szaladj vegyél magadnak tabletet. Erre született a cikk, és ezt valószínűleg el is fogja érni.
  • narumon
    "Ezt a statisztikai adatot gondolom onnan szedted, hogy neked van egy egy 3 fős haveri köröd, és ebből neked van pc -d."

Nem 3 fős haveri kört írt hanem egy átlag 3 (vagy 4) fős családot. Apu Anyu gyerekek.
  • narumon
    "Nem tudnám elképzelni hogy még otthon is ezt a kis szart nyomkodjam, de még egy laptopot se, mert egy komolyabb laptop amin játszani is lehet normális minőségben qrwa drága, nem éri meg, a tábla meg spontán alkalmatlan erre, de szerintem még film nézésre se jó."

Hááát akkor csak variáció képen; xboxon játszok, filmet meg a médialejátszón nézek. Az asztali gép szinte csak munkára van. Ha nem dolgozom akkor nem is ülök előtte.

"Ha magamból indulok ki ezek a statisztikák nem hiszem hogy kiterjednek a gyakorlati használatra is"

Hát ne magadból indulj ki :)
  • torreadorz
    Pedig ez szerintem is igy van, az én tapasztalatom is az hogy a háztartásokban ha egy PC tönkremegy és nem a gyerek használta játékra, akkor helyette már pl. laptopot vesznek, mert kisebb, csendesebb, hordozhatóbb és arra amire használják teljesen jó.

A telefonoknál megint detto, ma már fillérekért vehetsz okostelot és bizony a tinik már azt kérnek/kapnak és teljesen mindegy hogy szerinted mennyire hasznos ha a gyerek azért hisztizik. Viszont mobiltelefont 2-3 évente cserélnek sokan (meg sokszor tönkre is megy annyi idő alatt), szóval óriási biznisz, mig egy PC-t ha nem megy tönkre akkor gyakorlatilag 7-8 évente jó ha cserél egy átlag család ahol nem a gyereknek van véve játékra. De a mai PC-k teljesitményét figyelembe véve, aki ma vesz egy újat az lehet hogy a következő 10 évben nem cseréli le.
  • usersg
    Ezt a statisztikai adatot gondolom onnan szedted, hogy neked van egy egy 3 fős haveri köröd, és ebből neked van pc -d. Ebből aztán levonhatjuk a mindenkire érvényes örök igazságot.. :D
  • AgentKis
    Nem biztos, hogy kamu hír. Egy 3 fős háztartásban átlag 1 PC van. Ezt kb. 4-7 évente cserélik. Ugyanitt 4-7 év simán alatt elfogyhat 5-10 telefon meg 1-2 táblagép is. Ha ezt összeadogatjuk akkor simán megkapjuk a fenti grafikonokat. Céges eszközöknél a helyzet nagyon hasonló...

Szerintem pont azért jó a cikk, mert nem darabra, hanem a memóriamennyiségre figyel. Ettől még szerintem egy jó okostelcsi mellé nem biztos, hogy kell tábla, egy buta teló mellé már jól jön. A PC mint otthoni, központi szórakozási lehetőség (filmnézés, játék, net és némi irodás dolog) szerintem is nélkülözhetetlen marad, de egyre ritkábban cserélődik, mivel ezekre a feladatokra (kicsit a játék lehet kivétel) egy 4-5 éves gép is simán jó.
  • Komolytalan
    1. Az ilyen 100%-ra normalizált diagramok elfedik a konkrét mennyiségeket. Simán lehet az, hogy a tablet/mobil piac DRAM igénye nőtt (pl iPhone5-be 2x annyi memória lesz, mint az elődjében), nem a PC piac zsugorodott.
    2. Az eladási mennyiségek nem tükrözik a használt mennyiséget, mivel a fejlődés az elmúlt években látványosan lelassult. Ezelőtt 10-15 évvel érdemes volt 2 évente gépet cserélni, ha játszani akart (mivel a nagy felbontás is alacsony volt, meg AA se biztos hogy volt), ma elég 5 évente, mivel van miből visszavenni. Ha meg az ember nem játszik, akkor kis hunyorítással a 10 éves gép is megfelelő, ami mondjuk 2000-ben rohadtul nem volt igaz - 90-ben 386 volt az elérhető (486 szerverekben kb), 2000-ben már Athlont/Duront vett az ember. De ha intel vonalat nézzük, akkor is a P1 és a P2 között 4 év, a P2 és a P3 között 2 év telt el, és az órajel kb ötszörösére nőtt, a teljesítmény meg még jobban. Most meg 2 évvel ezelőtt is volt i7, most is van i7, nem is igazán gyorsabb, max kevesebbet fogyaszt.
  • senki687
    Ne idegeskedj, ezek a hírek az agymosást szolgálják. Ez telefonreklám azok részére, akinek valójában nincs szükségük számítógépre, de a trend követés miatt korábban célközönségnek számítottak a PC piacon. Most ők szépen lecserélik a gépüket menő hordozható kütyükre, gyenge teljesítményű kütyükre. De egy telefonon nem fog egy mérnök épületet tervezni, nem fog egy matematikus cikket írni, nem fog egy fizikus szimulációt futtatni, nem fog egy programozó programot írni, stb. Valamit valamiért. A hordozhatóságért feláldozzák a nagy képernyőt és a számítási teljesítményt.
  • usersg
    Hogy sulykolják ezt a rohadt táblát. Mintha valami elkerülhetetlen dolog lenne, hogy mindenkinek ezzel kell foglalkoznia. Ügyes kis marketing gépezet dolgozik azon, hogy mindennap halljunk valamit a táblákról, de ettől még marhára nem tudom használni rengeteg dologra, amire szükségem van, és azokra mindenképpen kell számítógép. Aztán hogy amellett kell -e nekem valami ilyen játékszer szórakozni vagy nem, az egy másik kérdés. Viszont nem hinném hogy túlzottan bő lenne azok köre, akik csak és kizárólag táblagéppel rendelkeznek...
  • M2 #4
    Aham, tehát ha valaki szól neked, hogy a világon a többi ember máshogyan gondolja mint te, akkor az kamu hír.
    Átlag ember az okostelefonján is letudja a napi pár cikknek az elolvasását, nem pedig a számítógép előtt gubbaszt és olvas olyan sg cikkeket amik nem is érdeklik...
  • netperformer
    Nem vagyok biztos a Nokiád hasonló hosszú élettartalmában. Az SE W300i egy ritka izmos teló volt, egy igazi túlélő, nekem még mindig van egy működőképes, csak töltő kellene hozzá xD A Nokia Xpressem meg 1-2 év után meghalt white screenbe :D Aminek eléggé olyan szaga van, mintha a nokia szándékosan tette volna be a hibát, hagy fogyjon a készülék. Hiányolom is a pertársaságokat, mert szerintem vissza kellene hívni az összeset, aztán utána olvastam más Nokia készülékeknek és azoknál is gyakori a meghibásodásról szóló panaszok. A Nokia ideje végleg lejárt. Az amikor ilyen epsoni trükkökhöz folyamodik egy cég, olyankor már nagy a baj.
  • Szefmester
    +1