767
  • Etinger
    Tisztázzuk, nem az iPhone kvalitásaival van problémám. Aki szerint az iPhone szar, az ugyanolyan hígagyú a szememben mint aki rohant az 5-ös verziót megvenni az első nap, zsebében a 4s-sel. Ezért a második részére nem is reagálnék túlzottan, jó a cucc, ez tény. Viszont szerintem sovány az előre lépés, és indokolatlanul nagy a hype. Picit azt érzem visszaél az Apple a hatalmával (érted... 6 alma...), óriási vásárlói bázisa van, így nem érdekük, hogy igazán bedobjanak újdonságokat. Oké, nyilván újítottak, de szerintem ez - ahogy lentebb is írtam - egy innovációt hangsúlyozó cégtől kevés.

"az iPhone-t nem az alkatrészek adják el"

Nyilván nem, annyira nem is kell komolyan venni azért azt a képet. Inkább csak érdekes, hogy maga a cucc könnyen előállítható, és minden más milyen óriási mértékben megdobja az árat. Pl igen, a szállítás is.

Egyáltalán nem értek egyet pl azzal a cikkel, ahol így hozták ezt le:
    "Nagyjából 36 000 forintot ér az iPhone 5"

Viszont a marketing továbbra is tartom, hogy jól felépített, és eltudja adni a terméket. Meg azt is érdemes megnézni, hogy mekkora bevétele van az Applenek pl
    a különböző kiegészítőkből, lásd Egyesül Államokban csak 2 milliárdot kaszálnak ezzel. És itt azért az egyszeri Apple felhasználó is bizony ekézheti a céget, mert a fülesek terén hát ejnye-bejnye amit művelnek...

Na de ezt nem újabb vitaindítónak szántam, úgy aránylag kitárgyaltuk a dolgot :)

Én amúgy is leginkább a Nokia feltámadásáért szurkolok, mondjuk Win mobile helyett by Android... jó volna.
  • Etinger
    Nem tudok róla. Az a baj, hogy ugye nem túl ergonomikus. Mármint ugye az asztal vagy akármi "visszaüt". Hosszútávon nem egészséges az asztalt ütögetni. Persze ha nem több órás gépelésre használná az ember akkor még bele is fér...

Amúgy meg ilyen "artworköket" könnyen összedobnak emberek, de megcsinálni - úgy, hogy sorozatban gyártható is legyen - külön történet.
  • Etinger
    Azért az Applenek nem fut olyan sok terméke (nem kell kijavítani, tudom, hogy nem olyan kevés az a nem sok...), van pár nagy dobása, ezért vár az ember tőlük ilyenkor nagyobb újdonságokat. Főleg, hogy imádják az "innovációt" és annak rokonértelmű szavait használni.
  • Etinger
    Észrevettem, inkább az arányok érdekesek. Hatásvadász önmagában ez tény.
  • kvp
    "Akkor viszont nemtudom mi lesz az Android-nál... mert az Apple és a Microsoft is rendelkezik desktop OS szinten mindennel (profi alkalmazások), viszont a Google nem!!!"

Az android alatt egy sima desktop linux van. Nem a jovoben, hanem most. Ez azt jelenti, hogy kepes futtatni az osszes linux-ra irt alkalmazast. Akar tavoli gerol is. Ezen kivul van linux alatt wine, tehat ha nagyon kell, akkor android alatt elmennek a windows-os (win32/win64 api-s) programok is. Tovabba emulatorban minden eddigi rendszer, a regi dos-os jatekoktol (pl. dune2, warcraft) pl. a windows 98-ig. Innentol android alatt az osszes konkurens termeke kepes futni. Sokat tesznek a konkurens gyartok, hogy ez megakadalyozzak, de nem csak a google-lel hanem a teljes open source kozosseggel versenyeznek es ezt nem engedheti meg mindenki maganak. Pl. az apple legtobb fejlesztoi szoftvere gnu-s. Nem is nagyon tamadjak az android-ot szoftveres fronton, mert a vegen a macos is eleg konnyen forditoprogramok nelkul maradhat, a bongeszorol nem beszelve. (a safari es a chrome alatt is ugyanaz az open source motor fut, csak egyreszt a chrome tobbet tud, masreszt joreszt a google fizeti az open source-os fejlesztoket)

Az apple elsosorban a kozvetlen profitot nezi. A google valamiert nem, ok csak vilagelsok akarnak lenni, meg akkor is, ha aranyaiban kisebb profitjuk van egy-egy emberen. Mondjuk a microsoft is pont igy lett anno gyoztes, a sok kicsi tobbre megy jelszavaval. Az meg a google szerencseje, hogy a legtobb penzszerzo otletuk az emberek erdekeivel esik egybe, ezert ingyen kapnak hozzajuk tarsadalmi tamogatast.
  • narumon
    "Ami meg az árát illeti:"

Azért azt észrevetted, hogy ezek az alkatrészek árai ugye? Gyártattál már valamit életedben? Ha igen akkor azt is tudod, hogy 200-300% ár alatt totál bukó az egész. Miért? Mert erre rájön majd még a szállítás, tárolás, garancia, jutalékok, adók, vámok, ügyintézők, környezetvédelmi díjak és még millió más egyéb. Csak a tisztánlátás végett, a végén ez az apple-nek sem ennyibe kerül ám.
  • narumon
    "Nyilván minőségi termékről van szó, de abszolút nem indokolt, hogy Iphone 5 névvel piacra dobjanak egy terméket, ami más cégeknél még az Iphone 4.0.0.0.1-et se kapná meg. "

Érdekes akkor más cég miért csinálja ugyanezt vagy még kevesebbet. SGS2-SGS3 között mi az a fene nagy különbség? Vagy bármely másik telefon újabb változata között? Még ennyi sem.

"Egy pofátlan lenyúlásról van szó, ami azért lehet dühítő, mert az emberek hülyeségére épít."

Melyik része a pofátlan lenyúlás? Hiszen ugyanannyiba kerül mint az összes eddigi iphone, ugyanannyiba mint a konkurencia hasonló termékei. Akkor nem értem mi a gondod.
  • coolbboy83
    Abban igazad van, hogy arra törekednek, hogy egyesüljön a 2 rendszer.
    Ezt lassan az Apple is meglépi, ennek megvannak a jelei az OS X-ben is.

Akkor viszont nemtudom mi lesz az Android-nál... mert az Apple és a Microsoft is rendelkezik desktop OS szinten mindennel (profi alkalmazások), viszont a Google nem!!!
  • coolbboy83
    Én nem látom, hogy a windows az mitől lenne stabilabb...
    Láthatóan viszont nincsenek oda az emberek a WP-ért !!! És ez onnan is látszik, hogy egy ilyen vitánál fel sem merül, csak 1-2 kommentben :-D

a Windows 8 meg nekem nem kell...
  • M2 #198
    Egy olyan vetített billentyűzet nem lenne rossz, pedig elég régi dolog. Androidnál sem csinálta meg még senki?
  • M2 #197
    Na jó, akkor nem csinálom (nem is tudtam volna, mert magamnak se akarok rosszat)! :-)

Mondjuk a keynote adásukat fél füllel meghallgattam és meglepődtem, hogy handrasnak néhány dologban egész korrekt a véleménye: például az iPod-ok szerinte is felesleges pénzkidobás, az Apple fülesek túlárazott szarok...
  • M2 #196
    Jó hasonlat, mert az iPhone-t nem az alkatrészek adják el, így jó nagy baromság ezeknek az árát összeadni és abból bármilyen következtetésre jutni. Eleve kapitalizmus van, semmi köze a bekerülési költségnek az eladási árhoz, itt a piac diktál (furcsa mi?).

A vevők sem az üveglap, a hátlap vagy a proci miatt veszik meg, de még csak nem is a hardver miatt, hanem mert jár hozzá:
    - egyszerűen kezelhető OS (upgrade nagyon sokáig),
    - iTunes (így az iPhone kiváltja az előző iPodjukat is - egy Android teló nem!),
    - AppStore a rengeteg játékkal és ezernyi dologra jó alkalmazással,
    - sok millió felhasználó, akiknek pont ugyanolyan készüléke van mint neked, nálad pont ugyanúgy fog futni egy játék mint náluk, így ér is valamit a véleményük,
    - iCloud (adatvesztés elfeledve, mindent bevisz a játékállásoktól kezdve a kapcsolatokig stb., új telefonra úgy mész át nulla munkával, mintha a régi lenne),
    - ezernyi kiegészítő a legigényesebb gyártóktól. Például bármilyen márkájú fülest vehetsz, tudja majd a zsebedben lévő telefont vezérelni.
    - FaceTime, iMessages, használok sok mást is, de akikkel lehet, azokkal ezeken a legjobb a kapcsolat, nincs szakadás, nincs akadás, csak a tökéletes átvitel,
    - ...és még sorolhatnám!

Az egész egy nagy rendszer aminek csak egy apró része maga a telefon. Nos akkor hogyan áraznád be mindezt, mennyit ér darabja egy-egy vevőnek? Ugye-ugye, csak egy mérési lehetőség van: mennyit ad érte. Semmi más fejtegetésnek nincs értelme, főleg az olyan idiótaságoknak nincs, hogy Kis Pistikének mindez csak 100ezret ér, de az Android meg 200ezret, akkor az iPhone fele annyit ér - mivan?
  • Nabateus
    HVG.hu tech/tudomany rovataban kb 10k cikk van amiben parades erekcioval irogatnak az uj IiPhonerol.
    Lehet a ceg flottakedvezmenyt kapott uj telefonra egy gyumolcsos cegtol? :)
  • Papichulo
    "Azt fogom csinálni, hogy ha látom valaki ész nélkül osztja az Apple-t, akkor mindig beszúrok egy-egy Apple-fan sort handras fórumáról..."

Lehet, hogy ez mar tulreagalas. Handras idezeteket SENKI nem erdemel, ez tul nagy kegyetlenseg :)
  • PAtr0n
    Ebben nagyon is igazad van, ezért is írtam, hogy az Alma külsőre is minőségi, az Androidos mezőnyben ami talán megközelíti az a HTC, azután jöhet a többi. Nokiát mostanában még nem markolgattam, de jó hallani, hogy legalább ott odafigyelnek a minőségre.
    Ha már minőségnél tartunk: a mostani Arc S-em is anyaghibás, elrepedt az előlap a távolságérzékelő felett (ott volt a legvékonyabb). garanciában cserélik, na de azért többet várna az ember egy közép-felsőkategóriás készüléktől. Szerencsére a Sony beismerte hogy hibázott, rengeteg ilyen készülék van forgalomban most is. És amúgy általában az Androidos mezőnyön nagyon látszik a túlzott kapkodás, egymást-érik a modellek, és szinte mindegyik szériának vannak kisebb-nagyobb hardveres gondjai (pl. HTC One X és Xperia S kijelző elszineződési problémák, Arc S előlaprepedés, Samsung, akksi, GPS gondok, stb...)
    Apple-nél nem nagyon fordult még elő ilyesmi, a 4-nél tapasztalt térerőproblémát leszámítva.
  • Vers
    olyan szempontbol tenyleg zart hogy warez nem nagyon van rajta , meg kell venni a szoftvereket, de a legstabilabb oprendszer mind kozul, es a windows 8 kompatibilitas azert az sokat nyom a latba, megha ez most meg nem is jon at egy mezei felhasznalonak
  • Etinger
    Amúgy a "mindig röhögök" kezdetű kommentek sokszor a legsértődékenyebb fanboyok szájából hangzanak el. Az ilyenek miatt van annyi troll, pont rájuk utaznak.

Én igyekszem azért nem csak fröcsögni pl, és látom az értéket is iPhoneban, ha nem is kellene nekem. De ha az ember azt látja mennyi segghülyének van ilyenje, valahogy könnyebben kiszalad a száján az a mondat, hogy "csak az idiótáknak van iPhoneja".

Pedig lehet nem is, csak nagy a merítés.. :)
  • Etinger
    Ez a termék az iTouch. Aztán csavartak egyet a dolgon, ebből lett az iPhone. Minden mást már bizony - akármennyire is fáj ez, bár nem hiszem, hogy kellene, mert ez is nagy dolog - a marketing adta el.

A "nem tudom hogy mi ez és mivel tud többet mint az előző négy, de kell!!!" típusú (nem)gondolkodás.
  • coolbboy83
    A samsung az még Ok, de a nokia elmehet a francba a winfos miatt. Az egy ratyi fos, 1000x inkább az android. A winfos még az iOS tol is korlátoltabb.... Egy ratyi szar.
  • M2 #188
    Azt fogom csinálni, hogy ha látom valaki ész nélkül osztja az Apple-t, akkor mindig beszúrok egy-egy Apple-fan sort handras fórumáról... :-)

"Mindig röhögök amikor a sok idióta azt mondja, hogy az Apple-t a marketing adja el. Pont az Apple nem szorul rá erre, mert akár milyen meglepő, az emberek azt a terméket veszik meg leginkább, amibe a gyártója szívét-lelkét beleadta. Nem sok cég van, amelyik ennyire fontosnak tartja, hogy jó terméket csináljon."
  • Vers
    a problema az hogy a konkurencia beerte az applet, a samsung es a nokia is jobb telefonokat keszit, mar most, es akkor milyenek jonnek meg jovore
    egy darabig meg tart a lendulet, de az iphone ereje csokkenni fog
  • Etinger
    Tényleg nem trollkodni akarok, és biztos sokan látták ezt is már,
    de valahogy nekem úgy (noha tudom, hogy iszonyat túlzás) de vicces:

• Szefmester
    ohh bocs.. nem gondoltam hogy te voltál... Tudtam hogy valami jelentéktelen apple fanatikus, de hogy pont te. Na majd legközelebb jobban odafigyelek. ;)
  • Laza
    ""Mit várhatunk egy olyan vállalattól, amelyek önmagáról azt állítja, hogy a világ leginnovatívabb cége, miközben az iPhone 5 kezelőfelülete gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint az első iPhone esetében 2007-ben?" - rótta meg a céget. Ehhez jön még, hogy az iPhone külsőre gyakorlatilag alig változott. Lyons provokatív kérdést tett fel, amit Jonathan Ive Apple-főtervezőnek címzett: "Valójában mit csináltál (az elmúlt években) a fennmaradó idődben, Jony?" "

Távol álljon tőlem, hogy az Applet védjem, de nagyon utálom ezt az erőltetett változtatás kényszert, amit egyesek 'újítás' alatt értenek.
    Miért kellene a kinézetén radikálisan változtatni?
    Miért kellene a kezelőfelületen radikálisan változtatni?
    Mi van akkor, ha Ők már 2007-ben kitalálták és letették az alapját az 'ideális' telefon külsőnek és a kezelő felületnek? Ha ez tökéletesen működik, miért kéne rajta változtatni?

Sok esetben dőlt már be ez az erőltetett változtatási kényszer, aminek vagy bukás, vagy visszatérés az eredethez lett a vége ...
    Csak hogy egy lentebb említett példánál maradjak, a Blizzard és a Diablo 3 esete, ami a megjelenés óta egyre jobban kezd hasonlítani a Diablo 2-höz.
    De számtalan példát tudnék még mondani ... pl Win 8 kezelőfelület? :D
  • Etinger
    iPhonenom nincs, viszont a WoW kivételével az összes Blizzard játék meg van és játszom is, szóval rajtuk nem tudom úgy köszörülni a torkom mint az Apple -ön. Na majd ha kijön a Mists of Panda, megyek fröcsögni azért!!! :'D ...viszont a D3-at bírom :')
  • Papichulo
    "Valaki kérdezte mim van... egy Commtiva Z71 tulaja vagyok."

Hidd el, hogy a kutyat sem erdekelte. Ironia
  • pakeszke
    blizzard + apple:

mindketto tobb helyrol lopott szajret rakott le az asztalra, igaz hogy egybe elotte ilyen minosegben nem volt osszerakva
    mindketto rafekudt a sikerre, minimalisat valtoztat, lasd ez az ifon5 meg a sc2 es d3

en ugy latom hogy volt egy kezdeti eszmei tokejuk ami mindket cegnel folyamatosan csokken
  • Etinger
    Rossz hasonlat.
  • Szefmester
    Valaki kérdezte mim van... egy Commtiva Z71 tulaja vagyok. Amire kellett arra bőven jó. S mindez nekem került kompletten 15 ezer magyar forintomba kártyafüggetlenül. A sebessége nekem bőven megfelel. Soha nem volt még annyira sürgős megnyitni az engribördszt hogy nem bírjak ki fél másodperces lapozási késést a menüben. :)

Amúgy vicces hogy egy olyan céget védenek egyesek ami azt mondta a tervezési hibára hogy: Rosszul fogod a telefont.. :D

Gondolom a netre kikerült "Apple dolgozók oktatóköynvét" is mára betéve tudjátok és bólogattok rá lelkesen, s ti is használjátok a benne tanultakat.

Igen nagyi.. nem nagyi.. ez a telefon nem gyulladt ki.. ez csak langyosodik... XD
  • M2 #178
    Azok a szemét gyémántok meg vacak hétköznapi nulla forintos szén atomokból vannak, akkor miért kerülnek sok millió dollárba!?

Próbálj néha rendszerekben gondolkozni kérlek!
  • Etinger
    Volt egy Nokia E52-esem, az is pl kellemes. Fém hátlap és miegymás. Jó volt megfogni is.
  • Papichulo
    "Ahhoz meg nem vagyok eléggé benne a témában, hogy statisztikával támasszam alá a véleményem. "

Fair enough

"Azt mondom amit látok, jelen esetben hogy egyesek azt sem tudják miről van szó, csak a 4 már hirtelen 5, és rohannak a boltba"

De miert erzed ugy, hogy ez csak iPhone felhasznalokra jellemzo? Szerinted olyan nem volt, aki az SGS1, utan azonnal vett SGS2-t, majd SGS3-at? Biztosan volt.

"Illetve a cikkben leírt jelző és az úr véleménye se véletlen alakult ki."

Ugyanerre a masik iranyba is lehetne velemenyeket es cikkeket talalni a neten, csak az nem generalni, annyi commentet es clicket az sg-nek ;)

Engem viszont rohadt irrital ez a double standard, hogy par - valoban - idiota iPhone felhasznalo miatt, mar MINDEGYIK hulye, meg birka, meg agymosott...
  • coolbboy83
    Csak azt nem értem, hogy miért nem gyárt senki olyan anyagfelhasználással androidos telefont.
    Az Apple-hez képest mindegyik ropogós műanyaghulladék.... pedig sokszor az árba bőven beleférne ott is.

Még a Noia Lumia van szépen összerakva, bár a WP egy kula fos rendszer azokkal a ratyi csempékkel, de maga a készülék masszív, és jó fogású - szemben Samu Galaxy SIII-mal aminek a körmömmel behorpasztom a hátlapják... egy kula anyag!!!
  • Etinger
    Használtam iPhone-t de közel se annyit mint Androidos telót. Írnék még ezt azt, te meg sejtem válaszolnál rá, de nem igen jutnánk 1 véleményre. Ahhoz meg nem vagyok eléggé benne a témában, hogy statisztikával támasszam alá a véleményem. Azt mondom amit látok, jelen esetben hogy egyesek azt sem tudják miről van szó, csak a 4 már hirtelen 5, és rohannak a boltba. Na ez így nem okés. Illetve a cikkben leírt jelző és az úr véleménye se véletlen alakult ki.
  • pakeszke
    az apple szopni fog azzal a filozofiaval hogy csak EGYET gyart

a tobbi szepen legyartja majdnem ugyanazt a termeket, majd az otodet eladja premiumkent, a maradekrol meg "levagdossa" az extrakat es eladja kis haszonnal, viszont azt a kis hasznot 4szer akkora tomegen fogja realizalni

ezt az alapveto trukkot ki nem jatszani ostobasag
  • Etinger
    A Diablo király :') Amúgy meg a Blizzard - Apple párhuzam max a sikerességben áll.
  • PAtr0n
    Érdekes ez az iPhone utálás dolog, de valamiért mégis lehet alapja.
    Előre szólok, nem szimpatizálok én sem túlzottan az iPhone-al, de azért ennek szubjektív okai vannak.

Kezdjük azzal, hogy túlárazott, aminek az első nagy hátránya (vagy nem hátránya), hogy nagy részben még mindig az a réteg veszi, akinek van mit a tejbe aprítani. Most maradjunk csak magyarországnál, külföldöt ne nézzük.
    Tehát van ez a réteg, aminek a megítélése korántsem fényes, mert az emberek legtöbbje meg van róla győződve, hogy aki gazdag (mondjuk inkább pénzesebb) az hülyébb mint az átlag paraszt, és nem utolsó sorban sznob, és fellengzős. És biztos azé vesz ájfónt mer az a menő. (okosabbak tudják, hogy ezt szinte csak az irigység szüli)
    Akkor van az a réteg aki csak abszolút fanboy vagy fangörl, de nem különösen pénzesebb és egyszerűen bejött neki az amit az Alma lerakott pár év alatt az asztalra, mert azt el kell ismerni, hogy nagyon minőségi mind külsőre, mind belsőre mindegyik cuccuk. Ez a réteg általában elégedett azzal amit az alma nyújt, és tökéletesen megfelel nekik ez így ahogy van.
    Most jön az a réteg, aki annyira Alma buzi (sokszor az anyját is eladná egy új Ájfónér), hogy képtelen felfogni azt amikor a rendszer zártságát, testre szabhatóságát támadják Androidosok, WP-sek, Symbianosok stb-k, és vérre menő szájkaratét képes lefolytatni a semmiről. Amúgy Alma buziból vagy ám level 2 meg 3 is, azok szokták általában azt is bizonygatni, hogy még a szippantós kocsit is az Alma találta fel. Az ilyeneket messzire elkerülöm én is, sajnos a fórumok is tele vannak ezzel az állatfajjal.

Sajnos a fenti kategóriákba tartozó Alma vásárlókat hajlamosak a másik tábor Trolljai teljesen összekeverni, és ennek is köszönhető a nagy ájfón útálat. Mondjuk ki, anno a 2G, 3G és GS-el szinte csak menő, gazdag, fellengzős (és lehet hogy buta?) emberek szaladgáltak, aminek hatására kialakult ez a kép erről a rétegről.

És most visszatérek arra, hogy mi a bajom az Almával konkrétan:
    - Rohadt módon zárt
    - Itunes
    - egyedi csatlakozó
    - drága
    Mindent egybefoglalva: iszonyat különc, ami persze nem mindig rossz tulajdonság, de nekem akkor sem kéne ha tele lennék lóvéval.

Sorry a sok almástól, nem akarok vitatkozni senkivel, de ez az Alma utálat már megmarad amíg világ a világ, és a másik tábor fogcsikorgatva fog a nyakatoknak ugrani, ha egy új termékük piacra kerül. Ez már csak ilyen.

• pakeszke
    a diablo gyalazo cikkek mellett ezeket szeressem, amik az apple -t alazzak...
  • Tigristank
    Tud.

E-Tech Report: Az okostelefon egy trendi státusz-szimbólum
  • Dynamic
    Jól van, jól van, csak meg lesz a 100. belinkelés. Ebből a videóból mire következtettek? Ez max. arra jó, hogy a frusztrált android hívők önigazolást találjanak benne, és abszolút inkoherens következtetést vonjanak le, azaz akik jobban szeretik az iPhone-t az androidos cuccoknál azok MIND olyan hülyék, hogy nem is ismerik fel az iPhonet? Vagy mégis mire bizonyíték ez? Komolyan nem értem. Ugyanezt el lehetne játszani Samsunggal, HTC-vel stb. Vagy felteszek egy egyszerű kérdést 100 Opelesnek, aki nem tud rá válaszolni azt berakom a videóba, aztán a végén megállapítjuk: aki az Opelt szereti, az egy buta majom!