126
  • nlght
    neked elmentek otthonról, ennyi erővel az összes iparágban lehetne támadható pontokat találni, hogy ez hasonlít arra valamennyire, úgy hogy 1 milliárd $
  • caius marius
    Ez kb. olyan mint amikor kijelentették, hogy ők tanálták ki a táblagépet.
  • caius marius
    "A dolog nagyon egyszerű: nem kell másolni és akkor hiába perel az apple a téglalapja miatt, nem áll meg az ügy a bíróság előtt."
    Hát pont itt a bibi! Ki is másolt kit? Számtalan képet lehet arról látni, hogy az epöl előtt is voltak olyan megoldások amit aztán ez a pofátlan cég levédetett.
    A samut pedig azért támadja, mert az neki az egyetlen komoly riválisa.
  • caius marius
    Nem a fele az övék. Az usákok már annyi pénzel tartoznak a kínaiaknak, hogy azt kifizetni nem fogják soha! Így aztán lehet jól élni..
  • narumon
    Köszönöm, hogy végül egyetértettél!
  • Vadnokedli
    Elég érdekes, már az első 5 mondatban furcsán néztem, be kell hogy valljam végig se olvastam mert nem ér ez így ennyit se.
  • asgh
    Tőlem mantrázhatjátok az idők végéig, hogy "levédette a téglalapot", de ez nem változtat azon, hogy a Samsungnak papírja van arról, hogy egyértelműen az iPhone lemásolására törekedett. Innentől pedig a téglalap levédetése csak annyiban érdekes, hogy ott lehetett az USA jogrendszerében megtámadni a lopást.
    Az apple semilyen más okostelefon gyártót nem perelt be a téglalap miatt, vagy azért, mert azok nem iPhone koppintmányokat forgalmaztak vagy azért, vagy mert olyan olcsó ázsiai hamisítványokról van szó, amik nem érdekesek az apple számára. A Samsung ezzel szemben lopott, majd azt ugyanabban a szegmensben árulta, mint az apple.
    A dolog nagyon egyszerű: nem kell másolni és akkor hiába perel az apple a téglalapja miatt, nem áll meg az ügy a bíróság előtt.
  • caius marius
    Persze, ezt már egy ideje érezni lehet a "független" cikkekből! :)
  • Vadnokedli
    Az Apple tényleg meg vette az SG-t? What in the fuck?asdfsghgjfhdgjh JK.
  • NEXUS6
    ""A Zepülnek sem gyártó, sem processzor tervező kapacitása nincs."

Pedig az összes iOS termékben saját egyedi chip van, mindegyik designed by apple. Semmelyik másik eszközben nincs ilyen chip."

Jogos, helyesbítek, a Zepülnek van saját hw tervező részlege, hiszen 2008-ban megszerezték a PA Semi nevű céget.

Azonban egy kicsit mégiscsak több köze van pl. a Samunak is a spec csipekhez annál, mint ami esetleg a te hsz-edből lejön.
    A4 szétszedése
    Ezen az oldalon egy Ájfont szednek szét atomjaira, köztük az A4 chipet is. És mit ad isten az A4-ben levő SD-ramon ott van a Samu logo, szal ezt az egy részegységet a csipen belül biztos, hogy a Samutól licenszelik - amellett, hogy az egészet a Samu gyártja, mert a GPU-ra a VR-től, a CPU-ra, az ARM-tól neki is van licensze ám!!!

De ugyan ezek az elemek, amelyek az Apple un spec csipjeiben vannak találhatók meg más nagyteljesítményű mobilban, vagy a Sony új kézikonzoljában.
  • hurkaur
    Csodallak a turelmedert :)
  • narumon
    "Csak ugye, ahhoz, hogy a Samu gyárthassa neki lehet, hogy azért komolyabb (sokkal komolyabb!) licensszel kell rendelkeznie ám, mint hogy a Zepöl vegyen belőle néhány marékkal és mással!"

A Samsung nem rendelkezik licensszel, a licensszel az apple rendelkezik a Samsung csak gyárt. Neki csak a gyártási technológiát kell biztosítania.

"A Samu tranzisztor szinten látja, kell hogy lássa az egész csipet, ahhoz hogy gyárthassa, le tudja meózni, esetleg tudja kicsit fejleszteni."

Nem nyúl bele semmit nem csinál vele, nem az ő processzora, hozzá sem szagolt.

"A Zepülnek sem gyártó, sem processzor tervező kapacitása nincs."

Pedig az összes iOS termékben saját egyedi chip van, mindegyik designed by apple. Semmelyik másik eszközben nincs ilyen chip.

"A Szaminak meg van, még ha főleg mástól licenszelt procikat is gyárt."

Ez nem így működik. Általában ez úgy néz ki, hogy még a know how sem feltétlenül van átadva. (kivéve Kína mert ott kötelezi az állam a know how átadását még saját gyáregység esetén is)

"A Zepülnek messze nem kell olyan szinten birtokolnia a technológiát, mint a gyártónak."

A gyártó megkapja a komplett gyártási tervet - előfordul, hogy a gyártás koordinálásában a tervező cég emberei vesznek részt az üzleti titkok miatt. Itt nem hinném, hogy lenne ilyen, de megállapodás biztos van.

"Hát azért biztos jobban megérezné pl. a magyar gazdaság a nagyvárosonként/kerületenként 1-2 mekit, ha megszűnne, minthogy a Eppl Magyarisztán bezárnárná mind a 6 üzletét."

Nyilna helyette Burger King.
  • NEXUS6
    "Ne keverd a szezont a fazonnal. A Samsunggal gyártat az apple megrendelésre saját CPU-t, GPU-t licenszek alapján (ARM és Powervr), bármelyik gyártó céggel le tudja gyártatni. Ezek nem Samsung termékek."

Csak ugye, ahhoz, hogy a Samu gyárthassa neki lehet, hogy azért komolyabb (sokkal komolyabb!) licensszel kell rendelkeznie ám, mint hogy a Zepöl vegyen belőle néhány marékkal és mással! beépítesse egy általa megdizájnolt, de szintén más! által legyártott kicsi csini dobozkába. A Samu tranzisztor szinten látja, kell hogy lássa az egész csipet, ahhoz hogy gyárthassa, le tudja meózni, esetleg tudja kicsit fejleszteni.

A Zepülnek sem gyártó, sem processzor tervező kapacitása nincs. A Szaminak meg van, még ha főleg mástól licenszelt procikat is gyárt. A Zepülnek messze nem kell olyan szinten birtokolnia a technológiát, mint a gyártónak.

"Ez egy jó nagy baromság. McDonalds nélkül megszűnne az élet és anarchia lenne a földön."
    Hát azért biztos jobban megérezné pl. a magyar gazdaság a nagyvárosonként/kerületenként 1-2 mekit, ha megszűnne, minthogy a Eppl Magyarisztán bezárnárná mind a 6 üzletét.
    ;)
  • narumon
    "És igen, kinaiak ellopnak lemásolnak mindent, és? szarják le a vinnyogást. És lassan övék fél USA"

Egy ideig lehet ennek az olcsóságnak tapsikolni, de kurvára vissza fog ám ez ütni :(
  • narumon
    "Óké, dögöljön meg a Samu, de akkor a mikrósütő helyett veszel még egy ájfontot?"

Írtam én ilyet? Nem kell megint megmagyarázni a nem létezőt. Sehol nem írtam, hogy dögöljön meg a Samsung, ezt már te költötted mellé. Ráadásul Samsung TV-im vannak, Samsung monitorom van. Háztartási eszközből viszont nem veszek Samsungot, egyszer befürödtem vele azóta kerülöm. Tehát ha a Samsung nem fog mikrót gyártani az engem iszonyatosan nem fog meghatni.

"Bozomány és akár hiszed, akár nem az azért jelzi, hogy egy cég mennyire fontos az emberi civilizáció fenntartásában, hogy hány embert foglalkoztat és hány terméket ad el."

Ez egy jó nagy baromság. McDonalds nélkül megszűnne az élet és anarchia lenne a földön.

"Tudod vannak ilyen alantas dolgok, hogy evés, meg ivás, és amíg nem tuggyuk a zapplesztorról letölteni az életerőt addig pl az élelmiszer-ipari, meg energetikai, meg egyéb cégek fontosabbak lesznek, mint az Apple-nek nevezett divatos dizájnstúdió."

És te meg a másik techno céget véded. Vagy te Samsungot reggelizel?

"Igazad van nem mind Samu gyártmány, csak a lényegesebbek, CPU, memcsi, kijelző, meg talán a GPU-is."

Ne keverd a szezont a fazonnal. A Samsunggal gyártat az apple megrendelésre saját CPU-t, GPU-t licenszek alapján (ARM és Powervr), bármelyik gyártó céggel le tudja gyártatni. Ezek nem Samsung termékek.

"Csípom a zironiádat!
    ;D"

No ugye hogy ugye :D
  • Mike
    óh de csak első fokon
    nem jelent semmit
  • Mike
    egy tégalalapban mi a fejlesztés? ne hülyéskedjünk már!
  • Mike
    egyetértek azzal amit leírtál
  • Mike
    amcsi innováció a laprugóval? ehehehe, nem hiába ette meg USA-t a Toyota. Biztos a toyota a nyugatiakat másolta, hogyne
  • Mike
    de a Samsung nem fogja leállítani a panelgyártást az Apple-nek csipp-csupp 1 mrd miatt
  • Mike
    nincs olyan sok panelgyártó a Földön, apa
    szal ha a Samsung nem gyártana hirtelen az apple-nek nem gyártana senki
    ugyanis nincs felesleges, szabad kapacitása senkinek, tudod, optimalizálják a gyártást, és nem arra várnak hátha beesik egy ekkora üzlet. Mire újra lenne gyártás, az fél-1 év.
  • Mike
    ja, meg ha kell vmi nyersanyag USA odamegy és jól megtámadja az országot, mindenféle tömegpusztító fegyverekről hadoválva.
  • Mike
    Az M$ és az Apple soha nem lopott, másolt. Csak a gonosz ferdeszemüek. Aha, persze. Ezek a cégek akit tudtak kicsináltak, más cégeken átgázoltak. Most átgázolnak majd rajtuk is (nem fognak) de ha már majdnem úgy tűnik mintha, jajveszékelnek.
    És igen, kinaiak ellopnak lemásolnak mindent, és? szarják le a vinnyogást. És lassan övék fél USA

• ati271
    Hát nem tom..

A samsung bezony gerinctelenül lemásolta az apple-t. Márpedig a belső feljegyzásekből ez kiderült.. Elég csak megnézni a galaxy ACE, de talán az SII is.. Persze ha nagyon akarnak, akkor tudnak egyedit, pl az SIII már bizony fejlődés.. Ha már a telefonoknál tartunk, akkor lehet egyedi vonalat csinálni: pl:Sony(Erricson) És a személyes kedvencem, a motorola.. Nem is értem, 7 év után cseréltem le a még "buta" telefonomat, és véletlenül bukkantam a Motorola RAZR telora.. Bizony fele áron tudja azt a minőségi érzetet nyújtani mint az Aple... Az asszonznak előbb lett meg a 4S, de magamnak drágállottam.. :) Szal miután megvettem a Motorolát még késztetést sem éreztem arra, hogy kézbe vegyem az almát.. :)
  • FtranX
    Az Apple nem csak silokat telepitett, hanem kilotte a raketakat is. Az rendben van, hogy a Samsungot beperelte az iPhone kinezetenek a masolasa miatt. Azonban a utility patentekkel valo tamadas tisztessegtelen lepes volt, tehat o a "troll".
  • NEXUS6
    "Még jó, hogy nem cégméretre megy a játék. Hány de hány óriás szívta már meg a történelem folyamán."

Óké, dögöljön meg a Samu, de akkor a mikrósütő helyett veszel még egy ájfontot? A mikro 1000-2000 w-os, egy mobilktelcsi, meg 4w. Kicsit sokáig fog ám tartani felmelegíteni azt a melegszenvicst, csak szólok.;)

"Akkor a te analógiád szerint a Walmart mennyivel királyabb cég mint a Samsung mert itt 2.1M ember dolgozik és mennyi mindent árul, vagy a McDonalds is mekkora király cég mert 1.5M ember dolgozik, bár ez meg csak kaját árul, akkor nem is király..."
    Bozomány és akár hiszed, akár nem az azért jelzi, hogy egy cég mennyire fontos az emberi civilizáció fenntartásában, hogy hány embert foglalkoztat és hány terméket ad el. Azért azt megnézném, ha ájpeddel akarnál jóllakni!;)
    Tudod vannak ilyen alantas dolgok, hogy evés, meg ivás, és amíg nem tuggyuk a zapplesztorról letölteni az életerőt addig pl az élelmiszer-ipari, meg energetikai, meg egyéb cégek fontosabbak lesznek, mint az Apple-nek nevezett divatos dizájnstúdió.

"Nem tudom hány Samsung chipet használ az apple, de olyan borzasztó sok nem lehet. (Hint: a processzort csak gyártatja a Samsunggal ugyanúgy gyártathatná mással is!)"
    Igazad van nem mind Samu gyártmány, csak a lényegesebbek, CPU, memcsi, kijelző, meg talán a GPU-is. Ja még a dobozt sem ők gyártják, csak mert nekik nincs gyártókapacitásuk.

"Mármint a Samsungnak? Hát igen valóban full etikátlan cég."
    Csípom a zironiádat!
    ;D
  • drzen
    Azt azért ne felejtse el senki aki egy bírósági ítélet alapján támogatja meg a véleményét, hogy az az ítélet az Amerikában születettet. Európában a Samsung annak az ítéletnek az értelemben nem másolt.
  • NEXUS6
    NATO alapítva '49
    VSZ alapítva '55

Magyarországon nem voltak rakétasilók (alapvetően ICBM rakétáknak ugye), csak kis és közepes hatótávolságú rakéták, amivel pl. amcsikat de talán még az NSZK-t sem értük volna el.

A kubai rakétaválságról is pl. azt a tényt felejtik csak el, hogy amikorra ez kitört addigra az USA már rég körülsilózta a SZU-t.

Szal a példád történelmileg egy hatalmas luft volt.
    Szerintem
  • asgh
    Az, hogy hol húzódik a "hasonlít" és a "másolat" közötti határ, minden esetben bíróságok döntik el. Az Apple-Samsung vitában a bíróság döntött. Persze lehet hörögni minden jogrendszer ellen, de hidd el, hogy porbafingó magyar fórumtrollok kedvéért nem fogják megváltoztatni az USA jogrendszerét. Aki pedig az USA-ban akar termékeket forgalmazni, az fogadja el az ottani játékszabályokat. Náluk az ipari szabadalmak engedély nélküli másolása lopásnak számít. Ennyi.
  • asgh
    Tehát ha az apple levédeti a szabadalmait, akkor patent troll, ha meg ugyanezt teszik mások, azok csak a patent trollok ellen védekeznek.
    Na persze. A Varsói Szerződés is csak azért telepített Magyarországra rakétasilókat, hogy megvédje a békét az imperialista NATO fegyverkezése ellen.
    A szabadalom háború olyan játszma, amit minden multi játszik pro és kontra. Ebben egyetlen céget kinevezni bűnösnek, a többit meg áldozatnak nettó hülyeség.
  • levente68
    Nem nagyon érted te ezt és nekem kár magyaráznod.

Hasonlít? Igen.
    Másolat? Nem.

De kérlek, válaszolj akkor:

"Le kell védeni szerinted a téglalap alakot, mint egyedi design-t?"

Aztán arra is, hány olyan készüléket ismersz, ami szintén nagyon hasonlít az iPhone design-jára, csak sikertelenebb akkor is, ha ugyanúgy tetten érhető a hasonlóságra való törekvés.
  • levente68
    Látod, kezded.
    Már lejjebb is akartam szólni, újra előjön az a stílusod, ami a bicskát nyitogatja, kérlek, próbáld meg ezt a szemétkedő tini stílust nem alkalmazni, mert ebből lesznek azok a káromkodások idővel, amiket nem szeret senki. Te sem, állításod szerint.
    Annyi az egész, nem kell mindig igazadnak lennie és nincs is mindig, bár amikor normális vagy, sokszor igazad van.

Kérlek!

• asgh
    A Samsung mindenki számára nyilvánvalóan lemásolta az iPhone-t. Ezt addig nem lehetett bíróság előtt jogilag megalapozottan támadni, amíg nem védettek le szabadalomként olyan megoldásokat, amik az iPhone egyediségét adták.
    Ha a két telefon közötti hasonlóság kimerült volna a téglalap formában, az apple elhasalt volna a bíróság előtt, azonban sikerült bizonyítaniuk, hogy a Samsung részéről tudatosan törekedtek a minél nagyobb hasonlóságra.
    Ez a Samsungnak 1 milliárd USD-be fájt.
    Persze nyilván nehéz megérteni, ha nem akarod megérteni. Így ha már visszavonulsz gondolkodni, ezt gondold át, máris nagyságrendileg kevesebb baromságot hordanál össze.
  • narumon
    "Ha már szóba került az autóipar. 1 évtizde a koreai (nem az észak) autók gyak kifutóban levő nyugati márkák klónjai voltak. Ma a szakújságírók egymást licitálják túl jelzőkben, hogy mind tartalomban, mind dizájnban 1-1 kategóriában bizony benn vannak a dobogósak között, ha nem épp nem azok."

Jah de legalább ott már nem másolnak.

"A Samu vs. Alma perhez csak azt írnám, hogy amíg a Samunak van ezeregy más, dizájnú és hardverű terméke. És egy csomó olyan dolgot is gyárt, amiről az alma naccerű dizájnszakemberei valszeg azt sem tudják, hogy mire is való pontosan, addig ennek a xájbabaxott Épülnek van egy, az az 1 db kórházikacsafehér termékpalettája, oszt csókolom."

Még jó, hogy nem cégméretre megy a játék. Hány de hány óriás szívta már meg a történelem folyamán.

"Ugyan ezek a számok a Samura vetítve: 384 mrd $, és 344 000 alkalmazott."

Akkor a te analógiád szerint a Walmart mennyivel királyabb cég mint a Samsung mert itt 2.1M ember dolgozik és mennyi mindent árul, vagy a McDonalds is mekkora király cég mert 1.5M ember dolgozik, bár ez meg csak kaját árul, akkor nem is király...

"Szal, amíg az alma használja a Samu csippjeit és nem fordítva, addig talán lesz szíves csókolommal köszönni neki és nem a bíróságon baxtatni."

Nem tudom hány Samsung chipet használ az apple, de olyan borzasztó sok nem lehet. (Hint: a processzort csak gyártatja a Samsunggal ugyanúgy gyártathatná mással is!)

"Amúgy nem vagyok Samu hívő, de aki ezekután bármiben is igazat ad ennek a tróger cégnek azt csak sajnálni tudom."

Mármint a Samsungnak? Hát igen valóban full etikátlan cég. Főleg amikor az a botrányuk volt, hogy mindenkit megkennek meg korrumpálnak. Valóban gáz, nem is vagyok velük nagyon kibékülve :(
  • narumon
    "Nem unod már ezt? Azért védik le ezek, hogy az ilyen troll cégektől mint az apple és a m$ biztonságban legyenek/ vissza tudjanak ütni..."

Háááát peeersze :)

"Nem csinálta eddig is minden cég, elég ritka volt. Az utóbbi években harapódzott el, akkor amikor az apple elkezdett trollkodni, az m$ pedig magasabb troll fokozatba kapcsolt."

A lópikulát visszamenőleg is találsz rengeteg ilyet. Mennyire emlékszel olyanra, amikor a Sony levédette a hordozható elektromos szerkezetet ami kazettát játszik le. Mennyivel volt különb? Főleg, hogy előtte már pont egy magyar ember védette le. Pereskedtek is egy évtizedig...
  • NEXUS6
    Ha már szóba került az autóipar. 1 évtizde a koreai (nem az észak) autók gyak kifutóban levő nyugati márkák klónjai voltak. Ma a szakújságírók egymást licitálják túl jelzőkben, hogy mind tartalomban, mind dizájnban 1-1 kategóriában bizony benn vannak a dobogósak között, ha nem épp nem azok.

A Samu vs. Alma perhez csak azt írnám, hogy amíg a Samunak van ezeregy más, dizájnú és hardverű terméke. És egy csomó olyan dolgot is gyárt, amiről az alma naccerű dizájnszakemberei valszeg azt sem tudják, hogy mire is való pontosan, addig ennek a xájbabaxott Épülnek van egy, az az 1 db kórházikacsafehér termékpalettája, oszt csókolom.

Lehet hogy a tőzsdén, ami tök virtuális jelenleg a Gyümis cég jól áll, de egyébb mutatókat nézve pl. álloeszközeinek értéke (total assets) 116 mrd $, dógozók száma az uccsó nagyonokos trendi képkpólós "géniusz" eladófijút is beleszámolva 60 000. Ugyan ezek a számok a Samura vetítve: 384 mrd $, és 344 000 alkalmazott.

Szal, amíg az alma használja a Samu csippjeit és nem fordítva, addig talán lesz szíves csókolommal köszönni neki és nem a bíróságon baxtatni.

Amúgy nem vagyok Samu hívő, de aki ezekután bármiben is igazat ad ennek a tróger cégnek azt csak sajnálni tudom.

Aki ismeri ezt a videót, az látja, hogy ez a cég mennyire meghasonlott önmagával:
  • sanyicks
    "Nézd meg egyébként miket védet le a Samsung a Google a Nokia az MS, az IBM a CocaCola és az összes többi cég."

Nem unod már ezt? Azért védik le ezek, hogy az ilyen troll cégektől mint az apple és a m$ biztonságban legyenek/ vissza tudjanak ütni...

A patent troll definiciója senkit sem érdekel, nem csak az a patent troll aki nem használja fel a szabadalmaztatott dolgot, az a patent troll aki agresszívan, nem védekezésből, támadni kezd egy másikat faszságokkal ami mögött 0 idő, pénz és fejlesztés van, vagy nem a levédő cég fejlesztése, lásd az apple szabadalmak nagy része, hanem lenyúlt dolog.

Nem csinálta eddig is minden cég, elég ritka volt. Az utóbbi években harapódzott el, akkor amikor az apple elkezdett trollkodni, az m$ pedig magasabb troll fokozatba kapcsolt.
  • narumon
    "Sokan esnek abba a hibába, hogy valami kis dzsunka cégnek nézik őket, holott egy óriási konglomerátumról beszélünk, aminek az Apple-lel rivalizáló részlegecskéje is hatalmas iparvállalat"

Szerintem senki sem nézi kicsi dzsunka cégnek, de azt se felejtsd el, hogy amiről te beszélsz az nem egyetlen cég hanem sok cég összessége. Amik még csak tulajdonosilag sem feltétlenül egyeznek meg. Olyan mint (ha már kocsi hasonlatok) a Porsche - ami a VW égisze alatt működik de a VW fő tulaja meg a Porsche család, azt hogy az Audinál mi történik azt a befektetők döntik el nem pedig egy ember vagy egy részleg.
  • narumon
    A saját gyártás rengeteg macera nagyon sok pénz, kevés előnnyel. Én nem lepődöm meg, hogy nincs saját gyártó részlegük. Mai világban felesleges.
  • narumon
    "A miért nem védette le, meg igen gyenge érv. Egyszerűen azért mert amíg ezek a trollok nem voltak senkinek sem volt az arcán elég bőr. Gondolom alma userként ezt nehéz kicsit emésztgetni, de ezek még az ms-nél is rosszabbak."

Nézd meg mit jelent a patent troll az ide semmiképpen sem illik. Nézd meg egyébként miket védet le a Samsung a Google a Nokia az MS, az IBM a CocaCola és az összes többi cég.

"Nem kell matematikusnak lenni hozzá, ha az usaban marad ez az idétlenkedés akkor záros határidőn belül a triviális szabadalmak levédésével akár a termék árával megegyező költségek rakódhatnak a árúcikkekre."

Nem is állítom, hogy ez így rendben van. Viszont azt sem állítom, hogy a lopás rendben van. Az igazság valahol félúton van én azt gondolom.

"A Patenttrólkodás eddig is elég gázos műfaj volt, egyetlen nagy cég sem szívesen vállalta magára, kivéve az ms-t és ő is csak módjával."

Minden cég ezt csinálta eddig is, csak az SG és a többi bulvár azt nem tudja eladni ha más cégek szarrá perlik ez miatt egymást, csak az apple nevével lehet ezt eladni, ezért kapott ez sokszoros nyilvánosságot.

"De az alma, mint a világ leggazdagabb és talán legkapzsibb cége (Ebben a kategóriában) belépet ebbe a hmmm nem túl gentleman klubba."

Szerintem eddig is benne voltak.