56
  • hypno
    Az ürgepásztornak teljesen igaza van.
  • hunwhite
    Miben különbözik a testmozgás kivételével, hogy a reggeli kávé mellé virtuális híreket, szakmai hírleveleket olvasok vagy pedig lemegyek előtte újságoshoz a reggeli frissért???
    Ennyire nyomorék statot ritkán lát az ember..
  • Molnibalage
    Én még a számológépért is lusta vagyok nyúlni. Mindig is jó fejszámoló voltam, de mérnökként nagyságrendi becslés mindig megengedett. :)

• Molnibalage
    Megint összekverte valaki az adatot annak értelmezésével. Lehet neked akármekkora szupergyors online könyvtárad, ha nem érted azt, hogy mi van benne.

A GPS-es példa nettó hülyeség. Senkit nem láttam elveszteni tájékozódóképességét a GPS miatt...

A Google-s példa me a hülyeség csúcsa. Igazán ritka és fontos infóra egyes témákban csak véletlenül találsz vele valamit meg...

• gemihu
    Én is ezt akartam írni. Van 5-6 oldal ahova regisztrál az ember, ráadásul a netban mindig jelszót változtat,ezért azt is meg kell tanulni.
    A mai ember 1 nap alatt sokkal több információhoz jut,mint egy 100 évvel előtte élt ember 1 hónap alatt. Egyértelmű,hogy meg kell tanulnia gyorsan szűrni az információt,ami felületességhez vezethet,de ez a fajta dolog még alakulóban van.
    A másik dolog,hogy a mai embernek analitikusabbnak kell lennie szerintem,mivel gyorsabban változnak a dolgok,de az összefüggések nem annyira (távirányító stb)
    Tehát a mai ember inkább folyamatokat , összefüggéseket jegyez meg,mint konkrét adatokat,mivel a konkrét adatok gyakran változnak.
  • teccikérteni
    A telefonszámos példáról eszembe jutott még egy analógia:

Tudósok megépítik az időgépet, és próbaképp idehoznak a középkorból egy földművelő bácsikát. Hogy demonstrálják a technikai fejlődést, büszkén mutogatják neki, hogy az emberek ló helyett immár autóval közlekednek. Mire a bácsika erre magában csak ennyit gondol:
    - Na hiszen! Ezek a hülyék még lovagolni se' tudnak!

:)
  • Szefmester
    Hát igen egyre kevesebb telefonszámot jegyzünk meg. Meg egyre több jelszót, pin kódot, e-mail és weboldal címet, a műszaki dolgok kezelését kezdve a távirányítótól, az okostelefonokig. Aki régen megjegyzett 3 telefonszámot és nem többet az ma ugyanannyi számból megjegyez 2-t. maximum...

Ennek az embernek megártott a szakmája miatt a hülyék között eltöltött idő.
  • NEXUS6
    "A Playstation ugyanis nem erősíti, hanem gyengíti az iskolai teljesítményt."

Gondolom, ha lesz olyan program, ami meg illeszkedik a tananyaghoz, akkor meg javulni fog. Az engribörctől télleg nem sok képesség fejlődik, de egy tévés kvízműsor konzolos változatától még a lexikális tudás is fejlődhet.

Ha értelmes autós játékok lennének, akkor lehet, hogy az emberek jobban vezetnének. A GTA-ból nem a rasszizmust kéne kiirtani, hanem realisztikusabbá tenni a forgalmat. Sajna manapság egyre több ember úgy vezet, mintha GTA-zna.
  • teccikérteni
    Ez a cikk most kb. olyan volt, mint az, hogy "a csapatmunka elbutulást okoz, mert az ember másokra hagyatkozik ahelyett, hogy mindent önmaga próbálna megoldani" - amiben persze van is némi igazság, de szerintem az is tény, a civilizáció úgy alakult ki, hogy az ember felhasználja az elérhető dolgokat ahelyett, hogy újra feltalálná/létrehozná azokat...
    Hol a hiba a gondolatmenetemben?
  • NEXUS6
    "most magoljam be az egesz internetet?"

Most miért ne, Csáknorrisz is megtudta csinálni?!
  • NEXUS6
    Azért ez nem így műxik szerintem.
    Igen az elcsökevényesedik, amit nem használnak, de más képesség meg kifejlődik. Akinek meg nem, az a predigitális világban is zokni volt.

Pl. Ok az ember egyre kevesebb dolgot tart fejben, de egyre hatékonyabban keres. Régebben elszöszmötöltem órákat egy válasz megtalálásán, ma ez percekbe sem tellik. Persze jobbak a keresők, meg több adat van fenn a neten, de a 10 oldalból is sec alatt kiszedem amire szükségem van.

Aztán a GPS sem feltétlenül butít. Persze alig vagy több mint utas, de ha régebben eltévedtél dzsepeze nélkül, mert balfax voltál az sem segített abban, hogy javuljon a tájékozódó képességed. A GPS lehet, hogy kézenfogva végig visz az úton 3x-4x, de addigra tudni fogod te is, és nincs az a 3-4 elbalfaxkodás ami eddig volt. De kell 3-4 végigmenés, hogy az ember megjegyezze a sávokat táblákat. Ha meg nem mész arra többet, akkor meg minek megtanulni az útvonalat?

Az élet felgyorsult, én azon mérem le, hogy 1-2 évtizeddel ezelőtti számok iszonyatosan unaaalmasaaak. Pedig akkoriban azok voltak a pörgősek. Hogy ez a gyorsulás jó vagy rossz, azt mindenki döntse el maga, a digitális eszközök bizonyos szempontból segítenek életben maradni ebben a pörgésben.
    A playstation/konzolok meg igen is jó lehet, azok kifejezetten akció jellegű és közösségi játékra sarkallanak, ettől egy fokkal xarabb a PC, vagy többel.

Persze, ha az ember agya rááll, hogy csak a neten keresztül éljen az elveszett, ebben igaza van a cikknek. De az a végletes álláspont hülyeség, amit sugall: számítógép = rossz, milkatehén az alpokban = jó.
  • Vers
    ez egy balfasz

most magoljam be az egesz internetet?

talan a problema az hogy a lexikalis tudas erteke nullazodott le? es a kreativitas ertekelodott fol? talan ideje ebben a szemleletben atalakitani az oktatast, es nem magoltatni a marha kolykoket az ertelmetlen tortenelem evszamokkal, az alkoholista idiotak verseivel stb

miert kellett megtanulni es stresszelni pl azon a tetelen "milyen nyersanyagot banyasznak magyarorszagon" a valasz ma semmilyet , buzik
  • Lollerka
    egeszen biztos vagyok benne, hogy ha sok gyogyszert eszel akkor meghalsz, viszont ha nem eszel akkor is

felrevezeto a cim, nemreg olyat ovlastam h fejleszti az intelligenciat mert sok informacio van rajta...

persze ha rosszul hasznaljak es az emberek nem akarnak tanulni/fejleszteni kepessegeiket meg jo h elbutulnak

de ne fogjuk mar ezt is a rossz rossz itnernetre.... nem kotelezo a googlet hasznalni sem az itnernetet
  • Cat #3
    Itt marhára nem a facebookról van szó, hanem a minket körülvevő digitális világról. Pl. régen meg kellett jegyezni a telefonszámokat, legalábbis a legfontosabbakat mindenki tudta fejből. Ha noteszünk is volt, kézzel ütöttük be minden egyes alkalommal, ma pedig már a SAJÁT mobilszámukat sem tudják nagyon sokan. Az említett számolásos példa is nagyon áll: én magam is sokszor csodálkozom, hogy milyen hülye vagyok, hogy néha beütök borzasztó egyszerű összeadásokat, szorzásokat egy számológépbe, ahelyett, hogy fejben elgondolkodnék rajta, és gyorsabban is eredményt kapnék. De ha a kezem ügyében van az asztalon, miért ne azt használjam inkább?

Az agy olyan, hogy ha tréningezik, akkor javul a teljesítménye. A tapasztalt színészek pl. nagyon gyorsan tanulnak meg elég hosszú szövegeket fejből, szóról-szóra, úgy, hogy utána már nem is a szövegre figyelnek, hanem a többiekre, a mozgásra, a gesztikulációra. Sakkozóknál is sok gyakorlás kell ahhoz, hogy fejben tudjanak egymással játszani.

De ennek ellentéte is igaz: ha nem használjuk az agyunkat, elbutulunk. Erről szól a csávó figyelmeztetése.
  • Zoliz
    Digitális birkák. Há' pont ez a kormány érdeke, töltsd az időd a haszontalan FaszBookon addig se tűntetsz az utcán és nem gondolkozol.. hogy palira vesznek.
  • gopher
    Mee' most mééé'