10049
Europa Universalis IV
  • Malarki
    Vissza lehet kapcsolni, ott van az időállító alatt egy kis lista ikon, ott lehet ki-be kapcsolni az értesítő ikonokat.
  • Lysandus
    Pl. #8100 hozzászólás, a screenshot, utolsó felugró ikon, ami úgy néz ki, mint egy fekete henger, széles fekete alappal, rajta egy korona. Vidd rá az egeret.
  • hitman1028
    fent vannak ugye kükönbőző kis zászlócskák,amin egy fekete izé van,rá kell vinni az egeret,és megmutatja a veszélyeztetett országokat
  • KOXI22
    Hol találom ezt a disputed succession ? Ez egy külön menü ?
  • hitman1028
    engem meg az zavar,ha nincsenek kint
  • szabii98
    Tudtommal sehogy máshogy, a legegyszerűbb mód ha mentesz egyet és újratöltöd, akkor az összes fül előjön:( Én is mindig eltűntetem, mert szeretem ha szép tiszta a képernyő, de sokszor kellene :D
  • Lament
    Hogy/hol tudom megnézni, hogy melyik országokban nincs per pillanat utód? Tudom, hogy a disputed succession fület kidobja néha néha, de van hogy véletlen eltüntetem...
  • sadface #8113
    Ne hagyd kimerülni, te használni gyalogság helyén merceket, több információ itt.
  • mijki
    Ha egy háborúban kimerült a Manpowerem, akkor melyik a leggyorsabb módszer annak pótlására? :)
  • szabii98
    Itt megvan hogy miben mi található, és ezek alapján el lehet már dönteni.

Az Arts of Wart, a Common Sense-t és az El Dorado-t szokták azthiszem a "legfontosabbnak" tartani
  • hitman1028
    mindegyiket xd
  • mijki
    Mely kiegészítőket érdemes megvenni a játékhoz? :)
  • hitman1028
    https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads%2Feu4-development-diary-8th-of-september-2016.967791%2F
  • hitman1028
    dissolve alliance truce,ha töröd a szövetséget 5 évig nem támadhatod
    space marinek,fejlett a katonaságuk
  • hitman1028
    royal marriage,királyi házasság
    a két ország arányát kell nézni,ha a vezető ország nagyobb,fejlettebb,a pu alatt lévő nem fog lázadni,ha kb egyformák v kisebb nála akkor nagy valószínűséggel fog,de sokmindentől függ ,elsősorban az időtől,ahogy tellik,egyre kevesebb a valószínűség h lázadni fog
  • KOXI22
    Mit jelent az : RM , relation sloton (országokkal kapcsolat), dissolve alliance truce ,space marinek (ez valami egység fél e)

És mivel ilyen sok PU van nem félsz hogy fellázadnak és nem bírsz el velük ? Ha egyik lázad mindegyik lázad és úgy már kemények ám .
  • Chris
    Igen, én is így környékeztem meg Brandenburgot, de 76 évesen nemzett utódot a király... Bohémiába meg bekerültem egyből start után, de ki is ebrudaltak a Podebradok, aztán az utóbbi 25 évben meg megint én őket. :) Szóval rövidesen lesz még itt PU... :)
  • Lysandus

Eddig nem próbálkoztam vele ilyen agresszíven, de kipróbálom. Bár volt már olyan, hogy 70 éves örökös nélküli királyhoz beházasítottam a dinasztiát, rá fél évre már meg is született a heir. Úgy látszik túl jó nő volt a csaj, a halottat is fel tudta támasztani.
  • Chris
    Ez nem PU, ez game of thrones. :)
    Csak folyamatosan figyeld, hogy melyik nagyobb országban van öreg (40-50+) király trónon utód nélkül és oda azonnal be kell házasodni. Tartósan magas prestige is kell hozzá, mert a vele RM-ben lévő országokból a legmagasabb prestige-ű ország dinasztiája kerül hatalomra, ha kihalna az adott ház. Ha bekerül a családod, akkor már csak az kell, hogy ne legyen utód vagy weak claim-je legyen az utódnak, ilyenkor "Claim throne" és indulhat is ugyanezzel a CB-vel a háború.

Nehézségei:
    - Normál esetben mindig max relation sloton leszel, így sokszor 1 vagy 2-vel túl fogod lépni a max-ot, tehát diplo pontok fognak elcsöpögni (és/vagy maxolt diplomatic ideák kellenek/ajánlottak hozzá).
    - Ahova be akarod helyezni a családod, azzal optimális esetben nem tudsz alliance-t is kötni, mert ha trónra kerül a dinasztiád, valószínűleg nem lesz egyből heir, tehát meg kell hogy tudd egyből támadni, míg az 5 éves dissolve alliance truce miatt pont el fog illanni a lehetőség.
    - Claim throne offenzív háború lesz, tehát akárkit és bárkit meg kell verned, akivel a célpont szövetséges. És lehet, hogy épp akkor lesz erre lehetőséged, mikor nyakig vagy egy oszmán háborúban. :) Ráadásul még a célpont riválisai sem fognak melletted szövetségesként becsatlakozni, mert nem akarják a PU-t.

Nekem a lengyel-litván PU-kért a lengyel-litván-svéd-brandenburgi szövetséget kellett legyőznöm egyedül, ami nem volt sétagalopp, mert az utóbbi kettő már most space marinekkel jött, így nemhogy csatát nem nyertem ellenük, de karcolni sem tudtam őket.
  • Lysandus
    Basszus, ezt hogy csináltad? :-) PU-ból még mindig nem vagyok a toppon...
  • Chris
    Ha már perszonálúniókra hajtasz, akkor vhogy így csináld. :D

Ausztriát Szerbiával felesleges, az olyan, mintha megnyomnád a Game over gombot. :)
  • Chris
    Ki az a "román"? Sosem létezett ilyesmi, csak Havasalföld meg Moldávia. Vmikor a 20. században gründoltak vmi ilyen államot, de semmiféle jogalapja nincs. :)
  • hitman1028
    pedig nem az ironmanan mulik
  • Lament
    Egyszerűen muszáj volt kipróbálni. Nem régóta játszok még iron man-en, de normálon se volt soha ilyenre lehetőségem :D
    Amúgy se adok sokat ennek az egésznek per pill, szóval túl sok mindent nem veszthetek, úgy állok hozzá.
  • hitman1028
    csak annyit értél el vele h megromlott a kapcsolat vele
  • hitman1028
    kb az egész hre rád fog jönni xd plusz az ő szövetségesei,kb 0 az esély
  • Lament
    Ha már lúd legyen kövér :D
  • Timakrisz
    Baromi gyorsan nekiallnek meg egy eros szovetsegest talalni, es haboruba menni valakivel, pl a romanokkal, mert ott a roman betamadja amagyarta magyar le fogja verni, es gyengul a serege
  • hitman1028
    ha tartósan 100 lesz az elszakadási vágy befog következni mindenképp
  • Lament
    Én sem, mivel ilyenkor alap esetben gondolom Ausztiával kötik a PU-t. De mivel nálam is Habsburg került trónra, valamiért engem választottak :D

Egyelőre csak Wallachia támogatja őket, igen ők ellenségeim. A másik ellenség a csehek, de ők meg utálják a magyarokat per pill, szóval szép az élet :D
  • Timakrisz
    Na ilyet sem láttam soha
  • hitman1028
    az lesz h valamelyik ellenséged támogatni fogja a függetlwnségét
  • Lament
    Hát a lengyelek bejöttek szövetségbe, szóval ez esetleg visszatartó erő lehet :D Várom mi lesz.
  • hitman1028
    de biztos lesz,mert sokkal nagyobb nálad plusz más a vallás
  • Lament
    A Lazarus achival szórakozgatok és nem álltak annyira jól a dolgok, pl istennek nem akart se Lengyelország, se Ausztria szövetkezni velem, hogy elkezdhessük a törököket ütni. Szóval gondoltam restart, erre bedob egy ilyet. :D Így kissé érdekesebb lett a dolog, remélhetőleg nem lesz 2 percen belül függetlenségi háború :D

Utoljára szerkesztette: Lament, 2016.09.07. 16:20:57
  • hitman1028
    sőt,ha mindkettőtöknek van joga egy tartományra,és te szerzed meg,szélsőséges esetbe a szövetséget is bonthatja miatta
  • mijki
    Köszönöm a tippeket, utána nézek majd :)
  • wednes
    Igen, az alapverzióban nem könnyű a követeléseket átvinni. Ha van rá jogod (fabrikáltár rá, akkor ESETLEG Ausztria odadhatja neked, talán..., de ha neki is kell és van rá chlaim-e, akkor biztos nem fogja. Alapra már nem emlékszem, bár az is lehet fel van pathelve már egy szintre).

Különbékével lehetne (te magad keresed fel békeajánlattal Velencét pl), de arra meg a szövetségesed berághat, hogy te kiugrassz a háborúból miután megszetted magad.

A újabb verzióba lehet érdekszférákat kijelölni, akkor is legyen minimum claim, a magterület a legjobb. Ilyenkor már fel szokták egymás között osztani (de ez se törvényszerű) a győztesek az adott területet.

Magyarokkal Itália felé tényleg érdemes terjeszkedni, gazdag terület, jó bevételekkel, bár Lehet Ausztriának egy idő után nem fog tetszeni a dolog. Aztán érdemes rástartolnp Prágára, az külön jó ha rivális és Ausztriával is ellenséges. Nem tudom az alapjáték tartalmazza -e a 2 utat a nyugatiasodáshoz. Mert Prága vagy Bécs megszerzésével elérhető a könnyebb út.
  • hitman1028
    Csak ha a háború előtt van rá jogod
  • mijki
    Először is köszönöm a tippeket :)
    Első pár kört magyarral kezdtem, ami elég szívás mert pl.: régens király miatt nem lehet korán terjeszkedni, ami amúgy sem egyszerű, mert elég kiterjedt szövetségek vannak Mo. körül, szinte mindenhol.
    Egy kérdés, amikor egy szövetséges ált. Ausztria bevont egy háborúba Velence meg egy-két másik állam ellen, a velencei területeket én foglaltam el, én győztem le őket és mégis Ausztriával kötöttek békét és ők kaptak minden háborús kárpótlást, én meg semmit se, csak a seregem 2/3-a odaveszett...ez ellen lehet valamit csinálni? :)