Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mikor jön az érzés, hogy ebből még vmi jó fog alakulni... 😄

Nem húztam be senkit. Egyszerűen elfoglaltam. A franciákkal kezdtem,nem szabad hagyni őket megerősödni. Azután spanyol-portugál,marocco,tunis,mamluk,ottomán. Mire ide jutottam,addigra csak két állam maradt itáliában. Velence,és a megalapított tuscany. Úgyhogy nem voltak kis államok.
A taktika egyszerű. Elfoglalsz egy területet,elengedsz egy vazallust,akinek vannak core-jai ellenséges területeken,majd reconquest cb-vel eteted őket. Majd diplo annektálod a vazallusokat.
A legelső háborúban franciák ellen is ez volt. Elengedtem gascogne-t,mert volt hét core-juk a franciáknál,és ilyen cb-vel nincs akkora agressive expansion sem,meg kevesebb warscore-ba kerül egy-egy provincia.
Mondjuk a taktika egyszerű,de kivitelezni nehezebb😊
Personal uniom sosem volt még.
Nagyon szép, gratula! Hogy sikerült elérni hogy behúztad pl. a franciákat, spanyolokat, az itáliai kis államokat, stb? Nekem ez a perszonáluniós integrálós dolog sosem volt teljesen világos. Egyszer sikerült valahogy a cseheket behúzni, nagyon régen...
sadface
Gratula, szép teljesítmény! 😊

I decide when I'm done.

Némi kontraszt😊
Anglia volt az első játékom eu4-el,még normálban,szűk fél éve,ez lett az eredménye😊 (milyen büszke voltam magamra😛)

És most az utolsó játékom szintén angliával,ironman,mare nostrum achi... Az utolsó 80 év nagyon kemény volt,mert rohadtul le voltam maradva. Szinte teljes itália,teljes balkán,és sok francia terület hiányzott még. Utóbbi osztrák kézen,a burgund inherit óta . Szóval 80 év alatt végig háborúk,koalíció azért nem lehetett,mert mindig truce volt😊 De élveztem a végéig!

több képet nem szúrok be😊
Utoljára szerkesztette: pretorius07, 2016.07.11. 22:27:01
Na csak sikerült:
egyszerűbb azt kérni a magyaroktól ,h ne legyen velúk
ük szövetséges
Utoljára szerkesztette: hitman1028, 2016.07.03. 19:20:30
asszem kb 3 év,de nem biztos
Á értem.Köszi a választ 😊
Kérdésem van. Ha megtámadok valakit,meddig tud behívni szövetségest ellenem?
Szitu: magyarokat megtámadtam. Szövetségesei ausztria,skandinávia. Ezek az én szövetségeseim is,ezért korábban behívtam őket egy fake warba. Így nem tudnak segíteni a magyaroknak,mert mellettem harcolnak már egy másik háborúban.
Namármost a fake war vészesen közeledik a 100%-os warscore felé,azt hamarosan le kell zárnom. De ha idő előtt békét kötök,akkor a magyarok behívják ellenem őket,amit nem szeretnék. (Ugrik a szövi,na meg rohadt hosszú háború lenne,bár nyerhetném is,mert egyedül vagyok akkora,mint ők hárman. De már 1765 van,nincs idő egy 20 éves harcra,ami után még 20 év kiheverni)
Tehát mennyi ideje kell menni,vagy mekkora warscore kell magyarok ellen,hogy biztonsággal lezárhassam a fake wart?
Tuvok
Erről jut eszembe, hogy Fredman's Epistles néven nemrég megjelent egy új ingyenes zene dlc, 15 svéd dal van benne.

Tuvok
A Songs of Yuletide mindig ingyenes volt, de csak decemberben szól. Két karácsonyi dalt tartalmaz.

Sziasztok.A songs of yuletide ingyenes volt 1 hete kb.Meg is szereztem meg minden,de a játékban nem játssza le.Van valami ötlet hogy miért?(Launcherben ki van pipálva)
Mivel nekem még mindig nem megy a képfeltöltés, így próbálom megmutatni, remélem látható:
http://i134.photobucket.com/albums/q85/tusaimilan/eu4_zps9pmlmigb.jpg
úgy túl egyszerű lenne xd
sadface
Egy mapot dobj már ide. 😊

I decide when I'm done.

Az újabb dlc-ben nincs benne az előzőnek az újítása? Azt gondoltam ha megveszem a Cossackst akkor abban benne lesznek az előző dlc-k dolgai is. (Itt a játékmenetet érintő dolgokra gondolok, nem a grafikai vagy zenei egyediségre.) Én anno az EU3-mal sokat toltam, aztán mikor megjelent a 4-t is megvettem, de ahogy lenni szokott a paradox játékoknál, vártam inkább és most vettem meg a kozákokat. Hát mit mondjak, valóban rengeteg az új dolog az alapjátékhoz képest. A magyarokkal kezdtem egyet és sikerült jó sokat gyarmatosítani.
Tuvok
Nálam is, kivéve ha kolonizálok.

nálam még mindig a humanist az elsö xd
😊
Bevallom,hogy elhamarkodottan ítélkeztem😊

Viszont az influence idea nagyon felértékelődött a reduce ae impact miatt. Amíg az nem volt,folyton koalíciózni akartak,azóta egyszer,mikor 50% ae-t hoztam össze spanyol-portugál ellen. Megkovkáztatom,hogy európában-indiában kötelező első ideacsoport lesz,ha nem akar az ember ülni egy helyben sokat. Én is elvsesztem emiatt vagy 30 évet az elején,mert vártam,hogy lenyugodjanak a kedélyek. Így szerintem buktam is a roman empiret,de majd 80 év múlva kiderül😊
Halleluja, végre eljött a megvilágosodás! 😄

Nem volt most egy nagy pénz. Ha nagyon nem tetszik,kiveszem a pipát😊
De ahogy nézegetek mondjuk egy arumba videót,ott úgy néz ki,lehet kisajtolni az estate-ekből jó dolgokat,ha figyel rájuk az ember.

Meg hát eleinte szidtam az 1.16-os patchet is,de már abszolút megbarátkoztam vele,és sokkal könnyebb lett a játék. Bár ehhez kellett az 1.17 féle korrupció újragondolás is. De a state-territory abszolút jó pont már! Pedig tényleg sokat szidtam,de be kellett lássam,hogy sok admin pontot lehet így megspórolni,mert a kis developement provinciákat nemhogy nem core-osítom teljesen,de még csak state sem lesz belőlük.
Kár volt, a Cossacks-tól lényegesen romlott a játék.
Szia! Üdv a kockák körében😊 bár most kicsit ül a téma. Art of war szinte kötelező,és a common sense is ajánlós. Ezekben van a legtöbb újítás,és rengeteg új provinciát ad. Meg játszhatóbb az egész😊
De van egy két régebbi is,mint az el dorado,wealth of nations.Nekem legalábbis ezek vannak meg.
A cossacks is nagyon sokat újított,de arról nem tudok nyilatkozni,mert azt most vettem meg én is,de még nem játszottam vele😊
Megvettem a játékot Steamen, az Extrem Edition kiadást. Mivel sokat emlegettétek a Stellaris topicban igy felkeltette az érdeklődésem ez is.
Van olyan dlc amit méf mindenképp érdemes megvenni? Ami javítja a játékmenetet pl vagy ilyesmi.
Magyarokkal fogok játszani majd, ha neki ülök a játéknak 😊
Szokás szerint a legújabb dlc nem,de minden más leértékelve a steamen,nyári akciózás keretében.

Steam
Ez most így komoly?

úgy értem: "korhű" meg részletes
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.06.22. 23:55:39
annyira azért nem jó,sok kis ország
A "trónok harcás mod" baromi jól sikerült 😊
PetruZ
Az EU4 elérte az egymilliót (DLC-k nélkül), ennek örömére egy ingyenes zenei DLC-t lehet letölteni hozzá.
Kályha
Működik!
Köszönöm szépen!

Tuvok
Próbáld ki a Better UI mod-ot.

Kályha
Sziasztok!

A kisebb monitoroknál tapasztalható olvashatatlan, kivehetetlen karaktereken változtatnak a general overhaul modok? Karakter váltó patch, resolution állítás megvolt. Ez utóbbi mondjuk javított valamennyit, de majd kivágta a szemem.

furcsa,én úgy emlékeztem h meg kell
Nem kell, meg is adta az achit, csak a felugró mini-ablak a screenshoton vmiért nem látszik.

meg kell alapítani hozzá hindusztánt
Hát ez a Bengal Tiger egy egészen egyszerű dolog (nem tudom a felugró achit miért nem mutatja).
Csak egy csápot kell növeszteni nyugatra és a területeket elvéve felrobbantani a timuridokat. 😊

Nem az, de mindegy, azt hiszem már megoldottam.

intel Core i3-3220@3,3 GHz, Asus P8B75-V, 8 GB DDR3, Radeon HD 4890 1 GB

Tört verzióval kapcsolatban nem tudunk segíteni.

Amikor "nem létezik" a clergy, és a burghers-hez fura mód semmit nem ír a játék, az feature, vagy bug?

Eddig még sosem láttam ilyet.
Utoljára szerkesztette: EM64T, 2016.06.13. 05:57:34

Nincs itt semmi gondolkodás, cselekvés van 😊

nem értem mit kell ezen ennyit gondolkodni
Ne legyél türelmetlen😊
Valóban sok múlik a kezdeti rivális rendszereken,de azért mindent meg lehet oldani. Azt tartsd mindig szem előtt,hogy majd 400 év a játék. Esetleg kezdj egy másik kampányt. Egy franciát,azzal könnyebb,és sokat lehet tanulni egy könnyebb játékból.
A játék elején próbálj minél több szövetséget kötni. Nem muszáj nagyokkal,a sok kicsi is sokra megy. Később segíts a svédeknek elszakadni,azok jó kis szövetségesek lesznek. Bár még nem játszottam brandenburggal sosem,de biztos megoldható,ha nehezebben is. Csak sokat kell gyakorolni.
Ja, és tanácsokat szívesen veszek 😊

Az utóbbi egy hétben -- hangsúlyozom, napi 1-2 óra játékra fordított idővel -- csak a porosz kampányom újrakezdésével szerencsétlenkedek, és egyre jobban rájövök, mekkora szerencsém volt, amikor annak idején rögtön a kezdéskor nagy merészen megszereztem Neumarkot a Teuton rendtől. Azóta vagy húsz játékot elkezdtem, de egyszer nem volt olyan szerencsés csillagzatom: hogy a szövetséges-rivális rendszer oké legyen induláskor (Csehek szövik legyenek, vagy Pomeránia, vagy Lengyelo. ne utáljon, mert akkor nem engedi át a seregem Kelet-Poroszországba, stb.); hogy a hadmozdulatokat szerencsésen tudjam igazítani, és vissza tudjam verni az első időkben a Teuton-Livon támadást; hogy Lengyelország egy idő után betámadja a teutonokat, mert csak akkor tudom megverni őket anélkül, hogy 10 loant fel kellene vennem; és hab a tortán, ha Pomeránia is lerohanja őket, mert ami teuton területeket ők megszereznek, azt könnyebben megszerzem majd tőlük, mintha Lengyelország falná be az egészet... 😊 Azért jó kis játék ez 😊

Csak ezt a szerencsés indulást akarom összehozni újra, aztán út az ismeretlenbe... Sokszor azt veszem észre, türelmetlen és meggondolatlan vagyok, felesleges kockázatokat vállalok...
Utoljára szerkesztette: EM64T, 2016.06.09. 21:14:52

nem két év,két hónap
persze,a és b szövetséges,c a-val,megtámadod c-t,a-tól azt kéred h ne legyen szövetséges b-vel
Említettetek visszább olyat, hogy az ironman mentésnél vissza lehet hozni a két évvel azelőtti helyzetet. Azt hogy lehet megcsinálni?

Vannak jó módszerek arra, hogy két szövetséges államot összeugrasszunk, de legalábbis szövetségük felbontását elérjük?