10049
Europa Universalis IV
  • Lysandus
    Egyáltalán nem a wikiből indultam ki, hanem Habsburg Ottó: V. Károly könyvéből. Csak tiszta forrásból! :-) A wiki, mint általában, felszínes. Meg ezek olyan kérdések, amelyeket nem lehet szavazással eldönteni. :-)

Érdemes még olvasgatni Ferdinand Braudelt, és más középkorral foglalkozó történészeket is.
  • Chris
    https://en.wikipedia.org/wiki/Maximilian_I,_Holy_Roman_Emperor

"Maximilian's wife had inherited the large Burgundian domains... The wedding contract between Maximilian and Mary stipulated that only the children of bride and groom had a right to inherit from each, not the surviving parent."

Ahogy mindig, a magyar wiki nagyon hiányos.
  • Lysandus
    Viselte a címet. Mária halála után (1482) övé lett Burgundia és Németalföld. A lényeg, hogy Burgundia és Németalföld azelőtt Habsburg birtok lett, mielőtt az ölükbe hullott volna a spanyol trón. Németalföld, akkor lett "spanyol" amikor a Habsurgok osztrák és a spanyol ága osztozkodott (nem kis nemzetközi "ösztönzés" hatására ).
  • Chris
    Miksa soha nem lett Burgundia hercege, Mária kvázi magánvagyonként birtokolta a Németalföldet és csak a gyerekek örökölhették, így lett Fülöpé. Aztán -ennek direkt utánanéztem most- Mária meghalt lovasbalesetben... értitek, lovasbalesetben... :)
  • Lysandus
    Még pontosabban Merész Károly burgund herceg egyetlen örököse lánya, Mária volt, akit a Habsburg Miksa főherceghez adtak férjhez. A burgund örökösödési krízis kapcsán Mária révén Miksa lett Burgundia hercege is. Miksa Ausztria főhercege, később német-római császár. Spanyolországban ekkor még a Trastámara-ház uralkodott II. Ferdinánd (aki Kasztília királyaként ott V. Ferdinánd néven uralkodott). Tehát ekkor még nem a Habsburgoké Aragónia, Kasztília, Nápoly, stb. Az majd V. Károly idején következik be, ő Miksa unokája volt.

A burgund örökösödési válságnak egyébként fontos magyar vonatkozásai vannak. Miksa azért tudott ellenállni például Mátyásnak, mert amikor az elfoglalta Bécset, a Habsburgok már megörökölték Németalföldet, és oda tették át a székhelyüket (V. Károly is Gentben született). Ha Merész Károly nem öleti meg magát a csatában, akkor Mátyás jó eséllyel kiharcolja a birodalmi választófejedelmi címet (ne felejtsük el, ekkor már cseh király), magyar királyként és talán a császári koronát is. Mátyás erre a szitura - Burgundia harc nélkül a Habsburgok ölébe pottyant - mondta azt: „Míg mások háborúznak, te csak házasodj! boldog Ausztria”.
  • hitman1028
    skandináv balkán,ó
  • Mozes
    Köszi, nagyon sokat segítettél! Megyek játszom is egy kicsit gyorsan :)
  • EM64T
    Itt tartok 1789-ben, sikerült a Német Birodalmat létrehozni, gyakorlatilag szétzúztam Ausztriát, Franciaország és Provence, két európai brutál réges-régi szövetségeseim. 1725, de inkább 1750 után már nagyon könnyű lett. Még elviszem 1821-ig, aztán nem tudom mit csinálok október 11-ig...

Utoljára szerkesztette: EM64T, 2016.09.19. 20:15:56
  • Malarki
    Egészen pontosan ha a világ össztermelésének legalább 20%-a a tiéd az adott áruból akkor kapsz bónuszt belőle. Ezekre megéri ráhajtani mert elég hasznosak, pl a sómonopólium -10% land maintenance-t ad, a búza meg +10% land forcelimit-et.

Egy trade node értékét meg az adja hogy mennyit termelnek a körzetében(meg persze amit odaterelnek másfelől). Szóval minél több termelt árú, annál több begyűjtött pénz a kereskedelemből. Mindazonáltal én nem nagyon szoktam fejleszteni mert monarch pointba kerül, az meg a legfontosabb erőforrás a játékban. Egy kivétel van, az aranybánya, azt érdemes felhúzni, csak ugye az minél fejeltebb annál nagyobb az esély hogy kimerül.

Ja és vannak termékek amiknek változik az ára idővel, pl ha bejönnek a bronzágyúk akkor felmegy a réz ára, ha elterjed a tea meg a kávé akkor ezek is drágábbak lesznek. ezekről mind kapsz értesítést.
  • Mozes
    Értem, nagyon köszi a segítséget, ezt a permanens bónuszt nem is ismertem.
  • Chris
    Megmondom őszintén én 1000+ óra játék alatt kb. 0 órát foglalkoztam a productionnel. :)
    Ha fejleszted a tartományt diplo ponttal, vagy ha production növelő épületet húzol rá, az két vonatkozásban jó, mert a production income növekszik, ill. a tradeben a trade value-hoz is ad némi pénzt, ami előnyös ott, ahol a te trade powered magasan a legjobb.
    Ha ilyesmire adod a fejed érdemesebb a logikusan is drágább alapárú termékeket fejleszteni, mint pl. silk, ivory, stb.

Ami viszont sokkal szemléletesebb, az az, hogy ha egy adott termékből piacvezető vagy, értsd neked van belőle a legtöbb, akkor egy permanens bónuszt kapsz utána, a fenti ivory pl. +1 diplo reputationt ad, a silk meg −10% accepted culture threshold-ot.

Utoljára szerkesztette: Chris, 2016.09.19. 15:54:59
  • Mozes
    Köszi. Ezen kívül mást nem kell tenni, hogy minél többet kisajtoljak a saját gyártású cuccokból?
  • sadface #8148
    Ahol értékes a cucc, ott húzd a production developmentet (pl goldnál)
  • Mozes
    Sziasztok!

Lenne egy újabb kérdésem, hátha valaki tud tanácsot adni :)

El tudnátok mondani, hogy mi a teendő azokkal a cuccokal amiket egy tartományban gyártanak mondjuk szőllő, pamut, stb.... Ott van a jele a tartomány lapján jobb alul mindegyiknél, de nem tudom, hogy mit kezdejek vele :( tudnátok valamit javaslatot, stratégiát mondani?!

Nagyon köszi :)
  • Chris
    Vhogy így, de ebben a korban nem volt annyira egyértelmű, hogy melyik ország/terület tartozott melyik dinasztiához (és fordítva), vagyis lemodellezni, rendszerbe foglalni egy játékhoz az akkori viszonyokat képtelenség lenne, de igazából remek munkát végzett a Paradox.

Annyiban árnyaltabb a kép, hogy a kasztíliai Fülöphöz kerültek a burgund területek kvázi magánvagyonként, aki valóban Habsburg volt, de spanyol örökös, majd király, de csak a felesége miatt és sohasem lett császár. Majd a fia V. Károly, későbbi császár örökölt meg mindent tokkal-vonóval ("fekete-arany páncélos szakállos úriember az Alpokban" loading screen :) ), miután apuka misztikus módon gyorsan meghalt, anyuka mentális problémák miatt bezáródott. Nagy "szerencséjük" volt a Habsburgoknak akkoriban, na. :)

Tehát ez alapján pontos a spanyol örökösödés a játékban, de ha nagyon precízek akarnánk lenni akkor előbb lenne Ausztria spanyol, majd minden osztrák, mert V. Károly előbb lett spanyol király, mint osztrák főherceg/császár. Ill. már 6 évesen ő lett a Németalföld tulajdonosa, mikor még csak egy örökös lett. Ebből olyan színváltások, villódzások lennének a térképen, hogy mindenki epilepsziás rohamot kapna. :)
  • Lysandus
    A valóságban a Habsburgokhoz került. Utána a spanyol trónt is megkapták a Habsburgok, és amikor szétvált a spanyol ág kapta meg az osztozkodásnál. Úgy lett spanyol Németalföld.
  • barnetpowa
    Utána olvastam és végül meg lett.De azért köszi a segítséget!
  • Mozes
    Nagyon köszönöm a segítséget, szuper :)
  • --deathstroke--
    A kairi soundtracket milyen országgal próbáltad? Mert én úgy emlékszem hogy csak ázsiai országokkal lejátszható..
  • barnetpowa
    Amikor egy területen vannak a seregeitek akkor jelöld ki a sereged és menj az attach-ra.Ezzel rácsatlakoztatod az ő egységeire a tiedet.
    Arra is van lehetőség hogy ő csatlakozzon rád ha akar.Ekkor csak pipáld ki a "Friendlis can attach" opciót a sereg kijelölése után.
  • Mozes
    Sziasztok!

Segítsetek lszi. Van arra lehetőség, hogy háborúban a szövetségessel "egyesítsük" a csapatainkat?! Jön az ellenség egy nagyobb csapattal és a szövetségesem össze vissza rohangál, pedig ha egyesítenénk a két seregünket, hogy együtt támadjunk meg simán levernénk.

KÖszönöm
  • barnetpowa
    Ki van :D Egyéb ötleted van?
  • mijki
    EU4 Launcher-->DLC-->Music-->Pipáld ki^^
  • hupe04
    Sziasztok. Na hátha érdekes lesz valakinek, ha rivális burgundia, akkor nem adja be ausztriának semmiképp az eventet... Megpróbáltam úgy, hogy kiveszem ugyan abból a mentésből és úgy ment... Riválisként kasztília kapta hiába én vertem meg...
  • barnetpowa
    Sziasztok.Megvettem a Kairis Soundtrack 2-t de nem játssza le a játék.Valakinek van ötlete hogy miért lehet? :D (Steames)
  • --deathstroke--
    burgundian crisis itt megnézheted hogy mikre adja be mindegyik félnek..
    Utoljára szerkesztette: --deathstroke--, 2016.09.17. 20:51:46
  • szabii98
    1500ig bármikor bejöhet az event, de nincs rá garancia hogy be is jön
  • hitman1028
    meg kell haljon a burgund király
  • hupe04
    Na újra kezdtem, de hiába verem el Burgundiát, és szállom meg, már kimerült teljesen és a perszonál unió-i is, de mégsem jön be az event... Valakinek valami tippje?
  • Chris
    Nem kell azt 600x betölteni szerintem, nálam 10-ből 9.99-szer az osztrákok öröklik meg a burgund területeket, sajnos pont rettentő ritka, hogy Kasztíliához kerül, ahogyan az a valóságban is történt. Cseh és magyar PU-k nagyon könnyűek, úgyhogy ha csak ezen múlik a világ dicsősége, akkor nyugodtan kezd újra. Ellenben biztos nem kevés IA-t lehet kifarmolni abból, ha felszabadítod azokat a HRE-n kívüli területeket...

Utoljára szerkesztette: Chris, 2016.09.16. 11:51:51
  • hupe04
    Igen, ahogy nézem a Spanyolok vannak priorban az osztrákokkal szemben, bár igen kétséges, hogy ez így jó-e. Sajnos így Ausztriával már nem lehet gyarmatosítani... Vagy 600x kell betölteni, hogy nekem adja a burgund területeket, ami meg idegesítő és részint csalásnak is érzem...

• szabii98
    Ezt én úgy értelmezem, hogy a házasság a legerősebb érték. Ha a spanyoloknak van velük házasságuk, nagy eséllyel ők kapják, ha nincs akkor csak bad luck.
  • hupe04
    Sziasztok!
    Ausztriával kezdtem játéékot, cseheket, magyarokat be is vertem PU-ba. A gondom ami most van, hogy 1495 van, van egy nagyon jól álló háborúm a Burgundok ellen, de valamiért a Castiliaiak kapják meg a trónt. Én vagy a HRE császára, és prestige 70 körül, legitimacy 90+, stabilitásom -1. Talán a stabilitás a baj? MErt azon kívül minden király...
  • EM64T
    Köszönöm! :)
  • Malarki
    Az Art of War dlc kell hozzá.
    Kijelölsz egy területet és oldalt az infopanelon, ahol mutatja hogy ki szállta meg, lesz egy gomb, azzal tudod átadni bármelyik hadban lévő szövetségesednek. Aztán a békében ugyan úgy tudod követelni mintha magadnak kérnéd. Ott a listában is írja hogy melyik terület kihez kerül.
  • hitman1028
    dlc kell hozzá,h áttudj adni tterűletet,most nem emlékszek melyik
  • EM64T
    sziasztok! Egy háborúban békekötéskor hogy tudom úgy intézni, hogy általam kiválasztott provinciákat szövetségesem kapjon meg? Történetesen Ausztriát verjük földbe Franciaországgal vállvetve: ha Ausztria ajánl békét, felajánl területeket Franciaországnak, ha én kezdek tárgyalást, egyszerűen nem találok ehhez hasonló menüpontot...
  • hitman1028
    jaja,túl erősek lettek,már látom h mindenki velük fog játszani
  • szabii98
    a porosz spacemarine-ek hihetetlenül izgalmasak :D az az infantry combat ability meg a discipline bónusz kegyetlen, jó sok stackwipe-ot osztok ki :D
  • hitman1028
    érdekes,új versengés,mondjuk már előbb is kitalálhatták volna
    http://leaderboard.europauniversalis4.com/