Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
Viel Feind, viel Ehr! - Crusader Kings II magyarítás: http://paradoxfan.blogspot.hu/2014/04/crusader-kings-ii-magyaritas-08e.html
Viel Feind, viel Ehr! - Crusader Kings II magyarítás: http://paradoxfan.blogspot.hu/2014/04/crusader-kings-ii-magyaritas-08e.html
Pl en most vmi 10%kal dragabban felesztek adminisztraciot, de a diplomaca 5%kal a hadsereg meg 15%kal olcsobb
a paradox meg kapja be a nagylabujjam az akadozo jatekaval...mazlijuk van hogy nincs konkurencia :-)
Na jó ott van még a sega. De neki is csak 1 sorozata van
Lehetne ezen finomítani, ha lenne bármi beleszólása a játékosnak a rendszer ezen részébe de ennek híján nekem ez túl nagy random faktor.
lengyelekkl szoviben neki a livon rendnek, bohemiaval szoviben a lengyel koronaert majd lengyel, bohem szovivel a teutonoknak, majd lengyel szovivel a bohem koronaert...igy bohemian es a lengyelek + vazallusaik kotelezoen segitenek, szoval nagyon jo most a helyzetem...ezzel a komboval a torokok, ruszkik vagy a csaszar sem ellenfel...amit szeretnek behuzni az a magyar es orosz tron...
Közeleg a tél. Bizony.
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
Nem jó ez a rendszer így.
A csatak nem jatszhatoak le ugy, mint a total warokban.
Most így 1 hét játék után véleményem szerint túl egyszerû lett.
Köszi
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
Segítsetek légy szíves. Nem ismerem a játékot, de nagyon jókat olvasok róla viszont nem állt össze, hogy pontosan milyen is a játék. Melyik játékhoz hasonlítanátok leginkább "mûfajilag" Total War? Civilization? stb...
Maguk a csaták játszhatóak?
Köszi a segítséget!
Persze azért jó lenne egy kis arany Magyarországon, de nincs probléma a kihívásokkal <#eplus2>#eplus2>
A többi kelet-európai provincia amint még a demó napján írtam, a Shetland szigetekkel, vagy Grönlanddal egyenlõ. EU3-ban modokkal jobban meg volt ez oldva, normálisabb base tax de sliderekkel és egyéb modifierekkel le voltak húzva azok az országok amelyeknek a bevétele elmaradt a méretétõl - viszont ha ezeken túl léptek képesek voltak jó egyensúlyt elérni. Az EU4 mapot elnézve a magyarok vagy litvánok jó ha tizedannyi goldhoz jutnak mint a jelentéktelen és feleakkora Anglia akkoriban, mindegy mit csinálnak.
\"Várunk helyén k?halom, árnyékban h?vös hajnalon, Egy elhagyott tartományról álmodom\"
Az elsõt "gyári" normál fokozaton kezdtem (no bonus, normal AI difficulty, lucky nations - historical) és a stratégia az volt, hogy minden szomszéddal jó viszonyban legyek (improve relations), csak Dalmáciát és késõbb Raguzát akartam elvenni Velencétõl. Csináltam Dalmáciára claim-et, szépen felfejlesztettem a hadsereg (18ezresre) és hadat üzentem majd lerohantam Dalmáciát. Még javában tartott az ostrom, amikor partra szállt Velence egy 26ezres sereggel, ezt még Hunyadi segítségével sikerült levernem. Ismét ostrom, majd jöttek Velence szövetségesei is. Megint gyõzelem, de lassan elfogyott a manpower, közben - jó magyar szokás szerint - eladósítottam az országot: 7szer vettem fel (na jó, a gép autómatikusan igényelte a korabeli IMF-tõl :-)) a kölcsönöket, plusz ahogy csúsztam lefelé, jöttek a tartományi lázadások. Végre sikerült békét kötni, leverni a lázadókat és elkezdtem visszafizetni az adósságot (már a 4. részletnél jártam), amikor a legyengült országot váratlanul és aljas módon megtámadták a lengyel "barátaink". Ez már sok volt, ekkor kikapcsoltam a gépet.
Második nekibuzdulásra egy kis segítséget vettem igénybe (player bonus, easy AI, nincs lucky nations). Induláskor csak annyit vettem észre, hogy rögtön vagy 18ezres sereggel kezdek (nem nekem kell felépíteni), viszont ezáltal rögtön az államkassza épp hogy pozitív szaldós (sokat nem lehetett felhalmozni:-( ). Más lett a stratégia: békén hagyom Velencét, Törökökre indítok egy koalíciót (bízva a keresztény szellemiségben) és építkezek, fejlõdök és várom, hogy átrágják magukat a Balkánon. Sajnos bedõltem egy hirtelen jött lehetõségnek, mert a mission-ök között feljött Szilézia elfoglalása, és miután pici és gyenge volt, fabrikáltam rá egy claim-et és hadüzenettel lerohantam. Itt ugyanaz történt mint korábban, a kiürült országra rávetette magát a "sógor" (volt claim-je az egyik területemre) és hatalmas pusztítás kezdõdött: oda vissza nyomtuk egymást (az elején még bírtam a rohamot, több seregét lenulláztam, de szövetségesei: saxony, mainz, trier egységeivel már túlerõben voltak). Hiába foglaltam el Bécset, ezalatt õk Sopront, Pozsonyt, Varasdot vették el tõlem. Manpower elment 0-ra, ismét vereség és kikapcsolás lett belõle.
Lehet, hogy csak én érzem gyengének a magyarokat? Az eventek 2/3-a negatív event (rossz és rosszabból lehet csak választani), a gazdaság gyenge és nem látom, hogyan lehetne fejleszteni (az ideák-ból egybõl az Economic-ot választottam, de az sem segít sokat).
Tud valaki egy értelmes stratégiát ajánlani (vagy pl. az alábbi "felfejlesztett" save-game-et megosztani :-) )?
ezt akár a bannerba is kiírhatnánk
Kishazánk, nagyon kemény még mindig, a francia szövi egy isteni ajándék, csak miattuk nem harapdálják a torkom. (voltak, hibáim, szóval új játékban már ügyesebb lennék.)
amit megállapítottam:
- területszerzéshez kell a házasság,mert admin pont nincs elég
- a törökök piszok erõsek és techben is csak azért maradtam le,mert vért izzadtam,hogy összejöjjön
- pénzt baromi egyszerû szerezni a kicsi aranybányásoktól, tehát hosszútávon már biztosan nem lesz szûk keresztmetszet
- a hajódrop sajna nem mûködik, túl lassú
- meteorzápor volt a középkorban végig
- a franciák nagyon erõsek, a ruszki területen pedig nagy a force limit
- kevés nagy hajója van a gépnek, így a flottáik könnyedén szétszedhetõek
Azt viszont nem értem, hogy mitõl függ a core provinciává tétel ideje...talán távolság, benyomott 20 évet az egyik sorozatomra, azt hittem uninstall lesz a vége
Sztem játszom most valamelyik nagy nyugatival aztán nekiállok a magyaroknak én is...bár pl. nekem a lengyel vagy moszkovita rész jobban tetszik
Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.
Én is úgy játszok hogy az elején a cseh barátságra alapozok, ergo nézem kivel van jóban és azokkal én is fejlesztem a viszonyt és szövetségre lépek. Tényleg jók mert a lengyelek és az osztrákok ellen is komoly segítségek.
Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

https://www.facebook.com/EuIVHungary
Indulhat a revízió <#eplus2>#eplus2>