10049
Europa Universalis IV
  • cesar22
    Na megvoltak nekem is az első benyomások a dharmából...
    Angliával megyek, kíváncsi voltam hogy mennyire gyorsítja meg a gyarmatosítást hogy már pénzért lehet venni tartományokat. Hát nem mondanám, hogy nagyon, irdatlan nagy bevételem van, de még így se találtam jó vételt, valahogy nem volt ínyemre 14 developmentért 6000 ducatot adni, ez valami nagyon late game funkció lesz. Lehetne egy ilyen achievement kampány hogy vegyél a mingektől egy tartományt. Azt jó volt látni hogy az eddigiekhez képest, India nem úgy néz ki mikor odaérek, hogy 1 max 2 nagyobb birodalom kezében van az egész, hanem szépen 4-5 nemzet elosztja egymás között. Azon kicsit kiakadtam hogy jaunpurnak nincsen küldetésfája, a legnagyobb nemzet indiában, ennyire lényegtelenek???

Ezek a goverment reformok kicsit alibinek tűnnek nekem, végigtoltam az összeset, és hát egyikre se mondanám hogy ne lennék meg nélküle, egyik haszontalanabb mint a másik. Az külön vicces hogy ha a legvégső döntés lehet az hogy átválthatok republicra, mekkora reward ez Angliával?! :) jó más országoknál lehet hogy hasznosabb, még nem próbáltam

Volt egy sanda gyanúm, hogy az estatetek azért csinálták meg ilyen gyógyegér kezelhetőségűre, hogy majd az MI fogja használni, de sajnálattal láttam, hogy egyáltalán nem, ugyanúgy baszik használni mint eddig.

Ja és van ez a funkció hogy tudom növelni a tartományaim developmentjét a colonistáimmal. elég meh ez is szerintem. Mármint nem rémlik hogy volna egyéb lehetőség hogy colonistához juss azon kívül hogy felveszed az ehhez szükséges idea groupot. Na és ha már felvetted pl az explorationt akkor azt azért vetted fel, mert rendesen akarsz gyarmatosítani, ázsiában vagy az új világban, nem azért hogy pl növeljem sussex developmentjét :) na ja, szóval nem látom az értelmét, ha például nagyon szar területen lévő nemzettel játszanék, pl tibet, akkor felvenném az explorationt hogy kiküldjem a colonistáimat a himalájai területekre? nem valószínű, de lehet, nem látom ezt egyelőre.

Kicsit alábbhagyott most a lelkesedésem, de láttam hogy indiát azért szépen kirittyentették, majd próbálok hogy indiai kampányt is, csak azok nekem mindig túl unalmasak. Ja meg vannak új indiai zenék is :)
  • Lysandus
    A csudába! Lenyúltak tőlünk pár missiont az új kiegben. Azokat, amelyek permanent claimet adtak a görög félszigetre. :-(
  • pretorius07
    Talán majd SiuKing. Mondjuk ő is csak hardon szokott.
  • cesar22
    Amúgy szívesen néznék egy kis dharma gameplayt, nem tudtok valakit aki very hardon játszik? florry elutazott, és akárki mást találok mindegyik a punci nehézségen tolja.
  • pretorius07
    Egyet értek. Nagyon bejön az első stream után. Mondjuk az durva,hogy Portugáliával 11 dukátért vett egy provinciát madagaszkáron,ami hat developementes volt,és még core-osítani sem kellett:)
    De az estatek is. Félig tetszik,mert nincs már 80%-nál disaster. Viszont mikor visszavonsz egy estatettől egy provinciát,kap 25% autonomyt. Ez gáz,mert én úgy szoktam 150 pontot kérni,hogy csak átmenetileg adok oda valamelyiknek területet,egy év múlva visszakérem. Na ez pápá:)

@Gebali! A vallással mi újság a valóságban? Hallottam olyat,hogy csak akkor téríthetsz át egy provinciát,ha core. Mármint full core.ez tényleg így van? Mert ez viszont naaaagyon nem jó:) és pl humanista kötelező lesz a religious unity miatt. Meg kb muszlimmal kell menni mindig a dhimmi miatt,akkor nem kell téríteni.
  • cesar22
    Szerintem ez a mostani dlc a szokásosnál több újítást tartalmaz, és a nagyrészük nem csak kimondottan az adott régióra vonatkozik, india, hanem mindenre, ebből a szempontból szerintem eléggé must have.
    Utoljára szerkesztette: cesar22, 2018.09.03. 18:44:10
  • Lament
    Köszi!!
  • pretorius07
    szerintem ez lesz az első dlc,amit egyből megveszek. De még csütörtökig megírhatnád majd,hogy megéri e? :)
    Utána biztos lesz kérdésem.
  • gebali
    Én is tolom már ha van valami kérdésetek.
  • pretorius07
    Kis info,akit érdekel a dharma. Arumba és Florryworry is kirakta az első videóját az új DLC-vel.
  • pretorius07
    Ó de tudom kaparni a falat ilyenkor... Azért van még mit csiszolni:P
    Megtámadom a törököt,behívom ausztriát,mamlukokat. Erre mit csinál az AI? ausztria lemegy tunéziába,a mamluk meg már spanyoloknál jár,mert jön a balkánra... Miiiicsodaaaaaa??? :)

• Xsillione #9398
    Bökj a steamen a játékra jobbgombal, properties, beta és jelöld be a kívánt verziót, két-három évre visszamenően az összes választható, dharma után a mostani is ott lesz azonnal. Ezután letölti amit frissített a dharmához a régiből és simán folytatod anélkül, hogy gond volna, csak ne indísd el dharmával a mentést.
  • Lament
    Ha most kijön ez az új Dharma kieg akkor szétcseszhet folyamatban lévő achikat ugye? Peguval elkezdtem egyet mert ilyen kis chilles achinak tűnt a Sailor Mon és sajnálnám ha elveszne, mert valami isteni csoda folytán olyan 1480-1500 körül egy csodálatos (és általam elég rég látott) mingplosion történt. Így kb akármi lehet még :/ szóval van rá vmi mód, hogy ne frissüljön a játék, vagy ilyesmi? :D
  • Tuvok #9396
    Nekem sose volt a wc túl kecsegtető cél, az achik jobban megmozgattak, de talán egyszer megpróbálok összehozni végre egyet valami kevésbé népszerű országgal. :) Régebben Burgundy-t néztem ki rá, de mondjuk egy Cusco-val lenne vicces összehozni :D
  • pretorius07
    Ugyan. Egy WC 1700 fele kezdődik igazán. Nézd meg pl Arumba three mountains achiját,1550-nél kb pár indonéz állama volt.
    Az én WC-mben 1550-ben még azzal szenvedtem majdhogynem,hogy kiirtsam a reformációt,és az osztrákokkal alig volt plusz területem a kezdéshez képest.
    persze nem kell minden runnak annak lenni,főleg,ha nem az a cél:)
  • Tuvok #9394
    Áh, ahhoz nem voltam elég agresszív az elején, igazából csak a Trade Hegemon és a Dude, where's my boat? achikat néztem ki erre a kampányra, ha ezek meglesznek megyek át az angolokra, velük 6-7 achit kéne összeszednem. :)
  • pretorius07
    wow,77 év,az nagyon szép! Nekem asszem csak az ottomán kezdő élt ilyen sokat az ilyen kaliberű uralkodók közül:) Pláne így a játék elején nagyon hasznos:P

Akkor ha ilyen jól állsz,hajrá WC :P
  • Tuvok #9392
    77 évet :)
    Uralkodása alatt elnyomtam a Golden érát, 1550-et írunk, szanaszét kolonizáltam magam Ázsiától Afrikán át Dél-Amerikáig és a Karibi szigetekig, enyém a trade bonus teában, fűszerben, kávéban, rabszolgában és cukorban, valamint a 2. vagyok a Great Power-ek közt kebab után, megelőzve Ming-et :D
    Amikor 60 volt megkockáztattam az 1-1-3-as örökös leváltását, hát nem lett új utód, úgyhogy a skót Stuart-ot átvették a trónt egyelőre.
  • pretorius07
    Ehh:) És meddig élt végül?
  • Tuvok #9390
    Ó hehe
    Vajon megéri a 18 éves kort ? :)
  • LSSAHPAUL
    Na csak sikerült egy kis trükköt kitalálni a balkán iszlám mentesítésére: elvettem a töröktől albániát, bulgáriát, epirust, majd szabadon engedtem mint vazallus. És csak vártam hogy valahogy átkonvertálódjanak, ugyanis az államvallásuk keresztény (albánia még pont katólikus is), és így is lett, sőt amikor megláttam hogy konvertálja már el is indítottam az annektálást, és kész is lett mire megszüntek.
  • Lysandus
    Volt olyan, hogy azonnal mehetett a claim után a DoW, kivették. Az a baj, hogy nincs a PU-t támogató titkosszolgálati akció. Mert azt már sejteni lehet, hogy egy-egy örökös halála nem biztos, hogy véletlen volt a világtörténelemben.

(Mostanában pedzegetik, hogy Imre herceg - István fia - halála sem lehetett teljesen véletlen, hiszen anyja, Gizella testvére, Henrik halálával férfiágon kihalt a bajor uralkodócsalád, és így lehetséges örökösként szóba jöhetett az utolsó nőági leszármazott, Imre is. Ráadásul a bajor trónról meg lehetett pályázni a császári címet is.)
  • cesar22
    75 %-os leértékelés van, ha érdekel valakit.
    https://www.paradoxplaza.com/europa-universalis-all/?utm_campaign=eu_eu_20180813_pla_5yb&utm_medium=social-owned&utm_content=post&utm_source=twitter-owned
  • cesar22
    Értem hogy ez az opció legyen viszonylag ritka a játék során, de ha már van akkor akkor azt lehessen már normálisan használni, amikor elérhető.

Sokat látom ezt megemlítve, szerintem át is fogják dolgozni később, valamelyik fizetős dlc-ben. Szerintem úgy lenne logikus hogy a claim the throne gombra kattintva rögtön hadat üzenj a union cb-vel, néhány stab hit mellett.
  • OGMontana
    El kell foglalni a bosnyákokat, state-ba rakni a területet és a dihimi estate-nak odaadod a katolikus területet. Ezek után kérsz valamit a dihimitől, és elveszed tőlük a teürletet, egyből katolikus lázadás tör ki. Utána meg kell várni, hogy a fél országot megszállják és már katolikus is vagy.

cesar22: personal uniont szerezni a legidegesítőbb dolog, és rengetegszer kell process killt csinálni. :D
  • gebali
    ha elég relation slotod van, akkor nem feltétlenül csak a szövetségeseddel vagy RM-ben. Vagy ha kevés szövetségessel játszol, mint én. Olyankor érdemes feltölteni az üres helyeket RM-ekkel.
  • cesar22
    Nem igazán értem ezt a claim the throne opciót. Hátha valaki tud okosabbat. Tehát ehhez legfőképp az kell hogy legyen egy ugyanolyan uralkodóház egy másik országban is, és annak ne legyen örököse. Tudtommal ezt egyféleképpen lehet csak elérni, az eventeket küldetéseket, leszámítva, ha royal marriage-t kötök ,és aztán a másik ország uralkodóháza valahogy főleg random hatására kihal. Eddig oké. Viszont ha valami csoda folytán tényleg elérhetővé válna ez az opció, mert a másik országnak éppen nincsen örököse, az szinte kizárólag a szövetségesem lehet, mert hát ki mással lenne royal marriage-em ha nem a szövetségesemmel. Szóval megkapom a cb-t, viszont ő a szövetségesem, fel kell rúgnom a szövetségem vele, hogy használni tudjam a cb-t, ami 5 év fegyverszünetet von maga után. 5 év alatt meg nincs az a random hogy ne dobjon magának egy örököst. Szóval ezt így hogy? truce break? Nem elég brutális az az aggressive expansion amit egy union von maga után, még a truce breakből adódót is be kell nyelni? Nem értem hogy ezt hogy célszerű csinálni
  • pretorius07
    Igen,a katolikussá válás nagyon nem nehéz a törökkel,. én is azért váltottam,mert ingyen +3 stab mindig,no meg nekem a one faith volt a cél,nem a WC,mint a kollegának.
    Ottmán katolikusok nagyon fun:)
  • Swarczi
    Felteszem nullán tartott conversion budget + katolikus provincia + missionary -> katolikus\ortodox lázadás és elfogadta a lázadók követeléseit. Fullra húzott vallási ideával meg nem nehéz iszlám területeket konvertálni + iszlám államok ellen terjeszkedni kis szerencsével - a keleti államok állt. nem túl erősek.
  • Timakrisz
    De ez most komolyan hogy a faszba Ilyen hamar? Meg egyáltalán, hogy lettél katolikus? Timelaps van?
  • pretorius07
    És mikor egyetlen szaros provincián múlik,mert van rajta religious zeal :D Na kicsit morcossá tesz az ilyen. Pláne ezt a provinciát kb 1796-7 fele foglaltam el,magyarán max 6-7 év lehet még hátra a zeal-ből. :D

Dagestan

van egy 1792-es mentésem,de valahogy nincs kedvem visszamenni,pedig csak két commonwealth háború van benne. Majd máskor:P

Úgyhogy a katolikus ottománoknak ez a vége:
    religion map
    térkép
    összegző
  • pretorius07
    na ha minden igaz,már csak konvertálni kell,minden nem katolikus provincia nálam,trade company nincsen...

one faith achi végefelé
  • Lysandus
    Igen, ezt nem mondtam: sose maradok katolikus. Mindig váltok evangélikusra vagy reformátusra.

A nyugati irányt én se hanyagolom, Velencét behúzom, amint tudom, a Shadow Kingdom event után pedig a többi gazdag itáliai tartományt. Ha éppen nem lépek be a HRÉ-be.
  • cesar22
    A magyarokkal én mindig a defensive-vel kezdek, plusz morál, meg a rengeteg erőd miatt, aztán influence, de lehet hogy fordítva, én inkább nyugatabbra szoktam menni. ott meg jó az AE reduction, meg az annex cost reduction, lényeg hogy mindig ezekkel kezdek, a religious szerintem annyira nem fontos, nyilván nem rossz ha van. Amúgy ha katolikus maradsz, és jó a kapcsolatod pápával, akkor a reformáció korában fel lehet majd venni az ellenreformációt ami ad plusz missionaryt, meg missionary strength-et, simán felér egy religious grouppal.
  • Lysandus
    Hát, én mindig felveszem a magyarokkal a vallás ideát még az elején. A Balkán után úgyis menni szoktam tovább a Közel-keletre, Krímbe, a dél orosz sztyeppére, ott meg nem árt.
  • gebali
    A Force Religion szerintem csak az eretnekeken működik, a más hitűeken nem (szóval katolikusként lehet ezt kérni ortodox országoktól de muszlimtól nem).
  • cesar22
    Nem hinném hogy van kimondott trükk erre. Egyesével áttéríted őket. Nem mondtad hogy melyik országgal de gondolom a magyarokkal. Velük én komolyabb erőfeszítést nem teszek ha téríteni akarok, csak a szokásos missionary advisor, religious unity edict, meg néhány decision ami ad missionary strength-et. szerintem ehhez a pár tartományhoz nem kell a vallásos idea group. Így is megvan 20-30 hónap alatt egy tartomány.
  • LSSAHPAUL
    Tudtok valami trükköt hogy lehetne az iszlámosított balkánt könnnyedén megkeresztelni ? :)
    Azt hittem hogy a force religionnal majd menni fog, ezért békekötésnél kért Albániát és Bulgáriát 'elengedni', majd megtámadtam őket, de béke kötésnél nincs force religion.. :p pedig a szerbeknél, és a bosnyákoknál, oláhoknál ez bevált, vártam pár évet és már az is jó volt hogy a fővárost nem kellett konvertálni..
  • pretorius07
    Nyílván very hardon teljesen más.. De Tamakrisz elmondása alapján normálon játszik,magyarán neki pont elég az improve relations.
  • cesar22
    Állítsd very hardra, egyből érdekesebb lesz