10049
Europa Universalis IV
  • pocoksari
    értsd meg, hogy nem reloadolok

fordítsuk meg, reloadolj és verd meg a törököt
  • Timakrisz
    Szerintem a török most 1,5x erősebb mint a Common Sense előtti időkig volt.

Ilyen játékom sem volt még (1492):
    Ausztria 4év után PU magyarokkal rá 2 évre kb megörökli szinte egész Burgundiát a vazallusaival (és felbontja a szövit velem, 3x!!! is úgy, hogy megtöri a királyi házasságokat)
    Papal State befoglalja szinte egész itáliát (csizma orra és sarka csak Nápolyé)
    Angliaé egész Gascone+körülötte 3 tartomány, és az egész észak francia partvonal Britannnytól Zeelandig...

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.07.24. 21:59:09
  • Timakrisz
    Nagyon egyszerű: a sorozatos újrakezdés során bárhogy alakulhat a történelem (a játékban), míg ironman alatt nincs visszaút. Teszem azt: megtámadom Velencét, mert jól állok, de hoppá 2 hónap múlva beüt a török. Na sebaj, reload, és NEM támadom meg velencét, hanem megfogom a törököt. Ironmanben nincs ilyen, a másik agyvérzés ugye az, ha PU alá kerülsz. Ezt szimpla reloadokkal ki tudod küszöbölni, de ha nem tudod visszatölteni, akkor ennyi volt. Nem tudom másként mondani: reload: softcheat.
    Szerintem sokkal izgalmasabb a játék, ha nem reloadolhatsz. Te panaszkodsz, hogy nincs kihívás neked, de szerintem, ha nem reloadolgatnál már nem egészen így gondolnád.
    Ezért is szeretem ezt ajátékot, mert a főbb irányvonalakban kor és törtenelemhű próbál lenni, viszont, te alakíthatod a történelmet, ami lehet, hogy más irányt vesz a döntéseid miatt.
  • pocoksari
    hmmm...kellene egy jó stratégia, valami pockos :P
  • Timakrisz
    Na ennyi volt, Örökös nélkül PU alá kerültem :(((
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.07.24. 21:47:52
  • --deathstroke--
    Igen, ez az elengedett vazallusos játékom..NEm szólogattunk be, félreérted.Csak a játék (szerintem) egyik legnehezebb achija, amit szertnénk megszerezni.Az új patchel meg konkrétan esélyünk sem lesz rá valószínűleg..Így most minden lehetőséget megragadunk hogy összejöjjön.+Már jó sokszor újrakezdtem úgyhogy már nem akarom feladni :)
  • pocoksari
    nem állítottam sohasem, hogy meg tudom csinálni...csak nem értem, hogy ha valami 30ból 1szer sikerül, akkor igazából nem megy, ha meg valami csoda folytán mégis, akkor az a csoda/szerencse és nem érdem, ami meg nem érdem az nem jó semmire...ezért kérdeztem, hogy akkor ez így most jó? ill. ha gonoszkodni akarnék, akkor azt is megkérdeztem volna, hogy mi a különbség a sorozatos újrakezdések és az egy játékban lévő visszatöltögetés között...mert ugye nekem beszóltatok karöltve, miközben ez pont ugyanaz csak nagyban (én meg ráadásul pont nem csinálom)...de én ilyet nem kérdezek, mert csak vita lenne
  • pocoksari
    ez az elengedett vazall esete?
  • Timakrisz
    Játsz egy kicsit új patcchel meglátom mit csinálsz, ha 1445 ben már hadat üzen a török Konstantinápolyért... lehet bármekkora profi, akkor sem tudod megfogni ha a fene fenét eszik, amíg ausztria vagy lengyelország nem a szövetségesed. Persze lehet te bemákolod azt az esetet, mint én mikor a Magyarokkal voltam és 1530-ig nem támadta meg a török Byzáncot, de ha ez sikerül elsőre szerintem menj és vegyél lottót.
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.07.24. 20:53:11
  • --deathstroke--
    Igen, ez jó. :D Grat Timaktisz, én már kb 22-23 restartot csináltam Bizáncal mire "releaselésre" vetemedtem. :)

Én most így állok:

Utoljára szerkesztette: --deathstroke--, 2015.07.24. 20:48:22
  • pocoksari
    és ez jó?
  • Timakrisz
    Na kezdtem Újat Byzánccal (szerintem összességében már a 30. :D ) Elején Szerbia betett Rivalnak, szóval elég lassan indult :(( (Nem releaselt vassalként játszom :) ).
    Ausztria sajnos nem tudom mi miatt, de felbontotta velem a drága pénzen vett szövetséget, viszont a lengyelek jó barátok maradtak, így mikor kialakult egy háború Genova-Ausztria (aki közben behúzta PU-ra Magyarországot :( ) - Krím-Ottomán háború, úgy éreztem itt az idő a harcra.
    Jelenlegi állás:

http://imgur.com/a/wNMl5#3FbRgMi

Ezek után jött egy velencei hadüzenet, sajnos csak X-re tudtam kihúzni :(

Most meg épp az újabb Ottomán offenzíva ellen harcolok.
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.07.24. 20:11:10
  • Timakrisz
    Még nem, ahogy nézem kell 50 presztízs is.
  • Lysandus
    Egyébként ebből az is következik, hogy katolikus országként, pláne császárként nem feltétlenül érdeke az embernek kirobbantani a vallásháborút. Maximum ha mielőbb rendet akar tenni a birodalomban, mert az eretnek hercegségek csökkentik az imperial authoritit.
  • Lysandus
    HRE tag nem lehet kingdom. (Ez egy marhaság szerintem.)

Ha megalakultak a Ligák, akkor bármikor hadat kellene tudnod üzenni a másiknak. Kiválasztasz egy tagot a másik ligából és ha jól emlékszem a religious supremacy a CB-vel. Vigyázz, hogy ne más CB-t használj, mert akkor a te ligád tagjai nem jönnek (kivéve ha szövik vagy vazallusok), az övéi viszont igen. Ha nem tör ki a vallásháború, akkor 1625-ben biztosan a katolikus lesz a hivatalos vallás a HRÉ-ben. Ez megtörténhet korábban is bizonyos feltételek mellett, ha a ligák megalakulása után 30 évig nem tör ki a háború.

Biztos, hogy nem azért buktad el a címet, mert a választófejedelmek konvertáltak. Ugyanis hiába alakultak meg a ligák, császár egyelőre csak katolikus ország lehet. Ezen csak az változtathat, ha

1. a protestáns oldal megnyeri a vallásháborút (ezt követően csak protestáns lehet császár ÉS választófejedelem)

2. a vallásháború jó sokáig elhúzódik, és a wesztfáliai béke zárja le (ezzel bármilyen keresztény felekezethez tartozó - katolikus, protenstáns, református, ortodox) - ország uralkodóját császárrá lehet választani, és ugyanez igaz a választófejedelmekre is.

A harmadik alternatíva ha a katolikus oldal nyer, ennek következtében is csak katolikus lehet a császár, DE ekkor már a választófejedelmek is csak ebből a felekezetből kerülhetnek ki.
  • --deathstroke--
    Végül sikerült westernizálódnod?
    Utoljára szerkesztette: --deathstroke--, 2015.07.24. 10:08:03
  • Timakrisz
    2. Jobb alul megnézed a Kereskedelmi csomópontokat (Trade Nodes) - útvonalakat jelző "ládika szerű" ikon. Oda érdemes küldeni, ahol a legnagyobb %os értéket látod.
  • --deathstroke--
    1. Ha a szövetségeseiddel van akkor nem számít bele a relations-ba

2. Hol és milyen oszlopok?! (Ezt nem értem :) ...Attól függ hogy hova küldöd a kereskedőt, mert ha olyan kereskedelmi központba küldöd a kereskedőt ami a tiéd (vagy nagy ott a befolyásod) akkor a házikósat (collect from trade) kell küldeni. Ha meg nem a tiéd egy másik kereskedelmi központ de a tiédbe megy akkor a hajót (transfer trade power) kell küldeni szerintem.
  • hitman1028
    1.plusz 10 a kapcsolatoknál
  • KOXI22

1. Számít az valamit ha szövetségeseimmel állandóan katonai hozzá férésem van ? Van valami pozitív vagy
    negatív hatása ?

2. Kereskedésnél van három oszlop ahol mutatja menyi pénz jön be mit jelent ez a 3 oszlop ? melyikhez
    érdemes küldeni gondolom a középső oszlopot kel nézni és ott ahol a legtöbbet mutatja ahhoz érdemes
    küldeni enyémen kívül persze . Melyiket érdemesebb hajót vagy szárazföldi kereskedőt küldeni ?
    (oszmánnal vagyok)

• szabii98
    Megkaptam a Jagelló dinasztiát, Litvánia utód nélkül halt meg és megkapta a lengyelek dinasztiáját. Miért?! :D túl kicsi volt a presztízsem?
  • --deathstroke--
    Na meg 4-5 kg szerencse és oszmán peasant lázadás :D
  • --deathstroke--
    Nálam nem szerették az oszmánok hogy háborúban állnak genovával (krím hívta be kuban birtoklásáért) és qara qoyonluval (így kell írni?)Aztán ahogy béke lett és picit meg volt gyengülve rögtön lázadtam.
  • HUmanHunter
    én is megpróbáltam bizáncot de már egy ideje vazallusként várom a csodát :D hogy sikerült neked? nekem most volt egy háborúban a török a mamalukok ellen de simán legyőzte őket..
  • szabii98
    Most hogy mondod, 3 kampányból 2ben Burgundy kapott coalitiont a franciák helyett.
    (pl az angol kampányomban, épp háborúba mentem Picardie-ért, erre meghót a burgundi király és elment a wargoalom..)
  • Tuvok #3814
    A francia AI elég szélsőségesen rapszódikus, néha rendkívül agresszív, miután kiverte az angolokat a területéről, időnként egyben annektálja Provance-t meg Brittany-t és állandóan harcol a császárral a HRE miatt, viszont néha meg csak ül a hátsóján, soha egy harcot se kezdeményez, nem terjeszkedik max belerángatják ebbe-abba, viszont Dél-Amerikában hamar megjelenik. Mindig érdemes figyelni, hogy milyen ideákat vesz fel először, nagyjából meghatározza a viselkedését az egész játékra.
  • wednes
    Jó gyenge lett Franciaország. Burgundia mindig szétveri :) Egy kis segítséggel....

Persze még így is mákosak lehetnek a francik...
    Most nyúlt le nagy területeket tőlük a burgundok, aztán kaptak egy punitive wart a németek felől, császárral együtt. Amit nem is értek mert nem arra terjeszkedtek. Meg Aragónia is bebüntette őket, persze előtte nem volt rest a franciák ellen harcolni és kiharapni onnan egy területet.

Jött az Burgundiai örökség és szépen 1 pillanat alatt visszaszállt Franciaországra az összes elvesztett terület, illetve több is. Ez a punitive war közben így az osztrákok ellensége is semmivé lett és hopp övék a terület. :)
  • Timakrisz
    Miért nem tudok még westernizálódni? Separationism 0, mégsem engedi :(

Hogy tudom kirobbantani a vallásháborút? Most már megalakultak a ligák, de amíg én voltam a császár nem tudtam rányomni a Religious War-ra :( Sajnos meghalt a Herceg (nem értem miért nem leszek kingdom, amikor 300 felett van a developmentem) és mivel a fő választófejedelmek protenstánsok voltak elbuktam a címet :( (Mondjuka következőt úgy néz ki megnyerem).
  • Although
    El lehet neki hinni :) Észreveszi a játékokban a kis kapukat.
  • pocoksari
    nekem pont elég, h én tudom :)
  • pocoksari
    sztem meg az utolsó játékom - törökkel - pont ironman volt
  • --deathstroke--
    Jaaa akkor honnan tudjam hogy az elején nem ír be egy cheatet hogy el tudja verni az oszmánokat? :D
  • Timakrisz
    Ő nem ironmanezik ám :) szal reloaddal lehet nekünk is menne :D
  • --deathstroke--
    Taníts mester, mi már 800-szor megpróbáltuk de egyszer sem jött össze az hogy meg tudjam fogni a törököt..Így talán összejön, de így meg nem biztos hogy meg lesz az achi :(

• pocoksari
    majd gazda megmutatja, gyerekek :)
  • Timakrisz
    Már egy ideje, ezen a Byzáncon kattogunk, nekem a rekord az volt, hogy 1590 ig elmentem, de mohó lettem és az olasz genovai osztrák koalíció szétvert :)
  • pocoksari
    jaaaaaaaaaaaaaaaaaa, hogy elengedted bizáncot törökökkel és így jött ez össze, akkor nem szép :S
  • Timakrisz
    Mondjuk így nem akkora kunszt az achi :( Kipróbálom én is amúgy :) csak szerintem ez történelmileg hülyeség, hogy ha egyszer befoglalt a a török a provinciákat, mi a fenéért engedné át őket egy olyan nemzetnek, akit 2 év alatt ki tud nyiffantani....)
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.07.22. 20:27:18
  • pocoksari
    ez szép, tényleg
  • szabii98
    Szeretnék, de még 3 tech kell azthiszem a 14es idea grouphoz, és utána még 3 a 17eshez ugye. Félő hogy ennyi idő alatt elkapkodnák a helyeket, de kitudja :D Elég erősek a szövijeim, de mindenképp meg kell ütközzek a lengyelekkel és a litvánokkal egyszerre a litván trónért.. Kivéve, ha az ölembe hullik. Méég meglátom