10049
Europa Universalis IV
  • --deathstroke--
    Ilyet se sokszor látok hogy "can into Canada" de én is kolonizálgattam a poroszokkal :D
    Amúgy szerintem ha annyira nagyon belelendülsz a kolonizálásba akkor szerintem mindenképp kell az expansion idea.
  • szabii98
    Prussia can into Canada! :D
    Háborúba keveredtünk a norvégokkal, gondoltam...miért is ne, így tudnék kolonizálni és tök fun lenne. Necces volt hogy tudjam core-olni, de meglett :D

Egyébként tönkre vertük a dánokat. Svédek, litvánok és osztrákok a szövijeim(Trier és Köln is az volt, míg megkellett választani emperrornak, de mostmár nem lehetek ugye az)
    Lengyelek berágtak rám 2 teuton provincia miatt, és most utálnak, helyettük szereztem Moszkvát mint spancit, mivel a drága Hohenzollern dinasztia úgy döntött hogy kihal, és megkaptam a nyakamra a Jagellókat. Így amint lesz rá lehetőségem, PU alá rakom a Litvánokat :D Legalábbis ez a terv.. már csak az a kérdés, mekkora hátrány lenne az expansion idea, lehet rámférne inkább egy offensive. Majd még meglátom
  • --deathstroke--
    Na sikerült elszakadnom :) (Azért még a többi török államot és kiszakítottam az oszmánoktól.

Utoljára szerkesztette: --deathstroke--, 2015.07.22. 19:08:18
  • Timakrisz
    Na majd postolgasd, hogy haladsz. Bááár az elején nem fog abba kerülni :( és lehet baromi unalmas lesz a játék míg lehetőséged adódik. Jelentősebb európai államokkal kb 15-1600-ra kezd el balházni :(
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.07.21. 21:35:57
  • --deathstroke--
    Engedte hogy Bizáncal játszak tovább ironmanban, igaz most az oszmánok vazallusa vagyok, de ha háborúba kerül és mondjuk elégge leharcolt állapotban lesz a török akkor rögtön lázadok :D
  • Timakrisz
    Srácok írtuk már (legalább olvassátok el a válaszaink):
    A lényeg: külsőst soha nem fognak beválasztani/megválasztani maguktól (és NŐT sem!)

A-verzió:
    1. Szomszédosnak kell lenned BÁRMELYIK HRE taggal
    2. Nem lehetsz túl nagy (max. 4-5 tartomány)
    3. Minimum 190-es reputáció az aktuális császárral (ez minimum szövetséget tételez fel, a királyi házasság kevés)
    4. Ha a fentiek teljesülnek, akkor a fővárosodig hozzá kell adni a tartományaid (de célszerű mindet, egészen addig, amíga legnagyobb államnak nem számítasz, utána a hódításaid hagyd az utolsó 2 reform eléréséhez)

B-verzió:
    1. Háborúban tégy vazalussá 3 (de inkább 4) választófejedelmet (én Triert, Colognet, Mainzet, és valamelyik kicsit javaslom, Cseheket esélytelen, Brandenburgot igen, de nem könnyű, Saxonyval ua. a helyzet)
    2. Húzd fel velük a kapcsolatot nagyon magasra (mindent vess be, királyi házasság, pénzadomány)
    3. Várd míg meghal az aktuális császár és jó eséllyel (Brandenburg Cseh úgy is magára szavaz legtöbbször) te leszel.
    4. Engedd el, vagy olvaszd be a vazalusaid, vagy soha az életben nem lesz reformod (természetesen 100%, hogy a következő 3 császárválasztást elbukod, de 50-80 év múlva kb elfelejtik.

C-verzió:

Vallásháború, megnyered, de ezt én nem tudom hogy van pontosan, Lysandus már csinálta így.

Magyaroknák national idea is ad +1 free Leadert.
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.07.21. 21:20:01
  • szabii98
    A nation may add provinces to the HRE if the provinces border the HRE via land connection or shared sea tile, and the nation has good relations with the Emperor (seen in province screen). Adding a capital province to the HRE will make that nation a member state.

Adding a province to the HRE as a non-member requires the Emperor to have an opinion towards the state wishing to join of at least:

'100 + CultureModifier * Development

where CultureModifier is 0.5 if belonging to the same culture group as the emperor and 1 otherwise. For example, in 1444 the Teutonic Order has 115 development and a culture group shared with the Emperor, so it requires (100 + 0.5*115 = ) 157 opinion from the Emperor to join.
  • Malarki
    A loading screenes tippek a localisation/loadingtips_l_english-yml-ben vannak, szövegszerkesztővel meg lehet nyitni.

+1 free hadvezért a pápa, a császár alapból kap, illetve 25 Power Projection után is jár.

Egyébként ez a HRE-be belépés engem is érdekelne, mert ezt én se nagyon vágom hogy hogy van. Azt tudom, hogy ha megválasztanak császárnak akkor egyből belépsz.
  • KOXI22
    Kedves Timakrisz Először is le szögezném én nem fordítottam a játékot én letöltöttem a fordítást feltettem és használom ! Ami nincs le fordítva és érdekel mert fontos a játékban aszt le fordítom én saját magamnak fordítóval mivel angol tudásom szinte 0 la ahogy már írtam is . (de aszt nem teszem közé)
    És inkább legyen ilyen helytelen fordítás mit hogy semmilyen ne legyen . Hidd el sokan örülnek ennek is .

A helyes írásom se túl jó abból adódnak ekkora szarvas hibák . Ha nem tetszik ahogy írok hát ne válaszolj a kérdésemre nem kötelező .
  • Malarki

• Timakrisz
    Na jó igazad van, ez nem csak az elgépelésből van :D
    "veszítek" = el veszítek egy csatát <-> veszitek (rövid i)
    "kel" = a tészta a lábosban kel; fel kel az ágyból <-> kell
    "lenije" = becézet lenje ?:) <-> lennie
    "tartományanyós" ?????? WTF?!??!?
    "aszt" = ??? <-> aZt
    a 6. pont az totál nyelvtani közszeméremsértés :D
    "eszt" = Eszter becézése? <-> eZt
    "ként" = a kén tárgyas esete (kérek 10g ként) <-> oszmánként
    Kérlek szépen próbálj helyesen írni (ha nem használsz ékezetet az sem baj), mert az ilyenektől kinyílik a bicska a zsebemben (meg sokkal kevésbé válaszol az ember az ilyenekre).

1. Igen (vagyis azt jelenti magyarul: a tartalékos állományodnak 90%-on kell lennie)
    3. Force Religion. Békekötésnél legutolsó fül, ha nem túl nagy az országuk akkor erre van lehetőség, kb tartományonként 20% (vagy 40?) pontért, bár ez lehet a base taxtól függ inkább.
    6. De, de nem 1%, hanem eggyel nő. Teszem aZt 42 a force limited, akkor csinálsz 1 campet, akkor 43, ha kettőt 44, etc...

Szerintem az ne fordítson aki nem érti a szakkifejezéseket, mert a hozzád hasonló kezdőket csak még jobban összekavarja, és a tipikus több kárt csinál mint hasznot esete fog bekövetkezni. Rendesek, és lelkesek, de ennek így nincs értelme, olyan mintha az iskolában azt tanítanák: 3+2=6....

Sokkal jobban járnál te is, hogyha alt+tabbal váltogatnál a google translate és az eu iv közt...
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.07.21. 17:08:32
  • KOXI22
    De van Fordítás csak 60 % os . Anno még az Magyarítások Portál is fent volt csak volt ott valami nagy adatvesztés és nem tették vissza .
    Most itt elérhető letölthető : https://www.youtube.com/watch?v=gq8QB94rHpc

Csak videó alatti sávban a több gombra kel kattintani és ott a link letölthető .
  • KOXI22

Azt már nem is mondom hogy az alapjáték fordítása lehet ez a fordítás én meg a Europa Universalis IV Common Sense változattal játszok így a plusz gombok meg lehetőségék még angolul is rosszul van írva szerintem . (Vagy én teleppitém valamit rosszul és azért rossz)

Hát én a fordításra aszt tudom mondani hogy nem épen jól sikerült de ettől nincs jobb úgy hogy ezt használom . "Szegény ember vízzel mos"

Fordítókat meg meg védeném mert senki nem akarta le fordítani a játékot így úgy szedték őket össze aki jött és volt kedve fordítani csinálta valószínű egy részük netten fordítóval fordítgatták (angol tudás nélkül).
    Én halás vagyok nekik is mivel angolul csak pár szót ismerek így nem tudnék játszani a játékkal . (még úgy se hogy a 3 -al jó pár órát játszottam)

Aki esetleg szeretné fordítani a játékot az jelezze és meg beszélyük . Fordítás jelenleg 60 % áll . Ha bármi kérdésetek lenne írjátok ha tudok válaszolok .

Ezúton szeretném mindenkinek meg köszöni aki segített és segíteni fog a jövőben . Válaszaitok sokat segítenek a játékban köszönöm mindenkinek .
  • KOXI22
    8. Amikor betöltöm a játékot ír ilyen tippeket amik elég hasznosak nem tudja valaki hogy hol találom azt a fájt amin eszt eltudnám olvasni egyszerre mindent ?

9.Ezek a küldik meddig maradnak meg egyébként és mikor ad újakat ?
  • KOXI22

1. Man Power mondjuk 60.000 akkor a 90 % 54.000 besorozható embernek kel lenije ?

3. ÉS hol találom ezt a vallás rákényszerítő gombot (háború végén békeajánlatnál pontosan hol)? Kb hány tartományanyós országnál lehet vagy érdemes .

5. Azt nem hiszem mert régebben 2 engedett most meg csak 1 enged és területeim száma folyamatosan nőnek .

6. A army force limit az nem aszt jelenti hogy menyi sereget tartatsz fent büntetések nélkül ? Ha igen akkor a Regimental Camp 1% szárazföldi erőhatár az aszt jelenti hogy a limitemet viszi feljebb ?

7. Esetleg mondanátok még valamit erről a HRE mert eszt még mindig nem értem hogy tudok hozzá csatlakozni oszmán ként .

Most vissza néztem hogy neme én írtam el a munkaerőt meg a erőhatárt de nem így írták .
  • szabii98
    Valószínűleg valami barkács fordítás ncore-ról
  • wednes
    Nem is létezik magyarítás, honnan veszítek ezt?
  • Timakrisz
    Az a baj, hogy ezek a fordítások totál félrevezetőek. Mi jön le abból, hogy munkaerő? Semmi, fogalma nincs az embernek, hogy ennek mi köze a háborúhoz... és ezért sokkal nagyobb baj egy nagyon rosszul fordított játékkal játszani, mint egy angollal, mert teljesen félrevezetőek a megnevezések. Amúgy én is sokszor "össze-vissza" irkálok ékezettel/anélkül, ez csak a fórumozók felületessége :)
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.07.21. 15:26:12
  • Tuvok #3781
    Munkaerő
  • Lysandus
    Gondolom valami gógli tükörfordító szintjén van...

Egyébként nem akarom a gyereket megbántani, de a magyarral is küzd azért rendesen...
  • Malarki
    2. A kereskedelmi nodeok hatókörét nem lehet megváltoztatni.

Amúgy nem tudom milyen magyarosítás lehet ez, de ha ilyenek vannak benne akkor inkább ne is használd. Aki a manpowert munkaerőnek, a forcelimitet meg erőhatárnak fordította az kb. egy percet se játszott a játékkal, és akkor ki tudja még milyen baromságok és félrefordítások vannak benne.
  • Timakrisz
    7. csatlakozz a HRE hez
  • Timakrisz
    Milyen fordítás ez????????????????? Munkaerő?????? Úristen...... Az a TARTALÉKOS ÁLLOMÁNYT jelenti .....
  • HUmanHunter
    én egyszer váltottam országot ironmanben megnézni valamit, ahogy átváltottam másik országra kiírta hogy onnantól már nem ironman, és nem kapok achievementet.
  • --deathstroke--
    1.Fent a a dukátok mellet jobbra

3.Igen lehet.Ha háborúzol vele és békekötésnél ezt kéred tőle. (De csak kis területű országoknál lehet igazából mert elég sok warcsore-t eszik ez)

4.Ha megutál téged ő fogja bontani veled a házasságot, szóval igen, küldj neki a negatív diplomáciai lehetőségekből néhányat.

5.Ezt pontosan nem tudom, de ha jól emlékszem van olyan idea ami ad még leadert.Talán a területeid számától is függ???

6.Egész seregnek. A címered alatt van két kard.Ott lesz a katonaságnál a zsoldosok alatt hogy mennyi az army force limited.
  • --deathstroke--
    Végül is nem írja hogy nem lehetne megcsinálni ezen a módon, de valaki próbálta már ironmanben azt hogy lehet-e releaselt vassallal játszani? (nekem tegnap nem volt időm kipróbálni)
    Utoljára szerkesztette: --deathstroke--, 2015.07.21. 07:43:10
  • KOXI22

1 .Van egy olyan küldi hogy munka erő legyen 90 % aszt hol tudom meg nézni hogy most menyin van ?

2. Rányomok egy tartományra és alul mutat egy kereskedői központot gondolom abból a tartományból abba a kereskedő állomásba viszi az árut nem az lenne a jó ha saját területemről az én kerekesedő állomásomra vinné ? (oszmánok, Konstantinápoly ) Ha igen hogy lehet át állítani vagy esetleg egy szövetséges kereskedelmi pontra ?

3.Itt lehet valakire rákényszeríteni a vallás váltás ha igen hogy ?

4. Királyi házasságot hogy lehet fel bontani hogy ne bukjak stabilitást ? minden küldjek neki ami negatív ?

5. Hogy lehet növelni a liderek számát hogy ne 1/1 legyen és ne kapjak utánuk mínusz militari Power ?

6. Regimental Camp 1% szárazföldi erőhatár az csak az adót tartományban gyártott egységnek adja vagy az
    egész seregnek ? és hol tudom meg nézni most hány százalékon vagyok ?

7. Hogy tudom az épületek árát lejeb vinni a Economic kívül mert az már meg van .

• Lysandus
    Ez nagyon jól hangzik!
  • Pokki
    Én a magyarokkal elfoglaltam Bécset, és durván 20 évet kellett várnom arra hogy a nacionalizmus lemenjen 1% alá, de megérte, mert azonnal westernizálódtam. Nem kellett szándékosan lemaradnom, alig háborúztam, Boszniát elfoglalták a szerbek, akiket meg katonai bábbá tettem. A lengyelek nagylelkűen segítettek a törökök ellen, szóval Vidint odaadtam a szerbeknek, így van egy viszonylag stabil állam köztem és a törökök között, ami megvéd engem. Ja, és a mamelukokkal is szövetségbe kerültem, és később szét is vertük az oszmánokat.:C
  • hitman1028
    ám logikus h nem lehet megcsinálni released vassallal.úgy túl könnyű lenne,ottománokkal megszerzed az összes tartományt és utána átváltasz bizáncra
  • hitman1028
    piety t a vallásnál kell keresni,muszlim országoknál
  • KOXI22
    És ezt a menüt vagy gombot hol találom ahol mutatja jelenleg menyi Piety van ?
  • szabii98
    Igen, ez lesz az, nem szabad rám szavaznia, mert akkor nem independent. Huhh, ez érdekes :D
  • Tuvok #3766
    El kell foglalnod háborúban az Emperor, és az összes Elector fővárosát egyszerre.

Mivel arra nagyon kicsi az esély, hogy az Emperor-t támadva az összes Elector is bejöjjön a harcba, külön háborúkat kell indítanod, viszont ha egyszer az Emperor már védekezik az egyikben ellened, addig nem tudsz újabb háborút kezdeni másik Elector ellen, amibe az Emperor szintén jönne. Tehát azt kell elérned, hogy úgy támadd be az Electorokat, hogy csak az utolsó háborúba csatlakozzon az Emperor, viszont akkor már az összes Elector ellen harcban legyél.
    Elvileg az az Elector ellen nem kell hadba lépned, aki a szövetségesed, DE nem szavaz rád. De ezt nem teszteltem, nem vagyok benne biztos.
  • Lysandus
    Régen úgy volt, hogy a császár fővárosa, plusz a választók fővárosa. Az az elektor, aki a szövetségesed vagy vazallusod a háborúban, az nem számít, "csak" a többi fővárost kell egyszerre elfoglalni, akkor oszlathatod fel (a dismantle HRE akkor lesz aktív).
  • --deathstroke--
    De szerintem lehet mert máskülönben nem lenne ott hogy: Not playing as a released vassal. Mert ha alapból nem lehetne releaselt vassallal játszani akkor miért írták volna ki külön?!
  • --deathstroke--
    Hát ezt nem tudom, még nem próbáltam, és most munkahelyemen vagyok :D Majd ha hazaértem akkor kipróbálom és megmondom az eredményt :)
  • Timakrisz
    Baaaszki az az alatta lévő achihoz tartozik.... hmmm... viszont ha releaseled Ironmanben úgysem tudsz rá váltani nem?
  • --deathstroke--
    Most lehet hogy én vagyok a hülye (sőt valószínű) de én csak annyit látok ott hogy:

-Playing as byantium

-Own and core the following provinces: {Expand}

Nem látok olyat hogy Not playing as a released vassal.

Amúgy ilyen is 10000-ből egyszer van hogy Bizánc eléri az 1480-90-es évek végét nem hogy 1500+ de hát nekem persze ennyi mákom nincs :(
  • Timakrisz
    http://www.eu4wiki.com/Achievements

Basileus achievement: No Not playing as a released vassal.

Azt néz amit lentebb írtam (#3724): 1524 és Konstantinápoly még mindig Bizáncé :((