Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
1.6 volt szerintem, 1.7-el csak 30év orosz játékom volt, megcsömörlöttem, nem is tudom mikor játszottam utoljára, de jó régen volt
jahh, de ha az elején összejön, akkor az összes kis törzset megeszed, behúzod az aztékokat és amikor megjelenik az első gyarmat (a parton hagytam üres területeket, hogy valaki oda tudjon költözni) indul móka (nekem elég könnyen összejött a techhátrány, mert pontot költeni nagyon jól tudok 😞 )
amitől a falra másztam az a westernizáció alatti katolikussá válás...ugye megkapod a revolt risket, 0 lesz a legitimáció és erre beválasztottam a katolikus államvallást a döntéssel (0 a religious unity), bhááá, az durva volt, még szerencse, hogy van valami helyi döntés, ami leviszi a revolt risket, különben vége lett volna...mire kezdett normalizálódni a helyzet és lement a váltás el is ment a kedvem az egésztől
óóóóóó, köszi 😊 nagyon unalmas...lassú, mert számolni kell előre meg persze elég hamar megkérdőjelezhetetlenül te leszel a legerősebb és onnantól meg borzasztó unalmas, tét nélküli háborúk során határtól határig mozgatni a seregeket, miközben azt nézed hogyan úszod meg legolcsóbban pontban, nehogy elfogyjon a végére és mondjuk az utolsó 10 tartományra már ne maradjon, mert akkor kb. sz@rt sem ér az előző 380év munkája...eu3ban is kb. itt ment el a kedvem
jahh, de ha az elején összejön, akkor az összes kis törzset megeszed, behúzod az aztékokat és amikor megjelenik az első gyarmat (a parton hagytam üres területeket, hogy valaki oda tudjon költözni) indul móka (nekem elég könnyen összejött a techhátrány, mert pontot költeni nagyon jól tudok 😞 )
amitől a falra másztam az a westernizáció alatti katolikussá válás...ugye megkapod a revolt risket, 0 lesz a legitimáció és erre beválasztottam a katolikus államvallást a döntéssel (0 a religious unity), bhááá, az durva volt, még szerencse, hogy van valami helyi döntés, ami leviszi a revolt risket, különben vége lett volna...mire kezdett normalizálódni a helyzet és lement a váltás el is ment a kedvem az egésztől
óóóóóó, köszi 😊 nagyon unalmas...lassú, mert számolni kell előre meg persze elég hamar megkérdőjelezhetetlenül te leszel a legerősebb és onnantól meg borzasztó unalmas, tét nélküli háborúk során határtól határig mozgatni a seregeket, miközben azt nézed hogyan úszod meg legolcsóbban pontban, nehogy elfogyjon a végére és mondjuk az utolsó 10 tartományra már ne maradjon, mert akkor kb. sz@rt sem ér az előző 380év munkája...eu3ban is kb. itt ment el a kedvem
Jó, de kihívásokkal teli. Végig tech hátrányban voltam. :-)
Egyébként melyik verzióval próbáltad? (Én 1.6-al kezdtem, 1,7-el fejeztem be. Sokat számít, hogy 1,7-ben max 50% a szomszéd tech bónusz, 1,6-ban csak 20% volt.) Nagyon nem pörgettem, az elején a native háborúk nagyon odafigyelősek. Mert nagyon fogy a manpower és lassan jön vissza. Mire elfoglalod a többieket, megjönnek az európaiak, amikor meg várod a 24 teches lemaradást, akkor meg időnként hadat üzennek. A nyugatosodás után megint figyelni kell, 150-200 éve van az embernek nagyot alkotni.
Persze ízlések és pofonok, de nekem tetszett.
Mondjuk azt is meg kell mondanom, hogy abba amit Te csináltál (world conquest) már nem fognék bele. Tudom, hogy mennyi gondos odafigyelést és tervezést igényel, és mostanában már nincs annyi szabadidőm. De minden tiszteletem a Tiéd! <#worship>#worship>
Egyébként melyik verzióval próbáltad? (Én 1.6-al kezdtem, 1,7-el fejeztem be. Sokat számít, hogy 1,7-ben max 50% a szomszéd tech bónusz, 1,6-ban csak 20% volt.) Nagyon nem pörgettem, az elején a native háborúk nagyon odafigyelősek. Mert nagyon fogy a manpower és lassan jön vissza. Mire elfoglalod a többieket, megjönnek az európaiak, amikor meg várod a 24 teches lemaradást, akkor meg időnként hadat üzennek. A nyugatosodás után megint figyelni kell, 150-200 éve van az embernek nagyot alkotni.
Persze ízlések és pofonok, de nekem tetszett.
Mondjuk azt is meg kell mondanom, hogy abba amit Te csináltál (world conquest) már nem fognék bele. Tudom, hogy mennyi gondos odafigyelést és tervezést igényel, és mostanában már nincs annyi szabadidőm. De minden tiszteletem a Tiéd! <#worship>#worship>
eiu4 wiki gugliba de beraktam ide is
oszt hajrá
oszt hajrá
nagyon lokális a native játék, életemben nem pörgettem még annyit mint azokkal
a coresítás költsége a base taxtól függ alapból, tehát nem olcsóbb keleten coreosítani, pusztán szegényebbek ott a tartományok
ha európát nem ütöd le, akkor nem ütsz le semmit, ugye az, hogy nativokat meg egyéb techhátrányosokat ütlegelsz az pont azt jelenti, hogy érdemben ellenféllel nem is találkozol (legalábbis nem gyakran)...elég közel vannak európában, hamar feláll a koalíció és mindjárt elfogy a manpower...meg persze hamar rájön az ember, hogy nem lesz elég az admin/dipó pont mindenre 😊
szóval lássuk azt a world conquestet 😄
ha európát nem ütöd le, akkor nem ütsz le semmit, ugye az, hogy nativokat meg egyéb techhátrányosokat ütlegelsz az pont azt jelenti, hogy érdemben ellenféllel nem is találkozol (legalábbis nem gyakran)...elég közel vannak európában, hamar feláll a koalíció és mindjárt elfogy a manpower...meg persze hamar rájön az ember, hogy nem lesz elég az admin/dipó pont mindenre 😊
szóval lássuk azt a world conquestet 😄
Üdv!
Van valami leírás a csata mechanizmusról, illetve hogy melyik oldalról hányan halnak meg és mi alapján?
Van valami leírás a csata mechanizmusról, illetve hogy melyik oldalról hányan halnak meg és mi alapján?
van valami módosító a pontszámnál, ami nem tudom, hogy hogyan működik, az az ok, mégsem a dipó gyengeségem az elején
csak azért nem láttál, mert nem azzal foglalkozom,hanem a területszerzéssel, de ha neked 25597 összejött, akkor nekem 25598 biztosan összejön 😛
csak azért nem láttál, mert nem azzal foglalkozom,hanem a területszerzéssel, de ha neked 25597 összejött, akkor nekem 25598 biztosan összejön 😛
Na Portugália 1.7 Hard. 25597
Megint valahogy nem jött össze a terjeszkedés, de most már leesett, hogy sokkal egyszerűbb, ha Európában maximum annyit háborúzunk, hogy visszafogjuk az ellenfél terjeszkedését a legkevesebb veszteség árán, míg keleten lehet "ész nélkül" gyarmatosítani, mert viszonylag kevés admin pontba kerül a coresítés... ráadásul sokkal gyengébbek a seregeik. Kár, hogy ez csak 1700 után tűnt fel amikor beválasztottam az India meg China küldetéseket.
Viszont a pontszám valami über jó lett 😊 (nem is tudom láttam e valakinek ilyen magas pontot itt 😊 ).
Mondjuk ahogy elnéztem a Pradox oldalán a fórumot nem is sokkal maradtam el (26944 pontot ért el az egyik srác).
Na akkor a képek: Portugal 1.7 Hard
Megint valahogy nem jött össze a terjeszkedés, de most már leesett, hogy sokkal egyszerűbb, ha Európában maximum annyit háborúzunk, hogy visszafogjuk az ellenfél terjeszkedését a legkevesebb veszteség árán, míg keleten lehet "ész nélkül" gyarmatosítani, mert viszonylag kevés admin pontba kerül a coresítés... ráadásul sokkal gyengébbek a seregeik. Kár, hogy ez csak 1700 után tűnt fel amikor beválasztottam az India meg China küldetéseket.
Viszont a pontszám valami über jó lett 😊 (nem is tudom láttam e valakinek ilyen magas pontot itt 😊 ).
Mondjuk ahogy elnéztem a Pradox oldalán a fórumot nem is sokkal maradtam el (26944 pontot ért el az egyik srác).
Na akkor a képek: Portugal 1.7 Hard
próbáld ki francikkal és foglalj el mindent 😊
Azt vettem észre, ha nem Európában kezdesz, és nem fogod meg a franciákat kb 10ből 9x ők jelentik az egyetlen komoly nehézséget. És egyben velük a legkönnyebb a játék.
Nem játszom handicapes országokkal 😛 Most épp portugálokkal vagyok, de szerintem world conquest velük is igencsak nyögvenyelős (Azért nem állok rosszul), majd egyszer rászánom magam valami csíter nemzetre.
Megint voltam olyan hülye, hogy nekiálltam csatornát építeni, de eddig baromira nem láttam értelmét...
Megint voltam olyan hülye, hogy nekiálltam csatornát építeni, de eddig baromira nem láttam értelmét...
ugyeugye
nem tudsz 40 base feletti országot vazallizálni, ez szabály, nem kijátszható
annyit tudsz tenni, hogy pl. amikor angliát elvered, akkor elszedsz egy skót tartományt, majd elengeded a skótokat vazallnak, majd köv. körben amikor az angolokat támadod, akkor visszaadatsz még core tartományt nekik (ugye itt meg arra kell figyelni, hogy 0 dipó pontba kerüljön a művelet), majd beolvasztod
ha már elengedted, akkor kb. b@szhatod
nem látod, hogy kinek mennyi van, viszont kiszámolhatod és nem, nem lehet rajta változtatni
world conquest, ugye? 😛
nem tudsz 40 base feletti országot vazallizálni, ez szabály, nem kijátszható
annyit tudsz tenni, hogy pl. amikor angliát elvered, akkor elszedsz egy skót tartományt, majd elengeded a skótokat vazallnak, majd köv. körben amikor az angolokat támadod, akkor visszaadatsz még core tartományt nekik (ugye itt meg arra kell figyelni, hogy 0 dipó pontba kerüljön a művelet), majd beolvasztod
ha már elengedted, akkor kb. b@szhatod
nem látod, hogy kinek mennyi van, viszont kiszámolhatod és nem, nem lehet rajta változtatni
world conquest, ugye? 😛
Valaki elmagyarázná, hogy az, ha felszabadítok egy országot (pl Skóciát) Angila alól, akkor miért nem tudom vassalizálni a "base tax more than -40" miatt? Egyáltalán ezt hol látom, hogy melyik országnak mennyi van? Lehet rajta változtatni?
122 pffff
Na hát baszki, nekem a 0 0 0-ás spanyol királyom élt 95 évet, és végig generális volt és harcolt a nyomorult bennszülöttekkel Dél-Amerikában...
Nekem miért nincsenek ilyen uralkodóim ? 😞 (Bár Mátyás 5/6/6 volt 😊 )

Basszus, azért Savoy nem nagy állam és elég ütköző zóna 😛 Direkt nem játszok handicapes országokkal 😊
fejlődsz, de a területszerzés még mindig nem az igazi 😊
Savoy-Italy 1.7 Hard
24100 pont 😊))
Nesze neked WorldDomination 😊
Savoy-Italy 1.7 Hard
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2014.08.31. 16:20:36
24100 pont 😊))
Nesze neked WorldDomination 😊
Savoy-Italy 1.7 Hard
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2014.08.31. 16:20:36
Sajnos lezúztam, quest volt Indiai területet foglalni és azt dobta be 😞
Basszus, ez mennyit meditálhatott. Meg ne támadd, mert valami Jedi mester lehet! :-)
Törttel lehet multizni vagy lanoz i?
LOL
Nanemááárrrr 😊)) Tudtam én, hogy ezek a hindik tudnak valamit, de a majd 200 év azért kemény 😊

Hali!
Indítottunk egy facebook csoportot azoknak akik hosszú játékot akarnak. Így lehet jobb koordinálni az időpontokat meg egyebeket. Aki akar jöjjön.
https://www.facebook.com/groups/euIVmultiplayer/
Indítottunk egy facebook csoportot azoknak akik hosszú játékot akarnak. Így lehet jobb koordinálni az időpontokat meg egyebeket. Aki akar jöjjön.
https://www.facebook.com/groups/euIVmultiplayer/
melyikre gondolsz?.. amikor a host Velencével van? .. mert azt mi 01:00-kor fejeztük be.. ma folytatjuk 22:00-kor
..
amikor a host Angliával van, azt meg ma délután tervezzük folytatni..22:00-ig
..
amikor a host Angliával van, azt meg ma délután tervezzük folytatni..22:00-ig
a tegnapival milett? Miután én kiléptem a laggolásom miatt.
azt hogy? 😄
Ma 21:15-kor kezdünk egy uj pályát.. ..stabil játékosokkal szeretnénk eljutni 1821-ig...
a hostnak minden DLC-je megvan, így ha neked nincs, akkor is tudod használni a játék során
a játákot több naon keresztül egyeztetett időpontokban tolnánk
akit érdekel.. steamen kereshet. .... steam: xemperor
a hostnak minden DLC-je megvan, így ha neked nincs, akkor is tudod használni a játék során
a játákot több naon keresztül egyeztetett időpontokban tolnánk
akit érdekel.. steamen kereshet. .... steam: xemperor
He-he, nesze nektek hadisarc 😊)

Worldmap/allianceS?
Ezt már tényleg nem hiszem el... 2 órát játszottam multiban, most tényleg minden fasza volt, csak koalíció jött létre a host ellen, akit jól le is vertek, erre valaki eldöntötte, hogy rehost lesz. És persze a szerver nincs sehol, azt se tudom mi van, megcsinálták és bementek, vagy meg se csinálták...ÁH
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2014.08.23. 21:30:07
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2014.08.23. 21:30:07
Az új Veritas et Fortitido (1.2) moddal próbáltátok már? A fejlesztőknek tőlük kellene ötleteket venni, mert majdnem tökéletes lett, néhány hülye bugtól, és Erdély román nevei ellenére.
hihi
Végre bejutottam egy játékba, és tök jól indult, Portugáliával kezdtem, a spanyol srác már az elején szövetséget ajánlott, ahogy Marokkó is (nem háborúzok, ha nem muszáj, inkább kolonizálok).
Spanyol kérdi, megyek-e vele Granada ellen, és enyém lehet Gibraltár. Hát mondom hogyne, erre benyomja a háborút, truce ellenére 😄 -3 stability B+ 😄 Az egész stacket rárakta a fővárosra, ahol az attrition megette az egészet.. Erre Aragónia betámad minket 😄 Az legalább AI volt. A spanyol totál morál és leader nélkül küldte csatába mindenét, közben lázadás tört ki mindenhol, közben örökös nélkül majdnem az angoloké lett a trónom, erre a spanyol gyerek, akiről kiderült, hogy tényleg spanyol, CB nélkül hadat üzent Navarrának 😄 Persze ezt se láttam, mivel presztizsem alig volt, bementem, akkor láttam csak. -3 stab, -40 prestige, 15 legitimacy, 0 pénz, és mindenem lázad. 😄
1470-ben tudtam elindulni feldedezni, nemhogy kolonizálni... 😄
Telón néztem a google fordítóban meg neki spanyolul, hogy "farbrique klam" és "majorer relación", hogy legyen claimje és kapcsolatnövelése, ugyanis a játéka is spanyolul volt...
A leges-leges-legelső játéka volt a srácnak EU4-el... amikor a nyakunkra hozta Burgundiát, kiléptem 😄
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2014.08.22. 22:40:47
Spanyol kérdi, megyek-e vele Granada ellen, és enyém lehet Gibraltár. Hát mondom hogyne, erre benyomja a háborút, truce ellenére 😄 -3 stability B+ 😄 Az egész stacket rárakta a fővárosra, ahol az attrition megette az egészet.. Erre Aragónia betámad minket 😄 Az legalább AI volt. A spanyol totál morál és leader nélkül küldte csatába mindenét, közben lázadás tört ki mindenhol, közben örökös nélkül majdnem az angoloké lett a trónom, erre a spanyol gyerek, akiről kiderült, hogy tényleg spanyol, CB nélkül hadat üzent Navarrának 😄 Persze ezt se láttam, mivel presztizsem alig volt, bementem, akkor láttam csak. -3 stab, -40 prestige, 15 legitimacy, 0 pénz, és mindenem lázad. 😄
1470-ben tudtam elindulni feldedezni, nemhogy kolonizálni... 😄
Telón néztem a google fordítóban meg neki spanyolul, hogy "farbrique klam" és "majorer relación", hogy legyen claimje és kapcsolatnövelése, ugyanis a játéka is spanyolul volt...
A leges-leges-legelső játéka volt a srácnak EU4-el... amikor a nyakunkra hozta Burgundiát, kiléptem 😄
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2014.08.22. 22:40:47
Játssz velünk 😄 Mi hárman vagyunk,bár nem egész nap,de el szoktunk lenni 😄
Ez vicc. Ha véletlen akad egy szerver, ami alkalmasnak tűnik, belépek, szó nélkül azonnal kirúgnak. Várok tovább újabb alkalmasra, belépek, felmegy 10-12 főre, fele nem ready, majd elkezdenek kilépni, végül a host megszűnik. Ez megy 2 órája.. Tényleg ott tartok már, hogy a multinak semmi értelme.
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2014.08.22. 19:21:35
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2014.08.22. 19:21:35
Szokás szerint! :-) Ezért (is) van az, hogy én még sose játszottam végig egy játékot.
olvasom az art of war első fejlesztői naplóját...nem bírnak magukkal megint...ilyen módosításokkal pikk-pakk összekavarnak (megint) mindent
Van valami hír a magyarításról?
Szóval ha akar valaki lényegében koop. játékot játszani, vagy valahova lehet új játékba csatlakozni, akkor kb. mostantól ma ráérek, ill. holnap is kb. így 4 - fél 5-től.
Ennek a játéknak pont az a lényege, hogy az aktuális helyzetben az egymásnak feszülő érdekek között úgy lavírozz, hogy a végén te profitálj belőle. Ha az egyik bekattan és elkezdi terrorizálni a kicsiket, akkor össze kell fogni ellene és helyrerakni. Az AI agresssive expansion módosítót használ, egy játékosnak meg a józan eszével kell felfognia, hogy megszívja ha ezt hagyja. Az egy külön dolog amikor beszáll három haver egy játékba és megbeszélik hogy egymást mindig segítve kiütik a többieket. (Amúgy szerintem erre találták ki azt az opciót, hogy többen is irányíthatják ugyan azt az országot.) De ha feltételezzük, hogy mindenki a saját országának az érdekeit nézi és elég intelligens is ahhoz (nem 12 éves vérpistike), hogy legyen valami fogalma arról mik is azok, akkor kialakul egy törékeny egyensúly.
Utoljára szerkesztette: WolfKrieger, 2014.08.22. 10:39:37
Utoljára szerkesztette: WolfKrieger, 2014.08.22. 10:39:37
hát kifogtál olyan csoportot akik igy játszottak.. mi pl most mindjárt 1600-nál jráunk és a minimális konfrontációtól eltekintve nem volt olyan, hogy egymást betámadjuk vagy hogy a másik játékost kicsináljuk.... .. szerintem multiban arra kell figyelni azért, hogy erőegyensúlyt fenntartsuk.. pl ne legyen 2-3 olyan, aki kurva erős és lehetetlen lenne megállítani ha elgurulna a gyógyszere..
itt pl jó szövetségi rendszerek, koaliciok vannak minden érdekszférában, szóval olyan nem fordulhat elő hogy egyvalakit totál kicsinálni a többi játékos... és ezért is törekszem arra, hogy egy jo közösséget hozzunk létre trollkodóktól mentesen 😄
itt pl jó szövetségi rendszerek, koaliciok vannak minden érdekszférában, szóval olyan nem fordulhat elő hogy egyvalakit totál kicsinálni a többi játékos... és ezért is törekszem arra, hogy egy jo közösséget hozzunk létre trollkodóktól mentesen 😄
Nem találtam ilyen beállítást <#nemtudom>#nemtudom>
Hivatalos fórumon bugnak írták.
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2014.08.22. 05:16:25
Hivatalos fórumon bugnak írták.
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2014.08.22. 05:16:25
Hoster be tudja állítani hogy ne legyen chat.
passz, skype vagy valami kell mögé...a franc gépel annyit