Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
egy kérdés. A manpower növekedési üteme mi befolyásolja? Az emberi erőforrás alap értéke v. vmi más? Amúgy egy kissé irreálisnak tartom, hogy alap értékben Ausztria kezdetben jó pár mindenben még a franciákat is megveri esetleg erősen megközelíti (manpower limit, növekedési ütem, bevitel, stb.)
Kis történelmi kisokos, nagyon tetszik, hogy a játék készítői mennyire beleásták magukat a többé-kevésbé hiteles történelmi tényeknek.
Skócia-Anglia
Skócia-Anglia
háát a sereg fenntartási költsége max., a morál szintén és én védekeztem ellene.
ha épp fejlesztetted új egységekkel akkor is esik a morál
Nem lehet, hogy épp csatában voltak vagy ostrommal végeztek és nem jöttek még teljesen helyre?
Maxon volt a hadsereg fenntartása költsége? Ez befolyásolja legjobban a morált, ha le van húzva akkor nincs is morál. Ezzel lehet spórolni békésebb és kevésbé lázongós időkben, hogy jöjjön a pénz. Háborús időkbe maxon legyen.
Terepviszonyok is fontosak. Egy jól védett helyet még lehet létszámfölénnyel sem lehet bevenni. Hegyvidékesebb részeken a létszámfölény nem is érvényesül, lehet látni a sorokon ahogy feláll a 2 sereg. Ott hamar megtörhetnek.
Lehet egy morálcsökkentő modifiers éppen hatott.
Maxon volt a hadsereg fenntartása költsége? Ez befolyásolja legjobban a morált, ha le van húzva akkor nincs is morál. Ezzel lehet spórolni békésebb és kevésbé lázongós időkben, hogy jöjjön a pénz. Háborús időkbe maxon legyen.
Terepviszonyok is fontosak. Egy jól védett helyet még lehet létszámfölénnyel sem lehet bevenni. Hegyvidékesebb részeken a létszámfölény nem is érvényesül, lehet látni a sorokon ahogy feláll a 2 sereg. Ott hamar megtörhetnek.
Lehet egy morálcsökkentő modifiers éppen hatott.
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=185238907
jó kis modnak tűnik,rengeteg új ország,nincs hre és franciáknak nincsenek vazalussai és nincs üres terűlet
érdemes kipróbálni
jó kis modnak tűnik,rengeteg új ország,nincs hre és franciáknak nincsenek vazalussai és nincs üres terűlet
érdemes kipróbálni
Üdv.Nemrég kezdtem neki az EU4-nek. Pár dolog még magas de most kifejezetten arra lennék kíváncsi, hogy a katonaságból eredő morált mi határozza meg? Mert majdnem 2X annyi seregem volt ugyanolyan képességű hadvezérrel mint az osztrákoké, és mikor csatárra került sor, azonnal 70-60% morállal kezdtem csak, mig ő 100%-al. A millitary technológiája 1 fokkal volt jobb mint az enyém szóval szerintem ez nem lehet döntő.
ám ezek a nagy számok akkor jönnek elő ha felszabaditasz egy országot ,később lett még egy 153 éves is
15:30-kor startol az uj multipályánk.. ha érdekel, várunk..20:00ig játszunk (lehet tovább ha rárének a többiek) ..1 szünet lesz: 17:30-18:00közt
ezen játékunk steam csoportja
ezen játékunk steam csoportja
szuper. köszönöm.
köszi. és hogyan csatolom? arra se látom az opciót.
Jo viszony kell (kiirja a kovetlemenyeket meg hogy mennyi, fugg a kulturalis csoporttol is), a provinciadnak szomszedosnak kell lennie egy HRE provinciaval. Fovarost nem kell atraknod, csatolhatod a provinciajat a tobbivel. Ha tul nagy az allamod, akkor nem engedi csatlakozni a HRE-hez.
Utoljára szerkesztette: Solten, 2014.09.14. 12:29:56
Utoljára szerkesztette: Solten, 2014.09.14. 12:29:56
Saor Alba
A teutonokkal szeretnék csatlakozni a HRE-hez. Jól értem, h ehhez jó viszony kell az uralkodóval + a fővárost át kell rakni Danzigba? És még mire van szükség? Nem igazán értem, h hogyan megy ez...😞
nekem azt irja hogy az oldal nem található
No látom lesz új kieg a játékhoz Art of War
új multipályát indítunk,amely a 007-s nevet viseli. Ez a pálya mindig csak hétvégente lenne.. ma startolna (eddigi válaszok alapján: 15:00-kor) ..4 órát játszanánk vele minimum.. amennyiben érdekel, akkor az alábbi linken jelentkezhetsz és tehetsz javaslatokat a mai kezdés és a további folytatás időpontjaira.. (ez csak hétvégente lenne)
új multipályára jelentkezés és szavazás a folytatásáról
új multipályára jelentkezés és szavazás a folytatásáról
Az az ár tökéletes. 😄
DLC-kel együtt? (mármint a fontosabb kieg DLC-k, nem a kismillió másik)
Steamen gyűjtöm az eredeti játékokat, most várok a Halloween-i akciókra.
DLC-kel együtt? (mármint a fontosabb kieg DLC-k, nem a kismillió másik)
Steamen gyűjtöm az eredeti játékokat, most várok a Halloween-i akciókra.
én 3k ért vettem leakciózva, az már elfogadható ár 😄
Valakinek megvan a Veritas et Fortitudo mod 1.2.2 verziója?
Az 1520-as évektől kezdve állandóan leáll a játék. 😞
Fekete képernyő és kilép exe hibával. Most vagy az a baja, hogy nem eredeti (1.7.3-as verzió), vagy valami technikai gond van. A technikai gond aggasztóbb, mert ha megveszem (akcióra várok) és ugyan ezt csinálja, akkor a fejem a falba verem. Mert ez még akciósan sem lesz olcsó. <#shakehead>#shakehead>
A gépem nem mai darab AMD 2 magos, 4GB RAM, 4830-as VGA, Win7 x64. Próbáltam drivert cserélni, bár ugye a régi VGA miatt nagy választék nincs ezen a téren, van a 13.9-es a legújabb. Lehet Win reinstall kéne, mert a CCC is szarakszik, nem akar megnyílni, meg valami telepítési hibája is volt. Ettől függetlenül a játékok jól futnak.
De a technikai gondot sem értem napok óta semmi gondja nem volt, egyszer sem lépet ki. Miért most? Olyan mintha az újvilág felfedezése betett volna neki, onnantól van ez.
Fekete képernyő és kilép exe hibával. Most vagy az a baja, hogy nem eredeti (1.7.3-as verzió), vagy valami technikai gond van. A technikai gond aggasztóbb, mert ha megveszem (akcióra várok) és ugyan ezt csinálja, akkor a fejem a falba verem. Mert ez még akciósan sem lesz olcsó. <#shakehead>#shakehead>
A gépem nem mai darab AMD 2 magos, 4GB RAM, 4830-as VGA, Win7 x64. Próbáltam drivert cserélni, bár ugye a régi VGA miatt nagy választék nincs ezen a téren, van a 13.9-es a legújabb. Lehet Win reinstall kéne, mert a CCC is szarakszik, nem akar megnyílni, meg valami telepítési hibája is volt. Ettől függetlenül a játékok jól futnak.
De a technikai gondot sem értem napok óta semmi gondja nem volt, egyszer sem lépet ki. Miért most? Olyan mintha az újvilág felfedezése betett volna neki, onnantól van ez.
hmmm...pedig valaki azt mondta nekem, hogy pl. a franciák mennyire táposak 😊
még a legoptimálisabb world dom.-höz is 3szor ennyi terület kell, conquesthez meg kb. 5ször ennyi....
még a legoptimálisabb world dom.-höz is 3szor ennyi terület kell, conquesthez meg kb. 5ször ennyi....
háááát, elég sovány lett
Vége 😊
Nem jött össze 😞 Ráadásul rosszabb lett mint az előző Savoyyal 😞
Pedig jól indult, nem terjeszkedtem agresszívan, mégis baromi hamar nagyon erős koalíció alakult ellenem, és hiába vertem meg őket, a gatyám is ráment (nagyon sok adóságot halmoztam fel 😞 ).
Na akkor képek:
France 1.7 Hard
Nem jött össze 😞 Ráadásul rosszabb lett mint az előző Savoyyal 😞
Pedig jól indult, nem terjeszkedtem agresszívan, mégis baromi hamar nagyon erős koalíció alakult ellenem, és hiába vertem meg őket, a gatyám is ráment (nagyon sok adóságot halmoztam fel 😞 ).
Na akkor képek:
France 1.7 Hard
Csak eredetivel lehet multizni?
hogy állsz? 😊
Engem nem érdekelnek a pontok 😄 Csak játszok.
Ti hogy vagytok vele: valahogy 1.7 alatt nehezebb összehozni a World Dominationt 😞 (nem mintha eddig összejött volna, de könnyebben ment 1.5, 1.6 alatt). Mintha jobban összefognának a népek ellened...
ha unod a folyton lelépő hosztokat
ha eleged van az állandó újrakezdésekből
és ha eleged van abból, amikor a multiból folyamatosan lépnek ki emberkék, ezáltal borítva a többiek játékát
akkor
töltsd ki ezt a kérdőívet (2perc) ezáltal segítve törekvésünket egy olyan multiplayer közösség kiépítéséhez, akikkel így suliidőszak mellett is lehet rendszeresen (hetente v akár naponta) pár órát játszani közösen, s ezáltal lehet akár hosszú távú terveket is megvalósítani a játékodban
kérdőív
terveink között szerepel ajándék dlc-k kisorsolása is a rendszeres játékosok között
csupán 2 perc
😊
köszönjük
euIV magyar fb oldala
EUIV magyar steam közösség

Utoljára szerkesztette: xhemperor, 2014.09.10. 16:15:14
ha eleged van az állandó újrakezdésekből
és ha eleged van abból, amikor a multiból folyamatosan lépnek ki emberkék, ezáltal borítva a többiek játékát
akkor
töltsd ki ezt a kérdőívet (2perc) ezáltal segítve törekvésünket egy olyan multiplayer közösség kiépítéséhez, akikkel így suliidőszak mellett is lehet rendszeresen (hetente v akár naponta) pár órát játszani közösen, s ezáltal lehet akár hosszú távú terveket is megvalósítani a játékodban
kérdőív
terveink között szerepel ajándék dlc-k kisorsolása is a rendszeres játékosok között
csupán 2 perc
😊
köszönjük
euIV magyar fb oldala
EUIV magyar steam közösség

Utoljára szerkesztette: xhemperor, 2014.09.10. 16:15:14
Mindenképp csak annyit érdemes otthagyni ostromhoz, amennyit muszáj, főleg egy nagyobb háborúban, mert ostromkor attrition-t szenvedsz, ami lehet csak egy százalékos, de kétezernek az 1 %-a sokkal kevesebb, mint pl. húszezeré. Ergo egy carpet siege-nél több ezer, több tízezer manpower-t spórolhatsz.
Esetleg ágyúból szoktam többet hagyni, arra ugye jár bizonyos mennyiségnél bónusz.
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2014.09.10. 15:46:58
Esetleg ágyúból szoktam többet hagyni, arra ugye jár bizonyos mennyiségnél bónusz.
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2014.09.10. 15:46:58
Ha bírod anyagilag, és nem "frontvonalban" háborúzol (távol a főbb seregmozgásoktól) akkor mindenképpen csak annyit hagyj amennyi az ostromhoz kell (legalábbis én így szoktam).
Lehet morálromboló hatása van, hogy nem a felmentő sereg érkezik, hanem még erősebb ostrom alá kerülnek.
Az a baj, hogy nincs 2 egyforma ostrom, mindig más kockákat dobál én se látom, hogy függne tőle. Meg olyan szempontból is érdekelne, hogy a nagyobb ostromló sereg lemorzsolódása nagyobb lenne? Magyarán több erőforrást fogyasztana. És ha nem rohamra játszunk, hanem kiéheztetésre akkor lehet felesleges a nagy sereget ott parkolni, akár saját területen is állhat a többi, ha nincs dolguk. És azok még csak nem is morzsolódnának.
Az a baj, hogy nincs 2 egyforma ostrom, mindig más kockákat dobál én se látom, hogy függne tőle. Meg olyan szempontból is érdekelne, hogy a nagyobb ostromló sereg lemorzsolódása nagyobb lenne? Magyarán több erőforrást fogyasztana. És ha nem rohamra játszunk, hanem kiéheztetésre akkor lehet felesleges a nagy sereget ott parkolni, akár saját területen is állhat a többi, ha nincs dolguk. És azok még csak nem is morzsolódnának.
Én úgy vettem észre számít valamennyire (pl ha megnézed, hogy leválasztod az ostromló csapatot, majd viszel hozzájuk egy kb 4x akkora brigádot akkor egyből lecsökken az ostromidő), de baromira nem vágom mi alapján számolja...volt hogy a 3 egységnyi leválasztott alakulat előbb beverte a tartományt, mint a 12-es. A nagy létszámnál szerintem inkább assaultnál van jelentősége, ha már áttörted a falakat, akkor egy rohammal be tudod venni.
Üdv.
Az ostrom idejét befolyásolja a támadó sereg nagysága? Vagy tényleg elég leválasztani az ostrom gombbal a szükséges sereget és mehetünk tovább?
Az ostrom idejét befolyásolja a támadó sereg nagysága? Vagy tényleg elég leválasztani az ostrom gombbal a szükséges sereget és mehetünk tovább?
sziasztok! Van kedvetek multiplayerezni olyanokkal, akik végig akarják vinni a játékot? .. ha igen, akkor kérlek, az alábbi kérdőívet töltsd ki, így segítesz nekünk ennek megszervezésében
https://docs.google.com/forms/d/1NBihm9b1kso5y9DlvJKrB1mcU2ySxxSW-75Xy9rAJ_4/viewform
steam csoport: EUIVHUN
https://docs.google.com/forms/d/1NBihm9b1kso5y9DlvJKrB1mcU2ySxxSW-75Xy9rAJ_4/viewform
steam csoport: EUIVHUN
Albánia
Szerintetek melyik állammal a legnehezebb kezdeni? 😄
Sziasztok
A steam-en megvásárolható verzió magyar nyelvű? illetve letölthető hozzá magyarosítás?
A steam-en megvásárolható verzió magyar nyelvű? illetve letölthető hozzá magyarosítás?
Szerintem semmi különbség nincs ha havonta indítasz 1-1-et, vagy mondjuk egy flottában 10-et. A hajók összértéke számít.
Persze. Az összes trade power egy node-ben az 100 százalék nyilván. Most ha az összes trade power az 10, akkor 1 trade power az 10 százalék. Stb.
Ennek megfelelően: ha az összes trade power a node-ban 10; és neked ott van 1 trade powered, akkor abban a központban a jövedelem 10 százaléka felett rendelkezel. Tehát ha a mondjuk az összes bevétel a node-ban 20, akkor neked jut kettő. A konkrét bevétel viszont nem annyi lesz a node-ban, hanem valószínűleg több, mert azt még befolyásolják a különböző kereskedelmi módosítók, tehát könnyen lehet a rád eső kettőből 3-4 vagy 5 dukátos bevétel is.
Hogy egy ligth ship mennyi trade power, az attól függ, hogy milyen típus. A great frigate a legfejlettebb az 7 trade power. A heavy az 6. Mindenképpen érdemes több - annyit amennyit lehet - hajót kiküldeni kereskedelemi misszióra, mert:
- pluszt ad a tengerészeti tradícióhoz
- és mindenképpen ad trade powert, tehát olyan is van, hogy behozza a flotta fenntartási költségeit, vagy annak egy részét.
Tehát: light ship a kikötőben kidobott pénz, elszalasztott profit.
Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2014.09.03. 15:15:23
Ennek megfelelően: ha az összes trade power a node-ban 10; és neked ott van 1 trade powered, akkor abban a központban a jövedelem 10 százaléka felett rendelkezel. Tehát ha a mondjuk az összes bevétel a node-ban 20, akkor neked jut kettő. A konkrét bevétel viszont nem annyi lesz a node-ban, hanem valószínűleg több, mert azt még befolyásolják a különböző kereskedelmi módosítók, tehát könnyen lehet a rád eső kettőből 3-4 vagy 5 dukátos bevétel is.
Hogy egy ligth ship mennyi trade power, az attól függ, hogy milyen típus. A great frigate a legfejlettebb az 7 trade power. A heavy az 6. Mindenképpen érdemes több - annyit amennyit lehet - hajót kiküldeni kereskedelemi misszióra, mert:
- pluszt ad a tengerészeti tradícióhoz
- és mindenképpen ad trade powert, tehát olyan is van, hogy behozza a flotta fenntartási költségeit, vagy annak egy részét.
Tehát: light ship a kikötőben kidobott pénz, elszalasztott profit.
Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2014.09.03. 15:15:23
1 vagy több hajót érdemes küldeni? Vagy mondjuk ugyanarra a vonalra érdemes e 5 hajót ráállítani, eltérő havi indítással?
A trade rendszere nekem sem teljes mértékben átlátható még. Annak ellenére, hogy az egy node-ban lévő összes területet birtoklom, meglepően csekély a trade powerem és az így kinyerhető bevétel. Megéri egyáltalán trade vonatkozású épületeket felhúzni, mint pl. a marketplace, vagy a leghatékonyabb módja a hajók használata? Hogy lehet egyáltalán belföldi trade központokatban nagyobb szeletet kihasítani a tortából, ahova nem lehet hajókat küldeni? Ill. teljesen kézzelfoghatatlan számomra, hogy 1 trade power milyen bevételnövekedést hoz, erre van vmi mankó?
Hajóknál írja, hogy mekkora plusz jövedelmet jelent az adott flotta kiküldése...
És ha megnézed a távol keleten is úgy foglaltam el el, tettem protektorátussá területek, hogy egy-egy kereskedelmi központot (jó, most már trade node) domináljak, illetve a teljes területét valamilyen módon ellenőrzés alá vonjam.
Illetve az 1.7-be nagyon brutál dolog a kereskedelmi társaságok alapítása a távol-keleti központokban. A manpower 0 lesz, a direkt adó is a felére csökken, de cserébe megugrik a kereskedelmi érték, a termelés, és a trade power is. Ráadásul ha dominálod a központot, amiben van kereskedelmi társaságod, akkor kapsz egy plusz kereskedőt. Ez 4 vagy 7, de lehet hogy 8 kereskedőt jelent 1.6-hoz képest, tehát ennyivel több helyen szedhetsz ki pénzt a trade-ből.
És ha megnézed a távol keleten is úgy foglaltam el el, tettem protektorátussá területek, hogy egy-egy kereskedelmi központot (jó, most már trade node) domináljak, illetve a teljes területét valamilyen módon ellenőrzés alá vonjam.
Illetve az 1.7-be nagyon brutál dolog a kereskedelmi társaságok alapítása a távol-keleti központokban. A manpower 0 lesz, a direkt adó is a felére csökken, de cserébe megugrik a kereskedelmi érték, a termelés, és a trade power is. Ráadásul ha dominálod a központot, amiben van kereskedelmi társaságod, akkor kapsz egy plusz kereskedőt. Ez 4 vagy 7, de lehet hogy 8 kereskedőt jelent 1.6-hoz képest, tehát ennyivel több helyen szedhetsz ki pénzt a trade-ből.
Viszont áruld már el, hogyan jött össze a highest trade income, mert portugáliával (link kicsit lentebb) hiába uraltam a keleti-nyugati fontos kereskedelmi kikotoket, mégis csak 2. lettem 😞 Mennyit számít az, ha kiküldök hajót az útvonalra? 1-2 vagy több hajót érdemes?
Uh civ2-civ3 nagyon király volt, a civ3 conquestet máig előveszem kb 2 havonta 1-1 napra hétvégén 😊 Csak kár, hogy magasabb fokozaton pofátlanul csal a gép 😞(
Ez nagyon menő 😊
Nem tudom, én anno CIV2-vel bíbelődtem sokat. A legnagyobb Föld térképen. Hónapokig tervezgettem a tökéletes játékot, de élveztem. Vagy kilenc hónapig játszottam egy játékot. Mondjuk így is csak 2. lettem a CIv Hall of Fame-en, de az első másik verzióval játszott. :-)