10049
-
pocoksari #3959 ki verte meg az elején a törököt? -
Lysandus #3958 Mindkét társaság elég ütős tud lenni (osztrák-magyar, lengyel-litván), szóval azt válaszd, amelyik BIZTOSAN segít, ha támad a török, vagy ha te támadsz. Itt a distant war módosító az érdekes, ha nagyon negatív az értéke, nem lehet semmivel sem ellensúlyozni. Én az osztrák-magyart egy kicsivel erősebbnek érzem. Viszont a lengyel-litván meg jobban rá szokott érni. Ez akkor fontos, ha te támadsz, mert ha már háborúznak a szövijeid, akkor nem fognak jönni. Szóval nagyjából egyenértékű a dolog.
Ja, Velencét hagyd, gyenge. Ezért inkább az osztrák-magyar szövi, mert ők is be fognak indulni Velence ellen, és hátha neked is leesik a harcból valami.
Szerintem megéri a bolgár "szeparatistákat" támogatni, pláne, ha elszakadnak a töröktől. -
Chris #3957 Már az furcsa, hogy sikerült annyi területet visszaszerezned.
Nemrég én is pont Bizánccal próbáltam és az osztrák-lengyelitván szövetségi tengellyel 3-ból 3-szor vert mindig agyon a török a játék legelején (mikor még sokkal kisebb a forcelimitje) úgy, hogy mi minimum 2-szeres, de inkább 3-szoros túlerővel álltunk fel. A dolog a szokásos volt: a szövetségesek 10-esével küldik a csapataikat meghalni a 25-ös oszmán stackre, indokolatlanul szanaszét rohangálnak, stb. Lásd korábbi nagyobb írásom. Egyszerűsítve: óriási mák kell hozzá, hogy a gép ne úgy alakítsa át a szabályokat, hogy szétszívasson.
-
Kotomicuki #3956 Lényegtelen, hogy mit csinálsz, mert script úgyis az ellen fog fellépni, amit te csinálsz - MINDIG! :(
Nagy kár, hogy nem lehet ez ellen tenni, mert jó játék is lehetne belőle! -
KOXI22 #3955 Mivel már 3x meg jártad szerintem maradni kéne a lengyel litván vonalon és melléjük keresni olyan szövit akikkel nincsenek nagyon rossz viszonyuk mondjuk velencét esetleg Csehországot vagy nápolyt . De te látod kivel milyen viszonyban vannak a lengyelek . -
Timakrisz #3954 Na sokadik próbalkozás Byzánccal ismét (Ironman) :D
Most ez van:
Állapot: Diplomatic Ideával kezdtem. Lengyel-Litván PU és Szerbia szövetséges 199+ Relation.
Ausztria Magyarország Velence 90+ os relation, mindegyik szövetségre lépne velem és amelyik tud RM-et is.
Ausztria utálja Velencét, és szövetséges Magyarországgal továbbá megörökölte Burgundia felét.
Magyarország utálja a Törököt, de Rivalisa Lengyelnek.
Velence utálja Ausztriát, de riválisa a Töröknek.
A kerdés: kivel-kikkel lépjek szövetségre, hogy később ne szívjam be, ha a török visszatámad (1478-ig Fegyverszünet van.). Ugyanis egyszer már eljutottam erre, csakhogy 1500körül Ausztria behúzta a lengyelt Riválisnak, dobta a szövetséget velem és bontotta az RM-et is (Ráadásul 3x egymás után!) és sajnos nem tudtam megállítani az akkor elszabadult Török hordát.
Mondjuk most kicsit jobb a helyzet, mert a lengyelek nem sorvadtak el a Teutonokkal vívott harcban, de félek :)
Amúgy magamtól Ausztriát és Magyarországot választanám (csak félek, hogy akkor meg a lengyel dobja a szövetséget :( ).
Ja és még egy dolgon agyalok: szerintetek megérné supportolni a Bolgár rebelliseket? Most 0 army maintancével bejön 3,5 dukát/hó, de ha fentartom az armyt akkor 0,6... és sajnos flottám sincs mivel azt rommá verte a török.
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.08.06. 06:38:42 -
Chris #3953 Lásd a lenti írásom, logikus magyarázatot meg ne keress.
-
wednes #3952 Úgy látom "a sok lúd disznót győz" elve sokkal kevésbé működik, mint régen.
1640-es években újabb háborúba keveredtem a francikkal. Sajna technika nekik +1.
19-es szint, nekem 18. Ami nem túl jó dolog mert 1 új gyalogos egységgel jár + military tactics +0,5. (Nem tudom, hogy érte el a gép, mert +60%-al lenne drágább a szintlépés, vagy ki tudja még többe, nem tom mikor váltott. A francia uralkodó 3-as skill pontot termel. De elképzelhető erre fókuszált ok).
Megint úgy voltam vele, hogy a lehető leggyorsabban a nyakába ugrom túlerővel és próbálom ledarálni még össze nem szedi magát komolyabban. A hátrányt elsöprő(nek vélt) tűzérséggel és túlerővel ( ezzel járó átkarolással) akartam kompenzálni.
Csúfos vereségek sorozata várt rám...
26 ezer francia (14-2-10) vs. 50 ezer brit (24-6-20) a combat width 30-as sík terepen, szal tökéletes, 3-3as lovasság teljes erővel flankelhet.
tábornokom éppen 1-el jobb fire-be, a többibe megegyező az ellenfelével, szal kioltja.
Sajnos hatalmas morálhátrány. 6.2 vs 4.24. És amit nem értek, mikor belép a csatába a sereg puff, már nem is 4 felett van hanem 3.7 körül. És onnan kezd el aztán fogyni. Military tactics 2.7 vs 2.1 ez sem kecsegtető.
Éreztem, hogy ez húzós lehet részemről (szal elfogadom a vereséget), de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire esélytelen is vagyok. Mintha falnak rohantam volna, vagy mikor védekeztem egy vonat rohant volna át rajtam.
Természetesen az AI ostromnál olyan könnyen töri be a falat 2-3 dobásból, (a méregdrágán upgrade-t erődnél) mintha papírból lenne. . Aztán, mikor visszatámadok rögtön én meg szívok jópár körig még kitakarítom azt a nyamvadt 100 db védőjét, egy töb tíz ezres sereggel. Mert, hogy én be nem töröm a falat 20 ágyúval sem, az is biztos. -
#3951 Pl. láttál-e már kebab ellen koalíciót ? :) -
hitman1028 #3950 a gépnek mindig előnye van xd -
Chris #3949 Hihetetlen, hogy a gép még mindig mennyire csal, teljesen elveszi az ember kedvét a játéktól:
- a régi jó végtelen, kifogyhatatlan manpower mellé úgy látom újabban olyan is van, hogy a megvert sereg akár 0 manpoweren is instant kiegészül maximumra mire visszaér
- szövetséges országok 5-10-esével egyenként küldik rendszeresen elpusztulni a seregeiket az ellenfél 20+ -os stack-jeire, míg ugyanez az ország ellenfélként mindig összevontan támad
- oszmánok gond nélkül agyonvernek 14 egységgel egy kétszer (!) akkora osztrák sereget, annak dacára, hogy ausztria western tech... az oszmán meg gondolom high-tech lett újabban, de volt olyan is, hogy a fele akkora rebel frakció minden alaposabb ok nélkül agyonverte a seregemet
- a szövetségeseknek történő utasítás-osztás még mindig nem működik, mert mennek mindig mindenhova, de PONT nem oda, ahova jelölöm
- azonos körülmények között az ellenfél mindig 2-3-szor gyorsabban fejezi be az ostromokat, mint én (fél éven keresztül 12-es státuszon pörgő ostrom anyone?)
Ezek így annyira rettenetesen olcsó megoldások, hogy már nekem égő. Nevetséges, hogy az ilyen fenti anomáliák miatt előfordulhat, hogy egy játékos+osztrák+francia+lengyel/litván szövetség ki tud kapni az oszmánoktól. A játék régi élvezeti értéke vhogy teljesen elveszett.
-
hitman1028 #3948 én olyat láttam,h franciákkal kelet felé indult meg
https://www.youtube.com/playlist?list=PLVU6mjRoSUE920Ah9ATil0zdAtUCD1pgl
mondjuk kell hozzá jó kiinduló helyzet is
pl franciák ne legyenek szövibe savoyyal,ami kb 100-ból egyszer fordul elő -
#3947 Az elején mindkettővel szövetségben voltam, hogy Burgundiát gyorsan meg tudjam enni, később viszont a francia a legjobb jelölt, akitől területet tudsz szerezni. Ellenük is jól jön Ausztria (persze ha nem paktálnak le), és ha a HRE-től szedsz területet, akkor is kell az osztrák szövetség az Unlawful hülyeség ellen.
Nekem a spanyolok voltak a vége felé jó szövetségesek, a franciákat megettem, viszont a HRE nagyon utált és ez nehezítette meg az egészet. Viszont most hogy az angolok egész jól dominálnak, velük is tennék egy próbát, illetve az épp domináló olasz állammal esetleg. Úgyis szitufüggő az egész. -
hitman1028 #3946 a franciák előbb lesznek a szövetségeseim ,mint az osztrákok -
#3945 Ha már akkora vagy, hogy a franciákat tudod ütni önállóan, akkor beindul a dolog. Nekem a HRE-vel gyűlt meg a bajom, pontosabban azzal, hogy az AE lekopjon (sose kaptam Better Relations advisor-t). Valszeg csak fel kellett volna oszlatni a HRE-t, de sose volt jó a csillagállás hozzá, aztán rá is untam egy időre. -
hitman1028 #3944 switzerlake-t próbáltam egész hétvégén,marha nehéz
úgyhogy egy időre hanyagolom,nem kell több ősz hajszál xd -
barnetpowa #3943 Hát ja.Ha egy nemes a törvény ellen szavazott,akkor már nem fogadták el.Ez lett a vesztük :D De ha gondolkoztak volna,akkor vajon ma mi lenne? :O
Utoljára szerkesztette: barnetpowa, 2015.08.02. 14:32:54 -
#3942 Hát igen :D A francia meg a polákok nagyon durvák
Ezért kell a lengyelekkel szövit kötni, jönnek mint a kiskutyák lihegve hogy " jövök jövök mindenkit eltiprok"
ugye ottvannak a litvánok meg a march-ja, vazallja.. Az elején nagyon brutálok tudnak lenni -
Timakrisz #3941 Hidd el a lengyel-litván únió nagyon erős volt az 1500-1600 as években. Volt magyar uralkodójuk is, megállították az oroszokat is, sőt elég kedvező békefeltételeket sikerült tőlük kicsikarni. Csak sajnos beragadtak a maradi "államformában" és ez lett később a vesztük :( -
KOXI22 #3940 Bocs hogy ide írok de sehol nem érlek el Pokki tudnák beszélni fontos lenne , köszi . -
OGMontana #3939 Azért nem gondoltam volna, ohgy a Lengyel-Litván még szövetségben is felér egy szuperhatalommal. 350K-s manpowerből a háború végére lett 80K. Komolyan még a franciák sem voltak ennyire undorítóan OP-k, mint a Lengyel-Litván 1620 környékén. -
Torisaru #3938 Elvettem Champagnet és Lyon-t a Franciáktól és felugrott az army tradition 99-re, de így is csak 3610 stat volt a legjobb amit adott a trónörökösnek, a wikiben mutatott számítás alapján 5-6 Military alatt nem érdemes lovat adni alájuk. -
--deathstroke-- #3937 Jaaa értem, már megijedtem hogy az enyém nem frissített :D -
#3936 Béta.
Vakációztak egész júliban paradoxék, szóval talán aug elején. -
Timakrisz #3935 Na akkor neki sem állok egy komolyabb achinak, mert tuti lesz patch :( őszintén szólva nekem az 1.12 alatti tetszett a legjobban, mert az ember 3x meggondolta, mikor kinek megy neki... -
--deathstroke-- #3934 Mikor jött ki? -
#3933 Úgy nézem az 1.13-ban eléggé átestek a ló túloldalára a manpower dologgal, egy nagyobb háború után is több van, mint előtte. -
Timakrisz #3932 Foglalj el ésszel és koalícióban FRANCIA erődöket, válaszd a defensive ideát elsőre, és meglátod jó lesz. És ahogy előttem írták VÉLETLENÜL SE NEVEZD KI SEREGPARANCSNOKNAK A KIRÁLYI CSALÁDOT.
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.07.30. 18:45:17 -
#3931 Igen.
Ilyen stattal rendelkező királyt inkább zárd el a világ elől naftalinos vitrinbe, fürdesd kecsketejben és mondj neki mesét minden nap.
Van elég army tradition-öd, hogy 2-3 próbálkozás alatt IGEN jó generálist kapj. -
Torisaru #3930 A képen a francia egységed(morion, mellvért combvérttel) a francia colonist unit packből van?
Beállítottam Savoyaiaknak, erre az összes észak Itáliai állam ezt a modellt használja.:) -
Torisaru #3929 Sziasztok!
Egy nagy kérdésem lenne!Az army tradition 51-en van és gondoltam most van lehetőségem rá hogy a Burgundi királyomat és a herceget(Károly mindkettő,633 és 643 statokkal) jó leader statokkal beállítsam tábornoknak, de akárhányszor próbálkozom max 12 pipet oszt el, adott már 5-öt a sokkra ami 1528-ban a fejletlen tűzfegyverek korában előnyösebb, de a többi meg 1 lett.:/
A kor legmodernebb hadserege a Burgundi koronahercegeké volt, tehát nem adom alább, kell lennie valami cheatnek, ha tudtok valamit légyszíves írjátok meg. -
#3928 Tessék, tanulságképp a franciákról:
Ellenem burgund, angol, aragón-nápolyi koalíció.
Ők legalább 57ezren, én egyedül, 35 ezren.
Leader-em: 1-2-1-0, övéké: 2-4-3-0 (angol)
És...sima győzelem. :P
Kép 1
Kép 2 -
#3927 A pip-ek száma a kockadobás képletében van, minél több pip-ed van valamin, annál jobban számít.
Ehhez még hozzáveszed a -1 terrain-t, kis morálkülönbséget, és hogy a csíterfrancia ellen harcoltál, sajnos esélyes volt a vereség. :D -
wednes #3926 Ekkora hátrányt még nem láttam vele. :)
Az tény, hogy az army tradition-om a béka segge alatt van 6. valahány körül áll. De ugye az a morált befolyásolja nem? Na meg a felvehető tábornokok skilljét.
Most nyertem csatát egy ilyen felállásal (több ágyuval), de az is szoros volt. Egyébként a franciák tudtak csak így megfogni. Az ütközetnél látni, hogy az én morálcsíkom 3x gyorsabban fogy, mint az övék. Economic, offensive ide fájuk van kifejlesztve nekik.
Mind1 be tudtam rángatni az osztrákokat, akik szétverték a pápát és a Dél-Itáliai aragón területeket, hozzám csak mókus örs seregeket küldtek meghalni. Tengeren szétvertem mindenkit. Aztán kibuliztam egy békét, amiben jóvátétel fizetek.
Most egyesült viszont Spanyolország. Egy spanyol-francia-pápai tengellyel állok szemben. Spanyolországé Dél-Itália, pápá egész középső rész. Érdekes mód annyira nem rühellik egymást pedig befolyási övezeteket birtokolnak. PL. déli provance-i részek spanyol fennhatóság alatt. Ill a Pireneusokon túl is van 1 területe a spanyoloknak.
Nálam van egy osztrák és dán értékelhető szövetség. Dánok kb semmiben nem tudnak részt venni. Ausztria meg nem császár, hanem a jóval erősebb csehek azok (akik meg nem szeretnek). Eddigi legjobb szövetségesem a franciák hátában a nem is gyenge Brittany is megutált. Nagyon betett neki, hogy protestáns állam lettem. Religious ideát vett fel. -
KOXI22 #3925 :) De tavasszal és ősszel elmegy :) -
#3924 Az olyan, mint a négy évszakos gumi: se nyáron, se télen nem jó. :D -
wednes #3923 Nem. A kiegyenlített csapatokat szoktam választani. -
#3922 Nem lehet, hogy védekező pip-es egységeid voltak ? -
wednes #3921 Néha nem értem a csatákat.
Angolokkal játszom. A franciák hadat üzentek, hogy visszaszerezzék a területeiket. Kicsit meglepett (no meg az, hogy a legtöbb szövetségesem nem lépet be haha). No nem baj, ha már így alakult a legjobb védekezés a támadás. Rögtön egy 28 ezres sereggel (16-6-4, lehet nem ideális de nem készültem ütközetre) rárontottam egy 18 ezres francia csapatra (abba is 4 ezred ágyú volt).
Egy folyóátkelés mínusz nekem, nyílt terepen, de ettől még magabiztos voltam. :)
Tehát:
28 vs 18 egyenlő tüzérség
11-es tech level nálam franciknál 10
103% Discipline itt, ott 100%
3,5-ös morál, 3,9 baguette-nél
tábornokok:
1-5-0-1 itt 2-5-4-0 ott
Simán elvertek, a dobásokat nem figyeltem, ahogy a veszteségeket sem. Tábornoka tényleg jobb,mindenben (lehet a 4 manőver volt brutális) az tény meg magasabb morál..de hát meglepett a végeredmény. :) -
inkvisitor #3920 Akkor már a Fap-Fap jobb lenne.
Vagy Kerekerdősen a Flik-Flik.