Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Azért nem gondoltam volna, ohgy a Lengyel-Litván még szövetségben is felér egy szuperhatalommal. 350K-s manpowerből a háború végére lett 80K. Komolyan még a franciák sem voltak ennyire undorítóan OP-k, mint a Lengyel-Litván 1620 környékén.
Elvettem Champagnet és Lyon-t a Franciáktól és felugrott az army tradition 99-re, de így is csak 3610 stat volt a legjobb amit adott a trónörökösnek, a wikiben mutatott számítás alapján 5-6 Military alatt nem érdemes lovat adni alájuk.
Jaaa értem, már megijedtem hogy az enyém nem frissített 😄
Tuvok
Béta.
Vakációztak egész júliban paradoxék, szóval talán aug elején.

Na akkor neki sem állok egy komolyabb achinak, mert tuti lesz patch 😞 őszintén szólva nekem az 1.12 alatti tetszett a legjobban, mert az ember 3x meggondolta, mikor kinek megy neki...
Mikor jött ki?
Tuvok
Úgy nézem az 1.13-ban eléggé átestek a ló túloldalára a manpower dologgal, egy nagyobb háború után is több van, mint előtte.

Foglalj el ésszel és koalícióban FRANCIA erődöket, válaszd a defensive ideát elsőre, és meglátod jó lesz. És ahogy előttem írták VÉLETLENÜL SE NEVEZD KI SEREGPARANCSNOKNAK A KIRÁLYI CSALÁDOT.
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.07.30. 18:45:17
Tuvok
Igen.

Ilyen stattal rendelkező királyt inkább zárd el a világ elől naftalinos vitrinbe, fürdesd kecsketejben és mondj neki mesét minden nap.
Van elég army tradition-öd, hogy 2-3 próbálkozás alatt IGEN jó generálist kapj.

A képen a francia egységed(morion, mellvért combvérttel) a francia colonist unit packből van?
Beállítottam Savoyaiaknak, erre az összes észak Itáliai állam ezt a modellt használja.😊
Sziasztok!
Egy nagy kérdésem lenne!Az army tradition 51-en van és gondoltam most van lehetőségem rá hogy a Burgundi királyomat és a herceget(Károly mindkettő,633 és 643 statokkal) jó leader statokkal beállítsam tábornoknak, de akárhányszor próbálkozom max 12 pipet oszt el, adott már 5-öt a sokkra ami 1528-ban a fejletlen tűzfegyverek korában előnyösebb, de a többi meg 1 lett.:/
A kor legmodernebb hadserege a Burgundi koronahercegeké volt, tehát nem adom alább, kell lennie valami cheatnek, ha tudtok valamit légyszíves írjátok meg.
Tuvok
Tessék, tanulságképp a franciákról:
Ellenem burgund, angol, aragón-nápolyi koalíció.
Ők legalább 57ezren, én egyedül, 35 ezren.
Leader-em: 1-2-1-0, övéké: 2-4-3-0 (angol)

És...sima győzelem. 😛

Kép 1
Kép 2

Tuvok
A pip-ek száma a kockadobás képletében van, minél több pip-ed van valamin, annál jobban számít.
Ehhez még hozzáveszed a -1 terrain-t, kis morálkülönbséget, és hogy a csíterfrancia ellen harcoltál, sajnos esélyes volt a vereség. 😄

Ekkora hátrányt még nem láttam vele. 😊

Az tény, hogy az army tradition-om a béka segge alatt van 6. valahány körül áll. De ugye az a morált befolyásolja nem? Na meg a felvehető tábornokok skilljét.

Most nyertem csatát egy ilyen felállásal (több ágyuval), de az is szoros volt. Egyébként a franciák tudtak csak így megfogni. Az ütközetnél látni, hogy az én morálcsíkom 3x gyorsabban fogy, mint az övék. Economic, offensive ide fájuk van kifejlesztve nekik.

Mind1 be tudtam rángatni az osztrákokat, akik szétverték a pápát és a Dél-Itáliai aragón területeket, hozzám csak mókus örs seregeket küldtek meghalni. Tengeren szétvertem mindenkit. Aztán kibuliztam egy békét, amiben jóvátétel fizetek.

Most egyesült viszont Spanyolország. Egy spanyol-francia-pápai tengellyel állok szemben. Spanyolországé Dél-Itália, pápá egész középső rész. Érdekes mód annyira nem rühellik egymást pedig befolyási övezeteket birtokolnak. PL. déli provance-i részek spanyol fennhatóság alatt. Ill a Pireneusokon túl is van 1 területe a spanyoloknak.

Nálam van egy osztrák és dán értékelhető szövetség. Dánok kb semmiben nem tudnak részt venni. Ausztria meg nem császár, hanem a jóval erősebb csehek azok (akik meg nem szeretnek). Eddigi legjobb szövetségesem a franciák hátában a nem is gyenge Brittany is megutált. Nagyon betett neki, hogy protestáns állam lettem. Religious ideát vett fel.

😊 De tavasszal és ősszel elmegy 😊
Tuvok
Az olyan, mint a négy évszakos gumi: se nyáron, se télen nem jó. 😄

Nem. A kiegyenlített csapatokat szoktam választani.

Tuvok
Nem lehet, hogy védekező pip-es egységeid voltak ?

Néha nem értem a csatákat.

Angolokkal játszom. A franciák hadat üzentek, hogy visszaszerezzék a területeiket. Kicsit meglepett (no meg az, hogy a legtöbb szövetségesem nem lépet be haha). No nem baj, ha már így alakult a legjobb védekezés a támadás. Rögtön egy 28 ezres sereggel (16-6-4, lehet nem ideális de nem készültem ütközetre) rárontottam egy 18 ezres francia csapatra (abba is 4 ezred ágyú volt).

Egy folyóátkelés mínusz nekem, nyílt terepen, de ettől még magabiztos voltam. 😊

Tehát:
28 vs 18 egyenlő tüzérség
11-es tech level nálam franciknál 10
103% Discipline itt, ott 100%
3,5-ös morál, 3,9 baguette-nél

tábornokok:
1-5-0-1 itt 2-5-4-0 ott

Simán elvertek, a dobásokat nem figyeltem, ahogy a veszteségeket sem. Tábornoka tényleg jobb,mindenben (lehet a 4 manőver volt brutális) az tény meg magasabb morál..de hát meglepett a végeredmény. 😊

Akkor már a Fap-Fap jobb lenne.
Vagy Kerekerdősen a Flik-Flik.
Hülye poén 😊 a sziget neve...
?
Solten

Saor Alba

1. Már írtam a developmentet...3 részből épül fel (base tax, base production, base manpower).Developmentől (is) függ hogy mennyi épületet tudsz építeni az adott provincián.Rákattintasz a provinciára és ott írja.

2.Így csak a nevéről nem tudom mit jelent, de a a diplomata részen van a policy-ban akkor igen -1 diplomata pont havonta (ha egyszer elkezded használni akkor 10 évig nem tudod kivenni)
2. The Dissolution Act Ez mit jelent , mínusz 1 diplomata pontot vesz el havonta ?
Development Hol találom ? és pontosan mit is jelent ?
A lengyeleknek quest a litvan PU (asszem +1 stability és 200 admin pont) totál mindegy milyen rokoni szálak fűzik a litvánokat másokhoz...
Állítólag az számít, hogy kinek magasabb az össz-developmentje...
Hát nem tudom, de nem lehet hogy nem volt jó a kapcsolatotok? (arra gondolok hogy hogy viszonyult hozzád)

Ilyennel a te eseteden kívül is csak egyszer találkoztam. (ott azért mert a 2 országban hiába volt azonos a dinasztia, hiányzott a royal marriage)
Utoljára szerkesztette: --deathstroke--, 2015.07.27. 16:08:49
Az is érdekes...
szabii98
Én még mindig azt nem értem, hogy ha van egy marriage-em a litvánokkal, és van nekik egy a lengyelekkel, és nekünk KÖZÖS dinasztiánk van, miért a lengyelt kapja utódnak, mikor az más dinasztia? Kb a játék eleje házasodunk egymáshoz, és mégis. Persze, amikor nem volt heir-em, akkor ott villogott hogy vigyázz, PU lesz ha meghal a király

I met God. She's black

Vagy legalább kiírhatnák hogy ha meghal a heir akkor még mindig van 1 tesója, vagy valaki a családból.Nekem annyi bőven elég.
Utoljára szerkesztette: --deathstroke--, 2015.07.27. 12:48:41
Nem azt mondom, hogy csináljanak egy CK2-t. Mert annak tényleg nagyon dinasztikus a rendszere, az a dinasztiákra alapszik. De egy családfát mondjuk tényleg el tudnék viselni.
Pedig ide is berakhatnák, mert hasznos lenne.
CK2 ben van teljes családfa, nem vagyok benne biztos hogy itt is akarják, itt kisebb a szerepe a dinasztiáknak egy fokkal.

Meg mondjuk azért egy családfát is el tudnék viselni... Jó lenne tudni, hogy ha meghal a gyerek lesz-e másik heir.
Tényleg ritka a AI szövi tegeri szállítása, sok dolognak kell együttállnia hozzá.

Eddig egyszer ment. Kasztíliával sikerült szállítanom portugál csapatokat Marokkóba (mondjuk ez relatív, hogy szállítani ott volt a szomszédba). Egyszerűen "rááltam" a portugál hajókra, amikor épp ők is tették a csapatokat a partra. Így nagyobb létszámot sikerült átteni, mintha önerőből tette volna.

De a bonyolutabb szállítás nem igazán működik.

Nincs olyan amivel ne értenék egyet. Nagyon jól összeszedett, örülnék ha ezeket behoznák a játékba. 😊
"Kicsit hosszabb "annulled treaties" (kapcsolat megszakítása), mint a truce. Mire lejár a truce, már rég újra szöviben van azokkal, akivel megszakíttattad."

Igen ez sokszor eléggé idegesít engem is 😄
Tuvok
Hm, pl. ha neked van rakat transportod, de a szövidnek, vazallusodnak nincs, és közösen háborúztok, akkor küldhessen az AI egy "request"-et, hogy használhassa a te hajóid, hogy segítsen. Teszemazt angol vagy, skót a haverod, ütöd a franciát, akkor a skót küld egy kérést, hogy x-ből y-ba elvidd a hadseregét, te pedig eldönheted, hogy a kérést elfogadod vagy sem. A hajókat te irányítod, és ha elfogadod, ő automatikusan ki-, és bepakolja a saját egységeit. Van ez az "ally can use transport" vagy mi hülyeség, de még SOHA nem láttam AI-t az én hajóim használni.

Az attrition ne egy apró koponya legyen, hanem az adott szám látszódjon. 4k-ban lóbaszás már azt a koponyát "hover"-elni.

Értesítés (popup), ha colonist odaér, ahova küldted (mindig elfelejtem és nem viszek oda egységeket, védekezni a bennszülőttek ellen).

Értesítés, ha a misszionárius valamiért megáll a térítésben (eddig csak állt, vitte a pénzt, akár évekig, ha nem figyeltél).

Aktív lázadás esélynél is látszódjon a konkrét provincia, ne csak unrest-nél, ha a riasztásra viszed az egeret.

AI kevésbé szövizzen le "konkurens nagyhatalmakkal" (competing great power ne csak -25 legyen)

Timer (visszaszámláló) eventekre, call to arms-ra, hogy hány napod van elfogadni, mielőtt automatikusan választ/dönt (autodecline)

Konkrét dátum, hogy heir mikor lesz uralkodó regency-nél

Riasztás, ha a flottád nagy attrition-t szenved, és esetleg nem biztos, hogy eléri a célját

Legyen kora a military leadereknek is, hogy legalább nagyjából látni lehessen mikor pusztulnak meg

Kicsit hosszabb "annulled treaties" (kapcsolat megszakítása), mint a truce. Mire lejár a truce, már rég újra szöviben van azokkal, akivel megszakíttattad.

Van egy event, "Failed administration", ha Administration idea group-ot veszel fel. Ez negatív stability esetén 4-5 évente feljön és elvisz még egy stability-t. Hát na kérem f*szom 😄

Volt még egy rakat, ki kéne keresgélni fórumból, hirtelen ezekre emlékszem.
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2015.07.26. 23:29:35

kíváncsi lennék a javaslatokra

Milyen javaslat? Lehet írni ötleteket a paradoxéknak hogy miket tegyenek bele a játékba? (Akkor javasolnám hogy tegyék már bele azt hogy egyesíthessem Ausztriát és Mo.-t osztrák-magyar monarchiaként...gondolok olyanokra hogy mind a két nyelv elfogadott legyen, új címer, stb...)
Tuvok
Wiz elmondásra szerint: "last days of June"
Nosső...ja <#nezze>
Remélem azon (is) fáradoznak, hogy a harminc-x pontos javaslatomból bogarásszanak. 😄
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2015.07.26. 22:48:13

Hát most már kijöhetne hogy nekiálhassak bizáncal szívni 😊
Hát az biztos hogy most már csak azért is megcsinálom ezt a szar basileust...de érdeles mert a blockader achit meg megkaptam a releaselt bizáncal pedig elvileg azt sem kellett volna megkapnom 😄
Mikor lesz patch?
Tuvok
Szívesen mesélnék, de maradjunk abban, hogy jó döntés volt. 😊
Tuti megnézem patch után ezt a Basileus achi-t, a bétával nem merem elkezdeni.

Én ilyenkor dota2 őzni szoktam 😄D
Sejtettem, hogy nem lesz ennyire könnyű 😄
Hát esl-ezni, cw-ni szoktam goldért de a múltkor úgy felbaszott hogy megvettem az eu4-et 😄 (már régóta esedékes volt a megvásárlása de a múltkori ragem adta meg az utolsó löketet)