10049
Europa Universalis IV
  • pocoksari
    ucsincs agymin ponty
  • Timakrisz
    Na ez a Time of Troubles "event" az agyamra megy, még háborúzni sem lehet mellette :(
  • Timakrisz
    Na Russia kész, nem postoltam minden háborút a Hordával, nem volt semmi érdekes bennük. Wester is kész. Tudom, kicsit sok a 6/4 relation, de kellett a litván ellen, és bízok egy PU ban. Nogai,Norvég, Livónia vazall; Magyar, Dán, Pomerán szövi. És az Infuencét választottam be 2.nak :) Sajnos nagyon sokba kerülnek az anektálások.

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.11.03. 18:38:21
  • Timakrisz
    Ja még nem volt katt westernre, pedig separationism 0 :( csak le vagyok maradva admin techhel :(
  • joki95
    Oroszokkal a religious idea csoport nagyon eros. CB minden szomszedon ellen es plusz ugy a stabilitas miatt nem kell tobbet aggodnod. Minel tobbet haboruzol eretnekek ellen annal tobb event jon. Mondjuk hogy ha egy szerencsetlen regency jon akkor es nem tudsz haboruzni akkor jonnek a negativ stab eventek.
  • wednes
    A sok muszlimoz az nem árt.
  • Timakrisz
    Bár lehet a 3. v a 4. a Vallási lesz.
  • Timakrisz
    Admin az alap, mindig ezzel kezdek, mivel WC-re nem fogok hajtani, ezért valószínű valami hadi lesz a második, és valószínű defensive, vagy lehet az explorationt lesz a 2. és a defensive a 3. 4. re meg az offensivet tervezem.
    Militaryt mindig szinten sőt, inkább rászánom a + pontot, hogy az ágyúkat én fejlesszem ki elsőre (persze csak western-eastern tech esetén). A többit attól függ kikkel játszom, mi a cél. Most pl le vagyok maradva a nyugattól 3+4 admin-dipo szinttel, de 1540-re Danzig lenullázta a separationismet, és egy katt volt a westernizáció. Azért maradtam le, mert anektáltam a vazallusokat, hogy legyen értelmes szövim, + behúztam nem corésített területeket, hogy véletlenül se erősödjön meg a környezetem... Bár ahogy nézem (majd este rakok képet) az Ottománokkal baj lesz. Most irány kelet...
  • wednes
    Milyen ideákat választottál vagy fogsz választani?

Gondolom nálad az Administrative idea, egy kötelező elem lehet a zsoldosok meg a core árának csökkentése miatt.

Tech szintet mennyire szoktad tartani?
  • Timakrisz
    Második Moszkva - Litván-Svéd háború:

Svédországnál a békekötéskor visszaadattam a Norvég tartományokat. Kicsit vissza kellett vennem, sajnos beütött egy parasztlazadás :( Keletre Bezúztam Sibirt és Nogait vazallussá tettem.

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.11.03. 00:19:32
  • Timakrisz
    Attól függ, alapesetben 99,9% :) de ha már nagyon agresszívizálnék (pl litván-Teuton háboró), akkor inkább csak 1-2 tartományt veszek el, nehogy a szövetségesek is túl veszélyesnek ítéljenek.
    Na volt 2 nagyon jó háborúm:
    Első Golden Horde Invasion ahogy kezdődött lent és ahogy végződött: 3tartomány: Krímia vazallus (ami várható is volt), itt vihettem volna több tartományt, de inkább Krímiát kértem, hogy reconquestelhesse majd a környező provinciákat.

De a másik:
    Itt egy István király idézet jutott eszembe: Óóó mond te kit választanál (Ugyanis Dánia szövetségesem)? De igazából az döntött, hogy az osztrákok is beszálltak a buliba, és bíztam abban, hogy a Magyarok békekötésekkor értékelik majd a claimeket.
    Átcsúsztam 3 Loanba ( 380-425), de megérte, meg hát nem is bírtam volna a 25 ezres zsoldos sereg nélkül manpowerrel (Dán 18, Svéd 18, Litván 26, Lengyel 26 os regimentekkel garázdálkodott, szerencsére a lengyelt megfogta az osztrák).

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.11.02. 22:19:24
  • wednes
    Hány területet szoktál követelni? Meddig mész el overextension ügyében?
  • wednes
    Látom Litvániát már összepréselted. :)

Lassan már félned sem kell a nyugattól, mert a "végtelen" orosz vidék megzabálja a legnagyobb seregeket is, főleg ha rá is gyúrsz ideákkal. Még saját seregre is oda kell figyelni, hogy ne legyen gond az alacsony supply.
  • Timakrisz
    Nem jó, nem konfrontálódok nyugattal, Skócia elesett, meghódították az angolok.
    Hanem most kaptam a nyakamba egy tatárjárást... a bosszúm kegyetlen lesz :D (mázli, hogy jó szövik vannak :) bár nélkülük is menne, de így sokkal könnyebb lesz.

• Ntj
    Hát már engem tuti érdekelne. Mondjuk egy WC kísérletet felvenni nem lenne rossz. :D
  • hitman1028
    esetleg lehet menni innét a skótokra xd
  • Timakrisz
    Na Svédország és Norvégia leszakadt Dániától, Norvégnak nem volt szövije, ráugrott a Svéd, de szerencsére már claimeltem északot és én is ráraboltam (főleg azért, hogy még véletlen se hozza létre Skandináviát), mivel a Svéd nagyon sok terület nem tudott elvenni, mert én is befoglaltam a felét (általában 1 kör alatt megszerzi egész Skandináviát) a későbbi reconquestre gondolva nem vettem területet csak vazzalizáltam a Norvégokat (meg bízom abban, hogy hamar fogják Észak Amerikát kolonizálni).

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.11.02. 20:32:34
  • Timakrisz
    Az, 1482 Megvan Danzig. Sajnos a War annyira rövid volt, hogy el is felejtettem képet menteni róla. Lényeg: CBztem Livóniát, felbontottam az allit, és bezúztam őt is és Teutont is.
    Na innentől nagyon óvatosnak kell lennem, kezdenek berágni rám (nem is mertem mohó lenni a békekötésnél). Azt hiszem nekiállok a Sztyeppés questeknek.
    A háború után meg Pomeránia maga ajánlott szövit, talán jó lesz vmire.

i5ösöm van 8giga rammal, meg egy gtx560ti, szerintem bírná. Majd csinálok egyet valamiből hátha érdekel vkit :)

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.11.02. 20:12:05
  • hitman1028
    ez ironman?
  • Ntj
    Az mondjuk lehet, én mind a kettőtöktől szívesen megnéznék egy végigjátszást. :) Vagy gép nem bírná?
  • szabii98
    Mázlis! Hunyadiakat a világnak :D
  • Timakrisz
    Looool!!! :D
  • Timakrisz
    ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁRGGGGGGHTTTTTTTTTT 13 éves 3/3/3 Heir meghal :((((((((((( Intenegrum GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR.
  • hitman1028
    furcsa,nekem egyből jöttek szövibe
  • Timakrisz
    Svédek nem fognak problémát okozni, megvárom míg Dánia legyengül és kettészakítom Svédországot.
  • Timakrisz
    Novgorodot beszólóztam 2 kör alatt. Minek szövetség hozzá? Amúgy Dánia nem szövetkezik velem :( én is bíztam bennük, de nem akarnak a medvével barátkozni.
    Most épp agyfaszt kaptam a 28 éves uralkodóm meghalt és reagency van, pont mikor rányomtam volna a Teuton háborúra :(
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.11.02. 19:38:03
  • hitman1028
    azzal buktam oroszokat annak idején h oirattal háborúztam és lb felét bekebeleztem,és nem bírtam a tulterjeszkedést,és már nem volt kedvem ujrakezdeni,az volt az első ironman játékom
  • hitman1028
    taktika,szövetség dánokkal,utána megtámadni novgorodot,jönnek a svédek meg norvégok segíteni,finnországot flszabaditani,vazallusod lesz,még egy háború és novgorodnak annyi
  • hitman1028
    svédek nagyon kemények,nekik van military focusuk,szóval a hadseregűk nagyon jó
  • Timakrisz
    Az az igazság, hogy az a tapasztalatom hogy a lengyel-litván commonwealth 1550től szinte verhetetlen lesz (mondjuk sosem játszottam velük, csak teutonokkal, de akkor szétszedtem őket :D ). Tehát vagy megfogjuk az elején bármi áron, vagy szívunk.
  • Timakrisz
    A terv: Danzig megszerzése és utána irány a Szteppék.
    Moszkva - Litvánia-Riga War "2":
    Moszkva 22ezer / 12 ezer manpower , Riga 6 ezer védő, Litván 24ezer / 20 ezer. Vettem fel loant megint , 20 ezer zsoldosig.
    Rigát vazallizáltam, miután bevertem.

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.11.02. 19:20:17
  • Timakrisz
    Pocok jobban tolja :)
    22 ezer emberrel kezdtem 10000 manpowerrel. Lengyel kb 20ezer /14ezerrel kezdett, Litván 18 ezer/ 14 ezer.
    Vettem fel loant 14 ezer gyalogra 8 gyalog / 6 lovas arányra.
    megnéztem ki útálja a környéken a Lengyel/Litván brigádot. Betettem rivalnak Polandot.
    Előzmény:
    1. +2 Disciplines Advisort fogadtam fel és a +2 monarchot az elején Militaryra toltam, hogy fejlettebb seregem legyen.
    2. Elég jó a kezdő hadvezer (sajnos a háború első évében meghalt, és kénytelen voltam megtenni a királyt seregvezérnek, de itt is kis szerencsém volt, hogy 3/3/1/0 at kaptam)
    3. Livoniával alliba mentem, felhúztam a reput.
    4. Betoltam Novgorodot 98% OE-ig (quest) majd coresitottam.Viszont mivel a manpower nagyon lent volt kicsit vártam, közben Poland hadba ment Teuton ellen (ráadásul Bohémiával :( (és itt kárba veszett egy csomo diplomácia idő) és be is verte a Teuton-Livón szövetséget (el is vette a Teutonok 2/3 területét. Csakhogy ez eléggé elhúzódott. Itt agyalnom kellett, és kockáztattam. A csehek mentek volna segíteni, ha támadok de 39/41 en voltak (39- 41 +) és pont betámadta őket Brandenburg. Pont a Livón határ mellett állomásozott a 20 ezres seregem,, túloldalt a 16ezres lengyel, a Bohém meg mivel békét kötöttek a teuton/lengyellel haza fele volt indulóba.
    5. Itt nyomtam wart +1 hadi techhel és ekkor még az erős kezdő hadvezérrel, sík terepen, max morállal. 1 hadosztályt sem vesztettem.
    6. Jött fel a litván sereg, eléjük vetettem a 14ezres zsoldoscsapatot (hadvezérrel) majd rájuk zúztam a fősereggel). Itt sem vesztettem szinte semmit.
    És innen már sima ügy volt. A csehek kiszálltak, viszonylag gyorsan foglaltam a várakat, és mire újra összekaparták magukat a kisebb seregeiket totál szétvertem ( a képen épp jönne egy nagy csapat, de ekkor békét kötöttem). Lengyelország -2200 loanba került, Litvánia egészén meg lázadások robbantak ki.
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.11.02. 19:08:48
  • wednes
    Ez igaz. Svédekkel még el is bírnék, hiába van angol szövetségük, házhoz kell jönni a pofonért.

Igazából a tervem a western focus volt, amihez kell Gdansk (ha már a lengyelek elfoglalták). Oda meg eljutni a litván-lengyelen át vezet az út. Elmehetnék másfele, de minél előbb akartam megszerezni. És azért is csöveztem, mert valami miatt én Rigára gondoltam western focus ügyben, ami már rég vazall volt és livóniai területekkel etettem. Aztán eljött a tech 10 nézem, valami nem stimmel és akkor látom, hogy óó itt még kb 700km-ert nyugatabbra kéne jutni. :))
  • Ntj
    Egyébként tudom rólad, hogy egy elég jó játékos vagy, gondolom ebben a háborúban is túlerő volt a polákok részéről. Szóval, lényegre térve nem akarnál majd felvenni egy végigjátszást? Nagyon kíváncsi lennék, hogy mit hogyan ill. miért csinálsz. :)
  • wednes
    Na hát én akkor ott b@sztam el, hogy hagytam őket békén 1500-as években is. Igaz volt köztük PU, de idővel felbomlott. Novgorodot viszonylag könnyű megenni.

Jól oda vágtál nekik. Mik voltak kb az erőviszonyok, kinek a javára?

Én nem nem szoktam elmenni a végsőkig, kölcsönt vegyek fel stb. Lehet ki kéne próbálni.
  • Timakrisz
    1463 Novgorod Down.
  • Timakrisz
    Na eddig tartott a PU :) 1459 ben a felkelők nyertek, és Litvánia kivált a PU ból :) Bár alli még Polanddal, de innentől kicsit könyebb lesz.
  • Timakrisz
    Moszkva - Lengyel-Litván PU (ironman) Első War (4 Loanba került (168-184), mivel előtte háborúztam Novgoroddal:

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.11.02. 18:05:12
  • Ntj
    Hát igen, azért a lengyelek nagy százalékban hamar megeszik a német lovagrendet. Nekem egy ruszki játékom volt, akkor olyasmi lehettem mint az Orosz Birodalom legnagyobb kiterjedésben, de hamar beleuntam utána.
  • Timakrisz
    Az a baj azok értéktelen területek, ha hagyod hogy meg szerezze a zsíros balti tartományokat onnantól nagy szívás ellenük.