Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Én akkor is játszani akarok, és nem ősz hajat növeszteni 18 évesen.
Akkor gondolj arra, mi történt 1552-ben Egerben, vagy később Kőszegen, és ezek csak kisebb várak voltak.
Tuvok
Tedd fel az 1.13 bétát, korrigálták a manpower kérdést.

én is már azon gondolkodom h visszatérek valamelyik korábbi változathoz mert igy marha nehéz
úgy legalább meglehet csinálni az achievementeket
legdurvább az volt h a fele annyian lévő lázadók simán megverték a seregemet xd
Ez, sajnos igaz: a gép minden lépése abból áll, hogy kontrázza az amúgy is szűk területre korlátozott játékost! 😞

"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)

Egyszerűen szánalmas és nevetséges, ahogy a patchek előrehaladtával egyre jobban igyekszik a játék a játékos dolgát pont annyira nehezíteni, hogy nullára rombolja a játékélményt. Elnézést a kifejezésért, de már a tököm tele van többek között azzal, hogy két ostrom lenullázza a 100ezres manpowerem. Lelkiismeret fordulás nélkül használom az utóbbi játékomban a manpower cheat-et. Másképp már nem lehet élvezni...
Krímia háborúba keveredett Moszkvával, a Török ment segíteni neki. Megvártam míg lenullázódik a manpowere, és reconquest wart indítottam amibe segített a lengyel-litván pu. Mivel a török serega világ végén volt viszonylag hamar elfoglaltam az európai tartományait, és mire hazaért a török már leértek a lengyel litván csapatok, és a dardanellákon átkelő török seregeket rendre vissza tudtuk verni. Nem tudom mi lesz, beválasztom az osztákokat szövinek, aztán meglátjuk, bár az a tapasztalatom, hogy ők sokkal ritkábban segítenek, mint a lengyelek 😞
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.08.09. 15:33:54
szabii98
LOL, ha háború után proclaim guarentee-t nyomsz az ellenfeledre, és utána revoke-olod, lemegy a truce 5 évre
"there are no bugs, just features" 😄
Utoljára szerkesztette: szabii98, 2015.08.09. 10:12:40

I met God. She's black

Tuvok
Az fura, valamelyik régebbi patchben (talán 1.5) kizárták, hogy szövetségeseitől Unlawful-t kérjen. Nem lehet, hogy amikor megkapta az Imperial Liberation CB-t felbontotta a szövit ?

persze,ausztriával
Tuvok
Az aktuális Emperor szövetségese voltál ?

ma játszottam savoyyal,nekem kűldött,persze nem fogadtam el,igy a kapcsolatunk rohamosan fogyott
régen jobb volt,mindig jött velem xd
Tuvok
Ha HRE tag támad HRE tagra, akkor nem avatkozik be, Unlawful territory-t pedig szövetségesének nem küld.

Értem, tehát ha épp olyan passzba van akkor mákom is lehet.

Bár ha hosszú idő áll rendelkezésére, akkor lehet évek múlva nyújtja be az igényét....remélem nem.

néha visszaszokta,ha olyan kedve van
Most Brandenburggal játszom.

Jól vettem észre, hogy ha a császár a szövetségesem (jelen esetben Ausztria), akkor ugyan nem lép be mellettem HRE tag támadásánál (kivéve riválist?), de nem is követeli vissza a törvénytelen területet. Pomerániából lenyúltam 2 területet, és eddig semmi ejnye-bejnye nem jött.

Solten
A benszulottek musketaval meg agyuval toljak (1600), epp most fejlesztenek ki par tankot... <#hehe> Ez a jatek is egyre elborultabb...

Utoljára szerkesztette: Solten, 2015.08.07. 14:40:09

Saor Alba

lehet játszani minden dlct,alapjáték +letöltöd torrentből
én mimdig igy játszok,szóval működik
Ezt az egy kieget 4300 ft ért vettem meg

szabii98
93 euro az összes dlc-vel együtt😊 nem olcsó, az biztos, de mégiscsak...EUIV😊

I met God. She's black

Egyébként menyi volt menyiért vesztegetik most ? Ha meg lehet kérdezni .
Igen most vettem meg ...és működik!
Na de kérem szépen! Ha nem veszem meg a kieget az alapjáték innentől kezdve játszhatatlan!!!!
Ez nem kicsit szemétség....

Tuvok
Kell a Common Sense kieg hozzá.

Köszönöm! Na van egy kis problémám, nekem nem ajánlja fel, azaz inaktív. A gyors építés menüben nincs a building alatt + development fül továbbá a provinciákon sem tudok kattintani a gombokra mert inaktivak.
A játék eredeti steames, de csak két kiegem van meg nem mind. Bér ha kellene a kieg hozzá nem módosították volna az alapjátékot sem, mert így játszhatatlan!!!!!!!!!!
Mit tudok tenni?

Igen, ez így van: virágbolti verzióban sehogy sem lehet fejleszteni azt.

"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)

Ha jól tudom akkor ha nem eredeti a játékod akkor ezt nem tudod használni .
Tuvok
Itt vagy itt.

Egy adott provinciára hogyan tudok unlockolni +ház helyet? Azt irja kell +10 development pont...néztem googleba azt irja lehet költeni pontokból adott provinciákra hogy növeljük a base tax manpower és tradet amiből ez összeadódik, de sehol sem találálom ahol tudnék költeni az adott provinciára fejlesztést...

Tuvok
Nem rossz, én is elkezdtem 1.13-ban, szerencsésen kivédtem, hogy kebab ne engem célozzon az első háborúival, erre pár hónappal a lengyel szövetség előtt Genoa támadott be. A kis buta dobálta 5-ösével a katonáit hajóról, ezeket mind kivédtem, de szövetségre lépett a MAGYAROKKAL, behívta őket és a huszon-akárhányas stack magyar jött és wipe-olt a fenébe. Eléggé bemérgelt, hogy pont a magyarok, pedig egész jól alakult minden... úgyhogy most inkább maradok még az Arabian coffee achi-nál. 😊

ki verte meg az elején a törököt?

Mindkét társaság elég ütős tud lenni (osztrák-magyar, lengyel-litván), szóval azt válaszd, amelyik BIZTOSAN segít, ha támad a török, vagy ha te támadsz. Itt a distant war módosító az érdekes, ha nagyon negatív az értéke, nem lehet semmivel sem ellensúlyozni. Én az osztrák-magyart egy kicsivel erősebbnek érzem. Viszont a lengyel-litván meg jobban rá szokott érni. Ez akkor fontos, ha te támadsz, mert ha már háborúznak a szövijeid, akkor nem fognak jönni. Szóval nagyjából egyenértékű a dolog.

Ja, Velencét hagyd, gyenge. Ezért inkább az osztrák-magyar szövi, mert ők is be fognak indulni Velence ellen, és hátha neked is leesik a harcból valami.

Szerintem megéri a bolgár "szeparatistákat" támogatni, pláne, ha elszakadnak a töröktől.
Már az furcsa, hogy sikerült annyi területet visszaszerezned.
Nemrég én is pont Bizánccal próbáltam és az osztrák-lengyelitván szövetségi tengellyel 3-ból 3-szor vert mindig agyon a török a játék legelején (mikor még sokkal kisebb a forcelimitje) úgy, hogy mi minimum 2-szeres, de inkább 3-szoros túlerővel álltunk fel. A dolog a szokásos volt: a szövetségesek 10-esével küldik a csapataikat meghalni a 25-ös oszmán stackre, indokolatlanul szanaszét rohangálnak, stb. Lásd korábbi nagyobb írásom. Egyszerűsítve: óriási mák kell hozzá, hogy a gép ne úgy alakítsa át a szabályokat, hogy szétszívasson.

Lényegtelen, hogy mit csinálsz, mert script úgyis az ellen fog fellépni, amit te csinálsz - MINDIG! 😞
Nagy kár, hogy nem lehet ez ellen tenni, mert jó játék is lehetne belőle!

Mivel már 3x meg jártad szerintem maradni kéne a lengyel litván vonalon és melléjük keresni olyan szövit akikkel nincsenek nagyon rossz viszonyuk mondjuk velencét esetleg Csehországot vagy nápolyt . De te látod kivel milyen viszonyban vannak a lengyelek .
Na sokadik próbalkozás Byzánccal ismét (Ironman) 😄

Most ez van:

Állapot: Diplomatic Ideával kezdtem. Lengyel-Litván PU és Szerbia szövetséges 199+ Relation.
Ausztria Magyarország Velence 90+ os relation, mindegyik szövetségre lépne velem és amelyik tud RM-et is.
Ausztria utálja Velencét, és szövetséges Magyarországgal továbbá megörökölte Burgundia felét.
Magyarország utálja a Törököt, de Rivalisa Lengyelnek.
Velence utálja Ausztriát, de riválisa a Töröknek.

A kerdés: kivel-kikkel lépjek szövetségre, hogy később ne szívjam be, ha a török visszatámad (1478-ig Fegyverszünet van.). Ugyanis egyszer már eljutottam erre, csakhogy 1500körül Ausztria behúzta a lengyelt Riválisnak, dobta a szövetséget velem és bontotta az RM-et is (Ráadásul 3x egymás után!) és sajnos nem tudtam megállítani az akkor elszabadult Török hordát.
Mondjuk most kicsit jobb a helyzet, mert a lengyelek nem sorvadtak el a Teutonokkal vívott harcban, de félek 😊
Amúgy magamtól Ausztriát és Magyarországot választanám (csak félek, hogy akkor meg a lengyel dobja a szövetséget 😞 ).

Ja és még egy dolgon agyalok: szerintetek megérné supportolni a Bolgár rebelliseket? Most 0 army maintancével bejön 3,5 dukát/hó, de ha fentartom az armyt akkor 0,6... és sajnos flottám sincs mivel azt rommá verte a török.

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.08.06. 06:38:42
Lásd a lenti írásom, logikus magyarázatot meg ne keress.

Úgy látom "a sok lúd disznót győz" elve sokkal kevésbé működik, mint régen.

1640-es években újabb háborúba keveredtem a francikkal. Sajna technika nekik +1.

19-es szint, nekem 18. Ami nem túl jó dolog mert 1 új gyalogos egységgel jár + military tactics +0,5. (Nem tudom, hogy érte el a gép, mert +60%-al lenne drágább a szintlépés, vagy ki tudja még többe, nem tom mikor váltott. A francia uralkodó 3-as skill pontot termel. De elképzelhető erre fókuszált ok).

Megint úgy voltam vele, hogy a lehető leggyorsabban a nyakába ugrom túlerővel és próbálom ledarálni még össze nem szedi magát komolyabban. A hátrányt elsöprő(nek vélt) tűzérséggel és túlerővel ( ezzel járó átkarolással) akartam kompenzálni.

Csúfos vereségek sorozata várt rám...

26 ezer francia (14-2-10) vs. 50 ezer brit (24-6-20) a combat width 30-as sík terepen, szal tökéletes, 3-3as lovasság teljes erővel flankelhet.

tábornokom éppen 1-el jobb fire-be, a többibe megegyező az ellenfelével, szal kioltja.

Sajnos hatalmas morálhátrány. 6.2 vs 4.24. És amit nem értek, mikor belép a csatába a sereg puff, már nem is 4 felett van hanem 3.7 körül. És onnan kezd el aztán fogyni. Military tactics 2.7 vs 2.1 ez sem kecsegtető.

Éreztem, hogy ez húzós lehet részemről (szal elfogadom a vereséget), de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire esélytelen is vagyok. Mintha falnak rohantam volna, vagy mikor védekeztem egy vonat rohant volna át rajtam.

Természetesen az AI ostromnál olyan könnyen töri be a falat 2-3 dobásból, (a méregdrágán upgrade-t erődnél) mintha papírból lenne. <#vigyor>. Aztán, mikor visszatámadok rögtön én meg szívok jópár körig még kitakarítom azt a nyamvadt 100 db védőjét, egy töb tíz ezres sereggel. Mert, hogy én be nem töröm a falat 20 ágyúval sem, az is biztos.

Tuvok
Pl. láttál-e már kebab ellen koalíciót ? 😊

a gépnek mindig előnye van xd
Hihetetlen, hogy a gép még mindig mennyire csal, teljesen elveszi az ember kedvét a játéktól:
- a régi jó végtelen, kifogyhatatlan manpower mellé úgy látom újabban olyan is van, hogy a megvert sereg akár 0 manpoweren is instant kiegészül maximumra mire visszaér
- szövetséges országok 5-10-esével egyenként küldik rendszeresen elpusztulni a seregeiket az ellenfél 20+ -os stack-jeire, míg ugyanez az ország ellenfélként mindig összevontan támad
- oszmánok gond nélkül agyonvernek 14 egységgel egy kétszer (!) akkora osztrák sereget, annak dacára, hogy ausztria western tech... az oszmán meg gondolom high-tech lett újabban, de volt olyan is, hogy a fele akkora rebel frakció minden alaposabb ok nélkül agyonverte a seregemet
- a szövetségeseknek történő utasítás-osztás még mindig nem működik, mert mennek mindig mindenhova, de PONT nem oda, ahova jelölöm
- azonos körülmények között az ellenfél mindig 2-3-szor gyorsabban fejezi be az ostromokat, mint én (fél éven keresztül 12-es státuszon pörgő ostrom anyone?)

Ezek így annyira rettenetesen olcsó megoldások, hogy már nekem égő. Nevetséges, hogy az ilyen fenti anomáliák miatt előfordulhat, hogy egy játékos+osztrák+francia+lengyel/litván szövetség ki tud kapni az oszmánoktól. A játék régi élvezeti értéke vhogy teljesen elveszett.

én olyat láttam,h franciákkal kelet felé indult meg
https://www.youtube.com/playlist?list=PLVU6mjRoSUE920Ah9ATil0zdAtUCD1pgl
mondjuk kell hozzá jó kiinduló helyzet is
pl franciák ne legyenek szövibe savoyyal,ami kb 100-ból egyszer fordul elő
Tuvok
Az elején mindkettővel szövetségben voltam, hogy Burgundiát gyorsan meg tudjam enni, később viszont a francia a legjobb jelölt, akitől területet tudsz szerezni. Ellenük is jól jön Ausztria (persze ha nem paktálnak le), és ha a HRE-től szedsz területet, akkor is kell az osztrák szövetség az Unlawful hülyeség ellen.
Nekem a spanyolok voltak a vége felé jó szövetségesek, a franciákat megettem, viszont a HRE nagyon utált és ez nehezítette meg az egészet. Viszont most hogy az angolok egész jól dominálnak, velük is tennék egy próbát, illetve az épp domináló olasz állammal esetleg. Úgyis szitufüggő az egész.

a franciák előbb lesznek a szövetségeseim ,mint az osztrákok
Tuvok
Ha már akkora vagy, hogy a franciákat tudod ütni önállóan, akkor beindul a dolog. Nekem a HRE-vel gyűlt meg a bajom, pontosabban azzal, hogy az AE lekopjon (sose kaptam Better Relations advisor-t). Valszeg csak fel kellett volna oszlatni a HRE-t, de sose volt jó a csillagállás hozzá, aztán rá is untam egy időre.

switzerlake-t próbáltam egész hétvégén,marha nehéz
úgyhogy egy időre hanyagolom,nem kell több ősz hajszál xd
Hát ja.Ha egy nemes a törvény ellen szavazott,akkor már nem fogadták el.Ez lett a vesztük 😄 De ha gondolkoztak volna,akkor vajon ma mi lenne? 😮
Utoljára szerkesztette: barnetpowa, 2015.08.02. 14:32:54
szabii98
Hát igen 😄 A francia meg a polákok nagyon durvák
Ezért kell a lengyelekkel szövit kötni, jönnek mint a kiskutyák lihegve hogy " jövök jövök mindenkit eltiprok"
ugye ottvannak a litvánok meg a march-ja, vazallja.. Az elején nagyon brutálok tudnak lenni

I met God. She's black

Hidd el a lengyel-litván únió nagyon erős volt az 1500-1600 as években. Volt magyar uralkodójuk is, megállították az oroszokat is, sőt elég kedvező békefeltételeket sikerült tőlük kicsikarni. Csak sajnos beragadtak a maradi "államformában" és ez lett később a vesztük 😞
Bocs hogy ide írok de sehol nem érlek el Pokki tudnák beszélni fontos lenne , köszi .