10049
-
Ntj #5959 Nemááár... Komoly? Ekkora lettél a végigjátszás alatt PU alatt vannak a franciák és mégis ők az elsők? xD Paradox please :D -
winterpeti #5958 Én most játszottam végig a németekkel, brandenburggal kezdtem utána prussia és germania, ellenem nem jöttek létre nagy koaliciok mert meg álltam a terjeszkedéssel, de nagyon közel voltam hozzá, ezért minél távolabbiirányokba terjeszkedtem. A vége érdekesebb volt: Austria sokáig szövetségesem volt, aztán össze jött egy francia PU és azzal már nyertem :) a képeken látszik hogy francia ország óriási. Austriát két hábórúval teljesen elfoglaltam .
Képek
-
pocoksari #5957 a koalíciót ki kell kerülni, nem érdekes, hogy meg tudod-e verni őket, az lényegtelen, nem lehet koalíció -
Lysandus #5956 Fordítva viszont nem szívesen jönnek (a török ellen). :-) -
Timakrisz #5955 Hát nem tudom, most Ottománokkal vagyok, persze WC try, de nem lesz meg, viszont: Francia-Cseh, Szavoj szövetségesem van, és simán jönnek litván/teuton/svéd ellen is háborúba. Gond nélkül bevállalom a 20+ os koalíciókat, mert segítenek... -
Lysandus #5954 Két játékom van folyamatban, de egyikben se jött Európa felé, és a lengyellel se háborúzott. Kelet felé viszont darál, mint az állat. Lehet, hogy az 1600-s évek közepéig békén is hagyom.
Igazából az a baj ezzel az új dipo rendszerrel, hogy hiába vannak erős szövik, ha támadó háborúba nem hajlandók belépni. Nyilván osztrák-francia-lengyel-litván-magyar szövi lenyomná, de a három erős szövetségesből egyszerre maximum egy lenne hajlandó jönni támadó wart vívni.
Ezért a megoldás védekező háború, mert akkor jön mindegyik segíteni. Ilyenek például a koalíciós háborúk, amelyeket ki kell provokálni. El is neveztem a stratégiát "menekülő embernek" (running man) Stephen King regénye előtt tisztelegve, ezt dolgozták fel filmen is, Arnold Schwarzenegger főszereplésével.
Egyébként a stratégia az ironman egyik kiskapuját használja ki. Mivel az AI eleve táposabb, a historical nationök meg pláne, ezért rájuk alapoz. Három historical bónuszos nemzettel vagyok szöviben, és a munka java részét ők végzik, őket dolgoztatom. Lényegében nekik már nincs idejük saját háborút vívni. :-) Két koalíciós háború között szusszannak egyet. Nyilván nekik is adok a békében egy-egy tartományt, de én közbe elhozok hármat. :-D -
Timakrisz #5953 Pedig ez hiba, az Oszmánt viszonylag hamar kell megfogni, amikor az első Mameluk / Lengyel / QQ háborúba belekerül. -
Lysandus #5952 Kezdtem egy másikat.
Basszus, koalíciós háborútól koalíciós háborúig tántorgok. (Mármint az ellenem alakult koalíciókról van szó! ) Még szerencse, hogy mindig van a koalíciónak olyan résztvevője, akitől el tudok szedni területet. Ez aztán garancia arra, hogy a következő koalíció megalakuljon ellenem. Így aztán egy sajátos formáját alakítottam ki a terjeszkedésnek.
Az úgy volt, hogy beindult a verseny Velencéért. Firenzének fél évvel korábban járt le a fegyverszünete vele. Úgyhogy megszerezte. Én viszont elhoztam Trevisót és Friulit. Hiába volt claimem rájuk, túl sok AE-be kerültek. Ezzel alakult meg ellenem az első koalíció. Óriási szerencsém volt, mert amikor hadat üzentek, utána pár nappal vett le a listájáról Lengyelország (más riválist választott). És szövetséget is hajlandó volt kötni velem, valamint hozta magával PU-ban Litvániát. Így sikerült nyerni, és elhozni Velencét Firenzétől.
Aztán jött a második koala. Benne a csehekkel. Csak szusszanni sikerült, és már jöttek is. Túlerővel. Egy szerencsém volt: mivel Velence helyett új rivális kellett, Aragóniát választottam. Nekem tök mindegy volt (közelben már nem akadt volna alkalmas ország), de a franciáknak nem. Úgy gondolták, hogy ellenségük ellensége a barátjuk. Végre sikerült velük szövetséget kötni, és jöttek is segíteni. Győztünk, és sikerült elhozni a csehektől a Morvaországot, és Hradecskót.
Viszont ez megvetette az ágyat a harmadik koalíciónak, benne Velencével. Hadat is üzentek. Úgy érzem meglesz Dalmácia és Verona (a maradék Velence). Ezzel megalakul majd a negyedik koalíció, remélhetőleg Csehországot is a tagok között tudva. Szeretném, ha akkor meg tudnám szerezni Prágát. Hiszem ha Ausztria, Franciaország és a lengyel-litván PU velünk, kicsoda ellenünk? :-D
Hát a törökök. Szerencsére ők más régióban vannak, hiába határosak, zéró az AÉ-m náluk (szerintem ezt benézte a Paradox). Brutál OP az Oszmán Birodalom. Nem tudom, hogy lehet majd megállítani, max ha szétesik magától. A tech és egység előnyökkel simán lenyeli a mamelukokat meg a többi közel-keleti nációt. Mindenkinél gyorsabban képes terjeszkedni a török AI. Egyelőre eszem ágában sincs kötözködni velük. -
Lysandus #5951 Európában szerintem is az lett az új kieggel hardon vagy ironmanbe. -
pocoksari #5950 Nalam meg a vallashaboru es nem is csatlakozhatok...mondjuk otto papa benne van es viszi a hatan a protestansokat, kraftos...fogalmam sincs mikor/hogyan tudom majd leverni...foleg h az eu ellen kelleni fog
Gazdasagilag nulla vagyok, nem tudok limitet tartani seregben nemhogy meg extra capeket epiteni... -
pocoksari #5949 A szeparokat nekem sem dobja fel csak az egyebeket...engem is erkel mert egy vazall elbukta a 80%at a teruletenek...mondjuk coreja volt szoval pikk-pakk visszaszedtem -
hitman1028 #5948 hát nekem alapból feladja az ablakot,mindig megijedek h nálam lázadnak,közbe kiderűlt h csak a szomszéd vazallusnál -
matyineni #5947 Sziasztok. Valaki tudja, hogy a messange settingsbe mit kell beálíltanom pontosan, hogy lássam amikor a vazalusaimnál szeparatisták lázadnak? Most ez egy kis spojler, mert még az a rész közel nem most lesz feltöltve, SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!de a sorozat, amit csinálok abban kieresztettem Golden Horde-ot és adtam nekik Muscovyból meg máshonnan is jó sok területet neki, viszont a szeparatisták kilázadtak én pedig nem vettem észre, mert a map másik felét néztem és most kb. 15 provincia odalett... Lényeg: mit kell beállítani? Tudom, hogy az érdekelt országok közé kell rakni, de nem dobja fel a szeparatistákat, ha lázadnak. Bár szerintem az volt a gond, hogy akkor nem volt beállítva érdekelt országok közé, de ez akkor is faszság, hogy nem kapok erről értesítést...
Utoljára szerkesztette: matyineni, 2015.12.29. 16:03:48 -
hitman1028 #5946 ironmanbe -
heverő #5945 Hardon vagy normálon nyomod? Mert nekem hardon egy kínszenvedés... -
HengerR #5944 Nem indul vagy fut multi ahová lehet csatlakozni? -
hitman1028 #5943 brunswicckal már kb 10szer kezdtem újra,már minden közbejött,polgárháború,pu ,de volt amikor ellenem volt koalició,és nem bírtam
sztem ez a jó a játékba,h mindig valami más van
én nem bírnék mindig ugyanavval játszani -
Ntj #5942 Hát igen. A kicsikkel vagy beindul és akkor jól megy minden, vagy szenvedős és újrakezdős. :) -
Ntj #5941 Nagy szám, nagy szám... De azért leírta Lysandus, hogy fél Ausztriát elfoglalta. Azért szerintem jókora warscore volt a franciáknak csak külön Ausztria ellen is. -
hitman1028 #5940 kiváncsi leszek mi lesz a vége,azért vannak erős szövetségesei,francia aragon ,magyar xd
Utoljára szerkesztette: hitman1028, 2015.12.28. 21:58:23 -
#5939 Így van, ha másodlagos partner, akkor Bécs már önmagában 60%-os ér, mert alapjáraton 30%. Azért az már elég nagy szám az mellett, hogy magának is akar területet +szerintem ha a Participation nem éri el a 60%-ot, az életben nem is adná oda. -
pocoksari #5938 csak junior lehet, mert nem alárendelt volt és tuti nem hívta be coonak, tehát másodlagos partner volt...akkor lehet, hogy nem is volt elég pontja bécshez -
Lysandus #5937 Fogalmam sincs mi lehet ez. Az eu4 wiki oldal meg egyre kevésbé frissül, így semmi információm róla, hogy mi lehet ez a "nem akarok ujjat húzni a császárral" mentalitás... -
#5936 Sokkal inkább, mivel nem volt Ausztria a háború fő enemyje, csak egy junior partner, nem akar 2x annyi warscore-t feláldozni rád? Mondjuk a HRE császárként lép be, akkor nemtudom hogy junior partner lesz-e a háborúban -
pocoksari #5935 naugye -
pocoksari #5934 a példánál maradva játszottam magyarokkal már és nagyon csúnyán összevertem mindenkit
a kicsivel nem azért nem játszom mert kicsi, hanem mert a szerencse többet számít, mint egy nagynál...pl. valamelyik kis némettel bemakkolod PU alá a franciákat vagy ugyanezt ausztriával, na, az nem ugyanaz, de ugyanez igaz a szövikre meg konkrétan mindenre...arról nem is beszélek, hogy a balszerencse sem ugyanolyan pl. francia megtámad, nem mindegy, hogy ausztria vagy britanny vagy, persze újrakezded és akkor tízből 1szer nem támad be és 15ből 1szer lesz erős szövid és 20ból egyszer 1 te győzöl és arra hivatkozol; eu3ban ugyanez volt, amíg barral nem vertem agyon mindenkit, persze ott már a szerencse is játszott, a nagyoknál nem ez dominál -
Ntj #5933 Jah, hogy inherit kell, integrate nem is jó? Hát erre annyi esély van, mint egy független politikusra :D -
Lysandus #5932 Tudsz, ha megvan hozzá a development, ÉS választófejedelem vagy. De ahhoz meg kell örökölni egy választófejedelemséget. Tehát RM, PU, és utána inherit, az integrálás nem jó! :-) Szal esély van rá, csak nem túl nagy! :-D -
Ntj #5931 Mondjuk, igen ez is eléggé hülyeség. Most miért ne lehetnél a HRE-n belül királyság? Nem értem. Az, hogy empire nem tudsz lenni HRE-n belül megértem, dehát király miért ne lehetnél...? -
Lysandus #5930 Egyébként tényleg nem volt mindig így, volt olyan verzió, amikor ő kapta az AE-t.
De bizonyos szempontból feleslegesen bonyolítják a dolgokat. Most például azért nem léptem be a HRÉ-be, mert úgyis ki kell lépni a western fókuszhoz. (Kell hozzá a kingdom level is, de ha belép az ember akkor duchy levelre vált vissza.) Gondoltam megspórolom ezt a kört... -
Ntj #5929 Persze, mert mindig nagykutyákkal játszol. :D Más az amikor kicsi országgal kezdesz és bármit megtennél, hogy megmaradjon a francia klónterminátor szövetséged. :D -
pocoksari #5928 gazda jó, ha leszeded neki a gyapotot akkor ad egy kis szalmát amire ráfekhetsz, gondoskodik gazda, jutalmaz -
Lysandus #5927 Lehet, hogy csak vigyázott rám? :-) Nehogy koalába lépjenek ellenem? :-) -
pocoksari #5926 dereng valami, bevallom sok területet nem adtam eddig szövinek :) -
hitman1028 #5925 ám tényleg a régi rendszer jobb volt
főleg a játék elején kell várni sokat,régen mindig a leggyengébbnek odacsaptam,és onnét ellehetett indulni
ha kis országgal játszol kész szenvedés az egész -
hitman1028 #5924 de van olyan,mikor nem telik le a 10év ,és megigéred neki h adsz terűletet akkor bejön,nekem is volt ilyen többször is h bejöttek -
Ntj #5923 Ugye tudod, hogy ez így hülyeség? Nem te kapod az AE-t hanem az az ország akinek adod a területet. Abból, ha másik országnak adsz valamit semmi AE-t nem kapsz. :) -
Lysandus #5922 Lehet, hogy be kellett volna lépni az elején a HRÉ-be. De ezt most hanyagoltam. -
Lysandus #5921 Oké, de ha én háborúzok, akkor adjak neki területet, mert különben megharagszik! De félre a tréfával: ez lenne az új diplomáciai rendszer egyik sarokköve. Legalábbis így harangozták be. Hogy megszűnik a 10 éves korlát, de helyette jön az új trust, meg favour rendszer. Én most úgy érzem, hogy a korábbi jobb volt, mert legalább 10 évenként jött segíteni a szövi. Most meg 70 év alatt a franciákat egyszer sem tudtam behívni, mert mindig talál kibúvót. Megjegyzem a favour rendszer semmit nem ér, van 60 trustom és 50 favourom a franciknál, de ezzel a -60-s módosítót sem lehet ledolgozni.
Ennek így semmi értelme, egyszerűen kiszámíthatatlan lett a játék. -
pocoksari #5920 aham...én vagyok a francia...van egy közepes mennyiségű AEm, de megtámadom bart, el is hozom...közben a magyar szövim morog, hogy miért nem adtam neki a kontinens egyik legnagyobb városát az én kontómra (mert ugye az AE-t én kapom), miért nem vállaltam be egy koalíciót érte...hát, csak
tudomásul kell venni, hogy az EU rohadtmód koncentrált terület és az AE nagy úr...még az is lehet, hogy a kékeknek sem mindegy