10049
Europa Universalis IV
  • Lysandus
    Nem érted. Nem a császárt (jelenleg Ausztria) hívtam a csehek ellen, hanem a franciákat (akik most sem tagok). Ők viszont arra hivatkozva bújnak ki a segítség alól, hogy a cseheknek szövetségese a császár (-1000 módosító). Amit nyilván tudok, hiszen az osztrákok ellen hívnám a franciákat, a csehekkel elbánok egyedül is! :-)
  • Ntj
    És az ilyenekből vannak a rage quit-ek :D
  • Timakrisz
    Hát ezen dobtam el én is az agyam mostanság. Skotokkal vagyok, belekerulok a vallashaboruba, sorra foglalom a claimes teruleteket, es semmit nem kapok bekekotesekkor, a tobbi szovetsegesnek meg mindegyiknek adott valamit :((
  • hitman1028
    ausztria,ha császár,hre tag ellen sose jön,kivétel ha succession war ,azt úgy fogja fel,mintha hadüzenet nélkűl támadta volna meg
  • hitman1028
    volt,de tök rendesek voltak,ők foglalták el,és rögtön átváltották az én színemre,onnét tudtam ,h nekem akarják adni
  • Lysandus
    Würzburgra volt claimed?
  • hitman1028
    spamyol
  • Lysandus
    Utószülött László is portugál lett? :-)
  • hitman1028
    nekem most adott a cseh,odaadta würzburgot
    kihalt a habsburg-ház xd
  • Lysandus
    Ráadásul ő nem akar jönni az én háborúmba, pedig már egy csomó szívességet tettem neki. A franciákról van szó. Például hadat üzent Barnak, az osztrákok meg beléptek, mert ők a császár. A francik hívtak engem, szuper - mondom -, Bécsre van claimem, legalább meglesz, kell a western fókuszhoz. Egyébként a franciák szövetségben voltak az osztrákokkal is, tehát soha jobb alkalom. Ráadásul az osztrákok szöviben voltak a csehekkel, akiket be is hívtak a háborúba. Még jobb: Prágára is van claimem, hasonló okokból. Tehát a két oldal: franciák, magyarok (én), Pápai Állam, plusz Szerbia (vazallusom) valamint Bar, Ausztria, Nürnberg, Csehország. Enyhe számbeli fölényben vagyunk, ezt lehet hozni!

Oké, nagy nehezen kimanőverezem az egyesült osztrák-cseh csapatokat, akik persze egyből rám ugrottak, ahelyett, hogy a franciákat abajgatták volna. (Akik akkor éppen Bar ostromára koncentráltak.) Majd az ellen fő ereje mégis inkább Rómát vette célba. Így szépen le tudtam vadászni a többi kisebb csapatot. Utána gőzerővel loholtam Prágáig, nehogy valaki más vegye ostrom alá. El is foglaltam, plusz még egy erődjét, meg Csehország felét. A maradékot pedig a közben befutó franciák. Plusz megsemmisítettem két nagy cseh sereget. Erre köt a francia egy olyan békét a csehekkel, hogy 10 százalék warrep, meg x arany!

Oké - mondom - ott vannak még az osztrákok. Itt is: Bécset elfoglalom, plusz még Karintiát, és még az ország felét, szétverek két osztrák sereget, de megint egy 10 százalékos warrepre meg némi hadisarcra köt békét velük.

A háború után ráadásul újra szövetséget kötött Franciaország Ausztriával, így aztán ha megtámadnám az osztrákokat, akkor ellenem vonulna hadba. Egy csehek elleni háborúba sem jön, mert Ausztria szövetségben van a csehekkel, és -1000-s módosítót kapok azzal az indoklással, hogy a HRE császára (Ausztria) szövetségben van a csehekkel, ezért ők nem jönnek ellenük. Dühítő.
    Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2015.12.28. 14:27:23
  • Ntj
    Ezzel együtt meglett a BBB is, vagy csak a Napoleon?
  • Ntj
    Ezt már én is megfigyeltem. Mostanában nagyon nem akarnak területet adni. Nem csak hogy claimem volt rá, de még quest-em is és úgy se adta oda. Elég idegesítő -.- Bezzeg, ha az én háborúmba ő nem kap területet akkor egyből nyávog és -84 relation. -.-
  • Suskus
    Spanyolokkal. Ilyen célokért egyelőre kisebbekkel nem mertem belevágni. Na meg, ha a magyarok felszabadítása a cél, akkor oszmán és osztrák kilőve. :)
  • winterpeti
    Kösz :) az előző verziókban mindig kaptam területeket, de ebben a verzióban nem adnak a szövik területet nekem. és ők sem akarnak mindig területeket.
    Utoljára szerkesztette: winterpeti, 2015.12.28. 12:52:34
  • Lysandus
    Hogy a fenébe lehet elérni, hogy kapjak területet, ha belépek egy szövetséges háborújába? Claimem volt.
  • Lysandus
    Az abszolút monarchia is ad +5-t...

Ha kimaxolod a porosz ideákat, akkor kapsz +7,5-t. Hozzá kimaxolod a qualitit, az megint +5. A hetes offenzív az megint +5. Plusz a protestáns church power, abszolút monarchia, tanácsadó, és már +30-n vagy, és még van még két policy, az egyik economic + qualitival +5, és +2,5, quality + religioussal.
  • Lysandus
    Protestánsnál van olyan church power, ami +2,5-t ad. Tanácsadóból is van olyan, ami +5-t, az megvan már?
  • winterpeti
    Valamikor régebben beszéltetek a napoleonról az nekem így jött össze:

Dipo
    Politic
    Utoljára szerkesztette: winterpeti, 2015.12.27. 19:48:05
  • winterpeti
    Prussiával hogyan lehet meg csinálni az achit? Disciplin 125 % ?
    7.5 meg van az alap ideákból és még 10 össze tudok szedni, de kéne még 7.5 valahonnan?
  • hitman1028
    melyik országgal vagy?
  • Suskus
    Sziasztok!

Hogyan függetlenítenétek a cseh vazallus Magyarországot, ha a cseheket már megette Ausztria, és felszabadítani sem lehet őket?
    1579-es játékkezdésről van szó. Törököket egy elég nagy koalícióval "meggyőztem", hogy engedjék el a magyarokat. Bohemia nem létezik...
  • pocoksari
    Azert techet elore - foleg 10-15 evre /ennyivel nem is lehet/- nem nagy buli megvenni...meg 1-2evre sem szoktam, max. ha nagyon-nagyon muszaj
  • pocoksari
    Igazabol en is hamarosan nekimegyek mingnek, csak arra vartam h a mandate of heaven lost malusza szetszedi de egyben maradt...megyek majd egy kort a megcsonkitott orszagokon, megprobalom mekkat elfoglalni ( csak nem ferek hozza) aztan nekimegyek mingnek
    Mondjuk sokat nem fogok artani mert alig tudok hozni tole...100 development nem nagy dolog egy ekkora boszmetol...egyedul a power project miatt lehet erdekem mert ket rivalisom lehet: ming meg otto, namarmost ottokat nem tehetem be igy marad ming, de akkor 15evente menni kell hozza
  • pocoksari
    Szerintem timurida kezdes jobb...azokkal raadasul mar jatszottam is, de alapvetoen mindegy mivel kezdesz mert ha a strategiad jo akkor ugyis mindent begyujtesz
    Nekem +100on van a piety, az egyetlen ellensegem a rossz vallasi aranyom amit eppen csak 50% felett tudok tartani,ez az egy hatraltat, de 2 tech szint meg es meg ra az idea, tehat az 1600as kepen mar latszani fog valamennyire a hatasa
    Igazabol nem pontosan 1/3 eg el...pl. 2 dev.-bol 1 ami 50%, 5bol 2, ami 40%, igaz 4bol csak 1...
  • szabii98
    Shen játszott a Golden Horde-dal, onnan szedtem ezt a 30 developmentet, bár ő ugye nekiment Mingnek, neked meg szövid volt
  • matyineni
    Hát ja. Pénz miatt muszáj állandóan fosztogatni, másképp nem lehet eltartani a seregeket. Meg azért Uzbeknek van a legjobb kezdése. Sunni, 28 terület, 4/2/5-ös vezető, gyenge szomszédok, közel van Európához, mondjuk a jó trade központoktól meg messze van. A tech pedig azért olyan magas, mert 1700 pontot tud összegyűjteni és ha -100-on van a piety akkor -10% tech költség, esetleg egy befejezett idea is adhat még -10-et valamelyikre, meg ha egy jó event is bejön, akkor 10-15 évvel előre meg lehet venni nem túl drágán, ami egy picit op. Terjeszkedni meg vazallusokkal kell, most már kezdek én is szépen rájönni... :D Ja és 1/3-ot tudsz maximum felégetni, szóval kb. 2/3 developmented lesz.
  • pocoksari
    konkrétan felégetek mindent, a provinciák egy részét (főleg ázsiát) lepasszolom a vazalloknak és őket így dipó pontból olvasztgatom (persze az ő provinciáikat is felégetem mielőtt odaadnám)
    van ugye az ideás 25% olvasztóm, a népbón 25%om és a kolóniális 50%om, tehát a coreosítás minimum költségen megy
    hozzáteszem azért, hogy ezzel az égetősdivel nem lesz annyi (fele?) developmentem mint törökökkel a végén, tehát ha mindent elfoglalnék sem szaladgálnék 6m katonával...
    30 developmentes provinciával most találkoztam először sztem...ázsia nem magas developmentes, égetés után meg konkrétan nem marad semmi...
    anyagilag viszont elég cudarul állok....
  • pocoksari
    dehogyis, olyan nomád vagyok mint a huzat...pl. ott van bukhara megalapítása, amivel muslim teches lehetnék bármikor és onnan lehetne gondolkozni a nyugatiasodáson (mondjuk nem vagyok tech hátrányban, tehát eltartana egy ideig amíg lemaradok), de nem, én maradok végig nomád :)
  • pocoksari
    ha +50 a viszony akkor kilép magától, ugye +100 a kapcsolatjavító meg osztasz pénzt neki, nálam ezzel malwa kilépett +60 viszonnyal és utána a többiek is, majd mindegyik szétvertem...pont most jön majd befejező kör, 47-től járnak le a truceok évenként :D
  • szabii98
    Idea-kkal azoknak az árát is le lehet vinni :D
  • Ntj
    Állandó háború mellett mondjuk akkor lehet fejlődni. De coreosítani akkor is kell...
  • szabii98
    A provincia felégetésekből kurvasok pont jön be, és a nem western népeknek nem 999 pont a cap-jük
    Egy 30 developmentes provinciából már baromi sok pont bejön
  • Timakrisz
    Livónia wester...bár hogy dániát is 4 techhel vered... hogy a faszba?
  • Ntj
    nem semmi, de nekem az is szemet szúrt, hogy neked 36 techhed van törököknek meg csak 29. Már nyugatiasodtál is?
  • Timakrisz
    A kiléptetést hogy érted?
  • pocoksari
    egy koalíció volt, de ming szövi volt és sztem nem mertek támadni, de amikor a legnagyobbat kiléptettem, akkor fel is bomlott, majd levadásztam a tagokat ;)
  • Timakrisz
    Baszki nem értem... hogy a francba tudtok ekkorara nőni AE nélkül ennyi idő alatt...
  • pocoksari
    100 év:
    térkép
    dipó
    gazdaság
    sereg
  • szabii98
    A magyar lázadókban az az érdekesség, hogy a Vicky 2ben is képesek voltak ott az osztrákok lázadni
  • Lysandus
    Wtf??? Vagy ezek tényleg már a migik?