Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

hmmm...ez nem lett olyan jó
de igazából látod a hibád, abból meg lehet tanulni, tehát egyre jobb lesz
nekem így nézett ki 1700ban: török
európa közelébe sem mentem idáig (itt már 1000 a force limitem, tehát éppenséggel tudtam volna korábban is)...aztán 120 év múlva már mind halott volt 😊
a régi verzióban (amiben a kép készült) ha eszméletlen nagy vagy akkor nincs koalíció ellened(mondjuk értelme nem lenne), nem tudom, hogy ez változott-e

Tuvok

Milánóval kezdtem új játékot (kicsit ráuntam a Magyar Birodalomra). Köztársasággal még sose játszottam.

Ahhoz képest, hogy a szomszédaim mindegyike nagy hallal is szövetkezet, meg a jobbról, barról, lentről és fentről is jöhetek támadások elég jól ellavíroztam. Nem rossz ez az itáliai rész, érdekszférák ütközése.
1500-ig, harcoltam már Velencével(3x is), Genovával, Svájccal, Ferrarával, Pápai állammal, Provenceal, Burgundiával(+vazalljai), Angliával, Ausztriával, Magyarországgal, meg papíron pár távoli állammal, akik nem látogattak meg személyesen.

Szövetségesem Savoy,Mantua, Ravensburg és Florence kezdetben (Ferrara felosztása miatt elmérgesedett a viszony, jelenleg rivális), Most 1500-tól a franciák (Ausztria ellensúlyozása miatt), de eddig nagy hal nem volt velem.

Nem egyszer gondoltam, hogy nekem reszeltek, főleg mikor egyik háborúban Burgundia ellen is, a másikban osztrákok+magyarok ellen is védekezni kellett. Eddig mindig nagyobb országgal játszottam, nem taktikáztam szőrszálhasogatóan csatákban, de itt most kellett.

A terepviszony azért elég kedvező meg a hazai pálya, meg a legtöbb szövetséges szomszéd is. Állandó csapatok + zsoldosok kombinálása, zsoldosokat a "frontvonalba" priorítás, lehetőleg legyen fosztogatás is stb. Jó dolog, hogy meg lehet pihenni a saját erődös területen és akárki nem is tud ránk támadni addig.
Ami még bevállt az, hogy a gyalogság típusát harc közbe is cserélgettem alkalmas időpontban, offenzív, deffenzív, alkalomnak megfelelően. Ezt jól meg kellett mindig gondolni, és megfelelően időzíteni, mert pár hónapig eltart. Az osztrákokat védekezésből vertem vissza hegyi terepen, közbe a magyarok nekiálltak ostromolni sík terepen lévő erődöt. Na mondom, amíg morzsolódtok én tartok egy "átképzést" az egységeimnek. 😊

Amit még észrevettem, ha már kellően leamortizáltunk egy ezredet, akkor elég nagy veszteségei lehetnek. Papíron még 15 ezer emberünk van simán nekimegyünk a 8-9 ezresnek, és nyerünk is úgymond könnyedén, de elég nagy veszeteséget is benyalhatunk, ha 500-600 fős gyalogezredekkel kezdjük a csatát. Alapból nem vonunk össze csapatokat, de lehet néha érdemes megfontolni.

Szerintem benne volt az alapból is. Csízma ikon az egységkezelő panelen. 2 katonai pontba kerül egy területen való áthaladás. Ha gyorsan oda akarunk érni valahova, akkor érdemes használni. Arra kell figyelni, ha be van nyomva, addig nincs utánpótlás és morál sem töltődik vissza. A csata után érdemes kinyomni.

https://www.youtube.com/watch?v=yFT3OrpEML8 Ezt a videót Matabarna akkor vette fel, amikor kijött a játék. 😄D Jesszusom, mennyi régi dolog. Amikor még bárki riválisod lehetett.. Mindig olyan advisiorokat vettem fel akik csökkentették a tech árát... áhh, régi szép idők 😄
Nem hiszem el, hogy mindig "bejön" egy "ájándék" "event" ha WC terveim vannak 😊 Már csak nevetek:
Ottománokkal újra kezdtem (eh eh eh sokadszor), viszonylag hamar megvan Bécs, szépen terjeszkedek, Commonwealthet szétszedtem (szó szerint 😄) és erre nézem a franciákat, csak nőnek, csak nőnek, közben megalakul Spanyolország és egyszer csak látom: Spanyol under Franc PU.... na anyád. Gondolom haverkodom a franciákkal, össze is jön, szépen terjeszkedek, csakhogy egyik vazallom (Münster) nem bír elég gyorsan coresítani, és kitör mindenféle Brabant Cleves Flemish lázadás és leszakadnak. Na mondom segítek neki visszaszerezni. Erre (pedig direkt megnéztem, hogy lesz e baj (mondjuk már formálódott a Koalíció ellenem) mikor neki megyek a felszabadult Brabantnak, Francia dobja az allit és nekem esik...Ja közben behúzta Provancétt is PU ra 😄 (kabbe kötsög 😄 ) (mindig elrontom, hogy leállok pofozkodni az európai népekkel idő előtt 😞 )
Hurrá ...WC ugrott (bár nyerni fogom a háborút és talán végre meglesz a Unify the Islam is, de
Pinky: Mit csinálunk ma este főnök?
The Brain: Ugyanazt mint minden éjjel.... Meghódítjuk a világot! project ismét elbukik 😊

Hadi Helyzet (na és itt jön elő a Quantity+Admin idea első 3 pontja, mert hiába volt az ellennek erősebb serege,jobb hadvezérei és offensive+defensive ideája, egy elhúzódó háborút nem bír manpowerrel, se elég zsoldossal az Ottoman Ghazi bónuszával hosszabb távon van esély ilyen esetben is, csak "fosni" kell a katonákat ezerrel és nem szabad szétszedni a sereget):

Mondjuk ezért nem kell erőltetni a kolonizálást (mert úgy is elveszed 😄, Brazília leszakadt Spanyoltól, mikor PU alá került, én meg az összeset behódítottam, és a francia gyarmatok is így fognak járni, aztán supportolom Florida elszakadását, Brit Mexikó már le fog szakadni az tuti, egyedül az expansion ideát tettem ki, hogy a fontos kereskedelmi csomópontokat azért megszerezzem, illetve legyen bázisom indokína meghódításához... bár Ausztrália összejön, senki nem jár arra 😊 ).

Európa:
Hát én az alappal játszok szerintem nincs benne , milyen pontba kerül ?
Tuvok
A Forced March szerintem mindig is volt, csak átrakták az Offensive ideák közül tech 9-be, majd 15-be.

szabii98
Szerintem a forced march az az art of warral jött, de nem biztos
a provincia átadás meg régebbi
úristen, egyszer vissza kéne nézni az 1. verziós EU4-et. mennyi lehetőség került bele az idők során

I met God. She's black

Az erőltetett menet az erőltetett menet 😄 Gyorsabban mozog a sereg, területenként 1 mil pontba kerül, szóval 5 terület 5 pont, 10 terület 10 pont. Szerintem ez már alapból benne van a játékban, bár a franc emlékszik már rá, annyi DLC jött már ki hogy nem is emlékszem milyen volt a játék alapból 😄

Egy dologhoz van igazi tehetségem: hogy tehetségesnek látsszam.

1. Ez az erőltet menet pontosan mit takar és melyik kiegészítővel jött be ?
2. Egy háború során elfoglalt tartományt átadhatok egy szövetségesnek, ez melyik kiegészítővel jött be ?
így jártál.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

egyszerűen nem tudok dönteni

a common sence-be törölték
szerintem én is nekiállok egy játéknak, bár már nagyon elszoktam a játéktól
fura ez a development rész, az admin hatékonyságot is láttam megpiszkálták
kellene egy jó ország, amivel lehet csapatni...az angoloknak miért nincs PU claimjük a francikra?

Tergoviste. Vagy hogy hívják Havasalföld fővárosát?

Alapból majd kétszer olyan fejlett, mint Szilézia. :-)
Oké, hát nekiugrok akkor én is. 😊 Köszi a tippeket!
Konstantinápoly, Toledó rettenetesen alacsony developpal indul 😞 későn is kaptam észbe, csak miután ráköltöttem 6-7 pontot, nézem, hogy basszus Bizánc már 47? 48?, volt mikor elfoglaltam.
Jah és még egy. A "City of Cities" melyik területből jött össze? Madrid,Toledo,Párizs?
Hát az is a "csak úgy meglettből" jött össze, amikor végkép ledaráltam az angolokat, és elvettem minden pici szigetük, valószínű az kellett (bár szanaszét volt mindenfele nem csak csendes óceánon)
Köszi! Gondolom a "At every continent" Óceániából lett meg.
A 200 province, defender local authonomy régebbről meg volt, amik most lettek (némely "csak úgy meglett 😊 ":

No Pirates in my Caribbean , This navy can take it all , Spain is the Emperor , Market Control , The Grand Armada , A Pile of Gold , Imperio español , City of Cities , All Your Trade Are Belong to Us , At every continent , Blockader
nekem 8 lett meg:
1.The emperor news clothes
2.Spain is the emperor
3.No piraters is my caribrean
4.Trade hegemonie
5.The grand armada
6.Imperio espanol
7.A pile of gold
8.All your trade are belong to use
9. Magellans voyage

Nekem ezek voltak a céljaim, de ha még nem volt meg akkor olyanok jöhetnek szóba mint😞ezeknek nem kerestem ki a nevét, de ez a lényege)
10.Install an union throught a succesion war
11. Owen 200 provens
12. defender of fait
13. legyen 100 területed local autonomy nélkül
14. 1 million manpower
15. master of india
16. rise the sun(japan elfoglalása)

de ha ez az első játékod akkor ez a szám sokkal nagyobb is lehet mert van egy csomó achi ami nem komoly erő feszités, amik ilyen nagyon easy-k példa: have a royal marriege.
Utoljára szerkesztette: winterpeti, 2015.10.26. 15:36:49
Leírnátok, hogy mi az a 10-13 achi amit egy játék alatt a spanyolokkal megcsináltatok? Előre is köszi
Quantity nálam is alap volt, de a naval után a legrosszabb military idea lett szerintem. A forcelimit növelő nem sokat ér már, manpowert meg tudsz növelni developmenttel és épülettel is. A gyalogosok meg olyan gyorsan fogynak, hogy bármekkora manpowert képesek lenullázni, nekem úgy tűnik lassabban is töltődnek vissza az egységek.
Jobb hadsereggel is komoly manpowert és pénzt lehet megspórolni. A játékélmény is jobb csatákat nyerve.

Nem kifejezetten Castile achi, hanem ha gondoltam már olyan jól állok, akkor bepróbálom: Descente Deserve, Master of India mindkettő azon bukott el, hogy volt 6 évem a végén, mikor nem kezdhetem háborút, manpower 998ezer volt (ami kicsit visszaesett a lazadások miatt, de meg lett volna siman, az új területekkel) és kb 10 tartomány hiányzott ami simán összejött volna 1 háborúból.
Ha olyan országgal vagy ami háborúzik akkor az első háromba majdhogy nem kötelező, az előb említett elönyők miatt.
Melyik az a két achi ami nem jött össze? Nekem egyedül a magelan voyage nem lett meg, de azt nem tudom hogyan, mert sztem elég gyorsan körbe mentem.
Azt szoktam 3. military technek kifejleszteni, szerintem elég jó, főleg, ha olyan nemzettel vagy aminek alapban van discipline bónusza.
szabii98
Maximalizálja a húsdarálóba vihető emberek számát😊 a +20% manpower recovery speed is jó, 10%-kal olcsóbbak az egységek tartása, -10 land attrition
egész jó idea szerintem

I met God. She's black

qualitynek van valami értelme? Próbáltam már több országgal is, nagyobbakkal is, de nem sok hasznot láttam benne.

Nálam
1. mindig az Admin (tech olcsósítás + coresítás + elején még sokszor kell a mercenary a terjeszkedés miatt vagy mert lemegy a manpower, vagy mert hogy ne menjen le 😄 ),
2. változó általában dipo tech / influence / Expansion attól függ mire megyek, WC-nél Influence, kisebb nemzeteknél, vagy kevésbé agresszívaknál dipo, kolonizálósnál (Cast/Port/Eng/Fanc) expansion
3. szintén változó agresszív terjeszkedősnél Quantity, kolonizálósnál Expansion, kisebb államoknál Economy
Aztán néha bekattanok és kipróbálok mást 😊
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.10.26. 10:59:41
Kb ugyanaz az az arány nálam is 13 ból 11 lett meg 😞 Hülye Reagency Council beütött az utolsó 5-6 évre 😞 Na majd az Ottománokkal 😄
Melyikek az az ideák amiket sűrűn szoktatok megcsinálni? vagy van egy favorit amiket mindig ugyan úgy csináltok?
Én most fejeztem be a spanyol játékokat, mondjuk nekem közel sem jött össze enyi terület mint neked, az elején csúnyán kikaptam a franciáktol és igy a hódításom vissza maradt. De majdnem egész Amerika az enyém lett a végére, meg francia ország. 9 achit terveztem be és ebből 8 össze jött szóval eredményes játék volt.
Jah, de nagyon nehéz ész nélkül szépen terjeszkedni 😊, mert ide oda csapongtam: na még ezt az achit, na még ezt, őket 1650 körül megtörtem (szinte egész Anatólia az övék volt meg Nagy-Magyarország), de aztán nem vacakoltam velük.
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.10.26. 08:34:33
Lengyelország jól tartotta magát 😄

Na itt a vége 😞 az 1 millás achi sem lett meg 😞( Kötsög Reagency council 😞

World:

"Szövetség":

Pontok (sajnos pár ideát én is elszúrtam 😞 ):

Európa (igazából bárkit szétszedhettem volna, de nem járt érte achi, az Emperor meg megszereztem már):

Célegyenesben elbukni a Master of Indiat 😄

😛 mármint WoWban raidelek...
fiatalok is vannak itt, legalább ne írd le, hogy mikor raidelsz...

Raidelek utána befejezem.
csak a többiek versenyeznek...én meg nyerek :V

másolj képet

Nem arra, de láthatóan sok mindent elrontottál. Spanyollal simán meg lehet az első hely, mert erős nemzet, igaz az első 30-50 évben szívás vele háborúzni, de utána már nem lehet gond, ha megvan az Aragón PU.
Pl.: totál fölösleges az észak afrikai provinciák elfolglalásával időt, pontot elpocsékolni, mivel rettentő drága coresítani őket meg állandóan lázadoznak a nyavajás berberek, és a provincia értéke kb 0. Az ideákait is megfontoltabban választhattad volna, ahogy látom Dél Amerika csücskét a kolonizálás sem ment zökkenő mentesen.
Amúgy pont most én is Castiliaval jatszom 1811, mindjárt vége... sajnos a Master of India nem jött össze, de kb minden meg lett amit elterveztem velük.

Bocs,nem tudtam hogy versenyre megy :/ 😮
https://www.youtube.com/watch?v=CvdbQKq3yQc&index=39&list=PLcfoXIZkBvyVtWA5OE3PbCCraCPW2gVsE
ez még a régi spanyol játékom vége xd
Savoy, valamikor 1500 körül, gondolom HRE
Ennél azért sokkal jobbat ki lehet hozni Kasztíliával.
Svajc miatt volt savoy a tippem. A masodik az lett volna.
szabii98
hú ez rémisztően közel volt 😄
Florence->Tuscany, Savoy vazall és Bohémiáért succesion war-t vívtam. Az év pedig 1563<#awink>

I met God. She's black