66
  • Molnibalage
    A net ellenére az én memóriám nem lett sokkal rosszabb. A régi korok embere is tudott írni, és van olyan, hogy kollektív emlékezetm. Nem egy ember emlékezett mindenre, hanem mondjuk a közösség. Egyébként mi olyan sok dolgot kellett fejben tartania egy akkori embernek...?
  • Molnibalage
    Az, hogy ki hány db könyvet olvas nem feltétlen mérce. Mert, ha minden aranylaci meg vízautós spanyol könyv meg UFO-k léteznek, akkor inkább ne is olvasson...
  • Molnibalage
    Ez azért így nem igaz. Nekem a munkám során sokszor magamtól kell rájönni valamire vagy meg kell keresni. Egyik volt munkatárs meg felből kent-vágott mindent. Van egy alap szint, amit el kell érni. Az, hogy "semmmit sem tudsz fejből" az nem túl jó dolog...
  • jaspercry
    Valaki igen,de nem jellemző.
  • Molnibalage
    A neten meglevő valóban értékes tudás offline is elérhető.
  • Molnibalage
    Nem csak elolvasni, megérteni...
  • dyra
    Sajnos épp, hogy hülyébbek leszünk. Egy ókori embernek még szüksége volt olyan dologra, hogy memória. Hihetetlen mennyiségű dolgokat képesek voltak észben tartani. A mai embernek egy jó internetes keresőre van szüksége és lassan azt sem kell észben tartani mikor kell kimenni brunyálni mert lesz rá program. Régen én is azt hittem, hogy a sok információ amit kapnak jó. De aztán rájöttem, hogy manapság már nem kell gondolkodni. Felmész a netre mindenre van szinte megoldás. Szóval épp, hogy a nagy tömegeket elhülyíti az internet. Mint ahogy a nyelvtanulásban is megfigyelhető, hogy sokan már nem is tanúlnak csak minimálisat amúgy meg translate translate hátán (persze akiknek elég csak írni olvasni de azért ez is megfigyelhető).

Összeségében jelen formályában csak hülyít az internet.
  • Bannedusermail
    Az európai felméréseken azért nem szerepelünk olyan rosszan.
  • uwu410
  • mad mind
    Kövérek voltak a számítógépek előtt is. A kövérség nem feltétlenül a lustaság miatt van. Az igazán sikeres genetikával megáldott egyedek könnyen híznak, hiszen, évezredekig a túlélés záloga volt, hogy túléld a telet, márpedig a könnyen hízó embereknek ez előnyt adott(emellett a sérülések ellen is jobban véd). Az csak egy civilizációs tünet, hogy a genetikai plusz, az most negatív lett.
  • Meridian
    Mi a baj azzal, hogy lapjával közlekedek? ;) Mindig is ász akartam lenni... meg különben is, így jobb a lapjárás.
  • coolbboy83
    Egyre hülyébbek a gyerekek manapság, én ezt látom... a gépnél ülnek, nem sportolnak, ezért cserébe még dagadtak is lettek...

Nagy kula a magyar oktatás, főleg a felsőoktatás !
  • Tetsuo
    Magyarorszagnak mar (majdnem) vege. Az oktatas szinvonalanak meredek esese pedig csak tunet es nem ok. Hozzateve, hogy tobbfele szempont van ami alapjan merjuk az oktatast, a tenyleges intelligencia es muveltseg meg igy is magasabb otthon, mint az angolszasz kulturakban.
  • Tetsuo
    Igen es mint tudjuk, a legtobb ember nem eppen inteligens, tehat altalanossagban az internet destruktiv, mert pl. fuggoseget okoz, csokkenti a koncentracio keszseget, tul kenyelmesse tesz, idot rabol es kapcsolatokat ronthat el, tavolsagot tart ismerosokkel stb.
    Persze van mondjuk 1 milliard ember, akinel ez nem igy van... de tobb milliard ember bizony nem tud szamolni, celebmagazinbol, sorozatokbol muvelodik, eszi a laborkajat, rabja a reklamoknak, 10 konyvnel nem olvasott tobbet eleteben stb.

• Vers
    az oktatas valsagban van , a lexikalis tudas ideje lejart , sajnalatos modon az egesz magyar oktatas erre epul, ezert teljesen versenykeptelen tudast adnak a mai gyerekek kezebe vagyis fejebe
    ha hamarosan nem lesz valtozas, magyarorszagnak befellegzik
  • who am I 7
    Ez azért alapvetően egy jó nagy butaság, amit mondasz.Gépek mint olyanok, emberek nélkül max kődarabok lennének csak a mecsek oldalában...szóval, a gépek meg köztünk milliárd fényévnyi távolság van.Mi használunk gépeket (ha úgy tetszik mi vagyunk a teremtőik), AI pedig nincs nekik...ha fejlődnek, akkor azt mi fejlesszük, érezni pedig egy jó ideig nem fognak.
  • Bannedusermail
    Hihetetlen, hogy bizonyos emberek abban szakemberkednek, hogy egy átlagember számára is evidens dolgokról elmélkednek. Hogy lehet ennek piaca? Ki az a marha, aki elmegy egy olyan előadásra, ahol feláll egy muki és arról szónokol, hogy az internet nagy segítséget nyújt ahhoz, hogy internetezzünk, sőt a telefon forradalmasította a telefonálást, de a mobiltelefonok még inkább, mert így már akár az utcán is telefonálhatunk ott is, ahol nincs telefonfülke.
  • who am I 7
    "kihalna a fél világ" nekem, ami kell mindent lementek.. :D szóval, attól, h a net megáll még elég sok dolog lokálisan megmarad.Legalábbis..szerintem legjobb, ha az ember lementi a dolgokat.Így, hogy a mobil eszközök is fejlődnek és egyre több GB-ot tudnak tárolni, így még oda is szoktam ezt azt..amennyi minden meg a neten van, nincs olyan ember, aki azt mind megjegyzi.Meg mi a fenének jegyezné meg, ha ott van másodpercekre?:D
  • Tetsuo
    A televizioval is ki lehetne valtani sokmindent ill. lehetne sok jora hasznalni, megsem ez tortenik. ;) Az internetet is leginkabb haszontalan dolgokra hasznalja a tobbseg.
  • teddybear
    Ha egy hülyének adunk egy számítógépet, akkor nem egy zsenit kapunk, hanem egy hülyét számítógéppel.
    Így van az internettel is. Határtalan tudás ígérete, de intelligencia kell a használatához, és ha azzal nem rendelkezik az alany, nem ér vele semmit. Legfeljebb sokkal gyorsabban terjesztheti a hülyeségét.
  • Zoliz
    Nem kell lexikális tudás. Csak a sebesség, ki tud gyorsabban googleozni. Igazából memória se kell már az embernek mert ott az SSD, meg DDR. Szóval az ember csak egy processzor. Ez kell, ez nem kell, ez kell, ez kell, ez nem kell.
    Úgy látszik az nem jutott el a tudósok kifinomult agysejtjeihez, hogy az emberi agy alkalmazkozó és jelenleg a gépekhez alkalmazkodunk, amit Neumann annak idején definiált. Igazából csak az érzelem különbözteti meg az embereket a gépektől, de természetesen a tudósoknak olyan nincs, hacsak az őrültség nem az bennük.
  • thsanyi5
    Szerintem van butító jellege is. A lustaság fontos részünk. Ezért lettünk okosak. Mert ha okosak vagyunk könnyebben oldhatjuk meg amit épp kell. Aztán jött az internet és felajánlotta, hogy ahelyett, hogy te tanulnád meg majd ő tudni fogja. Neked meg elég beírni pár keresőszót. Ez is egy féle okosság. Az agyunk úgyse tudná ezt a sok mindent eltárolni. De a gépeken elfér, mi meg keressük. Csak nehogy vissza nyaljon a fagyi. Ha leállna a net bármilyen okból kifolyólag, kihalna a fél világ mert minden tudásunk egy távolról elért ponton volt tárolva. Mi csak a kulcsot tartottuk a kezünkben.

Másik oldalról közelítve. Sok minden ragad azért ránk ami egyébként talán soha nem ért volna el hozzánk a távolság miatt. Ha nem is jegyzünk meg mindent, de olyan információkról is tudomást szerzünk ami csak több órás könyvtárban keresgélés, vagy a világ másik végére utazás által lett volna megszerezhető. Mivel könnyű hozzá jutni az információhoz, ezért meg is tesszük. Sokkal inkább mintha nehéz lenne hozzá jutni.

Mind a két szituációnak megvan a helye. Szerintem a második erősebb. Azaz egyet értek a cikkel. Igaz, hogy még lustábbak leszünk. De azért egy internetet nem használó ember nem biztos, hogy olvas bármit is. Aki viszont használja kétségtelen, hogy napjában olvas. Az már szubjektív, hogy ki szerint mi a hasznos.
  • Kornan
    Szerintem még messze nincs kihasználva teljességében az internet. És most itt főleg az oktatásban betöltött szerepére gondolok. Szerintem pl majdnem a teljes iskolarendszert, ki lehetne váltani pl egy online interaktív tananyaggal, videókkal, feladatokkal. Egy közös tudástárral, ahol az emberiség teljes tudása fent lenne tananyagok és leírások formájában ingyen. Ha jól meg lenne csinálva, akkor sok költséget és időt megtakarítana mindenkinek, amellett, hogy minőségibb szolgáltatást nyújthatna, mint a jelenlegi könyves. A wikipedia is jó dolog, de sok szempontból más. Szerintem akár fele vagy kevesebb idő alatt is ki lehetne képezni a szakembereket ráadásul jobban, mint a mostani középiskola + egyetemi rendszerben. Persze továbbra is szükség lenne vizsgáztató és gyakorlatot biztosító központokra. De az oktatás mehetne teljesen online. Növelné az esélyegyenlőséget is nagyban, már ha biztosítanának mindenkinek hozzáférést.

Ha az emberek könnyebben meg tudnának tanulni dolgokat és ha ezt el is ismernék(diploma...), akkor az az egész civilizáció előrehaladásán sokat dobna.
  • Tau Tang Wou

Aztaaa..., mekkora arc...
    Lapjával közlekedsz?

Vannak a marhák, meg te.
    Vannak a jó könyvek, amiket te olvasol, meg vannak a hülyeségek, amit a marhák.
    A marhák nem tudják, hogy azok a jó könyvek, amiket te olvasol, mert nem olvassák el.
    Te tudod, hogy a marhák által olvasott könyvek hülyeségek, pedig el se olvasod azokat.
    Tiszta Chuck Norris...
  • joghurt3
    Intelligensebbek? Internet és Google nélkül az emberek egyre nagyobb része már egy vajaskenyér receptjét sem tudja megmondani.
  • wraithLord
    Szerintem csak elmélyíti az emberek közti különbségeket, ugyanis mindenki azzal foglalkozik, ami érdekli. A marhákat a marhaság, az értelmesebbjét pedig az értelmes dolgok. A neten pedig mindenki megtalálja a számára megfelelő (-nek vélt) oldalt.
    Sajnos a helyzet nem változott, attól, hogy az ember elé tolunk 600 raklapnyi értelmes könyvet, még nem lesz okosabb, ugyanis azokat el is kéne olvasni ahhoz.

A blogokon a viták pedig ettől csak sokkal hevesebbek lesznek, mivel a marhának a neten talált, gyakorlatilag végtelenített marhaságtól irtó nagy, már-már megdönthetetlen önbizalma lesz...

Hiába toljuk valaki elé az értelmes könyveket, ha az illető fantáziáját csak a szennylapok indítják meg. Hiába van tele a net értelmes dolgokkal, ha legalább ugyanúgy (ha nem jobban) a hülyeséget is kiszolgálja. A hülye úgyis azt fogja keresni és/vagy találni.

Nem változott semmi, csak a tér és idő mellé kibertér is társult, amiben még hülyébb - vagy még okosabb - lehet az ember.

Nekem ez a véleményem, ami tapasztalaton is alapul (talán).