66
  • vasedeny2
  • Sir Ny
    az intelligencia más tészta, ám nem jelenti azt, hogy nem fejleszthető, vagy nem fejlesztődik használat során.
  • KopaszIsten
    Szigorúan magánvélemény. :)

Még mielőtt elolvasnám a cikket, vagy a hozzászólásokat leszögezném, hogy nem válunk az internettől -és így az információktól- intelligensebbé, csak informáltabbá, műveltebbé, felvilágosultabbá, stb.
    Az intelligencia az más tészta.
    Na jó. Végső soron, bizonyos információk ismeretében új összefüggésekre jöhet rá az ember. Kérdés, hogy ez azt jelenti-e, hogy intelligensebbé vált.
  • Sir Ny
    Neked hunnét van erre energiád? Csak nem a hőenergija íratja ezt veled, buzikám?
  • Sir Ny
    ,, hogy te matematikai egyenletekkent elemzed a hozzaszolasokat es ha talalsz vmi hibat, pl. nincs megadva ertelmezesi tartomany :) akkor maris eloveszed a legvaloszinutlenebb eseteket peldanak, miszerint arra nem tert ki a hozzaszolo."

Ez kizárt dolog. Vagy legalábbis csak a mások hozzászólásaira nézve. A múltkor azt akarta beadni, hogy g = 9,81 m/s^2. Kétszer.
  • Wescone
    Tény, hogy az internet is (mint sok más egyéb dolog) tele van lehetőségekkel és buktatókkal is. Intelligencia kérdése, hogy kihasználjuk-e az adott lehetőségeket vagy éppen "elsülyedünk" benne, de hogy serkentené azt?...

Az "Archenemy" hozzám intézett hsz.-éből ítélve, nem hiszem, hogy így volna.
  • tomcsa4
    Én egyáltalán nem tapasztalom ezt az okosodást. Sőt, pont ellenkezleg. Aki sok időt tölt a gép előtt, egyre hülyébb lesz. Ráadásul a net tele van fals információkkal, ferdítésekkel. Sok cikket angolról fordítanak le, ami következtében ferdítenek.

Szóval sem okosabbá, sőt még csak tájékozottabbá sem tesz az internet használata.
  • Tetsuo
    Na jo. Nem vagyok pszichiater, de :) nem hittem, hogy muveletlen tusko lennel.
    Mindenki hibazik, raadasul sokan, sokfelekeppen irunk hozzaszolast. En pl. felulesek kozotti pihenoidoben vagy eppen fozes kozben, igy becsuszik tobb hiba is.

Megint csak altalanossagban mondanam, hogy a mai fiatalok koreben nem divat az olvasas, a helyes iras, a pontos es szep fogalmazas; Ami inkabb divat, az az angol nyelv majmolasa, a rapper szleng, az argo, a nagyon helytelen iras.
    Ennek valoszinuleg komoly tarsadalmi okai es kovetkezmenyei vannak, amire most nem ternek ki.

Velemenyem szerint a szabalyok betanulasa helyett vagy inkabb mellett (http://www.ngkszki.hu/seged/csej-lyesj/szabaly.htm) jobb, ha "csupan" sokat olvasunk, mert ugy automatikusan fogjuk tudni ill. erezzuk, hogy mit hogyan kell irni.
    Az ly es j kozotti kulonbseg tobbnyire etimologiai, vagyis a fent linkelt szabalyok menten, a szo eredetebol (elvileg) megallapithato.
  • Tetsuo
    A reakciodbol itelve az jott le. Bocsi.
    Ugyanis arra, hogy az emberek tobbsege nem olvas konyveket, nem az lenne az ilyeten valo valasz, miszerint az olvasas biza nem mindig jo, hiszen tele van a vilag ufos konyvekkel, hanem hogy igen, tenyleg, az olvasastol altalaban muvelt lesz az ember.
    Az pedig, hogy nem minden konyv bir kulturalis vagy tudomanyos ertekkel, teny, mint az is, hogy gyakran nem mindegy, ki milyen sorrendben olvas ill. az adott konyvet milyen erettsegi szinten veszi kezbe. Ez mar egy teljesen mas tema lenne, amire en ki sem szeretnek terni, marcsak a szubjetivitasa ill. a korulmenyes indoklas miatt.

A (tudatos) zenehallgatas is muveli az embert, viszont evidens, hogy nem a Dupla Kave es a Lady Gaga. Ezert - szerintem - abszolut felesleges ezt megemliteni is.

Ugy erzem, bar lehet, hogy kisse paranoias vagyok, hogy te matematikai egyenletekkent elemzed a hozzaszolasokat es ha talalsz vmi hibat, pl. nincs megadva ertelmezesi tartomany :) akkor maris eloveszed a legvaloszinutlenebb eseteket peldanak, miszerint arra nem tert ki a hozzaszolo.
    Itt a forumon (es ezt most nem rad ertem) pedig sajnos alapveto az, hogy a felhasznalok tobbsege az elozo hozzaszolasokba probal frappansan belekotni ahelyett, hogy vegiggondolna a roviden es neha hibasan lekozolt eszmefuttatast, majd a kozosseg szamara pozitivan valaszolna.
  • Archenemy
    wescone kisfijam te buzzi vaty piztosan?,!
  • Bannedusermail
    Valahogy az ly és j alkalmazása nekem logikus. Általában a vidékhez kötődő szavak ly-al vannak néhány kivétellel. Nyoszolyó, pelyva, hüvely, és például, ha j-vel mondják tájszólással a lányok szót, akkor lyányok. Mert ott az l lyésedik el, mint a luk-lyuk esetében. Tehát, ahol a vidéki életmódhoz kötüdik egy szó, ott ly van.

Mondjuk a sajt az pont nem, de mindegy. Egyébként az a vicc, hogy Sir Ny (Szörny), aki téged kritizál, rendszeresen bakizik.
  • Sir Ny
    Ebből triviálisan következik a tény, hogy legalább két különböző SG létezik :D
  • FoodLFG
    msdn, stackoverflow forewaa \o/
  • Wescone
    Kissé OFF -
    Rendszerint olvasom az SG cikkeit, a hozzászólásoktól viszont általában megkímélem magam (nem nehéz kitalálni; miért), ezúttal mégis vettem a fáradságot, végigolvastam a hsz.-eket és talán most először örülök annak, hogy megtettem.
    Évekkel ezelőtt rendkívül sok helyesírási hibával lehetett találkozni a hsz.-ekben, ezen kívül az összeférhetetlenség jellemezte a fórumok hangulatát, de úgy tapasztalom egy ideje (örömmel), hogy sokan képesek tanulni, alkalmazkodni, vitában higgadtnak maradni, személyeskedést kerülni - szocializálódni.
    Tömören; jó irányba változni.
    Nem túlzok amikor azt mondom; feléledt kissé az emberiségbe vetett hitem.
    Üdvözletem, SG tagok!
    On
  • Archenemy
    nekem meg még életemben nem volt arra szükségem, hogy egy felfújt bőrgolyót csak a lábamat használva egy kapuba juttassak, miközben mások ebben szintén csak a lábukat használva megpróbálnak megakadályozni. ráadásul nem is szerettem csinálni sosem.

szerintem ez teljesen fölösleges, hogy az iskolában ilyesmit csinálnak a gyerekek.

VAGY ESETLEG

beláthatjuk, hogy ahogy a focizni tanulástól pl. fejlődik a fizikum, csapatjáték, stb, a látszólag értelmetlen feladatoknak lehet egyéb hasznuk, pl. kötelességtudás, felelősségérzet, monotonitás tűrése skillek fejlesztése, de pont memoriternél a szófordulatokról, szókincsről, korra jellemző nyelvhasználatról is képet alkothat

szóval ez rohadtul nem olyan egyszerű, hogy nem tudok most fejből Adyt idézni, tehát fölösleges volt ezzel tömni a fejem
  • Sir Ny
    ,,még lyó, hogy g ≠ 9,81 m/s^2"
  • bcrics
    Majmok Bolygója.
  • Molnibalage
    Ez szóval nem mondtam, hogy idejétmútl. Honnan vetted ezt a marhaságot? Kezdem unni azt, hogy a magyar netvilág balfaszai akarják megmondani, hogy szerintük én mit mondtam. Balfasz.
  • Molnibalage
    Trollkodás a köbön. Gyakorlati alkalmazásokhoz 99,9%-ban ez a pontosság elég.
  • dyra
    Jó! A lényeg, hogy megint sikerült egy hibán leragadni azon rugózni párat és a másik emberbe belemászni. Ennyi. A többi sóder. Gondolom te is azon emberek közé tartozol akik tökéletesek és hibátlanok. Így nincs is neked mit mondani mert akármit is mondok a tökéletesnél jobbat nem tudok.
  • Sir Ny
    * diszgráfiásokon
  • Sir Ny
    Őőő, de kifogásokat keresel. Ráadásul rosszul -.-

Nem hagyományról van szó, hanem logikáról. A szóelemző írásmódban semmi lexikális tudás nincs. A ragok / jelek / képzők mindig pontosak, kivéve amikor nem.
  • dyra
    Nem keresek kifogásokat. Nem tökéletes a helyesírásom. Ellenben olvasni szeretek. Nagyon is. Mi több írni is (dyra.eu). Hibák becsúsznak. Az ly-s szavak elvétése néha néha megesik lévén nem logikáról meg kiejtésről van szó hanem hagyományról ezért főleg lexikális tudásra épít. Az, hogy vétettem egy hibát nem jelenti azt, hogy műveletlen tuskó lennék. Ez csak annyit jelent, hogy hibáztam.
  • szivar
    Régebben az kétféleképpen kiejtett 'J' betűt jelentett. Ma már nincs oly' egetverő különbség a 'j' kiejtésében, hogy indokolt legyen a használata - de ez valami olyasféle hagyomány, mint az elektronikában a '+' és a '-' jelek használata (noha nem a pozitív 'sarok' felől halad a negatív felé a töltés).
  • wraithLord
    Igen, azt már nem is mertem említeni... :)
  • Tetsuo
    Mar Molnibalage is probalta indokolni azt, hogy az olvasas idejetmult, most meg te...
    Bizonyos betegeken, diszlexiasokon kivul minden ember helyesirasa kozel tokeletes lesz, ha eveken keresztul hetente egy konyvet elolvas.
    Persze nem ponyvat, mint Molni irta. ;)
  • dyra
    Ja ja engem meg a magyar nyelv felesleges körei zavarnak. Sose értettem minek kell kétféle "j - ly". De azt hiszem rájöttem. Ennek az az oka, hogy azok akiknek isten jobb kézségeket adott a gyors és pontos helyíráshoz, le tudják szólni azokat akik elvétik. Meg ugye ezzel teljesen komolytalanná tegyék magát a hozzászolót.
  • Sir Ny
    még lyó, hogy g ≠ 9,81 m/s^2

ettől kapok agyfaszt. a gugliba is ha beírom, hogy pi, akkor kidobja, hogy pi=3,14159265, pedig nem annyi. ( nem mintha ismernék lyó lyelet htmlben erre. LaTeXben \approx )
  • Peetor
    Szerintem nagyobb gond, hogy a magyar nyelv adta előnyök eléggé elkopóban vannak manapság. Az oktatásban szerintem a gondolkodás, logikát, problémamegoldást kellene jobban tanítani, elősegíteni, és ehhez pedig minden tekintetben motiválni a fiatalságot.
  • Sir Ny
    *lyelen formájában
  • Louis Cyphre
    Ha a 90-es évekeben amikor felsőbe valamint középiskolába jártam, lett volna internet, azt hiszem hogy sokminden másként alakult volna. Bizonyos vagyok benne, hogy jobb osztályzatokat kaptam/kaptunk volna akkoriban.
  • Molnibalage
    Kb.

De nézznük egy példát. Attól, hogy valaki bemagolja, hogy a Földön a g = 9,81 m/s2, de nem tudja értelmezni, attól hiába tud valamit, ha nem érti...
  • dyra
    Nem beszéltem magoltatásról.
  • Bannedusermail
    Egyébként keveri a fazon az intelligenciát a lexikális tudással.
  • Molnibalage
    Mint írtam, egyetlen ismerősömet sem sikerült versmagolássam jobb elékező tehetséges bírni. MINDENKI utálta MINDEN osztályba ahova jártam. Soha senki nem utasított, hogy magoljak be fiziai állandókat meg összefüggéseket. Azért vanak a fejemben, mert használni kellett. ---> Ha mindenki jó és tömény oktatást kap azon az irányon, ami érdekli, akkor ezeket fel kell hogy szedje. Nincs szükség semmiféle "csodaszerre".
  • dyra
    Szerintem meg nem az. Hogyan oldasz meg bármit is ha fejben nincs elegendő tudásod? Nem a verseket kell ész nélkül magolni. Hanem, olyan tudást építeni fejben amivel gyorsan és hatékonyan tud érvényesűlni az ember. Dolgozzon akármilyen területen (nyilván specializációjának megfelelően). Tehát én se azt mondom, hogy tanuljunk meg mindent. Csak azt, hogy most már átestünk a ló másik oldalára.
  • Molnibalage
    A verses részhez még annyit. Gyakorlatilag 3 versből tudok idézni hosszabban, de néha nem sorredben. Himnusz, Szózat, Walesi bárdok és néhány Petőfi vers első sora. Az utóbbiak azért maradtak meg, mert valóban tetszttek.

Ennyi maradt abból a sok magoltatásból. 0. Viszont nem ettől lett jó memóriám, mert már kiskoromban is az volt. A verstaulás semmit sem segített, viszont pokolian utáltam. Én ma kb. fejbecsapnám azt, aki ezt a marhaságot még erőltetné.
  • Molnibalage
    Szerintem marhaság ez a memorizálás tanítás. Velünk verseket magoltatak. Totál értelmetlenül. Egyszerűen azt jegyezi meg az ember, amit gyakran használ. Ergo nem memorizálni kell tanítani - szertem ez egyénfüggő és nem tanítható képesség úgy, hogy ösztönös legyen - hanem arra rákényszeríteni, hogy a fontos tudást gyakran használja.

A történelm tudásom nagyrészt megkopott, de azok a természettudományos és HT dologok, amiket gyakran használok, fejben megvannak.
  • dyra
    pl a Bibliát nem egy szerzetes fejből nyomtam. De egyébként nem olyan nehéz beállítani, hogy se papir se ceruza az infót meg csak el kell tárolni. Szóval sokkal több mindent kellet fejben hordozni mint most. Az átlagembernek is de főleg a müvészeknek, tudósoknak, papoknak, és úgy általában a müvelt embereknek. A helyzeteket meg mankó nélkül kellet megoldani agyból. Jó az internet nagyon is. De fontos lenne, hogy az oktatásban megtanítsák az embereket memórizálni. Mert manapság az nagyon kiment a divatból.
  • uwu410
    Csak a felhasználón múlik hogy okosabb lesz, vagy elmélyíti az állapotát.