280
-
#200 "No, ezt kíváncsian várom, hogy jött ki."
Esetleg vedd a fáradtságot és nézz utána...
"Az A5X még csúcsra járatva is csak 1GHz-et tud magából kipréselni.
Ezzel szemben a Tegra 3 képes az 1,2GHz-re, illetve tud olyat, hogy úgynevezett egymagos módban működik, ilyenkor 1,3GHz-en képes dolgozni."
Jesszusom. Azért ugye annyit tudsz, hogy a működési frekvencia az nem határozza meg a sebességet? Párszor már kibeszéltük. Egy 3Ghz-es standard PIV körülbelül egy fényévvel lassabb mint egy 2Ghz-es Core i5, de gyanítom, hogy bármelyik mobil CPU is lealázza harmadakkora frekvencián. Szóval az, hogy valami hány Ghz-en dolgozik az a sebességéről SEMMILYEN információt nem közöl.
"Bárhogy is nézem, ha az A5X még fullra hajtva is lassabb, mint egy teljes járaton működő Tegra3."
Vazzeh, linkeltem is azt sem nézted meg, és hajtogatod a hülyeségedet anélkül, hogy akár csak annyit beírnál a googlebe, hogy tegra 3 vs A5X. -
#199 Azért ez nem teljesen így van, mert működtek csak kb negyed olyan grafikával. Pont ez volt a 3D gyorsítók szerepe, hogy olyan dolgokat számoltak ki századmásodpercek alatt ami a CPU-nak másodpercekbe vagy percekbe telt volna. Ezért ha CPU-val játszottál akkor nem ugyanazt az élményt kaptad, mert mindent kikapcsoltak. (Egyébként pont erről is rengeteg cikk van - mármint, hogy androidon nem feltétlen azt kapod amiért fizettél játékoknál) -
#198 "Ezek után én bizony az androidos készülékeket jobban használhatónak találmom, mint egy almás "csodagépet"."
Azért a tesztjeiteket elnézve azok inkább céges igényeket elégítenek ki, az ipadnak meg kimondva sem az a célpiaca.
A szoftverekhez annyit, hogy szintén keress rá google-ban egy csomó nagy tesztoldal csinált összehasonlítást - sokszor ugyanaz a szoftver lényegesen igénytelenebb, bugosabb mint az ipad megfelelője. Persze ha nincs mihez hasonlítani akkor elmegy.
Azután ott vannak a játékok amikben az ipad jelenleg verhetetlen sebességben és grafikai minőségben is, valamit alá van dobva a piac legjobb kijelzője is.
A kijelző miatt van rá rengeteg olyan alkalmazás (fényképz szerkesztő, mutogató, stb) optimalizálva ami androidon vagy van vagy nincs, ha van akkor lassú, akad és a végeredményben egy rosszabb kijelzőn kell mutogatni.
Azután a home hálózatokban amik vannak a világon (tudod kijön a thome berakha a routert az IPTV-vel), azokhoz pillanatok alatt tökéletesen csatlakozik az ipad, jól működik, stabilan, szakadás és bármi nélkül.
A szoftver feltöltés, upgradelés, oprendszer upgrade szintén vezető, 1 gombnyomásra a nagyi is meg tudja csinálni, nem kell hozzá forumot olvasni, romot főzni meg mittomén még miket.
Szóval azt gondolom, hogy az is egy opció amit ti néztetek, meg ez is egy tesztelési környezet ahova valóban szánják, és bizony itt erősen elvérzik még most is szinte mindegyik android tablet. -
#197 "Egyáltalán nem, a Tegra 3 processzora több, mint kétszer erősebb az A5X procijánál."
Elolvastad, hogy mit írtam? Azt hogy az A5X gyorsabb OVERALLBAN mint a Tegra3. Azaz a GPU és CPU teljesítménye összességében gyorsabb. Erről millió oldalon van teszt, ennek ellentétét még sehol nem láttam.
Ez pl egy teszt ahol az Ipad2 símán veri teljesítményben a tegra3-at.
http://www.anandtech.com/show/5663/analysis-of-the-new-apple-ipad/
Egyébiránt ez (mint több tesztoldal is megjegyzi) olyan mint almát körtével hasonlítani, ugyanis az ipad egyik fő szegmense a játékok, tehát nekik muszály a high-end grafika és GPU, míg andoridnál a szegmentálás miatt ez totál más (pl Tegra3-ra optimalizált játék másik andoridos tableten csak szenved vagy csúnya). Azonkívül az iOS mint oprendszer a képernyő smoothságához GPU powert használ és nem CPU powert mint az android. A konklúzió pl ez sok oldalon:
"The A5X is what it needs to be to run on the iPad, and excels there, but it wouldn't be such a great processor for an Android device. For Android, the trade-offs in power efficiency and data-crunching may not be worth the extra power in graphics processing. Of course, the Tegra 3 would be a very disappointing chip for an iPad for exactly the same reason."
So, now you have the numbers, and Apple's specific claim was sort of verified. But really, comparing the A5X and the Tegra 3 is like comparing running sneakers to basketball sneakers. They may both be in the same category, but they are built for different needs... -
#196 Ezt értettem. Sőt azt is mondtam, hogy megértem. Csak azt nem értem, hogy rajtad kívűl még ki fogja megvenni. Én sajnos nem jól szoktam tippelni tehát az is lehet hogy borzasztó nagy siker lesz, csak én ezt most még nem látom rajta. Ha majd kint lesz és látjuk mit tud akkor majd kiderül, még az is lehet hogy olyan állatok lesznek ezek a készülékeke, hogy én is akarok egyet :) -
#195 "Ami elvitathatatlan: az üzemideje a jelenlegi legjobb a piacon. "
Nexus 7-nek ugyanolyan üzemideje van, mint az iPad 3-nak, nézz utána. -
#194 Haz most valami célzás akart lenni, jó lenne kifejteni
Ha visszaolvasol, láthatod, nem vagyok Android manó, de jelenleg a 3 versenyzőt tekintve (Android, Win7, IOS) még mindig ez a legjobb alternatíva.
Win7 tablet katasztrófa, hála annak, hogy a Win7-nél egy igen csúnya megoldást alkalmaztak, fogtak egy Starter verziót, írtak alá egy érintőképernyő kezelést oszt ennyi. A probléma csupán annyi, hogy ez a szükségmegoldás nemes egyszerűséggel nem működik, mivel a navigálás szinte lehetetlen vele (a tableteknél elfogadott 15-20pcx eltérés helyett ez a megoldás körülbelül a duplájával, de az is lehet, hogy a triplájával tér el a valós és a kiértékelt érintési pontok között). Az IOS-t leírtam, miért nem tartom igazi ellenfélnek, az almás gépeknek egyszerűen nem indokolja szinte semmi sem az árfekvését, sem pedig az agyba főbe dícsérését.
Éppen ezért várom a Win8-at. Tesztelni volt szerencsém egy MS bemutatón a Toshiba új tabletjén (az előadó a szünetekben megengedte, hogy kipróbáljuk a nála lévő készüléket, ami boltokba hivatalosan október-november tájékán jön, ha minden igaz). Én részemről elég sok esélyt adnék neki, mert ténylegesen egy nagyon jól eltalált rendszer mind asztali gépekre, mind pedig tabletekre. Telefont még nem próbáltam, arról nem tudok nyilatkozni.
De ezt már lentebb leírtam. Tehát nem vagyok egy Android mániás, ha kijön a Win8- azt is ki fogom alaposabban próbálni, aztán meglátjuk. Ha ugyanolyan jó lesz hosszútávon is, mint a PC-ken, akkor még be is válhat akár.
Ugyanakkor azt is leírtam lentebb, hogy igen aggályos az MS azon lépése, hogy úgy készített tabletet, hogy nem szólt senkinek, hiszen míg ők a saját készülékükön dolgoztak, addig a többi BRAND gyártóval többször is egyeztettek azok hardvereiről, mondván hogy ez szükséges a Win8 fejlesztéséhez. A BRAND gyártók biztos, hogy ezt nem fogják szó nélkül hagyni és ez így könnyen vezethet ahhoz, hogy nem fognak második szériát is kiadni Windows-os tabletekből. A Surface pedigf egyedüliként nem valószínű, hogy learathat bármiféle komolyabb babért.
Emellett ráadásul a jelenlegi információk szerint az MS igen magas licencdíjakat kér a gyártóktól és valljuk be, egy új résztvevőnek a cikkben szereplő áralkotás se túl reális. Ezek a dolgok együttesen könnyen vezethetnek a Win8-as táblák bukásához.
Én drukkolok, hogy ne így legyen, mert sok dolog sokkal egyszerűbb lenne egy egységes rendszerrel. De a jelenlegi helyzet nem arra utal, hogy a Win8-as táblák sikersztorik lesznek. -
nachtwey #193 Nehogy a szívedre menjen a sok izgalom. A kisgyerek nem tud írt szöveget értelmezni, nem fogja, hogy hol járkál. Sokáig volt a köldökzsinór a nyakán. Vagy inkább nem eleget. -
G_ArchAngel #192 Viszlát! -
#191 No, ezt kíváncsian várom, hogy jött ki.
Az A5X még csúcsra járatva is csak 1GHz-et tud magából kipréselni.
Ezzel szemben a Tegra 3 képes az 1,2GHz-re, illetve tud olyat, hogy úgynevezett egymagos módban működik, ilyenkor 1,3GHz-en képes dolgozni.
Bárhogy is nézem, ha az A5X még fullra hajtva is lassabb, mint egy teljes járaton működő Tegra3. -
#190 Jogos, mellé ütöttem, A5X + PowerVR SGX543MP4.
A lényegen nem változtat.
-
#189 Érdekes, annak idején, még az első 3D kártyák megjelenésekor (sőt, később is, mikor a gyengébb integrált karik a fénykorukat élték, viszont ott volt a bivalyerős CPU) kifejezetten jól működött az a megoldás, hogy a CPU a számítások egy részét elvégezte... Emlékszem, még ilyen módon játszottunk olyan játékokkal, mint a CS1.6, integrált karis gépeken software módban, a CPU végezte a számításokat és a VGA adta ki a képet. Ez így tökéletesen, akadás nélkül működött. Tudom, hogy a módszer felett a PC-n eljárt az idő, de mivel ez egy alapvetően működő rendszer, ez simán és problémamentesen alkalmazható táblákon is. -
#188 Akkor csak hogy tisztázzuk, bár már ezt is leírtam: Van szerencsém időről időre különböző gépeket (tableteket, BRAND gépeket, notikat, PDA-kat, PNA-kat, stb.) tesztelni. A tesztjeink többrétegűek, megnézzük a sebességet, a hétköznapi használathoz való alkalmasságot (ez alapvetően hálózatra való csatlakozás, szoftveres támogatás, memóriakezelés, stb. teszteléséből áll), aztán összehasonlítjuk őket. Ezek nem hivatalos tesztek, nem publikáljuk, saját célokra vannak (többek között hogy tudjuk, mit érdemes ajánlani a vevőknek, mivel milyen problémák lehetnek, mennyit bírnak, stb.).
Ilyen teszten volt szerencsém már több Anroidos tablethez, néhány Windows 7-eshez is és természetesen iPad 1 - 2 - 3 -hoz is. A tapasztalatok szerint valóban, az iPad kialakítása igényes, csilivili, de mikor használni akartuk akadtak problémák vele. Első körben általában megnézzük, mennyire gyors a hálózatkezelés. Az almás gépeknél mániákus az a hiba, hogy erősebb kódolású WiFi hálózatra nehézkesen másznak fel (valószínűleg nehézkes az összepárosítás, legalábbis a hibajelenségből erre tudtunk következtetni), továbbá előszeretettel le is szaadnak az ilyen hálókról. WPA2 - Radius-nál egyszerűen nem akart az iPad3 a szerverre csatlakozni, hogy autentikáljon!
IPad3-nál tapasztaltuk továbbá, hogy tényleg erősebb igénybevételnél a fém ház már kellemetlenül fel tud melegedni, becsléseink szerint olyan 55-60 fokra. Ez a kéznek már elég kellemetlen.
Ami elvitathatatlan: az üzemideje a jelenlegi legjobb a piacon. Nagyon jól eltalálták az energiagazdálkodását, így egy nem túl nagy aksival is csont nélkül megy akár 12 órán át is. És valóban, a fém ház tetszetős, masszív készülék benyomását kelti.
Ugyanakkor az oly sokszor vitatott problémákat mi se tudtuk kikerülni, nincs kártyaolvasó benne, nincs USB benne, a kiegészítők pedig, valljuk be, erősen kényszermegoldások. Megjegyzem, nem tagadom, ezeket a kiegészítőket még nem volt szerencsém tesztelni, de kissé nevetséges megoldás az, hogy egy kártyaolvasó vagy egy USB foglalat 5-7 centire kilógjon egy gépből...
Tudom, a Samsung több típusa is ilyen, azt még nem teszteltük, várhatóan jövő hónap végén kerül a mancsainkba egy 7 és egy 10"-os Samsung Galaxy Tab 2. Már valaki betett ide egy linket a Galaxy Tab™ USB & SD Connection Kit nevezetű külső egységről, neki üzenem, hogy nézze meg a Samsung oldalán a Galaxy Tab 2. szériáját, azaz a Tab 2-es gépeket, azoknál már felismerték ezt a hibát és szépen be is építették a csatlakozókat a készülékbe. Ergo valóban, ostoba módon követték az Apple példáját, de ők legalább rájöttek, hogy ez így nem egészen működőképes és az új szériába már javították a hibájukat (amire ugye az Apple évek óta nem képes).
Ahogy írtam, az új Android, azaz a 4-es verzió és afeletti már sebességben is megelőzi az IOS-t. A szoftver támogatási gondokat nem egészen értem, mi minden feladatra (legyen az játék, irodai munka, hálózatkezelés, ebook olvasás, filmnézés, stb.) tudtunk megfelelő szoftvert találni a Marketen.
Hogy a szoftveres dolgot is összehasonlítsuk: IOS-re alig találtunk hálózatmonitorozó vagy kezelő szoftvert, bár ha találtunk volna is, amint írtam, a RADIUS szerverekkel és a komolyabb WPA2 titkosítású hálózatokkal neméppen jó viszonyban van, tehát érdekes lett volna kipróbálni.
Ezek után én bizony az androidos készülékeket jobban használhatónak találmom, mint egy almás "csodagépet". -
#187 Egyáltalán nem, a Tegra 3 processzora több, mint kétszer erősebb az A5X procijánál. -
G_ArchAngel #186 De te is ertheted, hogy nem fogok 500-1500 USD-t kifizetni es mas igenyeihez igazodni.
Ha az iPad vagy Galaxy nem felel meg az igenyeimnek, nem veszek. Ha a Surface megfelel, akkor azt veszek.
Szerintem ez nem komplikalt. -
#185 Ezt én elhiszem, de hány olyan ember van a világon mint te? 4? Ez nem hiszem, hogy valós célcsoport, de lehet, hogy tévedek. -
G_ArchAngel #184 Az egesz kepet nezd, ne csak a reszleteket. iPad is jo lenne, ha futtatna a full PS-t, ha nem, akkor nem jo. Akkor inkabb egy Air. Ehhez legkozelibbnek a Surface igerkezik.
Engem nem erdekel, milyen kicsi, pixel level retouch-t hasznlok, azaz 2-5 pixel szeles brush-sal dolgozok, raadasul a PS nem az ikonokrol szol, es bemutatozni kell, nem L'Oreal reklamot retusalni. -
#183 Surface-hez ugyanazt tudom mondani amit eddgi is írtam. Nem látom, hogy hova szánják. Ha teljesen egy új dolog lesz, (nem futnak a régi winek) akkor lenne értelme de kurvagyorsan kellenek rá szoftverek. Ha meg futnak a Win7-es asztali szoftverek akkor nem értem mitől fog különbözni a régi bukásoktól (Windows phone), nem tabletre optimalizált szoftvereket fognak böködni pálcikával, és örülni, hogy eltalálnak műtyűr ikonokat. Bármi ami pálcikás az szerintem geekeken és hard workereken kívül rögtön meg is halt, nekik meg van rá eszközük minek vennének még egy ugyanolyat? -
#182 POrtfoliohoz, bemutatohoz miért kel Win-es tablet? -
#181 De azt tudod, hogy overallban az A5X gyorsabb mint a Tegra 3 ugye? -
#180 "Márpedig ha így nézzük, akkor a MALI-400 + Rockchip RK3066 együttes veri az A5X + PowerVR SGX 543MP2 párost."
Ilyen páros nincs. Az A5X-ben egy 543MP4! van. Ezt meg forrás nélkül nem hiszem, hogy verné a Rockchip. Pont ebből a logikával mondva, hogy lehet hogy a CPU valamivel gyorsabb (sokkal biztosan nem), az A5X GPU-ja viszont 4x-5x gyorsabb is lehet akár tehát hiába segít neki a CPU általános feladatoknál. Ha meg mondjuk egy játékban valamit a CPU számol GPU helyett az meg nem hiszem, hogy olyan hűde jó ötlet. -
G_ArchAngel #179 8-12 orat tartom a kezemben a fenykepezogepet, ami nagyobb objektivvel egy laptop sulyanak a duplaja. Nem fog ez sem fajni;) -
SoXxX #178 Van ilyen most is. Vannak sima wines laptopok lecsatolható billel meg érintőképernyővel (legelőször 6-7 éve láttam ilyet).
De szerintem egy tabletet is durva végig kézben hurcibálni. -
G_ArchAngel #177 A problema az, hogy folyamatos a kozvetlen kommunikacio es idegesit, amikor segitek egy tanulonak, utana visszamegyek a laptophoz, csinalok valamit, megint vissza a tanulohoz, ismet a laptophoz...
Mindenkepp egy kezben tarhato mobil eszkoz kell, ami full PS-t tud futtatni. Ha egyszer lesz ilyen. -
SoXxX #176 Mivel lesz ez kényelmesebb? Úgy akarsz oktatni, hogy végig a kezedben tartod?
Miért nem teszed le? -
G_ArchAngel #175 Nekem nem is agyban fekve kellene, hanem mert oktatok Londonban es Budapesten is, laptoprol pedig kenyelmetlen, igaz a projektor kezelese jelenleg nem wireless, de ez meg a jovo zeneje... -
SoXxX #174 Én elhiszem neked mindezt, mert én csak a hírekből "táplálkozom", amik a lentiekről szólnak.
Viszont nem világos ez a koncepció. Ágyban fekve nyilván senki nem fog photoshopozni meg autocadezni..ha meg már letenné akkor miért nem laptopot használ. Ez köztes megoldás nekem olyan fából vaskarika.
De mivel a kezemben nem volt még így nem vetem el, csak nem értem mire szánják. -
Vers #173 1 eve ezt a kurva metrot programozom, ne akard megmondani mi fut rajta :D
a pro valtozat ugyanaz mint egy mai notebook, mind a 10 millio szoftver fut rajta ami jelenleg windows 7-re elerheto, a kezelesuk pedig ceruzaval tortenik, mert minden pro tablahoz jar az is, ujjal kicsit bajos lenne photoshopolni
-
SoXxX #172 Egyrészt te beszélsz összevissza, mert nem fut rajta..a kernelt heggesztik és 150k futó programmal akarnak indulni. De legyen igazad, majd meglátjuk.
Másrészt persze természetes, hogy nem tökéletes egy béta. De amit bemutatnak (nem csinálnak semmi extrát, váratlant) az ne fagyjon már..meg érdekes, hogy nem engedték eddig senkinek nyomkodni..
Persze ha igazad lesz (akár lehet is, csak én nem ezeket az infókat hallottam) akkor lehet nagy robbanás. Mondjuk ez egy teljesen más megközelítése lenne a tabletnek, sokkal közelebb áll egy billentyű nélküli laptohoz mint tablethez. -
Vers #171 ossze vissza beszelsz, a pro valtozaton minden regi program fut, a photoshop es az autocad is
a fagyas nem egy nagy cucc egy beta rendszernel , naponta millio hibajelzes fut be a beta rendszerekrol a microsoft kozpontjaba, a programozoknak van mit javitaniuk az biztos
a megjelenes pedig oktober 23
-
SoXxX #170 Photoshop van tabletekre is, biztosan lesz erre is. A kérdés milyen funkcionalitással.
Szerintem valami hasonló kőbaltás verzió lesz mint a többi tablet esetében. -
G_ArchAngel #169 Szamomra az az erdekes, hogy a hardver alapjan kepes lesz-e pl. Photoshop-ot is futtani vagy sem. Az app-ek nem lenyegesek szamomra. Portfoliohoz, bemutatohoz kell. Vagy marad egy erosebb ultrabook. -
G_ArchAngel #168 Nincs tabletem, (nem is tervezek venni, amig a full PS nem fut rajtuk), de mivel a filmek vs fotok meccs szazalekos aranya 1:99 lenne, ezert soha nem vennek olyan tabletet, ami nem 2:3 arany kozeli, mint a fullframe DSLR-ekkel keszitett kepek aranya. Nem akarom a kepeket sem megvagva, sem fekete savval a szelukon latni. -
SoXxX #167 A surfacel ugyanaz lesz a probléma mint a droidos eszközökkel. Mivel nem lesz megfelelő tartalom szolgáltatva.
A neve ugyan Windows lesz de nem fognak a jelenlegi értesülések alapján futni rajta az "asztali" platformra írt szoftverek (ha ezt meglépték volna akkor tudtak volna nagyot robbantani).
Ezenkívül nem túl bíztató eddig a stabilitásuk sem (lásd bemutatós fagyás), legutóbb pedig olyan pletykák voltak, hogy nincs is még olyan állapotban a rendszer, hogy a közel jövőben kiadják. Erre utal az is, hogy nemengedték nyomkodni a sajtónak csak az alapokat.
Az ára számomra nem nagy meglepetés. Wines tablet igen régóta létezik (jóval Ipad előtt), az áruk mindig ekörül mozgott. Ugyanekkor ezt az összeget aki tabletet akar csak, az nem fog kicsengetni. -
Vers #166 az ipaddal :
netezni nem lehet, mert nem tamogatott sem a flash , sem a silverlight
filmezni se lehet, mert nem 16:9-es a kepernyo
jatszani sem lehet mert a szoftverek gagyik
es dolgozni sem lehet rajta mert hianyzik a ceruza
a sokk apple imado nyomorek nem is tudja mennyire at vannak baszva :D -
G_ArchAngel #165 Esetleg valamelyik csekelyertelmu a Microsoft Surface-hez is hozzafuzne valamit, vagy siman eltakarodtok vissza a trollbarlangokba? -
SoXxX #164 Nemtudom hányszor kell még leírni, hogy megértsd. Utoljára mégegyszer megkisérlem.
Sebességbe, első ránézésre persze, hogy nem látsz különbséget, ahogy elsőre két laptop között sem.
De egyrészt az Ipad az IOS miatt ver köröket a többi tabletre, másrészt (és ez a tabletnél a legfontosabb!) az Itunes miatt. Ugyanis tabletet lehet gyártani csingacskuki őserdő mélyén is csavarhúzóval meg akkus fúróval, de a tablet egy tartalom fogyasztó eszköz. Amíg nem támogatod megfelelő mennyisegű és minőségű tartalommal, addig egy palatábla szIntjén van. Ezért nincs fogalma sok droidosnak és az Ipadet nem használóknak, hogy mire is való/alkalmas leginkább egy ilyen eszköz.
Nekem még Ipad előtt volt 3 féle tabletem, amikor el sem indult még ez az egész tablet mánia. Már akkor is jópofa és használható eszközök voltak mind a maga nemükben, de a fentiek miatt dőlt dugába mindegyik és végezte a fiók mélyén. -
#163 Ha nem baj, erre a kérdésre én válaszolnék.
A Nexus 7 egy Tegra 3 4 magos, 1,3GHz-es CPU-val rendelkezik.
Az iPad ezzel szemben csupán egy 2 magos, 1GHz-es A5X CPU-t tudhat a magáénak.
A két készülékp specifikációi:
Nexus 7
iPad3 -
Sir Ny #162 és az ipadben? -
#161 Igen, volt már a kezemben mind iPad 3, mind pedig az új Concorde 9,7 IPS Plus. Utóbbi sajnos nem túl sokáig, mivel csak a nagykernél tudtam megnézni egy mintapéldányt, de az első benyomásaim alapján számottevő különbség nem tapasztalható. Persze elsőre nem tudom megmondani, majd ha lesz alkalmam mindkettő tüzetesebben tesztelni, akkor fogom tudni felmérni az erősségeiket és a gyengéiket. Ez az iPad 3 esetében már megvolt, erőssége a hosszú üzemidő, komoly gyengéje, hogy több esetben komolyan melegszik (konkrétan elég kellemetlen, mikor a fém ház már körülbelül 55-60 fok környékén jár; pontosan nem tudom, hány fokos volt, mivel nem mértem le, de a kezet égette, ezt az érzést pedig ilyen hőmérséklet környékén lehet érezni fémnél) és a kódolt WiFi hálózatokkal gyakoriak a problémái.