Külföldön élő magyarok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hali! Én is gondolkozom külföldre költözéssel, még nem végeztem egyetemen, de másfél év múlva végzek angol szakon. Sokat gondolkozom azon hogy esetlegesen Anglia vagy Németország, mert az angol jól megy, viszont most meg akarok tanulni németül is, mert tanulmányi szerzõdésem van az IT-Servicessel és ott keresik a németül beszélõket, pályakezdõként pedig jó lenne ha nem kéne évekig keresni melót. Diploma után még akarok továbbtanulni informatikai irányba, de ez még a jövõ zenéje. Tavasszal egy rövidebb kiránduláson voltam kinn Németországban, és nagyon tetszett az ország. Aki kinn van tudna mondani valamit arra hogy nyelvszakosként el lehetne e helyezkedni odakinn?

Steel
Nem nagyon vágom, mit is kéne most végig gondolnom, l-o-g-i-k-u-s-a-n? <#vigyor2> A mondandóm lényege ez lett volna, hogy:
"Ugyanakkor az is igaz, hogy ellátás után megkapja az ember a számlát, amit otthon visszaigényelhet, de ott a helyszínen vagy csekken azt mindenképp be kell fizetni. Igazából arra jó az a kártya, hogy egyáltalán ellátnak.." (és nem csak életveszélyben)

na mind1, ennyi biztosítgatás után, szerintem mindenki érti már, hogy mit és mit nem tehet meg a kék kártyájával.

"Ha távolabbra láttam másoknál, azt azért tehettem, mert óriások vállán álltam."

Nem is az,h nem lenne...de pl. a németeknek "aljas" többnyire az ilyen szakmunka. A bácsi,akiéké a ház,amiben lakunk,õ kész Mekk Elek. Mindent megcsinál...pedig ízig-vérig német. Nem mindenkire igaz itt sem,h lebecsüli a két kezi munkát,vagy hogy nem ért hozzá...csak effelé tendál a fiatalság. Amúgy meg örüljünk neki,hogy ez így van,mert legalább így a magyar szakmunkások is tudnak pénzt keresni.

Tikal
Azért ez nem ilyen egyszerû szerintem. Kinn azért is keresnek sokat még átlagos kétkezi, szakmunkával is pl mert nincsenek ezermesterek, mint itthon, hogy mindenki ért mindenhez. Aki kinn festõ, az festõ, és nem fog burkolni meg vizet szerelni...

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Fúde idegesítõ lehet. Itt amúgy viszonylag normálisan közlekednek az emberek. Csak néha van 1-2 vadbarom,aki kitámasztja tövig a gázpedált és nem törõdve a forgalommal próbál mindenkit ledúrni maga elõl...függetlenül attól,hogy ez mennyire lehetséges és veszélytelen.

immovable
Én támogatom. 😊
TreDoR
Meg a britek az indexeléssel se kulonosebben foglalkoznak, a rendoroket pedig nem édekli. De persze olyanok is vannak akik korforgalomban (itt szinte csak az van) belso sávban jobbra indexelnek és kozben balra hajtanak ki.

\"Sergeant of the master sergeants most important person of extreme sergeants to the max!\" Duty Calls

Megpályázom a házigazdi pozíciót. Van valakinek ellenvetése, vagy 1 támogató szava? 😊

Megkapod az ellátást...persze,hogy megkapod...de nem mindegy,hogy utána eléd tolják a számlát,vagy fizeti a biztosítód. Ha kapsz számlát az épp azt jelenti,h a kis kék kártyád nem jó erre a szolgáltatásra. Gondold végig logikusan. Ha mindenkinek lenne kis kék kártyája,és simán ellátnák vele,akkor senki nem fizetne betegbiztosítást. Egyébiránt meg tök mindegy,hogy mi a helyzet a kék kártyával,mert ha dolgozol,akkor elõírják,hogy lennie kell betegbiztosításodnak...és itt bezárul a kék kártyás kör.
Tekintve,hogy én otthon nem tudtam volna autót venni...német ótót vettem,ahhoz meg német biztosítás jár. Hazamenni nem szándékozok Magyarországra,csak látogatóba,szóval amit lehet cserélek németre. Arra van most szükségem. Néhány év múlva pedig az állampolgárságot is szeretném felvenni.

Steel
A 300-as kaját utólag módosítottam 150-re (#99). A kis kék kártyával pedig az a helyzet Németországban, amit Andr0 írt Benelux-ról. Azt soha nem írtam, hogy ingyen megoperálnak, ha bajod van, csak azt, hogy sok cégnél, fõiskolán elfogadják, tehát nem kell az embernek plusz még egy biztosítást kötnie. Ugyanakkor az is igaz, hogy ellátás után megkapja az ember a számlát, amit otthon visszaigényelhet, de ott a helyszínen vagy csekken azt mindenképp be kell fizetni. Igazából arra jó az a kártya, hogy egyáltalán ellátnak. Országonként változik, hogy milyen esetekben látnak el ezért a kártyáért, de az nem igaz, hogy Németországban csak életveszélyben foglalkoznak veled.

Egyébként én magyar autóval járok, de az otthoni biztosításom az EU-ra is érvényes. Itt tényleg drága a biztosítás, ezért kell meggondolni, hogy ha valaki ideköltözik, akkor magyar vagy német származású autóval akar közlekedni. Most a kollégium parkolójában eláll, de asszem ha valaki huzamosabb ideig akar itt magyar autóval járkálni, azt be is kell jelenteni, ennek még nem néztem utána, mert egyelõre nem aktuális.

Sephirot T, a német nyelv könnyen ragadt, de valószínû csak azért, mert gyerekkoromban 4 évig tanultam németet. S persze, amikor csak tudtam a németekkel lógtam, nem pedig az angolul bohóckodó többi cserediákkal. 😊 Sok minden visszajött. Amúgy mindenképp nehezebb nyelv mint az angol. sokan elrettennek, mert elsõre nagyon gyorsan beszélnek a németek, nekem még gyárilag is szar a hallásom, ezért még most is elõfordul, hogy vissza kell kérdeznem. Ez olyan, hogy ha megy akkor jó vagy, ha nem, akkor erõltetni kell és sokat gyakorolni, mert egyáltalán nem ragad olyan könnyen, mint az angol pl.

"Ha távolabbra láttam másoknál, azt azért tehettem, mert óriások vállán álltam."

Mokas latni hogy pont Antwerpenbol is vagytok ketten!😄 Jelenleg en is itt tengetem a mindennapokat gyakornokkent egy cegnel.Sajnos jovo heten lejar a szerzodesem es haza kell mennem😞 A belga emberekrol annyit hogy a kollegak rohadt jofejek,kozvetlenek,vmi gond van segitenek meg allandoan poenkodnak. A boltban is segitenek ha kerdezel vmit,nem az otthoni elkuldenek a faszomba hozza allas van. Viszont alapvetoen zarkozottak es bunkok/kocsogok. 2 pelda van,3an vagyunk magyarok gyakornokok,a tobbiek talalkoztak magyar ERASMUS-os diakokkal es ok meseltek hogy hiaba probalkoztak a belga diakokkal haverkodni az alap kerdesek es valaszok utan mar neztek hogy tudnanak lelepni..... illetve a gyakornokokkal neha van 'party' ami azt jelenti hogy valaki lakasaban osszejovunk dumalunk iszunk,nem is vagyunk annyira hangosak meg valamikor mar 10/11 korul vege es a 'szomszedok' egybol ugy jonnek fel hollandul uvoltozve(amibol annyit ertunk hogy police) mint a sakal...eszmeletlen mennyire rugalmatlanok es ezekbol a storyikbol van 1 par.
A varos maga szerintem nagyon jo,es a multikulturalitasa foleg udito. Nagyon szivesen maradnek itt csak nem tudom milyen munkara lenne realis eselyem,Nyaralasbol ugy jottem vissza Antwerpenbe hogy 'hazza' jovok.
Bucser
Ja😊 Épp nemrég kellett segítenem a delivery driverünknek baleseti tanúként😊

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Kell,hogy legyen nálad kölcsönbeadási szerzõdés. De ez nem csak külföldön,hanem otthon is érvényes. Fõleg a külföldi autókra mennek rá. Zsíros bírságot lehet vele begyûjteni.

Bucser
Vezethetsz kölcsönkocsit, csak neked is kell legyen biztosításod meg az autón is kell, hogy legyen. Hiába van jogsid, ha nincs autód és nem vagy biztosítva kölcsönkocsit sem vezethetsz mert "megb*sznak"

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

TreDoR
No meg ha baleset ért az nem a rendorség dolga Angliában, a biztosítók intézik egymás kozott.

\"Sergeant of the master sergeants most important person of extreme sergeants to the max!\" Duty Calls

Bucser
De, már egy 5-6 éves autót kapsz ennyiért.

Kollégám motorozik (125cc) és neki kerül 350 fontba a biztosítás egész évre.

Én utánakérdeztem. Csak életmentõ kezeléshez oké. Ellenkezõ esetben fizetsz a kórháznak életed végéig.

Molnibalage
Ez mit jelent? Ha megállít a rendõr és kiderül, hogy kölcsönkocsit vezetek, akkor nekem annyi?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Bucser
UK-ben kell az autóra is meg sofõrre is ha jól tudom.

Molnibalage
1200 font az már nem egy lepattant kocsi ára? Mert akkor ez tényleg meredek.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

picket
Konkrétan a kezemben fogom ebben a pillanatban, és ami rá van írva, az a "nesze semmi fogd meg jól" kategória ("orvosilag szükségessé váló egészségügyi szolgáltatások"). Ez így semmit nem jelent, és mindent. Szerintem ebben benne lenne az is, hogy ha megfázom, influenzás leszek, akkor elmegyek orvoshoz, mert szükségessé vált a szolgáltatása. És természetesen nincs benne. Utazz haza kezeltetni magad, vagy fizetõs ellátás. De nem errõl beszélek, hanem ha ér valami komoly. Akkor aztán földönfutó vagy pár nap kezelés, vagy egy mûtét után. Ezt szeretném, ha világos lenne, mert a "kék kártya elég mindenre" hihetetlen nagy tévedés.

&#3237;_&#3237;

hogy nem így

Há' ja. Albi és autófenntartás drága.

Ez mondjuk Németben tuti,hogy így van. Mármint,hogy nem vezethetem az autót,ha nem az én nevemen van a biztosítás.

Bucser
De ez London. Londonon kívül fele ennyibõl megúszhatod.

immovable
Beszarás. Micsoda árak, csak lesek.
Bucser
Ja és biztosítást nem az autóra kötöd.... Magadra.

Ha nincs személyre szóló biztosításod hiába van az autón nem vezetheted...

immovable
Az igen micsoda biztosítás árak. 😮
Bucser
csak 60 euro? Olcsón megúsztad😊

Londonban basszus 1200 font egy évre egy Smart Fortwo-ra... Aztán nagyobb értékesebb autóról már ne is beszéljünk😊

NA meg ugye COngestion charge ami szinten havi 90 font.

Az autózás nyugaton nem olcsó móka...

BenedekFeco
Nyilván autófüggõ is a dolog. Az enyémre pl.2400CHF egy évre :-) Itt svájcban a különbözõ szolgáltatásoknak vannak horror árai. Biztosítások, munkadíjak, stb.

Hogy helyezze beléd ?sgyík-vesszejét a Magasságos mélységes imádattal, ?sélvezettel, ?sgyík heréinek kusza-gubancos sz?rmeredvényeinek kristálygyökér-fonódásaival!

immovable
<#wow2>
Amúgy olvasok facebookon pár fórumot ezzel kapcsolatosan. Mindenki ki akar jönni,amit megértek,mert szar otthon most a helyzet...nade azért józan paraszti ésszel végig kellene dolgozni a dolgot,hogy anyagi és szellemi tõke nélkül nem sokra jut itt az ember. Anélkül nem lehet,vagy csak 10évnyi felgyülemlett szerencsével. Jönne ki már mindenki szakma,nyeltudás,és pénz nélkül,hogy bármilyen melót vállal...hát ez nem így mûködik.

Ez elõtti autómé 60volt,mostanira 66. Itt annyi egy havi,mint otthon a negyedéves.

immovable
Autóra biztosítás tényleg kb. 60 euro/hó? <#wow2><#guluszem1>
Nem akarok kötözködni, de amit írtál azért nem egészen így van.
Pl. a kis kék EU-s kártya csak életmentõ beavatkozáskor jogosít ellátásra, egyéb esetekben lófaszt nem ér.
Elintézni akkor könnyû,ha beszélsz németül, és van már bejelentett lakhelyed (ellenkezõ esetben elég nehézkes a dolog).
Az életszínvonal tényleg jobb, de sok pénzed nem marad bulizni,ha egy alap melód van,és autóval jársz. Ha 500euro a kecó,300 a kaja,és csak 1tank benzint számolsz 90euro, fizeted az autóra a biztosítást (kb. 60euro havonta)...akkor azért olyan kurva sok nem marad. Hozzáteszem,hogy 5.50 egy whiskeycola egy kisvárosi szórakozóhelyen. Diákként talán másként látja az ember a dolgokat. De aki kijön ide melózni, és nem beszél vmi jól németül...nem szakmunkás vagy nincs honosított diplomája...az ne számítson rá,hogy kolbászból lesz a kerítés. Amúgy se. Ez már nem az a Németország,ahova régen kijártak az emberek és húde megszedték magukat. Persze...jobban élünk itt,mint otthon..de azért itt se minden fenékig tejfel.

Andr0
rá van írva kártyára hogy milyen esetekben hogy fogadják el, most nem veszem elõ de azt hiszem hogy beneluxban pl te kp-ban kifizeted és otthon visszaigényled az összeget...

Armin & Ayu fan

picket
"Aki otthon fizeti a TB-t, az igényelhet Európai egészségügyi kártyát (az a bizonyos kék kártya), és azt elfogadják sok helyen mint biztosítás, mert EU-s szabvány" - Azért itt szeretnék felhomályosítani, nehogy abban a tévhitben menjetek külföldre, hogy majd az itthon fizetett eü biztosítás elég lesz oda!
A kék kártyát persze mindenképpen váltsa ki mindenki, akár csak arra az idõre amíg kimegy és munkát talál (vagy bejelentik / bejelentkezik az ottani betegbiztosítónál), de ez csak a sürgõsségi ellátást fedezi. Azt pedig majdnem úgy értelmezik, ahogy akarják. Senkivel ne forduljon elõ, de ha kórházba kerülsz bármilyen okból külföldön, és valamilyen beavatkozásra, megfigyelésre van szükség, akkor kaphatsz olyan számlát, hogy annyi a külföldi siker álmának, mert életedben nem fizeted ki. A kék kártyára maximum kártyavár építésénél alapozzatok 😊

&#3237;_&#3237;

Sephirot T
Menõn hangzik.Könnyen rádragadt a német nyelv mikor már ott voltál?

#95: Köszi már valaki berakta,még ma átfutok a dolgon

Andr0
ha egy lengyel csajnak bejössz akkor rád mászik, elég keményen 😉

Armin & Ayu fan

Király lenne, ha nem kellene albérletet fizetni.
Steel
Bocsesz, elírtam a számokat, 300 eur nagyon sok kajára, még Piedonénak is. Tehát durván 5-600 egy albérlet, és 150 a kaja és ha még a rezsit is számolom (plusz net, tv), akkor jön ki szumma 8-900 eur. Ennyi kell kb. itt egy kényelmes létminimumhoz.

Steel
Németország rulez, legyen ez a bevezetõ. 😊

Egyébként én is Baden-Württemberg-ben élek. Elõzménye a dolognak, hogy 2010 õsztõl 1 évet voltam kint cserediák. 1 félév tanulmányi és 1 félév gyakorlati idõszakot töltöttem itt. Szerintem már korábban leírtam itt az sg-n is, hogy mi hogy ment. Tavaly gyorsan haza mentem lediplomázni, és rögtön jelentkeztem is msc-re. Felvettek, és most fejeztem be az elsõ vizsgaidõszakot. Ennyi eddig a sikersztori.

Az életszínvonal jelentõsen jobb, az élelmiszerek ára az majdnem ugyanaz mint otthon. Lakásról nem nagyon tudok még írni, mert koliban élek, egyelõre. Jó hír a most készülõknek, hogy 2011. májustól eltörölték a munkavállalási engedély szükségét az utoljára csatlakozott 9 állam polgárai számára, tehát a magyaroknak is. Innentõl a többi már gyerekjáték, ahogy extramagas is írta. 😊 Bürgerdienst-be elmenni, adóhivatalban adószámot igényelni és bankszámlát nyitni tényleg 1 nap az egész. Aki otthon fizeti a TB-t, az igényelhet Európai egészségügyi kártyát (az a bizonyos kék kártya), és azt elfogadják sok helyen mint biztosítás, mert EU-s szabvány. Nekem még volt egy kis szarakodás, mert pont május elõtt jelentkeztem gyakornoknak, és kicsit rohangálni kellett.
Tapasztalatom, hogy az angol mindenféleképp szükséges, ha valaki valami alapmunkát akar, de még jobb a német. A németek nagyobb része tud angolul, de nem nagyon szereti. 😊 Sokkal jobban becsülik, ha valaki németül akar velük beszélni vagy email-ezni. A gyakornoki helyemen még nem tudtam annyira németül, viszont állandóan németül akartam beszélni, ezt becsülték is. Nagyon durván behatárolva, kb. 500-600 -ért lehet már egy nagyon kis albit bérelni (szoba-konyha). A kaja egy hónapra 300 eur, de abból tényleg jól lehet lakni. Tehát 1000-1200 eur-ból már azért meg lehet élni, hogy még bulira is maradjon.

Amúgy a németek meg olyanok amilyenek. Ismerjük õket már a Balcsiról, de az ne legyen mérvadó. Van egy saját stílusuk, de ha azt megszokja az ember, akkor rájön, hogy ugyanolyan vicces népség mint a magyarok. Az idõsebbek zárkózottabbak, de õk úgy is más körökben mozognak. A fiatalok jó fejek. Érdeklik õket az idegen kultúrák, így a magyar is. Imádják Siófokot meg a Szigetet. Viszont az ilyen német tinifilmek senkit ne tévesszenek meg. Hangyák a gatyában meg Csajok a csúcson szép sztorik, de fele se igaz. A német csajok eléggé emancipáltak. Szerintem nehezebb a bizalmukat elnyerni, de ha valakivel jó viszonyba kerülnek, akkor ugyanolyan ragaszkodóak, mint a magyar lányok, és persze automatikusan a barátnõik is elkezdenek érdeklõdni hehe. <#eplus2> Amúgy kedvelik a magyarokat. Persze a beilleszkedéshez tényleg nem árt a jó német tudás. Fõleg, hogy sajnos sok német akcentussal beszél. Azt a bizonyos "Hoch Deutsch"-ot nem sokan beszélik tisztán. Sajnos még a fõiskolán is sok professzor beszél tájszólással, ezt el kell fogadni. Késõbb viszont annál könnyebb lesz megérteni õket, legyen az akármilyen akcentus.

Szummázva a leírtakat, nekem bejött a Deutschland 😊, és már Erasmus után tudtam, hogy vissza fogok jönni. Persze azt még nem döntöttem el, hogy végleg itt maradok e. Bp 1000 km-re van innen, nem olyan nehéz haza költözni mint pl. Londonból. Egyelõre biztos maradok majd msc után is kicsit dolgozni. Késõbb meg ki tudja...

Hedgehunter
Irorszagban nyiltak a bulikban a lanyok de amikor "oda" kerul a sor nem feltetlenul a favourite-jeim...😄
én szeretnék

TreDoR
Hátja, annál azért persze olcsóbb, 800+council+britishgas, 2 szoba nappali.

Bucser
HA nem vagyok indiszkrét mennyit fizetsz a szállásért?

Anno mikor kijöttünk a duplaszobáért heti 160-at gomboltak le rolunk/pár a 2 hálós lakásért 1200-at fizettünk havonta a mostani 1 szoba+ nappaliért 800-at pengetünk. És ezekben nincs se rezsi se council tax.

Bucser
Angliáról tudok csak nyilatkozni. Itt amíg nincs angliai tapasztalatd szóba sem állnak veled. Behívnak interjúra, de nem fognak felvenni. Végig kell járni a szamárlétrát.

Én mióta kint vagyok egy TV boltban árultam tv-ket meg hifi cuccokat, es most kaptam egy ajánlatot hogy menjek gyakornoknak a GE-hez. Hozzá kell szoknod a gondolathoz hogy elõlrõl kell kezdeni mindent. HA jól csinálod úgyis gyorsabban elõrejutsz.

TreDoR
Akkor Londonban még a normálisabb rendszer van.

#88: hát nem éppen olcsó a szállás itt se (Bournemouth)

Ha már ennyire lehet kérdezni, akkor én inkább az iránt érdeklõdnék, hogy van-e köztetek olyan, aki szakmájában van kinn? Azt tudom, hogy például Angliába esélytelen kimenni és beülni azonnal egy irodai székbe (kivéve ha cégtõl megy az ember fix helyre), de mi a helyzet más országgal?
Mert nekem nem kifejezetten fogamra való az, hogy szállodában, étteremben, gyártósoron dolgozzak. Tudom, kényelmes, elkényeztetett vagyok, stb. Én ezt nem így gondolom, nyári diákmunkában kivettem ezekbõl is a részemet, most viszont, hogy van egy versenyképes szakmám, inkább azt használnám.