65
  • NEXUS6
    #65
    Jogos.
    Szerintem az egész rákfenéje ott van, hogy a gazdaság GNP (nem GDP!) szempontjából pozitív, vagy nem. Ha nem akkor tovább kell fojtogatni, mert egy felpörgetett gazdaság csak tovább rontaná az államháztartás egyensúlyát. Ha viszont a GNP pozitív mérlegű(a behozatalhoz képest), akkor minden eszközt meg kell ragadni a gazdaság minél előbbi további felpörgetéséhez.

    Ma Magyarországon nem tudom hol tarthat a GNP, valszeg a béka segge alatt van, igazi "magyar" nagytőkés, külföldön is hasznot hozó magyar befektetések, vagy jelentős mértékű hazai hozzáadott érték nélkül kb halálra vagyunk ítélve. Max az a kérdés, hogy az agóniánk meddig fog tartani!?
  • nextman
    #64
    A Tesco tehet mindenrol...
  • kvp
    #63
    "Amcsiban felébe/harmadába kerül a benzin, persze alapvetően az adók miatt, de akkor is hogy van ez? Ha az ember többet autózik, mert olcsó a benzin, akkor több kocsi/szolgáltatás fogy, ez pedig jó a gazdaságnak????"

    Nem jo. A benzin nem allithato elo itthoni alapanyagokbol, tehat az alapanyag (koolaj) importja rontja a kulkereskedelmi merlegunket. Egyebkent is hiany van a benzinbol, tehat ha meg tobbet hasznalna a vilag, akkor amerikaban is felmennenek az arak, de a kulkereskedelmi merlegunk is leromlana. Valutahitelt visszafizetni csak a kivitel es a behozatal kozti kulonbsegbol lehet, mar amennyiben ezeket a penzeket sikerul adok formajaban elvonni a gazdasagbol. Persze ezeket a penzeket lehetne fejlesztesre is hasznalni.

    Ha az orszag ki akar maszni a mostani valsagbol, akkor jo megoldas lenne a teljes elektromosenergia iparunkat export kepesse tenni, tehat az onellatason felul termelni. Ezt ma olcson itthon atomeromuvekkel lehetne megoldani, mivel uran van helyben is es jelenleg ez a legolcsobb technologia. Aztan ha van energia tobblet, akkor lehet ra ipart epiteni. Pl. aluminium ipart, mivel ahhoz van eleg nyersanyag es a nyugati aluminium szemetet is egyszeruen (es kornyezetszennyezes nelkul) lehetne ujrahasznositani. India peldaul ugyanezt csinalja nagyban a vassal es nekik is bevalt. (bar ott a kornyezetvedelem nem szempont, amitol olcsobbak, de aluminiumnal ilyen elony nincs)

    "20 évvel később egy sohasem tervezett és nem is számított magasságú cunami elintézte az ajtót. Te tudsz tervezhetetlen dolgot előre tervezni?"

    Tudtak, hogy befolyhat a viz, ez eleg. Ilyenkor ket megoldas van: Vagy odebbviszi az ember a generatorokat (fel a hegyoldalba), vagy ugy szamol, hogy azok barmikor kiesethetnek, tehat nem allitjak le a reaktorokat a foldrenges utan. Egyszeru logika: Ha mar korabban volt valamivel gond es nem valtoztatok rajta akkor az barmikor ugyanugy ujra elromolhat, ezert nem szamolok vele, hogy biztosan mukodni fog. De eleg lett volna kello mennyisegu passziv hutovizet es borsavat tartani a reaktor korul es hiba eseten telenyomni a fokort borral, majd elarasztani az epuleteket a containment korul es kinyitni az epulet szellozoit. Ebbol megoldasbol hianyzott a viztorony a tartalek hutovizzel, hianyzott bor es nem volt nyithato szellozo sem. Ha ezeket beepitettek volna, akkor generatorok leallasa utan a leolvadas elott szepen vizbe aztatjak a reaktorokat es azok elvannak amig megjavitjak az aktiv hutokort. A fenti megoldas egyetlen hatranya, hogy utanna lehet vakarni a lerakodasokat a futoelemekrol, de pakson is mindig ez van es meg mindig olcsobb mintha felrobbanna a reaktor.

    Hozzatennem, hogy a general electric ujabb forralos reaktoraiban a fenti biztonsagi modositasok mar megtortentek es az usa-ban a legtobb reaktort mar modernizaltak. (a los angelesit pl. pont nem es az is tengerparton van, egy foldrenges zonaban, osszesen 1 meteres szokoar gattal, ami vicces)
  • mad mind
    #62
    "2011-ben további cunami veszély-vizsgálatokat végeztek, ami korábbi földrengések adatai alapján végzett szimuláción alkapult, és komoly problémákra világított rá. A jelentés 4 nappal a cunami elött érkezett meg a céghez, akik 2012-ig semmilyen válaszlépést, vagy további vizsgálatot nem szándékoztak megtenni."
    Azzal azért tisztában kell lenni, hogy egy ilyen jelentés utána általában tényleg 1-2 év mire történik is valami, mivel nem két perc ellenőrizni, megtervezni, a beruházásra pénzt szerezni stb.
    "2006-ban a japán kormány bizonyos erőművek bezárását akarta elérni a fölrengésállóságra hivatkozva, a japán atomenergia ügynökség az erőművet biztonságosnak minősítette."
    A földrengést szépen túl is élte.
    "1991-ben több tartalék generátort is elárasztott a tengervíz, ami egy esetleges cunami veszélyeire figyelmeztetett, a cég egy ajtóval elintézte a dolgot."
    20 évvel később egy sohasem tervezett és nem is számított magasságú cunami elintézte az ajtót. Te tudsz tervezhetetlen dolgot előre tervezni?
    A többi meg tipikus céges mentalitás.
  • NEXUS6
    #61
    Az angol wikiben van 1-2 érdekes dolog:
    1. A vészhűtés csövezését az építéskor 1967-ben megváltoztatták a tervekhez képest, ami most komoly gondot okozott. Mindezt engedélyeztetés nélkül, hogy csökkentsék az adminisztrációs pepecselést.
    2. 1976-ban a biztonsági jelentéseket az erőműnél meghamisították. A GE-nél a biztonsági kérdéseket feszegető több mérnököt elbocsájtottak.
    3. 1991-ben több tartalék generátort is elárasztott a tengervíz, ami egy esetleges cunami veszélyeire figyelmeztetett, a cég egy ajtóval elintézte a dolgot.
    4. 2006-ban a japán kormány bizonyos erőművek bezárását akarta elérni a fölrengésállóságra hivatkozva, a japán atomenergia ügynökség az erőművet biztonságosnak minősítette.
    5. 2007-ben egy biztonsági felülvizsgálatot indítottak. A 2008-as belső jelentésben figyelmeztettek egy esetleges 10,2 m-es cunami veszélyeire, de a vezetőség ezt nem vette komolyan, irreálisnak tartotta.
    6. 2011-ben további cunami veszély-vizsgálatokat végeztek, ami korábbi földrengések adatai alapján végzett szimuláción alkapult, és komoly problémákra világított rá. A jelentés 4 nappal a cunami elött érkezett meg a céghez, akik 2012-ig semmilyen válaszlépést, vagy további vizsgálatot nem szándékoztak megtenni.
  • NEXUS6
    #60
    Egyrészt jogos, csak éppen amit mondok az a parasztvakítás része. Energia válság van? Nincs, de ha bezárjuk az atomerőműveket biztos az lesz. Még is mindenhol azt nyomatják, hogy takarékoskodj, mert, mert ...mert csak!

    Amcsiban felébe/harmadába kerül a benzin, persze alapvetően az adók miatt, de akkor is hogy van ez? Ha az ember többet autózik, mert olcsó a benzin, akkor több kocsi/szolgáltatás fogy, ez pedig jó a gazdaságnak????
    De nem nálunk, mert itt a magas benzinárakkal megfojtják a gazdaságot. Mert ugye nem csak a polgár nem autózik örömében, hanem a magas benzinár mindenbe belekerül. Csak nézzük meg az amcsi és magyar árszínvonalat, az is kb fele. Tehet a magyar ember nem csak nem autózik, de nem is eszik, mert drága a kaja. Persze nem pazarol. Csakhogy a gazdaság NEM a féligüres szemeteszsáktól pörög.

    Én ezt mind elhiszem, hogy szép és jó, meg környezetbarát, de a mai gazdasági szabályok kb. az amcsi rendszerre vannak kitalálva. A magyar CO2 kvótát sem azért teljesítjük röhögve mert olyan trendi modern a gazdaságunk, hanem mert ennyire leállt.
  • vandor21
    #59
    Travel Fukushima Japan, You are already their
  • kvp
    #58
    Tervezesi hibak:

    Fukushima:
    -a vizforralos reaktorok amiket hasznalnak csak aktiv hutessel allithatoak le (eredetileg katonai reaktornak terveztek oket, de ez volt anno a legolcsobb reaktor technologia)
    -a biztonsagi utasitas szerint lekapcsoltak a reaktorokat a foldrenges utan
    -a tartalek hutes generatorait nem vedtek a szokoartol
    -amikor kiderult lassan szoltak az illetekeseknek, vagy egyaltalan nem
    -nem volt keznel (gyakorlatilag az egesz orszagban) passziv huteshez szukseges anyag (az amerikai helikopter feluton fordult vissza ami a huteshez bort vitt volna az egyik amerikai hordozorol, mar akkor lehetett tudni, hogy mindegyik reaktor leolvadt)

    Szokoar:
    -rossz helyre epitettek a falvakat
    -volt egy falu amit 100 even belul harmadszor vitt el a tenger, megis visszaepitettek (es van olyan tulelo, akik mind a 3-at latta)
    -a korabbi szokoar utan sok helyre 10 meteres gatat emeltek, ez a szokoar 14 meteres volt
    -a regi hazak, temetok es szentelyek megusztak, mivel azokat meg akkor epitettek amikor meg tiszteletben tartottak a tengert

    Egyebkent a japan lakossagot csak kis mertekben erintette a szokoar, mivel joreszt idosek, foldmuvesek es halaszok laktak az erintett teruleteken. Arrol nem beszelve, hogy a vilaghaboruk ota megszoktak hogy jelentosek a polgari vesztesegek. Ehhez kepest tobben lesznek ongyilkosok egy ev alatt, mint a szokoar osszes aldozata. A sugarzas pedig nem erdekli oket, a ket lebombazott varosnal is elfogadtak, hogy a sugarzas miatt halnak meg az emberek. A regi villamosok, amik tuleltek a robbanast is jarnak meg hiroshimaban (anno a tamadas utan 2 nappal mar ujra jartak a porraegett varosban), ez utobbi foleg a haboru utani ujjaepites szimboluma lett, meg akkor is ha mind sulyosan sugarszennyezett a mai napig. (a turistakat sem zavarja) Szoval a japanok ugy nez ki, hogy elturik mind a szokoarat, mind a sugarszennyezest, mind a teljesen alkalmatlan es korrupt politikusokat, mindent.

    Egyebkent az azsiai allamok kozzul japan hasonlit legjobban magyarorszagra, mind korrupcio, mind a hivatalok hulyesege tekinteteben. A 4-es metrot sem kellene rajuk bizni, a seikan alagutat is 64-tol 88-ig epitettek, ugy hogy 46-ban mar megvoltak a tervek. Az o 4-es metrojuk is 54-tol 67-ig epult, ugy hogy a vonal jo resze felszinen vagy keregvasutkent fut. Persze ennyi erovel a 3 hev vonal is metro, legalabbis ott annak szamitana, az egyiknek meg keregvasutas szakasza is van.
  • Molnibalage
    #57
    Abban igaza van, hogy tényleg kibaszottul nagy a pazarlás. Autópályán 130-cal száguldozgat a user, mikor 70-es átlaggal a fogyasztás kb. a harmada-negyede lenne. Csak mindenki siet midenhova... Egy európai meg egy jenki faszi is bemutatta, hogy kereskedelmi forgalomban kapható autóval egy tankolással bőven 2500 km letne menni, csak pesze olyan tempóval, amilyennel...

    A légkondik csak magyarországon 100 MW-os nagyságrendben pazarolják az energiát. A magyar házak fele hírból sem ismer semmiféle szigetelést, stb.
  • Molnibalage
    #56
    Pontosan ezért nem szabad népszavazásts kiírni arról, hogy pl. kell -e atom vagy sem. Vagy akkor úgy kellene, hogy ellenzi ön -e az atomot, ha cserébe instabil hálózatot és 2-3-szoros áram árat kap? Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, hogy mindjárt más lenne a dolog...?
  • NEXUS6
    #55
    "Nagyon bele van feletkezve a zemberiség az energia pazarlásba ennek elöbb vagy utóbb agy nagy kaka lesz a vége."

    Ja, nem lesz áram a zinternetre sem, mert a sok klíma ebben a rohadt melegben elviszi, így nem tudod a tudományodat megosztani velünk. Na ez tényleg nagy kaka lenne.
  • Papichulo
    #54
    A vizeromuvek am az igazan zoldek:

    "The Banqiao dam and Shimantan Reservoir Dam are among 62 dams in Zhumadian Prefecture of China's Henan Province that failed catastrophically or were intentionally destroyed in 1975 during Typhoon Nina.

    The dam failures killed an estimated 171,000 people[1]; 11 million people lost their homes." - http://en.wikipedia.org/wiki/Banqiao_Dam

    Termeszetesen itt is volt emberi mulasztas... Aztan a sok hulye kornyezetvedo meg ezeket hozza fel peldanak, hogy mennyivel is jobban jarnank vele, mint a nuklearis energiaval. Csakugy, mint a szel- es naperomuvel, melyeket az eg is alaperomunek tervezett... oh, wait!

    Az a szomoru, hogy nagyon dramatikusan tudjak eloadni a Zoldek a nemes celjaikat es ezt meg rengeteg ember megkajalja. Sajnos a cafolatok ennel jovalta tudomanyosabbak, ezert sok ember eleve meg sem hallgatja, vagy pedig nem erti meg... "uphill battle" ez a racionalisan gondolkozoknak.
  • Molnibalage
    #53
    Ez a kitalálnak valami okosat duma mindig az, amit röhögni szokat. Az az okosság az volt, hogy atomra alapoznak, mert olcsó. Vagy szerinted 1 év alatt felépítik a japán csúcskapacitás igényének 30%-át? Technikailag lehetetlen, pénzügyileg képtelen...
  • caius marius
    #52
    Elolvastam a hozzászólásokat és arra a következtetésre jutottam, hogy jöhet az apokalipszis...
    Ennyi töketlen és agyament szart régen olvastam!
    Az atom az jó, a japánok meg undorítóak. Aztakurva ennél lejjeb nem mehetünk asszem, vagy mégis?
    @Collerblade " Én egy japánt sem sajnálok. Úgyis azon a kis szigeten hatalmas túlnépesedéssel kűzdenek. Nem árt, ha egy kicsit visszacsökkennek."
    Ember normális vagy Te?! Nem hiszem. Azt viszonz hiszem, hogy a hozzád hasonlók nélkül boldogabb lenne itt az élet.
    @Sir Ny Te eddig hány japán embert ismertél? Gyanítom, h egyet sem. Buta vagy.
    @georgesmatyas ezen mongyuk jót röhögtem :D

    @Molnibalage, @NEXUS6 Azért azon nagyon fogtok csodálkozni, ha nem indítja újra mindet? Sőt azt a keveset amit beindít, is leállítja nemsokára?
    Úgy gondolom, hogy kitalálnak majd valami okosat mi meg csak nézünk mint rozi a moziban. (gyanítom, hogy nálatok a hír, miszerint japán leállítja az atomerőműveit, kiverte a biztit :) ) Nagyon bele van feletkezve a zemberiség az energia pazarlásba ennek elöbb vagy utóbb agy nagy kaka lesz a vége.
  • Archenemy
    #51
    az undorító szubjektív, népre jellemző jellemvonások pedig vannak, tehát igen, lehet egy népet undorítónak tartani

    nem mintha én annak tartanám a japánokat, meg eleve egy népet sem, de ha valaki undorítónak látja őket, lelke rajta, szabad ország
  • Molnibalage
    #50
    Nem azt mondtam, hogy a népeknek nincsenek jellemvonásai. És ebből egyenes ágon következik, hogy egy nép undorító...?
  • Molnibalage
    #49
    De azzal fogják pótolni. Asszem 10GW nagyságrendben építenek gáz és talán szénerőműveket is.
  • Sir Ny
    #48
    A legújabb genetikai kutatások szerint... izé, néhány százezer éves megfigyelés, alapján a rokonok jobban hasonlítanak egymásra, mint a nem rokonok. A japánok jobban hasonlítanak a japánokra, mint a magyarokra.
    Picit régebbi pszichológiai eredmény, hogy az emberek, akik kommunikálnak, hatnak egymásra, akik meg nem találkoznak, azok nem. Japán emberekre japán közösség hat, és nem a magyar.

    Ha te nem hiszel a népekre jellemző jellemvonásokban, lelked rajta, azonban mind a logika, mind a megfigyelések azt mondják, hogy ilyenek léteznek.
  • CollerbladE
    #47
    Ritkán írom le a véleményem, és annak ellenére, hogy nem kérdezte senki, kivételt teszek.
    1. Nem kéne leállítani 1 atom-erőművet sem. Nem is értem, hogy a németek hogy hozhattak ilyen eszement döntést. Japán egy törésvonal mellett fekszik, ahol gyakoriak a földrengések. Ellenben Németországra ez nem jellemző. Honnan akarják akkor a hiányzó elektromos energiát pótolni? Remélem nem a fosszílis tüzelőanyagokat fognak égetni, mert annak mégrosszabb hatása lesz.
    2. Talán számolni kellett volna az atomerőmű építésekor, hogy japánban nagy esélye van egy nagyobb erejű földrengésnek. Utálom a mai világgazdaságot, ahol a vezetők csukott szemekkel és fülekkel építkeznek, mert csak 1 szó lebeg a szemük előtt (növekedés). A mai döntéshozók a multban élnek gőzük sincs, hogy merre haladunk és mi lesz majd 10, 20 vagy 50 év múlva. Pedig jó lenne körbe nézni és megállni egy pillanatra. Az ilyen felelőtlen népességnövekedés -amit amit japánban csináltak az utóbbi 50 évben- következménye lesz az ilyen baleset, mert septiben kellett kielégíteni a hirtelen növekő igényeket. Így épült fukosimai reaktor is.
    3. Én egy japánt sem sajnálok. Úgyis azon a kis szigeten hatalmas túlnépesedéssel kűzdenek. Nem árt, ha egy kicsit visszacsökkennek. Azt viszont sajnálom, hogy valószínüleg nem azok pusztultak el, akik annak idején meghozták az előbb említett "felelőségteljes" döntéseket.
    4. Ennek az egésznek nincs semmi köze az atomenergia biztonságos voltához. Ha betartották volna a nemzetközi atomenergetiaki előírásokat, akkor nem kaptunk volna még1 csernobilt. Az atomenergia jelenleg is a legtisztább módja (a kiforrott technikák közül) az energiatermelésnek. Kár lenne egyiket is lekapcsolni, a japánok hülyesége miatt.

    Üdv
  • georgesmatyas
    #46
    Nem kéne annyi bugyit szaglászni és akkor nem lett volna ekkora a baj...
  • Archenemy
    #45
    "A fukusimai atomerőműnél kialakult krízishelyzet "egyértelműen ember okozta katasztrófa" volt, állapította meg egy japán parlamenti bizottság. "

    Hú basszus pedig én azt hittem, hogy az atomerőművek természetes képződmények, amik csak úgy kinőnek a földből! (Persze hogy "ember okozta", mert végső soron minden, amit ember épített, ha onnantól tönkremegy, arra rá lehet fogni, hogy "ember okozta"...)

    De egyetértek nexussal, persze hogy ezt kell mondani, hogy ha mégsem akarjuk bezárni az összeset, amiről már akkor is lehetett sejteni, hogy azért az nem úgy lesz...
  • Molnibalage
    #44
    Egy nép mitől lesz undorító? Akkor a magyar nép is az, mert legalább egy balfasz van, akik népeket skatulyáz be...?
  • Molnibalage
    #43
    És akkor meglepődnek, hogy az európai gazdaság döglődik vagy döglődno fog, mikor ilyen baromságokat csinálnak a populizmus nevében. Én speciel lekapcsolnám a hálózatról azt, aki ellenzi az atomot. A hálózat csak miden elemével teljes. Ha nem kell atom = nem kell áram sem. Lehet választani...
  • teddybear
    #42
    A Siemens nyilvánosságra hozott becslése szerint az atomerőművek leállítása körülbelül 1700 milliárd euróba fog kerülni a német gazdaságnak. Ez jelenlegi árfolyamon közel 500 ezer milliárd forint.
    Ebbe még a német nemzetgazdaság is bele fog rokkanni.
    Ami pedig a zöldáram nagyobb mértékű felhasználását illeti, az ENTSO-E – az európai villamosenergia-ipari rendszerirányítók szervezete – előzetes hálózatfejlesztési terve szerint minimum 30 milliárd eurót fog felemészteni, ennek jelentős részét a tengeri szélerőművek bekötéséhez szükséges kábelek fogják felemészteni.

    Ettől függetlenül, még a legderűlátóbb elemzők sem vélik, hogy az ezerszám épülőben lévő napelem és szélerőművek képesek lennének pótolni az atomerőművek kiesésével fellépő energiamennyiséget. Ezt csak további hőerőművek, főleg az Északi-tenger gázmezőire alapozva, illetve nagymértékű energiaimporttal lehet pótolni.

    Ráadásul az atomerőművek leállításával az olcsó energián kívül az általuk fizetett különadó is el fog veszni, amiből eddig dotálták a zöldenergia-termelőket.
  • Sir Ny
    #41
    Hát elég undorító egy nép nagyjából az összes lehetséges szempontot figyelembe véve.
  • NEXUS6
    #40
    Az élet maga nem biztonságos, akármilyen technológiának vannak kockázati tényezői. De annak is hogy kimész a parkba és megcsíp egy kullancs és Lyme kórt kapsz, csak Britanniában évi 1000 esetet regisztrálnak. Le a selejt kullancsokkal!

    Ezt nézegesd.
    Még egy malomban, vagy cukorgyárban egy "egyszerű" por-robbanás miatt is több ember hal meg soxor, mint amennyi a Fukushima-i katasztrófa áldozatainak a száma, tiltsuk be a malmokat, meg a cukorgyárakat is!

    Hülyegyerek
  • Molnibalage
    #39
    Gratulálok. Kár, hogy a számok szerint 2-4 nagyságrenddel biztonságosabb minden más villamosáram termelési módnál úgy is, hogy képzetlen emberek által előidézett balesetek is benne vannak egy balfasz rendszer miatt.
  • Tsol
    #38
    Japán hol torz rezsim?
  • DasIsFuck
    #37
    az atomenergia eggyértelműen nem biztonságos,át kellene róla állni..
    kötelezővé kéne tenni, mindne ország számára aki ellenszegül azt meg kiirtani.
    Leszámolni az emberi selejtekkel és akkor nem történnének ilyenek.
  • NEXUS6
    #36
    Nemmondod!


    De jogos!
  • Molnibalage
    #35
    Sugárfertőzés nincs. Sugárbeteg az van.
  • NEXUS6
    #34
    A gond az, hogy a lakosság megvezethető, illetve akiket ki kellett telepíteni azoknak van egy elég dúrva tapasztalata az atomenergiával kapcsolatban. A média meg másról sem szólt mint Fukushimáról, kb az emberek agyában az van, hogy a cunami túlélhető, na de Fukushima na az halál!

    Pedig mi a valóság? A cunami elvitt vagy 16 000 embert, plusz 3000 a mai napig hiányzik. Amcsi a teljes terror ellenes háborújával wtc tornyokkal, hősi halottakkal stb nem veszített ennyi embert 11 év alatt!
    Fukushima közvetlen hatása meg két sugárfertőzött melós.

    Mindenki arról beszél, hogy hú a zerőművek cunami állóságáról miért nem gondoskodtak a szakemberek, miközben az senkit nem érdekel a médiában, hogy hova lett az a 19 000 ember? Azok milyen épületben helyen voltak, hogy meghaltak? Hogy állították helyre az épületeket, autópályákat, egy új cunamit állnának, vagy ezeket is elvinné, mint a xart?

    Fukushimai emberi mulasztásról beszélnek, de bocs az erőmű csak egyben maradt Földrengés+cunami ellenére, a reaktorral nem Godzilla focizik valahol a tenger mélyén. És végül is a helyzet sokkal jobb lett, mint a legrosszabb forgatókönyv. Azokat fogják most pont elítélni erkölcsileg, vagy akár jogilag, akik ezt lehetővé tették.
    De hát ezt a cirkuszt szinte kívánja a japán szellem.


    Amúgy az se nagyon derült ki, hogy a csernobili reaktorral kinek az utasítására kezdtek el szórakozni. A teljes műszakot megbaxtatták a törvény elött, na de hogy ki találta ki azt a baromságot, amit végrehajtottak, kinek az utasítására csinálták, az csak majd valamelyik diszkóveri műsorban lesz benne kb talán 50 év múlva.
  • FoodLFG
    #33
    Nem jöttek azok semmire sem rá. Végig tudták hogy újra kell majd indítani őket/néhányat. Csak azért mondták, hogy no atom, hogy csitítsák a népet. Senkinek sem hiányzott akkortájt, hogy feleslegesen az utcákon hisztériázzanak emberek. Így is voltak/vannak tüntetések a témában. Elég volt a politikusoknak az is.



    Children of the Tsunami
    http://youtu.be/MMyXAKieO0o
    http://youtu.be/1JS0Rf_gWFA

    BBCs dokumentumfilm. Semmi szakmai nincs benne, de a hangulata miatt érdemes megnézni. Profin összerakták.
  • Dany007
    #32
    "Nekem is az jött le, hogy most már szó sincs arról amit a baleset után mondtak, hogy no more atom."

    Persze, hogy szó sincs róla. Ők is gyorsan rájöttek, hogy az összes erőművet leállítani egyenlő egy energetikai öngyilkossággal. Egyszerűen azt a hatalmas mennyiségű energiát, amit a Japánban lévő 55 atomerőmű termelt egyszerűen nem tudják máshonnan pótolni. Az ország villamosenergia szükségletének 34%-át termelik atomból. Honnan a fenéből tudnák ezt értelmes kereteken belül gazdaságosan és belátható időn belül pótolni? Sehonnan. És erre ők is rájöttek.
    Egyedül a sötétzöldek azok, akik ezt nem képesek belátni.

    Csak szajkózzák az atomerőművek bezárását, de azt egyik se mondja meg, hogy az onnan kieső hatalmas energiamennyiséget mivel pótolják? Vagy ilyen esetben a lakosság 30%-a egyszerűen ne kapjon áramot? Bocs de az erőmű veszélyes ezért ti nem kaptok áramot?
  • Szefmester
    #31
  • Omega
    #30
    "Nem írható a természet számlájára Fukusima"
    Propaganda szempontból ennél jobb magyarázat nem is kell.
  • Voltan
    #29
    Ez sokmindennel így van. Az ember hajlamos elfelejteni, hogy nagy hatalommal nagy felelősség is jár. Hajthatod a lovat is, de simán ledobhat a hátáról bármikor, ha úgy gondolja, elég volt. Egyszerű képlet ez, de sajnos elfelejtik időnként.
  • NEXUS6
    #28
    A zöldek is inkább abba szólnának bele, hogy ne a 8000 km-ről hozott agyonvegyszerezett génkezelt zöldségeket kelljen zabálnunk.

    Az atomnál nincs zöldebb ez kb tény. Hát igen Fukushima elposszant. Ez gáz, elég nagy.
    De az hogy a szénerőművek millió tonnaszám okádják a légkörbe a kéndioxidot, és kb 1000X annyi radioaktív anyag jön ki kw áramra levetítve arról senki nem beszél, ha már olyan nagy gond a radioaktivitás.
  • Molnibalage
    #27
    Pár napja jelentették be, hogy újraindul kettő. Szépen lassan a többi is fog.

    1. Máskülönben a kyotói vállalások így úgy repülnek kukába, hogy ehaj.
    2. Az áram ára szépen elindul felfele. Kérdezd erről a németeket. Pár gigacég közölte, hogy nekik elegük van, pakolnak. Nem bírják a német áram árat. Eddig is EU legdrágább árama volt. Most, hogy atom fúdeellenség lett és erőltetik a zöldbalfaszságot, a 2-szeres ár tíz éven belül lazán 3-szoros lesz.... Ja, kérem akinél a "zöld" áram az, hogy garantált átvétel ár van 15 évre előre. Röhög a vakbelem...
  • NEXUS6
    #26
    "Japán fokozatosan lemond az atomenergia felhasználásáról - közölte kedden a japán ipari miniszter. Hacsiro Josio felhívta a figyelmet arra, hogy az egy hete hivatalba lépett miniszterelnök, Noda Josihiko nem kíván új atomerőműveket építtetni, az elöregedetteket pedig fel akarja számolni."

    Link