Bemutatták az elsõ Orion kapszulát
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ilyet utoljára hatodikban tapasztaltam, amikor Soós Erikának próbáltam elmagyarázni a gyökvonást...Az se értette, és még le is hülyézett...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
inkább hagyjuk, ok..sok ez neked...kösz az eddigieket..
béke veled!
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
és persze az a hülye, aki nem érti a válaszokat:) pffffffff...
nyilván van összefüggés...de nem errõl volt szó :)
teddy: melyik felvetésemrõl? semmit nem vetettem fel, csak kérdeztem, lehetett persze a kérdés hülyeség, de sok kérdés az eleinte :)
te beszélsz emberi értetlenségrõl?? hehe...
sosem írtam hogy a hõpajzsos+ejtõernyõs az nem fizikai..én a meghajtásról írtam ezt...(értõ olvasás, ugye)a rakéta az kémiai...
antigravról egy szót sem írtam, sõt kiemeltem, hogy fantaszta dolgokban nem
hiszek..ez se tûnt fel neked...
olyan dolgok írását tulajdonítod nekem, amit sosem írtam, és leszólsz érte..most abba már bele se megyek, mért is személyeskedsz?? mi ad neked erre jogot?? de hogy olvasni se tudsz...pff :)
Csak annyi volt a lényege amit írtam: mért gyorsan jönnek be a légkörbe, kockáztatva az elégést, és meglehetõsen szûkre szabva a visszatérési lehetõségeket? (belépési ablak)
erre jöttek értelmes válaszok is...(nem a tied) :)
de, kösz.
Az ûrlift minden további nélkül mûködne mindkét irányban. Épp úgy alkalmas körpályára emelni embereket és egyéb holmikat, mint ahogy visszahozni.
Ami pedig a magleb-ágyút illeti, elvileg az is alkalmas fordított üzemmódban mûködni, azaz ahelyett, hogy felgyorsítaná az ûrhajót, lelassítja leszálláskor. Csakhogy pontosan el kéne találni a szerkezet felsõ pályarendszerének nyílását az ûrhajóval, ami nem lenne egyszerû. Ráadásul ha hibáznak, akkor egy több tonnás tömeg fog a közelben becsapódni, több kilométeres másodpercenkénti sebességgel, ami jókora krátert ütne a felszínbe.
Fizikai elven mûködõ módszer a hõpajzsos+ejtõernyõs leszállás is, csak nem fogtad fel eddig.
Az antigravitációs hajtómû meg nem létezik, legfeljebb egy-két elborult elméjû ufóhívõ hisz benne.
Nem tûnt fel, hogy én a visszajövetelrõl érdeklõdtem?? :), a te példáid meg a felszállásról szólnak :)
Azért te se csodálkozz, ha minek is néznek?:)
Perpillanat egyedül a kémiai rakéták tudnak akkora tolóerõt produkálni, amely elegendõ a földkörüli pálya eléréséhez. Persze ezt lehet kombinálni hagyományos repülõgéppel is, amikor az elsõ fokozat rakétáját magával a repülõgéppel helyettesítjük. Így, ha mondjuk veszünk egy MIG-31-est, és rápakolunk egy 2-3 tonnás rakétát, fel tudunk juttatni LEO pályára úgy 80-120 kilót.
Voltak tervek ennél sokkal nagyobb kapacitású hordozó-repülõgépekre is, de aztán abbamaradt még a tervezési fázisban az egész.
Más módszerek:
Ûrlift. Arthur C. Clarke ötlete, hogy ha egy nagyobb tömeget helyezünk el geostacionárius pályára, arról kötelet bocsáthatunk le a felszínre. Ezzel aztán egy ûrliftet hozhatunk létre, amellyel embert és felszerelést juttathatunk földkörüli pályára. Ennek az ötletnek a továbbfejlesztése a Clarke-öv, amely tulajdonképp egy, a geostacionárius pályán keringõ egyfajta abroncs, amely ûrliftekkel van a felszínhez horgonyozva.
Magleb-ágyú. Egy olyan kilövõszerkezet, amely mágneses erõvel gyorsítaná fel a felbocsájtandó tömeget egészen a szökési sebesség fölé.
A gond az vele, hogy az elviselhetõ mértékû gyorsulás betartásához, hatalmas méretekkel kell hogy rendelkezzen. Néhányszor tíz kilométeres magasságig kellene felnyúlnia. ez, a mostani építészet szerint kivitelezhetetlen.
Persze ez attól függ mit értesz alapképesség alatt, igazi semmit mondó szó. Köszi, de nem a wcére gondoltam. Az eddig felvázolt számtalan "orion" típus neked mind egyforma? Értem.
Mint ahogy azt Kamov megírta, 5 tonnás cucc visszahozására kb. 250 tonnás rakéta kellene, aminek döntõ többsége üzemanyag. Ennek a felvitele alsó hangon is 10 indítás a mai legerõsebb rakétákkal. Az mennyi is? Milliárd dollár? Mindez azért, hogy 5 tonnát visszahozzunk. Nem beszélve arról, hogy ennek a hatalmas üzemanyagmennyiségnek a fogadására ki kellene építeni egy hatalmas ûrbéli benzinkutat. Lásd be, ez nem járható út.
Mindemellett az Orion név használatban maradt, a gyártó Lockheed Martin továbbra is hivatkozik ezen a néven az MPCV-re pl itt
Nyilván akkor nem kérdezném :)
csak akkor lehet ilyet kérdezni ha fizikaprofesszori a végzettség??:)
Gondoltam, hátha valaki bemutat valami elvi lehetõséget, vagy bármit, és beszélgetés lesz róla..de van pár nagyokos (nem te) aki a beszólogatáson kivül, okoskodni meg személyeskedni tud csak.
Csak annyit jegyeztem meg, hogy a kémiai motorok, pont a hatalmas üzemanyag mennyiség miatt rég elavultak (egyébként mért nem visznek fel apránként üzemanyagot, és tárolják az ûrállomáson? lenne a visszaútra :))..és nem alkalmasak ûrrepülésre.... valami más kéne..
Ionhajtómû, jó..de csak kint, és hosszabb távú utazásoknál..atommeghajtás még rendesen gyerekcipõben..nyilván az ilyen fantaszta térhajtómûvek nem játszanak..:)
Nem tudom, de valamit ki kéne találni, mert így semmi haladás, már vagy 40 éve :)
troll kifejezést kikérem magamnak, csak kérdeztem, és kételkedtem...kissé könnyedén szórjátok a troll kifejezést, annak, aki mást mer írni mint itt néhány nagyokos...pff
Én, a NASA meg USA ûrhajózási technikáját, és CSAK azt véleményeztem..amihez, lehetõségem, és jogom van (véleményszabadság, ugye?)
De te, meg engem szóltál le, és személyeskedtél...én a témához szóltam hozzá, arról írtam véleményt (sajátomat!) és arról tettem fel kérdéseket
De te meg rólam... Túl primitiv vagy hogy felfogd a különbséget???
ki akkor a bunkó???
Kaptam válaszokat, értelmeseket, és meg is köszöntem...látom ez se jutott el borsónyi agyadig...kár rád vesztegetni az idõmet...
Rajtam múlna, repülnél innen, mint a gyõzelmi zászló...
Kerbal Space Program
A fizika sajnos adott, még a fórumtrollok sem tudják megváltoztatni.
okoskodtál, de értelmes válaszra nem futotta, csak lekezelõre...
volt aki értelmesen válaszolt (Bannedusermail) bár messze többel tisztában vagyok, mint azt saejtené, de jót mosolyogtam, neki köszönöm a választ.
te meg egy tahó vagy.
Egyébként föld körüli pályán megy az ûrhajó vagy 30 Machal. Ha elkezded lassítani, már azonnal nem lesz föld körüli pályán, hanem beesik a légkörbe. Ugyanis majdnem akkora gravitáció hat rá a keringési pályán, mint itt a felszínen. Itt most kell egy kis kitérõ, hogy akkor mi a súlytalanság. Hát annyi, hogy az ûrkabin együtt zuhan az ûrhajóssal, és az ûrhajós nem tud gyorsabban esni, mint az ûrhajó, ezért lebeg, mintha nem hatna rá a gravitáció. Pedig hat. Mintha egy befõtesüvegben lenne egy béka, amit kiejtesz az ablakon. Nem, ez túl bonyolult. Mint amikor elindul a lift, és könnyebbnek érzed magad. Ha nem elindulna, hanem zuhanna, akkor lebegnél abban is. Na, akkor vissza az ûrhajóhoz. Ha folyamatosan zuhan keringés közben, akkor miért nem esik le? Azért, mert a Föld nem lapos. Tehát, mondjuk repülne az ûrhajó érintõvel azonos irányban a felszín felett, és alatta görbül a felszín, tehát magasabban lenne, mint korábban. Mert ugye a felszín elgörbül alatta. Na de õ közben esik. A keringéshez pont akkora sebesség kell, hogy annyit emelkedjen, amennyit esik. Gyakorlatilag körbe zuhanja a Földet. Szemléletes példa erre a rulett golyó. AZ körbe-körbe gurul, mert amennyit emelkedne a folyó azzal, hogy õ kirepülne a pályáról, annyit esik is. Na most képzeld el, hogy a rulett görgetõ pályája az alján egy vastag sávban be van kenve ragasztóval. Na ez a Föld légköre. Ha te lassítod a golyót, akkor azonnal elérné a ragasztót. Nem lassan, hanem elég gyorsan. Tehát repülsz körbe az ûrhajóval 30 Machal, és fékezel, de már 25 Machal így belezuhansz a légkör felsõ rétegeibe. De tegyük fel, hogy lenne olyan eszközöd, ami Hirtelen lefékezné a körmozgást. Hát akkor 200 km magasan megállnál egy helyben. Mi történne ekkor? 1 G-vel kezdenél zuhanni. A végén gyorsabban esnél le, mint amennyivel föntrõl indulnál. Ugyanis 200 km-en keresztül egyfolytában úgy gyorsulnál, mint egy F1 autó. Mennyi idõ alatt akarnál leereszkedni? Fél óra? Na akkor ahhoz folyamatosan fél óráig kellene üzemeltetni egy hajtómûvet. Több üzemanyag kellene hozzá, mint amennyivel feljutnál, de ez nem minden, ahogyan a tévéshopban mondják, ahhoz hogy oda felvidd, még több üzemanyag kellene, mert úgy nem csak az ûrhajónak kellene felszállni, hanem annak az üzemanyagnak is, ami a leszálláshoz kell, tehát nem csak az lenne a többlet, amit felviszel, hanem ehhez még nagyobb többlet kellene, ami felviszi. Gyakorlatilag ez olyan nehéz úrhajót igényelne, ami nem is tudna felszállni, mert olyan nehéz. De, ha nem tudsz felszállni sem, akkor van értelme arról beszélni, hogyan akarsz a felszállni sem tudó ûrhajóval leszállni?
Na most már tudhatod, hogy miért kellett volna odafigyelned fizika órán. A NASA-s fõkonstruktõrök odafigyeltek. Ezért rakják õk össze meg lövik fel a rakétákat, és azért olyanok a rakéták, amilyeneket õk választanak, és azért nem olyanok, mint amilyeneket a fotelbõl összeálmodozol. Most komolyan gondolod, hogy azért, mert ötvenszer megnézted az összes star wars filmet, és kened vágod, a lézerkardokat meg a jediket, még nem vagy okosabb egy rakétamérnöknél.
Boccs, hogy gúnyos voltam, de nagyon arcoskodtál.
?k nem gonoszak buták és magyargy?löl?k,csak cigányok!
Egy 5 tonnás ûrhajó Föld körüli pályára állításához egy 250 tonnás rakéta kell.
Ha légköri fékezés nélkül akarsz ugyanerrõl a pályáról lefékezni és leszállni, akkor ehhez ugyanúgy egy 250 tonnás rakéta kellene amit 20000 dollár/kg áron elõtte egy 6000 tonnás rakétával kellene felvinni.
Ezzel szemben légköri fékezéssel egy 5 tonnás ûrkabint egy 400kg tömegû hõpajzs és 250kg üzemanyag és egy 100kg-os ejtõernyõ felhasználásával vissza lehet hozni.
Közbe beugrott, hogy te is az sg egyik balfasz fõtrollja vagy, csak most jöttél vissza eltávról...
Igazabol az ursiklo sem volt sokkal jobb ezeknel, azt is felfele toltak, lefele pedig zuhant (csak szepen es elegansan):D
belépõ sebesség: 7.8km/sec??
mért ennyi a visszatérõ sebesség? ezt kellene lelassítani...és akkor nincs gond...mielõtt belépne a légkörbe, lassítani :) szépen szabadeséssel..akkor nem izzik fel, nem kell bazinehéz hõpajzs.. :)
Molnibalage: látom az értõ olvasás nem erõsséged, meg más se...bugriskám..menj ki az udvarra éheznek a malacok...azzal foglalkozz.
mért nekem kéne megoldást adnom?? ha már nem ért4ek egyet, akkor rögtön legyek atomfizika, ûrrakéta szakértõ?? normális vagy?
Trhawn: értem amit írsz, csak továbbra is elavultnak találom ezt a behasítok, és majd a légkör lelassít,közben majd elégek ha nincs szerencsém :)
mindegy, kösz a választ.
A Dragont Föld-körüli pályára és Mars programban való használatra tervezték, ezen belül a kabint négy-hét fõ maximum pár napos utazására, az integrált, újrafelhasználható hajtómûegységet orbitális manõverekre és kisebb pályakorrekciókra.
Mindkettõ jármû tervezésénél az elsõdlegesen fél éves szavatosság mellett a késõbbi két éves szavatosság volt követelmény. Mindkét jármû hõpajzsánál a marsi visszatérés volt a követelmény.
Ezek megadják hogy mire alkalmasak.
Föld körüli pályán végrehajtott feladatokhoz, marsi vagy mélyûri ûrhajó visszatérõegységéhez, marsi felszállóegységhez a könnyebb, egyszerûbb Dragon alkalmasabb.
Az Orion funkcionálisan ott rúghat labdába, ahol pár hetes Hold környéki missziókat kell végrehajtani. Itt a nagyobb kabin és a nagyobb mûszaki egység miatt nem kell hozzá plusz lakómodul és visszatérõ fokozat.
Minden más feladatra keményen túlsúlyos még a kiherélt képességû 607-es változat is.
Mint mindenek, az ûrhajóknak is van szavatossági ideje, a Soyuzoknak 6 hónap! Bolygóközi ûrhajónk tervezték, vagyis arra, hogy éveket kibírjon az ûrben. Illetve képes lesz lassítás nélkül, második kozmikus sebsebégnél is belépni a Föld légkörébe, ami nagyon hasznos dolog... Természetesen nem Orionban összezárva tesznek meg nagy távolságokat. Bolygóközi repülés alatt az Orion "lesz" a parancsnoki modul, illetve mentõûrhajó (persze ez távolság és felszereltség függõ). Nos erre egyenlõre egyetlen magánûrhajó sem képes (persze tudom, most mindenki a Dragon hozná fel, de elõbb nézze meg a jelenlegi paramétereit, és utána szóljon).
A gravitacio mar csak ilyen, hogy lehuzza oket eleg gyorsan..
értelmes válaszokat köszönöm kvp!
omerta, meg te hát..okoskodni rendesen tudtatok, de értelmesen válaszolni...pfff az már nem erõsségetek.
Tehát a hiba, nem az én elgondolásomban van, hanem az elavult ócska technikában..mikor bazisok üzemanyagot kéne felvinni, az elavult rakéta hajtõmûvekhez.
Tehát jobb lenne, lassan és izzás nélkül belépni a légkörbe, csak erre nem vagyunk képesek....ahelyett hogy ezt a problémát (meg sok egyebet) megoldanának, inkább vissza a 60-as 70-es évek "komoly" technikáihoz.
super..elõre az univerzum meghódításához. egy nagyobb kuka méretû tákolmánnyal. klassz :)
Na meg ott volt abban a mondatban az is, hogy "szerintem", ezzel megadva a lehetõséget, hogy téved és nem teljesen biztos a dolgában.
Mindegy, nincs kedvem prédikálni...
...pedig még tudnék.<#rolleyes>#rolleyes>
Biztos én vagyok a nagy tudatlan, de szerintem nagyon gáz az egész ürkutatás, bohóckodás
Ha ez neked kérdés és nem arcoskodás...