Bemutatták az elsõ Orion kapszulát

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"Az arcod ehhez képest meglepõen nagy..."

Bagoly mondja verébnek...<#nyes>

Kelta csak kérdezett, te viszont valóban arcoskodsz, megítélésem szerint.

Molnibalage
Ezek szerint még a középsulis fizikát sem érted. Kirány. Az arcod ehhez képest meglepõen nagy...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Egyébként meg azért nem jönnek lassan, mert az fizikailag nem leheséges. Mivel aerodinamikailag nem tudják irányítani a gépet, azért hajtmûvel kellene ennyire lassítani és órákig kellene brutális tolóerõ. Hajtóanyagot ehhez honnan lopsz? Mert fel kellene vinni...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Igen, te vagy nagyon tudatlan. Valahol mindig röhejesnek tartom, hogy magadfajta észkombájnok mérnökök és tudosók ezreid nézik hülyének. Láttál te már olyan diffegyeneleteket, amit pályamódosítások kiszámítására használnak? Én egyszer. Elég is volt...

"Mért nem jönnek be lassan? nagyon lassan? és akkor nem izzana..ilyen egyszerü..mért kell bazigyorsan behasítani?? nem lenne egyszerübb szép lassan leereszkedni?"

Foldkoruli palyan tartani egy hajot eleg nagy sebesseg kell. Ezt a sebesseget valahogy le kell csokkenteni. Lehet szepen lassan, ezt hivjak heat soaking-nak, amikor a legkor felso retegen kacsazik a hajo, amig lelassul. Viszont ahogy lassul, ugy kerul egyre lejjebb, aminek hatasara megno a surlodas, tehat egyre gyorsabban lassul, amitol egy ido utan felizzik a hopajzs vagy barmi ami elol van.

A hajot palyan lefekezni es ugy fuggolegesen visszajonni nem igazan lehet, mivel mar relative kis fekezes hatasara is egyszeruen belezuhan a legkorbe a jarmu ha kozben nem emeli fuggolegesen egy jo eros raketa. Tehat egyszer kellene akkora toloero ami a felloveshez kellett a vizszintes sebesseg elvesztesehez, masreszt kellene annyi amennyi fuggolegesen megtartja a jarmu sulyat, hogy szepen lassan ereszkedjenek le.

Itt fekezett egy kicsit az ursiklo, aztan hirtelen elkezdett zuhanni. Persze a zuhanas nem fuggolegesen tortenik, hanem az orbitalis sebesseghez merhetoen, csak mivel az iss is mozgott, ezert tunik fuggolegesnek. Szoval a sikloval egyszeruen nagy sebesseggel beestek a legkorbe, kb. mintha egy tegla lenne.
Omega
Szövegértésbõl újabb 1-es!
Nem tudnak felvinni nagy mennyiségû üzemanyagot, amit lassításra használhatnának, mert ahhoz még több üzemanyagot kellene elhasználni a fellövésnél. Sokkal drágább és nehezebb lenne megcsinálni.

Kelta
Tök hülyeség akkor ez, azért jönnek gyorsan mert jól eléghessenek? az a lényeg hogy jöhessenek gyorsan???? mikor ha lassan jönnének, akkor az egész biztosnsági hokamoka elkerülhetõ? és senki nem halt volna bele??? :)

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó...

NEXUS6
Sajna az a helyzet, hogy a központi kormányzatok által megrendelt emberes ûrutazások gyakorlatilag zászlókitûzéses PR események voltak. Egyetlen szerencse, hogy azért ki kellett hozzájuk fejleszteni a technológiát, amit a mai napig hasznosítunk. Új ötvözetek, számítástechnika, akármi formájában, vagy most a kis magáncégek által épített ûreszközökként.

Sajna soha nem volt konkrét célja az emberi ûrrepüléseknek, ha a politikusok nem mondták meg, hogy mit és mikorra (a köv Nov7-re, vagy Júli 4-re kell megtenni) akkor ment a tökölõdés. Kennedy is megmondta, hogy a Holdra kell menni, és azt is hogy miért: "Nem azért mert könnyû, hanem mert nehéz!"
Ja az más!
<#hehe>

Az utóbbi 10 év nagy eredménye pont ez, hogy ezek a kis vállakozások megerõsödni látszanak (igaz még mindig fõleg állami támogatásból) és az állami szférától is részben független üzleti tevékenységbe kezdtek.

Jelen körülmények között kezd kissé nevetséges lenni az a cirkusz, amit a NASA továbbra is a saját fejlesztésekkel csinál.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Azért nem jönnek be szép lassan, mert az az egész belépés lényege, hogy irtózatos mennyiségû hajtóanyag helyett - amit még irtózatosabb mennyiségû hajtóanyaggal kellene az ûrhajóval együtt felbocsátani - a légkör közegellenállását használják fékezésre.
Kelta
Biztos én vagyok a nagy tudatlan, de szerintem nagyon gáz az egész ürkutatás, bohóckodás. szégyen hogy még csak itt tartunk.
Amugy meg nem értem ezt a hõpajzs problémát...mért jönnek be a légkörbe 7-8x hangsebességgel?..persze hogy felizzik, meg nagy pajzs kell.
Mért nem jönnek be lassan? nagyon lassan? és akkor nem izzana..ilyen egyszerü..mért kell bazigyorsan behasítani?? nem lenne egyszerübb szép lassan leereszkedni?

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó...

feleekkora hõpajzs is elég lenne akár a marsról visszatérni :) csak a légkörbelépés módszerén kéne változtatni, de hát a názánál biztosra mennek, mert a tetves férgek(politikusok) vonják a pénzt ha egy kis hibát is elkövetnek.

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

Mire ez eljut LEO-ra, addigra rutinos vén rókának számít majd a Falcon Heavy, meg tán a még izmosabb útódai is. A Mars utazáshoz meg teljesen felesleges ez az izé. A Mars ûrhajóra a Dragon is eljuttatja a legénységet, meg kell egy kapszula, amit magukkal kell vinni a Mars körül keringõ, onnan visszainduló visszatérõ egységhez kapcsolva, mert valamivel majd le is kell szállni a Földre. Azt épeszû ember nem gondolhatja, hogy csak és kizárólag ezzel jutnak el a Marsig, meg vissza.
NEXUS6
Hát az lehet, hogy ez a hivatalos álláspont, de a Dragonon is olyan hõpajzs van ami bírja a távolabbról történõ visszatérést.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

A kereskedelmi cégek a földközeli pályákat töltik be, míg az orion ennél messzebbi célok elérésére készült. Ez hivatalos álláspont.
És így logikus is, a NASA-nak ott kell kezdõdnie, ahol a kereskedelmi cégeknek a vége van.

"Szerintem az lett volna visszafejlõdés, ha tovább erõltetik a zsákutcának bizonyuló ûrsikló vonalat."

Ki írta azt, hogy erõltetni kéne az ûrsikló projectet?
Nehéz dolog a szövegértés öreg!
Már ne haragudj, de hogy a faszba szerepelne angol nyomtatott szöveg egy 3500 éves rajzon?
a következõ (vissza)lépés a V-2 lesz :)

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

Az honnan derül ki, hogy ez egy 3500 éves kép?

globint
Tovább kapják a fizetést......

http://www.tradeximp.com/

globint
Teljesen úgy néz ki, mint a 3500 éves képen egy VIMANA.
Így ni.

http://www.tradeximp.com/

NEXUS6
"Az apollo és a saturn terveit lehúzták a wc-n?"

Gyakorlatilag igen, ahogy tudom.

2021?? Még néhány évet rá kell tenni, mert szokás szerint csúsznak az ûrprojektek. Mi a francnak kell annyi idõ? Ez nem egy új koncepció, hanem bejáratott tehnika, konkrét tervekkel és megvalósitásokkal. Az apollo és a saturn terveit lehúzták a wc-n? Értem én, hogy 0-ból kezdenek, meg mindent újraterveznek, de van mibõl épitkezni
Miért éreztem azt, hogy mintha õk sem vennék komolyan ezt az új fejlesztést? A mimikai, nonverbális kommunikációból...
Szerintem a sikló volt visszalépés, az Orion ott folytatná ahol az Apollo abbahagyta. A sikló nem a felfedezést szolgálta, hanem elvileg az ürrepülést akarta olcsó, rutinszerû dologgá tenni. 30 évvel, 100 milliárd dollárral és 14 halálos áldozattal késõbb a NASA rájött, hogy erre a feladatra vannak sokkal jobb megoldások is (Dragon).

Az Orion célja a visszatérés a Holdra, vagy ami ennél is inkább elõtérbe került, a földközeli aszteroida missziók végrehajtása. Ez az eredeti Kennedy -féle felfedezõ küldetés, és nem az eddigi sártaposás, hogy meddig él egy patkány az ISS-en...

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztõ is.\"

NEXUS6
Na most az Orion teljesen másra lett kitalálva, mint a sikló, vagy hogy fogsz ez után a búgócsiga után egy 30t-ás ûrállomásmodult aggatni?:)

Az ûrrepülõgép, az az a légkört indításnál, visszatérésnél jelentõsen kihasználó ûrjármû koncepciója nem hulladék. Az elsõgenerációs, gyak prototípus kategóriájú jelentõs kompromisszumokkal terhelt jármûvön gyorsan túl kellett volna lépni. Az, hogy a NASA szinte belerokkant az STS-be annak tudható be, hogy a költségek lefaragása, az ellentmondásos politikai döntések miatt soha nem sikerült ezt megtennie. Ahol most tart, az gyak tényleg egy reboot, újraindítás egy jelentõsen alacsonyabb sebességi fokozaton. Az az visszalépés.

Valójában az ûrrel kapcsolatos stratégia az mindíg is meglehetõsen píár szagú volt a nagyhatalmak részérõl. A politikai jellegû néhány darab emberes küldetés, illetve a néhány kutató szonda fellövése nem igényel nagy szállítási kapacitást. Ezt csak az ûrt gazdasági szférának feltételezõ koncepció követeli meg. Ezt az államok nem igazán támogatják.

Az STS végsõ kialkaítását a hadsereg követelményei és az alacsony megépítési (és nem üzemeltetési!) követelmények határozták meg végül. Ez a gép pontosan olyan is lett, mint amennyi pénzt szántak rá. Egy olcsó üzemeltetésû rendzser még drágábban kifejleszthetõ, megépíthetõ lett volna, amire akkor perpillanat az aktuális háború/gazdasági válság miatt nem volt pénz.

Az Orion meg mégolcsóbb, még kevesebb képességgel rendelkezik, mert jelenleg is van aktuális nemzetközi helyzet és gazdasági válság.

Miert erzem ugy, hogy ezt a nasa sem gondolja komolyan. Amire az elso teszt repules megtortenhet, addigra az uj kereskedelmi cegek nagyjabol betoltik a teljes piacot, toredek aron. Meg a nasa is toluk akar urhajokat berelni. Innentol nagyjabol csak annyi haszna van a cikkben emlitett programnak, hogy a regi nagy beszallitok is kapjanak egy kis penzt, mert egyebkent csodbe mennek.

Egyebkent a bolygokozi urhajok jelen technikai szinten inkabb neznenek ki hajtomuvekkel felszerelt urallomasnak, mint barmifele kapszulanak. Az, hogy milyen jarmuvel teszik meg a fel es leszallast nem jelent sokat a tenyleges, ket bolygo koruli palya kozti utazas alatt.
NEXUS6
Mer a zélet nem egy habostorta!
;D

A nemzetközi ûrverseny fokozódik...

...mióta kínaiak rátapostak a gázra. <#nevetes1>

Nem csak kockázatminimalizálás, de költségcsökkentés is. Az ûrsiklók üzemeltetése aránytalanul sokba került, miközben eredetileg pont azért tervezték õket, hogy csökkentsék a költségeket. Sajnos a költségcsökkentés nem jött össze, nagyon nem...

]-[7]-[

Szerintem az lett volna visszafejlõdés, ha tovább erõltetik a zsákutcának bizonyuló ûrsikló vonalat.
Igazából semmi elõnye nem volt az ûrsiklónak, azt leszámítva, hogy egy tudatlan embernek látványosabb volt.

]-[7]-[

Igen, az autónak meg négy kerek van, mint a szekérnek tehát visszatért a középkor? A forma nem véletlen, a kúp vagy harang forma a legbiztonságosabb a visszatéréshez. Az indok meg az, hogy az ûrsiklós korszak után kockázatminimalizálást akar a NASA félõsvezetés, és politikusok. Az más kérdés, hogy valóban ideokolt-e ez a fajta biztonság...

Ez inkább vesszafejlõdésnek tûnik.
NEXUS6
A za baj, hogy ez tényleg csak egy kapszula, gyak egy orbitális/visszatérõ egység egyben. Egy olyan rendszernél ami pl LEO-n keringõ ûrállomáshoz visz emberkéket ott tök faxa ez a dolog, vagy még a holdas repüléseknél is. Egybe van az egész, föllövik egy rakétával lejön leporolják, megint fellövik. Az ûrhajósok max ár napig vannak összezárva. Pl ha ez szempont. Na de egy Marsos utazásnál ez a kis valami csak egy kis pöttömnyi része az egész több száz tonnás jármûnek, amiben csak a Földrõl történõ induláskor meg leszálláskor tartózkodnak az ûrhajósok, jobb esetben.

És épp ezért tök baromság egy ilyen tárgyat elcipelni a Marsig, meg vissza. Ez felviszi földkörüli pályára az ûrhajósokat, ott átszállnak a nagy verdába, ez meg itt marad, mindek vinnék el?

Szal én úgy látom, hogy igen lehet beszélni nagy tervekrõl, meg mindenrõl, de egyáltalán nem biztos, hogy pl a Mars utazásnál, ha lesz olyan egyáltalán, ez a kis bizbaz, a jármû részét fogja képezni.

Ünnepélyesen bemutattak egy félkész valamit, vajon a választásokig mennyiszer fogják ezt eljátszani?

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztõ is.\"

mad mind
Király, visszatért a 60-as évek.<#vigyor4>

← ElőzőOldal 2 / 2