85
  • TokraFan
    Nem értem, miért "szakértesz" ilyen hévvel, ha még az elemi8-ban tanított fizikát sem érted??
  • Thrawn
    Akkor még egyszer: kitűnő péld a fékezésre a holdkomp leszállómanővere. Légkötr nuku, önerőből kell megoldani a problémát. Ha megnézed a holdkomp adatait, a leszálló egység tömegének jó háromnegyede a leszálláshoz szükséges üzemanyag. Pedig kb. 1.6 km/sec sebességet kellett eliminálni. Na most földkörüli pályáról való visszatéréskor ez a sebesség kb. 7.8 km/s. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az üzemanyagszükséglet a szükséges sebességváltozás növekedésével nem lineárisan, hanem exponenciálisan nő, nézz utána, a google rakétaegyenlet címszó alatt tálalni fogja a megoldást. A légköri fékezés tehát nagyon is áldásos dolog, üzemanyagfelhasználás szempontjából gyakorlatilag ingyen van. A fékező manőver mindössze 120-150m/sec sebességcsökkentést jelent, a többit elintézi a súrlódás.
  • Irasidus
    Az Orion tervezése több fázisban történt, és többször állt a tervezés/építés pénzhiány miatt, így elég nehezen készült volna el határidőre.

Mint mindenek, az űrhajóknak is van szavatossági ideje, a Soyuzoknak 6 hónap! Bolygóközi űrhajónk tervezték, vagyis arra, hogy éveket kibírjon az űrben. Illetve képes lesz lassítás nélkül, második kozmikus sebsebégnél is belépni a Föld légkörébe, ami nagyon hasznos dolog... Természetesen nem Orionban összezárva tesznek meg nagy távolságokat. Bolygóközi repülés alatt az Orion "lesz" a parancsnoki modul, illetve mentőűrhajó (persze ez távolság és felszereltség függő). Nos erre egyenlőre egyetlen magánűrhajó sem képes (persze tudom, most mindenki a Dragon hozná fel, de előbb nézze meg a jelenlegi paramétereit, és utána szóljon).
  • Molnibalage
    És megint. Mi az, hogy elavult és ócska te szerencsétlen. Mutass jobbat te nagyokos..
  • nextman
    De hat hogy lepjenek be lassan? :)
    A gravitacio mar csak ilyen, hogy lehuzza oket eleg gyorsan..
  • Kelta
    Már hogy hol is pontosan? szerintem te voltál meglehetősen tuskó, és bunkó..meg nagyképű is. ennyit rólad.

értelmes válaszokat köszönöm kvp!

omerta, meg te hát..okoskodni rendesen tudtatok, de értelmesen válaszolni...pfff az már nem erősségetek.

Tehát a hiba, nem az én elgondolásomban van, hanem az elavult ócska technikában..mikor bazisok üzemanyagot kéne felvinni, az elavult rakéta hajtőművekhez.
    Tehát jobb lenne, lassan és izzás nélkül belépni a légkörbe, csak erre nem vagyunk képesek....ahelyett hogy ezt a problémát (meg sok egyebet) megoldanának, inkább vissza a 60-as 70-es évek "komoly" technikáihoz.
    super..előre az univerzum meghódításához. egy nagyobb kuka méretű tákolmánnyal. klassz :)
  • Molnibalage
    Ha valaki valóban csak kérdez, akkor nem kezdi úgy, hogy "bohóckodás"...
  • Tau Tang Wou
    Majd jöttek a kérdések.

Na meg ott volt abban a mondatban az is, hogy "szerintem", ezzel megadva a lehetőséget, hogy téved és nem teljesen biztos a dolgában.

Mindegy, nincs kedvem prédikálni...
    ...pedig még tudnék.
  • Molnibalage
    Idézek.

Biztos én vagyok a nagy tudatlan, de szerintem nagyon gáz az egész ürkutatás, bohóckodás

Ha ez neked kérdés és nem arcoskodás...
  • nextman
    Szerintem az SG-n mindenki arcoskodni szokott, es azert nem a professzorok jarnak ide:)
  • Tau Tang Wou
    "Az arcod ehhez képest meglepően nagy..."

Bagoly mondja verébnek...

Kelta csak kérdezett, te viszont valóban arcoskodsz, megítélésem szerint.
  • Molnibalage
    Ezek szerint még a középsulis fizikát sem érted. Kirány. Az arcod ehhez képest meglepően nagy...
  • Molnibalage
    Egyébként meg azért nem jönnek lassan, mert az fizikailag nem leheséges. Mivel aerodinamikailag nem tudják irányítani a gépet, azért hajtművel kellene ennyire lassítani és órákig kellene brutális tolóerő. Hajtóanyagot ehhez honnan lopsz? Mert fel kellene vinni...
  • Molnibalage
    Igen, te vagy nagyon tudatlan. Valahol mindig röhejesnek tartom, hogy magadfajta észkombájnok mérnökök és tudosók ezreid nézik hülyének. Láttál te már olyan diffegyeneleteket, amit pályamódosítások kiszámítására használnak? Én egyszer. Elég is volt...
  • kvp
    "Mért nem jönnek be lassan? nagyon lassan? és akkor nem izzana..ilyen egyszerü..mért kell bazigyorsan behasítani?? nem lenne egyszerübb szép lassan leereszkedni?"

Foldkoruli palyan tartani egy hajot eleg nagy sebesseg kell. Ezt a sebesseget valahogy le kell csokkenteni. Lehet szepen lassan, ezt hivjak heat soaking-nak, amikor a legkor felso retegen kacsazik a hajo, amig lelassul. Viszont ahogy lassul, ugy kerul egyre lejjebb, aminek hatasara megno a surlodas, tehat egyre gyorsabban lassul, amitol egy ido utan felizzik a hopajzs vagy barmi ami elol van.

A hajot palyan lefekezni es ugy fuggolegesen visszajonni nem igazan lehet, mivel mar relative kis fekezes hatasara is egyszeruen belezuhan a legkorbe a jarmu ha kozben nem emeli fuggolegesen egy jo eros raketa. Tehat egyszer kellene akkora toloero ami a felloveshez kellett a vizszintes sebesseg elvesztesehez, masreszt kellene annyi amennyi fuggolegesen megtartja a jarmu sulyat, hogy szepen lassan ereszkedjenek le.

Itt fekezett egy kicsit az ursiklo, aztan hirtelen elkezdett zuhanni. Persze a zuhanas nem fuggolegesen tortenik, hanem az orbitalis sebesseghez merhetoen, csak mivel az iss is mozgott, ezert tunik fuggolegesnek. Szoval a sikloval egyszeruen nagy sebesseggel beestek a legkorbe, kb. mintha egy tegla lenne.
  • Omega
    Szövegértésből újabb 1-es!
    Nem tudnak felvinni nagy mennyiségű üzemanyagot, amit lassításra használhatnának, mert ahhoz még több üzemanyagot kellene elhasználni a fellövésnél. Sokkal drágább és nehezebb lenne megcsinálni.
  • Kelta
    Tök hülyeség akkor ez, azért jönnek gyorsan mert jól eléghessenek? az a lényeg hogy jöhessenek gyorsan???? mikor ha lassan jönnének, akkor az egész biztosnsági hokamoka elkerülhető? és senki nem halt volna bele??? :)
  • NEXUS6
    Sajna az a helyzet, hogy a központi kormányzatok által megrendelt emberes űrutazások gyakorlatilag zászlókitűzéses PR események voltak. Egyetlen szerencse, hogy azért ki kellett hozzájuk fejleszteni a technológiát, amit a mai napig hasznosítunk. Új ötvözetek, számítástechnika, akármi formájában, vagy most a kis magáncégek által épített űreszközökként.

Sajna soha nem volt konkrét célja az emberi űrrepüléseknek, ha a politikusok nem mondták meg, hogy mit és mikorra (a köv Nov7-re, vagy Júli 4-re kell megtenni) akkor ment a tökölődés. Kennedy is megmondta, hogy a Holdra kell menni, és azt is hogy miért: "Nem azért mert könnyű, hanem mert nehéz!"
    Ja az más!

Az utóbbi 10 év nagy eredménye pont ez, hogy ezek a kis vállakozások megerősödni látszanak (igaz még mindig főleg állami támogatásból) és az állami szférától is részben független üzleti tevékenységbe kezdtek.

Jelen körülmények között kezd kissé nevetséges lenni az a cirkusz, amit a NASA továbbra is a saját fejlesztésekkel csinál.
  • Thrawn
    Azért nem jönnek be szép lassan, mert az az egész belépés lényege, hogy irtózatos mennyiségű hajtóanyag helyett - amit még irtózatosabb mennyiségű hajtóanyaggal kellene az űrhajóval együtt felbocsátani - a légkör közegellenállását használják fékezésre.
  • Kelta
    Biztos én vagyok a nagy tudatlan, de szerintem nagyon gáz az egész ürkutatás, bohóckodás. szégyen hogy még csak itt tartunk.
    Amugy meg nem értem ezt a hőpajzs problémát...mért jönnek be a légkörbe 7-8x hangsebességgel?..persze hogy felizzik, meg nagy pajzs kell.
    Mért nem jönnek be lassan? nagyon lassan? és akkor nem izzana..ilyen egyszerü..mért kell bazigyorsan behasítani?? nem lenne egyszerübb szép lassan leereszkedni?
  • sanyicks
    feleekkora hőpajzs is elég lenne akár a marsról visszatérni :) csak a légkörbelépés módszerén kéne változtatni, de hát a názánál biztosra mennek, mert a tetves férgek(politikusok) vonják a pénzt ha egy kis hibát is elkövetnek.
  • Thrawn
    Mire ez eljut LEO-ra, addigra rutinos vén rókának számít majd a Falcon Heavy, meg tán a még izmosabb útódai is. A Mars utazáshoz meg teljesen felesleges ez az izé. A Mars űrhajóra a Dragon is eljuttatja a legénységet, meg kell egy kapszula, amit magukkal kell vinni a Mars körül keringő, onnan visszainduló visszatérő egységhez kapcsolva, mert valamivel majd le is kell szállni a Földre. Azt épeszű ember nem gondolhatja, hogy csak és kizárólag ezzel jutnak el a Marsig, meg vissza.
  • NEXUS6
    Hát az lehet, hogy ez a hivatalos álláspont, de a Dragonon is olyan hőpajzs van ami bírja a távolabbról történő visszatérést.
  • Sequoyah
    A kereskedelmi cégek a földközeli pályákat töltik be, míg az orion ennél messzebbi célok elérésére készült. Ez hivatalos álláspont.
    És így logikus is, a NASA-nak ott kell kezdődnie, ahol a kereskedelmi cégeknek a vége van.
  • TokraFan
    "Szerintem az lett volna visszafejlődés, ha tovább erőltetik a zsákutcának bizonyuló űrsikló vonalat."

Ki írta azt, hogy erőltetni kéne az űrsikló projectet?
    Nehéz dolog a szövegértés öreg!
  • Bannedusermail
    Már ne haragudj, de hogy a faszba szerepelne angol nyomtatott szöveg egy 3500 éves rajzon?
  • sanyicks
    a következő (vissza)lépés a V-2 lesz :)
  • Tau Tang Wou
    Az honnan derül ki, hogy ez egy 3500 éves kép?
  • globint
    Tovább kapják a fizetést......
  • globint
    Teljesen úgy néz ki, mint a 3500 éves képen egy VIMANA.
    Így ni.
  • NEXUS6
    "Az apollo és a saturn terveit lehúzták a wc-n?"

Gyakorlatilag igen, ahogy tudom.
  • mortep
    2021?? Még néhány évet rá kell tenni, mert szokás szerint csúsznak az űrprojektek. Mi a francnak kell annyi idő? Ez nem egy új koncepció, hanem bejáratott tehnika, konkrét tervekkel és megvalósitásokkal. Az apollo és a saturn terveit lehúzták a wc-n? Értem én, hogy 0-ból kezdenek, meg mindent újraterveznek, de van miből épitkezni
  • endrev
    Miért éreztem azt, hogy mintha ők sem vennék komolyan ezt az új fejlesztést? A mimikai, nonverbális kommunikációból...
  • COOLancs
    Szerintem a sikló volt visszalépés, az Orion ott folytatná ahol az Apollo abbahagyta. A sikló nem a felfedezést szolgálta, hanem elvileg az ürrepülést akarta olcsó, rutinszerű dologgá tenni. 30 évvel, 100 milliárd dollárral és 14 halálos áldozattal később a NASA rájött, hogy erre a feladatra vannak sokkal jobb megoldások is (Dragon).

Az Orion célja a visszatérés a Holdra, vagy ami ennél is inkább előtérbe került, a földközeli aszteroida missziók végrehajtása. Ez az eredeti Kennedy -féle felfedező küldetés, és nem az eddigi sártaposás, hogy meddig él egy patkány az ISS-en...
  • NEXUS6
    Na most az Orion teljesen másra lett kitalálva, mint a sikló, vagy hogy fogsz ez után a búgócsiga után egy 30t-ás űrállomásmodult aggatni?:)

Az űrrepülőgép, az az a légkört indításnál, visszatérésnél jelentősen kihasználó űrjármű koncepciója nem hulladék. Az elsőgenerációs, gyak prototípus kategóriájú jelentős kompromisszumokkal terhelt járművön gyorsan túl kellett volna lépni. Az, hogy a NASA szinte belerokkant az STS-be annak tudható be, hogy a költségek lefaragása, az ellentmondásos politikai döntések miatt soha nem sikerült ezt megtennie. Ahol most tart, az gyak tényleg egy reboot, újraindítás egy jelentősen alacsonyabb sebességi fokozaton. Az az visszalépés.

Valójában az űrrel kapcsolatos stratégia az mindíg is meglehetősen píár szagú volt a nagyhatalmak részéről. A politikai jellegű néhány darab emberes küldetés, illetve a néhány kutató szonda fellövése nem igényel nagy szállítási kapacitást. Ezt csak az űrt gazdasági szférának feltételező koncepció követeli meg. Ezt az államok nem igazán támogatják.

Az STS végső kialkaítását a hadsereg követelményei és az alacsony megépítési (és nem üzemeltetési!) követelmények határozták meg végül. Ez a gép pontosan olyan is lett, mint amennyi pénzt szántak rá. Egy olcsó üzemeltetésű rendzser még drágábban kifejleszthető, megépíthető lett volna, amire akkor perpillanat az aktuális háború/gazdasági válság miatt nem volt pénz.

Az Orion meg mégolcsóbb, még kevesebb képességgel rendelkezik, mert jelenleg is van aktuális nemzetközi helyzet és gazdasági válság.
  • kvp
    Miert erzem ugy, hogy ezt a nasa sem gondolja komolyan. Amire az elso teszt repules megtortenhet, addigra az uj kereskedelmi cegek nagyjabol betoltik a teljes piacot, toredek aron. Meg a nasa is toluk akar urhajokat berelni. Innentol nagyjabol csak annyi haszna van a cikkben emlitett programnak, hogy a regi nagy beszallitok is kapjanak egy kis penzt, mert egyebkent csodbe mennek.

Egyebkent a bolygokozi urhajok jelen technikai szinten inkabb neznenek ki hajtomuvekkel felszerelt urallomasnak, mint barmifele kapszulanak. Az, hogy milyen jarmuvel teszik meg a fel es leszallast nem jelent sokat a tenyleges, ket bolygo koruli palya kozti utazas alatt.
  • NEXUS6
    Mer a zélet nem egy habostorta!
    ;D
  • Tau Tang Wou
    A nemzetközi űrverseny fokozódik...

...mióta kínaiak rátapostak a gázra.
  • 7HTH7
    Nem csak kockázatminimalizálás, de költségcsökkentés is. Az űrsiklók üzemeltetése aránytalanul sokba került, miközben eredetileg pont azért tervezték őket, hogy csökkentsék a költségeket. Sajnos a költségcsökkentés nem jött össze, nagyon nem...
  • 7HTH7
    Szerintem az lett volna visszafejlődés, ha tovább erőltetik a zsákutcának bizonyuló űrsikló vonalat.
    Igazából semmi előnye nem volt az űrsiklónak, azt leszámítva, hogy egy tudatlan embernek látványosabb volt.