Rome 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Látom az egységméret növelés a mániád....

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Megszámoltam körülbelülre, 80! egység van a csatában a hajókon kívül. A képeken meg mintha végre! meglenne csinálva az, hogy egy harcost többen is támadhatnak..de ez biztosan csak a videón látszik majd. Na mindegy ez azért már csata
-fõleg ha majd megcsinálják az egység méretet normálisra<#alien>(na de majd moddal)-így van ebben a csatában vagy 10000 ember az is szép -de úgy lenne 20000.<#finom>

Na ez epic csata! Ez még nekem is tetszik így elsõre.

Nem olyan sok az. Persze mihez képest. Van benne olyan is, amit még egy darabig jegelek, csak már megvan. Meg ha egy játékkal huzamosabb ideig játszok, akkor azt megveszem, és hát ebben a 19-ben régi darabok is vannak, mint a Half-Life 2. A Rome-al már 20 lesz, és összesen foglalnak úgy 290 gigát<#nevetes1>A steam-eseken kívül van még két-három eredeti, ha a Rome 2-õs is számítjuk , akkor 5-6 év alatt 25 játék az nem sok.

Van aki fél évente letölt ennyit torrentrõl...és végig is viszi õket...na az sok.

Elég gyorsan tölt a steam. Én csak azokat hagyom fenn, amik esélyesek arra, hogy rájuk nézzek a következõ hónapokban. Szerintem nyugodtan törölhetsz belõle te is vagy 10-14-et. 😊 Minek foglalják a helyet, ha úgyis pikk-pakk lejönnek?
Molnibalage
19...? Az igen. Az elmúlt 10 évben nem játszottam komolyan összesen ennyi játékkal.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ja, de az összes steames játékom egy helyen van, azt hiszem jelenleg 19 játék, hát egy pár gigát lefoglalnak, és melléjük az a röpke 35 giga...de ez legyen amúgy a legnagyobb baj.

Steamen is oda telepíted, ahová akarod, csak meg kell változtatni az alapbeállításokat. Most nem vagyok a gépemnél, de ha rákeresel, biztos megtalálod a megoldást.
ozzz
Nagy részét a steamen keresztül tölti le netrõl,nekem ami van ETW játék DVD-s az is amint elindítom, hogy install, rögtön elkezd steamen keresztül letölteni. Net nélkül nem lehet már ezeket játszani.

35 giga hely? Alig van már helyem. Mivel steam-es máshová nem is telepíthetem, azt hiszem nagy takarítást kell végezni, az egyik meghajtón, hogy elférjen.

furcsa is lenne ha csak 12GB lenne a játék 😄

Molnibalage
35 GB...? Hány DVD-n adják ezt ki? Vagy egy DVD-rõl szétpakolja magát ennyire?

HIVATALOS:

Minimum gépigény:
Processor:2 GHz Intel Dual Core processor / 2.6 GHz Intel Single Core processor
Memory: 2GB RAM
Graphics:512 MB DirectX 9.0c compatible card (shader model 3, vertex texture fetch support).
DirectX®:9.0c
Hard Drive: 35 GB HD space
Screen Resolution: 1024x768

Ajánlott gépigény:
Processor:2nd Generation Intel Core i5 processor (or greater)
Memory: 4GB RAM
Graphics:1024 MB DirectX 11 compatible graphics card.
DirectX®:11
Hard Drive:35 GB HD space
Screen Resolution: 1920x1080

link
ozzz
A demóban lehet látni, olyan épületeket amik növelik a kutatási gyorsaságot, pár százalékkal. Szóval biztos lesz benne fejlesztés. <#smile>

Mivel az Empire óta mindegyikben van valamiféle tech-fa, biztos lesz itt is.

Na látod errõl még egy szót sem hallottam. Max átvitt értelemben, mivel állítólag a teszt kampányt az Icenik nyerték, kulturális! gyõzelemmel. Szóval biztos van.

<#nevetes1>Na ez jó...nyikhaj Henrik. Amúgy igazad van.

lesz fejlesztés és fejlesztési fa?
Tudom. Kötelezõ olvasmány volt Caesar. Ám megint túl kritikus vagy. Köze nincs a valósághoz? Jó végülis igaz, hiszen személyeket hagytak ki, eseményeket írtak át, megváltoztatták az idõrendet, egybe írtak több személyt, stb. Átírtak eseményeket, teszem azt Ciceró halála, hasonlóképp történt, de azért nagyon nem így.
De maga a háttér, ilyen szépen ilyen hitelesen még nem láttam TV-ben vagy filmben a római kort. És itt a díszletre meg az egész háttérre gondolok. Más filmekben mindig olyan mû-szagú Róma. A szereplõk is olyan...nem hiszem el róluk hogy Rómaiak, csak jelmezes emberek.

Itt más volt, Róma a nagy koszos, csúnya túlzsúfolt, nyomornegyedekkel teli város. Szerintem rohadt jól nézett ki.
A karakterek, Caesar , Antonius, és Ostavianus ( mármint az elsõ színész) baromira jól eltaláltak voltak. Meg persze a két derék légiós. De Pompeius is nagyon tetszett.

És ez azért egy szórakoztató sorozat, ,,baszós-kardozós" vonalról, nem várom el hogy minden esemény a könyvekben leírtak szerint menjen. Kedvenc történelmi sorozatom volt.

Ellenben ezzel szemben a Spartatus már nagyon nem tetszett. Nem akarom megsérteni azokat akik szeretik, sokan szeretik. De ez már annyira elment a valóságtól, a 300 c. filmben látottak irányába...nem, ez már nem nekem nem jó.
Nehéz ám pontos egyensúlyt megtartani, hogy valamennyi hitelesség is legyen benne, de egyben egy szórakoztató sorozat legyen.
Például ott a Tudorok, az a nyikhaj VIII. Henrik benne...ki találta ezt ki?! Hogy néz már ki?! Amúgy az se lett volna rossz, de a nyikhaj Henrik benne...agyam eldobtam mikor megláttam.

Amúgy félelmetesen köze nincsen a valósághoz annak HBO sorozatnak. Bár ez a bejátszás mint akció, jól nézett ki.

Érdemes azt is megnézni ki volt igazából. Majdnem eltalálták,<#alien> csak teljesen más. Római centurió Caesar tán 11 légiójában. Még a könyvében is megemlékezik róla.

Végén még kapunk egy egész fasza kis Rome II -õt😄

Ha jól láttam a videóban, az Egyiptomi légió az a XIII-as ! Tizenhármas! Vááááhhááá! Tizenhármas! Váááááááá!

Váháháháháh! Kizárt hogy veszítsenek, a hülye egyiptomiakat, a derék Pullo és Vorenus úgy le gyakja a francba hogy még!

Fórumokon lehet olvasni a reakciók között. Pl. azt mondták csak azért ilyen látványos a egységek szét fröccsenése, hogy magasról is lássa a játékos, <#alien> de akkor lejjebb veszik. Az egységek gyors mozgására, és a gyors csatára is ezt írták.

AnuluWork
Sajnos nem hanggal néztem, lehet, hogy mondták, de ez nem ua, mint a korábbi? Csak más játszik vele?

"Awdsmfafoothimaaafootafootwhscuseme" JB

Még szép!<#vigyor> És amúgy is ígéretet tettek a javítására. Megmondom õszintén egy fokkal nyugodtabb vagyok. Fõleg , hogy láttam a flotta és a hadsereg közötti váltás lehetõségét, tuti, hogy így több sereget is irányíthatsz egyszerre. És a lentebb írtakkal együtt, már egész jó.
Ami a diplomáciát illeti, megjelent 2 új lehetõség, viszont nagyon hiányzik pl, a terület cserélés, ajánlás, követelés lehetõsége..óriás sírás kezdõdött érte, úgyhogy azt is berakják. A következõ csata videónál már többet merek mondani, eddig csak azt, hogy már nem vagyok halál ideg.
Ja és köszönet a külföldi-és pár Magyar-TW rajongónak(és történelem mániásnak),amiért szétrobbantották a hivatalos fórumot, és a CA nem egy dologban irányt váltott.<#taps>

AnuluWork
Azért látszódik, hogy ha el is találják az egységet, és többen földre kerülnek, levegõbe repülnek, azért fel is állnak jópáran, tehát nem pusztul el egy lövéstõl egy egész cohors.

"Awdsmfafoothimaaafootafootwhscuseme" JB

Tájékoztató. Vannak benne újdonságok.

Ja, éppen ezért csináltam meg vh.vh fokozaton, mód nélkül, csak egyszer a Shogun 2(Oda), a többi mind mód..fõleg azért , hogy lassuljon a csapatmozgás, meg tovább tartson a csata. Pl Darth moddal-most éppen a Takedákkal 1598-ra, éppen hogy.

Igen ez mindenképpen baromság(1-2 perc per 1000 ember<#nevetes1>) még akkor is, ha nem viseltek komolyabb páncélt, és nem volt pajzsuk. Most persze tudom , hogy a komoly sz. volt jó páncélja, de a többségnek nem. Pajzsa meg senkinek. Szóval, ha csak arányos is maradna, a Rome 2-ben minimum 2x több ideig tartana a csata még akkor is ha csak az arányt vesszük. Meglátjuk.

Valamit biztos tudtak okosítani. Mert, ha hinni lehet néhány feljegyzésnek voltak olyan csaták, hogy a légiónak pl: 80-100 fõs vesztesége volt, míg az ellenségé több ezer (tízezer?).

Jó nyilván vannak túlzások a történetírók biztos színeztek néhány dolgot. Bár inkább a levágott ellenség számát szerették mindig is eltúlozni a saját veszteségek hihetõnek tûnhetnek.

Mondjuk ez a veszteségarány valós is lehet annak fényében, ha a csata úgy alakul, hogy a vesztes fél hadrendje felbomlott és nem tudtak elmenekülni, a gyõztes meg végig tartani tudta magát.

Magába a TW játékba néha ezt hiányolom. Fõleg a Shogun 2-re volt jellemzõ(ahol gyorsult a játékmenet), hogy a hadrendbe állt 2 fél gyakorlatilag aprítja egymást, mintha körfûrészek lennének elõl. Mikor tudjuk, hogy a csatában, míg mindkét fél tartotta magát nagyon kevés volt a veszteség. Jó lehet a játszhatóság, meg az idõ miatt is ezen részét beáldozzák.

Pedig ennek is lenne egy jászhatósági faktora, hogy még inkább törekedni és taktikázni kéne azon, hogyan bontsam meg az ellenség arcvonalát, hogyan manõverezzek, hova koncentráljam a fõcsapást stb. Nem kell, hogy órákig tartson, de ne másfél perc legyen a nagy átlag.

Shogun2-nél néha volt olyan, hogy az átkarolásom már lényegében hasztalan volt, mert addigra a derékhadak felaprították egymást (1-2 perc alatt több ezer katona!!). Játékba nem is nagyon lehet alkalmazni olyat, hogy egy kisebb gyengébb egységgel kitartasz, idõt nyerve egy átkaroláshoz. Illetve lehet ilyet tenni, de azt csalinak hívják és veszteséglistára lehet tenni õket. Gyak. feláldozhatóak.

Na ja.<#smile>

Molnibalage
"Csak" $ kell hozzá.

Teljesen egyetértek.
Sokat gondolkodtam(nem lehet amúgy megcsinálni pár dolog miatt), hogy hogyan lehetne szimulálni és a gyakorlatban kipróbálni egy romai kori csatát'. Most az, hogy annyi jó állóképességû fiatalt szerezni' ma lehetetlen<#nevetes1> az egy dolog, de mondjuk rendészeti iskolák növendékeit-önkéntes alapon-be lehetne forgatni egy kis tesztre. Az elején csak alap drill,(amúgy is illik a készenléti e. arculatába) aztán lehetne védõfelszerelésben , pajzsokkal, egymásra ereszteni a csapatot. Nem is kellene feltétlenül korhû felszerelés, sõt. Maga a sorok nyomása, a stressz hatása, és a fizikai fáradság lenne a lényeg. Legalább mindegyik megközelítõleg ugyanolyan szar fizikailag, így csak az idõt kell felszorozni<#alien>. Pl. nyomás alatt lehet e vonalat cserélni,váltani. Szerintem nem. Parancsra biztos nem.(mint az elõbbi filmrészletben. Mert a cohors rangidõs C.-ja nem láthatta végig a sort , hogy mindenhol optimális-e a csere..az egyénekre meg biztos nem bízták, tán érthetõ miért.Esetleg jött a jel, és ha tudtál váltottál...necces. Azt eltudom képzelni viszont, ha beállt, egy kis szünet azonnal váltottak. Az is lehet, hogy csak egység szinten váltottak, és a hátravonuláskor cseréltek. Ezt csak nagyon alapos tesztek alatt tudnánk biztosan meg. Nagyon érdekelne.<#vigyor2>

Le a kalappal! 😊
No igen, a rómaiaknak, ha az õ szájuk íze szerint ment a csata egyáltalán nem volt gond, létszámfölény ellen harcolni. És az ilyen csatákban kevés halottjuk is volt. A kiképzésben és a szervetettségben volt az erejük.

Ez nem tudom mennyire igaz, de olyanról is olvastam, hogy a rómaiak képesek voltak vátani a sorokat csata közben (vagy holtidõben). Törekedtek arra, hogy friss erõ legyen mindig elõl. Mert, hogy egy ember teljes erõbedobással csak negyed óráig képes harcolni, utána már kezd kifáradni.
És mivel a barbár seregeknél ilyen szervezés nem volt, az elsõ sorok halálukig vagy sérülésig harcoltak.

ozzz
Edzõtõl is függ, van aki felkészít tényleges harcra is az edzéseken, de van aki nem. A stílus karatén belül inkább csak a különféle nézõpontok kifejezõdése. Az a kettõ amit említesz pl pont két ellentétes nézetû. Egyik inkább védekezésre, másik támadásra fókuszál.
Tényleges harcban egyébként eléggé egyen értékûek, inkább csak az adott személy állóképessége döntõ.

Egyébként ebben volt még jó a Rómaiak hadserege is pl, hogy edzettek voltak. Nagyobb volt az állóképességük sok esetben mint az ellenfeleiknek. Ez egyik elõnye a "professzionális" seregnek. A jó képzés, fegyelmezettség és okos taktika, esetek többségben felülmúlja az egyedi képességet és a létszámfölényt is.

Igen, ezt a mai elit alakulatok is elõszeretettel használják a kiképzés alatt. Mármint azt, hogy ne fogadja el, hogy halálos lövést kapott, ha lövést kap...de nem akarok nagyon belemenni. Viszont azzal nem teljesen értek egyet, hogy az elsõ bevitt találat dönt. Mármint sok estben igen, de van egy jó pár közelharc stílus(ma), ami olyan szinten ezt tartja a legfontosabbnak, hogy a gyakorlói a legtöbb esetben nem-azaz-nem tudnak megsemmisítõ csapással támadni, hanem csak-így hívjuk-cica harcot csinálnak. Nézzél meg utcai bunyókat, esetleg késeléseket. Mindkettõnk által leírt eseteket meg lehet figyelni. Nagyon jó példa erre egy japán mester küzdelme amikor egy fiatalabb kihívja bottal, és a harmadik összecsapás után sem tudják megállapítani a nézõk' ki csapott elõször..az öreg állítja, hogy õ. A végén a harcos ragaszkodik az éles kardhoz'. Az öreg halálos csapást visz be, és bár centiken múlik de sértetlen. Célzok itt arra, hogy ha valaki profi harcos, tudni fogja mi az amikor megússza, és mi az amikor nem. És azt is tudja, amikor nem tudja már<#nevetes1>..mert a harc ilyen.

PrasCo
Na igen, amennyire a videóban látom, a lándzsás gyõzelme, nem túl meglepõ módon, fõként attól függ, mennyire képes tartani a távolságot.
Mondjuk az „azonnali halál” is egy erõs kérdés! Létezik, de nem játszhat erre a vívó. A középkorban létezett egy nagyon érdekes játék – sajnos, nincs elõttem a forrás, ezért sem helyet, sem idõpontot nem tudok mondani konkrétat -, ami kábé így nézett ki:
Adott egy „király”. A „királyt” bármely játékos kihívhatja, azonban van egy elõjoga: nevezetesen az utóütés. Ez megállapodás kérdése, lehet pl. tempóban, vagy lépésben definiálni, a poén és a példa kedvéért mondjuk legyen ez ezúttal két lépés. Ez azt jelenti, hogy akár érintésig, akár testtájas pontozásig stb. megy a párbaj, a kihívó nem nyert egészen addig a pontig, amíg a gyõzelmét követõen két lépést el nem hátrált a „királytól” anélkül, hogy az viszontsebezte volna! Ha a „király” elérte a kivonulásnál, bukta a dolgot és jöhet a másik kihívó. Ezzel arra a nagyon fontos dologra próbálták rászoktatni a vívókat, hogy nem akkor van vége egy összecsapásnak, amikor az ellenfél meghalt, hanem akkor, amikor õ maga még mindig életben van! Az emberi szervezet adott ideig még egészen brutális sérüléseket is kibír, úgyhogy a meccs többnyire nincs lejátszva egyetlen bevitt találattal, még akkor sem, ha a másik papír szerint már halott ember, csak õ még errõl nem tud.
A kezdõk is sûrûn bele szoktak futni abba a hibába, hogy a találatra törekednek, nem a túlélésre. Szoktuk is mondani, hogy haver, ha ez egy éles kard lenne a kezemben, nem pattognál ilyen elánnal elõre... 😊) Ezért is tartom elvi szempontból némileg életszerûtlen megközelítésnek az olimpiai vívásét, ahol az elsõ bevitt találat dönt, noha megértem, hogy ez egy sport, absztrakció, és ha a pusztán tiszta találatokra játszanánk, éjjelig elhúzódnának az asszók...
Annál pedig kevés szánalmasabb dolog van, amikor két ember kölcsönösen kivonja egymást a forgalomból. Csak az egyik mondjuk, három perc alatt kivérzik ütõérbõl, a másik pedig két hónapig szenved a sebbel, amíg elviszi végül egy fertõzés. Ki nyert...? 😄

Persze, a csata megint, megint más dolog. Wisbynél akadt csontváz, akinek a tulajdonosát tizenegynéhány végtag(csont)sérüléssel hányták a sírgödörbe.
Legjobb egyáltalán nem is rántani kardot.
A másik, az erõ kérdése. Lehet itt karcolgatni meg érintgetni, de igazi harcban szinte észre sem venné, miközben egyetlen pontos szúrás és vége.Ezért is tetszik amúgy a lenti videó, mert ott aztán látni mi lett volna a fatal. Ez olyan min amikor az érintõs karate st. átment a danos barátom a k. stílusra. 1 hónapig verték konkrétan<#nevetes1>. Õ úgy tanulta , hogy elég érinteni...

Két fõ vonal van a témában,-ami két totál különbözõ dolog.
Ahogy írtad 1-1 ellen, és ami totál más még az adott korszakon belül is-tömegharc. pl az alant látott videóban, rengeteg az oldal kilépés-de még több a hátra irányuló. Csapatban oldal lépés alig, hátrafelé meg semennyi nincsen. puff neki. Máris ami következtetést levontunk a két harcos fegyvernemérõl(bõl), a fele megy is a levesbe.

PrasCo
Igazán köszönöm! <#smile>
<#eljen>Tök jó írás.

PrasCo
Ez sajnos nagyon, nagyon széles skálán változhat.
Csupán a középkortól kezdve tudok mondani alátámasztott dolgokat, úgyhogy akit az ókor érdekel, attól ezen a ponton elnézést kérek. 😄 Spoilerbe teszem, hogy ne zavarjam a topikot.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Kimondottan a nyugat-európai harcmûvészeti rendszerek kutatása eléggé szárnyrakapott az elmúlt néhány évtizedben. Ezzel – noha természetesen, mint mindent, néhányan vitatják – a valójában brutális forrásbõség (konkrét vívókönyvek, korabeli értekezések, életvezetési tanácsadó, vívást is érintõ könyvek, kódexek stb., de tömegével) miatt egészen prímán, kielégítõ forráskritikára módot adva lehet rekonstruálni egyes dolgokat úgy az 1300-as évektõl fölfelé. A probléma ezzel az, hogy sokkal egyszerûbb/kifizetõdõbb (halkan hozzáteszem: és biztonságosabb) koreografált dolgokat, esetleg nettó marhaságokat bemutatni a közönségnek, mint nyolc éven keresztül csak azt tanulni, hogyan kell egy jobb felsõt ütni egy karddal úgy, hogy az ember ne essen el a saját lábában, mindezt egy olyan „fegyvernemben”, aminek a kutatására más (=nemzetközi összefogásban) már eleve rászánt további nyolc évet az életébõl, a szabadidejében.
Bonyolítja a helyzetet, hogy a történet tovább bomlik, amint mélyebbre ásunk: kizárólag a hosszúkardot, azaz a milliónyiból egyetlen egy fegyvert illetõleg már nem mindegy, hogy páncélozott, vagy páncélozatlan ellenféllel vív az ember, hadi-, vagy civil környezetben, utóbbi esetben pl. törvényszéki párbajszituációban, vagy korabeli versenyvívás formájában. Ha pedig mindez le lett bökve, még akkor sem mindegy, hogy milyen tradíciót veszünk alapul, milyen idõpontot, helyszínt – és megintcsak sõt. Most pl. egy ibériai kétkezes kard egyik forrásanyagát fordítgatom, a montante-t, ezt illetõleg ugyanazon helyen, ugyanabban az idõpontban két, egymástól eltérõ „iskola” is egymás mellett létezett vagy száz éven keresztül párhuzamosan, egyrészt az ún. „vulgáris” vagy „közönséges” megközelítés (Esgrima Común), és az újonnan feltörekvõ la Verdadera Destreza, aminek a jelentése angolban jobban kijön, „True Skill”, és az akkoriban divatos geometriai származtatást alkalmazta. Ez idõszakot tekintve legkorábban a XVI. század vége, de az egykezes kard&ökölpajzs forgatására átnyergelve az 1300-as évek legelején is kiköpött ugyanez a helyzet az elõbb felemlegetett I.33 kéziratot illetõleg, ahol az ún. „vulgáris vívók” ellen igyekszik egy pap felkészíteni a tanítványát egyfajta ellen-iskolával. Mókás módon, arról van kevesebb információnk, hogy (eleinte, mert a késõbbi századokban a vívás már kb. tömegsporttá vált a városokban)a többség hogyan vívott...
Azt is hozzá kell tenni a teljes képhez, hogy nem mindenki (sõt, mint említettem, feltehetõen a többség nem) volt „iskolai vívó”, tehát lehettek úgy gyakorlott fegyverforgatók, hogy érdemben nem kaptak oktatást céhben, mestertõl (itt jegyzem meg, hogy jelenlegi tudásunk szerint az iskolarendszerek Európa komoly hányadában szinte államtól függetlenül hasonlóak voltak felépítésüket tekintve), kiforrott tradícióból merítve. Teszem azt, akár a középkori Magyarországon is a közhiedelemmel ellentétben egy szabad paraszt v. jobbágy is különösebb korlátozás nélkül hozzájuthatott a gyakorlatban számszeríjhoz, kardhoz, késõbb puskához, és mindezt meg is engedhette magának! (Bár a páncélt nem.) Nyilván ettõl még úgy aránylottak a lovagsághoz, vagy akár egy vértes zsoldoshoz, mint ma pl. egy szamurájkard-lóbáló etnikum a rohamrendõrhöz, de a lehetõség adott volt. A probléma ott kezdõdik, amikor valaki ezt a „képzettségi” szintet lovagi vértezetben próbálja színpadon eladni... 😄 Mint amikor az árkád játékos eladja magát szimulátorosnak, mert joystickkel játszik.
Összességében nincs komoly akadálya korabeli módszerek korrekt, közelítõ felélesztésének és kontextusba helyezésének, mivel megfelelõ mennyiségû és megbízhatóságú forrásanyag áll a rendelkezésünkre, az ember anatómiája, úgy is, mint a kard fizikája lényegében nem változott, de – amennyire olvaslak más topikokban is, ezt nagyon is jól tudod – amint valamibe mélyebben ássa bele magát az ember, hirtelen szinte megfullad a lényegtelennek tûnõ részletekben, a részletek egész képbe helyezésében, ezt pedig nem vállalják fel azok, akik gyors „eredményekre” vágynak.

Ami kimondottan a videót illeti, az abban szereplõ úriember egyike a kard&buckler legjobbjainak, a következtetései indokoltak, de ettõl még tény marad, hogy korabeli direkt forrás ezt az idõszakot nem erõsíti meg, ilyen értelemben ezek következtetések is maradnak. Hipotézis, mondhatni, még ha megalapozott is. Afféle „a jelenleg elérhetõ legjobb találgatás.”

Ökölszabályként azt tudom mondani, bár ez szerencsére, egyre kevésbé van így, és csúnya dolog is általánosítani, de paradox módon inkább fogadj el dolgokat olyan embertõl, akin modern vívómaszk van, mint olyantól, akin fazéksisak. 😄 Többemberes hirigeket illetõleg amúgy is érdemes óvatosnak lenni a mikroszintû vizsgálattal, mert míg egy egy-egy elleni, non-letális párbajt federrel, modern védõfelszereléssel kimondottan jól tudunk szimulálni ma már, addig egy sokrésztvevõs, sokfegyveres, soktényezõs csatát, hát... mondjuk úgy, hogy ezen a területen már könnyebb lenne olyannak beállítanom a kutatási eredményeimet, amilyennek eleve látni akartam. Ehhez képest egy középkori szabályrendszerben lefolytatott párbajban az ember elég egyértelmûen döglik bele a hülyeségébe.
Lábjegyzetnek meg a fent említett vívókönyvekrõl annyit, hogy volt szerencsém többször vívni echte, „képzetlen”, de gyakorlott hagyományõrzõkkel. Marha nagyot tudnak ütni – és nagyon gyorsan elhullani... kis mértékben az õ saruk, amiért ma az átlagember az európai, évszázadokon átívelõ tradícióra úgy tekint, mint valami bunkólóbálásra, csak épp karddal. Valójában semmivel nem volt alábbvaló pl. a japán harcmûvészetekkel összevetve, sõt, még az erkölcsi háttere is hasonlóképp megvolt, csak épp nem Bushidónak hívták. Az is tény, mondjuk, hogy a korszak népszerûsítését kiválóan (mármint látványosan) csinálják.
Ez nagyon tetszik...van benne pár igen tiszta halál".

A németekérõl-mint szervezet sokat halottam, elég komoly kutatáson alapul a történet, és ha jól emlékszem fent maradt pár korabeli oktató' tankönyv a vívásról, azon alapul az egész, kiegészítve a a gyakorlati alkalmazással. Mint japánban is, rengeteg stílus volt(iskolák)ez az egyik. Most természetesen nem a korszakot és a kardot mondom, hanem adott korszak adott fegyver-és sok stílus. Rendes versenyek is vannak.(nekem az nem tetszik, de ez szubjektív<#nemtudom>) Viszont amúgy tök jó dolog. Fõleg annak aki történész, és van pár fanatikus majom' aki kísérletezik magán, helyette.<#nevetes1>

Molnibalage
Régen több ilyen videót néztem. Az ilyen hagyományõrzõk által feltárt technikák mennyire lehetnek autentikusak?

PrasCo
Akkor már a "barbárok" se maradjanak ki. A gyakorlati értelemben véve keresztvas nélküli kardok (azaz elméletben akár a gladius) és a kerekpajzs együttes alkalmazása az Ms. I.33 kézirat tapasztalatainak extrapolációjával, egy-egy elleni küzdelemben.

Papíron nem kimondottan a szóbanforgó korszak, de a diszciplína alkalmazható bármilyen formai hasonlóságot mutató fegyvernemre korszakfüggetlenül.
TWO linkelte be valaki, nagyon kis helyes videó a római témában. Itt.

Na na<#vigyor>..várjuk csak meg a következõ videót.