Rome 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem tudom, milyen tapasztalat mondatja másokkal, hogy a távolságiak gyengék, lehet, a játék késõbbi szakaszában ez igaz (különbözõ upgradekkel), de az elején nem. Ami a nehézgyalogosokat illeti, tény, hogy egy alap lándzsás egységnek esélye nincs egy princeps-szel vagy triarii-val szemben (megjegyzem, ez utóbbit egy tier 3-as karthagói lándzsás falanxban simán feltartja, mivel a triarii sebzése gyenge), de ez olyan csatákban, ahol a gép fullos seregében 8-10 slinger van, kissé nehezen érvényesül ilyen tisztán.
Én úgy látom, hogy hosszabb távon a kiegyensúlyozott sereg (gyalogos, lövész, lovas megfelelõ aránya) a kifizetõdõ, de az elején meg kell izzadni a gép overpowered alap egységekkel teletömött seregeivel nyílt csatában. Város védelemnél persze nincs gond, ott a morál és minõség a döntõ.(Illetve néha a gagyi AI).
Egyébként a ti tapasztalatotok is megerõsíti, hogy a gyengébb egységek hamarabb pótolják a veszteségeiket?
Rómával én is azt a köztársasági hagyományt akarom építeni, hogy nem mindent kell megszállni, hanem érdekszférákat kell fenntartani. Én abban bízom, hogy a játékban van tere annak, hogy pl. Hispániában elfoglalom a veszélyesen terjeszkedõ Nova Carthago által birtokolt kicsi, két tartományos provinciáját, amolyan gyarmatként. A környezõ területeket pedig nem bekebelezem, hanem vazallus államot hozok létre, és rajtuk keresztül, az õ konfliktusaikba avatkozom be. Általánosságban is azt tervezem, hogy megpróbálom a szövetségeseim háborúiba beavatkozni az események folyásába.
Sokan arról beszélnek, hogy a távolsági egységek gyengék és a nehégyalogságra van kihegyzve a játék, pedig bármelyik AI sereget le lehet verni veszteség nélkül íjászokkal és pár lándzsással, akik védik õket.
Az elsõ kampányomban eleve 2 xplvl-es, fegyverkovácsos, 2-es szintû ammo növeléses pontuszi (keleti) íjászokat gyártottam már a 30. kör környékén, akik pár csata és hero képzés (military training) után 9 xplvl-re fejlõdtek, megjegyzem körönkénti 80 maniért!
A nehézpáncélos barbár vagy görög gyalogság 4 íjászegység 2 sorozata után elfut.
A második kampányomban az iceni parittyások szintén bántóan hamar gyüjtötték az xp-t a military training segitségével és meglepõ módon szinte semmi xp-t nem kaptak a csatánkénti 200-250-es ölésszám után. A barbár városokat kihívás nélkül foglalom el 5 db parittyás egységgel, természetesen ehhez kell az AI ostobasága, ha kitámadna, akkor legalább lenne némi veszteségem.
Az csak nekem tûnt fel, hogy a barbárok pofátlan gyorsan tudnak ostromgépeket gyártani???
Pontusszal a 60. körben sem volt ostromgépes gyártóhelyem, icenivel meg a 4. kör után gyártottam a ballisztákat! ???
Slingerek tényleg nagyon durvák, a lovasoknak pedig most is megvan az a "jó" szokása, hogy nem azt támadják, amire kattintok, hanem a hozzájuk legközelebb esõ egységet, legyen az lándzsás is akár..

Én sajnos fullra bebuktam a lázadás miatt a kb 150 körös Iceni kampányom, szerintem kipróbálom Rómát, és úgy akarok foglalgatni, ahogy a valóságban is történt.

az amúgyot nem rövidítjük ám-nak

Mondjuk sztem Róma jó. Én vétettem több hibát ami aztán mind szépen vissza is köszönt akkor amikor borult a bili. A mostani játékomban már okosabban tolom és nem engedek senkit sem megerõsödni.

Az elõzõ játékomban volt egy elképzelésem ami szerint haladtam, megpróbáltam teljes provinciákat foglalni, lassabban haladni mert szépen megvártam amíg áttérnek az én kultúrámra, szépen felment a public order, stb. Ez jó is mert mindenki roppant boldog volt és jött is a zseton. Simán tudtam fizetni a 10-12 légiót meg a 3 flottám és még jött is mellé 6-7k körönként.

Csak hát relatíve lassan haladtam és mellettem már nem kis államok voltak hanem nagy birodalmak alakultak ki. Pl a mai Franciao-Spanyolo volt egy, Karthago volt Éeszak-Afrika nagy része, Seleucid volt a mai Töröko meg attól délre, északabbra meg nagy barbár országok voltak.

Észak Afrika hódításába kezdtem éppen amikor kitört a polgárháború és az tette be a kaput. Utána gyakorlatilag mindenki hadat üzent. No, most nem szarozok, darálok mindenkit.
Ezzel teljesen egyet értek. A slingerek nagyon durvák, iszonyú messzire is ellõnek, jól is sebeznek nagy adagban. Nekem a róma hadjáratomban az volt az egyik bajom, hogy gyakorlatilag az egész Balkánt meg Kisázsiát legyakták a barbárok és kb minden csatám, háborúm ellenük volt.

A seregeik úgy néztek ki, hogy volt vagy 6-8 slinger csapat, pár kemény közelharcos, késõbb ilyen ballistás is. Csak a lovasokkal tudtam ellenük harcolni mert az összes többi egységet legyakták már messzirõl, pajzs, testudo, stb nem számított nekem meg nem volt hasonlóan messzire hordó egységem.

csak a lovasok is olyanok, hogy nem mindig lehet õket visszahívni (ami megint baj) és ha nekiment pár lándzsás egységgel a lovasaimnak, akkor azok ott szépen el is feküdtek mert az istenért nem akartak elmenni onnan. Ezt is kéne javítani.
Egyre inkább úgy érzem, hogy a távolsági egységekben kellene rendet tenni. A slingerek sebzését csökkenteni kell, a tüzes dárdákat el kellene felejteni, a tüzes nyilak lövését is korlátozni kellene. Annyira árkád a tüzes gerely. Tüzes nyilat is csak meghatározott egy helyben állás után tenném aktiválhatóvá. Nem lehet persze mindent lemodellezni a valóságról, de azért az nem úgy volt, hogy az íjászok zippóval rohangáltak a csatatéren. A jelenlegi rendszerben az íjászoknak értelmük sincs. A gép sem csinál mást, mint hogy alap gyalogosokból meg slingerekbõl csinál fulllos seregeket. A rome1-ben ez jobban el volt találva, és jobban le is volt képezve a "nemzeti" sajátosság, nem volt mindennkinek slingere, és a távolsági egységek is sokkal differenciáltabban voltak leosztva.
tegnap kiborított ez a szar AI ! Korzikát támadta egy 17 egységes római sedreg (én Kartágó ugye)
Nálam csak a garizon egységek. ostromgépet nem épített, csak felgyújtotta a kaput. Beálltam majdnem mindenkivel a legtávolabbi victory pontba. 2 mobot meg eldugtam a városban, hogy esetleg ha elfoglalnak még pontokat akkor velük vissza foglaljam, ha elhagynák azokat. Azt a pontot ahol álltam le is gyalulták rendesen de aztán NEM CSINÁLTAK SEMMIT !! ja de, elkezdtek néhány bástyát elfoglalni tök fölöslegesen....a 2 mobomnak semmit nem kellett csinálni csak várni amíg letelik az idõ ( 20 percre raktam csak mert a csaták bántóan rövidek alapból).Nyertem ugye. erre a következõ körben újra támadott ugyan ez a sereg, CSAK AKKOR már nem voltak olyan egységei amik felgyújthatták volna a kaput, így a városon kívül állva letelt a 20 perc... EPIC FAIL !!!
HÜLYE PROGRAMOZÓK !!!!!! nem tesztelnek ezek semmit ... ????!!!!
Mivel Spártának nincs kikötõje, - ha jól emlékszek - csak szárazföldön tudsz kereskedni, a közvetlen szomszéddal, praktikusan Athénnal. Epirussal hadban állsz az elején, az õ adriai városát kell elfoglalni, ott meg kereskedelmi kikötõt kell építeni, és megnyílik a világ.
Miért ne tudnál?

az amúgyot nem rövidítjük ám-nak

lÁTOD bANDRAS IS , HOGY JÁRT. jÓ EZ. cSAK AZ ELEJE LEHETNE SOKKAL IZGALMASABB. A fene reggel van.<#buck>

Legalábbis vh játszol gondolom, egy szint után tényleg elég sokat kell agyalni. Az elsõ csatámhoz amit elbuktam, mondjuk így is 100 alá kellett menni-mármint kb egál csatát(csak' kétszer annyian voltak)<#nevetes1>, de most tényleg bonyolult lett a helyzet..és még polgárháború sem volt. nEM BIZTOS , HOGY BE TUDOM FEJEZNI IDÕRE.

Ha Spártával játszol egyáltalán nem tudsz kereskedni?
Szóval azt mondod játszam csak a Rómait, nem lesz végig ennyire egyszerû??

Spárta is tetszik, erõsek de nem veszik fel a harcot a Légionáriusokkal, mondjuk ez így is volt.

Kíváncsi leszek Róma mikor kezd érdekessé válni, mert mindenki tisztel már és nyalnak rendesen, úgy tûnik azt foglalom, amit akarok...
Hát hosszas csaták után sajnos gyõzött a túlerõ és bc31 ben eltûnt a kis birodalmam😊

Volt néhány idõszak amikor azt hittem, hogy talán talpra tudok állni, de aztán sorban kaptam a hadüziket és a végén már gyakorlatilag mindenki hadat üzent. Ez még nem lett volna akkora nagy gond, csak hát szépen támadtak is. Hozta mindenki a fullos seregeket, nekem meg csak fogyott az erõ.

Ezzel együtt élveztem még a végjátékot is.

Most kezdtem egy újat Pontussal. Majd meglátjuk mennyiben más.
A szatrapiáknak megvan az a jó tulajdonsága hogy nem tudnak hadat üzenni. Szóval van velük egy atom biztos határa az embernek.
Elsõnek érdemes északot biztosítani, elfoglalni a szövetségesünk városát, a felettük lévõ népet meg klienssé tenni. Így az észak biztosítva van.
Ezután Baktriának kell neki menni, elfoglalni a 2 felsõ, majd a 2 alsó tartományukat. Õ utánuk pedig Archosiát kell támadni.
Elvileg mire ideáig eljut az ember, Archosia és Baktria már kiszakít valamennyit a Szelekuidák vazallusaiból, így azok is a mieink lesznek.
Ha ezek megvannak, akkor kell nekiállni fejlesztget stb. Majd ha elég erõsnek érezzük magunkat, akkor lehet menni a vazallus államok ellen. Õ utánuk pedig olyan gazdagok leszünk, hogy a határ a csillagos ég 😊.

Nekem ezzel a módszerrel elég könnyen sikerült nagyhatalmat csinálni a kis Parthiából.

\"Szemem a pályán oda teszem a vasat nem szarozok tudok lőni, célpontot kikeresem aztán megszórom. Itt jön képbe a tehetség\" by Matyashun \"The only good arty is a dead arty\"

Prince23
Na vmi fejlemény Patch2 kapcsán?

Gyorsabb, okosabb lett valóban a játék?

Jókor szólsz. Elsõ megmozdulásom egy déli hadjárat volt. 5 települést foglaltam el és kb. 12 ellenséget gyûjtöttem ez idõ alatt. 5 felõl támadtak egyszerre. Egy ideig tartottam magam, de aztán legyûrt a túlerõ, mindez hardon.

Oscar Wilde: Az egyszer? gyönyörök a bonyolult ember utolsó menedéke. Eredeti Bölcs: Légy rossz, a jókkal úgyis mindig csak kibaxnak.

Sõt, miután a lenti lépések megvoltak, letoltam a térképrõl a környezõ államokat, amik olyan gazdagok voltak, hogy azóta nincs anyagi problémám.
Bár én használom a radius modot, ami ad +bevételt, de azok így is rohadt gazdag tartományok amik ott keleten vannak.
Most valami 12 hadsereget tartok fegyverben és 10k bevételem van.

\"Szemem a pályán oda teszem a vasat nem szarozok tudok lőni, célpontot kikeresem aztán megszórom. Itt jön képbe a tehetség\" by Matyashun \"The only good arty is a dead arty\"

Pont Parthiát tolom. Igazából elég könnyû velük a játék, csak ügyesen kell lépkedni. Volt pár kör amikor 3 fronton harcoltam, de azt is inkább magamnak köszönhettem.
Amire figyelni kell velük, az az, hogy a Szeleukidák szatrapiáit nem szabad megtámadni a Baktria és Archosia semlegesítése elõtt. Továbbá nem árt az északi sztyeppés népek valamelyikébõl szatrapiát csinálni.

Akinek könnyû a játék: Parthia! Szívni fogsz nem kicsit!

Oscar Wilde: Az egyszer? gyönyörök a bonyolult ember utolsó menedéke. Eredeti Bölcs: Légy rossz, a jókkal úgyis mindig csak kibaxnak.

Én még az elején vagyok, de már nehéz helyzetbe hoztam magam 😄

intel Core i3-3220@3,3 GHz, Asus P8B75-V, 8 GB DDR3, Radeon HD 4890 1 GB

Érdemes feltenni a Radius modot, az növeli az egység limitet.

Mindenkinek aki Rómával játszik. Nem a kezdet nehéz, hanem amikor kezd birodalom lenni. Mondjuk jobb lenne ha a kezdet is nehéz lenne, de ez van. Mindenesetre amikor még max 9 légiód lehet, de a birodalom már alakul, elég nehéz a dolog.<#wink>

PrasCo
Heh, nekem a replay-t eddig SEM játszotta vissza... Load failed :\

A flottát pedig kb. ugyanúgy, némi különbséggel, mégpedig azzal, hogyn álam a távolsági fegyverek vannak túlsúlyban. A fire pot bireme-ekkel pöcsöltem sokáig, de nem jöttek be. Átfogalmazom: Én nem tudtam õket használni. A gyalogság oké, de a barbár hajók irreálisan jól bírják a gyûrõdést, ezzel szemben a kétevezõsorosokat pikk-pakk szétkapják, mint a nápolyit. Jellemzõen transzport-gályák ellen már manuálisan is jó eredményeket érek el, sõt; viszont a "hattyú-raiderek" folyton beszopatnak. Azonban vissza a fire pot bi'-hez; a gyalogság jó, de maga a hajó a seggük alatt túl törékeny, a fire pot meg eddig talán, ha kétszer okozott úgy tûzsebzést, hogy érdemben hozzáadott a csatához. Úgy bölcsebb móka volna, ha eleve tüzet alkalmazó egységhez (pl. velites) rendelnék hozzá a hajót.
Ezzel szemben úgy vettem észre, hogy a gerelyes majmok felettébb jók! A játék korai szakaszában ezért jó hosszan raiding (k. pursuit) hemioliákkal tömtem el a tengereket (nem sokkal rövidebb idõ elsüllyeszteni õket, mint erõsebb hajókat, viszont kisebb veszteség), most pedig velites quinqueremek adják a gerincet, ezekkel már odab*szni is lehet. Ez utóbbiak nagyon korrekt öklelõhajók, mialatt pedig ezzel foglalkozom, a mókusok a dekken önmûködõen szórják a szõlõkarókat, ahogy kell. Ami nehézgyalogságom van, azt inkább partraszállásoknál használom, esetleg arra, hogy feltartsák az ellenflottát a tüzérhajóknak.
Itt-ott egy-két skorpiós trirémiszt ismét a partmenti mûveletek miatt használok, általánosságban elmondható tehát, hogy tengeri csatába, ha tehetem, túlnyomórészt velites quinquereme-ekkel megyek és kb. öt-hat ballistás ladikkal, valamint alig pár darab nehézgyaloggal. Ez a kikötõim miatt is van így, bár sacc per kábé húsz év múlva már lesz tower hexareme-em, akkor abból is helyet fog kapni a flottákban pár darab. Inkább presztízsokokból. 😄
lemaradt de úgy értem Róma van gyõzelemre ítélve. Egy csatám nem volt velük, ami izgalmas volt 😊
Szóval Rómával 188-ban unalmassá vált a játék. Nincs ellenfelem köszönhetõen az AI-nak, meg (remélem) annak, hogy ma gyõzelemre van ítélve és nincs egység ami legyõzi a légiókat. Elkezdtem Spártával, hátha izgalmasabb lesz. Azért egyszer végigvinném Rómával, ha lenne benne kihívás....
a.carkey
Masszív gyalogságot szállító hajókból van a legtöbb, utána némi missle inf, majd pár ostromgép, fõleg ballista.

A medve nem játék.

Ti hogyan szoktátok a flottátokat összeállítani? Ilyen téren kb semmi ötletem nincs, mert mindig is a szárazföldi csatákat szerettem, de a Párthus Birodalom nemsokára kijut a tengerhez a szeleukidák legyõzésével, szóval szükségem lesz egy ütõképes flottára<#vigyor>.

Nekem ez már túl színes.
A kevesebb szûrõ néha több.
Nektek sokkal szebb, mint nekem, pedig nincs rossz vasam:
Core i3 3220 3,3 GHz, Asus P8B75-V alaplap, 8 GB DDR3, Radeon HD 4890 1GB

a.carkey
Szebb lett. Eddig is ki volt pipálva, bár tök egyforma azzal, amikor nem volt kipipálva. 😊 Mintha a textúrák felbontása változott volna ultrán, vagy nem tudom. De gyorsabb, szebb, élesebb lett az egész, és megcsinálták a high DoF beállítást is, bár, nekem a TW DoF része a Napoleon óta hidegen hagy, mert kicsit elqurták.

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

A medve nem játék.

Köszönöm.

Ilyet sehol nem lehet olvasni a patchben 😄 de ha neked szebb lett az csak jó 😛 bár ha kipipáltad az unlimited videot eddig is akkor nem igen változhatott max gyorsabb lehet..

A Háború istene gy?löli a hezitálót.. "Every failed empire has a legion of elite warriors.."

Nekem pl ezt írja: v1.0.0 Build: 7018.455.411

Ha a fejlesztéseknél a kis kerék mellett ott a szám akkor feltette..
Amugy 1.0.0 Build 7018.455411

A Háború istene gy?löli a hezitálót.. "Every failed empire has a legion of elite warriors.."

Köszi. Verzió szám?

a.carkey
Sokkal gyorsabb lett. És szerintem picit szebb is. Mintha a textúrák szebbek és nagyobb felbontásúak lennének, viszont, a replayt hibásan tölti vissza. 😊

A medve nem játék.

Zgyanaz a beta mint ami live lett most, de steam frissít automatice ha kell.
Valaki tud egy pontos verzió számot mondani a 2 patch után? Eddig használtam a bétákat, most meg nem tudom, hogy lehozta-e.

a.carkey
Igen.

A medve nem játék.

Molnibalage
Ezt már auto befrissíti?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

a.carkey
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

A medve nem játék.

a.carkey

A medve nem játék.

PrasCo
Amit tegnap este nem bírtam legépelni, az pedig dióhéjban ennyi: Custom battle-ben kipróbáltam, érdemes-e a ballistán túlmenõen bármilyen magasabb tier-û ostromgépre pazarolni a pénzt, kaját meg a squalort.
Röviden: Nem. A robbanó korsó annyira fölötte áll mindennek (jó-jó, szép szakszóval: OP), hogy értelmetlenné tesz minden továbbit. Annyi csak, hogy falat kicsit rövidebb idõ alatt rombol le az alap ballista, de ez még jó is annyiban, hogy így nem 3 perc lesz egy epikus ostrom, hanem három és fél.

Ja, amibõl ez az egész elindult, hogy elsírtam magamat azon, hogy a saját rohadt enciklopédiájuk nem képes konzisztens adatokkal állni elõ (és/vagy én vagyok a hülye - ez sem zárható ki, persze). Néztem a római polybolos és a skorpió összehasonlítását. Az RTW1-ben ez utóbbi nagy királyság volt, hát gondoltam, a polybolos még jobb lehet. Mármost, egyrészt nem lehet képezni (gondolom, városvédõ cucc), másrészt a strenght és weaknessnél az áll: A polybolos gyengébb, bénább, kisebb hatókörû, DE gyorsabb. Akkor még nem tudtam, hogy nem képezhetõ, hát gondoltam, érdemes inkább tûzgyorsaságra állni át, mint átütõerõre. Felnéztem ezek után az adatlapok szép, színes csíkjaira is: Mindkét - ismétlem, mindkét - esetben a tûzgyorsaság egyaránt 4 lövés / perc.
Hát, az enciklopédiáról röviden ennyit.

Másik jópofa dolog az, amit észrevettem, hogy assault hexareme-t nem tudok építeni, mert - gondolom - limitálva van a seregenkénti létszám. A gond az, hogy egy k*rva darabom nincs ilyen. A tábornokaim ugyanis tower hexareme-ekkel járkálnak. Fussa rá. 😄 Most jön a csavar: Ha felépítem a Portus Classist, az elvben nehezebb tower hexaremeket viszont tömegével, de szarásig tolhatok kifelé a gyárból, ahogy a csövön kifér. Felteszem, minimális bug, ami valahogy elkerülte a nemlétezõ tesztelõk figyelmét.

Ahogy a fire at will iszonyatos hiánya a nehézgyalogságnál is, a MOD-ot ezúton köszönöm, MaRee, csak még eddig internal server errorral visszaköpött az oldal. 😊
Patch 2 is live..
Aminek örülök, hogy azt írják hogy hamarosan jön a beta 3 ami performance növekedést ígér, remélem az én konfigurációm is bele fog tartozni 😛

Igen, az nekem is volt. A 200. kör után még jobban. Most, hogy lenyomták elég sok területemet a polgárháború meg a sok támadás miatt, egy kicsit visszagyorsult.
Hát igen elég vegyesek az érzések ebben a játékban. Jelenleg ami legjobban zavar az a kampány map lag. 100 kör környékén erõsen beesik 20 fps alá fõleg ha valami ki is van jelölve és a sárga trutyi is látszik..
A csaták elég szépek jól futnak, ott viszont az AI ami eléggé kiábrándító..
Az alap koncepció a hangulat iszonyat ott lehetne, de sok sok dolog kellene még, hogy igazán jó legyen a játék.
Ostromoltam egy fejlett hellén várost barbárokkal, tényleg gyönyörû volt ahogy menetelt a sereg a kaptapultok szorták az áldást, csak az idióta AI töketlensége elvette az egész lényegét, pedig mekkora hatalmas legendás ostromokat lehetne tolni ezzel a látvánnyal..
Valahogy nem üt ez most ugy mint az elõzõ részek, a sok elcseszett apróság miatt..
Jöhetne a patch 3 😛

Igen, számítanak, sõt kapsz olyan küldit is, hogy gyõzz le 13 frakciót, ezeket lehet teljesen kinyírni vagy client state-té ( de szépen néz így ki) tenni.

Azt szeretném megkérdezni, hogy a kultúra terjesztése pontosan hogyan mûködik? Csak provincián belül az egyes tartományokban, vagy két provincia között is áramlik?