94
  • MacropusRufus
    Nem egészen. De ami a felületén és benne zajlik olyan bonyolúlt és összetett, hogy már-már élőnek tekinthető. Sőt, él is. Mi vagyunk azok meg a többi lény ami azzá teszi ami. Bonyolúlt körfolyamatok milliói zajlanak rajta amiből lófaszt sem értünk. Ezen folyamatok megértésében játszik nagy szerepet a fenti kísérlet.

Ez meg az elmélet deffiniciója:
    " A föld bioszféráját, atmoszféráját, vizeit és földjeit magába foglaló komplex egység; kibernetikai rendszer, mely maga képes a földi élethez szükséges optimális fizikai és kémiai környezetet kialakítani/fenntartani."
    Wikipedia
  • thsanyi5
    Az emberek által kitalált definíciókat azért ne vedd készpénznek ha ismeretlen életről van szó. Minden def nyilvánvalóan csak arra alapoz amit eddig ismerünk ami normális dolog, de ennyivel nem kéne azonnal kizárni minden mást. Nem azt mondom, hogy a Föld akkor már biztosan egy élőlény, de nehogy már egy kezdetleges emberi definíció eldöntse ezt minden további nélkül.

A cikktől egy kicsit többet vártam. Azon kívül, hogy van egy módszerük ami a kénre épül nem sok derült ki. Annyi világos, hogy a kén sok élőlény része és ennek a mozgása esetleg valami szabályosságot mutathat. De ez így önmagában nem válaszolja meg, hogy a föld él-e vagy nem. Anyagmozgás ugyanúgy része lehet szervetlen rendszereknek is. Süt a nap, a víz felpárolog, felhők lesznek, elfújja őket a szél máshol eső esik belőlük. De egy ilyen folyamatot csak akkor tekinthetnénk életnek ha lényegében mindent annak tekintünk. Ez esetben viszont elveszti értelmét az élő és élettelen megkülönböztetése.
  • wraithLord
    Nyilván a Föld egy önfenntartó, többé-kevésbé zárt rendszer, mivel a Föld egy bolygó, a világűrben - számtalan szempontból - izolálva létezik. Csak az a kérdés, hogy pontosan hogyan... Viszont azért ne túlozzunk, hogy élő. Csak egy rendszer, ami azért így alakult ki, mert így működik. Mondjuk ez az élőlényekre is igaz, de az élőlényekre igaz az élet definíciója is.

Mi a másik lehetőség? Hogy a Föld egy óriási terrárium, és egy istenszerű lény gondozza, tartja fent?
  • szabod
    Aki nem tudja miről van szó, olvassa el a könyvet. Nagyon jól le van írva minden, akinek halovány lepkefingja sincs a földtudományokról is meg fogja érteni. Nekünk kötelező volt az egyik kurzus miatt, de nagyon tetszett, habár 99%-ban nem nyújtott új információt nekem.
  • EnxTheOne
    Lehet hogy a FÖld egy bögyös csaj? :D
  • echo
    szerintem tényleg nem lehet ebből a cikkből megérteni, hogy mi is ez a gaia elmélet és miért is kulcs itt a kén. nagyon sok ilyen cikk van itt mostanában, ami szerintem ebbe a kategóriába tartozik. valahogy jobban kellene ezeket megírni, mert így tök fölösleges elolvasni.
  • Archenemy
    lol öregem, egy random noname internetes nick "Most szépen tegyél félre mindent amit tudni vélsz a világról" tanácsa után tuti én is megváltoztatnám a világnézetemet :)

te pupák, a vita nem úgy megy, hogy kijelentjük a vitapartnerről, hogy hülye a generációjával együtt, majd felszólítjuk, hogy gondolja azt, amit mi :)
  • nyaSGem
    Sajnos nem értetted. Ha lenne halvány fingod is arról, ami a cikkben van, akkor nem írnál ilyet.
    Kicsit olvasgass utána a dolgoknak, mélyülj el a témában, aztán kíváncsian várom az újbóli véleményedet.
    Tényleg nem bántani akarlak, de annyira elszomorító a mai harminc év körüli fiatalok tudatlansága. Úgy értem baromi okosak, mármint amit tanítanak nekik azt bebiflázzál rendesen, de a lényeg halványul és már csak azt a tudást kapják meg, ami ahhoz kell, hogy az okos-telefonjaikat félkézzel tudják használni.

Most szépen tegyél félre mindent amit tudni vélsz a világról. Fogadd el, hogy a Föld egy élő organizmus és szépen magyarázd meg magadnak és másoknak, hogy miért is jutottál erre a feltevésre. Sok sikert...
  • vumbi
    hat a Gaia elmelet es az X kenvegyulet kozti osszefuggest jo lenne beszurni az elejere, mert ezt igy ahogy van, nem lehet hova rakni.
  • Morun
    Ott a pont! :)
  • zsugaa
    Isaac Asimov: Az Alapítvány pereme.
  • Chocho
    Én értettem a cikket, nem maradt ki semmi, maximum nem ismerünk pár háttéradatot (ezeket lehet pótolni).

Érdekes ötlet, de a Föld is csak egy bolygó a sok közül, ez az egész Gaia-elmélet egy szélsőségesen zöld reklámfogásnak tűnik.
  • Robcuskilla
    assetudommiafaszrólszólez
  • slickboy
    Oké, van egy módszerük a kénvegyületek nyomonkövetésére a bioszférában. De ez az egész hogyan kapcsolódik a Gaiai-elmélethez? Pontosan hogyan működik a dimetil-szulfid mint szabályozó?
    Mintha kimaradt volna pár bekezdés...