210
  • Bannedusermail
    #210
    Oké, ez elbizonytalanított.
  • mr9
    #209
    Génterápia segítségével sikerült javítani egy ritka és súlyos agyi zavarban szenvedő gyerekek mozgásképességén tajvani tudósoknak.
    http://index.hu/tudomany/egeszseg/2012/05/18/beteg_gyerekek_gyogyultak_genterapiaval/
  • mr9
    #208
    legalább
  • Kensin
    #207
    A válasz 200 komment :)
  • Kensin
    #206
    "Nem hiszem, hogy bárkinek el kellene döntenie, hogy mit nézzenek a többiek a tévében a roppant szélsőséges tartalmaktól eltekintve, de azokra van törvényi szabályozás. A reklámnak meg egyetlen célja van, hogy aki abba energiát és pénzt fektet, az gazdaságilag a terméke értékesítésének növelésével anyagilag jól járjon. Ha az emberek szórakozbi akarnak, akkor joguk van hozzá. Neked max véleményed lehet erről, beleszólásod nem."

    Ha nem hiszed hogy bárkinek el kellene döntenie hogy mit nézzenek a többiek a tévében, akkor ne döntse el senki hogy milyen műsorok legyenek? Egy csomóan döntenek egyfolytában erről, különben a tévében a nagy semmit látnád. Dönt az aki kitalál egy műsort, dönt az aki jóváhagyja az elkészítést, dönt az aki levetíti.
    Na hát igen, a reklámba befektetett pénzzel próbálják meg eladni a dolgokat ahelyett hogy a termékek saját magukat adnák el azzal hogy jóak. Muszáj a reklámokba mindenféle 3D-s csilivilit tenni aminek semmi köze hozzá meg az egekig dícsérni a dolgokat, különben nem vennék meg annyian. Ha a valóságot mondanák meg a reklámokban akkor bizony csőd lenne belőle..
    Bizony, nekem véleményem lehet róla és van is, meg le is írtam ahogy te a tiédet. Azon próbálok agyalni hogy mik lennének a feltételei egy a mainál jóval fejlettebb társadalomhoz, és miért nem tartunk már ott, pedig a technológia már adott hozzá.

    "Engem pont hidegen hagy az iphone, de neked megint semmi közöd ahhoz, hogy az apple vagy a Samsung a nagy riválisa mit kezd az erőforrásaival."

    Téged igen, de sok embert rángat magával a láz, és ezek főleg a fiatalabb korosztály akikről szó van. És nem hiszem hogy mindenki zsebből fizette ki, nem pedig részletre/hitelre/apucitól. Torzítani fog a jellemén mert azt hiszi hogy bármit megkaphat az életben csak úgy.
    Nem lenne semmi gond azzal hogy mindenki csúcstechnológiát használ ha ezt tudatosabb módon tenné, az előző generáció megtanítaná ezt a következőnek. így viszont erős erőforrás pazarlás van sok területen, és erre az emberek olyan pénzt használnak fel amijük még nincs, hanem majd törlesztik. A "később fizetés" egyre elterjedtebb minden szinten, a kormányoknak is mindenfelé adósságaik vannak. Sok "nem létező" pénzt használunk fel, ami azt jelenti hogy nincs mögötte még valódi munka, tehát az átlagembernek keményebben kell dolgoznia hogy fenntarthassa magát. És ugye a pazarlás miatt ez még keményebb munka.
    Nincs közöm hozzá... Véleményem van. Mondhatnám akkor én is hogy "semmi közöd hozzá hogy mi az én véleményem." :)
    Miért ne legyen véleményem bármiről? Gondolkodom, tehát vagyok. Te akkor ülj egyhelyben, csináld a munkád, és ne foglalkozz semmi mással mert nincs hozzá semmi közöd. Ugye hogy ez mekkora hülyeség?

    "Logikai bukta. Hogy a hadsereg innovatív, az nem jelenti a kizárólagosságukat ezen a téren. Azon meg nincs mit vitatkozni, hogy egy technológiai cég fejleszteni képes a bevételeiből. Senkit nem tartok annyira bolondnak, hogy kétségbe vonjam, hogy ezt maga is belássa. Az a sejtésem, hogy inkább daccból ellenkezel."

    Azt írtad, hogy a technika azáltal fejlődik, hogy megvesszük a termékeiket. Leírtam pár példát hogy ez miért nincs mindig így.
    Amúgy rájöttem hogy végül is igazad van, meg kell venni a termékeiket, a gond viszont ugye a pénz értéktelenségéből van, amit fent írtam. A jóból is megárt a sok, túl sok termékeiket veszik meg zombi módra olyan pénzből ami még "nincs meg", ezzel maguk alatt ásva a fát.
    Amikor meg egy kicsit szorul a hurok, akkor összeomolhatnak mert mikor felnevelték nem tanulta meg hogy lehet problémát megoldani.
  • Kensin
    #205
    "Christiaan Huygens coined the term "centrifugal force" in his 1659 De Vi Centrifiga"

    "In 1864, Antonin Prandtl invented the first dairy centrifuge in order to separate cream from milk."

    1659-ben elnevezték az erőt centrifugálisnak, 1864-ben csináltak egy eszközt, amit gondolom az erő miatt amit kihasznál, centrifugának neveztek el. Vagyis a dolog pont fordítva történt.
    Amúgy akkor mi a neve?
  • Oliwaw
    #204
    Erre Bannedusermail áldását kell kérned, ő majd befugázza a fizikusok nagyszótárába.
  • mr9
    #203
    ilyenkor este...
  • mr9
    #202
    ehh, már az égiek sem akarják, hogy legyen neve xD
  • mr9
    #201
    De akkor mi a neve? Azt nem írtad... nincs hivatalos neve???
    Akkor legyen most már hivatalosan is ez.
    Kereszteljük el:

    Teremtő és gondviselő Istenünk! Áldásoddal és szereteteddel légy velünk midőn ezt az erőt felvesszük a Megnevezettek tagjai közé. Ámen.
    Kedves fizikusok, laikusok, kedves testvéreim!
    Keresztelési beszédem alapgondolata, hogy ha már úgyis mindenki ezt használja erre az ellenirányú erőre, akkor mától legyen hivatalosan is ez a neve.
    Én téged, Centripetális Erő megkeresztellek az egy igaz élő Isten nevében és felveszlek a Megnevezettek tagjai közé. Ámen.
    [Záróének.]

  • Oliwaw
    #200
    Igen igazad van , ilyen alapon semminek nem lehetne neve amit korábban már ismertek .
  • Bannedusermail
    #199
    "Ez a centrifugális erő már nekem is fura, nem az első ember aki szerint nem létezik, pedig én tisztán emlékszem annó úgy tanultuk, hogy a centripetális a középpont irányában hat, a centrifugális pedig a kozápontól kifelé hat.

    Most akkor ki a hülye?"


    Akkor komkrétan fogalmazok, hogy mindenkinek átmenjen.

    A fizika, mint tudományág semmilyen erőt nem nevez centrifugálisnak.
    A centripetális erő egy körpályán mozgó testet tart körpályán ami a körpálya középponzja felé mutat. Newton hatás-ellenhatás törvénye szerint van egy ellenirányú erő, csak annak nem ventrifugális a neve a fizika szerint. Hétköznapi emberek ezt nevezik centrifugális erőnek, csak éppen ennek nincs ilyen neve... a fizika szerint. Egyszerűen a hétköznapi embereknek a centrifuga jut róla eszükbe, ezért ráakasztották ezt a nevet. Akkor sem ez a neve, ha a google 80 millió találatot ad ki rá. Mivel itt ezen a fórumon leírtátok vagy hússzor a jövőhéten majd 80 millió 20 találatot fog kiadni.

    Eleve a centrifuga sokkal későbbi találmány, mint maga az erőnek a felfedezése a fizika számára. Ilyen alapon lehetne habverőiális erő is ugyanúgy, mint turmixiális vagy kávédarálóiális erő is.
  • Bannedusermail
    #198
    "Ha hiszed ha nem, a szórakozás is lehet informatív. Pl én hazamegyek, és a Discovery Channel-t nézem, monnyuk a Mythbusters-t. Az egy szórakoztató műsor agyament emberekkel, de miközben nézed nagyon érdekes dolgokat is meg lehet tudni. Még szerencse hogy vannak ilyen csatornák és műsorok, de megvan a másik véglete is a dolognak amikor semmi pluszt nem ad neked, sőt. Ezek nagyrésze pedig manapság a gyerekek felé érkezik retardált mesék formájában. A szülőnek nincs ideje vele foglalkozni, leülteti a tévé elé, aztán meg majd ő nézegeti a bulvárműsorokat.
    Persze ez a legrosszabb példa, van egy csomó szórakoztató műsor amikkel nincs baj, de mivel megvannak ezek a műsorok a tévében, simán meglehet.
    A televízió is csak egy eszköz, az hogy mennyire jó/rossz egy ember számára attól függ, hogyan használják.
    A reklám célja pedig elvileg az lenne hogy egy termékről megtudjam hogy milyen, közben pedig szórakoztató legyen. Alig van olyan reklám ami szórakoztató, a legtöbbön sírni lehetne már, és egyikből sem tudok meg semmit az adott termékről azon kívül hogy az életem a boldogság netovábbja lesz ha megveszem."

    Nem hiszem, hogy bárkinek el kellene döntenie, hogy mit nézzenek a többiek a tévében a roppant szélsőséges tartalmaktól eltekintve, de azokra van törvényi szabályozás. A reklámnak meg egyetlen célja van, hogy aki abba energiát és pénzt fektet, az gazdaságilag a terméke értékesítésének növelésével anyagilag jól járjon. Ha az emberek szórakozbi akarnak, akkor joguk van hozzá. Neked max véleményed lehet erről, beleszólásod nem.

    "Sokkal jobban is ki lehetne használni a technikát. Gondolj a spam-ekre, rengeteg adatforgalmat jelentenek, és semmi gyakorlati hasznuk nincs. Igen, a telefon telefonálásra való. De akkor miért van az iPhone-ban annyiminden, és miért veszik meg egy csomóan? Hogy telefonáljanak vele meg üzengessenek? Ugyan, ahhoz bőven elég lenne egyszerűbb telefon is. Azt a pénzt pedig felhasználhatnák másra is.
    Az hogy az emberek nem vennék meg mindig a legújabb telefonokat megállítaná a technikai fejlődést? Nem, áthelyeződne a pénz másfelé, például a genetikai kutatásokba. Most komolyan, ennyire fontos hogy egyfolytában még erősebb procival jelenjenek meg telefonok?"

    Engem pont hidegen hagy az iphone, de neked megint semmi közöd ahhoz, hogy az apple vagy a Samsung a nagy riválisa mit kezd az erőforrásaival.

    " technikai fejlődést amúgy nagyban a katonaságnak is köszönhetjük, náluk fejlesztették nagyon a számítógépeket, a hálózatokat, és gondolom még jópár dolgot amik átkerültek a mindennapi életbe. Szóval akkor őnáluk is azért fejlődött a technika mert megvettem a termékeiket.
    Meg rengeteg egyetemen is történik kutatás, az ő termékeiket is akkor veszegetem egyfolytában."

    Logikai bukta. Hogy a hadsereg innovatív, az nem jelenti a kizárólagosságukat ezen a téren. Azon meg nincs mit vitatkozni, hogy egy technológiai cég fejleszteni képes a bevételeiből. Senkit nem tartok annyira bolondnak, hogy kétségbe vonjam, hogy ezt maga is belássa. Az a sejtésem, hogy inkább daccból ellenkezel.
  • mr9
    #197
    http://www.nanowerk.com/
    http://www.trynano.org/news.html
    ingyenes tananyag:
    http://nanohub.org/resources/courses

    http://bntp.hungarianbiotech.org/index.php/component/content/article/3-nyitolap/16-agrar-es-elelmiszeripari-biotechnologia
    Biotechnológia: a jövő slágerágazata:
    http://innova.eszakalfold.hu/dumpfile.php?file=ZG9jcmVwby9kb2NpdGVtMTg=&filename=YmlvdGVjaF90YW51bG1hbnkucGRm

    http://greenfo.hu/hirek/2012/01/07/szuperharcos-hangyak-hormonnal
    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2082799/Supersoldier-ants-gigantic-jaws.html
    a kutató:
    http://www.researchgate.net/researcher/56659460_Rajendhran_Rajakumar
  • mr9
    #196
    egérke lent:
    http://www.brain.riken.jp/en/faculty/details/30

    http://www.riken.go.jp/engn/r-world/info/release/press/2012/index.html
  • mr9
    #195
    WWF Living Planet Report 2012
    http://awsassets.panda.org/downloads/lpr_2012_final_120507.pdf

    "A gond most az, hogy 7 milliárd ember túlhasználja a bolygót, és a fő gond, itt a "felső" 2 milliárdal van, akik bőven a szükségletük felett fogyasztanak sok dolgot, ettől lehet hogy bedől a rendszer, és csak az fog viszonylag normálisan élni, akinek van egy kis háztáji gazdasága."
    "Nem a felső kétmilliárd a probléma."

    De mi a megoldás? Az alsó 5 tűnjön el, vagy fogja legalább kicsit vissza a fogyasztását?? :D

    http://greenfo.hu/hirek/2012/05/15/az-urbol-nezve-is-csak-egy-foldunk-van
    http://hulladek.blogter.hu/357365/2020-ra_2_milliarddal_csokkenteni_kell_a_vilag_nepesseget
  • mr9
    #194
    a fugálisat is említi:
    members.iif.hu/rad8012/fizika/centripetalis.doc

    17.oldal aljától:
    http://www.fke.bme.hu/oktatas/kornyezetMernok/Alapism.pdf

    25.oldal közepe:
    http://termtud.akg.hu/okt/9/mozgas.pdf

    http://www.lauder.hu/mem/sites/default/files/attach/1308644803/13._feladatlap.doc

    http://tudjatok.hu/tudjatok.tvn?fid=9&aid=185&kid=39294&kerdes=L%E9tezik-e%20centrifug%E1lis%20er%F5?
    http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyok__413631-a-nehezsegi-gyorsulas-tulajdonkeppen-a-gravitacios-vonzas-es-a-centrifugalis-ero
    http://www.komal.hu/forum/forum.cgi?a=to&tid=69&st=25&sp=551
    http://forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?p=44090
    http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=14&ved=0CGsQFjADOAo&url=http%3A%2%2Fwww.lauder.hu%2Fmem%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fattach%2F1308644803%2F13._feladatlap.doc&ei=-GKzT8KZLI-d-waG7IWFCQ&usg=AFQjCNEZPqLCgtO65bFMy1FkOC1XLJIA7w&sig2=Zqq9qusB26F49gGFYTincw

  • csimmasz
    #193
    Ez a centrifugális erő már nekem is fura, nem az első ember aki szerint nem létezik, pedig én tisztán emlékszem annó úgy tanultuk, hogy a centripetális a középpont irányában hat, a centrifugális pedig a kozápontól kifelé hat.

    Most akkor ki a hülye?
  • Kensin
    #192
    "A tévé ugyínis arra szolgál, hogy hazamegy az ember fáradtan a munkából, és kikapcsolódjon. Ezt hívják szórakoztatásnak. Aji meg ezen problémázik, az xsak szimplán egy boldogtalan ember, aki okosnak akar látszani egy műértelmiségi kritikai szemléletmód falls felvételével. A reklám meg csak reklám. A gazdasági élet velejárója. Ha önképezni akarod magad, akkor járj iskolába, vagy olvasgass azt, ami érdekel."

    Ha hiszed ha nem, a szórakozás is lehet informatív. Pl én hazamegyek, és a Discovery Channel-t nézem, monnyuk a Mythbusters-t. Az egy szórakoztató műsor agyament emberekkel, de miközben nézed nagyon érdekes dolgokat is meg lehet tudni. Még szerencse hogy vannak ilyen csatornák és műsorok, de megvan a másik véglete is a dolognak amikor semmi pluszt nem ad neked, sőt. Ezek nagyrésze pedig manapság a gyerekek felé érkezik retardált mesék formájában. A szülőnek nincs ideje vele foglalkozni, leülteti a tévé elé, aztán meg majd ő nézegeti a bulvárműsorokat.
    Persze ez a legrosszabb példa, van egy csomó szórakoztató műsor amikkel nincs baj, de mivel megvannak ezek a műsorok a tévében, simán meglehet.
    A televízió is csak egy eszköz, az hogy mennyire jó/rossz egy ember számára attól függ, hogyan használják.
    A reklám célja pedig elvileg az lenne hogy egy termékről megtudjam hogy milyen, közben pedig szórakoztató legyen. Alig van olyan reklám ami szórakoztató, a legtöbbön sírni lehetne már, és egyikből sem tudok meg semmit az adott termékről azon kívül hogy az életem a boldogság netovábbja lesz ha megveszem.

    "Először is el kellene döntened, hogy most globális világkáoszizé van vagy a popkultúra és a szórakoztatóipar miatt keseregsz, vagy azon, hogy a fiatalokat hibásan nevelik egy félreértelmezett pszichológiai megfigyelés következtében."

    Én sosem beszéltem globális világkáoszizéről, hanem arról hogy a társadalom a következő generációk fokozatos elhanyagolása miatt jelenleg hanyatlik. Mielőtt átlépünk a következő csúcsra, amiről monnyuk HisF8 beszél, át kell lendülni a mélyponton.

    "A világnak egyébként az is a baka, hogy mindenki műproblémákon nyavajog, hogy mi megy a tévében, a fogyasztói társadalom, stb. Miért nem megy például népművelés a tévében. Na ez az egyik legnépszerűbb témája a legostobábbaknak. Olvasgatnak mindenféle félbolondot a konteóikkal, és kiderül, hogy pont azok pampognak, akik még félművelteknek sem mondhatók."

    Ó igen! Minden szép és jó! Utópiában élünk emberek! :)
    Mindig vannak problémák, jó dolog előre agyalni hogy vajon mik azok pontosan és milyen következményeik lesznek, hogy fel lehessen rájuk készülni. Egy csomó hibás következtetés lesz, naés? Legalább nem érhet váratlanul ha véletlenül ráhibázik valaki. Emellett pedig abszolút lehet normálisan, boldogan élni.
    Megy népművelés a tévében, vannak ilyen csatornák, de nem azok a népszerűek. Ez pedig megmutatja hogy mire van igény a világban.

    "Te mitől képzeled azt, hogy neked kell megmondani, hogy mit csináljanak a többiek? Most őszintén, de letudnál érettségizni matekból vagy fizikából most?
    Tudod mire való a technika? Hogy feltudd hívni azt, akit akarsz, meg téged is elérjenek. Mi a fenéket kell ehhez felnőnie az embereknek? Te például biztos nem vagy felnőve ehhez, mert műértelmiségi frázisokat, kliséket puffogtatsz, és nem is érted, hogy akiket kritizálsz, pont arra használják a technikát, mint amire való."

    Fogalmam sincs hogy mennyire van igazam, ez az én véleményem. Nem tudom elképzelni hogy egy intelligens fejlett faj tagjai ne legyenek intelligensek. Akkor mitől lenne intelligens maga a faj? Nem a technológiai fejlettségünk tesz minket azzá, hanem az eszünk. Ezért gondolom hogy nekünk is fejlődnünk kéne, nem csak az eszközeinknek. A fejlődés pedig nem az hogy minél többmindent vernek az iskolában a gyerekek fejébe, mert attól lázadóvá válnak és elmegy tudásvágyuk.
    Az érettségi egy igen érdekes állat, pont azért is amit írtál, a legtöbben már a rákövetkező évben megbuknának az érettségin. Ez a metódus, hogy a gyerek minél több információmennyiséget gyűjtsön az agyába, majd azt rövid idő alatt kiöntse magából nagyon megterhelő, és emiatt a legtöbb bemagolt cucc egyszerűen "kifolyik" utána. Ha egy gyerek nyugodt körülmények közt tanul úgy, hogy azt szereti is és nincs rajta semmi nyomás, akkor szippant fel mindent mint egy szivacs, és nem fog belőle kifolyni semmi.

    Sokkal jobban is ki lehetne használni a technikát. Gondolj a spam-ekre, rengeteg adatforgalmat jelentenek, és semmi gyakorlati hasznuk nincs. Igen, a telefon telefonálásra való. De akkor miért van az iPhone-ban annyiminden, és miért veszik meg egy csomóan? Hogy telefonáljanak vele meg üzengessenek? Ugyan, ahhoz bőven elég lenne egyszerűbb telefon is. Azt a pénzt pedig felhasználhatnák másra is.
    Az hogy az emberek nem vennék meg mindig a legújabb telefonokat megállítaná a technikai fejlődést? Nem, áthelyeződne a pénz másfelé, például a genetikai kutatásokba. Most komolyan, ennyire fontos hogy egyfolytában még erősebb procival jelenjenek meg telefonok?

    "A technika pont akkor fejlődik, ha megveszed a termékeit, és költesz rá. Mitől fejlődne a technika, ha nem veszed meg a termékeket? Felfogod, hogy mekkkora zagyvaságokat beszélsz?"

    Lásd amit előbb írtam. Prioritások is léteznek azért.
    A technikai fejlődést amúgy nagyban a katonaságnak is köszönhetjük, náluk fejlesztették nagyon a számítógépeket, a hálózatokat, és gondolom még jópár dolgot amik átkerültek a mindennapi életbe. Szóval akkor őnáluk is azért fejlődött a technika mert megvettem a termékeiket.
    Meg rengeteg egyetemen is történik kutatás, az ő termékeiket is akkor veszegetem egyfolytában.

    "Akkot valaki faszságot írt a wikire. Nincs centrifugális erő. Centrifuga az van."

    Google kb 50ezer találatot ad rá, a centripetális erőre meg 40ezret. A Google monnyonle.
    Centrifugal force. Az angol wiki is monnyonle.
  • balee66
    #191
    Off, te biztosan olyan vagy, mint a barátnőm. Olyan az agya, mint a szivacs; míg én már arra sem emlékszem, mivel foglalkoztam két hete, ő a tavalyelőtti nyári emlékeket szinte percről-percre vissza tudja mondani :)
    Őszintén szólva, nekem már halvány lila gőzöm sincs arról, mi az a peptidkötés, a poliizé lánc, meg a satöbbi, hiába tanultam, és nem is olyan régen.
    Off vége.
  • mr9
    #190
    http://www.agroline.hu/hir/jovo-konyhaja-egesz-evben-ellat-majd-ennivaloval
  • HisF8
    #189
    Lehet, hogy értelmetlenül fogalmaztam, de hidd el, elég nehéz úgy beszélni valakivel, hogy nem tudom milyen fogalmakat használhatok, milyeneket nem. Csak tippelni tudok, ki mennyire képzett ilyen téren. Rólad tudom, hogy műszaki vonalon végeztél, ezért feltételeztem, hogy kémia, biológia terén is az átlagosnál több ismereted van. De igazából azt sem tudom mi az átlag, a fiatalabb generációk nyilván jobban kéne, hogy tudják a dolgokat.

    Ha valami konkrétum nem világos, szívesen válaszolok. Az ilyen alap dolgok, mint hogy néz ki kémiailag egy dns lánc, mi az a peptidkötés, poliaminosav-lánc, fehérje... már akkor is részei voltak a középiskolás kémia/biológia képzésnek (azon az egyszerűsített szinten), amikor én jártam oda, ezért ezeket 35 év alatti embereknél magától értetődőnek szoktam hinni. Idősebb embereknek nagyjából tényleg lövésük sincs ilyenekről, ami nem is meglepő, jóformán ezeknek az alapvető ismereteknek a megszületése az ő gyerekkorukra esett.
  • HisF8
    #188
    "Mert ahogyan öregstünk, bizonyos gének lekapcsolnak, ha ezeket visszakapcsoljuk, úgy működik a sejt, mintha fiatalok lennénk."

    kétszeres hiba van benne:


    1. A sejtek működészavarának elsődleges oka a lineáris dns-hez elengedhetetlen telomer régió minden osztódással való megrövidülése. Baktériumok esetén épp ezért nincs öregedés, hisz nekik cirkuláris a dns-ük.

    Ha valaki meg akar fiatalodni fókuszáljon a telomer szakasz irányított visszaépítésére, mert ez a kulcs, nem pedig gének beültetése (elég szép eredmények vannak egyébként ilyen téren, épp origón is kint van egy cikk a témában). Beültethetsz akármilyen gént, rövid telomer mellett nem fog tudni a sejt kilépni S0 fázisból (ha kilép még rosszabb, mert idővel rákot fog okozni). Amúgy a dns kódol telomeráz enzimet, de ez szomatikus sejtekben inaktív, nagyon kevés sejtben marad csak aktív (ivarsejtképzésnél fontos, rákos sejtek is többek között pont azért halhatatlanok, mert állandóan aktív a telomeráz rendszer - legidősebb rákos sejtvonal már lassan 60 éves, ami egyértelműen azonos a végtelen életidővel, azaz azzal, hogy korlátlan számban osztódhatnak ezek a sejtek).

    2. Az öregedésben számon tartott második fő tényező nem egyes gének lekapcsolódása, hanem bizonyos gének idősebb korban való bekapcsolása. Ezek a gének azért maradnak meg stabilan a genomban, mert csak akkor aktiválódnak, amikor az egyed már nagyszámú utódot produkált, így nyilván ezen gének ugyanúgy megjelennek majd a következő generációban is, ha úgy tetszik potyautasok. Aktivitásuk hatására kifejezett leromlás következik be, fokozott öregedés ( a telomer szakasz megrövidülése mindenképpen leromláshoz vezetne, de ezen öregítő gének miatt a folyamat gyorsabb). Újabb tanulmányok igazolták, hogy az öregítő gének idővel kikapcsolnak, nagyon öreg élőlények már nem öregednek tovább ilyen direkt módon. Szóval a öregedést lassító mód pont hogy nem génbeültetés, hanem génkiütés lenne.

    "Na de olyat, hogy kinű a szárnyunk és tudunk repülni, az vicc kategória." - akkor jó nevetést hozzá. Fogok egy egeret, gombát, baktériumot, beviszek neki egy gént, az elkezd működni, és megíródik a fehérje; 1987 óta így gyártanak ipari mennyiségben humán inzulint plazmidba ültetett cDNS-ről a cukorbetegek számára, és ezért nem kell már sertésinzulint használni. Üdvözöllek a valóságban. Amúgy halló 2012-őt írunk, ez egy 25 éves rutineljárás, amit ilyen 10 méter magas fermentorokban alkalmaznak.
  • mr9
    #187
    "A tévé ugyanis arra szolgál"

    - A tévé arra szolgál, hogy képet jelenítsen meg elsősorban, ma még. Ezen túl hogy mire van használva a megjelenített tartalom az más kérdés. Ha csak időjárás jelentés menne rajta egész nap, akkor most le se írtad volna azt a mondatot...
    Amennyiben holnaptól csak biokémiai előadásokat sugároznának és azt néznék a gyerekek, akkor ők abba nőnének bele és azt mondanák, "a tévé arra szolgál, hogy biokémiát tanuljunk" (pedig nem is :)

    "Te mitől képzeled azt, hogy neked kell megmondani, hogy mit csináljanak a többiek?"

    - Ezt fel lehetne vetni pár olyan embernek, aki most megmondhatja mit tegyenek a többiek...
  • mr9
    #186
    "Akkot valaki faszságot írt a wikire. Nincs centrifugális erő."

    A 2011-es Kandós jegyzetemben még említve van ugyanazzal a képlettel, mint a wiki elsője, dobjam ki?
  • mr9
    #185
    "Na de olyat, hogy kinű a szárnyunk és tudunk repülni, az vicc kategória."

    - Vigyázz az ilyen kijelentéssel, volt már aki belebukott még élete során :)

    "Mitől fejlődne a technika, ha nem veszed meg a termékeket?"

    - A technika a termékek megvételétől fejlődik?
  • Molnibalage
    #184
    Igazából nem. Ugyanis a bomlást a természetben is megfigyelték. Első gondolat az volt, hogy ha intenzívebb lenne, akkor hőt termelne. Könnyebb olyan láncreakciót előállítani, ami nem száll el - reaktor - mint ami pillanatok alatt elszáll. Ugyanis a Pu bombához első körben kellett egy reaktor...
  • Molnibalage
    #183
    Uh, ennek a fele így első blikkre magas.
  • Bannedusermail
    #182
    "Hát igen, felfedezték az atomenergiát, és mit kellett egyből csinálni belőle? Bombát.."

    Ha belegondolsz, akkor ez a legkézenfekvőbb felhasználási területe. Minden fizikusnak elsőre ez jutott az eszébe.
  • Bannedusermail
    #181
    "Soha nem értettem, hogy mit ér, ha egy felnőtt emberbe ültetsz be géneket. Már kifejlődött. Egyáltalán ez mi a búbánatot jelent? Minden sejt tartalmazza a DNS-t nem? Milyen sejtbe ültetnék be? Milyen hatása lenne? Mert amit itten leírtál, az szerintem katyvasz."

    Igen, szerintem is az. Egy kifejlett emberrel maximum csak annyit lehet tenni, hogy a génjeit ki-be kapcsolgatjuk. Mert ahogyan öregstünk, bizonyos gének lekapcsolnak, ha ezeket visszakapcsoljuk, úgy működik a sejt, mintha fiatalok lennénk. Na de olyat, hogy kinű a szárnyunk és tudunk repülni, az vicc kategória.
  • Bannedusermail
    #180
    "Nem is az ökológiáról van szó, ez az "Én generáció csapdája" című cikknek lenne elvileg a fóruma. :)
    Társadalmilag értem amit mondtam, és nem ökológiailag. Kifejlesztett az emberiség már sokféle cuccot de nem használjuk ki mindannyian legalább alapszinten. Sok a fölösleges dolog, amiből nemhogy tanul az ember hanem a fülén csordogál ki az agya. (Pl reklámok nagy része, és műsorok a tévében) És az a baj hogy ezeket rengetegen nézik, és ez még csak egy dolog, a tévé. Olyan technikai fejlettségi szinten vagyunk hogy sci-fi -be illő módon élhetnénk akár már most is. De nem tudunk, mert a társadalom jórészének nem erre van igénye, hanem olyan dolgokhoz amik gyakorlatilag nem lendítenek előre semmit.
    Hány ember dolgozik a dohány gyártásában? Abszolút felesleges pazarlása az erőforrásoknak, mert olyan dolgot állítanak elő ami rombolja az embert is és a környezetre sincs valami jó hatással. Ennek a gyártását is kellett valamikor fejlesztgetni, modernizálgatni, automatizálni.
    Sok idő csordogál el mindenfélére ami fölösleges és akár még visszafelé is húzza az emberi fejlődést, pedig a technikai fejlődés az megvan.
    A hiba, mint mindig magában az emberi tényezőben van."

    Szerintem benned van a hiba, nem az emberekben.

    A tévé ugyínis arra szolgál, hogy hazamegy az ember fáradtan a munkából, és kikapcsolódjon. Ezt hívják szórakoztatásnak. Aji meg ezen problémázik, az xsak szimplán egy boldogtalan ember, aki okosnak akar látszani egy műértelmiségi kritikai szemléletmód falls felvételével. A reklám meg csak reklám. A gazdasági élet velejárója. Ha önképezni akarod magad, akkor járj iskolába, vagy olvasgass azt, ami érdekel.

    Először is el kellene döntened, hogy most globális világkáoszizé van vagy a popkultúra és a szórakoztatóipar miatt keseregsz, vagy azon, hogy a fiatalokat hibásan nevelik egy félreértelmezett pszichológiai megfigyelés következtében.

    A világnak egyébként az is a baka, hogy mindenki műproblémákon nyavajog, hogy mi megy a tévében, a fogyasztói társadalom, stb. Miért nem megy például népművelés a tévében. Na ez az egyik legnépszerűbb témája a legostobábbaknak. Olvasgatnak mindenféle félbolondot a konteóikkal, és kiderül, hogy pont azok pampognak, akik még félművelteknek sem mondhatók.

    "Az teljesen rendben van hogy fejlődik a világ körülöttünk, de az embernek is fejlődnie kéne, különben nem lehet 100%-os biztonsággal megmondani hogy nem lesznek káros hatásai.
    "

    Te mitől képzeled azt, hogy neked kell megmondani, hogy mit csináljanak a többiek? Most őszintén, de letudnál érettségizni matekból vagy fizikából most?
    Tudod mire való a technika? Hogy feltudd hívni azt, akit akarsz, meg téged is elérjenek. Mi a fenéket kell ehhez felnőnie az embereknek? Te például biztos nem vagy felnőve ehhez, mert műértelmiségi frázisokat, kliséket puffogtatsz, és nem is érted, hogy akiket kritizálsz, pont arra használják a technikát, mint amire való.

    "Átlagon feletti a fizetésem, emiatt nem szabok meg magamnak határt, a megfontolás józan paraszti alapú. Android-ra programozni és a kerneljét csodálgatni egy olyan mobiltelefonon is tudok ami nem kerül annyiba mint a csillagos ég, és ki tudom optimalizálni a sebességét, semmi szükség azért megvenni a legmodernebb telót mert menő.
    Az erőforrások esztelen felhasználása az ami aggaszt, mind az emberi mind az egyéb erőforrások terén. Ez sok pénzt emészt fel, ami meg elvesz a technikai fejlődésből."

    A technika pont akkor fejlődik, ha megveszed a termékeit, és költesz rá. Mitől fejlődne a technika, ha nem veszed meg a termékeket? Felfogod, hogy mekkkora zagyvaságokat beszélsz?

    "Centrifugális erő
    A centripetális erő az az ellentétje :) "

    Akkot valaki faszságot írt a wikire. Nincs centrifugális erő. Centrifuga az van.
  • thesalamon
    #179
    - Miért jó, vagy miért nem jó nekünk a GMO ?

    / GMO: A géntechnológiai módosítás (molekuláris klónozás vagy in vitro rekombináns géntechnika) az a módszer, amellyel egy élő sejtbe új tulajdonságért felelős idegen gént juttatunk be mesterségesen. /

    Előzmény :

    Magyarországon a Büntető Törvénykönyv hatálya alá kerülnek azok a cselekmények, amelyek veszélyeztetik Magyarország GMO- mentességét.
    Kossuth rádió 2012.május.15. 18:30 Ütköző este
    Akit érdekel http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2012-05-15
  • HisF8
    #178
    A szociális életet nem olyan könnyű puszta génműködésre redukálni, mint mondjuk azt, hogy xy mioglobinja milyen mértékben tud oxigént megkötni, stb. Itt a külső környezet mindig meghatározó lesz. Kár tagadni, hogy vannak gének, melyek hajlamossá tesznek depresszióra, függésekre, agresszióra, stb. (Intelligencia is jöhet ide, de árnyaltabb a kép, bizonyos varázslatos tulajdonságok pont ott jelennek meg, ahol más elemek alulműködnek, pl. csimpánz képes 15 számot 1 másodperc alatt megjegyezni, ember nem, mégsem hiszem, hogy cserélnék velük. Pont azért képes rá, mert egy olyan agyi rész nincs gátolva, ami nálunk igen. Ugyanakkor ez a képesség "jól jönne", csak senki nem adná érte fel a sokkal többre jó emberi képességeket.) Szóval egy ilyen kérdés kb. ugyanaz, mintha az ember megkérdezné magától, mennyire lenne más ember, ha nyerne a lottón - mindenki másképp reagál.
  • HisF8
    #177
    Az egész, amit le fogok írni iszonyatos leegyszerűsítés lesz, és szinte minden alól lesz kivétel, illetve, csak az élőlények egy részére lesz érvényes (prokariótákkal egyáltalán nem foglalkozom pl. az egyszerűség kedvéért.)

    A DNS nem más, mint egy monoton foszfor-cukor láncra kapcsolt bázisokból (a híres 4 bázis, amit középiskolában is mindenki tanul) álló polimerszárak alkotta kettős spirál - melyben a bázisok egymással szemben állnak, és H-hidakon keresztül kötnek a W-C bpárosodásoknak megfelelő szabályok szerint. Annyira primitív molekula, hogy sokáig vázelemnek hitték, egyfajta sejtmagra jellemző merevítőnek, mint ami pl. a mikrotubulus a citoplazmában. Aztán a Hershey-Chase kísérlet bizonyította, hogy ez a makromolekula hordozza az összes információt. Ehhez jött még a centrális dogma (DNS->RNS->feh) és igazolása, stb.
    Egy sejtet úgy képzelj el, mint egy gyárat, aminek a közepén egy elszeparált térben van az utasítóközpont, ami megmondja, hogy mit kell gyártani (teszi ezt azzal, hogy kis tervrajzokat küldözget ki a sejtplazmába). A citoplazmában ezek a dns->rns nyelven kódolt utasítások átfordítódnak (a riboszómákon) aminosavsorrendre. Az aminosav polimer termodinamikai okok miatt nem marad egyenes, hanem feltekeredik, felveszi a rá jellemző térbeli alakját; ezek a fehérjék (gyakorlatilag minden élőlény egy nagy "fehérjególem", és mindent a fehérjék csinálnak). Emberi sejtmagban (sejtciklustól függően) 23 (nyugalmi fázisban) darab lineáris DNS molekula van, melyek hiszton (és még pár más) fehérjére vannak rátekeredve (persze ez is nyilván sokkal összetettebb). A gömbölyű hiszton miatt ez egy ilyen gyöngysor-szerű elrendeződés, ez a fonál tovább rendeződik, és egy 30nm vastag fibrillumot alkot (kb. 6 hisztonmolekula ilyen virágszirom alakba rendezve). Ezek a fibrillumok (mint minden hosszú zsinór) tovább csavarodnak maguk körül, ez a kettősre csavart szerkezet pedig a nukleáris tartoszerkezet (egyéb nem-hiszton típusú vázelemek) körül rendeződik, úgy, hogy arra hurkokat vet szintén virágszirom alakban (rozettás szerkezet), egy ilyen rozettára 6 hurok jut, és egy hurok kb. 75 kbp hosszú, azaz akár egy teljes gén is elfér rajta. Nem folytatom, de az egyre vastagabb fonalak további csavargatásaival, egy nagyon kompakt, becsomagolt szerkezet jön létre, ezt lehet(ett) látni a sejtosztódást megelőzően kármin festékkel megfestett preparátumokon fénymikroszkópban, ők a kromoszómák. Ebben a kompakt formájában a DNS-ről nem lehet RNS-t átírni, ezért benne minden gén inaktív. Hogy a génexpresszió megindulhasson a kromatinnak egy jóval lazább szerkezetet kell felvennie (eukromatin állapot). Most értheted meg, hogy miért lehetséges az, hogy bár egy idegsejtemben is uaz a 23 DNS molekula van, és egy májsejtemben is, mégis az egyik egy idegsejt (azaz más fehérjék íródnak róla), a másik egy májsejt. Pont azért, mert szabályozott módon (metilizáció pl.) a dns más és más szakaszai "hajlamosak" felnyílni. Könnyen felmerülhet benned a kérdés, hogy miért, ezt hogyan tudja megcsinálni a szervezet, hiszen az is info, hogy mi nyíljon fel és mi ne. Ezt a regulációs pete elmondásával (van a természetbven uis más megoldás is erre) tudom legkönnyebben érthetővé tenni. Adott egy zigóta, egyetlen sejt, de már maga ez a sejt is polarizált, azaz nem homogén. Például olyan "trükkel", hogy van egy mechanizmus benne, ami egy random kialakuló pH szint különbséget felerősít, így létrehozva egy savasabb régiót - az random, hogy melyik térrész lesz az. Namost bizonyos fehérjék inkább ide vándorolnak, itt gyűlnek fel; máris kész az első polarizált állapot. Ezután megtörténik az első osztódás, lesz két utódsejt, ami eltérő fehérjeösszetételű citoplazmát örökölt. Ezek a fehérjék pedig hatással vannak arra (szintén termodinamikai okokból), hogy a dns melyik szakasza nyíljon inkább fel, és melyik ne (ilyenkor termelődnek fehérjék, melyek metilálnak dns helyeket, így azok már soha többet nem nyílnak majd fel). Azaz kapunk 2 eltérű fejlődési potenciállal rendelkező csíravonalat. Innen már könnyű elképzelni hogyan fut le az egyedfejlődés további része. A végeredmény több 100 eltérő működésű (más dns szakaszok másolódnak ki rns-be és fordítódnak onnan fehérjévé) sejtféleség egyetlen élőlényben.

    Azt kérdezted, hogy miért van értelme felnőtt egyedben kicserélni egy gént (gén az egy olyan dns szakasz, aminek van saját szabályozó része, ebbe megyek bele, mert ez ennél 100x összetettebb, és egy kódoló része)? Nos azért, mert mondjuk nekem a pancreas sejtjeim egy olyan kimotripszint termelnek, ami képtelen fenilalanin mellett hasítani (hülye példa, mert ilyen élőlény nincs, de mindegy). Ha ki tudnám cserélni ezt a gént egy olyanra, ami a szabvány humán ktripszin izoformák egyikét kódolja, akkor máris meggyógyulnék. Ha kicserélném a kék szememért felelős génemet egy olyanra, amitől barna lenne, akkor a géncsere után pár héttel barna szemem lenne - és ez nagyon fontos, hogy megértsd: soha senki nem tudná megmondani, hogy régen kék szemem volt, mert nem maradna nyoma. Ha van egy 60.000 legókockából épített vár, és annak kicseréled egy darabját, akkor senki nem fogja megmondani, hogy az cserélt, avgy eredeti a moduláris felépítés miatt - ugyanis nincsenek maradékok, nincsenek törések, stb.

    Azt kérdezted még, hogy milyen sejtbe ültetnék be, nos a ma használt (nem géncsere! hanem random beírás vírussal, géncsere csak zigótában megy még) minden olyan sejtben megtörténik a módosítás, amit fertőz a vírus és van benne expresszió, azaz praktikusan majdnem minden sejtet, kivéve az agyérgát által levédett idegsejtek, a folytan heterokromatizált állapotban lévő sejtek, stb. De más eljárással más átírási mintázat is elképzelhető, nincs elvi akadálya (de még erre nincs módszer), hogy az összes sejtet átírjuk, avgy fordítva nagyon célzottan csak olyan sejteket, amik például kifejeznek, vagy épp nem fejeznek ki egy bizonyos markert a sejtmembránjukon (rákgyógyítás egyik legígéretesebb módja: keresni egy, csak rákos sejteken meglévő kitett markert, az ellen fejleszteni egy olyan vírust, ami csak az adott markert kitevő sejtekhez tud kötni, majd bevisz egy gént, ami beíródok a rákos sejt genomjába, és egy olyan anyagcserét kódol, amibe a sejt belepusztul; jó úgy is, ha valami olyan fehérjét fejlesztünk, ami köt a markerhez, a komplex pedig aktiválja az immunrendszer megfelelő elemeit (melyek preforálni fogják a smembránt), vagy maga a fehérje perforálja a komplexbe való kötés által a sejtmembránt, stb, stb. millió lehetőség van.)

    Az állatokra reagálva: azért nem láttál ilyeneket, mert nem vagy elég érdeklődő a témában:) Volt már minden, teljes csimpánz genom belekeverve paradicsom sejtbe (ez most komoly, nem vicc), nyilván életképtelen volt, de meg lehetett csinálni, pár sejtes állapotig biztos el is ment. De komolyra fordítva a szót, ilyen igazi látványos kimérákat azért nem fogsz látni, mert 0 kutatási értelmük van (ugye annak van értelme, ha egyetlen gént cserélek, és megnézem, hogy mi változik). Viszont rengeteg a pár gén szintjén módosított élőlény. Növényekbe adott állati növekedési hormonok; most németek erdei fajokból adnak be nemesített eprekbe génszakaszokat, melyek a jó ízért felelős fehérjéket kódolják - vagy inkább azokat a fehérjéket, amik létrehozzák a jóízű kismolekulákat, hogy pontos legyek. Így lesz nagy, gyorsan növő, kártevőkkel, hideggel.. szemben ellenálló, és végre jóíző eper. Akkor ott a GFP, amit orrba-szájba nyomnak minden laborban, az összes fejlődés, élettanos ezeket a gmo élőlényeket használja, mert így lehet nyomon követni a vizsgált fehérje in vivo útját. Most csináltak japánok átlátszó gmo egeret, szintén nagy sztár lesz laboratóriumokban, mert úgy lehet megfigyelni ezáltal folyamatokat, melyeket azelőtt sehogy. (Most képzeld el, van a sima átlátszó egered, ezt tovább módosítod a vizsgált fehérje egy mutáns génjével, aminek a végére rárakod a GFP-t. Nem csak azt fogod tudni, hogy kiesett a wild type fehérje funkciója, hanem egy rakás térbeli, mozgási információhoz is jutsz, mert látod, hogy hova megy, mit csinál, hol halmozódik, hol bomlik a mutáns fehérje.)
  • mr9
    #176
    vagy azt, hogy ők is tudnak olyan bombát csinálni homokból, amit el se kell vinni oda, ahol fel akarják robbantani
  • Merces
    #175
    ..igen ha ledobjuk a talibánokra az okositó bombát, belátják hogy az ellenálás értelmetlen
  • Kensin
    #174
    Hát igen, felfedezték az atomenergiát, és mit kellett egyből csinálni belőle? Bombát..
  • csimmasz
    #173
    Pontosan ez nem az utópia eszköze lesz hanem a kizsákmányolásé!
    A fejletlenebb régiókban olyan szereket szórnak szét aminek a hatására mondjuk a delikvens jobban bírja az oxigénhiányt, már mehet is a bányákba a fejlettebb országokban, persze ez egy hülye példa de a lényeget érteni azt gondolom.
  • csimmasz
    #172
    Ja, én csak attól félek, hogy a mellékhatások később jelentkeznek mint mondjuk gyógyszerek esetében a hosszútávu hatásokat nehéz előre látni.

    És ha bizonyos géneket top génekként mindenkibe beépítenek aminek hatására az egész populáció veszélybe kerülhet egy kórokozóval szamben ha kicsi a változékonyság a gének között.
  • mr9
    #171
    másik: vegyük az okosítást, ez ugye hasznos lenne mindenkinek, de hogyan illesztjük be a jelenlegi gazdasági rendszerbe? Miért ne fogná meg magának a módszert adott ország, hogy így előnyre tegyen szert a többiekkel szemben?
    Pl ha kitalálják Amerikában, miért adnák oda másoknak? Mondjuk próbáljuk ki a hadsereg stratégáin milyen előnyöket is ad ez nekünk...???

    Az elmúlt történelmet nézve van egy ilyen oldala is a dolognak. Előtérbe fog kerülni a nép jóléte ezen fejlesztések/új lehetőségek miatt? Vagy csak az egyéni érdekeket fogja jobban szolgálni?

    Szóval még olyan túl szép hogy igaz legyen. Nem inkább az lesz, hogy:
    Lesz majd egy új bogyi amit megvehetsz x pénzért, és változtathatod a hajad színét. Lesz majd új olcsón előállított mesterséges kaja amit említettél - de ennek megfelelően persze nem ingyen osztják, hogy végre megszűnjön az éhezés, hanem beillesztve a jelenlegi rendszerbe jó kis profitot lehet majd rajta elérni, illetve kiszorítani másokat a piacról, és így tovább...