47
 • xrt
  #47
  "Volt mostanában egy jó kis sci-fi erről, hogy mindent időben mérnek. Valójában pont ilyen társadalomban élünk."

  Címe: A lopott idő

  Érdemes megnézni, jó kis film.
 • Piel
  #46
  Azokkal a dolgokkal, amiket NEXUS6 boncolgat teljesen egyet értek!
  Sok árnyoldala van ennek a vizsgálatnak az előnyeivel együtt. Ha az emberi történelmünket vesszük, rengeteg olyan találmányunk van amivel visszaéltek, különböző önző érdekekből. (Pl: maghasadás)
  Ha tanult valaki vezetés elméletet, akkor ott azt tanítják, hogy nem feltétlenül a homogén csoport munkavégzése a leghatékonyabb, sőt! A csoportok hatékonysága, probléma megoldó képessége sokkal jobb, ha különböző természetű, mentalitású és tudású embereket válogatunk össze. Persze az ésszerűség határain belül, ami azt jelenti, hogy a különbözőség nem vihet ellentéteket a csoportba!
  Jelenlegi társadalmunkban a gazdag ember nem feltétlenül azért lett gazdag, mert tudásban feltette áll a többieknek, és nem azért mert ő volt az iskola eminens tanulója. Nagy része azért gazdag mert olyan családban született, vagy azért, mert nem okoz lelkiismeret furdalást neki a másik ember(ek) kizsákmányolása. Ugye van olyan is aki "jól" ki tudja használni a lehetőségeit (ő a pofátlan) Persze NEXUS6 által említett kapcsolatrendszer kell, mivel a gazdag a gazdaggal ül egy asztalhoz, a szegény a szegénnyel. Minél nagyobb a társadalmi különbség, annál kisebb rá az esély. Esetleg a gazdag a profit érdekében kiemel egy-egy hasznot hozó szegényt.
  Jelenlegi társadalmunkban a vagyonosabb családok egészségesebben tudnak élni, hiszen bármit meg tudnak vásárolni. Ez nem csak az egészséges étrendet, vagy étrend kiegészítőket jelenti, hanem az őssejt terápia és az esetleges jobb orvosi ellátás is értendő! Túlélési esélye jóval magasabb a szerényebb anyagi lehetőséggel bíró családokban felnövő gyermekekkel szemben. Az olcsóbb, gyengébb minőségű táplálék okozhat elhízást, különböző betegségeket. Kihozhat egy betegséget, amire meg van a hajlam.
  Az evolúció szempontjából tehát nem feltétlenül a legéletrevalóbb örökít tovább, hanem az aki az adott társadalomban "jobban elfogadott". (maradjunk ennél a meghatározásnál). Ugyanakkor egy szerényebb anyagi lehetőséggel bíró családból, kiemelkedhetne egy nem feltétlenül jó tanuló, de meglehetősen kreatív gyermek! Az ő társadalmi érvényesülése attól függ, hogy találkozik-e olyan anyagi lehetőségekkel rendelkező egyeddel, aki hajlandó "kiengedni a szellemet a palackból". Persze vannak mindig kiemelkedő koponyák, aki az ismeretlenségből, a rivaldafényig eljutnak, de ez elenyésző. Térjünk csak vissza a szegény környezetben felnőtt emberkéhez! A szegényes környezet hatásai nagy valószínűséggel a felmenőkre is hatottak, ezért a DNS hibák akár halmozódhatnak, annak ellenére, hogy az egyed találékonysága kiemelkedő, megfelelő környezetben akár feltaláló is lehet! Nem azért példa mert szegény volt, hanem azért mert egy genetikai rendellenesség folytán beteg, de attól még kiemelkedő fizikus Stephen Hawking.
  Tehát, mi lesz az etalon? Melyik DNS lesz a tökéletes? Kell-e vagy szabad-e az emberiség szempontjából a DNS hibákat javítani? Az evolúció szempontjából nem kell, mert az így kísérletezik a fajok túlélési esélyeivel, az apró defektusok olyan kiugrásokat hozhatnak amik az egész fajra kihatással lehetnek pozitív irányba! Nézzük a másik irányból! Ha sikerül az emberi DNS állomány javítgatni, az evolúciós szempontból katasztrofális lehet, mivel a faj fejlődése lelassulhat, megrekedhet a "hibák" genetikai mutációk hiánya miatt.

  A gyorséttermekbe csak azért mennek be az emberek, mert a reklámok azt sugalmazzák hogy az jó mindenkinek.
 • NEXUS6
  #45
  De azt tagadnám, hogy nincs a dolgokról határozott, szilárd véleményem, olyannyira van, hogy egy adott dologról több határozott és szilárd véleményem is van!
  :DDD
 • NEXUS6
  #44
  Ezzel most teljesen egyetértek!
  ;D
 • teddybear
  #43
  Nem igazán érdekes Nexus6 filozofálgatásaival foglalkozni. Nem erőssége a logika, ezért hangulatától függ a végső következtetés. Egyszer ez, máskor az, mikor milyen hangulata van.
 • philcsy
  #42
  "csak a hibátlan és a tökéletes érvényesülhet."
  Mitől lesz egy gén tökéletes? Egyáltalán van tökéletes gén, vagy csak adott szempontból legoptimálisabb, ami viszont egy másik szempontból már nem az. Pl, ha olyan környezetben vagy ahol kevés a hús a sok gyomorsav hátrány, Ha viszont csak húst tudsz fogyasztani akkor előny. A nagy fényérzékenységű szem sötétben előny világosban viszont hátrány. A gyors anyagcsere előny ha van élelem, mert rövid idő alatt nagy mennyiségű energiával képes ellátni a szervezetet, viszont hátrány ha szűkösek az erőforrások, mert sok táplálékra van szüksége. A nagy fül/orr a hőleadás miatt hátrány ha a sarkokon élsz és előny ha az egyenlítőn. Nem hiszem, hogy lennének tökéletes gének, ellenben hibásak viszont vannak.
 • qgedeak
  #41
  Nem tudom miért paráztok?
  Mindenkinek negatív utóképei vannak. Egyenlőre a cikk csak egy eszközt mutatott, amivel a nehézkes DNS digitalizálást gyorsították, egyszerűsítették.
  1, A DNS-edből nem tudják még kiolvasni a képességeidet!
  2, A tanult dolgok legalább annyira fontosak mint a képesség!
  A tudatosan kialakított génkészlet (nemesítés) jó dolog, de a génkészlet változatosság talán még fontosabb(hogy sokfélék legyünk). Azt sosem tudjuk melyik tulajdonság válik egy egyed előnyére, mikor változnak a körülmények.
 • brueni
  #40
  ezt már leírtad egyszer, nem tudom minek túrázol rajta még. én nem erre írtam neked, hanem hogy egyszer azt hozod ki a sztoriból, hogy ettől a kütyütől nem fog változni, romlani semmi, utána meg azt, hogy most aztán mindenki rettegjen aki dolgozik, mert a munkáltatója azt figyeli, hogy van e ferde hajlama. vagy az ettől való jogos félelmed az írásaid alapja?
 • NEXUS6
  #39
  Én nem vagyok a nemesítés ellen, sőt!
  Csak éppen a jelenlegi tásadalmunk erre nem alkalmas. Olyan ez mint atombombát adni Hitlernek, vagy Sztálinnak, az amcsik is zokszó nélkül ledobták, szerinted mi lett volna a II. VH vége?

  "Ezek alapján te a szelekciót "csak és kizárólagos" dolognak tartod. Az állatvilágban sem csak a gyengék pusztulnak el és csak az erősek élik túl."
  Na ez totálisan jó meglátás. A jelenlegi helyzet kb pont ez amit leírsz, nem az a lényeg, hogy milyen a valódi genetikai állományod, hanem hogy te mit tudsz belőle összehozni. Ha viszont túl erős hatása lesz ennek az eszköznek, túl erős lesz a szeleksciós nyomás, akkor sajna épp hogy ellenkező hatást válthat ki, nem nemesítés, hanem a genetikai állomány szegényedését.

  Akkor a sulival kapcsolatban abban egyetérthetünk, hogy te általában beszélsz arról, hogy a lexikális tudás milyen fontos, fontosabb mint a rendszerlátás, a kreativitás. Én meg azt mondom, hogy a lexikális tudás sem érvényesül. A vizsgákra 2 hét alatt 1000 oldalakat agyába nyomó diák, 2 hét múlva az egészből annyit tud, mint elötte. OK ez ki van sarkítva, de kb igaz. Olyan emberkéket képez a suli, akiknek nagyjából semmi fogalma nincs a valódi melóról amire a papírját megszerezte. A tanárok jelentős részére sajnos igaz, hogy aki tudja csinálja, aki meg nem az tanítja. És mivel ő sem tudja, azzal szopatja a diákot, hogy magoltatja, mert egy vessző pont hibával bárkit meg lehet xopatni.

  "Tombol a válság, de mégis egyre több embert látok laptoppal meg okostelefonnal járkálni. Nézz be egy mekibe, tele vannak hétköznapi emberekkel, pedig a vásárcsarnokban ugyanannyiért sokkal többet, finomabbat és egészségesebbet ehetnének, vagy még olcsóbb, ha otthon elkészítik. Sport? Mennyibe is kerül esténként otthon egy fél órás torna? Mennyibe is kerül lemondani a dohányzásról meg ivásról. Hogy is van ez az egész?"
  Jogos, amit írsz. Azzal egészíteném ki, hogy amit az ember fontosnak tart arra mindíg van ideje. De, hogy még egy közhelyet benyomjak az idő pénz, vagy megfordítva, a pénzzel valójában szabadidőt vásárolsz. És ugyan így a drága kütyük is ezt a célt szolgálják: a gyors kocsival előbb odaérsz, a drága mobillal és ehhez jó előfizetéssel időt spórolsz, nem SMS-t pötyögsz, hanem ugyan ezt elmondod félpercben. Persze ezek is pénzbe kerülnek, amit a melóval tudsz összehozni, vagy is a szabadidődet áldozod be érte. És kész is az ördögi kör. Volt mostanában egy jó kis sci-fi erről, hogy mindent időben mérnek. Valójában pont ilyen társadalomban élünk.
 • NEXUS6
  #38
  Nincs itt semmi ellentmondás.
  Az hogy téged kibaxnak a melóhelyről, mert valami kimutatható genetikai hajlamod van egy betegségre, pl, hogy depis légy, még nem azt jelenti, hogy javulni fog az emberiség genetikai állománya. Általában a kirugásra van ezer egy indok, pl hogy büdös a szád, nem jössz ki a kollégákkal, rosszul melózol, akármi, a valódi OK viszont az, hogy a cég tulaja a humánerőforrásgazdálkodással (gyak ennek a költségeinek minimális szinten tartéásával) próbálnak profitot realizálni. Ők se hülyék, hogy téged etessenek, ha a szomszéd asztalnál ülő Jolán majd zokszó nélkül elvégzi a te munkádat is.

  Te lehet hogy nem fogsz emiatt szaporodni, mert mondjuk éhenhalsz, de dzsipóékat, meg gazdagékat ez a dolog nem érinti bármilyen fejlett hajlamuk is legyen bizonyos betegségekre. Dzsipóék szaporodnak mint bolondgomba a segélyből, gazdagék meg egyszerűen törvényen felül állnak a pénzüknek köszönhetően.

  Ha ezt az eszközt majd a fentiekre használják, akkor csak egy újabb lehetőség lesz a dolgozók megrendszabályozására, mint pl manapság, ha valakiröl elterjesztik, hogy homofób, meg ilyenek.
  Helyzet ugyan az. Attól, hogy a homofóbokat kirúgják a melóhelyről szerintem a társadalomban nem lesz nagyobb a tolerancia a másképszeretőkkel szemben. Sőt!
 • brueni
  #37
  én pedig úgy értettem. az, hogy beavatkozunk és javítjuk a hibákat, szembemegy a nagyra becsült evolúcióval. a hibák javítása pedig az út a tökéletesség felé. lásd a már említett GATTACA filmet. csak a hibátlan és a tökéletes érvényesülhet.
 • brueni
  #36
  nem a plázák tehetnek erről. az erre irányuló kereslet apellálva az ember egyszerűségére és manipulálhatóságára hozta őket létre. de szerencsére semmi nem kötelező, tehát értelmes ember, ha fel tudja ismerni és szét tudja választani az ocsút a korpától, akkor tud jól dönteni. mindenki más csak sodródik.

  én pl nem iszok, nem dohányzok, nem mekizek, nem menőzök, egyre jobban odafigyelek az egészségemre, hogy miket eszek és veszek és mégis boldog vagyok...
 • philcsy
  #35
  "hogy ha már mindenki egyformán tökéletes és hibátlan lesz a földi valójában"
  Még én misztifikálom túl?
  A hibák kijavítása, nem jelenti azt, hogy mindenki egyforma lenne, azt meg végképp nem, hogy tökéletes.
 • brueni
  #34
  "Egy ilyen kütyü és a jelenlegi társadalmi/gazdasági rendszer összepárosítva a legjobb esetben is max annyit jelent, hogy lényegesebben nem változik a helyzet, talán nem romlik, változik, sodródik jobban az emberiség genetikai állománya, mint eddig is.
  Különben is, ilyen kütyük híján eddig tudtuk azt egyáltalán, hogy mennyire van jó kondícióban genetikai szempontból az emberiség?
  Nem igazán!


  Végre bárki pillanatokon belül elkészítettheti a genetikai térképét. A cégek meg majd kérik, hogy csatold a CV-d mellé, és ha skizó volt a dédi, már rúgnak is ki a 'csába.
  Hülyegyerekek a FB-n villognak vele, titkolódzós szolgálatok, meg személyreszabott, kimutathattatlan vírusfegyvereket fejlesztenek ki, csak most, csak a te számodra, ha esetleg gorombáskodnál a rencerrel.

  Üdvözlet a szépújvilágban!"

  Nexus6! ez egy kicsit ellentmondásos.

  philcsy!
  egy kicsit túlmisztifikálod a dolgot.
  egyik oldalról nem baj, hogy van ilyen, mert ki lehet szűrni rengeteg defektust, és talán idővel ezeket könnyedén javítani is lehet. az ember célja ez. mármint a fejlődés. de jó lenne ismerni a célt. mert cél nélkül fejlődni elég nagy vakmerőség.
  itt arra gondolok, hogy ha már mindenki egyformán tökéletes és hibátlan lesz a földi valójában, akkor majd jön egy idegen vírus és legalább egyszerre, egy generáció alatt tud kinyírni mindenkit. Pont amire szükség lenne, az fog eltűnni. ha hiszünk a természetes szelekcióban, akkor elméletileg pont nem kellene megmenteni a betegeket. ez így elég szörnyen hangzik, de ha belegondolsz a természet rendjébe...az állatok is otthagyják a sarjukat, ha hibásan születnek. nem fogja a szavannán semelyik gazella a háromlábú kölykét terelgetni, mikor jön az oroszlán. bármennyire fáj neki, nem fog energiát pazarolni rá, hogy megmentse. az ember csak azért teszi, mert üzlet-pénz van benne.
 • Szefmester
  #33
  "Nézz már szét magad körül, hány ember bassza el a saját és családja életét csak azért, hogy még több pénzt keressen, mert azt hiszik attól majd boldogabbak lesznek. Tombol a válság, de mégis egyre több embert látok laptoppal meg okostelefonnal járkálni. Nézz be egy mekibe, tele vannak hétköznapi emberekkel, pedig a vásárcsarnokban ugyanannyiért sokkal többet, finomabbat és egészségesebbet ehetnének, vagy még olcsóbb, ha otthon elkészítik. Sport? Mennyibe is kerül esténként otthon egy fél órás torna? Mennyibe is kerül lemondani a dohányzásról meg ivásról. Hogy is van ez az egész?"

  Innen látszik hogy van pénzük de nincs eszük... S mint ismeretes, ha városban laksz, akkor nagyobb eséllyel fogsz a menő és divatos (azaz drága és felesleges) cuccaid miatt párt találni. Vidéken ez szerencsére még nem teljesen van így, pláne nem a kisebb plázamentes városokban.
 • philcsy
  #32
  Amint technikai és társadalmi lehetőség lesz rá be fog indulni a "nemesítés" és mint minden mást ezt is el fogják terjeszteni az egész társadalomban, mert ezért bármit megadnának az emberek. A bármit pedig azt jelenti, hogy nagyon sok pénzt lehet rajta keresni.

  "az intelligencia elég bonyolultan van kódolva a gének között, ahogy tudom, ezért egy-egy családfában nem feltétlenül erősödik, vagy csak őrződik meg" Ez a legtöbb dologra igaz.
  "ma sem azok és csak azok kerülnek be a sulikba"
  "minekután csak kevés ember gazdagszik pusztán a jó mentális képességei útján"
  Ezek alapján te a szelekciót "csak és kizárólagos" dolognak tartod. Az állatvilágban sem csak a gyengék pusztulnak el és csak az erősek élik túl.

  A suli igenis szelektál és a jó értelmi képességűek "dúsulnak" az iskolákban, és a lexikális tudás igen is fontos dolog. Olyan nagy az összegyűjtött tudás, hogy képtelen vagy bármit érdemben csinálni enélkül. Persze ez nem azt jelenti, hogy csak erre van szükség, de ez nagyon fontos. Az általad felhozott diagnosztika pont, hogy lexikális tudást igényel elsősorban. Még a sebész tudása is alapvetően lexikális (anatómia), ami mellé persze kell ügyesség is. A másik példád, az ügyvéd, szintén lexikális tudásra épít. Ha mérnököt hozol fel példának az jobb lett volna, bár már ott is akkora a felhalmozott tudás, hogy elsősorban a már kidolgozott módszereket és azok használatát kell megtanulniuk. Na most, ezt valamilyen szinten mindenki bemagolja, mert az alapoktól megérteni gyakorlatilag lehetetlen. Aki mélyebben érti az nem mérnök hanem tudós, de ma már a tudósok is csak a szűkebb területüket értik, a többit amire szükségük van bemagolják.

  "Mégpedig, ha gazdag vagy, jók a társadalmi kapcsolataid, akkor kikerülsz a taposómalomból és jobb az esélyed, hogy megőrizd a mentális egészséged, mert nem ér annyi stressz, egészségesen táplálkozol, van időd sportolni, színesebb ingerek érnek."
  Az a baj, hogy szerinted csak a gazdagok élhetnek így, ezért mész önként a taposómalomba akkor is a nincs rá szükséged. Nézz már szét magad körül, hány ember bassza el a saját és családja életét csak azért, hogy még több pénzt keressen, mert azt hiszik attól majd boldogabbak lesznek. Tombol a válság, de mégis egyre több embert látok laptoppal meg okostelefonnal járkálni. Nézz be egy mekibe, tele vannak hétköznapi emberekkel, pedig a vásárcsarnokban ugyanannyiért sokkal többet, finomabbat és egészségesebbet ehetnének, vagy még olcsóbb, ha otthon elkészítik. Sport? Mennyibe is kerül esténként otthon egy fél órás torna? Mennyibe is kerül lemondani a dohányzásról meg ivásról. Hogy is van ez az egész?
 • NEXUS6
  #31
  Minekután az intelligencia elég bonyolultan van kódolva a gének között, ahogy tudom, ezért egy-egy családfában nem feltétlenül erősödik, vagy csak őrződik meg, és ezen úgymond, még a gazdagság sem segít.

  A gond az, ha a jelenlegi rendszerbe bejön egy ilyen olcsó kütyüre alapuló genetikai ellenőrzés, akkor sem lesz semmi nemesítés, szelekció, mert akinek pénze lesz simán bármit és bárkit megvesz, függetlenül attól, hogy milyen okos, mennyi genetikai alapú betegsége van, hogy mit mutat ki ez a rendszer. A gazdagok, a társadalmat irányítók nem lesznek hülyék kibaxni magukkal, nem hoznak olyan szabályokat, amelyek őket korlátozzák. Egy ilyen teszt eredményét is lehet manipulálni, vagy azt, hogy rá ez az egész ne vonatkozzon. Annyi fog történni, hogy még egy eszköz kerül ezzel azok kezébe az elnyomásra, akik eddig is uralták a társadalmat.

  Mert pl. ma sem azok és csak azok kerülnek be a sulikba, akiknek jók a képességei. A felvételi során nem képesség és személyiségtesztet íratnak veled, pedig léteznek ilyenek, hanem olyan adott tantárgyról szóló teszteket amik soxor semmire sem jók. Jóformán egy képességre van szükséged, hogy megálld a helyed, hogy feltudd pörgetni az agyad, hogy több 100 oldalakat időlegesen akár szószerint bemagolj, függetlenül attól, hogy ebből mennyit ért az ember, mennyire tartósan maradnak meg ezek az infók. Na ez kb olyan képesség, ami egy dzsémszbondnak jó, amikor fényképező helyett az agyában kell kilopni az atomtitkokat, de hogy ettől mennyire leszel jól diagnosztizáló, ügyeskezű orvos, sebész, vagy a helyzetet átlátó, empatikus, jól kommunikáló ügyvéd azt nem tudom. Szal a sulikban sem működik a képességek szerinti szelekció, pedig ott lenne helye, értelme és nem kellenek hozzá csodakütyük, a szelekció meg valahogy csak tudna működni.

  Ráadásul általában egyre inkább az kerül jó sulikba akinek pénze van, ha más nem magán suliba. De minekután csak kevés ember gazdagszik pusztán a jó mentális képességei útján, sokkal inkább fordított a helyzet. Mégpedig, ha gazdag vagy, jók a társadalmi kapcsolataid, akkor kikerülsz a taposómalomból és jobb az esélyed, hogy megőrizd a mentális egészséged, mert nem ér annyi stressz, egészségesen táplálkozol, van időd sportolni, színesebb ingerek érnek.

  Egy ilyen kütyü és a jelenlegi társadalmi/gazdasági rendszer összepárosítva a legjobb esetben is max annyit jelent, hogy lényegesebben nem változik a helyzet, talán nem romlik, változik, sodródik jobban az emberiség genetikai állománya, mint eddig is.
  Különben is, ilyen kütyük híján eddig tudtuk azt egyáltalán, hogy mennyire van jó kondícióban genetikai szempontból az emberiség?
  Nem igazán!
 • globint
  #30
  Engem pl. nagyon érdekelne egy ilyen kütyü.
  Rögtön az összes darázsféle genomját szekveniálnám, és ebből nagyon sok hasznos információt tudnák levonni. Táblázátokba, grafikonokba, és ágas - bogas családfába tudnám rendezni. Rögtön látszanának a rokonsági leágazások, a legősibb ág is szépen kirajzolódna! Csodás lenne egy ilyen vizsgálat!!
 • philcsy
  #29
  A DNS hibák javítására szükség van, mert az ember mindent elkövet a szelekció ellen, és túl sikeres, legalábbis biológiai szempontból.
  A nem javítjuk a DNS-ünket az előbb vagy utóbb katasztrófához fog vezetni, hacsak az úristen nem javítja ki nekünk. Tehát a DNS javítás szükségessége nem kérdéses. De ez a javítás nem jelenti azt, hogy utána tökéletes lenne a DNS-ünk. Az emberi evolúciónak se lenne vége, csak a hagyományos természetes szelekciót felváltaná egy mesterséges tudatos szelekció. A kettő viszont lényegében ugyanaz, a hátrányos DNS szekvenciák kiszűrődnek, csak a módszer más amivel ezt elérik.
 • philcsy
  #28
  Mindig a környezethez kell alkalmazkodni. Elfogadom, hogy ez nem tetszik, de másnak meg az nem tetszett, hogy pár száz éve hiába voltál okos ha fizikumod miatt kiszelektálódtál. Most előtérbe kerültek az intellektuális képességek. Persze azt nem állítom, hogy gazdag emberek mind okosabbak, de azt azért el kell fogadnod, hogy a jelenlegi társadalomban van korreláció a társadalmi rang és az intellektuális képességek között.
 • philcsy
  #27
  Eddig is közvetlenül a DNS alapján ment a párválasztás.
 • Piel
  #26
  Ezzel a módszerrel óhatatlanul felmerül a DNS hibák kijavítgatása, korrigálása. Az EMBER-nek biztosan jó, de biztos, hogy az emberiségnek egy tökéletes DNS láncra van szüksége?
 • Szefmester
  #25
  Ez inkább lenne evolúciós választás mint a jelenlegi modell ahol ha van pénzed akkor könnyebben szaporodsz... Ebben az esetben legalább az egészségesebb és életerősebb "egyedek" fognak könnyebben párt találni, valamint vélhetőleg kevesebbet kell majd a jóformán életképtelen emberek létfenntartására költeni mert meg sem születnek, vagy legalábbis kevesebb. Ez részben jó, mert a családoknak kevesebb bajjal kell szembenézniük ha gyereket várnak, ellenben várhatóan meg fog növekedni az élettartam, és még többen fogunk tolongani a földön...
 • Piel
  #24
  Az evolúciót a mutációk juttatták el addig, amíg kialakultak a fajok. A fajok fejlődését a mutációk biztosítják. Soha nem volt még tökéletes példány. Különvélemény?
 • wraithLord
  #23
  Gondoltam. :Ð
 • Dredd
  #22
  Csak mellékes gondolat, de miért gondolod, hogy ez bármilyen ellentétben állna az evolúcióval? Honnan tudhatod, hogy ez az emberi szelektálás egyben nem része-e annak?
 • Piel
  #21
  Hát ezért nagyszerű ez a találmány! Bármilyen felhasználása a gazdagokat még több pénzhez juttatja. Az emberiség génállományának felmérése után, már megmondhatják azt is, hogy kit válasszak társamul a szaporodáshoz, vagy esetleg ne válasszak senkit a selejtes génállományom miatt. Ha már a nagy közös érdeket nézzük! Legalább levesszük a terhet az evolúció válláról. Tényleg levesszük? Nem. Az evolúció köszöni szépen jól van, és nélkülünk jutott el idáig! Gondolom azért lesznek orvosok, akik Istenesdit fognak ezzel játszani.
 • NEXUS6
  #20
  A jövő az lesz szerintem, hogy te nem fogod tudni biztosítani a genetikai állományod feletti rendelkezést. Mert azt mondják, hogy az egész emberiségnek van egy nagy közös.

  Azonban annak jogi védelmét lehet, hogy biztosítják, hogy valaki, egy gyogyógyár génszekvenciákat védjen le. Csinálnak egy statisztikai elemzést, a tb nyilvántartásból lekérdezik, hogy neked milyen betegségeid voltak, megnézik a génállományod, kiszedik azokat a géneket amelyek hajlamosítanak és amelyek csökkentik a kockázatát egy betegségnek. Előállítanak valami fehérjét, hormont vagy génterápiát ezek alapján, te meg nem is tudsz róla, hogy mennyi embert segítettél az egészséghez, ja és mellesleg kőgazdag is lehetnél, de az más lesz helyetted.
 • NEXUS6
  #19
  Na most én ezzel vitatkoznék!
 • csimmasz
  #18
 • Piel
  #17
  Biztos vagyok benne, hogy nem csak orvosi felhasználása lesz az eszköznek, ha elterjed. Egyébként meg van valakinek köze ahhoz, hogy mit hordoz a DNS-em, vagy milyen betegségeim voltak? Szerintem az alapvető jogok közé mielőbb be kellene venni, hogy a vizsgálat eredményét nem lehet felhasználni egyetlen munkáltatónak sem. Viszont valószínűleg akkor is megcsináltatja a cég, csak nem fogja elmondani, hogy azért...
 • Piel
  #16
  Önmagában a szellemi tulajdon levédése jó dolog, mert annak hozzon hasznot aki kitalálta! Viszont amit mostanában művelnek egyesek, az nagyon nem tesz jót a fejlődésnek! Jelenleg sokan abból akarnak megélni, hogy kitalálgatnak dolgokat, hogy mégis jövőre mire lehet szükségük az embereknek, és azt levédetik. Ezek nem minden esetben a teljes megvalósítást fogják tartalmazni, hanem esetleg annak a töredékét. Ha valamelyik gyártó a vásárlóknak akar kedveskedni, esetleg nem elég körültekintő és beépíti a termékébe akkor jön a jogi hercehurca, meg a fizessen jogdíjat duma. Ezzel utóbbival szerintem senki nem ért egyet, mert ez egyértelműen akadályozza a fejlődést! Lásd mobil piac szereplői.
 • wraithLord
  #15
  A vitának 3 fő feltétele van:
  1. Mindkét félnek legyen valami fogalma a témáról.
  2. Valamilyen szinten ne legyenek egy véleményen.
  3. Mindketten mutassanak megfelelő mértékű érdeklődést a téma iránt.
  Ha az egyik ezek közül nem teljesül, akkor nincs vita. :) (Jobb esetben.)
 • NEXUS6
  #14
  "Hiszen mindenkit ugyanolyan jogok illetnek meg egy társadalmon belül, bármilyen génállománnyal született."
  Sajnos a tőkések azzal fognak védekezni, hogy ez nincs benn az alapvető szabadság/emberi jogok között (és mindent meg is tesznek, hogy ne is kerüljenek be), és amúgy a bibliában sincs benn.

  link
 • Piel
  #13
  Nem kell paranoidnak lenni, hogy rájöjjön az ember arra, milyen egyszerűen visszaélhetnek a fejlődés biztosította lehetőségekkel! Ha egy cég munkaerőt keres, meghatározhatja az orvosi vizsgálatot, és akár kifizetheti egy ilyen vagy hasonló vizsgálat árát. Ha a DNS-ből kimutatják, hogy milyen betegségekre hajlamos a delikvens, lehet fel sem veszik. Így már kicsit más a megvilágítás? Így még több haszonra tehet szert a cég, mert a dolgozóik kevesebbet lesznek betegek, mert az extra-egészséges munkaerőt veszik fel! Igaz elősegítik a természetes kiválasztódást is, mert ez az ember ha nem jut munkához, előbb vagy utóbb éhen hal. (ez volt a fekete humor, nem kell komolyan venni) Ez úgy gondolom a negatív diszkrimináció egyik formáját fogja erősíteni. Hiszen mindenkit ugyanolyan jogok illetnek meg egy társadalmon belül, bármilyen génállománnyal született.
 • finizlik
  #12
  fain kell egy :D
 • NEXUS6
  #11
  Miért nem?
  :D
 • wraithLord
  #10
  Nem célom mindenen vitatkozni veled. :D
 • NEXUS6
  #9
  Realista?
 • NEXUS6
  #8
  Ki volt az a barom, aki feltalálta, hogy a találmányokat, szellemi tulajdont le lehet védeni?
  És most ne tessék azzal jönni, hogy jó a gazdaságnak.
  A kínaiak lexarják, pedig prosperálnak, a nyugat meg halódik gazdaságilag és nem képes a szabadalmi jogokat érvényesíteni.
  Értelme ennek az információ korában?
  Szerintem zéró, azon kívül, hogy a kisembert baxogatják vele.