54
-
#54 Nem vettem magamra csak nem szeretek úgy beszélgetni, hogy elbeszélünk egymás mellett, mert nincs értelme. -
morden #53 Sajnálom, hogy magadra vetted, ha nem lenne igazam nyilván nem is törődnél vele, így viszont személyes támadásnak gondolod. -
#52 Na jó én itt fejeztem be, én sem álltalak rágalmazni téged, te se tedd ezt ismeretlenül. (Halkan jegyzem meg hogy megint egy kalap alá veszed az összes vállalkozót - csaló lopó maffiózó, és egy kalap alá az összes dolgozó embert - becsületes szentlélek).
Nos én a mocskos kis dolgaidban nem kívánok részt venni. -
#51 "1 millió roma az is valahol 200-500 ezer körül van, a neki adott támogatás(már amennyire ki lehet számolni) összehasonlíthatatlanul kissebb, mint mondjuk a vállakozók kapnak."
Akkor nagyon el vagy tájolva.
"( egy példa, állami támogatásban egy geotermikus hőszivattyúra egy gazdag vállakozó kb 6,4 millió forintot tud kapni az államtól vissza nem térítendő támogatáskét, ez kb 11 ember éves segélyének felel meg)."
Az a baj, hogy ebből a vállalkozóból (aki ezt meg is tudja kapni) nagyon nagyon kevés van, ne ebből indulj ki. -
morden #50 Erre jó példa, az a kedves vállakozó aki 11 éve veszteséges papíron, kiveszi a minimálbért és teljesen jól elvan a villájában, természetesen amikor kérdezik, akkor elindul a narumon effektus nála ( elkezd sírni hogy így az adó úgy az adó, de mégis sokszorosan jobban él mint a becsületes tanár, postás stb). -
morden #49 Ezekről jó sok kutatás van, csak a konklúziót mondom. 89-ben kezdődött, az akkori közép és felső vezetők, egyszerűen magukhoz vették az állami vagyont, elkezdték magán célre használni az állam tulajdonát, majd ezt nagyon de nagyon mélyen az ár alatt megvették és így indultak útjára a vállalkozások, tehát konkrétan a vállakozók meglopták az államot( ergó a polgárokat).
Hirtelen lett nekünk 3185 önkormányzatunk annak minden nyűgjével, jellemzően itt is a képviselő testületben , nem a közigazgatás doktorai ülnek, hanem a helyi vállakozók és érdekkörül ismét minusz pont a vállakozóknak.
Az 500 ezer munkanélküli alig terheli a költségvetést, mivel pénzbeli támogatást csak egy kis részük kap, azt is 3 hónapig, és a munkanélküliség tipikusan olyan, hogy azt nem sok ember választja tudatosan.
Az 1 millió rokkantnyugdíjas az valójában 420 ezer és ők is kifejezetten alacsony ellátásban részesülnek.
1 millió roma az is valahol 200-500 ezer körül van, a neki adott támogatás(már amennyire ki lehet számolni) összehasonlíthatatlanul kissebb, mint mondjuk a vállakozók kapnak. ( egy példa, állami támogatásban egy geotermikus hőszivattyúra egy gazdag vállakozó kb 6,4 millió forintot tud kapni az államtól vissza nem térítendő támogatáskét, ez kb 11 ember éves segélyének felel meg).
A többivel egyetértek :D
-
#48 "Én pl. nem csalok adót, "
Vállalkozó vagy? Mit nevezünk adócsalásnak. Gondolom néha egy-egy számla susmus ittott befigyel, mert enélkül nem megy.
Élelmiszer boltos haverral beszéltem minap. Azt mondta, ha minden beütne, akkor hó végén fel is akaszthatná magát.... -
#47 "Eddig nem arról volt szó, hogy adót kell csalni aki kisvállakozóként akar élni, vagy jó magyar honpolgárként egy másik országba bejegyeztetni a cégét?"
Ezt is sikerült félreértened, és már a lírásomban ott a válasz; (nem tudom miért fordítok a képzésedre ennyi időt egyébként, máshol ezért kurva sok pénzt kérnek el):
Idejön a multi és kap 95%-os adókedvezményt, tehát eleve akkora előnnyel indul, mert van tőkéje amivel bírná a versenyt a kisvállalkozó ellen, plusz még kap 95% adókedvezményt, amit a kisvállalkozó nem kap meg, tehát már iszonyatos hátrányból indul a Magyar vállalkozó saját országában, ehhez jön még hogy a multi felveszi a START kártyás embereket, hogy minél kevesebbet fizessen utánuk, majd a START kártya lejárta után lecseréli a lecserélhető embereket újabb adag startkártyára. Tehát a helyi vállalkozó többszörös hátrányból indul (és fikázhatod megint, hogy milyen kevés bért fizet, stb), plusz még az államnak mivel hiányoznak azok a bevételek amik a multiktól kiesnek ezért még szép adókat dobál az amúgy is sok sebből vérző kisvállalkozóra. (tudod te egyáltalán hányféle adót kell fizetni? Tudod te egyáltalán, hogy mennyi hasznot kellene termelni ahhoz hogy az adott cég nullás legyen? - a legtöbben nem tudják csak a vállalkozót szídják, aki meg kimegy vállalkozóba utána döbben rá, hogy basszus ez nem úgy van ahogy ők kigondolták, itt ha nulla forint bevétel van, akkor is többszázezer forint fizetnivaló van, és nem érdekli az államot, hogy honnan teremted elő). -
who am I 7 #46 mármint..az itthoni kínaiak, lsd:józsefv.,ázsiac,köbánya...etc. -
who am I 7 #45 "Eddig nem arról volt szó, hogy adót kell csalni aki kisvállakozóként akar élni, vagy jó magyar honpolgárként egy másik országba bejegyeztetni a cégét?"
Ehhez is jó lenne egy kis kutatómunka, pl. mikor kezdődött az egész...a vállalkozók csalták el először az adót, vagy már eleve az állam magas adókkal kezdett a kisvállalkozók esetében..amit pl. a vállalkozók fizettek, de utána "megunták".Látva, mi történik...elég csak megnézni, hogy hova megy az adóból befolyt összeg.750ezres politikus fizetések, rengeteg járulék, 3200 önkormányzati hiteltörlesztésistentudja, bkv 50-100 milliós prémiumok, tonnányi kafetéria, 500.000 munkanélküli, 1 millió roma, 1 millió rokkant nyugdíjjas (több mint lengyel országban), x millió nyugdíjjas és lehetne még sorolni mindent...az ilyen plusz nyalánkságok meg, hogy a kínaiak mennyi adót fizetnek, meg, hogy a multik mennyi kedvezményt kapnak, már meg se említem.Én pl. nem csalok adót, de meg tudom valahol érteni, h a vállalkozók nem "támogatják" a balfax mindenkori vezetést és idióta költekezését... -
morden #44 "ilyenből lenne az országban 600.000 ha normálisak a körülmények, egyből lenne mindenkinek munkája meg normális fizetése, "
Eddig nem arról volt szó, hogy adót kell csalni aki kisvállakozóként akar élni, vagy jó magyar honpolgárként egy másik országba bejegyeztetni a cégét? -
#43 Ezzel az a gond, hogy akkor semmilyen telefon nem lenne EU-ban kapható :( -
"...A 2010-es árbevételük azt jelenti, hogy a 4400 dolgozóra fejenként 231 milliós árbevétel jutott."
"A fizikai dolgozók mennyit kaptak? 100ezer Ft /hó? Éves szinten ~1.6millió Ft/év?"
Szerintem fizikai dolgozók elég kevesen vannak a nokiánál. Ugyanaz a helyzet itt is, hogy a 4400 dolgozó 99%-a irodai munkás. A termelést másik földrészen végzik java részt Európában általában csak végső összeszerelés van jó esetben. Egyébként Nokiánál Magyarországon nem kiemelt fizetés 700.000 Ft bruttó, pár ismerősöm dolgozott ott.
"Na de akkor most már érthető miért ugat a Jobbik az ilyen multikra?"
Ezzel én is egyetértek. Nem a multikat kéne nyomni hanem a Magyar kisvállalkozásokat. Okés, hogy 1-1 kisvállalkozás csak 3-6 embert foglalkoztat, de ilyenből lenne az országban 600.000 ha normálisak a körülmények, egyből lenne mindenkinek munkája meg normális fizetése, de ameddig a multinak adott adókedvezményt a kisvállalkozón akarják leverni addig csak egyre rosszabb lesz. -
Meridian #41 A korrekt válaszlépés ezek után az lenne, hogy az EU brutális vámot vetne ki minden Nokia termékre. Ha már nem akarnak itt termeltetni, de viszont itt akarnak eladni, akkor ennek árát fizesse meg, és részesüljön az előnyben aki itt termeltet és itt ad el.
Legfeljebb nem lenne itt kapható Nokia. A finneknél sem... -
Meridian #40 A Nokia hírrel kapcsolatban - ide is kapcsolódik:
------
Az index-es cikk szerint:
"...A 2010-es árbevételük azt jelenti, hogy a 4400 dolgozóra fejenként 231 milliós árbevétel jutott."
A fizikai dolgozók mennyit kaptak? 100ezer Ft /hó? Éves szinten ~1.6millió Ft/év?
Ez azt jelenti, hogy 231 vs 1.6 millió Ft/év - bevétel/bérkiadás.
A management fizetése nem változik.
Vajon mennyi adókedvezményt kaptak a Magyar Államtól?
A Kínában való termeléssel megspórólnak mondjuk 800ezerFt/év/fizikai dolgozó..
Az %-os arányban a teljes árbevételhez képest ez mennyi is? 0,33% ??
Megéri ezért?
Na de akkor most már érthető miért ugat a Jobbik az ilyen multikra?
---
korábban éppen az Apple-t emlegettem... na tessék itt van a Nokia.
231 millió vs 1.6 millióFt/év... azaz egy melós (fizikai melós) 231 millió Ft-nyi összeget termel meg a gyárban, és ebből cserébe kap 1.6 milliót.
Bár igaz, egy picit torzítja a képet, hogy nem csak fizikai melós van, hanem van szellemi is köztük, csoportvezető, könyvelők, HR, ami még kell, a managementen kívül. De akkor is, ebből látható, egy eszköz áránál nem a munkabér a legjelentősebb tétel. Mondjuk 3%. Úgy hogy pl a Magyar Állam dotálja is a ultikat, ugye, úgy mondjuk ez 2%
Ehhez képest mégis viszik a gyárat, hogy a 3%, az ~2.9% legyen.
Na, ezt nevezik mondern kori rabszolgaságnak.
-
#39 "hogy a világ más tájain csak szolgáltató és bankszektor van."
Pedig leginkább. Vagy olyan gyárak akik kínai alapanyagot használnak a gyártáshoz. A magyar gatyaszövő RT ahonnan te veszed a gatyádat megnézném honnan veszi a cérnát, fonalat. Technológia ipar meg nem létezik OLYAN ORSZÁGON kívül ahol nem így készülne a termék. Én meg csak remélem, hogy egyszer felébredsz az álomvilágból, és előszőr a Magyar rabszolgamunkát állsz neki szapulni, utána mondjuk a spanyolt, és szép sorban, mindig a saját környezeteddel kezdve. -
#38 Egyetértek, de ezek szerint az ismerőst rabszolgamunkában kihasználja, hogy fordítsa át a füstjeleket neki a forumra :) -
morden #37 Még mindig tartom azt, hogy létezik könnyűipar és technológiai ipar kínán kívül is és lehet kapni magyarországon is ruhát ami nem kínából jön, remélem senkiben nem törtem szilánkosra azt a képet, hogy a világ más tájain csak szolgáltató és bankszektor van... :D -
who am I 7 #36 egy fáról ír..meztelenül, füstjelekkel kommunikálja le, egyik ismerősének a barátjának, hogy mit írjon ide nektek válasznak.Vagy, ha mégsem...akkor elég erősen bevillan az ál-szentség gyanúja. -
#35 Vagy tényleg barlangban laksz meztelenül... -
#34 Nah pont erről beszéltem. -
morden #33 Bocsi ignorálni fogom, mivel a fejedben élő kép rólam és a valóság nem fedi egymást, és még mindig tudod milyen cuccaim vannak itthon, vagy csak van egy feltevésed és azt nyomod orrba-szájba, mert el sem tudod képzelni azt, hogy ne olyan legyen a világ, mint ahogy te látod, rendkívül káros személet. -
who am I 7 #32 mert te aztán marhára képben vagy, hogy csingcsangcsung 200 pulcsit csinál naponta..kiskezével meg is festi összeköti ráhímzi becsomagolja postázza elviszi...nem lepődnék meg, ha ugyanezt állítanád 55 colos ledtévékkel is...mondjuk abból csináljon 400-at naponta, ok? -
#31 "Szerencsére vannak "morden félék" is ezért létezhetnek modern jóléti államok és ezért halad a világ nagyobbik része a nyugat európai nemzetek fejlődési irányába."
Morden félék alatt azt érted, hogy ülnek otthon a fotelben és nem tesznek semmit? Az ilyen emberek még soha semmilyen ügyet nem vittek előre. A legviccesebb amikor a lelked nyugtatására ignorálsz dolgokat; nem használod egy gyár termékét helyette használsz másikat, amelyik pont ugyanolyan módszerekkel gyárt csak azt kizárod a fejedből valamiért. Az ég világon semmit nem teszel, semmit nem mozdítasz előre, de lépten nyomon hülyeséget írsz. Ne haragudj ha ezt mondom de ez nem viszi előre a világot. És most ezt megint ignorálhatod. -
#30 Nekem egy 64 fős bf3 szervernyi kínai jött ki.Ni hao. -
morden #29 Én örülök, hogy nem csak "narumon félék" vannak, mert akkor kb a XIX. századeleji vadkapitalizmus lenne a földön, amiről pedig "pofázol" azt a történelem meghaladta pontosan 200 évvel már, ha valamit mond a ludditák mozgalom...
Szerencsére vannak "morden félék" is ezért létezhetnek modern jóléti államok és ezért halad a világ nagyobbik része a nyugat európai nemzetek fejlődési irányába. -
Mat666 #28 Az addig rendben van de ezek a számok nekem nem tűnnek reálisnak. -
gombost #27 Egy rabszolga nem csak egy ember számára termel. -
Mat666 #26 Azért érdekelne hogy ezek a számok hogy jöttek ki.
"A Slavery Footprint leszögezi, hogy rabszolgának tekint minden olyan embert, akit fizetség nélkül, erőszakkal kényszerítenek munkára, akit kizsákmányolnak, és akinek nem áll módjában változtatni körülményein. Az amerikai külügyminisztérium világszerte 27 millióra taksálja a rabszolgák számát"
"nyugati társadalmak fogyasztói világában élő egy emberre átlagosan 55 rabszolga jut, vagyis ennyi kényszermunkás dolgozik egy-egy emberre."
Ha most csak nyugat europát vesszük és ott is csak 150 millió embert (tudom hogy több van)és az usát ott is csak 150 milliót úgy ez 300 millió ember ha ezt meg szorozzuk 55 emberre ahogy a cikk álltja hát nem tudom nekem ez nem 27 millióra jött ki.
-
#25 Erről pofázok itt régóta csak ezt valahogy mindenki elengedi a füle mellett főleg a Morden félék. -
#24 Hát most jó nagy baromságokat hordtál össze... -
atomkrumpli #23 Jól mondod, sajnos mi már eléggé le vagyunk maradva.
"Egy átlag munkás ezzel a túlórával nettó 90 ezer forintot keres havonta. Persze ha vásárlóértéken számoljuk, akkor a havi fizetés minimum 200 ezer forintnak felel meg...."
http://hataratkelo.postr.hu/gyerekrablasok-kutyahus--es-megis-csodalatos
-
#22 220-as dollárral számolva 82500 Ft-ot keres egy rabszolga kínában.
Mennyi ott a villany, mennyi ott a kenyér, mennyiért adnak 1 hónapra 15km-re bérletet, mennyiért lehet lakást bérelni, mennyi ott a tanköny? Mert bizony minimálbérre nem sokkal vagyunk lemaradva... -
Zro #21 A szabad ég alatt dolgozni, a saját földeden, nagyrészt megtermelve az önellátásodhoz szükséges dolgokat, még ha töredékét is keresed annak, mint egy gyárba, egy egész más életminőséget biztosít a számodra, mint biorobotként egy futószalag mellett. De Kínában kell az olcsó gyári munkaerő, így a vidékieket szépen vagy nem annyira szépen beterelik a gyárakba, s sokan évente csak 1-2x jutnak haza a családjukhoz. Az, hogy a magyarok nem szeretnek 14-16 órákat dolgozni egy ilyen helye az egészséges lelkivilágunkat mutatja, nem azt, hogy nem szeretünk dolgozni :) A baj ott kezdődik, ahol az emberekkel elhitetik, hogy ezt másként nem lehet, ilyen az élet, verseny van vazze :) -
#20 Ez mind szép és jó, de a cégek a profitra hajtanak.
Itt egy cikk a Foxconnról, hogy 2014 végére 1 milió robotot akar az emberek helyére mert sokkal olcsóbban jön ki mint most.
Gondolom majd az aktivisták etetni fogják ezeket az embereket és családjukat?
Kínában nem egyszerű munkát találni sajnos...
Gondolom majd akkor is így fogsz kiállni értük, ha pl. helyetted (vagy éppen azért rúgnak ki) egy kínai munkást vesznek fel mert mondjuk alacsonyabb bérrel is megelégszik és jóval többet tud dolgozni.
Ezt is érdemes elolvasni
Saját tapasztalat:
Gödöllői Sony gyárban dolgoztam raktárosként egy pár évvel ezelőtt.
Azon a részlegen 8 összeszerelő sor ment ahol magyarok dolgoztak. Aztán mikor az egyik összeszerelő sornál lejárt a szerződés (mindig csak egy hónapra szólt a munkaszerződés és ezt újították meg mindig havonta) másnap japán női munkások jöttek helyettük. Ők kis LCD monitorokat raktak össze. Sokszor volt az, hogy bent kellett maradni túlórában (amúgy mindenkinek 6:00-tól 14:00-ig szólt a munkaideje) akár este 10-ig is és feltűnt, hogy ők minden nap este 8-ig vannak bent. Szünetekben egy helyen voltam azokkal a nőkkel és beszélgettem velük a munkáról, órabérről, stb. Úgy ahogy tudtak magyarul, elmondták, hogy ez náluk természetes, hogy napi 14-16 órát dolgoznak sokkal kevesebbért és azért jöttek ide dolgozni ide Magyarországra mert sokkal többet tudnak keresni ugyanannyi óra számmal.
Ezt csak azért írtam le mert pl. én nagyon nem örülnék, ha azért rugnának ki mert mondjuk egy volt Foxconnos munkás 14 órát is dolgozik (mondjuk a mostani munkámnál nem hiszem). Mi nem vagyunk a napi 14-16 órás monoton műszakhoz hozzászokva...
(Amúgy most iPhone 4S-em van és már várom az új iPhone-t!)
Béke! -
morden #19 Pontosan azt a 70 vagy mennyi milliárd dollárt az apple nem felebaráti szeretből hozta össze, hanem a rabszolga munkából és ez igaz a többi vállalatra is, csak az apple van szemelőtt. -
#18 Ja mert olyan erő van ami rászoktatná. A kapitalizmus, a tőke és profit (aza a pénz) mindenek feletti ereje! -
#17 A "fogyasztók" pont annyit fognak tenni mint mundjuk az élelmiszereknél. Vegyél helyit, vegyél minőséget! Erre csak-csak a teszkós párizsi fogy a legjobban... Olcsón ugyanis minden sz@rt el lehet adni, ez a kajára és a kütyükre is igaz, a vevő, vagyis a fogyasztó meg örül, hogy olcsón vett ezt, azt és lesz@rja, hogy másoknak és magának is igazából csak kárt okoz ezzel.
Inkább nevelés kérdése lenne ez, vagyis lett volna régebben, mert mostanra már a "tanárok" is jó "fogyasztók" nem lesz olyan "erő" ami erről leszoktatná a világot. -
Meridian #16 Egyszer - nem is oly rég - az iPhone ára volt kielemezve, a Foxconn kínai gyárában történt öngyilkosságok miatt...
Akkor nagyjából 60-70%-ra saccolták az Apple nyereségét minden egyes eladott darab után (úgy, hogy már minden költség figyelembe volt véve).
Éppen ezért sem fogok sose Apple terméket venni, ugyanis pofátlan árréssel adják, továbbá a melóst, aki meg összerakja, pofátlanul kizsigerelik...
Ugyanígy sose fogom megvenni a Starcraft 2-őt sem, mert azt is pofátlan áron árulja a Blizzard...
Nem azért, mert nem tehetném meg. -
gombabácsi #15 kb így van ahogy írod
de sok 1 cent összeadódik és megy a tulaj meg a marketingesek zsebébe... manapság a legtöbb termék árában a marketing marha nagy %