54
  • gombabácsi
    rosszul számolsz, gyárépítés stb akkor is van ha nem kínában építik, persze az is olcsóbb kínában, de nem számolhatod teljes áron

tuti, hogy nem többszöröződhet az ár, szerintem bármilyen termék esetén 10-30%-os plusz árról beszélhetünk

a nagy cégeket meg kormányokat senki se vádolja, mert a nép veszi az olcsó termékeket, a nép a fő felelős, azaz mi

de azt se mondja senki hogy jobb gyárban szalag mellett mint "rízst kapálni" - mindkettő lehet jó is meg rossz is, önmagában ez semmit se jelent

egy viszont biztos: a nyugati világ saját maga alatt vágja a fát. a lényeg itt hogy itt is egyre nagyobb különbségek lesznek gazdag és szegény között és megszűnik a középréteg

aki gazdag még gazdagabb lesz, aki nem gazdag az meg még szegényebb

ennek a következményeiről érdemes elgondolkodni...
  • gombost
    Neked kéne mélyebbre ásni. Nagyon nem vagy képben úgy látom. Egy ember egy nap nem egy Nike pólót készít, hanem mondjuk 200-at. Az a napi 2 dollár fizetésemelés 200 póló költségébe épülne be. A gyengébbek kedvéért: ez azt jelenti, hogy egy póló 1 centtel lenne drágább.
  • who am I 7
    kicsit áss mélyebbre, a nike póló anyaga lehet 50 centben van, de a gyár kiépítése, a "tervezők" és vezetők fizetése, a transport a csomagolás, és még a több ezer munkást és azok járulékait is bele kell venni, elosztani.Van egy konkrét profit rajta, ha a munkások bérét 3x-ozzák, több lesz a járulék kevesebb profit, a z árrést pedig nem szabad hagyni szűkülni..másrészt, ha pl. egy nagy válalat 10.000 munkásáról van szó, napi 2 dollárnyi emelés több százezer dollár plusz költséget jelent (forintban értsd akár 1 milliárdot is havonta és ez még csak az emelés) ezt 1 vagy fél dolláros kompenzációval senki sem fogja tolerálni..legfőképp az árrés miatt sem.kérdezz csak meg egy cégvezetőt/tulajdonost...másrészről pedig lehetne tolerálni, ha nem lennének kapzsik, de mint tudjuk, ha a majmok megcsinálnák az adott feladatot 1 banánért, akkor az esőerdőkben dolgoztatnának.ilyen az ember és pont
  • who am I 7
    én nem vélekedem érdekesen.én teljesen mindegy mit mondok arról az 5 ezer éves kultúráról, meglehet nézni, hogy a cégek (és a saját kormányuk) mit mondanak/gondolnak az 5 ezer éves kultúráról, konkrétan 1$/nap-ot ér, azaz 5 ezer éves kultúra materializálódva, az enyém meg egy vélemény, ez alapján.magyarok nem képesek együttműködően dolgozni, egy hatalmas cégen, nem az a nép.inkább köpködik egymást.
  • morden
    késő van szóval "szinte elhanyagolható következménnyel nincs az árú érékére" szóval elhanyagolható következménnyel van az árú értékére.
  • morden
    Erre a munkabérre egy példa, egy Nike póló anyagára és munkadíja 1 dollár körül van, kb 50 cent a készítése, most gondold el, hogy kb 20 dollárért adja el a nike, de ha 2x emelnék a bért akkor , 20,5 dollár lenne, ha 3x akkor 21 dollár, ebből láthatod, hogy a bér többszörözése szinte elhanyagolható következménnyel nincs az árú érékére, elemben nagyon nem mindegy a kínai munkásnak, hogy 3x annyit visz haza következő hónapban...
  • morden
    Azért érdekesen vélekedsz egy 5 ezer éves kultúráról, hogy vagy rizst kapál( szerintem pont nem kapáják, de mindegy) vagy mehet melózni a szalag mellé, azért ez elég szűklátókörül. Egyébként meg azért tudok netezni PCről, mert ha jól tudom a PC nyílt lett és bárki gyárthatja, Magyarország is indíthatott volna egy Samsung szintű céget, csak valamiért nem jött össze...
  • who am I 7
    Én absolute emberséges vagyok és tudom, hogy mennyire szánalmas ez a rabszolgatartás...és még azt is tudom, hogy mennyire szánalmas az, amikor ezek a rabszolgák veszik el a nyugat elől a munkát...a kormány tehet róla (mint általában sok mindenről). Lehet, ha ezek a szerencsétlenek még mindig rizstermelnének havi 20 dollárért, akkor nem írhatnál pC-ről most a neten te szerencsétlen.Nem vehetnél olcsóbban autót...az egésznapos kapálás nyilván emberségesebb ötöd annyiért.

Másrészről, ez egy szükséges rossz volt..most már lassan ki kéne pukkanjon a lufi, és én se bánnám, ha többszöröződnének a bérek keleten és újra megérné nyugaton normálisan termelni, nem pedig munkanélkülieket eltartani.
  • who am I 7
    úgy gondolom, h több 10000 dolgozónál igen.Közvetetten, akár többszöröződne.
  • gforce9
    Hát igen, nem ártana, ha észbe kapna a világ kicsit, az egyik minimálbérért nyomorog, hogy a másiknak ifonja legyen vagy épp hdtvje....
  • morden
    Egyébként az ötlet nagyon jó és csak üdvözölni tudom !
  • morden
    Gratuálok ehhez a mélységesen emberséges hozzászóláshoz, ha kicsivel szerencsétlenebb lennél te és azon gondolkodánál a 14-16 órás szalag melletti munkahelyeden, hogy de jó hogy nem kapálni kell a földenek és de jó, hogy a kedves who am i 17 nevű felhasználónak az lcd tvjének a munkabér költségem néhány % csak... aki így gondolkodik mint te azt legszívesebben fél évre odaraknám a szalag mellé melózni, aztán gyárthat ideológiát arra, hogy milyen jó hogy olcsó az lcd tv ...
  • gforce9
    Azt hiszed, hogy egy lcd árának jelentős részét adja, a szalag mellett dolgozó melós bére? SZerintem, ha utánagondolsz beláthatod, hogy aligha. Így a normálisabb bérszintek nem eredményeznének ártöbbszöröződést.
  • who am I 7
    igen érdekes a kérdés.A nézőpontokat kell kicsit átgondolni..1: nyugathoz képest rabszolga? 2: mi a konkrét rabszolgaság. Szóval, nyilván javában a keleti világrészről van szó (kína,india), ahol iszonyatosan kevés pénzért dolgoztatják az embereket, és adják az általuk elkészített árut, realative drágán.Nade, ha azt nézzük, hogy azok a munkások, akik egész nap fizikai munkát végeznek, kb 5x annyit keresnek, mintha a földön kapálnának még így is...szóval, van olyan nyugati szemszög, amihez képest még egy itthoni középvezető is rabszolga.

Szóval, ha a nagy harc a rabszolgaság ellen keretében elérnék az okosok, hogy a keleti munkások 10x-es bérrel melózzanak...akkor lehetne kis lcd tv-t venni 1 millió forintért.Kíváncsi vagyok, hogy az ötlet gazdáknak van-e vajon, lcd-led tv a háztartásban, számítógép, mikro, sűtő stb.