• Beowulf
    Ez mind szép és jó, de a cégek a profitra hajtanak.
    Itt egy cikk a Foxconnról, hogy 2014 végére 1 milió robotot akar az emberek helyére mert sokkal olcsóbban jön ki mint most.
    Gondolom majd az aktivisták etetni fogják ezeket az embereket és családjukat?
    Kínában nem egyszerű munkát találni sajnos...
    Gondolom majd akkor is így fogsz kiállni értük, ha pl. helyetted (vagy éppen azért rúgnak ki) egy kínai munkást vesznek fel mert mondjuk alacsonyabb bérrel is megelégszik és jóval többet tud dolgozni.
    Ezt is érdemes elolvasni

Saját tapasztalat:
    Gödöllői Sony gyárban dolgoztam raktárosként egy pár évvel ezelőtt.
    Azon a részlegen 8 összeszerelő sor ment ahol magyarok dolgoztak. Aztán mikor az egyik összeszerelő sornál lejárt a szerződés (mindig csak egy hónapra szólt a munkaszerződés és ezt újították meg mindig havonta) másnap japán női munkások jöttek helyettük. Ők kis LCD monitorokat raktak össze. Sokszor volt az, hogy bent kellett maradni túlórában (amúgy mindenkinek 6:00-tól 14:00-ig szólt a munkaideje) akár este 10-ig is és feltűnt, hogy ők minden nap este 8-ig vannak bent. Szünetekben egy helyen voltam azokkal a nőkkel és beszélgettem velük a munkáról, órabérről, stb. Úgy ahogy tudtak magyarul, elmondták, hogy ez náluk természetes, hogy napi 14-16 órát dolgoznak sokkal kevesebbért és azért jöttek ide dolgozni ide Magyarországra mert sokkal többet tudnak keresni ugyanannyi óra számmal.
    Ezt csak azért írtam le mert pl. én nagyon nem örülnék, ha azért rugnának ki mert mondjuk egy volt Foxconnos munkás 14 órát is dolgozik (mondjuk a mostani munkámnál nem hiszem). Mi nem vagyunk a napi 14-16 órás monoton műszakhoz hozzászokva...

(Amúgy most iPhone 4S-em van és már várom az új iPhone-t!)

Béke!