Szerintem ha a 3 legnagyobb és legelterjedtebb gyártó legelterjedtebb USB-s TV tunerjét nem támogatja egy rendszer (konkrétan próbáltuk Items, Hauppage és Pinnacle tunerjét), akkor az már több, minthogy nem támogatja minden gyártó modelljét.
Valóban, az OSX egy agyon optimalizált rendszer. Ez így igaz. De csendesen megjegyezném, hogy lényegében egy megbolondított Linux disztribúcióról van szó, amibe annyira belenyúltak, hogy sok esetben már egy bármilyen Linux disztron elfutó progi csak annyit tud tenni, hogy a képedbe röhögve közli, hogy a rendszer nem kompatibilis vele.
A szerelésre továbbra is csak azt mondhatom, hogy nem állapot, hogy csak szakszerviz tud a géppel mit kezdeni. Rendben, beviszem a szervizbe és néha 10 perc alatt megoldják a problémát (megjegyezném ez legfeljebb a memória cseréjénél igaz a Mini esetében, minden máshoz a teljes gépet szét kell robbantani, amiért már hallottam Apple-es szakit is szitkozódni), csakhogy míg egy hagyományos PC-nél ezért a 10 percért otthagyok kb. 3000 forintot, addig az Apple esetében ez 10-15ezer forintnál indul. Mert ugye megtehetik, hiszen csak ők tudják szerelni...
És akkor még ott van az alkatrész kérdése. Ahogy azt már leírtam, a szerviz csak a gyári alkatrészekkel hajlandó dolgozni, ami pl. azt eredményezi, hogy egy memória cserét (leírták a felárat lentebb), ha nem a gép megrendelésekor kéred, hanem később, szervizben, nem úszol meg 70ezer forint alatt. Ha valaki megmagyarázza, hogy azon kívül, hogy csak a szerviz csinálhatja és csak a gyári alkatrészekkel, mi magyarázza azt, hogy egy olyan szerelés ennyibe kerül az Apple-nél, míg ugyanezt egy hagyományos PC esetében megúszhatja a tulaj 17ezer + szervízdíjnak számítsunk 3ezer, azaz összesen 20 ezer forintból, na ha erre tud valaki értelmes magyarázatot tud adni, annak gratulálni fogok. Ja igen, és utána kérdeztem Apple szervizes ismerőstől, ők is Kingstone 1333-as KIT-et kapnak, csupán rajta van az Apple matricája. Szóval egy matrica lenne az a fennmaradó 55ezer forint...
Valóban, egyre többen vesznek Apple gépeket. És hogy miért? Mert divat és mert státusz szimbólum. Mióta befejezték az egyéni hardverek gyártását és hagyományos Intel-es alapokra helyezték a konfigurációkat, azóta egyetlen egyéni dolguk van: az agyon optimalizált, levédett, Linux alapú OSX-ük.
ÉS a slusszpoén:pont amiatt, hogy Intel-es alapokra helyezték a gyártást, hagyományos alkatrészekből simán össze lehet állítani egy olyan konfigurációt, amin fennakadás nélkül megy az OSX. Ja és persze mindezt egy Apple gép árának töredékéből... Más dolog, hogy ez nem legális, de megoldható.
Szóval lehet misztifikálni a "hihetetlenül stabil, ergonomikus (lásd csicsás)" Apple gépeket, de semmi olyat nem tudnak, amit egy hagyományos PC-vel ne lehetne jelentsen olcsóbban elérni.
Persze könnyű azt mondania a cégnek, hogy milyen nagyok a bevételeik, mikor az eszközeik árában 4-5x-ös árrés van...