210
  • hdo
    Nagyjából elismételted azt amit mondtam, Ultimate verziónak meg nem látom szükségét otthoni gépre, az általam említett árak végig Home Premiumra vonatkoztak.

XP-t már régen nem kapni sehol.
  • kjhun
    A Vista Ultimate dobozosban meg közel 200 ezer forint volt, amikor kijött. A Win 7 is 90-100 ezer körül van, Az Upgrade verziók is 80 ezer. Igaz, hogy 30 ezer-ért is kapsz OEM verziót, de ami még furább, hogy a 32 és 64bit-es verziót tartalmazó változat, még drágább, mint külön valamelyik. Az OEM-nek semmi értelme, ha legalább 5 évig nem cserélsz Windowst, meg a gépben valamilyen fődarabot, pl.: a tápot kivéve (gondolom, ha ezt cseréled, nem kell újraaktiválni). Eredeti XP-t, nem OEM verziót lehet kapni újat még valahol??
  • hdo
    Automatikusan oda rakja azt a 100 megás boot partíciót ahova akarja, és semmiféle beleszólásod nincs!

Egyszer windows telepítésemnek a boot partícióját az IDE merevlemezemre rakta, a RAID0 kötet mellé, ahova telepíteni akartam.

Pontosan emiatt úgy kezdek minden windows telepítést, hogy leválasztok minden merevlemezt, csak azt hagyom bedugva amelyikre telepíteni akarom.
  • sanyicks
    A bootot rá lehet rakni vinyóra, és a többi máshonnan megy (bár ezt lehet hogy automatikusan csinálja, mert nekem vinyóra is felajánlotta a 7 hogy csinál egy 100 megás csak boot particiót igazából nem néztem tovább). De mindenhogy egy a ram helyett használjunk ssd-t téma mindenhogy egy ordas nagy marhaság.
  • sanyicks
    fogd már fel hogy a ramhoz képest így is lófasz (na meg 2 perc alatt el is használódik főleg ha swapnek van használva).
    5 gb/secet még a 7 évvel ezelőtti athlon xp-s configom 400-as ddr-je is majdnem duplán meghaladta :D
    Nagyon beteg elképzeléseid vannak a gépekről, itt is látszik a totális hozzá nem értésed.
  • hdo
    Megnézem hogy Windows telepítőnek hogyan mondod meg, hogy:

- melyik lemezre kéred a bootszektort
    - legyen szíves telepítőből, driver nélkül felismerni a PCI-E slotos SSD-t

Ez csak linuxnál menne.

Harmadrészt mivel RAID 0-ban vannak egy PCI-E SSD kártyán az memóriachipek, nincs trim, tehát ha operációs rendszert raksz rá, akkor kurvagyorsan amortizálódik, hónapok alatt lecsökken a sebessége a felére. Egyszerűen nem erre találták ki!

"Szóval Fail"!
  • zola2000
    én mostmár a helyetekben bevárnám a win8at (főleg hogy 2014ig mehet az xp).
  • zola2000
    a boot szektor lehet a HDDn, a rendszer meg az SSDn asserosssz, szóval fail ^^
  • hdo
    A PCI-os SSD-t aszhatod, egy kezemen meg tudom számolni hány ATX szabványú alaplap támogatja, hogy tudjál is bootolni róla, szerver racket meg nem hiszem hogy veszel otthonra!

Újabb Vers fail!
  • Vers
    az ujabb nagyobb ssd-k gyorsabbak, intel samsung peldaul, es ezek a csoro megoldasok, vannak belso pci-os ssd-k is melyek akar 5GB/sec sebessegre is kepesek
    50-szer gyorsabbak mint a winchester, ezeknel mar a processzor a lassu, sajnalom tenyleg hogy sokaknak nem jut gyors gep, es hulladekokbol kell tapasztalatot szerezniuk
  • WeAreMany
    Ostoba :-)
  • WoodrowWilson
    Itt 2014-et írnak.
  • hdo
    *évtizedével
  • hdo
    Linux-szal aztán kurvára előbbre vagy, ha ubuntuból kiindulva, még az LTS (long-term support) verziók is csak 4 évig támogatottak, a Windows 1 tizedével ellenben! :D
  • narumon
    Egyébként én azt sem értem, hogy support végén majd nem fog ám leállni hirtelen az oprendszer, elmegy az még ugyanannyit mint előtte.
  • narumon
    XP Support: 2014 év elejéig van hivatalosan tudtommal.
  • MacropusRufus
    elsősorban azért mert az MS leállította az XP supportját.
    mivel a cégünk eléggé nagy ezért az MS még support-ál minket akár javításokkal is, de 2012-ben már nem. Ezért kell a csere. Ez ilyen. Okés, eljárt felette az idő, de speciel sok ember nem azért cseréli mert eljárt felette az idő, hanem mert az új alkamazások meg sem fognak mozdúlni a gépén.
    És ha öreg a vas? Akkor már dobjam is ki? Miért? Azért mert már nincs támogatva az op. rendszer. A vas tökéletes, és a vállalati környezetnek is 100%-ban megfelelt.

megjegyzem: sok IT-s már nyomja a vezetőség felé, hogy akkor inkább már a linux vagy BSD, azok még mindíg jobbak, a usernak hót mindegy mivel találkozik, különben is az domino/mikado rendszerek csak klienssel érhetőek el (mindegy mi az op) a Citrix rendszer alatt meg úgy is Windows környezet fogadja a usert megint csak mindegy, hogy mi az op. rendszer. Viszont nagyságrenddel olcsóbb lenne a dolog, most kb. fél millió eruóval :)

majd meglássuk mi lesz. Addíg meg lehet szoktatni magam a gondolathoz, hogy jön a win7

• hdo
    Szakmai kell? Oké.

Az én Android 2.1-es készülékem meg perpill most foglal 121 mega ramot! :D

Totálisan felesleges huszárkodni 2 oprendszer memóriafoglalásának a különbségével, ha egyáltalán nincs semmi közös programkód amit futtatn(i tudn)a! :D
  • MacropusRufus
    2x64Gb SSD RAID0-ba kötve, átvitel kb. 593Mb/sec...

forrás:
    2x64GB SSD RAID0-ba kötve
  • WoodrowWilson
    És mért kell váltani XP-ről?
  • WeAreMany
    Ez igen. Ez aztán érv. Szakmai hozzászólás... Gratulálok.
    Tényleg jókat nevetek rajtatok :-)
  • MacropusRufus
    ha te mondod. De mi mindenesetre több mint 8000 ezer gépet fogunk a cégnél lecserélni. Ez kb. 20 országot fog érinteni, mind ezt csak azért mert a win7-nek erősebb vas kell mint az XP-nek... és hidd el, jó körbe lett rágva ui. ez közel 500ezer €-os beruházás. Hidd el, ha nem kellene nem tennénk meg. De kell, mert teljesítmény romlással jár ha a vas marad, csak az op. cseréje történik meg.
  • sanyicks
    "nem ertem ez miert szamit, beleteszel a gepbe raid0-ban 2 ssd-t , a savszelessege 1GB/sec folott lesz, mar majdnem ram sebesseg, az ipad-eval megegyezo."

Persze majdnem... csak egy pc ramja kb úgy 10x-20x-30x(egy alap DDR3 20 gigabyte/sec fölött van, a legjobbak meg 30 közelében) ilyen gyors(hogy jön ide az ipad?)... de majdnem tényleg :)
    Aztán mert szar a vindóz, vegyek ssd-t(vehetnék, de szar lassú még mindig) amikor fillérekért ott van a legalább 10x gyorsabb. Hát peeeersze.

Ez amit most összehoztál igazán fájdalmas volt, komolyan tényleg túlszárnyalod dzson-t és arrakistort is.

Tudod hogy hívják amit most összehánytál? igazi iqlight favágó módszer, avagy lőjjünk ágyúval a szúnyogra(persze úgy hogy nem is találjuk el :D).

De most komolyan. Te most hülyéskedsz ezen a fórumon, vagy tényleg ennyire sötét vagy? :D
  • hdo
    Az általad leírt fejlődés amit te nem látsz, egyértelműen jelen van. Win95 idejében igenis aktuális gép kellett a Win95 rendes futtatásához! Windows XP már a kiadása előtt 3 évvel gyártott gépen is elment. Windows 7-et meg raktam fel már hat éves gépre is.

Bármennyire nem látod, igenis megvan az a tendencia, hogy visszafele minél újabb egy oprendszer, annál kompatibilisebb!!!
  • hdo
    Te szavaiddal élve, az van, hogy "vegyél egy picivel erősebb vasat és akkor frankó lesz." Picivel jobb vasat, és minden sokkal frankóbb ... ez így teljesen helyén van!
  • MacropusRufus
    véleményem szerint az nem tekinthető egyértelmű fejlődésnek ha valami sokkal többet tud de ehhez jóval erősebb gép is kell.
    Persze nem kell 10-15 éves gépeket a win7 alá rakni, DE amin a Win7 elmegy azon kötelessége a Win8-nak jobban/gyorsabban és megbízhatóbban futni. Ez lenne a fejlődés. De sajna nem ez van, hanem az, hogy vegyél egy picivel erősebb vasat és akkor frankó lesz.

Az meg, hogy melyik alkalmazás mennyi memóriát zabál nem windows hiba, hanem az adott alkalmazás programozójáé. Természetesen az sem járja, hogy gigabájtokról beszélgetünk és még csak a rendszer megy.

Lejjebb valaki említette a célorientált dolgokat: minden op-ot a maga helyén kell haszálni. Ezzel én is így vagyok. Ja kérem a PC dolog az már csak ilyen. Gondolom akik ezt nem értik azok egy sportautóval mennek terepezni és fordítva... Én speciel elfeljetettem eladni/kidobni a régi gépeimet ezért gyk. minden op.rendszerem a neki való vason fut hiba és akadás nélkűl. Természetesen en sem akarok többet mint amit tudnak, ezért pl. a windows elsősroban játékra a linux elsősorban meg munkára/netre van használva. A DOS/Win95/98SE meg ha rámtőr a nosztalgia. De nem akarok 98-as játékok XP alatt futtatni mert úgy sem fog menni 95%-ban. Sőt: egy DOS-os játék nagyobb valszínűséggel indúl el 95/98 alatt mind ez utóbbikra írta játék XP alatt...

Továbbá (és ez már kicsit off): arra arcolni, hogy xy-nak van valamilye ami jobb meg drágább és ezért megy neki minden, yx-nek meg nincs és ezért ő csóró... Hát gyerekek tudjátok... Szánalmas érveket olvastam itt.
  • hdo
    Ügyes vagy! Kapsz egy kockacukrot, meg megsimogatom a buksidat!
  • WeAreMany
    Terminál kivételével kilőttem mindent. Compiz maradt.
    284MiB használt Ram.
  • hdo
    #117-ben megtalálod.
  • WeAreMany
    Ezzel azt szerettem volna jelezni hogy nem friss indítás hanem használt gép. De akkor kérném mellé a memória használatodat.
    Ismétlem:
    RAM: 750MiB
    Swap: 36KiB
  • KopaszIsten
    "a Windows 8-kompatibilis számítógépeknek rendelkezniük kell - bootolásra képes - USB 3.0-s portokkal, míg az USB 3.0-s adaptereknek minimum 300 megabájt/s-os adatátviteli sebességgel kell rendelkezniük."

A szoftvergyártó mondja meg a hardvergyártóknak, hogy mit gyárthatnak. :D (Jó, picit ferdítettem, de nem sokat.)
  • Vers
    nem ertem ez miert szamit, beleteszel a gepbe raid0-ban 2 ssd-t , a savszelessege 1GB/sec folott lesz, mar majdnem ram sebesseg, az ipad-eval megegyezo
    jopar eve annak amikor erdekelt a page file nagysaga, talan az a baj hogy szegeny vagy es nem telik normalis gepre, csak lomisra, viszont erre nem az a megoldas hogy szidod a windowst, hanem az hogy elmesz egyetemre tanulsz mint atom , es utana lesz majd penzed megvenni a jo hardvert

• hdo
    Ráadásul ahogy észrevettem, a 64 bites windowsnál még szarabb a RAM-page file arány. 2 giga rammal 32 bites windowssal 30-as hard fault értékem volt maximum ... 64 bites windowsban 4 gigával 110 alapérték.
  • sanyicks
    Sajnos a windowsok memóriakezelése egy katasztrófa. Akkor is page file-ba pakolászik ha még a ram 50+%- üres, gyakorlatilag tökmindegy mennyi van pakol bele, kivéve ha kikapcsolod. Akkor viszont meg verni fogja tamtamot hogy jjaaaaa 50% feletti a memóriahasználat, most elkezdi kilövögetni a szükségtelennek ítélt programokat.

Linuxnál meg lazán beállíthatod egy értékkel hogy az is csesztesse a "page filet" (swapet), vagy csak akkor nyúljon hozzá ha egy bit ram nem maradt üresen.
  • narumon
    "De a windows az betöltéskor csigább, és ne gyere nekem az SSD-vel, hogy fényévekkel jobb, mert a játékdologból kiindulva simán el tudok képzelni egy olyat hogy nem csak azért lesz látványosan gyorsabb mert az SSD hardveresen jobb, hanem azért is mert HDD-n lehet meg van adva az oprendszernek hogy tököljön egy kicsit, ezzel késztetve az SSD-re váltást, ha már az ipse tudott venni komplett gépet, vegyen akkor SSD-t is mit számít már az a pár tízezer HUF neki."

Ugyanmár gyerekek! Legalább annyi fáradtságot vegyél, hogy megnézed egy HDD specifikációit és összehasonlítod egy SSD-vel, mielőtt ekkora baromságokat írsz.
    A Microsoft meg lepaktált a Kingston-nal meg az OCZ vel, hogy az SSD-jük gyorsabb legyen olyan óriásokat mint a Seagate meg a Western Digital meg kihagytak a buliból. Húha nem semmi... komolyan mondom ez már szánalmas...
  • narumon
    "Talán mert nem tudod továbbszerkeszteni az új formában kapott dokumentumokat. Esetleg még olvasásra sem tudod megnyitni."

De nem is erre vetted anno a gépet. (Egyébként meglepődnék, ha egy mérsékelt gépen (amin elfut a Win XP normálisan) nem tudnád megoldani ezt a feladatot pl.

"De pl. ha már kimerészkedsz az internetre és nem megy a HTML5-el készült oldal, akkor már kénytelen leszel böngészőt cserélni, stb. Ismét nő az erőforrásigény, dobhatod ki a géped."

Akkor nekem különlegesek az ismerőseim. Lentebb már írtam, hogy barátom csak netre használja a gépét, egy kutya közönséges Barton magos AMD, és teljesen jól elvan vele, egy chromeot is tökéletesen futtat.

"Való igaz. És ez a gép miért nem tud egy nyavajás programot csúcskategória alatt is normális sebességgel működtetni? Ahhoz, hogy rákattintok és bejön a program 1-2 másodperc alatt, ahhoz muszáj SSD-t venni, miközben egy P1-es tudja a tetü lassú HDD mellett is, a mai 30-60 MB/s-os olvasási sebességű HDD-k a mai programok mellett nem tudják."

Ez pont azért van mert a HDD-knek fizikai korlátjuk van, azaz a most megvett HDD az adott feladat szempontjából (gyors program megnyitás) nem gyorsabb lényegesen mint a régid. Ha itt modern akarsz lenni akkor a régi HDD alternatívája nem az új HDD hanem bizony az SSD. Ez ellen hiába tiltakozol.

"Azt kellene megértened, hogy a számítógépre nem lehet úgy gondolni, mint a külvilágtól elzárt eszközre. Semmire sem fogod tudni használni a régi géped, ha nincs megoldva a külvilággal való kommunikáció, ami kompatibilitás hiányában elvész. Tehát muszáj együtt fejlesztened a géped a többiekkel a szoftverek miatt, ami maga után vonja a hardveres fejlesztést."

Ugyanmár, ott a fenti példa, vagy tatám esete, akinek vettem egy használt Celeron 1500-as gépet 4GB RAM-mal, LCD monitorral 25e forintért. Ponotsan tökéletes azokra a dolgokra (email, netezés, szövegszerkesztés) amire ő használja. Nem kellett hozzá százezrekért gépet venni, és gyanítom ez még évekig ki is szolgálja.

"Az emberek többsége szöveget szerkeszt, nyomtat, zenét hallgat, filmet néz, internezetik. Szokták mondani, hogy ehhez nem kell erős gép. De bizony kell, mert a szoftverek megkívánják."

Erre elég egy kicsi gép is. Jaaa, hogy te HD videot akarsz nézni akkor bizony fejlesztened kell, és nem a szoftverek miatt, hanem mert basszus az a hardver képtelen ellátni azt a feladatot amire használni szeretnéd. De ez nem informatika ez a világon mindennel így van. Szeretnél a trabanttal 180-al menni? Nem fog sikerülni.

"Holott egy kis 400 Hz-es vacak chip-ből barkácsoltak már HD filmet lejátszó masinát, akkor egy 10 éves gépnek ez ne legyen már probléma."

Úgy látom, hogy te nagyon nem értesz a technikához. Az, hogy mi hány Mhz-es az ég világon semmit nem jelent. 300Mhz célprocesszor van az én HD műholdvevőmben, de ettől függetlenül ha te egy PII-300Mhz, de legyen 600Mhz írsz egy olyan programot ami viszi a fullHD-t a világ összes hardver és szoftverfejlesző cége tárt karokkal fog várni álom fizetésekért és még a Guiness rekordok könyvébe is bekerülsz, ez garantált.

"Például egy szimuláció esetében igen. De erre speciális gépeket használnak. A többségnek azért kinlódás, mert a programok nem a rendelkezésre álló hardvereknek megfelelően van megírva, hanem mindig felé mennek."

Én sokat utazok és videózok. Nekem jól jön, hogy meg tudom kényelmesen és gyorsan vágni a HD videokat. Unalmamban néha zenét szerkesztek, ezt egy régi gépen nem tudtam ilyen módon és minőségben megtenni. Nincs csúcsprocesszorom hiszen senki nem kényszerített, hogy vegyek egyet. Egy Corei5-2500K CPU-m van, mert ez jó azokhoz a feladatokhoz amikre nekem kell. Gyanítom évekig elég is lenne.

"A feladatok jórészét 10 éves géppel is kényelmesen, a mainál sokkal gyorsabban is meg lehetne oldani, de ez nem érdeke a befolyásos cégeknek."

Vannak azért független szoftver fejlesztők, nézegesd az ö termékeiket. Ja, hogy azok még annyira sem mennek jól? micsoda összeesküvés.
    Reálisan, egy bizonyos mértékig megéri optimalizálni a programokat, de amikor 1-2% teljesítmény kifacsarása már hónapokat vesz igénybe az már nem ez a kategória, és te sem lennél előrébb azzal az 1-2%-al.

"A többiek jogos erőforrásigényeit pedig ki lehetne elégíteni pl. felhős megoldásokkal."

Ezt most nyomják is, majd meglátjuk mit hoz a jövő. Az én feladataimra egyelőre nagyon nem jó a felhő, de léteznek olyan feladatok ahova igen. Ott használják is.
  • SchumiBacsi
    Ennyi :D
  • hdo
    Nem értem, volt egy pályázat meló amivel küldtek nekem 67 oldalas excel táblázatot is, agyonszínezve, meg agyomformázva, azt is konvertáltam és megnyitottam excel 2003-ban.

A 30 oldalas docx-ekkel sem volt probléma a jpeg fejlécekkel, táblázatokkal stb.
  • senki687
    Kis állománynál általában ment, a nagyobbakat nem bírta. Sokszor ha meg is nyitotta, csak egy keret látszott belőle, betűk, számok nem. Nekem sokszor vissza kellett küldeni, hogy konvertálják át. Amit én konvertáltam át XLS-ből XLSX-be, azokat meg tudtam nyitni vele. Kb. 1 éven keresztül szívtam vele rengeteget. Utána lecserélték a rendszert egységesre.
  • hdo
    Nem PC tanfolyamot tartani járok SG-re ... idióta kérdésekkel menj a gyakorikerdesek.hu-ra ...