128
  • Papichulo
    Te vagy szandekosan trollkodsz vagy fogalmad sincs, hogy mi a kulonbseg Afghanisztan es Iraq kozott.

Egyszeru kereses youtube-on: http://www.youtube.com/results?search_query=afghanistan+firefight

Most akkor mondd azt, hogy ezek mind konvojrajtautesek voltak es, hogy egyikben sem jott volna jol ez az uj fegyver! Foleg peldaul a $40k-s FGM148 helyett nem...
  • NEXUS6
    Te most miről beszélsz?
  • Papichulo
    "már is átadhatják az ellenőrzést az összes település felett"

"mar is"? maris?

Miert adhatnak at azonnal az ellenorzest? Es kinek? Azert mert leszalliottak par ilyen fegyvert? Ezekkel lehetne ellenorizni az egesz orszagot? Vagy mit ittal?

Vagy ugy erzed, hogy ha az altalad felallitott szituacioban ez mar nem konnnyit meg a katonak dolgot, akkor hasznalhatatlan? Ne trollkodj!
  • NEXUS6
    Ez nem elképzelt szituáció, hanem amiben a katonák megszoktak halni Irakban/Afganisztánban.
    Abban eddig se sokan hullottak el a részünkről, hogy 2-3 km-ről megszórtunk egy dombot aknavetővel, légierővel. Persze azt se igazán tudjuk, hogy eltaláltunk-e valakit, ezzel a cuccossal legalább még közelebb mehetünk.

A konvojt meg amikor megállítják ezután is jön a bexarás. Persze arra még jó lesz, hogy az út mellett levő IED gyanús döglött kutyusokat, majd ezzel takarítják el. Ez is tök jó, kell is, de attól még kicsit drága megoldás.
  • NEXUS6
    "Fedetlen terepen, egyedül álló házból kilövöldöző magányos kecskepásztor ellen valszeg nagyon jó."

Meg kesz szerencse, hogy Afghanisztanban nagyjabol errol is van szo."

Ha ez a cél akkor a csapataink már is átadhatják az ellenőrzést az összes település felett, de legalább minden sziklacsúcs a miénk lesz!
  • NEXUS6
    Hát bizony bizonyos esetekben az RPG-7 hatásosabb, és olcsóbb pusztítóerőt képvisel.
    Az RPG-7 PG-7VR 4,5 kg súlyú gránátja akár 600 mm reaktív páncélzattal kiegészített páncélon is áthatol. A repeszromboló 2,2 kg-os gránátja 7, a direkt élőerő ellen kifejlesztett aeroszol robbanófeje 10 m sugarú körben pusztít.
    Gyakorlatilag pár tucat dollárért beszerezhető.

Ehhez képest ez a fegyver 35 000 dollár, a gránátok meg pár száz. A 25 mm-es gránát szerinted milyen sugarú körben képes pusztítani, 1 m?
    OK, az rendben, hogy pontosabb, de ha a csákó pár száz méterre kilövi, akkor a másik oldalon simán arrébb kúszik 1 m-t! Pl.
    Az RPG 50m-re gyak 100%-os pontossággal kilőhető, egy pár m-es kőrön belül. 200-mre is még kb 50%-os pontossággal, mondjuk 500-ra már csak 9%-ot adnak.

Szal városban valszeg nem hatásosabb, mint egy RPG.
  • philcsy
    Mert te konkrétan az RPG7-ről beszélsz.
  • sanyicks
    nem később növelték a funkcionalitását, alapból kezdetektől lehetett repeszes he tölteteket használni hozzá, alapból gyártották is.
  • torreadorz
    Ez nem számít mert Nexus6 még sohasem vett részt utcai harcban, kivéve amikor medal of honorral játszott, ahol is legalább egy embert ki tudott nyirni bozokával azalatt a 30 másodperc alatt amig életben volt... Valószinüleg innen ered hogy az rpg mennyire hatásos közelharcra, azt felejti el (és a többi fotelhuszár katona is), hogy a valóságban nincs restart meg reload gomb...

Egyébként meg a következő van leirva a cikkben:
    "Ezzel együtt az XM25 és a lövedékek még mindig olcsóbbnak tűnnek a beásott lövészek ellen alkalmazott alternatív megoldásoknál, vegyük csak a legmegbízhatóbbnak tartott légicsapást, ami egyben a legköltségesebb is"

Kiemelném nexus6-nak: _beásott lövészek ellen_
    Erre te:
    "De kis távolságú, intenzív tűzharcban önmagában meglehetősen korlátozott hatékonyságúnak tűnik."

Tehát gratulálunk a szövegértéshez, kifejlesztettek egy speciális fegyvert ami hatásos nagyobb távolságra lévő beásott lövész ellen, majd te közlöd hogy ez a fegyver szar a kis távolságú utcai harcban. Kiváncsi vagyok hogy mikor fogod kifejteni abbéli véleményedet hogy a közelharcra kitalált géppisztoly szar mert nem képes kilométerekről kilőni egy tankot...
  • philcsy
    Ujra fogalmazom
    A shotgun-hoz is gyártanak sok féle lövedéket, pl mini repeszgránátot, mégsem erre gondolunk amikor beszélünk róla.
    Az RPG eredetileg csak páncélos elhárító volt. Később növelték a funkcionalitását, de az elsődleges feladata maradt. Személyelhárításra más eszközök alkalmasabbak.
  • philcsy
    Elképzelhetsz szituációkat es bebeszélheted magadnak, hogy ez nem való semmire, de ez másokat nem fog meggyőzni.
  • philcsy
    A shotgun-hoz is gyártanak sok féle lövedéket, mégsem erre gondolunk amikor beszélünk róla.
  • Papichulo
    "Fedetlen terepen, egyedül álló házból kilövöldöző magányos kecskepásztor ellen valszeg nagyon jó."

Meg kesz szerencse, hogy Afghanisztanban nagyjabol errol is van szo.

De amugy tenyleg hulye a US Army/USMC, hogy nem teged kerdeztek meg, mivel nekik is elmondhattad volna, hogy egy M16+M67 v. M203 az minden esetben praktikusabb nekik... honnan is tudhatnak ok, hogy mi kell nekik :)
  • fade2black
    Pedig baromira péknek tünsz.

A cikk elég egyértelmű. Te meg nekiállsz trollkodni egy "a városban nem hatásosabb mint az RPG" féle lozungal.
  • NEXUS6
    Csak elárulom, hogy nem pék vagyok, úgy nagyjából tudom miről beszélek.

Lehet, hogy oviban nem jól kezdték a számolás alapozását, de érdemes néha az alapismereteket felfrissíteni.
    Szóval nem 5 m-t írtam, hanem 30-at, és konkrét szitura gondolok.
    Csak mert pl. egy szűk utca, ahol esetleg egy konvojt elkapnak az pár méter szélességű, kb 5, mondjuk ahogy te írtad. De mivel a fegyveres ellenállók sem hülyék, nem fognak közvetlenül a megállított hámvi melletti zöldséges bazár kirakatán kilőni, szal felmennek a tetőre, nem pont a konvoj felett, hanem előtte 1-2 házzal hogy nehezebb legyen lentről kiszúrni őket. Az úgy nagyjából 30 m. Egyrészt olyan messzire a gránátot még eldobja az ember viszonylag könnyen, másrészt ha a hámviban, ne adj isten a jó kis "hiperpáncélozott" Toyota terepjáróban ülő emberkéket megsorozzák jobb híján kumulatív töltetű RPG-vel, akkor ugye az utastérbe fröccsenő acél elég rendesen elintéz mindenkit, repeszhatás nélkül is. Ahogy az annak idején ki is lett erre az eszközre találva.

A lent ezzel az új cucossal ülő emberke meg ki sem meri tolni az orrát a fedezékből, mert 1-2 másodpercig tiszta célpontot jelent a célzási művelet miatt. Hacsak nem kap a társaktól persze fedező tüzet, de akkor meg terroristáék kushadnak, és a wunderwaffe kezelője meg jól nem tudja hogy hova lőjön pontosan, akkor meg már egy sima gránáttal, vagy az M-16-ra szerelhető gránátvetővel is többre menne.

Szal ez a fegyver tök jó lenne, ha valami gépkarabély kiegészítő eszköze lenne, de már ahhoz túl nagy. Amúgy az új típusú lövészfegyver projektek ilyesmit képzeltek, csak még nem tart ott a tudomány és a teknolódzsi, hogy ezt épeszű méretben, amit az egyszeri baka is egész nap tud cipelni megvalósítsák. És hogy rövidre zárjam bizony az XM25, jelen cikk tárgya, gyakorlatilag az XM29 lövészfegyvernek a gránátvetője!

Fedetlen terepen, egyedül álló házból kilövöldöző magányos kecskepásztor ellen valszeg nagyon jó. Ha le akarunk rohanni egy épületet, ahol előbb belövünk egy ilyen gránátot az ablakon/tetőn akármin keresztül, szintén kiváló. De kis távolságú, intenzív tűzharcban önmagában meglehetősen korlátozott hatékonyságúnak tűnik.
  • Molnibalage
    Azért az szovjet demográfiai mutatókra is kíváncsi lettem volna a háború után...
  • Molnibalage
    Nem. Csak annyit kellett volna tenni, hogy nem az übermench terórát erőlteti. Az ukránok és más nemzetek közül milliók csatlakoztak volna az SZU elleni harhoz. A németeket az első napokban felszabadítóként üdvözölték.

Hála istennek, hogy a diktárok nagy része egy elmebeteg fasz. Sajnos elmebeteg faszok mellett is túl sokáig húzza a SZU.

(Szerencsétlen észak-koreaiak meg aztán tényleg megkapták azt, amit még ellenségeimnek sem kívánnék.)
  • Molnibalage
    Van ilyen.
  • teddybear
    A lázadók ritkán vannak olyan anyagi helyzetben, hogy teljen nekik gyakorlott és jólképzett katonára, és osztályon felüli minőségű, és árú fegyverzetre.
    Legtöbbször kiképzetlen harcosokkal rendelkeznek és olcsó fegyvereket szereznek. Kivéve, ha támogatják őket a háttérben, mint például a vietnamiakat az oroszok és a kínaiak.
  • teddybear
    Nem, ahogy sanyix is mondja, már a kezdetektől fogva többféle RPG lövedéket gyártottak, mert szükség volt rájuk. Még nem is soroltam fel az összest, mert nem vagyok én fegyverprospektus. Élő erők ellen vagy repeszgránátot, vagy aeroszolbombát használnak.

Én is lőttem kiképzéskor gyakorló gránáttal, az tulajdonképp egy darab fémet tartalmazott a robbanótöltet és a gyújtó helyén. Az elhasznált gránátokat a fegyvermester később újratöltötte, vagy visszaküldték a gyárba ugyanezért.
  • teddybear
    Álló célpontra értettem, ideális körülmények esetén. Ekkor a lövedék szórása kb. egy méteren belül van, persze csak új, precízen gyártott lőszerrel, és nem olyan, szarrá kopott fegyverrel, mint amit a legtöbb sorkatona kap.
    A kínai lágyvas-köpenyes "óccsó" golyó viszont száz méterre is szór ekkorát. Azzal szerencse dolga eltalálni bármit.
    De az AK-47 elsősorban közép és kis távokon használható, erre is tervezték. Az más tészta, hogy mindig van egy-két ember egy században, aki jobban lő mint a többiek.

Mozgó célpontot eltalálni sokkal nehezebb, ezt senki sem vitathatja, aki lőtt már, akár csak légpuskával.
  • sanyicks
    az rpg rakétahajtású gránátot jelent. Kilövőbe nem kell semmi módosítás, olyan lőszerek ezek mint bármilyen fegyverbe.
    és mindig is voltak az alap PG7(páncéltörő) és OG7(repesz már a kezdetektől
  • kvp
    Ennel egyszerubb megoldas lenne egy olyan loszer hasznalata, ami egy kondenzatort hasznal a detonacio aktivalasara. Ezt a kondit egy elektromagnesen es egy vevo tekercsen keresztul tolti fel a fegyver a kiloveskor es kb. 50%-os toltesnel robbantja a toltetet egy tranzisztoron keresztul. Igy az alkatreszigeny a loszerben egy vevo tekercsre, egy tolto diodara egy bleed ellenallasra es a kapcsolonak hasznalt tranziszttora szukul. A fegyver oldalan az ado egyseg egy nagyfrekvencias elektromagnes es az azt vezerlo aramkor+aksi. Mivel az adott loszer mindig azonos ido alatt halad el a magnes altal lefedett uton, ezert a bemeneti feszultseggel vagy az impulzosok szamaval allithato, hogy mekkora toltest vigyen at a kondira. A kondenzator toltottsege az ido aranyaban csokken, tehat beallithato, hogy mikor erje el a kivant 50%-os toltottseget, aminel a tranzisztoron keresztul kisul, begyujtva a robbanotoltetet a maradek toltesevel. Ez egy viszonylag olcso es konnyen tomeggyarthato rendszer, ami viszonylag kis meretben is megvalosithato es szinte barmilyen fegyver csovere raszerelheto toldalekkent. Erdemes meg egy kis hagyomanyos detonator patront is berakni a loszerbe, hogy utkozes eseten is robbanjon, ne csak az idozito hatasara.

Egyebkent a fenti otletet egy regi szabadalomban olvastam legvedelmi repesz loszerek magassagfuggo detonaciojara. Szerintem joval olcsobban gyarthato lenne mint a cikkben leirt megoldas es mivel az aktivacios rendszert szinte barmilyen fegyverre ra lehet szerelni, ezert akar ak-k vagy szabvany nato loszert hasznalo fegyverek eseten is hasznalhato lenne, a kis meret miatt ugyanis az elektronika belefer a lovedekbe. A vevo tekercs kb. egy lopasgatlo csik merete lenne a lovedek kulso burkolataban, az elektronika pedig smd meretben egy golyostoll hegye es szerintem kinaban olcson vallalnak a gyartasat, ha licenszelhetik a helyi hadseregnek is. :-)
  • ostoros
    Nem tudom észrevette-e valaki, de egy ilyen fegyverrel a fedezék mindkét oldaláról lehet tüzelni. Mivel pont arról volt szó a cikk elején hogy a kisebb tűzerejű félnek jó védelem a fedezék a teljes megsemmisítés ellen, továbbá az a tény hogy ez a fegyver egyetlen lövéssel szerencsés esetben akár tucatnyi emberrel is végezhet, azt jelenti, hogy egy rejtőzködő lázadó sokkal nagyobb hasznát látná egy ilyen fegyvernek. Ennek következtében ne csodálkozzunk ha hamarosan a terroristák kezébe kerül, hiszen egy épület védelmére akár egyetlen ember is elegendő lehet. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy még a fejét sem kell kidugnia a fedezék mögül ahhoz hogy tüzelhessen.

Úgyhogy csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön! :)
  • bladesoft
    800mre kicsit nagyobb a szórása mint egy ember. Igazából ott már 2-3mre csapodnak le a lövedékek.
    Még gyakorló puskával is egy ember távolságra észlelhető a becsapodás kis szélnél.
    És ez fekvő helyzetben, kiépített lőállásnál.
    Ha voltál katona és löttél meteorra ( :) ) akkor tudod hogy 100 lövészből 1nek se ment mozgóra dsk-val pav1 vagy4-l. Állóra talán. De sima haladó gyalogló célpontra... max Isteni szerencse.
  • philcsy
    Az oroszoknál igen pótolhatóak voltak. A németeknél viszont a háború végére már hiánycikk volt a hadra fogható ember. Tehát azt, hogy az ember a legkönnyebben pótolható egy háborúban általánosan kijelenteni nem lehet. A sorozott katonák bizonyos helyzetekben az, de a képzett és tapasztalt katona nagy érték.
  • philcsy
    Ki lehet magyarázni, de ha valaki RPG-ről beszél az páncéltörőt jelent. Ha módosított fejű változatra gondol az ember azt illik külön jelezni.
  • teddybear
    Ha jól emlékszem, három darabot cipelt az ürge magával + a vetőcsövet, és a társa vitt még hármat.
  • caius marius
    Dehogy mellékes ! De a helyzet az, hogy a legkönnyebben potòlhatò az ember. A háborùban ezek a dolgok sztem nem számítanak, max stratégiai szempontbòl. Pont erről szòl az egész...
  • teddybear
    Közelről is csak acélköpenyes lőszerrel. A normál lőszernek nem elég nagy az átütőképessége ehhez.
  • teddybear
    Röviden? Meghaltak, amikor az oroszok ellen bevetették őket.
  • teddybear
    Az RPG-hez is gyártanak repesz-romboló fejet, ha te nem is hallottál eddig erről.
    Meg gyújtó, páncéltörő, sőt vegyi töltetest és persze gyakorlót is
  • torreadorz
    El lehet mondani a véleményt, csak nem kéne a szakértőt játszani olyan témákról amiknek az ide kommentelők 99.99%-nak lövése sincs (szó szerint).

"Vagy csak, akkor mondhatom, hogy szar a kaja, ha főszakács vagyok?"

Nem, csak jelen esetben nem hogy főszakács nem vagy, hanem úgy képzeld el mintha soha az életben nem ettél volna még ételt.
    Lehet hogy csak én vagyok ilyen naiv, de ha én még a büdös életben nem vettem részt éles harci bevetésen, akkor nem kezdem el mondogatni hogy mekkora szar az adott fegyver és miért nem gránátot dobálnak 500 méter távolságra mert az mekkora frankó...
  • teddybear
    Az Ak-47-tel 800 méterig lehetett célozni. Ebből a távból a szórása akkora volt, hogy egy átlagos ember még el lehetett találni vele.

Nem mintha sokan lettek volna erre képesek.
  • mr9
    "forgás-számláló biztosíték működési elve ugyancsak titkos"
    Hogyan oldanátok meg?
    Forgástengelyen elhelyezni valamit, körülötte forogjon az érzékelő?
    A hengerétől eltérő sebességgel forgó belső gyűrű?

másrészt... ebből is már csak a rezonátor hiányzi...
  • mr9
    Jéé.. ez hasonló nagyanyám tojásgránátjához:
    beállítod a távot, eldobod, azt elrepül odáig magától
  • Inquisitor
    "AMSSZ-74"- na szóval AMSZSZ ugye "A magyar szabvány szerinti" vagy mi. :)
  • Inquisitor
    Ez mennyire tuti adat, mert nekem a seregben az AK-47-re kb. 500, az AMSSZ-74-re meg 600 métert mondtak anno a használható távolság, a lőtereken meg sehol nem használtuk ilyen messzire ... még a géppuskát sem.
  • Inquisitor
    Nem volt egy hasonló cikk régebben intelligens töltényekről?
    Valami olyasmi volt, hogy a lövész kilő 2-3 "intelligens" töltényt az adott célpont felé, azok visszaküldik az adatokat (hány felületet érnek el, mekkora távolságban, kb. merre és hány ellen bujik arrafelé, stb.) és az így nyert adatok fényében a teszem azt negyedik töltet már akkora távolságban, annyi felület átütése után és nagyjából ott robban ahol a T. célszemély(ek) tartózkodnak.
  • philcsy
    A gyártási költségnél jóval több a logisztikai költség az olyan olcsó dolgok esetében mint a sima lőszer.