42876
-
Solt #42034 És még egy kérdés: akkor miért nem tesz valamit a G2A / Kinguin ez ellen? Ez a kérdés könnyen megválaszolható: mert brutális haszonra tesznek szert belőle. Nem véletlen az, hogy dacára annak, hogy ilyen esetekben mit kommunikálnak, egyik oldal sem próbálja leellenőrizni az eladót a kereskedés előtt. Személyesen kipróbáltam: egy nagyon egyszerű regisztrációs folyamatot követően lényegében két perc után már pakolhattam volna fel a kulcsokat. Az eladások után pedig jár nekik az összeg ~11 százaléka (plusz külön listázási és eladási díjak!), amiből igen jelentős summát lehet nagyon gyorsan összeszedni. És nyilvánvalóan ők is tudnak a lehetséges veszélyekről, miután minimum bicskanyitogató, hogy azt a vásárlói biztosítást, melyet mondjuk egy Ebay ingyen és bérmentve garantál, ők még külön pénzért árulnak. Mi a G2A Shield üzenete? „Tudjuk, hogy van esély arra, hogy visszavonják a lopott kulcsot, de ha fizettek nekünk valamennyit, akkor garantáljuk, hogy ilyen esetben visszakapjátok a pénzeteket.” Gyönyörű, nem? -
#42033 Ja értem.
Az egy gyűjtő oldal ahol összesitik a cdkulcs ajánlatokat. -
Solt #42032 Na látod, itt a gond... fordított esetben én elolvastam volna a cikket és azt mondtam volna, hogy ez tényleg gáz! Idézek belőle párat, hátha átmegy belőle valami,
Inkább adok egy linket egy kalózoldalra, ahonnan letölthető a játékom.” – írta nemrég egy indie fejlesztő, ami azért nem egy olyan mondat, melyet gyakran olvasnánk tőlük. Persze ez így csak egy része a történetnek, nagyon fontos a szövegkörnyezet is: a fenti mondatot a(z egyébként igen népszerű és mind a kritikusok, mind a játékosok által elismert) Defender’s Quest készítője írta egy blogbejegyzésben, ahol megpróbálta elmagyarázni, hogy számukra – azaz az apróbb, „indie” fejlesztők számára – miért jobb lehetőség még az is, ha lekalózkodják a játékukat mint az, ha a G2A-n veszik meg.
Az egész egy Steam kóddal kezdődik. Érdemes tudni, hogy míg a Steamen történő vásárlásokért a Valve szintén jutalékot szed be (itt is 70/30 arányban), a Steamworksön keresztül elkészült kódok lényegében ingyenesen kerülnek a fejlesztő / kiadó kezébe, ezeket ők utána el tudják adni máshol (ilyen például a fenti GMG, vagy Humble), árulhatják a saját oldalukon vagy akár oda is adhatják például promócióként vagy tesztelőknek. Ez az, amit viszonylag könnyedén tudnak egyesek kihasználni. Kell a dologhoz egy vagy több lopott hitelkártya adat – ezeket jellemzően az internet elrejtett sarkaiban, a darkneten szerzik be. Van tehát egy hitelkártyád, van rajta valamennyi pénz, amit neked valahogy kifehérítve kell megszerezned, elmész tehát egy vagy több népszerű indie fejlesztő weboldalára és jelentős mennyiségű kulcsot veszel, melyeket azonnal, jelentősen olcsóbban fel is pakolsz a G2A-ra, ahol éppen azért, mert nagy az árkülönbség, természetesen gyorsan meg is veszik. Ha mindezt a saját pénzeddel csinálnád, akkor elég rossz üzletet csinálnál, hiszen veszteséggel adnád el az árut – viszont mivel a pénz másé, így az eladás utáni haszon száz százalékban a te nyereséged és ami a legszebb: alapvetően tiszta a pénz.
Kövessük viszont vissza picit a pénz útját és látjuk, hogy a fenti megoldással a lopott összeg a fejlesztő számláján parkol. Nyilván ekkor már az adott kártya tulajdonosa is észreveszi, hogy valaki jogtalanul költött helyette, így a bankjának segítségével elindít egy úgynevezett chargeback eljárást. Ezt tipikusan „card not present” tranzakcióknál használhatjuk, azaz jellemzően online bankkártyás fizetésnél, mikor a fizetés után nem azt az árut kapjuk amiért fizettünk, vagy (és esetünkben ez történik) észrevettük, hogy jogosulatlanul vontak le pénzt a számlánkról, akkor azt a banknak köteles megvizsgálnia és a követelést visszaterhelni az eladóra. Ráadásul a chargeback nem csak annyit tesz, hogy a kifizetett összeget visszaveszik, általában a bank eljárási költségeit is az eladónak kell kifizetnie, sőt bizonyos esetekben még az online bankkártyás fizetési lehetőséget is megvonhatják.
És itt válik az egész már-már tragikomikussá, hiszen nézzük meg az ügylet szereplőit! Van egyszer a tudatlan ember, akinek ellopták a kártyaadatait, ő az ügy végén nullán van, nem vesztett, nem nyert semmit. Van a tolvaj, aki viszont jelentős összegre tehetett szert, hiszen a G2A eladások olyan 90 %-a nála landol. A másik 10% pedig a G2A-nál, ami így szintén haszonra tesz szert. Van a G2A-n vásárló, másik tudatlan ember, aki (látszólag) nyert az ügyön, hiszen mondjuk féláron vette meg azt, amit akart. És a sor végén ott van a vétlen fejlesztő, akitől nem csak „elloptak” x értékű kulcsot, neki ez x+y% veszteséget jelent a chargeback költségei miatt. És jelen esetben nem dollárszázmilliókat mozgató nagy kiadókról beszélünk, hanem olyan emberekről, csapatokról, akiknek azért elég fájdalmas tud lenni egy-egy ilyen, néha több százezer dollárra rúgó csapás.
Felmerül a kérdés: miért nem tesznek valamit? Ennek két oka van. Egyrészt relatíve nehéz visszanyomozni, hogy pontosan melyik kulcsok azok, melyeket jogtalanul vettek, itt azért nem az történik, hogy Petike nézegeti az Excel listát és minden kiadott kód után kihúz egy sort. Eben a legutóbbi időkig a G2A például nagyon nem akart partner lenni, látszólag jobban védte a sáros eladókat, mint a „meglopott” fejlesztőket. Másrészt, még ha meg is tudják a kulcsok listáját szerezni és technikailag lehetőségük is van visszavonni ezeket (erre például a Steam lehetőséget ad), úgy általában rajtuk csattan az ostor. Honnan tudjuk ezt? Onnan, hogy volt már rá példa. Tavalyi év elején derült ki, hogy nagy mennyiségű Far Cry 4 kulcs került ki a G2A és Kinguin oldalakra egészen olcsón, melyeket lopott kártyaadatokkal vásároltak az Originen keresztül. A Ubisoft elkezdte ezeknek a kulcsoknak a visszavonását, azonban a net népe erre azonnal kitörő dühvel reagált és nem azon oldalak, azon személyek irányába, ahonnan és akiktől vették a kulcsokat, hanem a francia céget megcélozva. Az eredmény az lett, hogy a Ubisoft részben meghátrált és bár minden joguk meglett volna rá, a már felhasznált kulcsokat végül nem érvénytelenítették. És ez jól mutatja, hogy a vásárlói nemtörődömség és tudatlanságot használják ki ezek a nepperek: az átlag vásárló nem tudja és nem is érdekli, hogy a kulcs kitől van – olcsó és kész.
Oké, de akkor miért nem csapnak le a helyre a nagy kiadók? Azért, mert egy-egy ilyen esetet leszámítva ők a legritkább esetben sérülnek. Ennek egyik oka az, hogy ők azért jellemzően zárt rendszerben üzemelnek, a Steamet leszámítva az EA játékokat az Originen, a Blizzard játékokat a BattleNeten, a Ubi játékokat a Uplayen keresztül vesszük és aktiváljuk és ami nagyon fontos: jellemzően saját célra, azaz kód nem kerül ki a rendszerből. Másrészt ezeknek a cégeknek megvan a pénzük és lehetőségük arra, hogy az ilyen esetleges csalásokkal foglalkozó csapatokat foglalkoztassanak, ami hatékonyabb és egyszerűbb, mint a piacterekkel vesződni. Ráadásul ezen piacterek jellemzően olyan helyeken vannak bejegyezve, ahol a nemzetközi törvények a legritkább esetben tudnak érvényesülni – talán nem is véletlenül.
Na most ehhez képest jössz azzal, hogy a Steam 125 millió fiókjából feltörnek 77000 fiókot havonta! Ez konkrétan a fiókoknak a 0.0616%-a, ráadásul ezek jó része júzer error következménye a kétlépcsős azonosítás nem használata, illetve a gyenge jelszavak miatt.
Egyrészt körtét hasonlítasz almához, de inkább egy csillag csavarhúzóhoz, másrészt tényleg úgy érzed, hogy a két dolog említhető egy lapon a fentiek tükrében? Ha nem, akkor ne ragozzuk tovább, ha igen akkor ne sértődj meg az általam használt jelzőkön... ;)
-
MasterMason #42031 Arról beszélek, hogy azért mert vannak emberek akik visszaélnek lopott bankkártyákkal meg egyéb módokon és más embereket tudatosan megkárosítanak, az még nem jelenti azt, hogy maga a platform a bűnös amin teszik ezt... És ezért mondtam, hogy akkor ilyen alapon átkozzuk ki a steam-et is, hiszen ha valahol akkor ott történik a legtöbb visszaélés.
A másik fele, a srác nem mondta, hogy itt akar vásárolni hanem a cdkeys nevű oldalon, ami javíts ki ha tévedek, de nem a G2A.
Arról meg még ne is beszéljünk, amit felhoztak érvként anno, hogy bizony a G2A korrektül 10%-ot kínált a fejlesztőknek a használt játékok után. Egy autógyár ha eladja az autóját egy embernek, és utána azt eladja a tulaj, semmiféle százalékot nem kap utána már az autógyár. Mire fel kapna? -
#42030 Tehát akkor ki írod magad mindenhonnan ahol elektronikus adatok vannak? Most ez komoly ez érv? Mindenhol lopják a profilokat te akkor gondolom nem használsz bankártyát stb:DDDDDDDDDDDDDD millios acc lopások szoktak lenni ilyen gagyi rendszereken hogy PSN stb:) -
MasterMason #42029 Kérlek inkább te olvasd el ezt, ugyanis havonta 77 ezer ember profilját lopják el. Szóval akkor szögezzük le azt is, hogy egy magára valamit is adó ember nem támogat olyan helyet ahol havi közel 100 ezer lopás és visszaélés történik!!! -
#42028 Részvétem:) -
Solt #42027 De ne már, tiltóra teszem és egy frissítés után ugyanúgy látom... no meg a régi tiltólistám is kiürült, pedig friss telepítés sem volt! :) -
Solt #42026 Kérlek olvasd ezt az elejétől a végéig: LINK
Én naivan úgy gondolom, hogy ezek után tisztán érthetővé válik, hogy mi a probléma az ilyen oldalakkal. Valamit magára adó emberke azok után, hogy tisztában van ezekkel többet nem vásárol ilyen helyen. -
#42025 Én meg már régóta leszarom, nekem nem kell SG+ :DDDD -
#42024 Nálam szerencsére megy:D Csak azt látom hogy még mindig vergődik komoly orvosi eset.. -
#42023 Maradjunk meg abban, hogy tényleg nem vagy képben. ;))
-
MasterMason #42022 Pont két ember mondta el itt a kb 7 emberből aki beszélgetett, hogy ellopták a steam-es profilját... Oks visszakapták, de azt nem tudta megakadályozni a steam, hogy ellopják az ö profiljukat, vagyis ha 7 emberből csak itt kettő kapásból érintett, akkor sejtheted hogy mennyi ilyen történhet. Na most nyilván nem a steam a hibás, ahogy nem ezek az oldalak az igazi hibásak meg felelősek azért sem, merthogy vannak olyan szar emberek akik el akarják lopni más emberek profilját és vagy bankkártya adatait...
Ne játsszuk már el azt, hogy azért mert valaki vehet lopott kártyával valamit azért az oldal lenne a felelős vagy a tolvaj, ha mégis akkor a steam is konkrétan felelős azért, hogy nála ilyen aljasságok történnek... -
Solt #42021 Nem működik az SG+, ahhoz meg gyenge vagyok, hogy ignoráljam ha látom mit ír... :( -
Solt #42020 Tehát nincs igazad, (te írod) de azért vergődsz tovább! Te tényleg véglegesen hülyét akarsz csinálni magadból? Jó úton jársz...
Ha neked azok a linkek és az ott szereplő információk nem elegek ahhoz, hogy megértsd idáig mekkora ostobaságokat hordtál össze akkor nagyobb a baj mint gondoltam. Értem én, hogy ego meg minden, de egy ponton túl ez már ciki...
Az a fő gond, hogy most ráérek és pechedre az SG+ meg nem működik, szóval van arra időm, hogy égesselek még, szóval hajrá, húzz bele, jól akarok szórakozni! :) -
#42019 nem, csak feladja,..az nem ugyanaz :)
Ez az egész bukott téma, azért nem értem miért nem engeded el, ezek nem elvek vagy valami, ezért írtam hogy sima sóherság... visszavonják a kódod, na bumm, buktál mittomén mennyit. De se házat, se kocsit, vagy komolyabb értéket nem rizikóznál meg így amekkora vehemenciával védelmezed ezt kerülőágat.
Ez faxság, régiókódos szrakodás pitiáner dolog, nincs pénzem nem veszem meg...ha meg van annyira fontos akkor megveszem ott ahol kell. Azt kész. Nem gyártok hozzá teóriát.
Én nem vagyok nagy spíler eben a lopott kulcsos témában, de nehogy már egy kcsög szr aki trükközik, vagy ténylegesen lop járjon jól az én pénzemen.
Utoljára szerkesztette: b-type, 2018.09.15. 17:47:32 -
#42018 Senki nem mondta, hogy igazam van, de azt se hogy ezek a cikkek a te állításaidat bizonyítanák, sőt az a baj, hogy semmit nem bizonyítanak, mert akkor most nem beszélnénk erről a témáról.
Saját gondolataid nincsenek és a linkekből kifogytál, így most durcásan kivonulsz. Isten véled. Nem fogsz hiányozni. -
Solt #42017 Értem, tehát a linkelt cikkek hülyeségek, az ott leírtak mind abból adódnak, hogy nem olyan felvilágosultak mint te! Ne hagyd abba kérlek, tankönyvi eset amíg addig ferdítesz jobbra-balra amíg el nem hiteted magaddal, hogy igazad van! Ehhez viszont én nem kellek, mert láthatóan tényektől és személyektől függetlenül csinálod ezt, szóval a továbbiakban jó szórakozást azokkal akik hajlandóak huzamosabb időn át ilyen mélységekben időzni... a továbbiakban az SG+ legyen veled!
Utoljára szerkesztette: Solt, 2018.09.15. 17:08:07 -
#42016 HHHúúúú!!! Ez lenne mind? Azt hittem olyanok jönnek, hogy az FBI, az Interpol vizsgálódik a kulcsokat terjesztő oldalak ellen csalás, szervezett bűnözés, adócsalás, stb… Erre itt van pár cikk az elmúlt három évből, ráadásul specifikusan a G2A ellen vannak néhányan kibukva. Itt jegyezném meg, hogy innen még soha nem vettem semmit. Ez eléggé vékonyka egy jó kis gyanúsításhoz is, nem hogy egy perhez. Mondjuk érdekes, hogy egy olyan ostobáz meg hülyéz le, aki készpénznek vesz minden ilyen irományt a neten. -
Solt #42015 Engem nem érdekel Sertex személye, eddig semmilyen vitám nem volt vele, csak azért pedig senkit nem kezdek el baszogatni mert mások is baszogatják. Ő szólított meg, a hozzám intézett mondatai alapján hülyeséget beszél, én ezekre reagáltam. -
MasterMason #42014 Te is tudod, ha nem Sertrex mondta volna amit, akkor csak barátságosan megnyalogattátok volna egymást ánuszát. Mivel ö mondta azt amit, ezért jött a cyberbullying... De nem volt ez így fair, nem ö kötekedett és nem is ö kezdte, ráadásul meg még igaza is volt... -
#42013 Lassan "lezarom" a temat, foleg ha szemelyeskedesbe csap at a dolog.
Persze igy is OFF, de mivel AC-tema nem nagyon van, es eleve egy kozosseg (meg ha mostoha testverek es egymas hajat huzzak akkor is:P), vagyis elferne az ilyen is. -
Solt #42012 Könnyű azt mondani, hogy nekünk vásárlóknak ez az egész teljesen mindegy, mert csak az számít, hogy olcsóbban vehessünk meg valamit. Ezzel összesen annyi a probléma, hogy még akkor is kevesebb kárt okozunk a kedvenc fejlesztőinknek, ha meg sem vesszük a játékot. Még csak azt sem mondhatjuk, hogy ezek a csalók nekünk akarnak jót az olcsóbb játékokkal, de még ez sem igaz. Ezek csak tolvajok.
Így lopnak kulcsokat a G2A csalói
Szétszedték a G2A képviselőjét a fejlesztők
G2A barát vagy ellenség?
Újabb pofont kapott a digitális PC játékok szürke piacának királya
Az Ubisoft törli a harmadik féltől vett játékokat
Hány ilyen cikket szeretnél még mire belátod, hogy ostobaságokat beszélsz?
-
Solt #42011 Te tényleg ilyen hülye vagy, vagy csak megjátszod? Költői a kérdés! :) -
#42010 Ez az AC topik nem az ACC. Az AC-ra semmi rosszat nem mondtam és azt megvettem az első nap, a Steamen. :)))
És akkor még egyszer. Semmi sóherságról nem volt szó. Sőt felhívták a figyelmem, hogy azért kellene most megvenni, mert most olcsó. Szóval...? -
#42009 Én még mindig biztos vagyok benne, hogy a kulcsok nagy részét a Steam adja el, csomagban, ami azonnali bevételt jelent. A kulcsos oldal vállalja a kockázatot, mert ki tudja előre, hogy mekkora siker lesz a játék.? Ha nem tudja elővételben és a megjelenésre eladni az összes kulcsot, akkor szokták még lejjebb vinni az árakat. Most, hogy még honnan veszik a kolcsokat azt csak ők tudják, de nekem semmiképpen se kell tudnom. :))
Utoljára szerkesztette: sertrex, 2018.09.15. 13:49:56 -
MasterMason #42008 Ti mentetek messze nem ö. Ez nem fair! -
#42007 a steamnek tök jó üzlet úgyhogy elég furcsa lenne ha ők lépnének...:) -
#42006 most már sztem is messze mész, ebben a topikban legalábbis.
Nem is értem már miért is vagy kiért is hadakozol..normális felfogásban ezt már régen el kellett volna engedni. sóher voltál oké, jól jártál érezd azt.
de nem szrhatsz az emberek fejére. -
#42005 De ki mondta, hogy törvénytelen? Van rá bizonyíték? Vagy csak mindenki tolja itt a városi legendákat? A másik része meg az, hogy nem is az összeg nagyságáról volt szó, hogy sokallom vagy nem sokallom. Azt mondtam, hogy majd megveszem, ha 1.0 lesz. Erre valaki azt mondta vegyem meg most mer jó árban van, erre azt mondtam, hogy ennyiért akkor is megtudom venni cdkeysen, ha már 1.0 lesz. Az F1 20018-ért sokalltam a Steames árat mert tudom, hogy már tíz éve nem képesek rendes FFB-t és irányítást csinálni. Be is igazolódott, ugyanaz a fos mint eddig. Tehát még a cdkeyses árát se éri meg. Ennyi.
Utoljára szerkesztette: sertrex, 2018.09.15. 13:43:11 -
MasterMason #42004 Azt értsd meg, hogy ha nem lenne törvényes akkor a steam és a játékfejlesztők záratnák be leghamarabb az üzemeltető nyakába meg millió dolláros perek tömkelegét zúdítanák. Elképzelhetetlen az, hogy évekig működjön bármelyik cd kulcsot árusító oldal meg még be is regisztrálná a steam a kulcsokat, ha az törvénytelen és vagy szürke lenne... -
#42003 nincs is ezzel baj h nem akarod megvenni , mert bizonytalan vagy... de szerencsésebb lett volna ha azt mondod h nem veszed meg egyelőre emiatt és megjelenés után is lesz akciózva a játék...és majd akkor eldöntöd...lesz még 25 euró a játék még a steamen is ebben én is biztos vagyok :)
de kulcsos oldalt reklámozni nem biztos h célszerű és megveheted ott anélkül is h vered rá a melled a fórumon... -
#42002 Senki nem mondta, hogy igaz vagy sem, mert nem az én dolgom tudni. De akik tudják és nem tesznek ellene, az mindenképpen elgondolkodtató. valószínű, hogy ami szürke az még nem törvénytelen. Az üzlet már csak ilyen.
Pl. PC2-őt csont nélkül megvettem, 80 euroért Steamen, 0 day, mert az nem volt kérdéses, mai napig se az. Ez számomra egyelőre az. És itt már nem is Kunost hanem a számomra noname 505 Gamest támogatjuk, tehát a szegény független fejlesztő duma se áll már. Kunos meg, megkapja a fix havi fizetését. Akkor miért is sírdogál itt mindenki napok óta? És a propaganda dumát hagyjuk... jóóóóóóóóóóó! -
#42001 de hogy jön ide h a steam milyen szemét? (oké szemét és nem is védem és nem is védtem eddig se...)
nem tudod megkerülni a steamet, mert a kulcsodat oda fogod beregisztrálni...
szóval nem igazán látom továbbra sem a kulcsos oldal előnyét... főleg h arról beszélünk h ugyanannyiért venné valaki :) szóval az ár tetszetős a szemét steamnél is...
de nem kell megvenni , vagy veheti mindenki ahol akarja ... de minek kell ezt hangoztatni , hogy márpedig milyen törvényes a kulcsos oldal LOL -
MasterMason #42000 De a steam-töl tudjuk, hogy ezeket ki lehetne küszöbölni és csakis a felhasználó tehet róla, hogy hagyta meglopni magát... -
#41999 senki nem mondta h minden lopott stb... vannak oldalak amik szürkék ...nem vetik meg a nagy profitot akkor se ha gyanúsan illegális helyről származik a cucc... vannak Magyarországon is vállalkozók akik a szürke importos terméket árulják évek óta...
gondolom olyanról is hallottál már h a használt cikkeket áruló bolt nem feltétlenül jár utána h a szabolcsi guccis honnan hozza az OLED tv-t... csak örül h jó olcsón adja...
persze ez nem lehet igaz hisz évek óta működnek a boltok ...:) -
Fela #41998
Elolvasva az utolso 50 hozzaszolast ... otletem sincs milyen jatekrol szol ez a topic :D -
#41997 Gondolom erre van is valami bizonyíték, hogy ami onnan származik kulcs az csak lopott lehet.
És még te nevezel másokat retardáltnak, bár kétlem, hogy tudod is mit jelent. De szerintem egyik általad retardnak tartott se hiányolja a társaságodat, szóval ámítsd csak magad az ignorálással, amíg te nem szóltál hozzám, én egyszer se kerestem a társaságodat. Más, értelmesebb embernek ez azért jelzés értékkel bírt volna. De jó, legyen meg az örömöd... te ignorálsz.
Utoljára szerkesztette: sertrex, 2018.09.15. 13:02:10 -
#41996 Tied mert én dolgozom meg hamar ignorálom a retardokat:D -