43023
  • b-type
    Nem tudom mennyivel áll meg hamarabb, sztem lényegtelen tempótól függ, száz alatt sztem fél-egy méter. kétszáz felett sztem akár 10 méter is..
    A pályafék előnye máshol van, és igazán pályán jön ki.
  • lac coo
    Faszé nincs egy sport autóm ,saját műhellyel, akkor letesztelhetném ...:)

Bár érteni akkor sem érteném :)
  • gviski
    BME Gépészmérnöki 7 félév BSc + 4 félév MSc és megérted ;-)
  • lac coo
    De nem venni akarok, csak ez évek óta foglalkoztat :))

De kimerítő választ nem kaptam, nincs itt egy árva fizikus sem közöttünk ? :)

• lac coo
    De most csak a kifejtett erőt vegyük figyelembe !
    Mitől áll meg előbb ( mert előbb megáll ) csak mert nagyobb a fékerő a nagyobb tárcsán, több dugattyún ...?
  • zimapeti
    Pedig egyszerű fizika, nagyobb súrlódó felület, nagyobb fékhatás, pl ha korcsolyázásnál csak a kori sarkát vágod a jégbe beszarhatsz az erőlködéstől akkor se lassulsz, viszont hoki fékkel se pillanat alatt megálsz, vagy kitöröd a bokád és repülsz.
  • Alexease
    Utcara mindegy, ugy sem hasznalod ki. Sport csomag poen, de utcara ismet felesleges. Max ha jo dogos a hangja:D
    Akkor van ertelme, ha sport csomag, es kiviszed palyara. 100-150km/h felett valszeg mar boven ki jon a kulonbseg, amikor meterezed a fektavokat.

Ha meg kemenyebb rugot kap az auto (a sport csomagban), akkor meg leve mas a felallas, nem csak a fekek miatt all meg jobban:P
  • lac coo
    Biciklinél...

De egy ABS-es autónál nagyon nem lehet tévedni az adagolással...Nagyobb erő , de ugyan ott kellene a guminak feladni és bekapcsolnia az ABS-nek ...
    Én ezt akkor sem értem .
    Nem tudom, érthető a kérdésem, átjön mi a problémám ?
  • b-type
    jaja, melegedés és adagolhatóság, jó fékpont.
    A 'nagy fék' önmagában csak optika, rugózatlan tömeg sz@r helyen.
    Nagy, hűtött fék kisebb súlyban már valami, fém fékcsövekkel menettulajdonsághoz illesztett összetevőkkel, jó fékfolyadékkal (ne forrjon meg pár kör után).
    Nagyon jó/határozott fékpont mindig, jó fékadagolhatóság.
    Nagy gumi/nagy tapadáson nagy igénybevételt egy normál fék nem sokáig bír, elmelegszik..megég és deformálódik..ütni fog. (tempó+behúzott kézifék esete).
    ..kell jó futómű is, mert ha a kerék elpattog blokkolni fog(!).
  • Alexease
    Nagyobb felulet, kisebb ero, jobban tudod adagolni. Ennyi;)
  • hungary27
    nagyobb a surlódás
  • lac coo
    Azt értem, tudom ,hogy rövidebb, nem ezt kérdőjelezem meg, hanem , hogy mitől van ez ? :)

Pl. a biciklidnél, ha bőven elég a V fék akkor miért áll meg mégis előbb a tárcsával ??? Mert gondolnám a plusz erő ara megy el, hogy a blokkoló felnidet szorítja értelmetlenül még jobban... :) Nyilván nem igaz, de akkor meg hogy -mit ? :) Vagy nem a felnit, a tárcsát, mindegy :)

Én ehhez buta vagyok :))
  • bardocz
    Azt is számold, hogy nagy tempónál a leszorítóerő is nő valamivel, és nagyobb féknyomaték fog kelleni. Meg lehet az ABS-szel együtt jobban működik. Ha azt veszem biciklin is bőven elég a v-fék ahhoz, hogy blokkoljam a kereket, mégis tárcsafékkel jóval rövidebb féktávot tudok venni.
  • lac coo
    Nem, vannak gyári sport csomagok, ami egy picivel általában keményebb rugóbol és nagyobb fékekből áll, és azt mondják az újságírók, hogy nagyon hamar megáll... a gumi nyilván sima utcai ...
    De azt is hallani sűrűn, hogy sima autó nagyobb, jobb minőségű féket kapott és jobban megáll ... Pedig ugye az alap is sok általában, ezért nem értem :)
    Nem szuperkarok érdekelnek...:)
  • BooMiller
    Szerintem ahogy írtad nagyobb sebességről való lassításnál jön ki, plusz ha jössz le a Mátrából ott sem árt ha a fékezés után nem annyira fog:DDD Kisebb lesz a tempó valszeg:)
  • oneal1
    nyílván, egy adott autóra akkor érdemes a nagyobb tárcsa, több dugattyú kombó, ha van mit kiszolgáljon:)
    itt szerintem még a fékvezérlés is számíthat simán, ha a gumi méretét nem is nézzük, felfüggesztést stb amik a fékezést befolyásolhatják.

szóval ne egy átlag kocsit vegyünk alapul hanem egy porsche boxtert.
    azon alapból nincsenek a drága kerámia tárcsái a cégnek, de ha kéred akkor megkapod és mérhető a javulás:)
  • lac coo
    A melegedést, kopást ezeket értem. Csak , hogy mire kell a plusz erő azt nem :)

De más tippem nincs, mint hogy 200-nál már nem tudná blokkolni, vagy lehet közel sem tudná blokkolni a kereket, tehát ott már kevés az erő a sima rendszerben ...
  • bardocz
    100-ról az utcai autók nagyon hasonló távon állnak meg, ami teszteket néztem, minden 30-33 méter között fékezett állóra. A különbség nagy sebességnél jön ki szerintem, a kisebb tárcsa gyorsabban fog melegedni, na meg pályán, ugyan ezért.
  • Szabi #11359
    a nagyobb tárcsa később kopik el
  • lac coo
    Szakmai kérdés, évek óta gondolkodok rajta ... :)

Minek kell egy autóba nagyobb fék ? olvasom tesztekben, hogy hűűdekirály, 300 mm-es tárcsa, 350 mm-es, 3 dugattyú anyámkínja...
    De ha elkezdek fékezni az autómmal, egy idő után nem bírja agumi és megcsúszik blokkol a kerék ....utána minek még nagyobb fékerő? :) szóval akkor mitől jobb egy utcai autó, utcai gumival nagyobb fékkel, Nem értem. Márpedig jobb, nem mondanák mindenhol, hogy jobb, de nem értem mitől jobb ....Szóval mitöl áll meg előbb egy gyári sport tunigos autó, amin ugyan az és ugyan akkora gumi van, csak nagyobb fékek, mint a mezei, hisz azon bőven so ka fékerő, sose lehet használni .
    Vagy csak nagy sebességnél számít, ahol az alap fék nem is lenne képes leblokkolni ? ( Nyilván az ember nem teszteli ezt egy utcai autón, nem nyom satut 200-nál csak úgy viccből ...)
  • lac coo
  • Alexease
    Bevasarolt, de csak igy fert el;)
  • BooMiller
    Muhaha

• lac coo
    De ahol modelleztek huplit, ott oriasi volt az biztos .Bar ennyi helyen valoban nem volt fizikalisan megcsinalva.....
  • Alexease
    Az rF1-ben nem nagyon modellezgettek huplikat, ahol kellett, ott fakebump volt. Azt nem kezeli le az AC, azzal nem lehet gond.

Inkabb olyasmire tippelek, hogy az AC engine-nek (mint az osszes tobbi mostani modern cuccnak) sokkal reszleteseb aszfalt kell (vagis lehet hasznalni). Lehet, az AC valamit elszamol ezeken a regi tipusu 1-2m szeles/hosszu poliginokon. Talan szukseges neki X tavolsagonkent fizikalis info, hogy rendesen mukodjon.

Vagy egyszeruen a mostani ide-oda konvertalgatasnal, import-exportnal es a korai verzios plugin-nel valamit elszamol.
  • lac coo
    Ez az ugrálás amúgy abból ered, hogy ugye főleg rF1 nagyon nem tudott mit kezdeni az apró huplikkal, és ezért nagyra vannak modellezve, ami meg itt már sok ?
  • alma2
    practicbe modban inditsd. De messze van meg a hasznalhatotol a palya, a kocsi ezen is ugral.
  • Jackal
    Minkettő brutál jó, köszi a linkeket.
  • oneal1
    letöltöttem a nürbit, erre mikor beteszi a kocsit, úgy érkezik meg, hogy ki van törve a bal első kerék....:D:D

erre van valami megoldás?
  • PacsutaTibi
    Még 1 és befejeztem. :D
    http://earthexplorer.usgs.gov/
    Itt ha a DataSet fülre váltottok, akkor megnézhetitek hol milyen módszerrel vannak feltérképezve pl a magassági adatok.
  • PacsutaTibi
    Igen úgy értettem a vonalat, hogy síkban nem nehéz megcsinálni, de hogy élethű legyen a magassággal is az szívás. Nemtudom a GPS-ek mennyire pontosak magasság alapján, de esetleg olyat lehetne csinálni hogy több vonalon is végigmenni a pályán, így beazonosítható lenne a pálya jobb és bal oldal közti különbség is. (Pl Nürburgring első kanyar belső íve)

Nemtudom eddig hogy nem olvastam el, de most a Wiki-n megtaláltam hogy a GE is az SRTM adatait használja, ami alapján én is hozzárendelem a sik kmlhez a pontokat GPS-Analysevel. Csak ez néhány helyen ki van egészítve részletesebb dologgal.
    Az USA Ned-je már van ahol 1/9ec szögmásodperces, 3.9méter sűrűséggel vett pontokkal. Viszont azt kellene tudni, (azt nem írják sehol) hogy ezek magasságba mennyire pontosak.
  • lac coo
    Ha minden jól megy, lesz egy új build .....! :P
  • cstibikeee
    Ma tuti nem lesz MP.
    Ha minden jól megy akkor holnap igen.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Marco a Hiteleres AC videóról: I think it would be fun even without the use of such bad words . Funny anyway, I think it's a good thing admit our mistakes with a bit of irony.

Staying ironic, I think this video represents as well the profile and attitude of those simracers who aren't able to understand how a short delay, a feature, a whole videogame should appear in a wider contest. So, I can't realize if this video is more focused on our recent mistake rather than on a little part of the simracing community..

Said that, I can't stop to laugh. Just brilliant.

p.s. - we are completing our tests, hopefully tomorrow we'll release the new build...
  • lac coo
    Egyszer a ringet bepotyogtem maxba , a magassagi adatokat, hat eleg crossos lett a vegeredmeny :))))
  • Alexease
    Igazabol a palya nyomvonala, az ive es a szintkulonbsegek a legnagyobb szivas. Foleg ha pontosat szeretne az ember. A tobbi mar "csak" "szorakozas" es sok-sok ido:)

A Google Earth (es Map) valtozoan publikalja a magassagi adatokat. Amerikaban (es meg nehany helyen) 10 meterenkent van 1-1 magassagi adat, mindenhol mashol (pl. Europa) 100 meterenkent.

Cegektol lehet vasarolni 1 meterest vagy 10cm-est, de eleg draga.
    Magyarorszagon a foldtani intezet csinal radaros repulos mereseket, de az sem olcso;D
  • lac coo
    Lesz ! Olyan devkitet kapsz , nem fogod elhinni ! :) Kulon felhoszerkesztovel ! :P
  • lac coo
    Ismert palya nyomvonalat lopni kell valahonnan.... :)))
  • Alexease
    Nem tudom mi a kenyelem abban a programbanéÖ Vagyis tudom, 3 monitor csilliard felbontasokkal:)
    De amugy sem esik kezre, nekem hasznalhatatlan. Huszoneve 3D-zek, mar nagyon hozzaszoktam a 3DS-hez.

Palyat tudok csinalni, azzal nincs gond, csak kellene valami normalis AC DevKit, mert a jelenlegi megoldas csak idorablo ganyolas:D
  • lac coo
    Mi a kerdes ?
    Ha nincs senki miert tolnak... :) Emberek nelkul nehez :)
    Mikor volt elet beleraktam majd felmilla kilometert, igaz a vegen mar csak roman sracok voltak, azok szerintem maig szeretik.....
  • PacsutaTibi
    A pálya ívét mindenben könnyű megcsinálni. :D
    A többi dolog a nehéz, modellek, domborzat.

Nagyon sok jó tutorial van a Youtubeon pályaépítéshez is. GPS nyomvonal behozása, magasági adatokból domborzat felépítése stb.
    Az AC fórumon láttam egy topicot. Egy protugál srác fejlesztget egy módszert. 2 videókamerát felszerel a kocsira, egymástól fél méterre, méterre. És a két kamera felvett képe alapján kiszámítja a környezet 3ds modelljét.
    https://www.youtube.com/watch?v=uy49bTGuanE
    Persze ez nem használható, pl egy játékban, de ha tényleg elég jól közelíti a valóságot akkor egy jó alap a pálya építésére. Sokkal jobb mint videó vagy térkép alapján meghúzni egy vonalat. (Alex, múltkor említettél valamit a Google Földről, hogy nem jó, adatokat ad, ezt kifejtenéd? Hasonlókat tapasztalok én is, eddig hosszú pályáknál nem tünt fel, de most egészen kicsi pályán dolgozok :) )

Ott írtak egy másik ingyenes cuccot, ami inkább belső tér modellezésére jó. Ez fényképakből rakja össze a modellt, brutális...
    http://www.youtube.com/watch?v=V4iBb_j6k_g