53
  • Csaba42
    Ez hír?! Pfff, idióta világ.
  • nlght
    Micsoda kókler! Szegény harry pottertől is lenyúlta a szemüvegét
  • narumon
    A PC-ben semmi szerepe van az azért erős túlzás, de ezt már megszoktuk tőled. :)
  • G_ArchAngel #50
    Eva almaja nelkul is teljesen jol elunk, sot a gravitaciora is rajottek volna, ha egyaltalan ez volt az eredete:)

Amugy azt irta, hogy megvaltoztatta, nem azt, hogy megvaltotta.
    Kenyelmesse tette, emberarcuva a szamitastechnikat. Igen, lehet mas is felfedezte volna a lehetoseget a grafikus OS-ben, egerben, online mediauzletben, mas is johetett volna az elso hasznalhato, divatiranyt meghatarozo telefonnal es tablaval, masik ceg is megtervezhette volna az Unibody laptopokat, masok is kialakithattak volna ilyen uzletrendszert, de nem masok tettek, hanem Steve Jobs.
    Es ennek az embernek olyan cegekhez volt koze, amelyek jelentenek valamit a jelenkorban, nem az IT vilagban, hanem a mediakban es animacios filmgyartasban is.

Lehet bolond volt, de melyik zseninek nem voltak furcsa dolgai?
  • Molnibalage
    Ebből a 3. pontot nem értem. Soha nem volt almás termékem, igényem sincs rá. Milyen olyan új dolgot adott a világnak, ami nélkül nem lehet élni...?
  • bdzsana
    A kommentemben leírtam, hogy nem akarom Steve munkáját kétségbe vonni, de vannak emberek akiknek az informatika ágazat sokkal többet köszönhet.
    Egyértelmű, hogy Steve is nagyot alkotott és hozzátett a fejlődéshez jócskán. No de ez a sok cikk róla egyszerűen jelentéktelenné teszi a többi embert, akik nélkül Steve talán sehol nem lenne.
    Azon már a fejemet fogtam amikor ezt olvastam:

Három alma változtatta meg a világot:
    az első az, amelyet Éva leszakított a fáról,
    a második, amelyik Newton fejére esett,
    a harmadik az, amelyet Steve Jobs alkotott!

És a többi hasonló írás ahol már egyenesen valami messiásnak állítják be.

Még egyszer mondom nem vonom kétségbe a munkáját, de ezek a cikkek már a többi "nagy"-ra nézve sértő szvsz és teszik jelentéktelenné őket.
  • Dynamic
    Ez kissé demagógra sikerült. Még szép, hogy többet tudnak egy olyan emberről akivel egy időben élnek és akarva-akaratlanul, szinte naponta szembesülnek a személyével vagy a termékeivel a média által. Miért tudnának többet egy olyan emberről aki 100 éve élt, és egyszer-kétszer találkoztak vele a töri könyvben?
  • psishock
    4chan IT részlege is tele volt vele, még felső sticky-t is kapott a halálát taglaló topik. Ezek a Jobsszal való összehasonlításos képek is onnan eredhetnek, első naptól kezdve jelen voltak már.
  • sanyicks
    Mennyi baromságot hordtál itt össze. pl a pc-ben semmi szerepe nem volt, ugyan abban az időben sőt előbb terjedt több féle pc-is. Nem az volt mint ma hogy csak x86 bár mostmár jön fel az arm is.
    GUI nem merült volna feledésbe egyáltalán, hanem újra előjött volna HA megvan hozzá a megfelelő hardver, csak még a 90-es évekig nem volt meg hozzá. Ráerőszakolni lehetett az előbbi gépekre is, de eye candy-n kívül másra használni nemnagyon lehetett.
    Ugyan ezt a marhaságot mondtják a multitouchal meg a nem ceruzás érintésérzékeléssel. Azért nem volt 2007 környékéig GYAKORI(mert bizony volt előtte is) a szabadkezes touch és a multitouch, mert a kapacitív érzékelők még túl drágák voltak, és 2007 környékén kezdett elérhetővé válni az áruk, de még 2009-ben is drágának számított így az olcsóbb cuccokba még mindig rezisztív került.

Neumannal meg álljunk már le minden szempontból. Mit csinált ő? Elment és megnézett egy már hónapok óta működő és használt gépet amihez köze nem volt, majd leírta az elvét és ennyi. Semmit nem talált fel ő sem. Lehet hogy ezen kívül nagy matematikus volt, de azt hogy leírja egy működő gép elvét azt bárki meg tudta volna csinálni helyette.

Jobs nélkül ugyan ott tartanánk mint most... a billyfiú nélkül meg talán még fejlettebb is lenne a pc...
  • Vers
    pszichopata volt , es valojaban nem csinalt semmi kiemelkedot,20 ev milva le se szarja mar senki
  • DjDano
    Kicsit unalmas már ez, a programozás nem az a része a számítástechnikának ahol rivaldafényben van az ember, tehát tökéletesen biztos vagyok abban, hogy az emberek 95%-a azt sem tudja ki van azon a képen. Egyébként hiába hoz létre valaki "csendben" nagy dolgokat, azt tudni kell tálalni is és tenni arról, hogy személyhez kössék, na ebben volt Steve Jobs egyedülálló!
  • asgh
    Egy filmet is a sztárokról azonosítanak és nem arról az x száz névtelen munkatársról, akik adott esetben nagyságrendileg többet tettek a filmért, mint a főszereplő. Ettől függetlenül a sztárság nem úgy működik, hogy vannak filmesek, akik fényezik magukat, meg vannak, akik nem. Egy CG supervisor fényezheti magát, ahogy akarja, egy szűk hozzáértő rétegen túl senkit sem fog érdekelni a neve.
    A média kommunikáció úgy működik, hogy az emberek hajlamosak személyekkel azonosítani filmeket, intézményeket, márkákat, stb. így a főszereplő munkaköri leírásában a színészi teljesítményen túl a nyilvános szereplés, a pozitív imázs fenntartása (értsd: önfényezés) is benne van, mert ettől is függ a közös munka sikere. Az egyik oldalról ez úgy néz ki, hogy az x száz emberből néhány pofátlanul learatja a sikert, a másikról meg úgy, hogy az x százból csak néhányan küzdenek a frontvonalon, a hátország meg őket segíti.
    Azért igazságtalan és visszataszító Jobs és Ritchie halálát szembeállítani, mintha egy nyikhaj celeb halála elhomályosította volna egy szerény zseni halálának jelentőségét, mert mindketten a saját munkaterületükön értek el kiemelkedő eredményeket, a munkaterületükre jellemző eszközökkel és az ahhoz tartozó publicitással.
    Nyilvánvaló, hogy Jobs halálát a média túllihegi, mert a médiának már csak ilyen a természete. Ugyanakkor nem hinném, hogy mondjuk Orson Welles munkásságát azért kellene lefikázni, mert nagyjából abban az időben halt meg a világ legjobb hangmérnöke és bezzeg szegényre nem emlékszik senki.
  • bobijub
    (( asgh teljes igazságokkal is lehet torzítani. sőt egyenként megcáfolhatatlan tények célzott összeszerkesztésével is lehet égbekiáltóan nagyokat hazudni ))

Jobs IS sokat tett bele a nagy közös kalapba. de rajta kívül még sokan mások. a "sokan mások" között vannak bőséggel olyanok is, akik (jobshoz hasonlóan) értettek ahhoz is, hogy a megkérdőjelezhetetlen eredmény megemlítése mellett minden pillanatban a nevük is fel legyen tüntetve. és vannak olyanok, akik ezt nem tartották fontosnak. szerintem nem a buta utókor hibája, hogy az önpropagandával nem annyira törődő (igazán jó) jóemberek helyett nem csinálta meg valaki ajándékként társadalmi munkában a glóriapolírozást.

( azért aki nem tiszta jobsimádatból vagy tiszta jobsgyűálöletből indul ki, annak kell hogy ismerete legyen arról is, hogy a pécé sikerrevitelének van még néhány olyan, máshova köthető mozzanata, ami legalább annyira meghatározó, és néha még egyértelműbb is, mint azok, amik jobs tevékenységének eredményeként tüntethetők fel)
  • narumon
    +1
  • asgh
    Na íme a klasszikus példája annak, amikor valaki féligazságokal dobálózik és nevetségesen torzít.
    Jobs nélkül ma nem lenne személyi számítógép. A PC hobbi elektronikával foglalkozók játékszere lenne és az egész "egy alaplapra integrált számítógép" koncepciója megmaradt volna a mai mikrokontrollerek szintjén, és a számítástechnikával csak intergrált eszközök vezérlésekor vagy nagy számítóközpontok termináljai előtt találkoznánk.
    Vagy nem.
    Lehet, hogy idővel kitalálta és sikerre vitte volna a PC-t valaki más.
    Jobs nélkül nem lenne Windows sem, mert a GUI és az egér a koncepciója a Xerox hamvába holt ötleteként feledésbe merült volna. Vagy nem, mert idővel újra feltalálta volna valaki és akkor most nem Jobs-ra mondogatnák, hogy "lopott ötletek adott el". (Ami egyébként is nettó hazugság, mert Jobs megvette a Xeroxtól a GUI ötletét és nem ellopta.)
    Nos mindez pontosan ugyanígy igaz Dennis Ritchie-re is. Nélküle nem lenne C, de lehet, hogy a C helyett lenne más hasonlóan hatékony és hasonlóan elterjedt programnyelv.
    De mehetünk messzebb: Neumann, Turing, Bool, stb. nélkül sem tartanánk sehol.
    Vagy mégis, mert lehet, hogy más emberek más időben megalkották vagy felfedezték volna azt, amit ők.
    Ettől még ezeknek az embereknek a nagysága nem kérdőjelezhető meg. Ahogy Ritchie-é és Jobs-é sem.
    Az pedig, hogy az apple-hater community Dennis Ritchie halálát lovagolja meg, hogy ezzel rugdalja halálában is Jobs-ot és értékelje le a munkásságát, meg szimplán undorító.
  • Werus
    A végtelenségig vitatkozhatnánk azon, hogy ki tett le többet az asztalra, mindezt eredménytelenül. Jobs olyan ember volt, aki a tömeg figyelmének középpontjában állt, és munkásságát talán az Apple egyik reklámjának szavaival írhatnánk le legjobban:

"Idézhetjük őket, vitatkozhatunk velük, dicsőíthetjük vagy rágalmazhatjuk őket. Egyedül tudomást nem vehetünk róluk. Mert változtatnak a dolgokon."
  • bdzsana
    Egyébként a tisztán objektum orientált paradigmát használó nyelvek, nagy hátránya a sebességük. A c++ például jórészt a hibrid mivoltából szerezte sebességét. Az objektum orientáltság jó ugyan, de az sem teljesen általános. Pl.: azt a servert amit Erlangban írtunk szinte egyáltalán nem kell supportálni szemben a .net frameworkot használó szervereknél/serviceknél.
    Épp ezért a fejlődés nem egyértelműen az oo világ felé vezet pontosabban nem csak arra, hanem ez kicsit szerteágazóbb lsd.: f#
  • bdzsana
    Ez azért nem teljesen így van. Pontosabban az talán igaz, hogy ha ő nem alkotta volna meg megteszi más. De kitudja mikor? Ne felejtsd el, hogy a c-nek akkor nem volt jó ideig versenyképes alternatívája, de a mai napig az egyik legjobb nyelv, persze az objektum orientált / hibrid változatai.
    Dennis egyértelműen nagyot alkotott, de Steve is. Viszont Steve halálhíreiből én már tényleg csak a harmadnapon feltámadást hiányoltam.
  • gombabácsi
    Ez az ember menekült volna Magyarországról, már szerintem 5 éves korában. :D
  • Büdös Bohóc
    *programozást

ja és csak annyit, hogy lehet, hogy gyors és szép a C, de bárcsak már akkor is az objektum-orientált vonalat vittük volna...
  • Büdös Bohóc
    Dennis megalkotta a C-t és a unixot, hát Istenem, a már lassan évtizedek óta világát élő objektum-orientált programást még azelőtt találták ki és implementáltak rá nyelvet, mielőtt a C kész lett volna.

Ergo ha nincs C, ki nem szarja le, lett volna más, amivel leimplementálják ezeket a dolgokat. És ja, mondjuk rá, hogy ugyanez igaz az i betűs termékekre is és Steve csak egy karmester volt. Más is kitalálta volna ezeket helyette.

Respect szempontjából persze egyet kell, hogy értsek, Steve nem tett le fizikailag semmit az asztalra, Dennis igen.
  • narumon
    Mivan?
  • G_ArchAngel #31
    Nem hinnem, mert mig SJ alkotott, addig a gyerekrol azonnal kiderult, hogy nyomorek. Szellemileg ketsegtelenul.
  • narumon
    SG-n volt hír Dennis Ritchieről. Talán 2-3 hozzászólás volt. Ennyire zaklatta fel az embereket.
  • Tetsuo
    Ja tudom, meg harmadnap feltamadt...
  • Tetsuo
    Az SG-cikkeket is vissza lehet nezni, ugye, ami raadasul a nyugati hasonszoru ujsagok masolata.
  • narumon
    Szerintem ő spártában inkább vezető lett volna :)
  • Tetsuo
    Gondolkodj mar egy kicsit! :) Spartaban Steve Jobsot elobb oltek volna meg (barmely idoszakaban), mint Bhalage-t, legalabbis az alapjan, amit edding tudunk roluk.

• bdzsana
    hogy nem volt ügyes*
  • bdzsana
    Szerintem igenis kevés helyen volt. Elég sok hírportált olvasok de mindenütt steve vigyorgott címlapon, és egy hírt sem láttam Ritchiről, ami természetesen nem azt jelentette, hogy nem is volt, csak kevés. Programozó létemre én is nem rég tudtam meg, hogy meghalt. Viszont az új messiás haláláról szinte annak pillanatában értesültem.... 10x Nem azt vitatom, hogy volt ügyes, de basszus már olyanokat írnak róla, hogy a fejemet fogom.
  • Cef
    9gag is tele volt vele :)
  • syn7h37ic
    A három alma, mely megváltoztatta a világot:

1. Éva almája a tudás fájáról
    2. Newton almája.
    3: Steve Jobs almája.

• narumon
    Én azt is mellé tenném, hogy szándékos.
  • G_ArchAngel #20
    Kulfoldon en csak tanfolyamokon vettem reszt, igy nem tudok semmit mas orszag oktatasi rendszererol, de nagy valoszunoseggel sajnos igazad van.
  • Csirke4
    Ez globális probléma nem csak Magyarországon van jelen.
  • G_ArchAngel #18
    Ilyenkor el kell azon gondolkodni, hogy miert nem a zeneszerzokert, forgatokonyvirokert vagy csapatvezetokert, edzokert rajongunk zeneszek, szineszek es sportolok helyett.
    Ritchie a hatterben alkotott egy hatalmasat, amivel letette minden alapjat szinte, ami ma konzum IT-ben letezik, de nem adta az arcat hozza, legfokeppen azert, mert amit O teremtett az az atlagembernek erthetetlen es feldolgozhatatlan. Szamukra be kellett ez csomagolni es fogyaszthatova tenni, akar OS, akar jatekkonzol formajaban.
    Senkinek nem jut eszebe, hogy Szent-Gyorgyi Albertnek halat rebegjen, mikor megfazassal kuzd, de boldogan ajanlja ismeroseinek az Aspirin C-t vagy Neocitran-t.
  • narumon
    +1
  • G_ArchAngel #16
    Azert remelem abban egyetertunk teljesen felesleges osszehasonlitani ket olyan szemelyt, akik sajat koraban masfajta mediumok leteztek, amelyek kulonbozo befolyassal es hatasfokkal mukodtek.
  • narumon
    Csak nem igaz, mert azért Jobs mellé is lehetne még dolgokat rakni rendesen, de ha valaki addig jut el agyban, hogy no iproducts azzal szerintem nem éri meg vitatkozni.
  • narumon
    Lejárt csont párszor már kibeszéltük, az ő halál híre is szerepelt a megfelelő médiumokban.