75
  • Rotcsa
    #75
    http://index.hu/tudomany/2011/12/22/uj_szubatomi_reszecsket_fedeztek_fel_az_lhc-ben/
  • Rotcsa
    #74
    Most ismét találtak valamit, itt megnézhetitek.
  • JMáté
    #73
    Leírom lassan: alapkutatás.
  • xrt
    #72
    "A Nagy Hadronütköztető (LHC) mindkét fődetektora, az ATLAS és a CMS egyaránt egy könnyűsúlyú Higgsre utaló nyomokra bukkant."

    Jó poén. 1+1 szerintem 3 mert jeleket találtam az eredmény érdekében. Akkor most én is kapok milliárdos támogatást a kutatás érdekében? :S
  • Doktor Kotász
    #71
    Nem tudom, de nem nukleárisnak.
    Az annihilációs robbanás mondjuk megfelelő lenne.

    Tényleg nem kötekedni akartam, csak egyszerűen hejtelen a nukleáris robbanás kifejezés. Szerintem ezt te is érzed, és tényleg a megszokás miatt mondtad a nukleárist. Elvileg ilyen fegyver még nincs, tehát felesleges előre elnevezni, de a régi nem használható rá.
    Annihilácuós robbanás, anyag-antianyag robbanás, akármi, de nem nukleáris.
  • viasz
    #70
    Ebbül lesz a Zantianyag reaktok, meg aaa Zantianyag bomba. Csak egy dologra kell vigyázni. Nehogy a tenoristák megkaparintsák.

    Valójában persze engem is érdekelne, vajon mi mindenre lehet ezt majd használni, mert így nem tudok szorítani a tudósoknak, hogy megtalálják/előállítsák a tutit.
  • speed2006
    #69
    Te biztos nagyon okos vagy. Ezt nem is vitatta senki.
    De ha valaki felteszi a kérdést hogy mi haszna van, az nem biztos hogy kevesebb intelligenciával rendelkezik mint te. De ha annyira tudsz, akkor felvilágosíthatnád a butákat, hogy mi is az a nagy haszon. Leszámítva azt a tényt, hogy valamivel többet fogunk tudni az anyag összetételéről.

    "Lényegében arról van szó:"A Dunning–Kruger hatás az a jelenség, amikor minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább úgy érzi, hogy többet tud más, nála jártasabb embereknél.""
    Gondolom magadból indulsz ki.

    Christian Gabrielese (CERN munkatársa):
    "Egy antianyaggal működő űrhajó vagy fegyver továbbra is a fantasztikum kelléke marad, az antiprotonokhoz tízmilliárdszor annyi energia szükséges, mint amennyit az termel. Például a CERN-ben évente előállított antianyag mindössze 15 percig lenne képes energiával ellátni egyetlen 100 wattos égőt."

  • ati271
    #68
    Hát igen, amikor megjelenik valami cikk az LHC-ről, vagy bármely más alapkutatásról, akkor előkerülnek ezek az emberek, akik igencsak egységsugarúak: hogy mi haszna? Ezeknek az embereknek max az az érdekes infó, hogy a szomszéd Marcsának mekkora a melbősége, vagy kinyeri a Való világ x-et. Teszik mindezt úgy, hogy nap mint nap használják ezen kutatások vívmányait: Számítógép, web, GPS, Röntgen, MRI, CT, digitális fényképező, mobil telefon, műholdas távközlés.... Meddig lehetne még folytatni? Aki esetleg magára ismerne az olvasgasson egy kicsit itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_hat%C3%A1s
    Lényegében arról van szó:"A Dunning–Kruger hatás az a jelenség, amikor minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább úgy érzi, hogy többet tud más, nála jártasabb embereknél."
  • A1274815
    #67
    Akkor tessék már leírni, milyen robbanásnak is köll nevezni az esetleges jövőbeli antianyag bomba detonációját!
  • A1274815
    #66
    Az atombomba lökéshullámának a működése:
    - amikor felrobban az atombomba egy rendkívűl erős sugárforrás jön létre (1 villanás <1ms), a bombát körülvevő kőzegben elnyelődik a sugárzás, amely ez által annyíra felhevűl, hogy több 10ezer fokos tűzgömböt hozlétre, amely hírtelen tágulásba kezd és létrehozza a lökéshullám pozitív felét. A tágulás következtében a hőmérséklet hírtelen leesik amikor eléri a 30000K, akkor hírtelen láthatóvá válik (második jellegzetes tartós villanás). Majd tágul tovább, de lassuló ütemben, vügül aztán a lendület hajtja. Amikor kifogyott a lendület is a tűzgömb egy pillanatra összeroppan, ekkor létrejön a negatív hulláma a lökés hullámnak. A negítv lökés hullámban a légkör víz párája hírtelen kicsaódik és/vagy megfagy, egy látszólagos második még vakítóan világítő gömböt létrehozva, ami tovább folytatja a tágulást. Végül a tűzgömb lehül és láthatóvá válik a környezete és az emelkedő gomba szerű felhő.

    30-50m levegő elegendő a rönkgen/gamma sugárzás felének az elnyelődéséhez. Ez azt jelentí, hogy a bomba első 30m sugarú gömbjében található levegőben elnyelődik a robbanás energiájának a fele 60m-ren a 75%-a. dúrván 120m-ren több mint a 90%-a.

    Na már most szerinted az anhilációból keletkező sugárzás nem fogja ezt a jelenséget reprodukálni?
  • csimmasz
    #65
    Bár laikus vagyok, de én úgy gondolom,hogy az LHC tulajdonképp egy "mikroszkóp"ami belelát az atomokat alkotó részecskék világába.
    Amikor valamit szeretnénk megismerni, hogy működik, le kell bontani az alkotó elemeire hogy megértsük mi, miért, mikor és hogyan működik.
    Amíg nem tudjuk, csak találgatunk, a teljes megismerés előtt is fel lehet használni az addigi tudást de az nem ugyan az.
    Amíg nem tudjuk biztosan és pontosan, addig az antigravitáció és sok más területé is szinte lehetetlen.
    Aki erre sajnálja a pénzt az egy idióta, sokkal nagyobb baromságokra költenek milliókat, ami valóban kidobott pénz.
  • speed2006
    #64
    Tisztában vagy azzal amit írsz? Nem 2 Euróba kerűlt megépíteni. És nem 2 euró értékű energiát zabál fel. Nem ám Lego játékból van.
  • speed2006
    #63
    Simán antianyag nem elég. Kell anyag is. Na azt hol fogják tárolni ekkora mennyiségben egy űrhajón? Ha jól hallottam akkor egyforma mennyiségre lenne szükség. Ha figyelembe veszem a túlélhető gyorsulást, igen tekintélyes mennyiség kell hozzá. Ja és idő, mire felgyorsúl annyira, hogy elviekben elérhető legyen valami élhető bolygó. Nem ám ripsz-ropsz fénysebesség, aztán ezer év utazás. Aztán meg a világűr sem üres. Én nem szeretnék fénysebességgel ütközni egy 2 mm-es porszemmel sem. Aztán a kozmikus sugárzás is ott van. Minket megvéd a mágneses mező, de egy űrhajót is? Nem hiszem hogy a Higgs ezt megoldja.

    @bvalek:
    Én eddig sehol nem olvastam hogy akkor megtérülés lenne. Sorolja már fel valaki hogy mi is volt eddig az a sok-sok milliárdos összeg, amit hozott.
  • bvalek
    #62
    A ráfordított összeg nagyon kevés, és ennek ellenére komoly hasznot termel.
  • speed2006
    #61
    Gondolod hogy nem tudom? Én a ráfordított összeget sokallom csak. Nem a haladás ellen vagyok.
  • Doktor Kotász
    #60
    Az Alfa-Centauri egy halott rendszer.
    Minek akarna valaki odamenni?
    Hogy egyedül legyenek, mint a seggem luka?
  • Doktor Kotász
    #59
    Ismételni tudom magam. Nem atommagok hasadásából keletkezne a nagy energia.
    Nagyjából olyan, mintha készítene valaki egy deutériummal felerősített atombombát, és a pár kilo hagyományos robbanóanyag energiafelszabadulására számítana, ami csak beindítja a láncreakciót, és az egész jelenséget egy nagyon intenzív oxidációnak nevezné.

    Konkrétan a protonok, antiprotonok annihilációja szabadítaná fel az energiákat, tehát nem nukleáris robbanás lenne. A magerők sokkal kisebb energiaszintet jelentenek, mint a proton-antiproton annihiláció.

    A lényeg, hogy nem nukleáris robbanás lenne. Jó, hogy nem extrém oxidációt írtál! Egyszerűen lásd be, hogy rosszul mondtad, mint kardoskodj egy hülyeség mellett!
  • bvalek
    #58
    Ha a mai technológiai lehetőségek talaján maradunk, akkor az antianyagot el kell hogy felejtsük, mert nincs elképzelésünk sem a nagy mennyiségű előállításról, sem a tárolásról.

    Kicsit utánaszámoltam a fúziós meghajtás hatékonyságának. Tegyük fel, hogy az űrhajó tömegének 1/25-e hasznos teher, a többi deutérium (gyorsításkor a teljes tömeg 1/5-ödét használja el, lassításnál is). A kiáramlási sebesség legyen a fénysebesség 80%-a, a fúzió hatékonysága ~50% (a hidrogén tömegének 1/25-e alakul át mozgási energiává). Ekkor a fénysebesség 20%-ára lehet felgyorsítani az űrhajót, és az Alpha Centauri-t 20 év alatt el lehet érni. Ott persze egy új úrhajót kell építeni, és ottani üzemanyaggal feltölteni, amit egy ott alapított kolónia nyilván meg tud tenni.

    Tehát a szomszédos csillagok a jelenlegi tudományos ismereteink alapján is elérhetőek, persze ehhez egy olyan társadalom kell, aminek megvan a motiváltsága. Ha belakjuk a Naprendszert, előbb-utóbb akkora űriparunk lesz, aminek meg sem fog kottyanni egy ilyen expedíció. A szellemet (reméljük) már nem lehet visszatuszkolni a palackba, nemsokára a kínaiak mennek a Holdra, úgyhogy látok rá reális esélyt 1-2 száz éven belül.

    A Higgs-részecske és általában a Standard Modell nem a téridőről és a gravitációról szól, úgyhogy ez a kutatás nem visz minket közelebb a térhajtóműhöz, de azért nagyon fontos. És mint ahogy már lentebb írták, a CERN tevékenysége rengeteg gyakorlati haszonnal jár, minden beleölt cent bőségesen megtérül, nem véletlenül költött rá ennyit az amúgy nagyon sóher EU. Brüsszelben szinte csak a multicégek érdekeit nézik, és az európai technológiai nagyvállalatok hatalmasat profitálnak a CERN-ben történő kutatások eredményeiből (és közvetve mi is, az orvosi meg a szórakoztatóelektronikai kütyük révén).

    A Higgs-t várják mint a messiást, a fénysebességnél gyorsabb neutrínóktól pedig libabőrösök lesznek a tudósok. Ez nem emberi gyengeség miatt van, hanem mert az egyiket megjósolják az egyenletek, és kell hogy beigazolódjanak, a másikat pedig nem. Ha meglesz a Higgs, lehet ünnepelni, hogy egy icipicit megint jobban megértettük a természet működését.

    @trymeee: az hogy minden egyes CERN cikk alá bemásolod a szemeted önmagában bizonyítja, hogy emberileg alkalmatlan vagy rá hogy bármilyen csapattal együtt dolgozz
  • Irasidus
    #57
    Ebben teljesen igazad van, viszont az antianyag+anyag páros nem robban. Sugárzássá alakul, de városokat ezzel nem tudsz elpusztítani. A mértékegység átszámolása nagyon jó, mert pl.: megadhatja azt is, hogy a CERN-ben ütköztet részecskéknek olyan hatalmas energiája van, hogy átszámítva szintén városokat tudnál lerombolni. De ez csalóka, mert ez egy igen kis térrészre összpontosul. Van egy másik példám erre, az állkapcsunk hatalmas erőkifejtésre képes, akkorára amivel egy házat simán le lehetne rombolni, (kb. 1 tonnás harapásunk van), szerintem mégsem tudsz házat így bontani.
  • A1274815
    #56
    Mint lentebb írtam épeszű ember ilyet nem indít a Föld légköréből. Viszont az antianyagosnál valahogy fel kell juttatni az antianyagot.
  • A1274815
    #55
    "Nem atommagok hasadásából keletkezne a nagy energia, ..."

    És a fúzió hol marad? Vagy szerinted az anti-proton proton anhilációban nem atommagokkal történik valami?
  • Doktor Kotász
    #54
    Azt sem a bolygófelszínről indítanák, hanem az űrben szerelnék össze, mint az űrállomást.
  • Doktor Kotász
    #53
    "Egyébkénta fellövésnél be jön a következő probléma: az anti anyag csapdában tartása a nagy gyorsulás ellenére. Ha csak egy kicsi is hozzáér az anyaghoz, már lehet hogy megszünik az egész antianyag csapda, aztán szép nukleáris robbanást kapunk."

    Nem nukleáris robbanás lenne. Nem atommagok hasadásából keletkezne a nagy energia, hanem az anyag átalakulásából energiává, ami visszaalakulna elemi részecskékké és fotonokká.
  • Rotcsa
    #52
    Nem lehetetlen a térhajtómű
  • Rotcsa
    #51
    Én azt olvastam, talán itt sg-n, hogy nagyon elemi szinten ez már működik, csak ahhoz, hogy nagyban is kivitelezzük, egy Jupiter-nagyságú energiagömböt kellene produkálnunk hozzá a az űrhajó, vagy a hajtómű (már nem is tudom) körül.A másik amit láttam, az a szuperhúr-elmélet volt ezzel kapcsolatban.

  • Ahoy
    #50
    Hát igen... ez olyan messze van, hogy mi nem érjük meg. Illetve ha addig nem kutatjuk az agy tovább táplálását gépekben. Ezért akarok biomérnök lenni :) Szeretném látni, ahogy az unokáim elhagyják a Földet :D Sweet dreams...
  • noland
    #49
    Ha jól tudom, a térhajtómű elve pont a gravitációs tér manipulálása elvén működik. A CERN-ben pedig pont ennek az alapjait is kutatják, ld: Higgs részecske. Ha meglesz már láthatóvá válik az út a nem hátul-valami-kijön-és-előremegy működési elvű meghajtások felé. Így lesz remény kiszabadulni a Naprendszerből és gyökeresen át fog alakulni a civilizásció mai formája. Nem biztos, hogy ezt megérjük, de a fejlesztés "sorjája" is rengeteg területen fog hatással lenni az életünkre. Még csak most vagyunk az elején, uh Türelem!
  • noland
    #48
    ok
  • Thrawn
    #47
    Ha valaha készül antianyag hajtómű, azt nem fogják a Földről felszálláshoz használni. El kell keserítsek mindenkit, antianyagból is irdatlan mennyiség kell egy csillagközi utazáshoz. A rakéta képlet itt is érvényes, csak éppen a hajtóanyag kiáramlási sebessége megegyezik a fénysebességgel, miután az annihiláció során fotonok keletkeznek. Ezért is szokták még fotonhajtóműként is hívni.
    Tehát akkor számoljunk egy kicsit. v=r*ln(mi/mv) ahol v az elért sebességváltozás, r a kiáramlási sebesség, mi az induló tömeg, mv a az üzemanyag nélküli tömeg, ln a természetes, e alapú logaritmus. Tehát ha mondjuk 200 tonna a rakéta, aminek a fele antianyag-anyag üzemanyag, akkor mi/mv=2. Ennek e alapú logaritmusa nem egészen 0,7, tehát ha a relativisztikus effektusokkal nem számolunk, 210000 km/sec sebesség érhető el. Mindehhez 100 t hasznos tehernél 50 tonna antianyag kell (mivel a másik fele értelemszerűen "hagyományos anyag). Ez csak az oda irányú gyorsítás, a célnál fékezés, visszaindulás, itthon fékezés. Ehhez persze vinni kell az üzemanyagot is, legalábbis az antianyag részét. Mivel a szükséges tömeg így hatványozottan növekszik, belátható, hogy ez sem járható út. Be vagyunk zárva a Naprendszerbe.
  • Ahoy
    #46
    Istenem de szűklátókörűek itt sokan! Nagyon fel tudom idegesíteni magamat ezen.

    Pár napja jártam ott személyesen a CERN-ben. Igen is rengeteg felhasználása lesz ezeknek (már most óriási jelentősége van a rákgyógyászatban, célzott sugárterápiákban stb...)

    Jó példát hozva, közvetlenül nem Forma 1-es autókkal száguldoznak az emberek, mégis rengeteg technológia történetesen onnan származik!

    Így tessék újragondolni a véleményeket. Arról nem is beszélve, hogy egyszer még hihetetlenül fontosak lesznek az alap fizikai kutatások az emberiség felemelkedésében/túlélésében.

    Aki nem hiszi, legalább vegyen egy fapados repjegyet 14K-ért oda vissza, és győződjön meg a saját szemével, milyen hihetetlen technológiákat fejlesztenek és használnak ott... amik később a mi javunkat szolgálják. Inkább ebbe tegyék a pénzt, mint a sok buzi politikus zsebébe.
  • A1274815
    #45
    Mellesleg nem úgy értettem a nagyváros letarolást, bár mintha Huston az lenne, hanem mondjuk a kb. 50kg antianyag elszabadulsától keletkező cca. 1.1Gt-ás következményétől.
  • A1274815
    #44
    "Nem tudom hány százezer hektoliter anti-deutériumot vizionálsz egy antianyag rakétához, de szerintem pár liter, esetleg 100-200 liter elég."

    Szép! És 1g anyag átalakulása energiává kb. 22kt TNT-nek megfelelő energia mennyiség felszabadulás. És mivel antianyag így eleve a duplájával lehet számolni (a másig fele az anyagból jön ami körülötte van).
  • Irasidus
    #43
    "Ja az anti anyag hajtómű kilővéskor meghibásodott és "csak" néhány nagyvárost rombort le! Ahol ezekszerint mindenki tesztpilóta volt."

    Ezt ugye az Angyalok és Démonokból veszed? Nem tudom hány százezer hektoliter anti-deutériumot vizionálsz egy antianyag rakétához, de szerintem pár liter, esetleg 100-200 liter elég. Utóbbi talán nagyot szól, de általában a rakétákat nem nagyvárosok mellől indítják. Egyébként én se értek egyet "Tinman"-al, ő sem érti miről van szó.
  • Irasidus
    #42
    A haszon az, hogy többet tudunk a világról, vagyis a tudás. Azt, hogy ez mire lesz jó később előre megmondani nem lehet. Ok, téged a Marsi életen kívül más nem érdekel, más meg az nem érdekel. A világ nem csak abból áll hogy van-e a Marson élet vagy nincs, vagy lehet-e terra formálni vagy nem. Még egy agyonvizsgált Földi Budapesti park is több ismeretlent rejt, mint gondolnád, hát még egy ismeretlen bolygó...
  • A1274815
    #41
    "Egyébként nem számít hány "tesztpilóta", mérnök hal meg a kísérletek közbe, ha a végeredmény ennyire új távlatokat nyithat."

    Teszt pilóta? Ja az anti anyag hajtómű kilővéskor meghibásodott és "csak" néhány nagyvárost rombort le! Ahol ezekszerint mindenki tesztpilóta volt.

    "Az emberek pótolhatók." - JVS
  • Tinman #40
    Éppen az mondom, hogy NEM sokat profitálhat az emberiség belőle, max annyit, hogy elhümmöghetünk egy sort rajta, hogy hát ja, ide vezet, ha "túlhevül" a bolygó az üvegház gázoktól.
    Szvsz a Mars egy halott bolygó, egy rég letűnt múlt, még ha volt is rajta élet, nem tudunk belőle elég információhoz jutni ahhoz, hogy azt bármely iparágban tudjuk hasznosítani. Persze a paleontológusok, kozmológusok, biológusok, stb. majd örvendeni fognak, de kevés... a Mars túl keveset ígér. Szigorúan: Szvsz.
  • Irasidus
    #39
    A hatékonyabb hajtómű valószínűleg drágább is, nem véletlen, hogy ma megint kémiai hajtóműveken gondolkoznak, jelenleg ez a legolcsóbb megoldás. Mit értesz az alatt, hogy sokat profitálhatunk a Marsból?
  • vumbi
    #38
    na ezen a forumon lehet eszrevenni ujra es ujra, hogy az Univerzum 70% Sotet Energia. A fejekben ott van az biztos.
    Szeretnek ujra es ujra nekiveselkedni a Nagy Kuldetesnek es elmagyarazni a hirek hatteret, jelentoseget, de tudom, hogy nincs ra igeny. Itt mindenki biztos tudassal rendelkezik. Szerencstlen eletebol a kovetkeztetest levonva holt bitos benne hogy mindenki ugyanugy csal mint o, ugyanugy semmit sem csinal mint o.
    Hat ezzel igazan nehez mit kezdeni.

    Amugy a milliardok amiket tudomanyba olnek, az ipari fejlodes letfontossagu resze. Mellesleg elhanyagolhato a hadi kiadasokhoz, vagy akar csak az elmult evek bank mento lepesei mogott es lenyegeben sehol sincs a hanyagsag korupcio miatt elveszett allami penzekhez viszonyitva.
    Ha van a vilagon egy onszabalyozasra on ellenorzesre es hatekony teljesitmenyre kepes emberi szervezodes, az az alaptudomany.

    Bosszanto a hozzaallasotok. Rohadtul.
    Amugy, meg - hajra LHC!
  • Tinman #37
    250 nap csak oda az út a jelenlegi vicc hajtóművekkel és a visszatérés még mindig nehézkes, és iszonyú költséges.

    Szvsz a pénzt nem 2 éves Mars expedícióba kellene ölni, hanem hatékonyabb hajtóművek kifejlesztésébe, mert a Marsból úgy fest sokat nem profitál az emberiség.
  • Tinman #36
    Nagy a kockázat... sőt, hatalmas, de nem igazán van más választásunk, mert a tér görbítése sokkal, de sokkal távolabb van, mint egy antianyag hajtómű (ami szintén kínosan távoli még).

    Egyébként nem számít hány "tesztpilóta", mérnök hal meg a kísérletek közbe, ha a végeredmény ennyire új távlatokat nyithat. Az emberek pótolhatók.