78
Mikulás Gyár
  • yakisha
    Nem érted, hogy nemcsak ez a két lehetőség van? Miszerint vagy csak azt meséled, vagy már szapulod, hogy hát az hülyeség? ...
    Van az a lehetőség is, hogy nem nézed a négyéves gyermekedet félig idiótának, és majd ő maga eldönti, hogy az oviban majd elhiszi-e a többiektől, hogy jézuska hozza az ajándékot v sem. ÉN magam nem fogom "tukmálni" ilyesmivel.. Mellesleg meg azon óvónénik, akik nem vallási óvodában dolgoznak, elméletben nem is lenne szabad így erre rákérdezniük, hogy na mit hozott a jézuska, de ez már megint egy másik téma, amibe nem szeretnék belemenni.
    A lényeg az, hogy a gyermek önállóan is el tudja dönteni az ilyen szintű dolgokról azt, hogy elhiszi-e, hogy van, vagy sem. Nekem se mesélte soha senki, se szüleim, se rokonaim mikor négyéves voltam, hogy az ajándékot a jézuska hozza; az oviban, meg daduska nénik, meg akik így szokták, meg ha rákérdeztek tőlem ezzel a kérdéssel, tudtam hogy a karácsonyra gondolnak, mert nyilván nem voltam én sem vak, attól, hogy még csak négy éves voltam. Ha otthon rákérdeztem is egyszer, hogy miért mondják nekem ezt mások, akkor sem kertelést kaptam, hanem elmagyarázták nekem, hogy vannak gyerekek, akik úgy hiszik, hogy a jézuska hozza az ajándékokat nekik, mint ahogy azt a mikulás is teszi 6-án, és hogy nem szép dolog az, ha valakit a saját hitében megrengetünk azzal, ha megtudja az esetleges igazat, ezért tiszteletben kell tartani.
    Ennyi, és mégis felnőttem.
    nahát.
  • birdo #77
    Rendben van.Nem kell a körítés, elég a meglepetés ereje, meg a feldíszített fa. Vajon mit mondasz mondjuk a négy éves fiadnak, mily balgaságot mesélnek az óvodában és nem csak a pedagógusok, hanem a többi gyerek is ?
  • yakisha
    ja és persze a karácsonyfára is ugyanez vonatkozik, csak kifelejtettem.
    Ugyanúgy lehet meglepetést okozni a gyereknek azzal, hogy nagyiékhoz "küldik" például segíteni főzőcskében, vagy csak szünetelni, vagy bármi, és mire hazamegy, ott a fa, az ajándékok alatta, a karácsonyi hangulat stb. mindehhez nincs szükség mesére, hogy csodaszép legyen, és varázslatos, gyermekszemmel :)
  • yakisha
    Miért kéne nekik bármilyen mesét is kitalálnom? Szüleim nekem sem mesélték soha a jézuskás/mikulásos/akármilyenes történeteket, hogy ki hozná az ajándékot karácsonyra. Egyszerűen úgy nőttem fel, hogy az ajándékozás a karácsonyi szokások egy része, és ezt nem kellett semmilyen mesével megmagyarázniuk nekem, nem is volt rá szükségem, ahogy valószínűleg a gyermekemnek sem lesz rá szüksége :)
  • Narxis
    Szüleid.
  • noname23
    Nem is volt soha csak keresztény ünnep Már pl egyiptomiak is felfigyeltek rá mint az összes többi nép mert itt a bővített magyarázat mi is a 24-25.e.

Amióta az emberiség földműveléssel, állattartással foglalkozik a napfénynek, a meleg tavaszi és nyári hónapoknak óriási szerepük van az emberi társadalmak életében. Az emberek táplálékukat a meleg időszakokban tudták megtermelni, ilyenkor bőség és jólét jellemezte a közösség életét, szemben a hideg téli napokkal, amikor az éhezés, a hideg és a sötét kerítette hatalmába az embereket.
    Érthető tehát, ha az ókori népek hálaadó, köszöntő rítusokkal ünnepelték a téli napfordulót, amely időponttól kezdve a nappalok egyre hosszabbodnak, átvitt értelemben a fény győzedelmeskedik a sötét éjszaka felett. Ezeknek a rítusoknak az is a szerepük volt, hogy az elcsigázott emberekbe reménységet, hitet öntsenek, hogy könnyebben viseljék azt az időt, ami a tavasz beköszöntéig hátravan.

• birdo #72
    Szeretet. Oké.
    Áruld, hogy mit mondasz a gyerekeidnek? Ki hozza a karácsonyi ajándékokat ? Ki díszíti fel a fenyőfát ??
  • TomBond
    Köszi az ötletet már leadtuk máshol.
  • Dj Faustus #70
    "Főleg női és gyerekruhák voltak benne, de akadtak játékok és ágynemű is. A hölgyek közölték, hogy felnőtt ruhát nem vesznek át! Na ez fájt! "
    Valószínűleg azért is vesznek át elsősorban tartós élelmiszert, tisztálkodási- és tisztítószereket, játékokat (a weboldalukon is ezek a tételek szerepelnek), mert azokat jobban lehet "teríteni", nincs probléma a méretével, fazonával.

Esetleg érdeklődd meg más szervezetnél - például a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál - hogy hasznát vennék-e a felnőttruháknak.
  • iwc
    válasz a kérdésre:a hősök terén található a mikulás gyár,oda fogadják az ajándékokat
  • berczely
    Mért nem mondtad nekik, hogy vágjátok le az ujját/szárát és jó lesz gyerekre is!?
  • TomBond
    Engem tegnap "meglepetés" ért! Vittünk a párommal kb. 5 zsák ruhát a mikulásgyárba! Főleg női és gyerekruhák voltak benne, de akadtak játékok és ágynemű is. A hölgyek közölték, hogy felnőtt ruhát nem vesznek át! Na ez fájt!
  • MerlinW
    Hát.. miután év közben nincs időm nyaralni, én sok karácsonyomat arab/zsidó országokban töltöm - idén is - (Egyiptom, Jordánia, Izrael), és sehol sem ünnepeltek semmit dec 20-28 között.. (max Kairó-ban a keresztények (koptok), de azt is otthon).
  • IXEMGabeo
    abban nagyon igazad van, hogy minden szart az USA-tól veszünk át, koppintjuk őket holott régen még mi tőlünk (Európaiaktól) koppintottak:)
  • gordon 24
    Tudod nem ez volt a célom ami lett belőle.

Viszont amit leírtam abban igazam van.. És nem fogom magamban tartani, mert egyszerűen halálra idegesít az, hogy minden megy át trágyába ebben az országban...

Tök jó kezdeményezés, de miért nem tudjuk a mi dolgainkhoz egyeztetni? Miért kell ezt így?? Elhiszed, hogy nem lenne vita belőle, plusz 100x több ember menne oda, hogyha nem így hívnák..

Én is segítek ott ahol tudok, de ebben nem tudok és akarok részt venni. Ha ebben az országban minden 5 dik vagy 10 dik lyan ember aki adakozna így gondolja, már baj van... Hiszen kevesebb adomány jut oda. Igaz én is más fórumokon eljuttatom hozzájuk...
  • gordon 24
    Tess:

egyik

másik

harmadik
  • gordon 24
    Te neked kellene.. Amit leírsz a más kultúrákban. Nahh az a minek..::D Direkt linkeltem be infókat róla.olvasd el..

• Büdös Bohóc
    #40-re ment volna
  • Büdös Bohóc
    Mikulás = Szent Miklós, Dec 6.

Télapó -> Karácsony
    Más kultúrákban pedig jézuska ugye.

Egyébként meg eredendően pogány ünnep a Karácsony is, köze nem volt a kereszténységhez, utólag lett belemagyarázva Jézus születése (amit kb csak kikövetkeztetni tudtak).
  • Büdös Bohóc
    A Mikulás európai hagyomány, olvass utána te szerencsétlen idióta.
  • commissioner
    az esgére a trollok hozzák az ajándékot, itt minden nap karácsony van XD
  • Garfield
    Ez a topik valahogy annyira, de annyira esgés lett, minden elismerésem a #2-es trollnak.
  • banok
    Ez a mikulás-jézuska vita a kákán való csomókeresés iskolapéldája.
  • Lateralus
    Teljesen jogos a felvetés. Mi ez az amcsi szemét, hogy Mikulás gyár?! Karácsonykor?

Legyen Jézuska-gyár!
    Az biztos senki szemét nem csípné.
  • Solid Snake
  • Krisztiam #53
    mi az a mikulás gyár? :DD
  • ScarY MAN
  • menedzser
    LOL.

akko már maradjunk az eredeti karácsony elméleteknél :D.

amcsiban mikulás, nálunk meg máshogy :D.
  • OrioN the S
    se a mikulás se a jézuska nem hoz ajándékot D: omfg

gyerekként én meg úgy tudtam, hogy a télapóval hozzák, anyósülésben ül a jézuska és a jézuska csak oda rakja a fa alá amíg a télapó turáztatja a szánt. mer csóri jézus nem bír el annyi cuccot.
  • yakisha
    ebben részben igazad van, de abban nincs, hogy a karácsony csak keresztény ünnep lenne. az volt, ez tény, valahonnan ki kellett indulnia ennek az egész hercehurcának, de ma már nem CSAK és kizárólag keresztény ünnep a karácsony, világi ünneppé is kinőtte magát.. (ez nem azt jelenti, hogy csak azért mert a bunkó ateisták húha.. -> üzenve egy másik hozzászólásnak)
    Így, mivel ténylegesen világünneppé nőtte ki magát, nem lehet teljes mértékkel kijelenteni már, hogy csak és kizárólag keresztény ünnep. Ma már mindenki a saját világnézete szerint ünnepli, aki ünnepli, és nincs olyan megközelítés, hogy XYé jobb, míg WZ hülyeséget csinál.. szerintem.
  • yakisha
    mielőtt lehülyéznél, talán ne csak olvasd el (mégegyszer) amit írtam, hanem értelmezd is. köszönöm.
  • Narxis
    Te is fiam gordon 24?
  • _Atti_
    persze nem karácsonykor, hanem mikuláskor az tény.
  • _Atti_
    Ha elolvastad volna amit irt tisztán leírta hogy világi nézetben..Míg kifejezetten jézus születése keresztény vallásos családokban.

Egyébként a 40# is igaz.
  • Lacee86
    Hülyeségeket beszélsz. A Karácsony nem más, mint Jézus születésének az ünnepe. Az ünnep tartalmilag valóban a szeretetről szól, de ezt a "Szeretet ünnepe" kifejezést az ateisták találták ki, különben ők mi a frászt ünnepelnének karácsonykor...
  • gordon 24
    Karácsonykor???::D Hehe.. Hát te hülye vagy barátom...
  • menedzser
    hohohó.
  • MerlinW
    Nem igaz, mert a nem keresztények nem ünneplik a karácsonyt. Az arabok ramadan-t ünnepelnek aug-szept környékén egy hónapig, a zsidók hanukát változó időpontban (idén dec 20-28 között, jövőre pedig dec 8-16) , stb.
  • MerlinW
    "Magyarországon mióta hozza a Mikulás az ajándékot?"

Amióta élek, tuti (30+ éve). Mikulás = Télapó
  • set36dyrf
    örülj neki. nem mindenki büszkélkedhet munkahellyel magyarországon