Neutrínók kontra Einstein, a harc folytatódik
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Így pl kvantumelméletek -> számítástechnikai alkatrészek, áltrel -> mûhold és ûrhajópályák.
A két legpontosabb elmélet jelenleg QED és az áltrel, 1:100000000000 pontossággal mûködnek. Ez annyi, mintha milligrammra adnánk meg a Lágymányosi híd terhelhetõségét.
Másrészt, jeleng túlságosan be vannak ragadva a tudósok az E=mc2 képletbe, gyakorlatilag lassan egy vallásos hittel ér fel.
Mindeközben a fizikai lassan kezd ezer sebbõl vérezni, sötét anyag, sötét energia, fénynél gyorsabb részecske (amirõl majd biztos úgyis kihozzák hogy nem gyorsabb a fénynél, csak elnevezik sötét neutrinónak), bozonok hiánya mind mind azt mutatja hogy valami k.rvára nem stimmel az elméletekkel.
Szóval szerintem, amikor a képletekbe már mindenféle un. "sötét" dolgot kell bepakolni hogy jó legyen a képlet, akkor ott gáz van a képlettel.
Szóljon valaki Douglas Adamsnek! Készüljön, mert nemsokára még bonyolultabbá válik az univerzum. Valaki rájött a korábbi verzió mûködésére!
.Vajon mi volt előbb? Az ember vagy a hülyeség?
.Vajon mi volt előbb? Az ember vagy a hülyeség?
Ja én már fel is vetettem régebben, bár nem tudtam olyan képletesen leírni mint te.
„Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amirõl hisszük hogy igaz de mégsem az.”
Mármint a saját tömegközéppontjától? :)
Kicsit gondold át, mielõtt leírsz valamit.
Olyan nem létezik, hogy dimenziótengely.
Mit jelent az, hogy kifordul?
Megkérdezhetem, hogy hol tanultad ezt a sok okosságot?
A kérdés az ebben az esetben, hogy mit is jelentenek a koordináta pontok?
Az 1,1,1 számú semmit, meg az 1,1,2 számú semmit ....?
Ezek a semmik, mennyire felcserélhetõk, pl van-e olyan, hogy a 1,1,1 számút felcserélem az 1,1,8888 számúval? És akkor mi történik, vagy hogy kell egyáltalán ilyen dolgot csinálni? Mármint gyakorlatilag, fizikailag.
Olyanokról vitatkozunk tehát, amit valójában az itt jelenlevõk közül nagyon kevesen gondoltak végig.
Aztán pl mi lenne az univerzum képünk, ha a Föld belsejében élõ giliszták lennénk. Azt mondanánk, hogy nincs is olyan, hogy tér, ahogy mi értjük, hiszen csak és kizárólag anyag tölti ki az univerzumot, az ebben való haladás max sebessége X, megegyezik kb a földben terjedõ hanghullámok sebességével. Ez persze számunkra is elméleti érték, hiszen a földben több ezer km/h sebességgel haladó tárgyat elég nehéz lenne csinálni.
Aztán olyan fogalmaink lennének, mint hogy van ahol sûrûbb a föld, ott lassabban tellik a giliszták ideje is, mert lassabban rágják át magukat az agyagon, mint a jó humuszos földön.
Szal, amirõl beszélünk mint tér, az vajon nem-e ugyan úgy anyag, mint minden más amit érzékelünk? Elgondolkoztatok már ezen?
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Én eddig olvastam el, de ne haragudj ennek semmi értelme. Úgy írsz a szökési sebességrõl mintha az egy tárgynak a sebessége lenne. A szökési sebességnek nincs felsõ korlátja csak az mondja meg hogy mekkora sebességgel lehetne kiszakadni (a gravitáció erõsségétõl függ aminek nincs feslõ korlátja). Ez az eseményhorizonton olyan nagy hogy még a fénysebesség sem elég, és mivel a fény csak ennyit tud még a fény sem tud kiszökni. Valamint egyáltalán nem jelenti az hogy a beesõ agyagnak át kell lépnie a fénysebességet. Egyszerûen ez a rész itt értelmetlen. Persze ha tévedek javíts ki mert én csak egy programozó vagyok nem fizikus. Kaja után olvasom tovább...
"Baker, a II. világháborús játékfordítók céhének nagymestere."
Ha esetleg erre gondolsz: x^2 + y^2 + z^2 = konstans, ez egy gömböt ad.Egyébként mi az a "dimazióformula" ?
Ez nem így mûködik!
Mert valami elgondolás ráillik valamire nem jelenti, hogy az a valóságban is úgy létezik. Ott a húr elmélet gyönyörûen megválaszolja az is a tudomány kérdéseire a választ, de az se több puszta elgondolásnál. Ezért nem lehet csak úgy elfogadni bizonyítás nélkül valamit.
Ez olyan, mint amikor a vallásban hiszünk, hogy Isten megteremtette a világot és abban hisszük. Mert a vallás is választ ad a tudomány kérdéseire, de nem biztos, hogy az a valóság. És nem mindegy miben hiszünk.
Tehát az elgondoláson kívül az igazadért semmit nem tettél.
Annyi értelme van, mintha azt mondanád, hogy a vonalzódon a 6 és a 7 helyet cserél :D
Sötét energiának, és anyagnak semmi köze a fekete lyukhoz. Egyszerûen eddig tart a fizikának ez a része, fény sebesség után másképpen mûködnek a dolgok.
Ami a sötét energiát illeti szerintem nem létezik. Nem a nagy semmibe növekszik az univerzum hanem saját maga roskadásába tart. Mintha egy körpályán elindítottunk volna két kocsit egymással szembe (nagy bumm), majd a pálya másik végén összeütköznek (nagy reccs). Majd jöhet a nagy bumm megint. :) És nekem megfelel annak az elegáns elképzelésnek is hogy a világ hullámtevékenységekbõl épül fel (hang, fény, különbözõ körpályák.). Ez az én véleményem. :)
Amúgy bevallom, én sem hiszek ebben kísérletben, de ennek ellenére nagyon remélem, hogy helyes, megismételhetõ eredményt kaptak, mert úgy érdekesebb lenne a Világ. Valójában megvan az esély erre, hiszen a sötét anyaggal és a sötét energiával magyarázott Univerzum nem fér össze a jelenlegi modellekkel. Biztos, hogy valamit rosszul gondolnak a fizikusok...
#29: A rel szerint - majd jön BValek úr és kijavít - ez egymáshoz képest mozgó, vagy gyorsulva mozgó inerciarendszerekben egymáshoz viszonyítva eltérõ ütemben telik az idõ. Bizonyítani semmi sem bizonyítja - a fizikában semmi sincs bizonyítva, a matematikában és a jogban van bizonyítás - a rel ezen jóslatát az eddigi kísérletek és jobbára csillagászati megfigyelések támasztják alá.
Az idõrõl egy érdekesség, Lee Smolin professzor úr magyarul Mi a gubanc a fizikával? címen megjelent könyvében - ami nagyrészt a leírás szerint tarackszerûen burjánzó és maga mellõl mindent kipusztító húrelmélet-közösség kritikája - ír néhány érdekes dologról is, többek között felveti, hogy a komplett nyugati civilizáció idõrõl alkotott fogalmát rossz irányba vitte az, amikor valaki egy mozgást az idõ függvényében ábrázolt, vagyis úgymond az idõt térszerûsítette. Magánvéleményem is az, hogy kicsit keveset foglakkozunk az idõvel.
#28: Hittel nem vitatkoznék, de ismereteim szerint semmi sem támasztja alá, hogy a tájképek valódi fizikai tartalommal rendelkeznek, nem csupán matematikai délibábok. Ismereteim szerint pusztán a valószínûségek alapján gondolják ezt, de ilyen alapon mi egy szupercivilizáció szuperszámítógépén futó szuperszimulációban élünk. (Aztán lehet, hogy tényleg..)
Einstein elmélete pedig jó. Mint minden fizikai elméletnek, a relnek is megvan a maga értelmezési tartománya, amelyen belül érdemes használni, és amelyen belül jól mûködik. A kezdetektõl - a vele párhuzamosan szárba szökkenõ, a maga területén megintcsak kiválóan mûködõ kvantumelmélettel való köszönõ viszony hiányából - látszott, hogy nem a mindenség végsõ elméletét sikerült megtalálni, csak egy, a maga korlátai között a téridõ irtózatosan jól mûködõ leírását. Most talán annyi történik, hogy sikerül végre olyan jelenségeket találni, amelyek nem magyarázhatóak a rellel, és végre el lehet kezdeni a relt meghaladó elméletek között a megfigyelések során tapasztaltakat felhasználva válogatni. Ahogy egy kollega fogalmazott, most jön a tömegmészárlás a szeretve dédelgetett vesszõparipák között.
De, ettõl Einstein mûve az emberiség legnagyobb szellemi teljesítményei közé tartozik.
Visszatérve a cikk témájához, talán ez volt a harmadik méréssorozat, ahol a fénynél gyorsabbnak látszó neutrínókat mértek, az elsõ talán a hetvenes évek közepén volt, és összességében az a mérési elrendezés pontosabb eredményt adott, mint a mostani.
Mindezekbõl kiindulva osztom John Learned véleményét.
Ha ezekben a mérésekben hiba van, akkor egy, az összes neutrinó méréssel kapcsolatban fellépõ alapvetõ, elemi hibáról van szó, tekintve, hogy eddig mindez három, egymástól térben és idõben messzire lévõ kísérletnél is felbukkant.
\"Jobb a Linux... De akkor se kell!!! :P :DD\" Írtam egy ingyenes alkalmazást magyar nyelven: http://logout.hu/bejegyzes/deta/egy_hasznos_alkalmazas_tolem_nektek_sok_szeretette/hsz_1-50.html
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz. Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy. [PSN: Desumort]
"De ha le tudnád hagyni a fényt, akkor láthatnád a múltat, és olyan dolgokhoz is visszaérhetnél, amik már megtörténtek. Itt a probléma."
Én ebben nem látok problémát. Abban "hiszek" amit a kvantummechanika "súg". Minden létezõ lehetõség és variáció ami megtörténhet az meg is történik valahol.
Geocentrikus világkép matematikája is nagyon jól mûködött, bár a valósághoz semmi köze nem volt.
Mert hogy ennek a gyökne nem egy negatív szám, hanem egy imaginárius...
Viszont ha látod hogy valahol történik valami, akkor elvileg tetszõlegesen kicsi idõ alatt oda tudsz érni, hogy azt megváltoztasd.
Pl. ha látod hogy valaki kiugrik az erkélyrõl, akkor elvileg akármilyen messze vagy, elkaphatod, mert ha nagyon gyorsan mész, akkor a távolság-kontrakció miatt nem kell átlépned a fénysebességet.
De ha le tudnád hagyni a fényt, akkor láthatnád a múltat, és olyan dolgokhoz is visszaérhetnél, amik már megtörténtek. Itt a probléma.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Ha létezik/nek extra dimenzió(k), akkor a neutrínók abban közlekedhetnek, távolságokat vághatnak le.
Síkon ezeknek jól adott a távolságuk.
Kapcsoljuk most be a gravitációs teret: a sík meggörbül, és az a vonal, amit A és B közé rajzolunk már nem (feltétlenül) lesz a legrövidebb út, de lesz helyette egy vagy több másik.
Ha viszont a síklapból ki tudnánk lépni, akkor elõbb eljutnánk A-ból B-be, mint ha a lapon akarunk utazni. Ha nem érezné a görbületet, akkor számára a síklap nem lenne ott, mehetne ezen a rövidebb úton.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Arról már nem is beszélve hogy a kvantum összefonódott részecskék között nem hogy 60 ns-kel gyorsabban terjed az információ, hanem azonnal.
http://muszaly.hu A szingularitás fel fog robbanni. Akármit is jelent.
A gravitációtól nem a testek görbülnek meg, hanem a tér.
A geometriát változtatja meg, az egyenesek mások lesznek.
http://muszaly.hu A szingularitás fel fog robbanni. Akármit is jelent.
Viszont az ált. rel. kevésbé erõs lábakon áll, mint a spec. rel. Ez a gyengébb láb az ekvivalencia elv.
Nagyon pontosan kimérték mindenféle anyagra, DE senki nem ellenõrizte pl. szubatomi részecskékre, mint amilyenek neutrínók is.
Mi van akkor, ha a neutrínók egyáltalán nem érzik a Föld gravitációs görbületét? Így az az út, amit õk bejárnak valójában rövidebb lenne.
Itt meg kellene állni egy pillanatra, mert azt viszont tudjuk, hogy a fotonok érzik azt. Az atomok is. A neutrínók miért nem? De az ötlet továbbgondolható.